HITELES TÖRTÉNETEK
Varga István & Makai Rozália weblapja
MAKAI ROZÁLIA: DROG, ALKOHOL, NIKOTIN

TÉVUTAK és VÁLASZUTAK
A nevelés a családban kezdődik!


Paul Weston 'velőtrázó' igazságbeszéde,


amit minden európainak tudnia kellene! Ilyen veszélyben van Nagy-Britannia és így veszett el már Svédország! Orwelli véleménydiktatúra és erőszakos iszlamizáció!

2018.01.16.Igazgatók, szülők, pedagógusok figyelmébe! Politikai pedofília! Teljes cikk itt!


Január 19-én gyerektüntetést szerveznek a parlament elé "Ne menj suliba és demonstrálj az oktatásért január 19-én!" címmel. A mi felelősségünk, szülőké, hogy eldöntsük mi az amit megengedünk és mi az amit nem a gyerekeinkkel kapcsolatban. És senki, sem politikai párt, sem feltűnési viszketegségben szenvedő taknyos, sem haladó "oktatáspolitikus" nem mentesít bennünket e felelősség alól.Kik szervezik a tüntetést?


Végezetül vajon ki vállal felelősséget a 19-i tüntetésen megjelenő kiskorúak biztonságáért? Ki vigyáz majd rájuk? Ki lesz a felelős, ha például baleset történik? Elvileg az, aki odacsődíti őket, de azt ugye nem gondolja senki, hogy ez a Gyetvai nevezetű, vagy a másik főszervező a diákzenekar gitárosa képes erre. Nem fogják vállalni a felelősséget azok a politikai erők sem, akik gátlástalanul használják őket céljaik elérése érdekében. (mozgasterblog.hu)

A diákokat nem szabad felhasználni tüntetésekre!Öveges József imája

"Segíts Jézus, hogy megnevelhessük a farizeusokat,
fölöslegessé tehessük a hóhérokat,
és jó szándékukat valóra válthassák a pilátusok!"
A migránsvédők a végsőkig elmennek - A teljes interjú Katona Nasrinnal itt!


A migráció veszélyeivel kapcsolatban a nemzetközi és a hazai mainstream liberális sajtó évek óta elkendőzi a tényeket. A véleményvezérek nevetve legyintenek a Soros-tervre. Miközben szervezett bűnözői csoportok irányítják az embercsempészetet, gyakran civil szervezeteket felhasználva. Katona Nasrin kül- és biztonságpolitikai elemző, orientalista, kandidátus. Egyetemista kora óta tolmácsol perzsa (iráni fárszi és afgán dari), török, azeri, kurd, pastu és urdu nyelven, korábban orosz, az utóbbi évtizedekben angol nyelvpárral is. Többször felhívta a figyelmet nyilatkozataiban, hogy a menekültügyi eljárásokban dolgozó tolmácsok nyelvtudása, képzettsége, függetlensége sok esetben megkérdőjelezhető. Néhány hete Eörsi Mátyás volt SZDSZ-es, jelenlegi DK-s politikus számonkérte rajta, hogy miért tesz a menekültügyben tevékenykedő hazai jogvédő szervezetekre nézve kellemetlen kijelentéseket. Az elemző asszony ugyanis úgy fogalmazott az EchoTV-nek adott interjújában: "Az ilyen jogvédőknek nem is Orbán Viktor úr, nem is a magyar állam vagy Juncker úr, hanem az igazi menekültek az ellenségei, mert egyrészt velük kapcsolatban nem lehet üzletelni, másrészt zsarolni az államot."
- Miért támadja önt Eörsi Mátyás? Ismerik egymást személyesen?
- Afganisztánban voltunk választási megfigyelők 2010-ben, onnan ismerjük egymást. Eörsi egy az USAID által finanszírozott entitás megfigyelője volt, én pedig az Európai Unióé. Rá volt szorulva a segítségemre, de ez még nem alap arra, hogy kioktasson. Amit mondtam, azt jelenti, hogy a jogvédők az igazi afgán menekültektől veszik el a lehetőséget, amikor méltatlanokat, kósza szerencsét próbálókat, dzsihadistákat, a pakisztáni ISI-hoz (titkosszolgálat) tartozó operatív személyeket támogatnak, iráni iszlám gárdistákat afgán menekültként regisztráltatnak. Elsősorban a tényleges menekülteknek okoznak kárt.
- Ön az egyetlen okleveles pastutolmács az országban. Hol szerezte a végzettségét?
- Nemzetközi kapcsolatok szakon végeztem Afganisztán szakiránnyal, ehhez kellett pastutolmácsvizsgát tenni, az orosszal nyelvpárban.
- A tolmácsolás pontossága mindig kulcskérdés, különösen igaz ez az úgynevezett ritka nyelvek esetében. Mennyire képzettek azok a fordítók, akik a menekültügyi eljárásokban dolgoznak?
- Afgán területen afgánok, arab területen arabok dolgoznak. Vannak köztük olyanok, akik hazánkban tanultak, diplomát szereztek, de van egy olyan afgán hölgy, akinek erősen vitatható az élettörténete és a képzettsége, s nagyon komoly befolyást szerzett a tolmácsolásban is. Afganisztán sem az erdő közepe, az iskolai dokumentációt nem pusztította el a háború. Lekövethető, hogy amire ez a hölgy hivatkozik, az nem igaz, a végzettségét egyébként a Magyar Idők elleni sajtóperben sem tudta hitelt érdemlően igazolni.
Ugyanő tolmácsolt egyébként a Kecskeméti Törvényszéken a parndorfi halálkamion elsőrendű vádlottjának, aki nem értette a beszédét. Azt mondta a vádlott: "Nem árultalak el, hogy te szakképzetlen vagy, nem tudsz jól pastuul, nem ez az anyanyelved, akkor miért mondtad a magyar titkosszolgálatnak, hogy én pakisztáni vagyok?"
Erre a nő a titkosszolgálati kapcsolataival megfenyegette az illetőt, aki felállt és tört magyarsággal azt mondta, hogy nem fogadja el a tolmácsot, aki anyanyelvét és végzettségét illetően hazudik. Ez a Hír TV június 21-i híradójában hallható. (figyelo.hu)Közelebb - dr. Józsa György tanár urat mutatja be ez a videó!
Az eltitkolt dal Elvis (56) felhívása és dala a magyarok részére 1957 januárjában


2017.10.23.Orbán Viktor ünnepi beszéde - Echo Tv


Ha elvész a szabadság, ha elvész a nemzeti függetlenség, mi magunk is elveszünk - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Terror Háza Múzeum előtt rendezett október 23-i díszünnepségen.Óvjuk meg gyermekeinket! Halloween - A sötétség bálja


Amúgy október 31. a reformáció ünnepe!

A reformáció napja több protestáns egyházban október 31-én tartott ünnepnap, annak emlékére, hogy 1517-ben ezen a napon függesztette ki Luther Márton a wittenbergi vártemplom ajtajára a bűnbocsátó levelek árusításával kapcsolatos 95 tételét. A protestáns világ azért ad hálát, mert az Úr Isten meg akarta tisztítani egyháza népét a sokféle tévelygéstől és babonától, a hamis hit sötétsége helyett világosságot adni a szívekbe. Ahogy Pál apostol megbízatásában olvasható: „… küldtelek, hogy nyisd meg a szemüket, hogy a sötétségből a világosságra, és a Sátán hatalmából az Istenhez térjenek, hogy a hit által megkapják bűneik bocsánatát, és örökséget nyerjenek azok között, akik megszenteltettek! (az apostolok cselekedeteiről írt könyv 26. részének 18. verse). Isten megtérésre hív bennünket, és a démoni kötelékekből szabadulást ajándékoz Fia, Jézus Krisztus által. Forduljunk Hozzá, az élet Istenéhez! Ingo Marx írása alapján Bérczes István, ref. lelkész valamint Szivos László (evangélikus testvér) írása alapján...Ezzel a szép verssel szeretnénk megemlékezni a Reformáció ünnepéről, október 31-ről!
A zenei aláfestés: Bach - D-moll Toccata és Fuga - Túrmezei Erzsébet: OKTÓBER 31 UTÁN2017.10.19.56-os interaktív verseny diákoknak!


Általános és középiskolás diákok az Időkapuk applikáció segítségével járhatják be az 1956-os forradalom és szabadságharc szimbolikus helyszíneit Budapesten. Hívd a barátaidat, lépjetek át az Időkapun és nyerjétek meg az értékes fesztiválbelépőket!(idokapuk.hu)A család szerepe nagyon fontos a nevelésben


Azt szokták mondani, hogy minden sikeres férfi mögött áll egy nő. Orbán Viktor felesége csodálatosan segíti a miniszterelnök munkáját. "Lévai Anikó: A gyerek a legfontosabb!" Öt gyerekük nevelése mellett, segélyszervezetekben dolgozik, magazint szerkeszt, tanít. A világ szeme előtt a miniszterelnök felesége, aki nem szívesen beszél a magánéletéről. "Nagyon fontos, hogy kiálljunk a keresztény értékekért, a családokért, hazánkért. Nemzeti összefogás! Hajrá magyarok! A szeretet a legnagyobb erő, mely mindent legyőz!(MR)

2017.08.31.Jelentősen csökkentek a beiskolázási terhek


Jelentősen csökkentek a családok beiskolázással kapcsolatos költségei - hangoztatta Lázár János. A miniszter kiemelte, hogy már 9 évfolyamon kapják ingyen a tankönyveket a diákok, több mint egymillióan. Hangsúlyozta továbbá, hogy a gyermekek több mint fele ingyenesen étkezik az oktatási rendszerben. Lázár János arról is szólt, hogy a pedagógusok bére átlagosan 3,5 százalékkal nő szeptembertől. Beszélt emellett a napokban bejelentett iskolafelújítási programról és a gyermekek nyári táboroztatásáról. "Felkészültünk az iskolakezdésre" - jelentette ki a miniszter. (MTI)

2017.05.11.A Magyar Tudományos Akadémia újraválasztott elnöke amerikai állampolgár is


Az MTA élére nemrég újraválasztott Lovász László kinyilatkoztatta, hogy az Akadémiát távol szeretné tartani a politikától, majd önmagát megcáfolva egy politikai nyilatkozatot adott közzé, és nem másról, mint a CEU-ról. Az egész cikk kulcskérdése: mi lenne ha a Magyar Tudományos Akadémia elnöke orosz állampolgár lenne?
Kíváncsiak voltunk, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elnöke miért viseli ennyire a szívén a CEU sorsát. Hiszen közvetítő szerepet vállalt a kormány és a Soros-egyetem között, az általa vezetett intézmény nevében pedig annak ellenére regulázta meg a kormányt, hogy korábban kijelentette: nem kíván politizálni. 
Kicsoda Lovász László? Önéletrajza szerint 1948-ban született, már gyermekkora óta foglakozott matematikával, munkájáért több elismerést is bezsebelt. Egy igazi tudós ember, akinek nincs titkolni valója – gondolhatná a felületes szemlélő. Azonban Lovász Lászlóról a közvélemény korántsem tud mindent. Történetesen azt, hogy amerikai állampolgár. A Wikipédia magyar nyelvű oldalán minderről semmilyen információt nem találunk, szemben az angol nyelvű szócikkel, ahol már ott virít a tény, hogy az Elnök Úr biza amerikai állampolgár is. Ezt a tényt egyedül az ELTE honlapján fellelhető angol nyelvű önéletrajzában említi. Lovász László érdemei vitathatatlanok, azonban nem vet-e fel nemzetbiztonsági kockázatot a matematikus amerikai állampolgársága? Mégiscsak ő a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, egyben a legnagyobb költségvetésű hazai kutatási központ irányítója, a magyar tudományos élet origója.

2017.05.09.Mezei Ferenc Széchenyi-díjas fizikus lerántja a leplet a CEU-ügyről


Dr. Mezei Ferenc fizikus levelet írt a Magyar Tudományos Akadémia tagjainak, melyben cáfolja Michael Ignatieff CEU rektor hamis állításait. "Mostanra már teljesen világos, hogy CEU vitában teljességgel politikai és üzleti ügyről van szó. Az az állítás, hogy az áprilisi törvénymódosítás olyan feltételeket szabott az egyetemek működésére, amelyek a CEU, Közép-európai Egyetem számára teljesíthetetlenek a CEU vezetése által terjesztett politikai célú félrevezetésen alapul, és egyáltalán nem felel meg a valóságnak."
"A Közép-európai Egyetemet (KEE), mint Magyarországon akkreditált és magyar diplomákat kiadó egyetemet az új törvény nem érinti, és továbbra is teljes autonómiát, oktatási és kutatási szabadságot élvez. Tehát semmi nem áll útjában a KEE és CEU közös fenntartóinak, hogy folytassák teljes volumenben és minőségben az oktatási és kutatási tevékenységüket."
"Ellentétben az Ignatieff rektor úr (a kanadai Liberális Párt volt elnöke és miniszterelnöki várományosa) által vezetett propaganda hadjárat igazságtól messze elrugaszkodott állításaival, az akadémiai szabadságot éppen a CEU eddigi körülmények közötti működése sérti és sértené továbbra is. A jelenlegi új törvény - helyesen és jogosan - az egyetemek közötti egyenlőséget javítja és így, tárgyilagosan nézve, az akadémiai szabadság előmozdítását is szolgálja. Minden szabadság előfeltétele az egyenlőség, ha nincs egyenlőség a szabadság privilégiumokkal való visszaélés szabadságává fajul. Ezt élvezi ma a CEU, tbk. a specifikusan rá szabott, 2004-ben hozott és hivatalosan Soros György által is a ''Lex CEU''-nak nevezett törvény alapján."

2017.04.28.Mélymagyar Schmidt Máriával videó


Témák: Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatójának esettanulmánya Soros Györgyről. Miként is működött/működik a Soros-birodalom gépezete?

2017.04.16.Schmidt Mária: A baloldal sírásója - Teljes írás itt!


Részletek: A recept egyszerű. Szemelj ki egy megszerzésre érdemes üzleti célt. Küldd oda a civiljeidet, destabilizáld a területet, szervezz hozzá megfelelő médiahátszelet, kreálj káoszt, és ha megvan, te legyél az, aki megszervezi a segítséget az újjáépítéshez és közben kimazsolázza a legjövedelmezőbb üzleteket. Bontsd le a határokat, hogy azok ne akadályozzák a mozgásodat. Bontsd le a nemzeti szuverenitást, hogy az ott lakók, vagyis a helyiek érdekei ne hátráltassanak. Vedd meg a szakértőket, pénzzel, ösztöndíjjal, díjjal, hírnévvel, elismeréssel, hájpolással, kit, mivel kell és lehet. Nevezd őket szakértőknek, függetleneknek, demokratának, nyitottaknak. Akadályozd meg, hogy beszédhelyzetük kiderüljön, hogy szakmai alkalmatlanságuk napfényre kerüljön, ahogy ez az általános felmelegedésre vonatkozó adatok másodszori, nyilvánvaló és szervezett meghamísításának kipattanásakor történt. Vedd meg tehát a helyi médiát, tv-t, rádiót, napi és hetilapokat, valamint az interneteseket, nevezd őket is függetleneknek, és fizesd meg őket azért, hogy az általad meghatározott célokért dolgozzanak. Díjazd és sztárold őket is. A Soros pénzzel kitömött médiumok arról ismerszenek meg, határon innen és túl, hogy a régi lenini taktikát követve mindig személyre támadnak. Sohasem az üggyel, az állításokkal, a felvetésekkel vitatkoznak, azok cáfolatával nem fárasztják sem magukat, sem a nagyérdeműt. Ők a személyeket félemlítik, és ha ez nem elég, semmisítik meg, ezért újságírói, aktivistái a karaktergyilkosságok specialistái.

A Soros-féle civilnek nevezett szervezetek, amiket szintén úri módon eltart, ugyancsak mind "függetlenek" és persze a "szakértelem" letéteményesei. Előszeretettel hivatkoznak magukra illetve egymásra "objektívként" is. Lelkesen és zokszó nélkül csatasorba állíthatóak minden olyan alkalommal, minden olyan célért, amit a Soros birodalom számukra kijelöl. Soros hatalma és példátlan befolyása ezekből a mindent behálózó segédcsapatokból, ezekből a határokon átívelő hálózatokból áll. Őket mozgatja szervezetten és koordináltan. Esetenként az USA külpolitikai érdekeivel összhangban, esetenként azokkal ellentétesen, sokszor azokat kiszolgálva, máskor a helyi vezetőkkel kötött időleges megállapodások mentén, de mindig pontosan körülhatárolható busás anyagi haszon reményében. Végül is üzletember, pontosabban olyan spekuláns, aki mások tönkretételével keres pénzt, halmoz fel busás nyereséget.

Amikor 1984-ben Soros György a szocialista Magyarországon megjelent, a szovjet uralom még stabilnak és kikezdhetetlennek tűnt. Fél évtizeddel később, 1990-ben, amikorra hál' Isten megbuktak a kommunisták, a már széles támogatotti kört maga mögé gyűjtött Soros a teljes magyar államadósság átvételére jelentkezett be, cserébe a magyar ipar, vagyis a nemzeti vagyon színe-javának átengedését kérte. Antall József, első szabadon választott miniszterelnökünk azonban kikosarazta.

Soros mintegy száz országban van jelen. Amit képvisel, és amit hálózatának tagjai képviselnek, az a nemzeti szuverenitás lebontása, a globális cégek érdekeinek képviselete, a „fejlett nyugat” szempontjainak elsőbbsége. És egy olyan ideológiai mix: a sorosizmus, ami mára elszívta a levegőt a baloldaltól és a liberalizmustól. Ami helyette van, az a Soros-féle utópikus, globalista értékvilág, ahol a "világ proletárjai" helyett a "világ globalistái" egyesülnek üzleti érdekeik képviseletére. Megvásárolták maguknak a baloldalt és a liberalizmust, értékeiket kisajátították és átpozícionálták, hogy a globális migráció és a globális piac érdekeinek szolgálatába állítsák. Mindenki, aki továbbra is kitart a nemzeti szuverenitás, a nemzeti érdekek képviselete mellett, vagyis azokat a rétegeket, tömegeket akarja szolgálni, akik választott képviselőiken keresztül tudják csak érdekeiket érvényesíteni, azokat populista, fasiszta, náci jelzőkkel illetik. Legyőzésükre és kiiktatásukra pedig egyaránt mozgósítják velük szembe hatalmas pénzügyi erejüket, és civileknek álcázott harcra kiképzettjeiket. Ezt tapasztalta meg a migrációs válság óta régiónkban Románia, Macedónia, Lengyelország, Szlovákia és mi is, már sokadszor. De kapott ízelítőt belőle az USA is, nem is olyan régen, Fergusonban, St. Louis elővárosában, ahol 2014 nyarán Soros dollármilliókat költött arra, hogy az egész USA-ból odaszervezze fizetett agitátorait, a balos Berkeley egyetemtől a New Yorki Brooklynig. Heteken át tartó tüntetéseket, zavargásokat rendeztek, hatalmas médiakampánnyal kísérve, hogy bizonyítsák: Fergusonban intézményesült a rasszizmus. Kampányuk nem érte el a kívánt célt, mert a szinte csak feketék lakta városrészben újraválasztották azt a fehér polgármestert, akit Sorosék, főrasszistának kiáltottak ki.

A CEU: Amikor a Közép-európai Egyetem Budapestre költözött, alig néhány évvel a vasfüggöny lebontását követően, sokan, köztük én is, ezt a nyugatosodás, az amerikai egyetemi szabadság és színvonal Budapestre érkezéseként üdvözöltük. Annak bizonyítékát láttuk benne, hogy a hidegháborúban aratott amerikai győzelem következményeként a kommunizmus alatt egyneművé gyalult és kötelezően marxistává parancsolt egyetemi szféra számára is eljött végre a szabad gondolkodás ideje. Hiszen, főleg a társadalomtudományok területén, a pártállam rigorózusan ragaszkodott ahhoz, hogy világnézeti monopóliuma érvényesüljön.

  Nagyon hamar kiderült azonban, hogy a CEU nemhogy nem járul hozzá a társadalomtudományi gondolkodás plurálissá válásához, hanem az amúgy is hatalmas helyzeti előnyből induló posztkommunisták egyoldalú támogatójává válva, mindösszesen annyi történt, hogy a marxisták újabb, most már nyugati képviselői is megérkeztek hozzánk. Minden kiszuperált amerikai, kanadai, izraeli és nyugat-európai marxista biztos pozícióra és néhány kellemes évre számíthatott a CEU társadalomtudományi tanszékein.

Michael Ignatieff, a CEU rektora és harcostársai azt a tényt, hogy a magyar törvényeknek megfelelően kellene a CEU-nak is működnie, úgy próbálják feltűntetni, mintha a tanszabadság, vagy az egyetemi autonómia került volna Magyarországon veszélybe. Erről szó sincs. Az azonban igaz, hogy az angolszász egyetemek iránti egykori rajongásunk megszűnt. Ennyi év tapasztalatával a hátunk mögött sokkal kritikusabbakká váltunk az irányukba. Ugyanis az elmúlt negyedszázad alatt jóval többen lettünk, akik beszélünk angolul, a világháló pedig lehetővé teszi számunkra, hogy széleskörűen tájékozódjunk. Ezt a vasfüggöny mögé zárva nem tehettük meg. Olvassuk, halljuk tehát, hogy az amerikai és brit egyetemeken nem tűrik az ellenvéleményt, hogy nem engedik szólni, előadni azokat, akikkel a militáns sorosisták nem értenek egyet.

Nálunk is ezt csinálták azok a militáns ifjúkommunisták, akik a kommunista párt támogatását maguk mögött tudva elüldöztek minden nem kommunistát a magyar egyetemekről, főiskolákról már a múlt század negyvenes éveinek végén. Nem akarjuk ezt újra megélni, még ha ma ez is a "fejlettség" kritériuma. Ahogy nem akarunk "safe spaceket" sem, ahova behúzódhatnak azok, pl. a CEU-n, akik nem akarnak meghallgatni másokat. Nem akarjuk, hogy szabotázsakciókra szakosodó politikai aktivistákat képezzenek egyetemeinken, ahogy azt a CEU-n és újabban a Harvardon is teszik. /(http://www.dailymail.co.uk/news/article-4380842/Harvard-University-start-anti-Trump-Resistance-School.htm)/

A mából visszanézve, Soros támogatása felért egy halálos öleléssel. Kifacsarta és a maga képére formálta az egyetemét is, ahogy a politikai baloldallal is tette. Először a magukat liberálisoknak nevező SZDSZ tűnt el a magyar politikai palettáról, most pedig az egykori szocialisták megmaradása is kérdésessé vált. De még mindig nem értik, milyen következményekkel jár Lendvai Ildikónak, a Magyar Szocialista Párt egykori elnökének kinyilatkoztatása: "Az ellenzék Soros oldalán áll." Nem értik, hogy az a politikus, aki sorosistává válik, megpecsételi a sorsát.

Soros György idős ember, augusztus 12-én lesz 87 éves. Megélte a Holokausztot, amiről egy helyen azt nyilatkozta: "1944 életem legboldogabb időszaka volt. Nagyon pozitív élmény volt. Hittem magamban, hittem apámban, és tudtam, nem történhet velem semmi." Nem történt. Egy világbirodalmat gründolt össze. Teméntelen pénze van, hatalma szinte korlátlan. De semmi sem tart örökké. Egyszer minden véget ér.

Csorlya Gergely: Az ügynökszervezeteket át kell világítani

2017.04.10.Sajtóklub (2017.04.10.)


A rendőrök folyamatos provokálása, újságírók inzultálása. Párját ritkító jelenetek is jellemezték azt a demonstrációt, amit eredetileg a CEU melletti kiállás jegyében hirdettek meg, de elszabadultak az indulatok. A Sajtóklubban elhangzott: majd valamikor a magyar jobboldalnak is meg kell mutatnia az erejét, nehogy bárki azt gondolja - köztük a '68-as nosztalgiába burkolt figurák se -, hogy a Kossuth téren megjelent néhány 10 ezer ember a mindent elsöprő erő. Az adás újfent rávilágított, hogy miről is szól valójában a felsőoktatási törvény mostani módosítása. S, ha már oktatás, szakdolgozatcímek alapján kiderül az is, milyen témákban is merültek el a hallgatók "Magyarország legjobb egyetemén".

2017.04.09.Szemenszedett hazugságnak nevezte Bayer Zsolt, hogy a mostani felsőoktatási törvény módosítása a CEU-ra volt kihegyezve.


2017.04.06.

A felsőoktatási törvény módosításából kikerekedett a "CEU-botrány"

Ugyanakkor az egész ügynek van egy szélesebb összefüggés-rendszere. Vajon a CEU miképpen függ össze a George Soros által fizetett úgynevezett civilszervezetekkel? Ezeknek a szervezeteknek miért áll érdekében szétverni a Balkánt? Miért áll érdekükben káoszt okozni Magyarországon? Abból pedig újabb hisztéria fog kialakulni, hogy egy javaslat szerint a jövőben a civilszervezetek kötelesek lesznek bejelenteni, hogy kitől, mennyit és mire kaptak pénzt. (echotv.hu)

2017.01.24.

Egy édesanya levele a veronai busztragédia után

Pataki Ágnesnek mindkét lánya átélte és túlélte a veronai buszbalesetet. Az édesanya megható levelet írt az interneten mindarról, ami történt, ami benne lezajlott, és ami még csak ezután jön.

Kedves Mindannyian! Tegnap este hazaértünk életünk legfárasztóbb utazásáról. Kimerülten, de együtt, mind a négyen! Nagyon hálás vagyok Istennek, hogy Ő egy olyan Atya az életemben, aki megtartja az ígéreteit. Köszönöm Neki, hogy kimenekítette a gyerekeimet, akik ugyan mindketten beütötték a fejüket, mégis a kiabálásokra eszméletre tértek, és még időben el tudták hagyni az addigra már lángoló buszt. Hálás vagyok azért is, mert a gyerekeim nem kaptak sokkot, hanem segíteni tudtak másoknak. Hálás vagyok, hogy mind a kettőjüknél volt telefon - sokaknak bent égett – és így végig kapcsolatban voltunk velük, míg ki nem értünk. Hálás vagyok, hogy annak ellenére, hogy testvérek, két külön kórházba vitték őket, így a telefonjaikkal másoknak is tudtak segíteni. Hálás vagyok, hogy olyan férjem van, akivel az első telefonhívástól kezdve mostanáig együtt tudtuk ezt végig csinálni, akivel meg tudtuk őrizni a nyugalmunkat és tettük a dolgunk.

Hálás vagyok, hogy Isten adott erőt, hogy kint a rettenet közepén a gyerekeim mellett volt másokra is időm és erőm, hogy józanul tudtam gondolkozni, hogy nem omlottam össze. Hálás vagyok, hogy olyan gyülekezet áll mögöttem, akiket az éjszaka közepén fel lehetett hívni, hogy elindítsák az imaláncot. Hálás vagyok Nektek, családtagokért, barátokért, ismerősökért, akik tartottátok bennünk a lelket, hívtatok, írtatok, felhívtátok a figyelmünket olyanokra, amik abban a helyzetben nekünk eszünkbe sem jutottak volna.

Hálás vagyok azért, hogy vannak jó érzésű riporterek, akik felhívtak, hogy nyilatkoznék-e, de nem jöttek el, és nem akarták a gyerekeink arcába tolni a kamerájukat – mint mások. Hálás vagyok az olaszoknak a munkájukért – egészségügyesek, rendőrök, tűzoltók, szállodások, segítők -, akik a sérült, kimerült, türelmetlen, aggódó, feszült idegeneket támogatták. Hálás vagyok a konzulátus munkatársaiért, a külügyminisztérium támogatásáért, a kint élő magyarokért – akik azonnal jöttek tolmácsolni kórházba, rendőrségre, szállodába. Hálás vagyok az időjárásért, hogy jó körülmények között tudtunk kimenni és hazajönni. És még sorolhatnám a listát, ami olyan hétköznapinak, természetesnek tűnik, mégsem az.

És mind eközben megszakad a szívem... Közel állok a gyerekeimhez, de fogalmam sincs min mennek keresztül... és bár anya vagyok, közel sem tudom felfogni azt az érzést, amit a veszteséget megélt szülők most átélnek - akik közül szombat délutánig többen folyamatosan hívtak, míg ki nem értek, hogy tudok-e valamit a gyerekeikről, tudunk-e segíteni kideríteni hol lehetnek... Kérlek Benneteket, hordozzátok azokat, akiknek innentől egy hosszú nehéz időszak jön az életükben. Ne csak most, az első napokban, hanem sokáig.

Imádkozzatok, amikor csak eszetekbe jutnak, hogy enyhüljön a fájdalmuk és visszataláljanak valahogy az életbe! (csaladhalo.hu)Ima a gyászolókért!


Mennyei Atyánk, köszönjük, hogy hozzád fordulhatunk ezekben a nehéz napokban is, amikor tanárkollégáink, diákjaink, hozzátartozóik testi, lelki és szellemi segítségre szorulnak. Köszönjük, hogy úgy szeretted ezt a világot, hogy elküldted az Úr Jézus Krisztust, aki Megváltónk és Üdvözítőnk. Köszönjük Úr Jézus, hogy a kiontott drága véred megtisztít minden bűntől, és elküldted a Vigasztalót. Bekötözöd a sebeinket. Erőt adsz a megfáradtaknak, akik hozzád imádkoznak, és segítségül hívják a Te szent neved! Köszönöm. Ámen.

"Hívj segítségül engem a nyomorúság idején, én megszabadítlak téged, és te dicsőítesz engem." (Zsolt 50:15)Atyám, két kezedben bátran sírhatok. Fájdalmaim hordozod, tudom.
Ott fönn a kereszten áldó két kezed. Bűneimmel én szegeztem fel.
A tanító tanítása egy árva gyermekről


Gróf Széchenyi István
"Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik."

"Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik,
akkor sem tér el attól!" (Példabeszédek 22:6)


AZ ARANYSZABÁLY
"Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek,
ti is ugyanazt cselekedjétek velük, mert ez a törvény,
és ezt tanítják a próféták." (Máté evangélium 7:12)Mi áll a tanulási zavarok hátterében?


Rohamosan növekszik a tanulási problémákkal küzdő gyerekek száma. A hiperaktivitás, a figyelemzavar, a diszlexia fogalma mára bekerült a köztudatba. Egyre többször, egyre pontatlanabbul használjuk a divatos szakkifejezéseket, miközben a jelenség valódi okairól mintha senki nem akarna tudomást venni… Az iskola alkalmazkodik "Ma már a figyelem fejlesztésére is gondot kell fordítani az első osztályokban, de ezt még nem tekinteném igazi figyelemzavarnak" - mondja Péter Zsuzsanna.
"Többször, megszakítom az óra menetét, mozgással kombinált mondókákkal terelem vissza az elkalandozó gyerekeket. Megpróbálok egy kis humort csempészni az órába, hogy a betűtanításhoz szükséges pontos, aprólékos munkához kedvet ébresszek. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek ún. hangoztató-elemző-összetevő módszerrel tanuljanak meg olvasni, így az enyhébb olvasási nehézségek kialakulása megelőzhető. Mivel gyógypedagógus és alapozó mozgás-terapeuta is vagyok, az idegrendszer éretlenségére utaló lemaradásokat a testnevelés órába beépítve, egyénre szabott alapozó mozgásterápiás eszközökkel próbáljuk behozni.”
Azoknál a gyerekeknél, akiknél részképesség zavarra utaló jeleket észlel a pedagógus, az iskola kikéri a nevelési tanácsadó segítségét, szakvéleményét is. Miután nevesítették a problémát, a tanítónő munkáját logopédus, fejlesztő pedagógus segítheti az iskolán belül, hogy a lemaradást közös erővel ledolgozzák. Súlyosabb esetekben sem kell elhagyni a gyereknek az iskolát, sőt általában az osztályát sem. A szakértői bizottság által sajátos nevelési igényűnek ítélt gyerekeknek ugyanis kötelező gyógypedagógust biztosítani, aki részben a tanítási időn belül egyénileg foglalkozik az érintett gyerekekkel. Ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy az alap tantárgyakat ezek a gyerekek is a többiekkel együtt - differenciáltan - tanulhassák. "A differenciáló pedagógiai módszerek bizonyos korlátok között tudnak hatékonyan működni" - mondja Péter Zsuzsanna.
"Legfeljebb 20 fős osztálylétszám volna ideális ahhoz, hogy 2-3 sajátos nevelési igényű gyerek mellett is lehessen haladni. Amikor a gyerekek ennyire különböző képességekkel érkeznek az iskolába, elengedhetetlennek tartom, hogy a pedagógusok maguk választhassák meg a módszereiket. A pedagógiai szabadságra, az empátiás készségre, a kreativitásra nagyobb szükség van, mint valaha. Muszáj az egyes gyerekekre szabnom az eszközeimet, különben nem boldogulok."

Alapozó mozgás terápia

A kisgyerek fejlődése a mozgásból indul, a nagymozgásoktól halad a finommozgás, majd a beszéd felé, amin később az olvasás és az írás is alapul. Ha a mozgásfejlődésben lemaradás van, vagy kimarad egy-egy mozgásfejlődési szakasz, az akadályozza az agyösszerendezett működését, végső soron az olvasás- és íráskészség problémamentes kialakulását is. A terápia végighalad a fejlődéstani nagymozgásokon a fejemeléstől, a kúszáson, mászáson keresztül a járásig, majd a finommozgásokig. Segít elérni a gyerekeknek azt az idegrendszeri érettséget, amire első osztályban az olvasás és írás elsajátításához szükségük van. Aki többet szeretne megtudni a módszerről, keresse fel az Alapozó Terápiák Alapítvány honlapját.

2016.07.08.Fidesz: a magyar gyerekek jövőjét a baloldal veszélyezteti


A nagyobbik kormánypárt közleményében Kunhalmi Ágnes sajtótájékoztatójára reagált. Az MSZP politikusa szerint egy sikeres kvótareferendum az oktatásnak is komoly károkat okozna, és azzal Magyarország még egy lépést tenne afelé, hogy kilépjen az EU-ból.
A kormánypárti közleményben az áll: nem az uniós tagság és nem az Európai Unió jelenti a problémát, hanem Brüsszel és annak elhibázott bevándorláspolitikája, amelyről Európában elsőként a magyar polgárok mondhatnak véleményt október 2-án. Az oktatást az veszélyeztetné, ha kényszerbetelepítésre vagy annak elutasítása esetén pénzbüntetésre kellene fordítani a magyar emberek pénzét - hangsúlyozták. Úgy folytatták: a szocialisták ismét egyértelművé tették, hogy támogatják a kényszerbetelepítést, és nem akarják, hogy Brüsszel helyett a magyarok dönthessenek róla.
Ha a baloldalon múlna, "Magyarország és a magyar iskolák is tele lennének bevándorlókkal, és a migránsok szabadon vadászhatnának a gyermekekre és a nőkre, ahogy teszik ezt már más országokban" - írták. (www.hirado.hu)

2016.06.11.Jönnek a 30 perces tanórák a kicsiknek! Szuper!


A tervek szerint harmincperces tanórák lesznek az általános iskola első és második osztályaiban a jövőben - írja a Magyar Idők. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár a lapnak elmondta: a szaktárca álláspontja szerint nincs szükség a 45 perces órákra, mert az óvoda utáni első két iskolai évben fontos, hogy a kisdiákok ne legyenek túlzott mértékben leterheltek. Ha lerövidülnek a tanórák, a pedagógus szabadon dönthet majd arról, mit csinál a gyermekekkel a fennmaradó időben. A fennmaradó időben például kiviheti őket játszani – mondta az államtitkár. Emlékeztetett: a jövő év végére elkészül az új Nemzeti alaptanterv (Nat), amelynek alapján jelentősen csökken a kötelező óraszám, és a szaktárca javaslatai közt szerepel, hogy nagyobb szülői beleszólást biztosítsanak a választható tantárgyak körének meghatározásába. Szólt arról is, hogy az iskolaigazgatók a munkáltatói jogkörökből többet visszakapnak és keretgazdálkodási joggal is rendelkeznek majd. Ugyancsak az iskolaigazgatókat erősíti, hogy a pedagógusbér-emelés utolsó, jövő évi üteménél ők dönthetnek majd arról, miként osszák szét az összeget a tantestületben – tette hozzá. (hirado.hu)2016.05.06.

Jövő év szeptemberétől már nem kell fizetniük a szülőknek az általános iskolai tankönyvekért, emellett csökkenni fog a kötelező tananyag is.

A Köznevelési Kerekasztal munkájának első üteme lezárult, melynek keretében több konkrét javaslatot is jóváhagyott a kormány. Így már csak  a jogszabályok szövegezése hiányzik annak érdekében, hogy törvényi garanciája legyen a megállapodások eredményének. Milyen változásokra számíthatunk? 2017 december 31-ig el kell készülnie az új NAT-nak és az új kerettanterveknek.   A jövő évtől már az óraterhelés bizonyos csökkentése is végbemegy, így egy meghatározott óraszámot egyetlen intézményben sem lehet majd túllépni.   Kijelölik az alaptantervi tanagyag mindenki számára kötelező minimumát, amelyet minden iskolában tanítani kell.   Jövőre a köznevelés egészére 130 milliárd forinttal több jut.   Az oktatást segítő, nem pedagógus dolgozók idén kétszer harmincezer forintos juttatást kapnak, a jövő év január elsejétől pedig béremelésre számíthatnak - erre mintegy tízmilliárd forint áll rendelkezésre.   Szintén tízmilliárdos keret van arra is, hogy 2017 szeptemberétől minden általános iskolás ingyen jusson tankönyvekhez. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és a kerekasztal résztvevői is úgy látták, hogy  a fórumon valóságos eredmények születtek, amelyek érdemi javulást fognak hozni a jövőbeni oktatásban. (Magyar Hírlap)

A tanároknál is a szív tisztasága a fontos!
Az igazi tanárok tanítani, nevelni akarnak, ők nem szeretik a hamisságot, a gyűlölködést!

2016.04.06.T. MÉSZÁROS ANDRÁS, ÉRD POLGÁRMESTERÉNEK KÖZLEMÉNYE


A tegnapi napon - az ország többi polgármesteréhez hasonlóan – levelet kaptam a Pedagógus Szakszervezet elnökétől, Galló Istvánnétól, amelyben arra kér, hogy a szakszervezet sztrájkfelhívását postázzam az érdi közoktatási intézmények vezetőinek. Eredetileg nem volt szándékomban kommentálni a szakszervezet tegnap nyilvánosságra került sztrájkfenyegetését, de miután - még ha ilyen udvariatlan módon is, de - megszólíttattam, néhány megjegyzést mégiscsak fűznék hozzá.


Az egyik, hogy nem vagyok postás. A közel 70 ezres lélekszámú Érd Megyei Jogú Város sorozatban harmadszor megválasztott polgármestere vagyok.
A másik, hogy Galló Istvánné láthatóan nem ismeri az önkormányzati törvényt. Ez ugyanis nem írja elő és nem is teszi lehetővé a polgármesterek számára sztrájkok szervezését. Ha a szakszervezeti tagdíjakból nem futja postai bélyegre, ha nem kellően felkészült az apparátusa ahhoz, hogy leveleket postára adjon vagy emailen elküldjön, akkor a vezetői képességeit kellene önkritika alá vonnia.
A harmadik, hogy az általa képviselt szakszervezet – ezen postai szolgáltatásra felkérő levelén kívül - eddig egyetlen alkalommal sem keresett meg azzal, hogy az érdi közoktatási intézmények helyzetéről, az azokban folyó szakmai munkáról tájékoztatást kérjen.


Ha megtette volna, akkor elmondtam volna, hogy az elmúlt közel két és fél önkormányzati ciklusban több milliárd fordítottunk az érdi közoktatási intézmények - óvodák, iskolák - építésére, felújítására.
Elmondtam volna, hogy ebben a ciklusban két új középiskolát és egy általános iskolát építünk, két óvoda mellett. Ha összevetjük az érdi közoktatási intézmények fejlesztésére szánt összegeket más fejlesztésekkel, akkor látható, hogy az előbbi kiemelt prioritást élvezett és élvez Érden.

Beszédes az a tény is, hogy a múlt heti, egy órásra hirdetett kormányellenes demonstráció Érden teljes kudarcot vallott. Egyetlen egy érdi intézmény sem volt ugyanis, ahol a tantestület megszavazta volna az ehhez való csatlakozást.
Az érdi oktatási intézményekben nemcsak kiváló munka folyik, de az érdi diákok az Ifjúsági Önkormányzat révén országosan is példamutató érdekképviselettel és tíz millió forintos saját éves költségvetéssel rendelkeznek.
Hiszem, hogy csak akkor lehet eredményes és sikeres az oktatás, ha annak résztvevői odafigyelnek egymásra, és nem engedik, hogy politikai szándékoktól vezérelve kijátsszák őket egymás ellen.

Ezért azt kérem minden érdi pedagógustól, hogy ne vegyenek részt a sztrájkban, és azt javaslom annak, aki jelenleg tagja a pedagógusok szakszervezeteinek, hogy lépjenek ki, és alakítsanak olyan önálló, független szervezetet maguknak, amely valóban képes az érdekeik és az oktatás érdekeinek képviseletére, valamint nem szolgáltatja ki őket napi politikai érdekeknek. (erdmost.hu)

2016.02.26.

Kedves Tanárnénik, Tanárbácsik! Kedves Szüleink!
Mi tanulni járunk az iskolába, nem tüntetni!Klinghammer István a Mélymagyarban - Echo Tv műsoraAz Echo Tv Mélymagyar című műsorának vendége volt Klinghammer István egykori felsőoktatásért felelős államtitkár. Téma: Az oktatás. Régen volt akkora hatása egy nyilatkozatnak, mint amelyik Klinghammer István nevéhez fűződik. Ugyanakkor az úgynevezett "kockásinges" nyilatkozatnál vannak sokkal marginálisabb ügyek. Az adás teljes átfogó képet ad a köz- és felsőoktatásról, valamint a gondokról is egy olyan embertől, aki testközelből ismeri az oktatás területét.

2016.02.23.
Boros Imre: A pedagógus hivatástudata

A sztrájkfenyegetés mögött ott a sanda politikum és a nagy számban "szigorúan magánemberként" megjelent ellenzéki csapat.


Mindaz, ami manapság a pedagógustársadalom körül zajlik, mármint, hogy tüntetnek és sztrájkkal is fenyegetnek, megvallom, messzemenően nem egyezik azzal, amit jómagam az oktatásról és azon belül a legfontosabb tényezőről, a tanárról, nevelőről és a hivatásáról vallok. Több évtizedes tapasztalat mondatja ezt velem, amit kezdetben diákként, majd szülőként, egyetemi oktatóként és végül nagyszülőként megéltem. Máig meg tudom nevezni az összes oktatómat az általános iskolától egészen az egyetemig, azzal együtt, hogy ki melyik tantárgyat tanította. Ennek oka nem valami rendkívüli memória, hanem az, hogy ők mind nyomot hagytak valahol. Kettő kivételével mindegyikükre tisztelettel emlékezem. Amikor ugyanerről a hetvenes években született gyermekeimet kérdeztem, egy-két kivételtől eltekintve nem emlékeztek senkire. Akire pedig mégis, róla meg kiderült, hogy őt "testületileg" kimacerálták az iskolából, azóta más polgári foglakozást űz. Fiatal egyetemi oktatóként az volt a benyomásom, hogy a hallgatók színvonala lassan, de biztosan egyre gyengébb. Kezdetben ezt betudtam annak, hogy a saját korosztályommal szemben bizonyára elfogult vagyok.


Az 1985 után bekövetkezett zuhanórepülést azonban már nem tudtam mással indokolni, mint hogy körülbelül addigra a középiskolákból kikoptak azok a vezető oktatók, akik a képzést még a Horthy-rendszerben kapták, és ennek megfelelően is tanítottak, és kérték számon a diákokat. (Kékesi tanárnő nekünk első gimnáziumban megmondta, hogy akinek a helyesírása másodikra nem lesz tökéletes, az harmadikos soha nem lesz – és ezt be is tartotta.) Azon, sajnos, ma már nem lehet vitatkozni, hogy az elmúlt három évtizedben a sorozatos oktatási reformok a diákok felkészültségében iszonyú zuhanást eredményeztek. Csökkent az írásbeli és szóbeli szabatos kifejezési képesség, természettudományi és műszaki karokon a tanerők jobban teszik, ha első évben pótórákat adnak, mert egyébként a hallgatók felét ki kellene rúgni az első matek- és fizikavizsgán. Szaporodik a diszlexia és a diszgráfia. Mindez nagyon negatív nemzetgazdasági és kulturális sokkhatásokkal jár, amit a cégek és intézmények érzékelnek is.


Az oktatási-nevelési rendszer fő baja maga a megállíthatatlan színvonalcsökkenés. Tüntetni és sztrájkolni - főként a gyermekek érdekeit hangoztatva - éppen azért kellene, hogy elindulhasson a felzárkózás a hajdani szinthez. Ezért kellene a kormányt is táncba hívni. A pedagógustüntetés és a sztrájkfenyegetés azonban messze nem erről szól. Kritizálják az oktatás anyagi-technikai feltételeit, meg a Kliket, amiben talán igazuk is van. A legfontosabb oktatási tényezőt, vagyis saját magukat azonban még a kritika (önkritika) halvány fuvallata sem érintheti. Az iskola lelke ugyanis még ma is maga a tanító, a tanár és az ő hivatástudata és áldozatvállalása lenne, de ez erősen hiányos. A tanárokra is, mint az orvosokra, emberi sorsok vannak bízva, de az orvosoktól eltérően soknak tartják a munkaidőt, az orvosok meg háromszor annyit is a kórházban töltenek időnként, mert ők a munkájukat végzik el, egyes pedagógusok pedig a gyári munkásokhoz hasonlóan, letudva a műszakot, csöngetéskor leteszik a lantot. Hivatást, sajnos, bérmunkástudattal sikeresen gyakorolni nem lehet.Hol van már, amikor Tuboly tanár úr párunkat a tanórák után "bennfogott" többször, mondván, hogy egyetemre készülve rá kell kapcsolni a matekra. (Akkoriban amelyik egyetemen nem volt háromszoros-négyszeres túljelentkezés, azt nem is jegyezték!) A hivatás napi huszonnégy órás, a bérmunka pedig háromszor nyolc óra, ahogy a híres sláger szól. A "nyócóra" munka, "nyócóra" pihenés, "nyócóra" szórakozás jegyében, szakszervezeti szervezésben, bérmunkástudattal zajlanak ma a dolgok. Kevesebb tananyag kell, tankönyvválasztási lehetőség és természetesen több bér is. Fájdalmas az is, hogy minősítési rendszer van, és ismét vannak tanfelügyelők. A harc ugyanazokat a jegyeket mutatja, mint a tőke és a munka közötti harc, kevesebb teljesítményt több ellenszolgáltatá-sért. Nyilvánvaló, hogy a kötelezettségek lazítására a fiatalok is kaphatók, tehát őket is harcba hívják. Végül is a tanerő lehet pozitív, de negatív példakép is, mindkettő követhető. Egy a dolgok mélyéig lehatoló volt vezető egyetemi oktató, volt felsőoktatási államtitkár jogos kritikájából csak az ellen tiltakoznak, hogy neki nem tetszik egyes pedagógusok nem ritkán ápolatlan külsője, mert az nem példamutató.


Egy bolond százat csinál alapon most az "ellenállók" kockás ingben pompáznak, de a kritika lényegéről, vagyis arról, hogy miért is színvonaltalan az oktatás, hallgatnak. Végül, de messze nem utolsósorban szólni kell a pedagógustüntetés és sztrájkfenyegetés mögött még csak nem is meghúzódó, hanem jól látható sanda politikumról, a tüntetéseken nagy számban megjelent, "szigorúan magánemberként" csapatostul ott tébláboló ellenzéki politikusokról. Azok a szakszervezeti funkcionáriusok, akik az ellenzék kormányon eltöltött éveiben lapítottak, amikor iskolák százait zárták be, tanárok ezreit eresztették szélnek, vették el a tizenharmadik bért és kurtították a jövedelmeket inflációval, most nagyon harcosak, még a tárgyalóasztalt is kerülik, csak balhét és nemzetközi visszhangot akarnak. Talán attól tartanak, hogy a tárgyalóasztal mellett a valós probléma, a színvonaltalanság, és annak okai is szóba kerülnek. Nagy kár, hogy a jobbra hivatott pedagógustársadalom egy jelentős hányada bedőlt a maszlagnak. (magyarhirlap.hu)

2016.02.13.
Nem a rendszer a rossz, hanem rosszul működtetik - mondja Klinghammer István

Támogatja az iskolák központosítását, a tüntetéseket teljesen értelmetlennek tartja, a gyerekek túlterheltsége miatt szerinte a pedagógusok tehetők felelőssé, az oktatási rendszer ellen tiltakozók mozgalmára pedig rátelepszik a politika – többek között ezekről beszélt lapunknak Klinghammer István volt felsőoktatási államtitkár. Az akadémikus közölte, a pedagógus-szakszervezetek követeléseikkel a tanárok ellen fordítják a társadalmat, de az emberek véleményalkotó képességéről is sarkos az álláspontja, úgy vélte ugyanis, többségük másoktól átvett, készen kapott véleményeket szajkózik. A földrajztudós kifejtette, hogy annyi értelme van politikusokkal érdemi szakkérdésekről vitázni, mint süldő malacokkal pocsolyában birkózni.

Bár már visszavonult a politikától, biztosan érzékeli, hogy forró téma az oktatás mostanában.

Már Eötvös Loránd is mondta: az oktatási rendszerek minőségét semmi más nem határozza meg, mint a tanári kar minősége. Nem a szervezése számít, hanem a tanító néni személye. Rajta múlik, lesz-e kedve tanulni a kisembereknek. Persze az iskola épülete ne dőljön össze, de alapvetően nem ez a döntő. Olyan pedagógusokra van szükség, akik okosak, erkölcsösek, és ezeket az értékeket adják át a diákoknak. Ezért vagyok pipa, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kócos, kockás inges tanári kar grasszál. Tudniillik egy tanár a megjelenésével is példát mutat a gyerekeknek. Legalábbis én így gondolom. De ebben benne van a 75 éves öregúr dohogása. A tanító nénik és kockás inges tanárok igen elégedetlennek tűnnek, szombaton tüntetnek. Az ön egykori kollégája, Hoffmann Rózsa azt mondta, bár vannak problémák az oktatásban, azok korántsem akkorák, mint amekkora a "jajgatás". Egyetért ezzel? – A tüntetések a világon semmit nem oldanak meg, teljesen értelmetlennek tartom. Ha tudjuk, mi a probléma, megvan a diagnózisa, akkor jöhet a terápia. A tüntetés sem a diagnózist, sem a terápiát nem segíti. Másfelől mindenféle politikai erő rátelepszik. Bájos, amikor olyan pártok nyilatkoznak a témáról, amelyek oktatásbeli képviselőire ráférne a továbbképzés. Létezik egy alapigazság: két feltétele van annak, hogy megítéljünk valamit és véleményt mondjunk róla. Az egyik, hogy szaktudás birtokában legyünk, a másik a morális alkalmasság. Erkölcsi tartást, tisztességet, empátiát, lojalitást értek ezen.

Ennyi erővel az átlagemberek sem mondhatnának véleményt az oktatásról.

Igaza van, az átlagember az oktatással kapcsolatban olyan konkrét esetekről mondhat véleményt, amikről van tapasztalata. Például hogy milyen egy adott iskola igazgatója vagy tanára. Ilyen alapon az átlagemberek mondhatnának véleményt orvosokról vagy mérnökökről is, de nem biztos, hogy szerencsés lenne. Az emberek nagy részének nem saját véleménye van, hanem kész véleményt vesz át, és azt szajkózza.

Ahogy látom, ön nem lesz ott a szombati tüntetésen.

Tulajdonképpen mi ellen is tüntetnek? Egy kormányzat ellen... - Nem az oktatás állapota miatt? - Az a jó megoldás, amit a miskolci Herman Ottó Gimnázium csinált: leírták, mi a gond. Elolvastam a Pedagógusok Sztrájkbizottságának 25 pontját. A bicska kinyílt a zsebemben...

– Miért?

– Tudja, mi hiányzik belőle? Az étosz, hogy a tanári szakma hivatás. Ha gondjaim is vannak, de a kötelességemnek eleget teszek. Például a pedagógusok mindig mondják, túl vannak terhelve, sokat kell kötelezően az iskolában lenniük. Hát kérdezze meg, más munkahelyeken hány órát kell bent tölteni. A pedagógusoknak otthon is dolgozniuk kell. - Mindenki dolgozik otthon. Én is szeretném, hogy sok pénzem legyen és keveset kelljen tenni érte. Ha 32 órát tölt az iskolában a tanár, ott is felkészülhet a következő órára, kijavíthatja a dolgozatot. Az is egy munkahely. Ráadásul meg lehet nézni, hány oktatási nap van, és mennyi szünidő. Talán az ilyen tények miatt nem áll a népesség tömegével a pedagógusok mellé. Nem kéne a társadalmat a tanárok ellen fordítani, de ezt pont a szakszervezet éri el azzal, hogy az ilyen követelések mellé áll. Hiba. A bérrendezés kérdése ugyanilyen kétélű dolog. Most a vezető egyetemi tanárok bruttó 470 ezer forintot keresnek. Nekik habilitálniuk is kell, tudományos munkát végezni, publikálni, konferenciára járni, és azt is elvárják tőlük, hogy közéleti tevékenységet végezzenek. Egy 25-30 éve tanító középiskolai tanárnak is ugyanekkora a bére.

Most azt érzem, hogy szembeállít két csoportot.

Félreértés, nem állítom szembe őket, ez mind az oktatásról szól. Mindenki oktató az óvodapedagógustól kezdve az egyetemi tanárig. Csak más a kötelezettségük, amit el kell látniuk, de attól még mindegyiküknek el kell látnia. Maradjunk például a Kliknél, ezt a kérdést meg kell oldani. Valóban hiba, hogy nem lehet krétát vagy vécépapírt időben beszerezni. A gyerekek a legnagyobb kincseink. Ha ezt a kincset odaadjuk az iskoláknak, akkor ne mondják már, hogy nem lehet pár százezer forintot rábízni az igazgatókra. Ez ellen nem tüntetni kell, hanem leírni a problémákat, és már a közoktatási kerekasztalnál is lehetne egyeztetni. - Igen, de a kerekasztal összehívásához az kellett, hogy 32 ezren csatlakozzanak a Herman nyílt leveléhez, vagy hogy tizenegy városban tüntessenek.

De szombaton mi ellen tüntetnek?

Ahogy említettem, pedagógusnak lenni hivatás; elvárható, hogy ennek a szellemében is viselkedjenek. Nagy részük ezt meg is teszi. Nem a szakszervezetnek kellene a hivatással járó feladatokat szerveznie és tiltakoznia. - Akkor kinek? - Szakembereknek, szakpolitikusoknak, a pedagóguskamarának. Nem a rendszer a rossz, hanem rosszul működtetik. Az állami beavatkozásra szükség volt a közoktatásban az esélyegyenlőség miatt. Központosítani kellett a kis falusi iskolától az elit gimnáziumig.

Tehát jó az, ha egyféle tankönyvből tanul az összes gyerek az országban?

Két-három jó tankönyvre lenne szükség a különféle iskolatípusok miatt. De minden gyereknek biztosítani kell, hogy ugyanahhoz a tudáshoz juthasson. Az oktatás problémáit egyébként két részre kell bontani. Az egyik a technikai jellegű: az iskola fenntartásával, a Klikkel kapcsolatos kérdések. Tény, hogy a Kliknek olyannak kéne lennie, mint a KRESZ-nek. Ugyanazok az elvek vonatkozzanak mindenhova. De ne központilag döntsék el, hogy melyik tábla legyen kitéve az adott helyen, hanem a közösség. Önmagában egy nagy szervezet nem ördögtől való, mamutcégek is működnek. Csak rátermett vezető kell az élére. Ha mérnökök csinálnák, játszva megoldanák a helyzetet.

Mi a problémák másik csoportja?

A tartalmi, hogy mit is tanítsunk a tananyagban. Szerintem az akadémiai osztályokat meg kellene kérni, gyűjtsék össze a fogalmakat, amiket egy adott korú gyereknek meg kell ismernie. Utána írhatna belőle tankönyvet az, aki ismeri a hatékony pedagógiai módszereket és jó tolla van. Az oktatási anyag legyen objektív: például nincsen baloldali vagy jobboldali térképészet. Csak jó, pontos térképészet van. Igaz, a történelem meg a magyar rázósabb kérdés, azokba mindenki beleszól. Imádom, mikor megjelenik egy új tankönyv és bebizonyítják, hogy tele van hibával. Közben ha megnézi az ember, kiderül, nem hibát találtak, csak más a szemléletük. Hülyeség az is, ha szembeállítják a kompetenciát és a tudást. Tudás nélkül nincsen kompetencia.

Tehát nem csökkentené a lexikális tudást a tananyagban.

A gyerekek túlterhelését pedagógusproblémának tartom, a tanári kar minőségét jellemzi. A tankönyv egy keret, a tanáron múlik, milyen ütemben adja át a benne foglaltakat. Trefort Ágoston mondta, hogy óriási hiba, ha az oktatott tárgyak számát és a tankönyvek számát kívánom csökkenteni. Nem igaz, amikor azt mondják, a tanárnak meg van kötve a keze. Inkább az elmúlt 20 év túlzott szabadosságában látom a gondokat. Magukra lettek hagyva a tanárok, akik nagyon élvezték, hogy senki nem szólt bele a dolgukba. Pölöskei Annamária (Pölöskei Gáborné Annamária, aki Áder János húga, illetve jelenleg helyettes államtitkár az Emberi Erőforrások Minisztériumában – a szerk.), akit nagyra becsülök, a hallgatóm volt. Egyszer összegyűjtöttük a 90-es években, hányféle tankönyv volt a piacon. Elhűltünk a darabszámon és azon, milyen óriási üzlet ez. Én csak a földrajzkönyveket és atlaszokat nézegettem, de elképedtem azon, kik írták. Nagy részük vagy szakmai banalitásokat tartalmazott, vagy módszertanilag volt rossz. Erre mondom, hogy kell az állam felelőssége, ez nem cirkusz. Ki lehet menni tüntetni, de mi ellen? Olvassa el ezt a 25 pontot...

Ha már ismét említi, nézzünk meg egyet belőle.

Például ez a legelső: "vissza kell állítani a 18. életévig tartó tankötelezettséget."
– Nagyon nem szeretném, hogy mikor az unokám tízévesen felső tagozatos lesz, 13 éves osztálytársa legyen, mert az más korosztály, más gondolkodás. Nem kell mételyezni a többieket olyan gyerekekkel, akik alkalmatlanok, mert nem tudják elsajátítani a tananyagot, vagy mert akarati hiányossággal küzdenek és nincs kedvük tanulni. Gondoljon a befőttre: 2-3 rossz szem az egész üveget elronthatja. Persze az ilyen gyerekeknek is meg kell találni a megfelelő módszert és a számukra alkalmas iskolát. Közben a felsőoktatás és a társadalom is hibázott: mindenki az egyetemi-főiskolai tanulmányokra hajtott. A szülők jó részét nem érdekelte, hogy olyan tücsökszakra megy a gyerekük, amelyet a társadalom nem igényelt. A kétkezi munka elvesztette a becsületét. Így tönkretettek rengeteg embert, akik áldott kézügyességgel rendelkeznek.

Ők mehetnek szakiskolákba.

Azt pedig elvégzik 16 éves korukra. Miért kell benntartani azt a gyereket az iskolában, aki csak többet árt a környezetének, mint amit saját magának használ? Ha nincs hozzá kedve sem neki, sem a szüleinek, akkor a döntés szabadságát meg lehet hagyni. Én az ellen sem ágálnék, hogy a gyerekeknek délután 4-ig bent kell lenni az iskolában. Ugyanis nagyon egyszerű megoldás arra, hogy ne az utcán csatangoljanak és a plázákban lődörögjenek, ha a szülők nem tudják megoldani a gyerekfelügyeletet. Egyébként nem kötelező bent lenni, bármikor ki lehet kérni a gyereket. A hosszú nyári szünet is kifejezetten gondot okoz a szülőknek. Egy hivatástudatos pedagógus azon gondolkodik, hogyan tudja ezeket a problémákat megoldani a gyerekek érdekében. Én inkább ezen tűnődnék Gallóné és Mendrey helyében. Így segítenének a gyerekeknek meg a szülőknek.

Jó ötletnek tartja, hogy ismét összevonják a köznevelési és felsőoktatási államtitkárságot?

Igen. Az oktatás óvodapedagógiától az egyetemi végzettségig egységes, mert egymásra épül, nem lehet szétvágni. Én kényszerből lettem felsőoktatási államtitkár: a hallgatói háborúk miatt. Egyébként állampolgárként az oktatásügyet és az egészségügyet külön minisztériumba szervezném, hiszen mindkettő rengeteg embert érint.

Palkovics Lászlót alkalmasnak tartja az államtitkári posztra?

Bevallom őszintén, őt nem ismertem, azt sem tudtam, kicsoda. Tudtommal korábban végig a mérnöki-műszaki pályán tevékenykedett. Pont ezért a mérnöki gondolkodásmódja alkalmas lehet a rendszer megszervezésére. A felsőoktatásra áttérve: a most megalakult konzisztóriumokról mi a véleménye? Sokan az egyetemek autonómiáját látják veszélyben miatta.

Egy egyetem mitől lenne autonóm, ha az állam finanszírozza?

Az egyetemi autonómia azt jelenti, hogy azt tanítják ott, amit fontosnak tartanak. Hogy kiváló tanárok adják át a tudást, és a hallgató értékes diplomát kap. Korábban már említette a kollégái fizetését. Nemrégiben Szegeden több mint 270 egyetemi oktató tiltakozott nyílt levélben az alacsony bérek miatt. Azt is felvetették, az a megalázó helyzet jöhet létre hamarosan, hogy a doktoranduszok ugyanannyi ösztöndíjat fognak kapni, mint amennyit ők megkeresnek. Jelenleg egy tanársegéd nettó 127 ezer, egy adjunktus pedig nettó 147 ezer forintot kap.

Nyugati egyetemeken tanársegéd vagy adjunktus nem nagyon van.

Docens és egyetemi tanárok vannak. Sokszor azt látni itthon, hogy a doktoranduszok végzik a tanársegédi vagy adjunktusi feladatokat is. Az oktatásba is keményen befogják őket, mert az nekik segít. Megtanulnak emberekkel bánni, beszélni, előadni. Egyébként azok az adjunktusok és tanársegédek, akik törik magukat és jók az eredményeik, tudnak pénzt keresni az egyetem mellett, a szakmájukban.
- Palkovics László is úgy reagált, hogy nekik van lehetőségük kiegészíteni a fizetésüket, a hallgatóknak nem. Akkor nem irreális elvárás, hogy vállaljanak másodállást?
– Nem, nem másodállásra gondolok. A saját tudományos eredményeiket tudják pénzzé tenni. Egyébként pedig pont most emelték a fizetéseiket.
– Igaz, viszont előtte tíz évig nem kaptak béremelést, és a mostani növekedéssel együtt is 9 százalékos lemaradásban van a fizetésük az inflációval szemben.

Magyarország viszonylag szegény ország.

Itt mindenki - az újságíró, a tanár, az orvos - mondhatná, hogy alacsony a fizetése. Ez igaz, de azt kell nézni, hogy senki se maradjon le aránytalanul, akire szükség van. A politikusoknak csínján kell bánni az uszítással és hergeléssel. Jószerével már mindenki volt hatalmon, és meg lehet nézni, ki milyen eredményeket ért el.
Az államtitkárságom 15 hónapja alatt azt szűrtem le, hogy politikusokkal vitázni húsba vágó szakkérdésekben pont olyan értelmetlen, mint süldő malacokkal pocsolyában birkózni. A legtöbb politikus nem a megoldást keresi, hanem azt nézi, mibe lehetne belekötni.

Ha ismét hívnák a kormányból, visszamenne segíteni?

Én most sem tűntem el. Az anyag, amit letettünk a miniszter asztalára, megvan, nem kell felfedezni. Harminchárom oktatási szakértő végigdolgozta 2013 nyarát a megalkotásához, mert volt rá kedvük, igényük. Ezért tartottam kicsit bántónak, hogy a végén el lett fektetve. Sajnáltam ezt a harminchárom embert.

Még szokták kérni a tanácsát?
Nem. Ki kérné? Már elmondtam a véleményemet. (mno.hu)

2016.02.05.Bukott oktatási rendszert vettünk át!


Orbán Viktor szülőként azt várja a magyar iskoláktól, hogy a gyerekek legyenek jól neveltek, jó fizikai állapotban, és versenyképes tudást kapjanak, amellyel felnőttként is helyt állhatnak. A miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli adásában azt mondta, amikor 2010-ben megindult az átalakítás, világos volt, ez egy bukott rendszer, ahogy az is, hogy a gyerekeink egyre kevésbé állnak helyt a nemzetközi versenyben, ezért újra kellett szervezni, és jó irányban indultunk el.

A középpontban a gyerek áll

A viták mentén fontos kérdés, mi van az oktatási vita középpontjában, felkészíti-e a gyerekeket az iskola a boldogulásra, egészséges emberek lesznek-e – hangsúlyozta a kormányfő. Orbán Viktor köszönetet mondott a magyar társadalomnak azért az áldozatért, amit a pedagógusokért hozott az elmúlt években tett, és emlékeztetett az elmúlt években lezajlott, példa nélküli, közel 700 milliárdos ágazati bővülésre. A nyílt vitának, az oktatási kerekasztalnak óriási szerepe lesz – tette hozzá a miniszterelnök.

Versenyképes tudás kell

A gazdaság szereplőivel egyeztetve szinte általános az a vélemény, hogy az iskolarendszer most nem tesz meg mindent azért, hogy a gyerek az iskolából kikerülve könnyen helyet találjon a gazdaságban, ezért is indult meg a végre szakképzés átalakítása, hogy a gyerekek használható tudást kapjanak – hívta fel a figyelmet a kormányfő a Kossuth Rádió péntek reggeli adásában. (magyaridok.hu)

2016.02.03.
A becsületes tanárok figyelmébe ajánlanám, hogy kivel ne tüntessenek!

Aki a tüntetéseket szervezi, Galló Istvánné született Péter Piroska (Gödöllő, 1953. november 27.) tanító, tanár, szakszervezeti vezető, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) konföderáció alelnöke.Apja a rettegett Péter Gábor (szül. Eisenberger Benjámin, Újfehértó, 1906. május 14. – Budapest, 1993. január 23.) magyar kommunista politikus volt, az ÁVO, majd az ÁVH vezetője 1945 és 1952 között. Főszerepet játszott az 1945-ös változásokat követő koncepciós perek előkészítésében és lebonyolításában. (Lukács György)A diákokat nem szabad felhasználni a tüntetőknek!
Javaslataim az oktatással kapcsolatban


Fontos lenne, hogy az iskolákban a tanulók ne vehessenek automatákból energiaitalt és koffein tartalmú erős kávét! A tanárok és a diákok is köpenyt hordjanak!

Mint nyugdíjas pedagógusnak az a véleményem, hogy a jó szaktanári munkához alapos felkészülés szükséges. Ehhez csend és nyugalom kell. Ezért nem javaslom az óraszámok növelését, vagy hogy arra kényszerítsék a szaktanárokat, hogy felügyeletet lássanak el. Ehhez nem kell szaktanári végzettség. A szaktanár készüljön fel az órájára, ehhez idő kell, és naponta ellenőrizze a tanulók házi feladatait.

Megjegyzem, hogy nagyon hasznos a differenciált foglalkozás a tanulókkal. Az órarend összeállításánál arra kell gondolni, hogy az egész évfolyamnak egyszerre legyen pl. a matematika órája. Mi ezt éveken át így tettük. 3 csoportra bontottuk az évfolyamot a tanulók elért eredményei szerint. Ingyenesek voltak a szakkörök is a tanulók részére. Fontos lenne, hogy a pedagógusok külön, differenciáltan foglalkozhatnának a tehetséges tanulókkal, külön pedig a hátrányos és veszélyeztetett tanulókkal. Sajnálatos módon eltörölték a 13. havi bért.

A tanárok nem kapnak köpenyre sem pénzt. Azt tartanám helyesnek, ha a pedagógusok köpenyben tanítanának. Így is kifejezve, hogy ők felelős személyek, közszereplők. A tanulóknak is helyes volt a köpeny használata az általános és középiskolákban. Az iskola munkahely, nem pedig divatbemutató. A szegényebb sorsú tanulóknak ne legyen hátrányuk az öltözködésük miatt. Az osztálykirándulásoknál a pedagógusok nem kaptak túlóradíjat. Az osztályfőnöki pótlék kevés, 1 plusz túlórát adtak, ami még az adminisztrációra sem elég.

Fontos lenne a természettudományok, gyakorlati órák, háztartási ismeretek óraszámát növelni. Ki kell térni a családi életre nevelésre is. Az egészséges életmód, a hazaszeretet, az alkotmány ismerete, gazdasági élet alapelemeire is szükség van. A média szerepe szintén nagy a különböző magyar tudósok, találmányok megismertetésében, a híres tanárok, a feltaláló szakmunkások életének bemutatásában. Pl. Öveges József fizikai kísérleteit egy egész ország nézhette.

Alapvető polgári, honvédelmi, katasztrófavédelmi, természetvédelmi, vöröskeresztes ismeretek is hiányoznak. Olyan tanárok kellenek, akik szakmai tudásukkal, erkölcsös életükkel példák lehetnek a felnövő generációnak. Foglalkozni kell a szabadidő hasznos eltöltésével. A családokkal való kapcsolattartás segítheti a nevelést. Fel kellene mérni, hogy az országnak, Európának mennyi felsőfokú végzettségű emberre van szüksége, és fejleszteni kellene a szakmunkásképzést. Nagyon helyes a kétszakos tanárképzés visszaállítása!(MR)

2016.02.02.
Rétvári: érthetetlen a pedagógus-szakszervezetek által hirdetett bojkott

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szerint érthetetlen a két legnagyobb szakszervezet által hirdetett bojkott, miközben a múlt héten még éppen ők követelték a köznevelési kerekasztal összehívását. Rétvári Bence az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában kiemelte: a kormány mindig kész a párbeszédre. Az elmúlt időszakban már több mint száz iskolával sikerült konzultálni, és ezeknek számos tapasztalata volt - mondta az államtitkár, példaként említve, hogy problémaként felmerültek a dologi költségek és az órabeosztások is, de egyúttal számos megoldási javaslat is elhangzott a fórumokon.

Rétvári Bence felidézte, hogy az Emmi a jövő hétre összehívja a köznevelési kerekasztalt, amelyre várják a szakszervezeteket, a pedagógusok, a szülők és a diákok képviselőit is, hogy közösen vitassák meg a helyzetet.

Hétfőn Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke bejelentette, hogy február 13-ára a fővárosba, országos tüntetést szervez a pedagógusok sztrájkbizottsága, a köznevelés és a pedagógusok helyzetének javítását követelve. Szintén hétfőn a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a közoktatás szervezeteihez intézett nyílt levélben szólított fel a köznevelési kerekasztal bojkottjára.

Rétvári Bence felidézte, hogy korábban éppen a szakszervezetek követelték a köznevelési kerekasztal összehívását, még a napirendi pontokat is megfogalmazták. Ezért nem érti, hogy az érdekképviseletek, amelyeknek a feladata pont az lenne, hogy ezen részt vegyenek, most miért nem akarnak párbeszédet.

Az eddig megfogalmazott követelésekről az államtitkár azt mondta: 18 éves koráig most is mindenki járhat iskolába. A tananyag mennyisége "régi nagy vita". Kifejtette, egyrészt azt várják, hogy a legmodernebb, legszélesebb körű tudást kapják a diákok, amely a munkaerőpiacon, illetve a továbbtanuláshoz szükséges, másrészt, hogy ne legyen nagy a diákok leterhelése az iskolában. Az arányosság figyelembevételével ennek két megoldása lehetséges - fejtette ki Rétvári Bence. Az egyik, hogy a mostani tartalmat csökkentik, a másik, hogy a tanulási időt növelve a diákoknak nem nyolc, hanem kilenc év alatt kelljen elsajátítaniuk a tananyagot. (MTI)

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 stúdiójában.

Eric Holmberg: A Pokol harangjai * BECSAPOTTAK

2015.06.13.
Az arabok európai fővárosa: Rotterdam * Teljes cikk itt!

Egész városnegyedek úgy néznek ki, mint a Közel-Kelet. A nők lefátyolozva mennek, a főpolgármester muszlim és a sária érvényben van mind a bíróságokon, mind a színházakban. Egy széleskörű jelentés Európa legliszlamizáltabb városából. Feyenoordban mindenhol láthatóak a lefátyolozott nők, amint átszaladnak az úttesten. Mindenféle kapcsolatot kerülnek, különösképpen a férfiakkal még a szemkontaktust is kerülik. Feyenoord egy olyan város, ahol 70 nemzetiség él együtt. Ez egy olyan terület, ami támogatásból és lakónegyedi építkezésekből él és itt a legnyilvánvalóbb, hogy Hollandia – az összes megkülönböztetés elleni törvény és morális felháborodás ellenére – egy teljesen szegregált társadalom. Rotterdam egy új(jáépített) város, miután a Luftwaffe kétszer porrá bombázta a második világháború alatt. Amszterdamhoz hasonlóan ez is a tengerszint alatt van, de a fővárossal ellentétben itt nem létezik a felelőtlen nemtörődömség imázsa. Rotterdamban nem a prostituáltak és neonfények uralják a városképet, hanem a halal (az iszlám étkezési előírásainak megfelelő)ételeket áruló arab boltok. Mindenütt ott vannak a casbah kávéházak, az utazási ügynökségek, amelyek Rabatba és Casablancába kínálják a repülőjáratokat, a Hamasszal szolidáris plakátok és a holland nyelvtanulással kapcsolatos ajánlatok. (nemzeti.net)

Bill Warner: Saría törvény nem muzulmánoknak /letölthető ebook!

2015.08.23.
A cikk megjelenése után az iszlám oktatótábor egyik tanára is üzent

Frissítés: Cikkünk nyomán üzenetet kaptunk a tábor egyik tanárától, aki megerősíti, hogy valóban ők tartottak iszlám tematikájú tábort Nagyvisnyón, vagy, ahogy fogalmaz, szerepjátékot, amely "az 1001 éjszaka világában zajlott". A levélíró mindebben nem lát kivetnivalót, ellenben érvek helyett a bennünket tájékoztató olvasónkat hazugozza le, pusztán a (vélt) vallási hovatartozására hivatkozva, és "nyomatékosan" felszólítja blogunkat, hogy "a cikket azonnal szedje le".
Nos, miután a válaszlevél a cikkben szereplő egyetlen tényállítást sem cáfolja, természetesen nem látjuk indokoltnak, hogy ezt a meglehetősen nyers ultimátumot teljesítsük, ellenben feltennénk néhány kérdést, amelyre a válaszokat természetesen közölni fogjuk:
1. Világnézetileg semleges iskolaként miért tartották fontosnak, hogy iszlám tematikájú nyári tábort szervezzenek? Tartottak már hasonló tábort a kereszténység, a zsidó vallás vagy más világvallás megismertetésére? 
2. A táborba jelentkező diákok és szüleik előtt előzetesen ismert volt az, hogy programban az iszlám vallás hittételeit, imaformáit, öltözködési előírásait is megtanítják a résztvevőknek? Kértek-e ehhez tőlük hozzájárulást? Hogyan biztosították diákjaik számára a program során a lelkiismereti szabadságot?
3. A program kidolgozásában részt vett az iszlám valláshoz tartozó személy vagy intézmény? 
4. A programban szerepelt-e az iszlám nőkkel kapcsolatos tanításainak megismertetése?
5. Mit kell érteni az alatt, hogy - mint írják - a tábor az "1001 éjszaka világában zajlott"? A 1001 éjszaka meséje a szultán háremében játszódik. A szerepjátékban ezt is megelevenítették?
6. Az önökkel egy időben és együtt táborozó keresztény általános iskola tanárai jelezték önöknek, hogy alsó tagozatos diákjaiban zavart és félelmet keltenek a különböző helyeken kitűzött feliratok, arab jelképek. Miért nem vették figyelembe ezeket a kifogásokat?
(vigyazo.blog.hu)

2015.08.21.
Iszlám kiképzőtábor budapesti elitgimnazistáknak

"Mohamed prófétasága kötelez": Muszlim hittételeket tanultak a Radnóti Gimnázium tanulói Muszlim fejkendőbe öltözött diáklányok népesítették be a nagyvisnyói Boróka tábort augusztus közepén - számolt be meglepő élményéről egyik olvasónk. Mint leírta, a budapesti Radnóti Gimnázium nemzeti ünnepünk idejére 10 napos tematikus muszlim nyári tábort szervezett 170 diákja számára. A programot az iszlám köré szervezték: hittételeket függesztettek ki az étkezőben, muszlim vallási zenével hívták gyülekezőre a diákokat, akik öltözködésükkel is alkalmazkodtak a tematikához. A Radnóti Gimnázium legutóbb július végén szerepelt a hírekben, amikor az iskola honlapját az Iszlám Állam hackerei feltörték. Helyszíni beszámoló, fotókkal és videóval. (vigyazo.blog.hu)

2015.04.19.
Útmutató Írországból a munkahelyi etikettel kapcsolatban

A kis húgom negyedik éve dolgozik Írországban. A SOTE-n végzett, dietetikus. Elsősorban gyerekekkel foglalkozik. Több családnak besegít, közben tanul. Így null szaldósan él. Most elment egy állami céghez dolgozni. Íme ezt írta.
"Most olvastam el az útmutatót a munkahelyi etikettel kapcsolatban, csak néhány dolgot példaként felsorolok.
8 órán belül fél óra ebédszünet van, és ezen kívül 7 perc mosdó használatra. Amikor az ember bemegy a mosdóba, lehúznak egy chipkártyát, ami méri a bennt töltött időt.
Munkaidőben nem szabad semmit enni, se almát, se egy joghurtot, kizárólag vizet lehet bevinni.
Az ebédidő időtartamát is mérik a chipkártya segítségével.
Munka közben nem lehet magán telefon beszélgetéseket folytatni.
Munka közben nem szabad magán célú emaileket küldeni, fészbúkozni sem. Akit 3-nál többször rajta kapnak, azt gondolkodás nélkül kirúgják.
Munkába csak zárt cipőt, és egyszínű nadrágot lehet viselni, koptatott farmer, cicanadrág és miniszoknya nem megengedett!
Kapucnis pulcsit, illetve olyan pólót, amiből a váll kilátszik szintén tilos viselni.
Tetoválás egyáltalán nem látszhat, illetve piercinget ki kell venni.
Káromkodni, csúnyán beszélni, gonosz megjegyzéséket tenni a munkahely épületén belül tilos!
Itt nagyobb a fegyelem, otthon meg ahogy hallom, elég nagy felháborodást kelt bármiféle megkötés is.
Ja még annyi: Az óvodákban az óvónők csak az óvoda által biztosított egyenruhát viselhetik, ami mackónadrág melegítőfelsővel az ovi logójával van ellátva, hogy mindenki tudja például, ha elveszik egy gyerek, kihez kell odavinni pl. egy parkban. A gyerekeknek főzött ételből az óvónők egy falatot sem ehetnek, le is vágnák az óvónő kezét. ha nem kapná meg a gyerek a megfelelő adag ételt, mert az óvónő hazavitte a feltétet a főzelékről magának meg a családjának.
Ezeket csak érdekességképpen írtam le, mert hallottam, hogy otthon elég sokan azt gondolják, hogy nekik ne mondják, meg mit szabad és mit nem, pedig a fegyelem az alapvető feltétele lenne egy cég normális működésének, és mily meglepő hogy a munkahelyen dolgozni kell és nem fészbukozni. Persze a hatékonyabb munka a fizetéseken is meglátszik." /Közzétette: Sz.Á./Csodálatos tények Japánról! Tanuljunk tőlük is!
Öveges József professzor élete, munkássága
Öveges József kísérletei * Fejezetek egy tanári noteszból


2015.03.09.
Böjte Csaba: Szegénység van?! * Teljes cikk itt!

"Szegénység van?! Hatalmas bűn fogja a világunkat maga alá temetni, mert gyermekeinket, fiataljainkat nem tanítjuk meg megélni, gazdálkodni! Mindenkit parancsszóra beterelnek az iskolába, ahol elvont igazságokkal reggeltől estig lefoglalják őket! Bűnös nagyravágyással mindenkiből értelmiségit akarnak nevelni, és közben a reális élettől elszakadnak a felnövekvő generációk! Lehet, hogy nem lehet jó árban értékesíteni a húst, a tojást, a tejet, de hány szegény családnál jártam, hol mindenki dohányzik, issza a kávét és várják a segélyt! Mennyivel másképp néznének a falvaink, ha legalább a munkanélküli réteget megtanítanák szépen, játszva gazdálkodni, megtermelni a saját mindennapi betevő ételét! Friss, finom, egészséges táplálék mellett mennyivel kevesebb orvosság fogyna, s mennyivel több jókedv, kacagás lenne a tisztességes, jól végzett munka után, az emberhez méltó sikerélmények láttán?!" (kulturaliskreativblog.com)

2014.09.09.
Balog szigorítással védené a hallgatókat! * Teljes cikk itt!

Az emberi erőforrások minisztere azt kezdeményezi, számítson minősített tételnek a büntető törvénykönyvben, ha valaki oktatási intézményben, illetve intézmény által szervezett programon nemi erkölcs elleni bűncselekményt követ el. Ezt a miniszter a Felsőoktatási Kerekasztal keddi ülése előtt jelentette be a fővárosban. A sajtótájékoztatón Balog Zoltán azt mondta: megkéri az igazságügyi minisztert, hogy a fentiek érdekében tekintse át a jelenlegi szabályozást és az erre vonatkozó tényállásokat. Arra kéri minisztertársát, hogy világosan legyen kiolvasható a törvénykönyvből: ha valaki oktatási intézményben vagy az intézmény által szervezet programon követ el nemi erkölcs elleni bűncselekményt, akkor az minősített tételnek számít. (mno.hu)

2013.09.06.
Gólyatábor: ki akarja csókra kényszeríteni a fiúkat fiúkkal? * Teljes cikk itt!

A barátom fia a minap érkezett vissza a gólyatáborból. Kezdődik az egyetem, mérnök lesz belőle. Fiús szakra iratkozott, a lányok jelenléte nem éri el az öt százalékot sem. Ez a tény alaposan rányomta a bélyegét a gólyatáborra is. Nem olyan volt, mint amilyenek az emlékeimben élnek. A barátom egyenesen őrjöngött, amikor a srác elmesélte neki, mi mindent történt ott. A többnapos gólyatáborban a csapból is sör folyt, ami persze nem újdonság, eddig az emlékek is egyeznek. Volt, azután olyan feladat, amikor a fiúknak női ruhát kellett felvenni, majd táncolni kellett a többiek előtt. Hogy ehhez hogyan volt kéznél a megfelelő számú jelmez, nem csupán költői kérdés. Mert melyik fiú visz magával női ruhát gólyatáborba? (...) Az említett gólyatáborban azonban itt nem állt meg az ötletek és a feladatok parádéja. A továbbiakban a női ruhában magukat kellető gólyáknak székre kellett állniuk, egyik csapattársuknak pedig meg kellett borotválnia az ülepét. Hát, meztelen férfisegget borotválni nem lehet valami emelkedett feladat, ennek végrehajtásához nem elég csupán a sör. Érdeklődés is kell. Volt, aki megcsinálta. De még tudták fokozni a feladatot. A borotvát az említett fenékről egyenesen sörbe mártották, ezt kellett meginni. Egyenesen visszataszító. Igen komoly higiéniai kérdéseket is felvet. És volt, aki ezt is megcsinálta, mert pontok jártak érte. Elmebeteg, aki ezt kitalálta. (...) Felháborító, hogy ilyesmi megtörténhet! Jó lenne tudni, hogy kik voltak a gólyatábor szervezői. Vajon az iskolák tudnak arról, hogy mi történik a gólyatáborokban? Mekkora az iskolák felelőssége mindebben? Mert ők is felelősek, az kétségtelen. A történtek után milyen kép alakul ki a gólyákban az intézményről, ahová több évig terveznek járni? Nos, ez utóbbi kérdésre tudok válaszolni. A barátom fia azt mondta, hogy távolságtartó és óvatos lesz a suliban, mert nem tudja, kivel, kikkel találkozik ott. Olyan élettapasztalatra tett szert, amit kár volt pont az új iskola küszöbén megtanulnia, de úgy látszik, jobb előbb, mint később. Ez a beavatás számomra új - nem várt arroganciával és erőszakkal érkező - jelentést hozott. És nem hagynak nyugodni a kérdések. Pontosan miről is szólt ez a gólyatábor? (mno.hu)

Hogyan szabadultam meg a homoszexualitásból?

"E család történelme az ország történelmének is része" * Teljes cikk itt!

Csonka János gépészmérnök (1852-1939) születésének 160. évfordulóján emlékmúzeum nyílt vasárnap Budapesten, a XI. kerületben, a Bartók Béla úton abban a házban, ahol a feltaláló eredeti autószerelő műhelye, majd gépgyára működött. (...)
Csonka János Szegeden született 1852. január 22-én. Apja kovácsműhelyében lett szakmunkás, majd Bécsben, Zürichben, Párizsban, Londonban dolgozott. Állandóan tovább képezve magát nyerte el a Budapesti Műegyetem tanműhelyének vezetői állását, amelyet 1925-ös nyugállományba vonulásáig 48 éven át töltött be. Kiemelkedő mérnöki teljesítményeiért a Mérnöki Kamara gépészmérnökké nyilvánította 1924-ben. Csonka János volt a porlasztó egyik feltalálója, az első magyar gépjármű (postaszállító tricikli), a postaszállító gépkocsi, számos szerszámgép, petróleum-, gáz- és benzinüzemű motor tervezője. Nyugdíjasként önálló gépműhelyt létesített 1925-ben, amely 1938-ban gyárrá, a későbbi Kismotor- és Gépgyárrá bővült. Összesen mintegy 150 gépkocsi fűződik közvetlenül Csonka Jánoshoz. Részletesen a múzeumról az intézmény honlapján www.csonkamuzeum.hu olvasható. (MTI-fidesz.hu)

Hírek, érdekességek JapánrólOrbán Viktor "Tokiói fogadtatás" fényképei láthatók!


2014.07.25.
Egy éven belül harmadszor emelkednek a pedagógusbérek! * Teljes cikk itt!

Az új pedagógus előmeneteli rendszer 2013. szeptember 1-jei bevezetése után immár harmadik alkalommal növekszik generálisan a pedagógusok bére szeptember 1-jétől. Emellett kisebb jogszabályi változások is várhatók az új tanévben. A kormany.hu oldalon közzétett tanévkezdő kiadvány szerint a pedagógus és pedagógiai előadó, pedagógiai szakértő munkakörben foglalkoztatottak illetményalapja 2014. szeptember 1. és 2015. augusztus 31. között a teljes munkaidőre megállapított kötelező minimálbér havi összegének 118,9 százaléka középfokú végzettség esetén, 163,3 százaléka alapfokozat esetén, 179,6 százaléka pedig mesterfokozat esetén. Pedagógus I. fokozatban a fizetések bachelor végzettség esetén 165.750 forint és 314.924 forint között, mesterfokozat esetén 182.294 és 346.359 forint között mozognak. (polgarportal.hu)2014.03.16.
Valódi segítség a hátrányos helyzetű gyermekeknek * Teljes cikk itt!

Egyedül a munka és oktatás képes kivezetni a családokat a mélyszegénységből - mondta a Fidesz szóvivője vasárnapi sajtótájékoztatóján. Zsigó Róbert kiemelte, bár a gyermekszegénységről és a romák felzárkóztatásról ma is sok szlogent hallani az ellenzéki pártoktól, a valóság az, hogy a Gyurcsány-kormány egész térségeket ítélt örökös iskolázatlanságra, munkanélküliségre, segélyen tengődésre, és ezzel együtt hátrányos helyzetű gyermekek százezreinek jövőjéről mondott le. (...) Az egyik legfontosabb intézkedés, amelyet már a kormányzás első évében meghoztunk, a családi pótlék rendszerének teljes átalakítása volt - jelentette ki. 2010-től a tanköteles korú gyermek után járó családi pótlékot iskoláztatási támogatássá alakították át, vagyis már egyáltalán nem automatikus az ellátás. Ha egy szülő nem gondoskodik arról, hogy a gyermeke rendszeresen járjon iskolába és a gyerek több mint 50 órát hiányzik, akkor felfüggesztik a családi pótlék folyósítását - fogalmazott. Tájékoztatott arról is, hogy ez a kormányzás első évének egyik legnépszerűbb intézkedése volt, egy közvélemény-kutatáson a megkérdezettek 86 százaléka egyetértett a változtatással. Mint ismert, ezt az intézkedést később szigorították: 2012-ben a 16. életévét betöltött esetében teljesen megszűnt a pótlék, ha 50 órától nagyobb volt a hiányzás; később pedig már életkortól függetlenül minden gyermekre vonatkozóan ez lett az előírás. Mindennek köszönhetően mára látványos változás következett be: három év alatt felére csökkent az iskolai hiányzások száma, és harmadával csökkent az 50 igazolatlan óránál többet hiányzók száma - emelte ki, megjegyezve, ezáltal jelentősen csökkent azoknak a gyermekeknek a száma, akiket az iskolázatlanság fenyeget. (fidesz.hu)

Valódi segítség a hátrányos helyzetű gyermekeknek

2014.02.06.
Tandíjat akar Gyurcsány! * Teljes cikk itt!Témák:
- Megszólalt az MSZP Simon-ügyben * - Szocialisták kaszáltak Pakson
- Síppal, dobbal Paks ellen az LMP * - Tandíjat akar Gyurcsány
- Robbantana az Amerikai Népszava
Vendégek: Hegedüs Szabolcs, a Lánchíd Rádió főszerkesztő-helyettese
Trencséni Dávid, a Stop.hu munkatársa2014.01.22.
Diplomamentő program indul * Teljes cikk itt!

Mintegy 10 ezer fiatalnak segíthet a kormány által tervezett Diplomamentő program, amely azok nyelvtanulását támogatja 3 milliárd forintos forrásból, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik diplomához. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a programot ismertető szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a programra olyan magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik nyelvvizsga hiányában nem rendelkeznek diplomával, de már leállamvizsgáztak, nincs hallgatói jogviszonyuk és legfeljebb 35 évesek. Hozzáfűzte, hogy a gyesen, gyeden lévőknél nincs életkori korlátozás, és az elbírálásnál előnyben részesítik majd a regisztrált álláskeresőket. A legutóbbi adatok szerint 49 370 olyan "kvázi diplomás" van, akinek csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomához; Czomba Sándor szerint ezt a "holt tőkét" aktivizálni kell, és reményei szerint az idén márciusban induló és 2015. augusztus 15-ig tartó program segíti majd ezen "beragadt diplomák" megszerzését. (fidesz.hu)2014.01.12.

Orbán: Magyarország büszke lehet rájuk * Teljes cikk itt!

Magyarország büszke lehet mérnökeire, informatikusaira, fizikusaira - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap, miután Pálinkás Józseffel, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnökével közösen látogatást tett az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN genfi központjában. A kormányfő az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy találkozott a genfi központban dolgozó több mint hatvan magyar szakemberrel, doktorandusszal, diákkal, akik komoly pozíciókat töltenek be, komoly kutatásokban vesznek részt, és a legmagasabb szinten teljesítenek. "Jó okunk van arra, hogy büszkék legyünk a mérnökeinkre, a fizikusainkra, az informatikusainkra" - hangsúlyozta, rámutatva egyúttal, hogy "a nemzeti össztermékünkön és a lélekszámunkon fölül vagyunk reprezentálva" a CERN-ben folyó tudományos munkában. A hivatalos látogatáson a magyar küldöttség tájékoztatást kapott a CERN-ben folyó munkáról, a tervekről. Orbán Viktor értékelése szerint "az a tudományos munka, amely itt zajlik, építi a jövőt. (…) Itt jönnek létre azok a fizikai felismerések, amelyekre alapozva azután később az egész világot behálózó, meghódító termékek jönnek létre, mint például az internet." (mno.hu)

Egyetlen napra sem marad állami támogatás nélkül a Pető Intézet2013.07.20.
"Magyarország Európa lovasközpontja lehet" * Teljes cikk itt!

A lovak iránti szeretet a magyar kultúra része, amelyet a Fidesz-kormány tudatosan ápolni, gondozni kíván - mondta Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője, a Lipicai Lovasfesztivál szombati programjait megelőzően, Szilvásváradon. A kormány ezért átfogó stratégiát tervezett és a lovas szakmával közösen alkotta meg a Kincsem Nemzeti Lovas Programot, ...a lovasokért a lovaskultúráért már számos intézkedés meg is valósult.LOVASÍJÁSZAT


2013.04.30.
Elfogadták a köznevelési törvény módosítását * Teljes cikk itt!

Elfogadta a parlament kedden a köznevelési törvény módosítását. Ez alapján az iskolák fenntartói engedéllyel húsz százalékkal eltérhetnek a jogszabályban meghatározott 27 fős maximális osztálylétszámtól. Michl József (KDNP) javaslatát 223 igen szavazattal, 14 nem ellenében, 7 tartózkodás mellett hagyták jóvá. A törvénybe az oktatási bizottság javaslatára az is bekerült, hogy ha a mindennapos testnevelés feltételei nem adottak, akkor hetente egyszer legfeljebb két testnevelésórát összevonva lehet megtartani. Változás, hogy az egyházi fenntartású iskolákban - bizonyos feltételek mellett - az etika tantárgyat a hittan válthatja ki. Kikerült viszont az előterjesztésből az, hogy az iskolákban minden tanítási napon biztosítani kell a tanulók felügyeletét, étkeztetését, illetve a sajátos nevelési igényű gyermekek egésznapos felügyeletét. Ezt a tervezett rendelkezést kormánypárti és ellenzéki képviselők is a sztrájkjog korlátozásának tartották. (MTI/fidesz.hu)Magyarország első műholdja a MASAT-1 Budapesten készült 2012-ben


Újbudán, a Budapesti Műszaki Egyetemen készült el az első teljesen magyar fejlesztésű műhold. A 10x10 cm-es kis műhold már a starthelyen várja az indulást. A műholdat irányító űrközpontból jelentkezik a "Helyi Érték" TV adás. Dr. Gschwindt András a MASAT-1 projekt vezetője elmondja, hogy kb. 40 éves kutató munka előzte meg. (...) Rádióamatőrök is foghatják a jelét. (www.ujbudamedia.hu)2011.03.09.
Diploma ma? Igazi gyöngyszem

"Egy vidéki főiskolán tanítok, és sajnos egyre gyakrabban meggyőződöm arról, hogy a diploma és az intelligencia (ész) nincsenek köszönő viszonyban sem... Zh-t írattam az elsősökkel, és már a terembe belépvén kiszúrtam magamnak egy "kislányt", aki tök pinkbe öltözve (már ha az ruha volt rajta!!!), műkörmeivel a tollba kapaszkodva (alig tudta fogni), púderezte az orrát! Hát...nem mindegy, hogy hogyan ír 0 pontos zh-t az ember lánya! Látszott rajta, hogy baromira izgul, csak nem tudtam, hogy a kérdéseket várja ilyen izgalommal, vagy hogy kibírja a körme anélkül, hogy lepattogna a lakk, esetleg sietne szolizni. Ja, a mobilja is rózsaszínű volt, és a hajában is volt egy-két rózsás árnyalatú tincs. Na, miután "kigyönyörködtem" magam, mondom, írják fel a papírra, hogy NÉV, SZAK...és éppen folytatnám a sort, mire a "kislány" megszólal: Elnézést! Évszak? Na, gondoltam, nagy az Isten állatkertje, kicsi a kerítés, persze a többiek sírva röhögtek, ő meg abszolút nem értette, hogy min. Mondtam neki, hogy igen, az évszakot kell felírni, a hónapot, napot, Duna vízállását Paksnál, a Barátok közt tegnap esti epizódjának 5 soros összefoglalóját és a műkörmöse mobilszámát...Gondoltam, ennyi baromságra csak veszi a lapot...tévedtem, csak az tűnt fel, hogy míg a többiek a kérdésekre várnak, ő már buzgón ír, és láss csodát (?!) minden adatot megkaptam, kivéve a vízállásjelentést, mert arra azt írta: "Tudom ám, hogy ez beugratós kérdés, mert Paks a Tisza mellett van." Feladtam. És már nem nevetek, mikor ezt a történetet mesélem. Diplomája lesz???"
Emlékezzünk Klebelsberg Kuno reformjára!


TÖRTÉNELMI MAGYARORSZÁG VÁRAITörténetek az amerikai iskolai mészárláshoz! Ben Stein üzenete
Anne Graham: "Úgy hiszem, Isten mélyen elszomorodott emiatt,
ahogy mi is, hogy évek óta mondjuk Istennek, hogy takarodjék ki
az iskoláinkból, takarodjék ki a kormányzatunkból
és takarodjék ki az életünkből...."
BALCZÓ KÜLDETÉSE
ÉLETE - ELŐADÁSA

A KÁBÍTÓSZER-FOGYASZTÁS TÜNETEI KÉRDEZD MEG ALÍZT!ÉLETRAJZOK, OLVASMÁNYOK, ÖRÖMHÍR DALOK

Makai Rozália: DROG, ALKOHOL, NIKOTIN
VAN KIÚT! OLVASMÁNYOK FIATALOKNAKZimányi József prédikációi
Mátrainé F. Irma írásai Gazdag István tanításai

Szerkesztette: Makai Rozália      http://www.vargamakai.com

Ide írhatsz!

22000 szavas JAPÁN SZÓTÁRAK, NYELVKÖNYVEK MP3-as CD-vel

Vissza az oldal elejére!
Vissza a menüre!