HITELES TÖRTÉNETEK
Makai Rozália gyermek- és családvédő

Szeretettel köszöntünk minden magyart, bárhol éljen is.Történelmi atlasz 100 évenkénti lebontásban


Nagyon érdekes és tanulságos! A megjelenő Európa térkép alatt megtalálhatók az egyes államok nevei. Valamelyikre rákattintva, azonnal egy piros vonal fogja körbe az adott államot. Bal oldalt az évszázadok vannak feltüntetve. Alulról felfelé haladhatunk a mai állapotig. Ja, és még valami! A mellékelt térképet nem magyarok készítették!2021.10.19.Ki szóljon bele a hazai ügyekbe: a szovátai bácsi vagy a francia balos úriasszony? Gyurcsányné csak a határon túli magyarok ellen szít gyűlöletet.


Gyurcsánynénak azzal nincs baja, ha egy balos francia politikus köt bele folyamatosan a magyarországi jogszabályokba, az viszont zavarja, ha egy Szovátán, ősei földjén élő színmagyar bácsi négyévente egyszer leadhat egy darab listás szavazatot. Az ellenzék uralkodó pártjának nem annyira azzal van baja, ha egy balos francia politikus köt bele folyamatos jelleggel a magyarországi jogszabályokba, hanem sokkal inkább azzal, ha egy Szovátán, ősei földjén élő színmagyar bácsi négyévente egyszer leadhat egy darab listás szavazatot valamely tetszőleges anyaországi pártra, eleget téve állampolgársági esküjének, miszerint "hazámat erőmhöz mérten megvédem".

Csakhogy az Európai Unió egyik legalapvetőbb elve az állampolgárság alapján történő megkülönböztetés tilalma – ezzel pedig meglehetősen ellentétes az a felvetés, hogy a tősgyökeres Kárpát-medencei magyar, aki nem élt a mai Magyarország területén, ne szólhasson bele a magyarországi politikába, viszont az a holland vagy luxemburgi politikus, aki szintén nem élt itt soha, de még ráadásul egy mukkot se ért magyarul, továbbra is bármikor tetszőleges módon avatkozzon csak be nyugodtan, akár egészen konkrét pénzcsapok elzárásával is.Zilahon felavatták Ady Endre egész alakos szobrát
Ady Endre: Az Úr érkezése


2021.08.19.Gratulálunk a Vadvirág Ünnepély táncaihoz, dalaihoz!
Legyetek ilyen vidámak, és ápoljátok a magyar nép táncait, hagyományait!


2021.07.27.Interjú a Kárpátalján élő 93 éves Oroszi Pálnéval
"Veled, Uram" egy életen keresztül, avagy a hosszú élet titka
Hajrá magyarok! - Németh Balázs összeállítása
AMIKOR EGY NEMZET A SZÍVÉT KÉRI VISSZA
"Akit magyarnak teremtett az Úr Isten, és nem fogja pártját nemzetének, nem derék ember." (Széchenyi István)Kiss Kata: AMIKOR EGY NEMZET A SZÍVÉT KÉRI VISSZA dala itt
Kell lenni a Mennyben valahol egy helynek,


Hol a fájó szívek gyógyításra lelnek.
Szívét nemzetemnek elküldeném oda.
Uram, kegyelmeddel térjen onnan vissza.Vörösmarty Mihály: Szózat Sinkovits Imre előadásában


2021.03.22.Szijjártó Péter: Fontosnak tartjuk az emberi jogok tiszteletben tartását.


Elvárjuk az ENSZ-től, az Európai Uniótól, hogy viselje szívén a nemzeti kisebbségek jogait! Ukrajnában szisztematikusan zajlik a magyar nemzeti közösség jogainak megsértése...Emlékezzünk Orbán Viktor miniszterelnök úr ünnepi beszédére
a Kossuth Lajos téren rendezett március 15-i díszünnepségen.
Magyar népdalok, táncok bemutatója * Fülemüle Flashmob - 2016, Beregszász


2021.03.04.Rettegést kelt a KGB utódszervezete * Teljes cikk itt!
Megreformálnák a kárpátaljai magyarságot is rendszeresen terrorizáló SZBU-t


A múlt év végén kommandósok zaklatták a kárpátaljai magyarság szervezeteit. Ma már többségi vélemény, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat túlterjeszkedik a hatósági jogkörén, már-már maffiafilmekből ismerős módszerekkel dolgozik. A régóta halogatott reformja most a gyakorlatban is megvalósulhat, de kérdés: miért jó ez Volodimir Zelenszkij államfőnek? Brenzovics Lászlóra, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökére saját otthonában törtek rá az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) emberei, és gyanúsították meg szeparatizmussal és államellenes cselekményekkel.

A hatósági zaklatásokból bőven kijutott a magyar kormány által támogatott kárpátaljai gazdaságfejlesztési programokat kezelő Egán Ede Alapítványnak és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolának is. Az intézmény elnöke, Orosz Ildikó be is perelte a nemzetbiztonsági szolgálatot, mert egyenesen a szakok akkreditálásába próbáltak beleszólni.

Ukrajnában egyfajta revolverszervezetként működik a titkosszolgálat: politikusokat, vállalkozókat, civil aktivistákat, újságírókat terrorizálnak mondvacsinált indokokkal. Többségi vélemény, hogy az SZBU túlterjeszkedik a hatósági jogkörén, már-már maffiafilmekből ismerős módszerekkel dolgozik, pontosabban megrendeléseket teljesít megfelelő juttatásért cserébe.

Nemrég egy hatalmas botrány tépázta meg a titokszervezet amúgy sem veretes hírnevét. Két ezredes el akarta tenni láb alól az elhárítás egyik korábbi tábornokát, de a kitervelt merényletbe hiba csúszott, nyilvánosságra került a titkos terv. A zavaros leszámolási kísérlet mindenesetre arra jó volt, hogy ismét előtérbe kerüljön a nemzetbiztonsági szolgálat régóta halogatott reformja.... (magyarnemzet.hu)

2021.02.28.Írdalá.hu: Írországban is összegyűlt a kellő számú aláírás * Teljes cikk itt!
A szigetországban 120% a szignók a székely peticióhoz.


Alig néhány nap alatt, teljesen váratlanul Írországban is összegyűlt a szükséges aláírásmennyiség a székely petícióhoz. Ami biztos, február 22-én még mindössze húsz százalékon állt a brüsszeli, központi oldalon a mutató, ami most már 120 százalék közelébe jutott. Ezzel már összesen tíz európai uniós államban sikerült elérni a jogszabályban előírt limitet.

Mint korábban megírtuk, a székely petíció már minden bizonnyal érvényes és eredményes, mert minden feltétel teljesült. Korábban összegyűlt a szükséges egymillió aláírás, és február 7-ig kilenc európai uniós államban – Horvátországban, Lettországban, Litvániában, Magyarországon, Romániában, Spanyolországban, Svédországban, Szlovákiában és Szlovéniában – is meglett a kellő számú szignó.

Az aláírásgyűjtés azonban május 7-ig folytatódott, így két hét pihenő után, február 22-én az Írdalá.hu és a Gerilla.hu csapata újrakezdte a kampányt. Pesty László kampányfőnök lapunknak akkor elmondta, azért álltak újra bele a székely petíció munkálataiba, mert annyi buzdító sms, e-mail és más üzenet érkezett hozzájuk, hogy elhatározták: újrakezdik a gyűjtést.

– Meggyőzött minket az unió számtalan pontjáról áradó kérések tömege, amely a Signiteurope.com webes címeire érkezett. Annyi őshonos nemzeti kisebbség figyelt fel az ügyre, annyian kérik a folytatást, hogy felelőtlenség volna nemet mondani nekik – hangsúlyozta Pesty László. A kampányfőnök akkor a reményét fejezte ki, hogy ha még egy uniós tagállam aláírásait leteszik arra a bizonyos íróasztalra, megnövelik a kezdeményezés súlyát. Szavai szerint jól jöhet még ez, amikor terítékre kerül majd az ügy Brüsszelben.

A munka hamar sikerre vezetett, öt nappal később Írország is befutott. Információink szerint az eredmény alakulásában nagy szerepe volt egy magyar nő ír férjének, aki több mint negyven helyi civil szervezetnek írt ír nyelven levelet, amiben az ügy támogatását kérte. (magyarnemzet.hu)Írd alá, ha velünk tartasz! Gyűjtsétek az aláírásokat!


Segítsük együtt a székelyeket, a baszkokat, a katalánokat, segítsük együtt Európa őshonos nemzeti kisebbségeit! Segítsük együtt megmaradásukat! Segítsük együtt, hogy ezek a kisebbségi nemzeti régiók európai uniós kohéziós pénzekhez juthassanak közvetlenül a brüsszeli kasszából! (irdala.hu)

2021.02.08.Csiha Emese lelkipásztor arcmása * Teljes cikk itt!
"De én mindig veled leszek"


Dr. Csiha Kálmánné Nagy Emese főtiszteletű asszony 25 évvel ezelőtt, 1996. február 9-én hunyt el. Nagy József lelkipásztor – később teológiai tanár – legidősebb lányaként már kicsi korától a Biblia és a hit szeretetében növekedett. Déván született, édesapja gyülekezetében, 1933. december 11-én. Már gyermekkorában megtapasztalta, mit jelent a nemzeti kisebbséghez való tartozás. Az ortodox pap lánya felpofozta Emesét, amiért magyarul mert beszélni.

Édesapját a II. világháború idején sok más magyar értelmiségivel együtt (Dél-Erdélyből) gyűjtőtáborba hurcolták. A lány elhatározta, hogy a kolozsvári református kollégiumban fog leérettségizni, ahol hangsúlyt kapott a teológiai képzés is. Innen egyenes út vezetett a református teológiára, ahol magyar református lelkészként végzett.

Megházasodva, mégis egyedül maradt. 1956. november 5-én, alig 23 éves korában lépett házasságra Csiha Kálmán lelkipásztorral. Épp akkor kezdődött a szomszédos magyarországi forradalom eltiprása a szovjet hadsereg által, a szocialista Romániában élő magyar etnikum számára pedig világossá vált, hogy nehéz időknek néz elébe.

Egy évvel később – politikai okok miatt – aztán Csiha Kálmánt letartóztatták. Tíz év börtönre ítélték – koncepciós per során. Feleségét megfosztották kevéske vagyonától is. Három hónapja volt már áldott állapotban, amikor férjét elhurcolták, és eközben semmilyen kapcsolattartásra nem volt lehetőség. A rendszer kiszolgálói azzal is próbálkoztak, hogy rábírják a válásra. A fiatal lelkipásztornő hűséges és  állhatatos maradt, kitartott férje mellett. Hazatért szüleihez, és egy leányka édesanyja lett. E nehéz időben családja, hite és egyházi szolgálata biztosított tartást számára.  Csiha Kálmán hat és fél év börtön és munkatábor után szabadulhatott  egy közkegyelmi rendelet nyomán.

A fiatal pár – hivatalosan nyolc éve házasok és egy leánygyermek szülei – újrakezdhette, teljesen elölről. A férj Gógánváralja lelkészi állását foglalta el, a feleség a gógánit – Maros megyében. Nagy öröm lepte meg őket, midőn Emese ismét várandós lett. A gyermek jelentkezését új kezdetként élték meg, a családi élet megvalósulása gyanánt, amely azelőtt lehetetlennek tűnt. Hiszen a nagy lánya akkor ismerhette meg az édesapját, amikor már iskoláskorban volt. Most pedig kezdettől együtt örülhetett a két szülő az érkezőnek, különösen ennek anyaméhben érzett első megmoccanásától a megszületéséig.

Ám, ami oly reményteljesen kezdődött, hirtelen megszakadt: a gyermek meghalt, mielőtt világra jött volna. Csiha Emese Rh-faktorja negatív volt, és emiatt harmadik gyermekre később sem volt már remény. Gyermeke elvesztése révén támadt lelki sebe a haláláig eleven maradt. Elszántan igyekezett, hogy e próbát Isten kezéből fogadja, de az így is ránehezedett egész életében.

Csiha Kálmán 1970-ben Marosvásárhelyen lett lelkész, Emese beosztott lelkészi állásba került, amit 20 éven át el is látott. Számtalan családot látogatott meg. Fő munkaterülete mégis a vallásoktatás maradt. Persze csakis félhivatalosan, mivel a keresztyén gyülekezetek egyetlen elismert tevékenysége az istentisztelet, templomi és temetői szolgálat volt abban a korban. A gyülekezet lélekszáma és az istentiszteletek látogatottsága oly nagy volt, hogy a hétköznap reggeli és esti alkalmakon gyakran előfordult, hogy 200 ember vett részt. A vasárnapokon, amikor Csiha Emese is szolgált, rendszeresen 800, olykor 1000 lélek előtt prédikálhattak...

Csiha Emese meghatározó szerepet vállalt a Református Család című lap újraindításában, ezáltal buzdítva a szerteágazó gyülekezeti életet, másrészt felmutatva a család jelentőségét, mint a hit ápolásának helyszínét. Végül is sokan voltak azok, akik a diktatúra idején elfeledték, mennyire építő, hogy a nagymamák elmesélik unokáiknak a bibliai történeteket... (nepujsag.ro)Pataki Tamás: Lázadás és lojalitás
Hűek vagyunk-e a kultúránkhoz?


2021.01.18."A magyarok a saját vérükben fognak megfulladni" * Teljes cikk itt!
Újabb fenyegető levelet kapott a kárpátaljai magyarság


Újabb fenyegetést kapott a kárpátaljai magyarság. Az e-mail ezúttal is – a tegnapihoz hasonlóan – a magyar külképviseletekhez és az "Egán Ede" Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központhoz érkezett. "Ma azokhoz a magyarokhoz intézzük szavainkat, akik Ukrajna területén élnek, valamint Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterhez.
Már figyelmeztettünk titeket. Azt hiszitek, hogy nem látjuk, miként próbáljátok megsemmisíteni a biztonságunkat, azt hiszitek, hogy Ukrajna patriótái hallgatni fognak és elnézik, miként akarjátok elfoglalni a földjeinket? Nem! Cselekedünk! Továbbra is cselekedni fogunk. Ez a mi földünk, ez Ukrajna. Mi mindnyájatokat ismerjük, tudjuk, hogy hol vagytok és tudjuk, hogy hol vannak a családjaitok. Ismerünk téged is, Szijjártó.

Eljött az ideje, hogy Ukrajna hazafiai lépjenek. Szijjártó úr, várunk téged. Készen állunk. Készen állunk válaszolni. Minden lépésedet figyelni fogjuk. Ha eljössz, akkor a legváratlanabb pillanatban csapunk le. Ukrajna nem vár rád. Értsd meg, hogy ha belépsz a szent ukrán földre, csupán napjaid vannak hátra. Ezenkívül, Szijjártó úr, tudd, hogy érkezésed esetén halálra ítéljük a magyarokat is. De megmentheted őket, és leállíthatod a betolakodó politikádat a földünkön. Meglátjuk, mennyire értékes számodra a magyarjaid élete.

Utoljára figyelmeztetünk: hagyjátok abba a tevékenységeiteket Ukrajnában, máskülönben a magyarok a saját vérükben fognak megfulladni. Dicsőség Ukrajnának! Dicsőség a hősöknek!" (karpatalja.ma/Forrás: karpat.in.ua)

2021.01.16.Pataki Tamás: Úszás a zsírban az Európai Unióban
Elmulasztják tiszteletben tartani az alapvető európai értékeket


Kisebbségben nőttem fel, s ha megkérdezik tőlem, hogy milyen tapasztalat volt, újabban egy P. Mobil-sorral szoktam felelni: "Megtanultunk úszni gúzsba kötve, forró zsírban, háton." Hasznos tudás a jég hátán is megélni vagy a forró zsírtengerben felszínen maradni, de állandó jogfosztottságban nem lehet emberhez méltó életet élni. Az Európai Unióban ötvenmillió, Európában összesen százmillió olyan ember él, aki valamely őshonos nemzeti kisebbséghez tartozik, és nap mint nap sérülnek nyelvi és kulturális jogai.

A Minority SafePack kezdeményezés nekik dobott volna mentőövet, hogy kiússzanak a forró zsírból, hogy végre legyenek közösségi jogaik, hogy visszakapják az emberi méltóságukat. Őket köpte most szembe az Európai Bizottság. Őket árulták el és alázták meg azzal, hogy kijelentették: nem kezdeményeznek jogalkotást az őshonos kisebbségek jogait erősíteni kívánó javaslatcsomag alapján. Arra hivatkoznak, hogy a bizottságnak nincs kizárólagos jogalkotási hatásköre a kisebbségvédelmi kérdésben (bezzeg más esetekben a tagállamok jogait nyirbálnák!).

Azt állítják, hogy ami az uniós szerződések alapján tőlük telik, azt már megtették. Példának okáért egy bizonyos dokumentumra is hivatkoznak. Ebben többek között ez olvasható: "Számos, Európában élő embernek kell hátrányos megkülönböztetéssel szembenéznie, ami érinti emberi méltóságát, életlehetőségeit, jólétét és jóllétét, valamint gyakran személyes biztonságát is. A hátrányos megkülönböztetés egyben azt is jelenti, hogy elmulasztják tiszteletben tartani az alapvető európai értékeket."

Ha azt hittük, hogy a baszkokról, frízekről, katalánokról, számikról, latinókról, szorbokról, magyarokról vagy éppen a székelyekről van szó, akkor nagyot tévedtünk! De mivel nem ma született bárányok vagyunk, egy pillanatig sem feltételeztük azt, hogy róluk van szó. Az idézet az Európai Bizottság Rasszizmus elleni cselekvési terv 2020–2025 nevű dokumentumában olvasható.

Már az is vérlázító, hogy egy EU-s intézmény hivatalos dokumentumában már-már jogforrásként hivatkoznak a Black Lives Matter-mozgalomra, s kijelentik: "Eljött az ideje annak, hogy elismerjük a rasszizmus és a faji megkülönböztetés elterjedtségét, és fellépjünk ellene, továbbá mérlegeljük, hogy mit tehetünk helyi, nemzeti, uniós és nemzetközi szinten." (magyarnemzet.hu)

2020.12.05.Tizenhat éve árulta el Gyurcsány először a magyarokat
A nemzeti összetartozást nem lehet aktuálpolitikai számítások tárgyává tenni


Tragikus évforduló a mai: tizenhat évvel ezelőtt, 2004. december 5-én került sor a kettős állampolgárságáról szóló népszavazásra, amelynek kampányában az akkor regnáló Gyurcsány-kormány a határon túli magyarok elleni voksolásra buzdított – hívja fel a figyelmet Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány belpolitikai elemzője. Lapunknak készített elemzésében kifejti, a díszletek ugyan változtak, ám a baloldal szemében a politikai haszonszerzés elsődlegességét sem a nemzeti összetartozás, sem az emberéletek és a munkahelyek védelmének szempontja nem írhatja felül. Erdős Gergely elemzése kiindulópontjaként leszögezi, hogy nemzetközi összehasonlításban példátlannak tekinthető, hogy egy hivatalban lévő kormány a saját nemzettársai ellen folytasson kampányt.

Európa országaiban ugyanis – az egyes politikai erők közti nézetkülönbségek ellenére – egyfajta nemzeti minimumként tételezhető, hogy a nemzeti összetartozás minden mást megelőző érték, amelyet nem lehet aktuálpolitikai számítások tárgyává tenni. A hazai baloldal szemében ugyanakkor a külhoni magyarok státuszánál fontosabb volt a jobboldallal szembeni hangulatkeltés, a nemzeti szolidaritás "leértékelése" a politikai ellenfeleik hiteltelenítése érdekében – mutat rá az elemző. Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció húzása tökéletesen illeszkedett a szociális demagógiára épülő, a kétezres évek első felében folytatott politikai marketingtevékenységükbe. Gyurcsány Ferenc szerint a magyar adófizetőknek egy évben plusz 168 ezer forintot kell fizetniük, amennyiben a határon túli magyarok számára bevezetik a kedvezményes honosítás lehetőségét, Lendvai Ildikó az ország gazdaságának összeroppanását vizionálta, a szabaddemokraták "kalkulációi" szerint pedig az anyaországi magyaroknak évente súlyos százmilliárdokat kellett volna fizetniük...

Fontos hangsúlyozni, hogy a koronavírus-járvány térhódításának kezdetével számos európai országban létrejött valamiféle konszenzus a kormányoldal és az ellenzék között a pandémia által előidézett kihívások hatékony leküzdése érdekében, a hazai baloldali pártok azonban tavasz óta álhírek, illetve félrevezető vélemények terjesztésével, valamint egyéb, politikai indíttatású akciókkal igyekeznek aláásni az eredményes védekezésbe vetett közbizalmat, várva a jobboldali kormányzat bukását – emlékeztet Erdős Gergely. Mindezek fényében kijelenthető, hogy a Gyurcsány vezette ellenzék semmit sem tanult a múlt hibáiból. A díszletek ugyan változtak, ám a baloldal szemében a politikai haszonszerzés elsődlegességét sem a nemzeti összetartozás, sem az emberéletek és a munkahelyek védelmének szempontja nem írhatja felül – zárja írását a Századvég elemzője. (magyarnemzet.hu)

2020.12.02.Példátlanul brutális ukrán titkosszolgálati fellépés érte a kárpátaljai magyarságot
A megfélemlítés lehet a kárpátaljai magyarság vezetőit érő akciók célja


Összehangolt támadássorozat zúdult az elmúlt napokban a kárpátaljai magyar közösség ellen, aminek csúcspontja a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) egyes intézményeiben és a szervezet elnökének a családi otthonában tartott titkosszolgálati akció keretében lezajlott házkutatás volt.

Az ezt megelőző napokban nem engedték be Ukrajnába Grezsa István miniszteri biztost, a szélsőséges Jobb Szektor egyik álarcos aktivistája Beregszász várostáblájánál rögzített videóban kegyetlen leszámolással fenyegette meg a kárpátaljai magyarokat, az Ung-vidéki, magyar többségű szürtei kistérség elöljáróit pedig azért vegzálják az ukrán szervek, amiért a képviselőtestület tagjai alakuló ülésükön elénekelték a magyar himnuszt is.

A nyílt magyarellenes vegzálásokkal kapcsolatban Kijevnek hivatalosan egyelőre egy szava sincs. Hétfő reggel Kijevből érkezett kommandósok szállták meg Brenzovics László KMKSZ-elnök ungvári otthonát, valamint a kulturális szövetség több más intézményét, köztük a beregszászi székhelyű Kárpátaljai Magyar Főiskolát.

Az ukrán fővárosból érkezett titkosszolgálati nyomozók egy Kárpátaljától majd ezer kilométerre fekvő zaporizzsjai kerületi bíróság által kiadott végzés alapján csaptak le a magyar székhelyeken, nem kis riadalmat keltve a kárpátaljai magyar közösség berkeiben. Az akció nem titkolt szándéka a megfélemlítés lehetett...

Ami megnyugtató: a kijevi magyarellenes szándékoktól elhatárolódva több meghatározó kárpátaljai ukrán politikus is elítélte a magyarellenes inzultusok sorát. Minden nemzetközi fronton kiáll a magyar kormány a kárpátaljai magyarokért, jelentette ki Szijjártó Péter. (magyarnemzet.hu)Kedves Barátaink, igaz magyarok a világon mindenütt!


1 millió aláírás kell a magyarok megmaradásáért.
Itt is aláírhatjuk! Gyűjtsétek az aláírásokat!Borbás Marcsi: A székelyek nem őrzik, hanem élik a hagyatékot


Borbás Marcsi is már aláírta a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését. Minden országnak a hasznára válik, ha a határain belül élő kisebbség kap egy kis önállóságot.

2020.09.04.Megtagadták az ukránok a beutazási engedélyt Potápitól


Potápi Árpád János a teljesen magyarországi támogatásból felújított ungvári 10. számú Dayka Gábor Középiskolát ment volna felavatni szeptember 3-án, ám az államtitkártól az ukrán hatóságok megtagadták a beutazási engedélyt – írja a KárpátaljaLap.net. Mint hozzáteszik, a nemzetközi gyakorlatban szokatlan, barátságtalan lépés az ukránok húzása. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke szerint sajnos az ukrán-magyar kapcsolatok a remények ellenére nem javulnak. (pestisracok.hu)

2020.06.22.Fricz Tamás: Ungváry Krisztián vitamódszere elfogadhatatlan
Hogyan, milyen módszerekkel vitatkozik Ungváry Krisztián történész?


Először is, mélyen megsérti Szakács Árpádot: már a címben a szellemi alvilág tagjaként jelöli meg. Ungváry úr, tudja mi az az alvilág, még ha szellemi is? Az alvilág gonosz szándékokat gonosz eszközökkel megvalósítani akaró emberek világa. A szellemi alvilág gonosz szellemi célokat gonosz eszközökkel megvalósítani akaró emberek világa.

Ön tényleg ezt állítja a cikk írójáról? Ön vagy nem is érti, hogy mit írt ezzel, vagy érti, s akkor az nagyon szomorú önre nézve. Ugyanis, ha nem értené, elmondanám: két álláspont ütközik egymással Trianon kapcsán. Az egyik az önöké, balliberálisoké, akik szerint mese az, hogy a szabadkőműveseknek komoly szerepe lett volna a trianoni békediktátum előkészítésében. A másik álláspont szerint ennek az ellenkezője az igaz. A másik álláspont híve Szakács Árpád, és nagyon sokan gondolják úgy, ahogyan ő, többek között jómagam is...

Összességében: elképesztő és elfogadhatatlan arrogancia árad Ungváry írásából. E mögött pedig az a jelenség áll, amit Csurka István fogalmazott meg a legpontosabban: ballibek akarnak ülni a zsűriben most és mindörökké, ők akarják eldönteni, hogy mi a tudományos és mi nem, mi az igazság és mi nem, mi vehető komolyan és mi nem. S ha valaki ezt a, legkevésbé sem demokratikusan elfoglalt pozíciójukat megkérdőjelezi, arra lesújtanak rettentő dühhel és végtelenül fennhéjázó gőggel. Nos, ennek a korszaknak egyszer s mindenkorra vége van, uraim. Senki sem fél már önöktől. Ahogy látom, önök viszont rettegnek. Kár, mert ebből a rettegésből olyan minősíthetetlen iratok keletkeznek, mint Ungváryé. (magyarnemzet.hu)

2020.06.13.Szakács Árpád: Romsics szabadkőműves meséi...
Viorel Dănacu: A románok 1918 után keményen küzdöttek Erdély elszakításáért


Évtizedek óta az egyik legnagyobb talánynak számított, milyen szerepe volt a szabadkőműveseknek a trianoni diktátum előkészítésében és megvalósulásában. Ha itt-ott fel is vetődött, a kérdés inkább szubkulturális vonalon került szóba, mert a témakört nem illett komolyabb fórumokon megemlíteni, a "nagy nyilvánosság" előtt ugyanis ennek valóságtartalma egybeesett a szíriuszi ufóhívő elméletekkel. Így aztán aki szóba hozta, könnyen a virtuális bolondokházában találhatta magát; ha netán az illető történész, biztosan számíthatott a szakmai kirekesztésre, ami után mint egy leprás tengethette tovább az életét...2017.07.25. Raffay Ernő előadása TrianonrólTöbb mint tíz éve ebbe az állott, bűzös mocsárba rondított bele Raffay Ernő egy kisebb Amazonas mennyiségű tiszta vízzel. Ő ugyanis odament az eredeti forráshoz, a Magyar Országos Levéltárba, ahol lefotózta a legfontosabb 11 ezer szabadkőműves dokumentumot. Igen, pontosan azokat, amiket maguk a szabadkőművesek írtak, ugyanis minden tettükről jegyzőkönyvet vezettek. Ezekből pedig hajmeresztő kép bontakozott ki a pöfékelve művelődő urak köréről.

Céljaik: a keresztény magyar állam megdöntése, a bolsevizmus térhódításának előkészítése, a Tanácsköztársaság terrorjának ideológiai megágyazása, és még egy olyan ifjúsági szervezetet is létrehoztak, a Galilei Kört, amely politikai gyilkosságok kitervelésével és kivitelezésével foglalkozott. Amikor Károlyi Mihályon keresztül átvették a hatalmat, tevékenységük egyenes következménye volt az idegen megszállás, ami Trianonhoz vezetett... (magyarnemzet.hu)2016.10.01. ELKÉPESZTŐEN ŐSZINTE BESZÉD A MIGRÁCIÓRÓL!


Maróth Miklósnak, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökének meglepően nyílt eszmefuttatása volt az európai migrációval kapcsolatosan egy konferencián!Szentesi Zöldi László: Isten hozott, Rend! * Teljes cikk itt!


Most, amikor ezeket a sorokat írom, az utcán katonák és rendőrök vigyázzák a rendet. Figyelnek, hogy ne lopjanak, ne fosztogassanak, senki nem tegyen semmit, ami a közösség ellen való. Másfél száz magyar nagyvállalat mellett honvédségi irányítócsoportok dolgoznak. A kormány határozataiban, kommunikációjában gyakoriak a "nem engedjük", "megbüntetjük" formulák. Az Európai Unióban lényegében megszűnt a schengeni rendszer.

Nem utazhatunk egyik országból a másikba, sok helyütt kijárási tilalom lépett érvénybe. Az állampolgárok szabad mozgását tiltják, irányítják, átmenetileg korlátozzák. Senki nem tehet semmit, amivel bármiféle módon is árthat másoknak, nem terjesztheti a kórt, oda kell figyelni egymásra. Vészhelyzet van. Az egyéni érdeket felülírta a közösség védelme...

Mindazok, akik most negyven liszteszsákon üldögélve olvassák e sorokat, gondoljanak arra, hogy nem a koronavírus a legnagyobb kozmikus igazságtalanság, ami emberrel megeshet. Csekélység az ahhoz képest, amit a szüleinknek, nagyszüleinknek ki kellett állniuk. Mindenkit megnyugtatok, hogy vannak, lehetnek a mostaninál ezerszer keményebb helyzetek is. Például ha nincs áram, nincs fűtés, megszűnik a mobilszolgáltatás, ha bedugulnak a kivezető utak, és az győz, akinek lőfegyvere és vize van. Ahogyan azt a Gerilla című regényben (?) olvashattuk.

Hogy túlzás volna? Ha három hónappal ezelőtt azt mondjuk, hogy a nyugati világ leáll fél évre egy titokzatos vírus miatt, és egyáltalán nem biztos, hogy őszre nem dől össze minden kártyavárként, valószínűleg csak jót mosolygunk... (demokrata.hu)Orbán Viktor: kijárási korlátozást vezetünk be Magyarország egész területére


2020.02.12.Varga Judit is aláírta a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését,


melynek célja, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését célzó uniós kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeit is kötelező legyen érvényesíteni.

A kezdeményezés itt írható alá: https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative
Add tovább, csatlakozzunk minél többen!


2020.02.27.Seiko Tanizaki a magyar népi kultúra utazó nagykövete
Egy japán hölgy, akit meghódított Székelyföld


Seiko Tanizaki úgy kezdte, hogy meg akart tanulni magyarul, mert az olyan különleges. Most ott tart, hogy Sepsiszentgyörgyön él családjával, és a magyar népművészet szószólója. A férjével és három gyermekével Sepsiszentgyörgyön élő Seiko Tanizaki néprajzkutatóval többek közt erdélyi tapasztalatairól, a beilleszkedés nehézségeiről, az itthon és az otthon közti különbségről beszélgettünk.

Seiko Tanizaki a Japánban töltött egyetemi évek alatt - maga számára is megmagyarázhatatlan okból - úgy döntött, hogy megtanul magyarul. Arra viszont nem számított, hogy a Magyarországon, de főleg az Erdélyben szerzett élményei, tapasztalatai megváltoztatják az életét.Lenyűgözte a magyar népművészet sokszínűsége.

Két könyvet is írt anyanyelvén a hagyományos erdélyi kézimunkákról. Népviseleteket gyűjt, melyeket szülőhazájában is bemutatott kiállításokon. Újabban személyes blogján is népszerűsíti a magyar kultúra hagyományait Japánban. (foter.ro)"Megtanulom, megőrzöm, tanítom, továbbadom.
Tegyük meg mi is! A kezdeményezés itt írható alá:

https://eci.ec.europa.eu/010/public/#/initiative
Add tovább, csatlakozzunk minél többen!Örökségünk a magyarságunk!
"Zsobok, hol gyökeret eresztünk és szárnyakat növesztünk"


Az "Örökségünk - Zsobok, hol gyökeret eresztünk és szárnyakat növesztünk" című videoklip előadói a Zsoboki Gimnáziumi Iskola 5-8. osztályos tanulói.

Az erdélyi Kalotaszeg szórványtelepülésén feladatunknak érezzük nyelvünk, hagyományaink, szokásaink átörökítését, hiszen tudjuk, "ha nincsen gyökered, elvisz a szél."

Ez a dal mindezt jelenti számunkra, benne van minden, amit magyarságunkról gondolunk és érzünk, minden, amire településünkön büszkék vagyunk, amit ápolunk és átadunk az utódoknak. (Zsobok videó)

Hírek, érdekességek JapánrólJapán szótárak, nyelvkönyvek CD-vel itt megrendelhetők!


A japán önállóan is tanulható, könnyű nyelv.

A helyes kiejtés a CD-n megtalálható a könyv oldalai szerinti számozásban. A japán nyelvben igei személyragok nincsenek. Tehát egy igealak pl. ikimasz = megyek, mész, megy, megyünk, mentek, mennek. A múlt idő ragja t(ta), mint a magyarban. A ragok többsége csak mint névutó külön áll a szó után. A magyar nyelvvel sok egyéb hasonlóság is van. Pl. magyar -nak a /-nek a = japánban no. Tanaka no hon = Tanakának a könyve / könyv = hon/

2019.12.14.Szentesi Zöldi László: Elavultatok, Pintér Béla!


Utcára tódultak a mi balos művészeink, és azt kiáltozzák, hogy a politika megfojtja őket, és milyen rohadt az a kormány, amelyik eltartja, fizeti őket.
Meg azt is mondják, hogy ő és a mi pénzünkből folyik a dáridó, ami első hallásra igaz, de mégsem úgy van. Hiszen ha így nézzük, a világon minden a mi pénzünkből épül, és a népképviseleti rendszer logikája szerint négyévente választunk, így a kormányra és a parlamentre bízzuk az elosztás módját.
Vagyis, ha a saját pénzedet keresed, először is tartsd tiszteletben a választás végeredményét, azután ordítozz az utcán, hogy rosszul osztották el az adóbevételeket (már ha adózol egyáltalán)...

Hát, kedves Pintér Béla, először is illene visszavenni a nagy arcból, és némileg visszarévedni a valóságba, mert amit kiabálni tetszett, cseppet sem igaz. A jó színház ugyanis nem ellenzéki vagy kormánypárti, hanem esztétikai, művészeti értékén ilyen vagy olyan...

Halkan, szinte félve kérdem: nem kéne az utcáról inkább visszamennetek a színházba? Nem kellene megpróbálni, csak egy picit, hogy szórakoztassátok az embereket? Hogy értelmes időtöltést, gondolatokat és ne paneleket adjatok nekik? Ja, hogy ez nehéz, ugye?
Tudod, Béla, én láttam színpadon Őze Lajost. És hallottam Ruttkai Évát sanzont énekelni. Valamint Sinkovits Imrére is emlékszem a deszkákról. Ahogyan az Arany-balladákat szavaló Mensáros Lászlóra is. És hogy nehogy elfogultsággal vádolj a te kormánypárti-ellenzéki világodban: bizony, Darvas Iván, Kállai Ferenc, Garas Dezső is ott van az emlékeimben. Marton László, Szinetár Miklós, mások is, sorolhatnám estig...

Kármentésként inkább azzal kéne foglalkoznotok, hogy miért a káoszt, a durvaságot, a sötétséget népszerűsítitek? Hogy a szépet miért váltjátok fel a rúttal? Hogy miért vetítitek ki magánnyomorúságotokat a teljes kulturális életre? Hogy miért hiszitek, hogy csak ti vagytok, amikor mindaz, amit műveltek, már régen nincs? (888.hu)

Sárosdi Lilla botrányos "performansza"
Figyelmeztetés!!! Korhatáros videó (a közösségi Irányelvek alapján)


Az alábbi videóban a szemérmesség megtestesítője, a kis naiv, csúnya módon kihasznált Sárosdi Lilla és férje, Schiling Árpád (illetve a többi libsi) egy pompázatos előadásban illusztrálja a szexualitásra épülő társadalmat és fogalmazza meg az élet nagy összefüggéseit és értelmét....

Ezekért tüntettek?? Bemutatkozik a liberális magaskultúra

A Madách téren összejött egy tömeg, oszt tüntettek egyet, mert féltik a kis színházaikat, meg azt a nagy hatalmas, fantasztikus kultúrájukat. (mindenszo.hu)

2019.12.11.Kik ezek és meddig tűrjük el őket?


– kérdezi Pintér Béla uszító beszédére utalva a Szigligeti Színház művésze. "Végtelenül szomorú vagyok, hogy ide jutott ez a szakma, a hivatásunk. Sorra dőlnek ki a csontvázak a szekrényekből, és az egykori ikonokról lehull a lepel. Ide jutottunk, hogy hagyjuk magunkat behúzni a politika örvénylő mélységeibe és Pintér Bélák uszíthatnak egymásnak bennünket" – írja nyilvános Facebook posztjában Horváth György, a szolnoki Szigligeti Színház színésze.

A művésznél, aki 1981 óta koptatja a színpad deszkáit és mellesleg éppen azért jutott neki a nehezebb út a pályán, mert vállalni merte nemzeti érzéseit, az volt az utolsó csepp a pohárban, amikor Pintér Béla rendező konkrétan a "pokol kénköves tüzével" fenyegette meg jobboldali érzelmű művészeket.

A tüntetésen elhangzott lázító beszédében Balázs Péter Szigligeti Színházát vette célkeresztbe. Történt mindez ráadásul azután, hogy Schilling Árpád rendező nyíltan listázni kezdte a kormánypárti művészeket. A Szigligeti Színház színésze azt üzente Pintérnek, Schillingnek és velük egy húron pendülőknek, hogy nem félnek.
"Ahogy 1981-ben sem féltem, pedig kaptam a jóból. Én már tudom, hogy milyen az és csak arra kérem a Jóistent, hogy te soha ne tudd meg." (pestisracok.hu)

2019.11.22.Nem hagyják


Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke fontosnak tartja, hogy a Magyar Állandó Értekezlet záródokumentuma tartalmazza azt, hogy Románia a gyakorlatban nem érvényesíti a meglévő kisebbségi jogokat, a kisebbségi nyelv- és szimbólumhasználatra vonatkozó nemzetközi előírásokat, és külön kitér a koncepciós perben jogtalanul súlyos börtönévekre elítélt két kézdivásárhelyi székely fiatal, Beke István és Szőcs Zoltán ügyére, közölte tegnap az RMDSZ háromszéki területi szervezetének sajtóirodája. (3szek.ro)

2019.11.21.Szakács Árpád kapta a Lovas István-sajtódíjat


2019.11.06.Átadják a Lovas Istvánról elnevezett sajtódíjat


Lapunk egykori munkatársáról, Lovas Istvánról elnevezett újságírói díjat adnak át november 21-én a Szent Margit Gimnázium dísztermében – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Lovas István Társaság. Az idén október 2-án bejegyzett szervezet Kondor Katalin újságírót választotta meg elnöknek.
Lóránt Károly, az ismert közgazdász és újságíró ajánlotta fel, hogy a következő öt évben saját vagyonából fedezi a Lovas-díj szerény, százezer forintot jelentő összegét. A Lovas István-sajtódíjat évente egyszer nyerheti el egy olyan újságíró, aki azt az értéket képviseli munkájában, mint a tavaly tragikus hirtelenséggel elhunyt kollégánk. (magyarnemzet.hu)Igaz magyarok: Kondor Katalin videó 1. rész


Kondor Katalin szülei Kondor Lajos és Kuhár Erzsébet voltak. Debrecenben, szülővárosában végezte általános és középiskolai tanulmányait. Édesanyja már gyermekkorában megmutatta neki a kulturális élet sokféleségét. 1971-ben Budapesten Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetem Kereskedelmi Karán diplomázott.

2019.11.09.Üzenet Donáth Annának: Lehetsz büszke akármi, de a
külhoni magyarok ügyét láthatóan nem éred fel


Gyorstalpaló ismeretterjesztés Donáth Anna szélsőséges liberális politikusnak Szlovákiáról, hogy többet tudjon róla, mint amennyivel csak beégetheti magát. Ahogy Komáromban tette. Mert lehetünk úgy felvidéki magyarok, hogy közben büszke szlovákok vagyunk. (Donáth Anna, 2019. november 7., Észak-Komárom) (Cseh)szlovákia az a hely, ahol az I. világháború után összevertek a rendőrök, ha piros-fehér-zöld szalag volt a gomblyukadban vagy ha magyar himnuszt énekeltél.EMLÉKEZTETŐKÉNT! Sárkány Győző prédikátor élete (1908-1980) itt!


1945. év elején jöttek be Kassára a szovjet csapatok. Ezután Kassát az újonnan létrehozott Csehszlovákiához csatolták. A megalakult /Csehszlovák/ kormány elrendelte, hogy akik 1938. után költöztek Kassára, és magyarnak vallják magukat, el kell hagyniuk az ország területét. Ők vállalták magyarságukat. A törvény értelmében 24 órán belül, - értékeiket ellenszolgáltatás nélkül otthagyva - személyenként maximum húsz kilós csomaggal Magyarországra kellett menniük gyalog hat kicsi gyerekkel! (MR szerkesztő)

(Cseh)szlovákia az a hely, ahonnan a II. világháború után magyar családokat kergettek át a határon puskával a hátukban, magyar családokat telepítettek át Kis-Magyarországra vagonokban, kényszerrel, ahol magyar családokat deportáltak az otthonaikból kényszermunkára marhavagonokban, magyar családokat fosztottak meg minden vagyonuktól. És (Cseh)szlovákia az a hely, ahol mindezt megúszhattad, ha hivatalosan szlováknak vallottad magad. A többség mégsem tette ezt meg, hanem kitartott a legkeményebb években is, mert ők büszke magyarok voltak.

Erre idejössz te a rákosista nagyapád (igen, tudom, hogy a saját elvtársai leültették 3+2 évre, de Rajk Lászlót meg Nagy Imrét például föl is akasztották, és ettől még az ő bűneik se foszlottak szét) meg az MSZP-s apád által puhára bélelt kommunista almodból, ahol a határon túli magyarokról csak annyit tudnak, hogy valamiféle probléma, ami miatt kicsit bonyolultabb smúzolni a szomszédos államok elvtársaival, és kioktatsz minket, hogyan lehetünk büszke szlovákok. Persze tudjuk, hogy ti könnyedén vagytok büszke amerikaiak, kanadaiak, németek és főleg franciák, miközben elvileg, papíron magyarok (is) vagytok. Ti, akik a Momentumot vezetitek, hülyítve a tizen-huszonéveseket európaiságról meg szabadságról.

Soproni Tamás belehazudta a szemembe 2017. március 3-án Balassagyarmaton, hogy a Momentum Mozgalom nem liberális, azt állítva, hogy kicsit konzervatív, kicsit liberális, sőt nemzeti, és ez utóbbira azt a további hazugságot is felfűzte, hogy fontosak a mozgalom számára a határon túli magyarok. Aztán most látjuk, hogy akkora hévvel toljátok az ultraliberális ügyet, hogy az még az ALDE patetikus nevű Renew Europe frakciójából is szabad szemmel kilátszik.

Látjuk, ahogy az Európai Parlamentben a magyargyűlölő náciból liberálissá átvedlett Dacian Cioloş-sal pajtáskodtok. Látjuk, ahogy Fekete-Győr András és Cseh Katalin a románoknál árulja a hazát (aztán az elnökötök még az átlátszó mentegetőzésétől sem kímél meg minket, amelyben ráadásul hazudozott is), majd rögtön csatlakozol te, hogy a szlovákoknál tedd ugyanezt. Mert ahogy régebben a világ proletárjait, most a világ haladóit kell egyesítenetek, s ezért sokkal fontosabb mindenütt egymás nyakába borulni a helyi ultraliberális elvtársaitokkal, semmint azonosulni holmi ott élő magyarok érdekeivel... (pestisracok.hu)Feszty körkép Ópusztaszeren, a Nemzeti Történeti Emlékparkban látható!


Zene: Monti Csárdás Jelenik Vendel feldolgozása
FESZTY-KÖRKÉP - A MAGYAROK BEJÖVETELE - JELENIK VENDEL - MIHI - 2015
Feszty Árpád - Körkép - Készült: (1892 - 1894)Utolsó kép: Munkácsy Mihály - Honfoglalás
Készítette: Mihályfalvi János - "mihi" Készült: Svédországban

2019.10.31.Szijjártó Péter: A kárpátaljai magyarok melletti kiállás meghozta az eredményét


"Végül mégis figyelembe vették a javaslatainkat, így a közös nyilatkozat határozottan kiáll a jogfosztott magyar közösség mellett, és felszólítja Ukrajnát a nemzetközi szabályok, valamint a nemzetközi szervezetek előírásainak betartására. Ez újra világossá teszi, hogy Ukrajnának a nemzeti közösségek elvett jogait az oktatás és az élet egyéb területein vissza kell adnia" – írta közleményében Szijjártó Péter.
A 150 ezres kárpátaljai magyar közösség, ahogy eddig is számíthatott, a jövőben is számíthat a magyar kormány támogatására, soha nem fogjuk feláldozni őket világpolitikai játszmák oltárán – tette hozzá. (magyarnemzet.hu)

2019.10.25.Európa legjobb középülete díját nyerte el a Magyar Zene Háza


"Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz" – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. (magyarhirlap.hu)

2019.10.16.Összezártak az uniós tagállamok az agrárforrások védelme érdekében


Korábban nem látott egység alakult ki az európai uniós miniszterek között, immár húsz tagállam áll ki a közös agrárpolitika forrásainak megőrzéséért. Az Európai Bizottság a tervek szerint alaposan megnyirbálná a rendelkezésre álló keretet, hazánk a jelenleginél 17 százalékkal alacsonyabb összegből gazdálkodhatna 2021 és 2027 között. (magyarnemzet.hu)

2019.10.06.Dr. Raffay Ernő elemzése a szétdarabolt magyarság jövőjéről.


Milyen lehetőséget tartogat számunkra a XXI. század?

2019.09.21.Bábolnára is ellátogatott Kako japán hercegnő


Kako japán császári hercegnő, a császár öccsének másodszülött gyermeke szombaton megtekintette a Komárom-Esztergom megyei Bábolnán a Lovasmúzeumot, valamint a Nemzeti Ménesbirtok udvarán Nagy István agrárminiszterrel ötösfogaton kocsiztak és lovasbemutatón vettek részt a lovardában.
Nagy István a látogatás után elmondta, Japán és Magyarország idén ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 150. évfordulóját és 130 évvel ezelőtt jártak Bábolnán japán követek. A miniszter hozzátette, Kako hercegnővel azon a teraszon állhattak, ahonnan 1889-ben a császári követek egykor Bábolna legjobb katonalovaiból válogattak az udvar számára. A vendégnek meg is mutatták a dokumentumokat, amelyek arról tanúskodnak, hogy a császári udvar lovaiban magyar vér is található. A hercegnőt a Lovasmúzeum bejáratánál Nagy István agrárminiszter, Haál Gábor igazgató és Cseri Dávid referens fogadta, majd tárlatvezetésen mutatták be a Lovasmúzeumot és a bábolnai ménes történelmének kiemelt tárgy emlékeit.
A Ménesbirtok bejárati épületének teraszáról megtekintették a száznál több rózsatövet számláló kertet. Nagy István elmondta, immár több mint 230 éve folyik szünet nélkül állami irányítású, minőségi lótenyésztés Bábolnán. A Ménesbirtok udvarán ötösfogattal megtett kocsizás után a hercegnőt a fedett lovardába kísérték, ahol Haál Gábor igazgató lovászokkal bemutatta az arab, az angol és a Shagya telivéreket.

2019.08.02.Ballai Attila: Haza a magasban – Magyar Játékokat!
Hajrá magyarok, bárhol éltek is!


Tusványoson is téma volt e kezdeményezés, Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora egyik vezető online médiumunknak nyilatkozva el is árulta, hogy 2025-re, a TF megalapításának századik évfordulójára, éppen a Maccabi Játékok mintájára időzítené honfitársaink első világjátékát, amelyről a kormányzattal még nem egyeztetett...
Végigéltem, és Beregszásztól Dunaszerdahelyig végig is kísértem ugyanis a Kárpát-medencei Összmagyar Nemzeti Diákbajnokság első másfél évtizedét, és eközben nem egy helyi értékű csodát, kosztümös, romantikus filmbe illő jelenetet rögzítettem. Olyat, amire a pesti magyar srác azt mondaná, ilyen nincs. Pedig volt és van. Például a székelyudvarhelyi fiúk, az első futballtorna bajnokainak ünneplése: letérdeltek a régi Üllői úti stadion kezdőkörében, az egyik kezüket a szívükre, a másikat a társuk vállára tették, és elénekelték a székely himnuszt. De a kárpátaljai, délvidéki kölykök is úgy küzdöttek a regionális selejtezőkön, mintha az életük múlna rajta, hogy eljutnak-e a budapesti döntőbe. (magyarnemzet.hu)

2019.04.25.Szijjártó Péter: Elfogadhatatlan az ukrán nyelvtörvény, Porosenko szellemiségét idézi,


aki magyarellenes politikát folytatott. Azonban az ukrán szavazók nagy többséggel egy másik elnököt választottak – Volodimir Zelenszkij személyében -, és véget vetettek a Porosenko-korszaknak – jelezte a Pekingben tárgyaló Szijjártó Péter.

"Nekünk az a célunk, hogy Magyarország és Ukrajna között újra barátság legyen, és ennek kialakítására a legutóbbi ukrajnai elnökválasztási eredmény ad némi reményt" – mondta Szijjártó Péter.
Az ukrán parlament csütörtökön nagy többséggel – 278 szavazattal – fogadta el a nyelvtörvényként emlegetett, az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslatot. A jogszabály ellen a közelmúltban hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. A törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást helyez kilátásba.

Petro Porosenko leköszönő elnök előre jelezte, hogy elfogadása után aláírja a törvényt. Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök ugyanakkor azt közölte, hogy hivatalba lépése után megvizsgálja a nyelvtörvényt arra vonatkozóan, tiszteletben tartja-e a jogszabály minden állampolgár jogait. (magyarnemzet.hu)

2019.02.21.Venezuelai magyarok menekültek Magyarországra


Felháborodásának adott hangot a venezuelai magyarok "lemigránsozása" miatt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön. Mint ismert, a sajtóhírek szerint a kormány több száz magyar felmenőkkel rendelkező venezuelai menekültet fogadott be. A liberális sajtó rá is repült a témára a maga stílusában, erre reagált az MTI-nek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

"Kikérjük magunknak, hogy a liberális sajtó lemigránsozza a venezuelai magyarokat. Ők nem migránsok" – mondta a politikus. Semjén Zsolt leszögezte: minden magyar, legyen a világ bármely pontján, ha bajba kerül, számíthat az anyaországra. (888.hu)

2018.11.30.Nógrádi György: Ha az oroszok akarják, Kijevben reggeliznek


2018.11.26.

Orosz-ukrán vita a Kercsi-szorosnál

2018.11.25.Egyre több illegális bevándorló érkezik Ukrajnába,


akik elsősorban tranzitállomásként tekintenek a négy EU-s országgal határos országra. Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában elmondta: az illegális bevándorlók rendkívül egyszerűen be tudnak jutni Ukrajna területére.

2018.11.18.Az Őszintén adásában a biztonságpolitikai szakértő egy napját kísérték végig


Nógrádi György, ha nincs valamelyik tévében, rádióban, vagy nem tart éppen valahol előadást, akkor vagy külföldön van, vagy pihen, vagy tanít valahol.

2014.03.02.Putyin a nyugat hanyatlásáról, Isteni és sátáni hitről...


2018.10.31.Raffay: Ha végignézünk a magyar történelmen,* Teljes cikk itt!


például amikor Hunyadi idejében jött a török, nem az volt a parancs, hogy írjunk átadás-átvételt a törökkel, hanem az, hogy "életetek árán meg kell védeni a hazát". Egri csillagok: Dobó István várkapitány tudta, hogy "most vagy meghalunk, vagy nem".
Gróf Zrínyi Miklós megegyezhetett volna a törökkel, de nem tette. Azt mondta inkább: "Katonák, utánam!". Pedig Zrínyi egy nemes gróf volt, visszavonulhatott volna a horvát birtokaira, mégsem tette. És így tovább, Görgeytől kezdve Perczel Mórig. A hazát meg kell védeni.
Ez pedig nem tartozott a Károlyi-kormány katonai gondolkodásába, ez nem volt nézőpont náluk, az ő számukra ugyanis a demokrácia volt a szempont. Úgyhogy Magyarország azért veszett el, mert a legnehezebb időkben a legrosszabb emberek kerültek az ország élére. (magyarellenesseg.com)

2018.09.06.Mihalik Kálmán szülőháza Oravicabányán
A Székely himnusz emlékezetére - Mihalik Kálmán halálának 96. évfordulóján


A Székely himnusz is Szegeden született! Ha nem is szögedi, de bizony szegedi. Csanády György szövegére Szegeden írta a dallamát Mihalik Kálmán. Mihalik Kálmán, aki a románok által kifosztott Erdélyből menekült Szegedre Kolozsvár egyetemével együtt.
Ma 96 éve húnyt el Mihalik Kálmán Szegeden 26 évesen tifuszban. A sírja megvan. A halála óta eltelt évtizedek során csaknem feledésbe merült. 1990-ben egy idős asszony kereste föl Gál Imre fafaragót, megmutatva, hol is nyugszik himnusz szerzőnk.
Az Erdélyi Kör tagjai újra megváltották a sírhelyet, és rendbe is hozták a sírt. 2009-ben díszsírhelyet kapott, amikor a Székely Nemzeti Tanács Székelyudvarhelyen hivatalosan is Székelyföld himnuszaként fogadta el Mihalik Kálmán dalát, mely (kilencvenöt éve)
1922. május 22.-én Budapesten csendült fel nyilvánosan a Székely Egyetemi és Főiskolai Hallgatók Egyesületének találkozóján. Mihalik Kálmán szülőházáról azonban tavalyig mit sem tudtunk. A helyét senki nem ösmerte. A resicabányai Kun Lászlónak köszönhetjük, hogy végre "megkerült". Majd 95 évvel a zeneszerző halála után végre emléktáblát is avathattunk székely honfitársainkkal."Ki tudja merre, merre visz a végzet.." - Székely himnusz


Döbbenetes kimondani, de szétszaggatott magyarságunk "anyaországában", helyesebben és találóbban a csonkországban, a megnyomorított maradékban máig nem tananyag a Székely himnusz. Alkotói nevét sem ismeri a magyar diák. Pedig 2009 óta ez Székelyföld hivatalos himnusza.(szegedem.hu) /Dr. Szabó László Magyar Kulturális Örökség Alapítvány alapítója/

2018.07.31.Csizmadia László: Külpolitikai útmutatást is adott a kormányfő Tusnádon


A magyarországi és a határon túli civil szervezetek egyaránt megelégedéssel fogadták a kormányfő szombaton elhangzott beszédét. A civilek sarkalatos pontnak nevezték a Kárpát-medence újjáépítésére vonatkozó gondolatokat. Az MSZP ugyanakkor uszítást emleget, a Fidesz erre úgy reagált: a szocialisták a brüsszeli liberális elitet védik.

Ritkán hallani Magyarországon autentikus politikustól olyan, a világ társadalmi, gazdasági és politikai helyzetéről szóló összefoglalót, mint amilyet Orbán Viktor Tusványoson mondott - nyilatkozta a Magyar Időknek Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kuratóriumi elnöke.

Nemcsak az országok közötti viszonylatokat elemezte ugyanis, hanem a kontinensek közöttit is. A jövő nagy tétje napjainkban, hogy a kontinensek közötti kapcsolatok hogyan alakulnak, hiszen már nem elegendő csupán országokban gondolkodni.

Orbán Viktor ugyanakkor arról sem feledkezett meg - vélekedett a civil szervezet vezetője -, hogy Magyarország az Európai Unióban és a NATO-ban egyaránt egy-egy szövetségi rendszer részese, ám felfogása szerint sokkal célszerűbb baráti viszonyokat ápolni a szövetségeken kívül is, így például Oroszországgal.Márpedig a Soros György-féle nyílt társadalmi szemlélettel ellentétben a kereszténydemokráciának hagyományai, bástyái és gyökerei vannak Európában.

- A Rákóczi Szövetség évről évre figyelemmel kíséri a bálványosi szabadegyetem történéseit, különös tekintettel Orbán Viktor beszédére - mondta a szervezet elnöke. Csáky Csongor szerint idén is nagyívű beszédet mondott a kormányfő.

A magyarság szempontjából kiemelendő sarkalatos pontnak nevezte például a Kárpát-medence újjáépítésére vonatkozó gondolatokat. Fontos jelzés volt ez a kormányfő részéről, hiszen már nemcsak nekünk, magyaroknak jelölte meg ezt követendő irányként, hanem arra bátorította a Kárpát-medencében velünk együtt élő népeket is, hogy működjünk együtt, kössük össze országainkat. (magyaridok.hu)

2018.06.22.Szijjártó üzent az ukrán vezetésnek - Az ígéret csak akkor ér valamit, ha betartják


A kárpátaljai magyar nemzeti közösséget mindig olyan erőforrásnak tekintettük és tekintjük, amely segít minket abban, hogy Magyarország és Ukrajna között egy kölcsönös tiszteleten alapuló, a két nemzet sikereit elősegítő együttműködés jöjjön létre - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévzáró és diplomaátadó ünnepségén. (pestisracok.hu)

2018.06.15.Bíróságon az EU-források sikkasztói - Teljes cikk itt!


A gyanú szerint egy kiterjedt céghálót üzemeltető társaság úgy jutott több száz millió forinthoz még 2010-ben, hogy a gépet, amelyre a támogatást igénybe vették, le sem gyártották. A Vegoline Kft. még 2009-ben nyert pályázatot aszalóüzem létesítésére és az ahhoz szükséges berendezések beszerzésére. A társaság a támogatási összeg lehívásához két alkalommal nyújtott be elszámolási kérelmet az azóta megszűnt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).
Az első kifizetési kérelem szerint beszereztek egy gyümölcsszárító berendezést, amelyet a benyújtott számla alapján a Texel Exim Srl. nevű román társaságtól vásároltak meg. Az ügy pikantériája, hogy az Aradon bejegyzett cég egyébként nem szerepelt az MVH mezőgazdasági ügyfélnyilvántartási rendszerben, ezért a termékei fel sem kerülhettek a hivatalos géplistára, ahonnan a nyertes pályázók kiválaszthatták a megvásárolni kívánt eszközöket. (magyaridok.hu)

2018.05.28.A világon mindenütt keresett a magyar vetőmag


Magyarországon már az 19. század végén vetőmag-minősítő rendszer működött, ezzel világelső volt. Magyarország a hatodik a világon az exportált vetőmag mennyiségét tekintve, amelynek éves értéke mintegy 100 milliárd forintnak felel meg – tette hozzá az M1 aktuális csatorna hétfői adásában.
Magyarország nagyon fontos szerepet játszik a világkereskedelemben, s ennek is volt köszönhető, hogy 2017-ben itt rendezték meg a vetőmag világkongresszust – mondta az elnök, hozzátéve, hogy a csaknem egyhetes programra 68 országból több mint 1700 látogató érkezett. (sonline.hu)Magyar gazdáktól, magyar háztartásokba, valóban minőségi magyar termékek


2018.05.16.Az ukrán elnök visszavonta az állampolgársági törvény
Magyarország által bírált módosítási javaslatát


Petro Porosenko ukrán elnök visszavonta azt a törvénymódosítási javaslatát, amelynek értelmében egyebek mellett megfosztanák ukrán állampolgárságuktól azokat a kettős állampolgárokat, akik részt vesznek más országok választásain, illetve külföldi útlevelet használnak ki-, illetve beutazáskor az országhatáron – jelentette szerdán az UNIAN ukrán hírügynökség. (MTI)

2018.04.24.Ukrajnában "példátlanul aljas és előre megtervezett" módon lépnek fel
a nemzeti kisebbségekkel szemben - mondta Szijjártó Péter.


Magyarország nem enged a nemzetközi nyomásnak, hogy áldozza fel a kárpátaljai magyarság jogait a geopolitikai érdekek oltárán. Ezért Magyarország mindaddig fenntartja Ukrajna NATO-csatlakozásának vétóját, amíg nem állítják helyre a nemzeti kisebbségek korábbi jogait - hangsúlyozta Szijjártó Péter.
A miniszter felidézte: a kisebbségi jogokra az "első csapás" az oktatási törvény volt, amelyben jelentősen korlátozták a nemzeti kisebbségek jogait a saját nyelvük tanulásában, és a nemzetközi nyomás ellenére a mai napig nem kezdett erről egyeztetést Ukrajna a magyar nemzeti közösséggel.
A "második csapásnak" a nyelvtörvény alkotmányellenessé minősítését nevezte, és ezzel kapcsolatban jelezte, jelenleg három új nyelvtörvény-javaslat van az ukrán parlament előtt, "egyik rosszabb a másiknál".
Példaként említette, hogy jelenleg 10 százalékos aránynál lehet használni a nemzetiségi nyelvet, ezt 33 százalékra emelnék, ami drámaian korlátozná a nemzeti kisebbségek jogait.
A "harmadik csapás" a miniszter szerint az, hogy az ukrán elnök sürgősséggel kezdeményezte a kettős állampolgárság szankcionálásáról szóló törvény elfogadását.
Szijjártó Péter azt mondta: miközben Ukrajna a NATO-ba igyekszik, azt akarják elérni, hogy ha valaki egy másik NATO-ország állampolgára is, akkor attól vegyék el az ukrán állampolgárságot, mert a kettős állampolgárok nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.(demokrata.hu)Egy kedves motoros barátom levele


Kedves anyaországi magyarok! Mi, erdélyi magyar székelyek és magyarok szomorú szívvel szembesülünk nap mint nap azzal, hogy néhányan közületek minket, erőszakkal elszakított magyar embereket gyaláznak, szidalmaznak, úgy, hogy fogalmuk sincs arról, hogy a történelem során mennyi mindent letettünk az asztalra, és arról sem, hogy a megmaradásunkért, magyarságunkért, mennyit harcolunk a mai napig! Minden egyes alkalommal megforgatják a tört a szívünkben, mikor azt mondják nekünk erdélyi, kárpátaljai, vajdasági, újvidéki, felvidéki, muravidéki, őrvidéki magyaroknak, hogy román, ukrán, szerb, szlovák, horvát, osztrák, mert mi tiszta szívből magyarnak valljuk magunkat. Vádaskodnak, ítélkeznek felettünk, és folyamatosan támadnak őket. Azt mondják, hogy mi a hazánkat nem áruljuk el, mindig is tartottuk a hátunkat, és foggal-körömmel védtük a magyarságot és a magyarságunkat, ami sokszor embert próbáló volt.

Kedves Magyarország mostani határain belül élő, minket ellenségként kezelő emberek! Mit szólnátok, ha most mi visszakérnénk tőletek azokat a nemes embereket, akik nálunk születtek, és akikkel a nagyvilág előtt büszkélkedtek, dicsekedtek, és akikről tereket, utcákat, színházat, akadémiát, iskolát, egyetemet neveztetek el? Mi lenne, ha azt mondanánk nektek, ha mi nem kellünk, akkor ne kelljenek azok a híres magyarok sem, akik mindent megtettek minden magyar emberért, de Erdélyben, Kárpátalján, Vajdaságban, Újvidéken, vagy Felvidéken születtek? Mikor ti minket, románoztok, szlovákoztok, ukránoztok és szerbeztek, akkor velük is ezt teszitek, és akkor mondhatni, amikor őket emlegetitek, akkor más tollával ékeskedtek!

Tudjátok, este nem olvashatnátok Benedek Elek apó gyönyörű meséit. Mátyás király igazságához sem lenne sok közötök, hisz ő is Kolozsvár ajándéka minden magyar számára. A jó öreg Toldi Miklós, ha napjainkban élne, akkor lehet, hogy nehéz kővel dobálna meg benneteket, ha lerománoznátok. Arany János, Ady Endre, Áprily Lajos, ha ma élnének, akkor fájdalmas verseket írnának arról, hogy még a sajátjaik között is számkivetettek lettek. Tamási Ábelje még a székely humor ellenére is szív hasogatóbb lenne, mert nem csak a román hatalom ellen lázadna, hanem szomorúan kellene tudomásul vegye, hogy saját kutyája is megugatja. Wass Albert a mai helyzetet pedig sokkal nehezebben viselné, mint a száműzetést.

Egy szó, mint száz itt a sok kincs, amit mi erdélyi, kárpátaljai, vajdasági, újvidéki, felvidéki magyarok adtunk minden magyarnak, gazdagítva vele a magyarságot, és a hazát. Mikes Kelemen író, Wass Albert író, Nyírő József író, Sütő András író, Orbán Balázs székelyföldi író, Kemény János író, Jósika Miklós, Arany János költő, Ady Endre költő, Áprily Lajos költő, Dsida Jenő költő, Kányádi Sándor költő, Szilágy Domokos költő, Páskándi Géza költő, Reményik Sándor költő, Apáczai Csere János pedagógiai író...(Forrás: László Ostorházi)

A szerkesztő megjegyzése: Tudósaink: Bolyai Farkas (Bólya, 1775. február 9. – Marosvásárhely, 1856. november 20.) magyar matematikus, 1832-től a Magyar Tudós Társaság tagja. ;
Bolyai János (Kolozsvár, 1802. december 15. – Marosvásárhely, 1860. január 27.) magyar matematikus és hadmérnök. Bolyai Farkas fia és egyben tanítványa. A magyar tudomány egyik legnagyobb alakja, az egyik leghíresebb magyar matematikus, a "geometria Kopernikusza";
Szőkefalvi-Nagy Béla (Kolozsvár, 1913. július 29. – Szeged, 1998. december 21.) Kossuth-díjas matematikus, egyetemi tanár, az MTA tagja (1956), Szőkefalvi Nagy Gyula fia. A matematikai analízis világhírű művelője, a 20. századi magyar matematika egyik legnagyobb alakja volt.
A Szőkefalvi Nagy család a Dicsőszentmárton melletti Szőkefalváról (Seuca), Erdélyből származik. (E község 1968 és 2006 között Vámosgálfalva része volt, de 2006 óta ismét önálló település az egykori Kis-Küküllő vármegyében.) Szőkefalvi Nagy Gyula egyetemi tanulmányait kolozsvári egyetemen végezte matematika-fizika szakon;
Prof. Dr. Kiss Ferenc Kossuth-díjas orvosprofesszor. (Nagyszalonta 1889 - 1966);
Dr. Csillik Bertalan új perzsa irodalom és nyelvszakos professzor, aki kolozsvári egyetemről jött a szegedi egyetemre Trianon miatt. Folytathatnánk a sort..."Megtanulom, megőrzöm, tanítom, továbbadom.
A szüleim nyelvét gyermekeim hangján elkopni nem hagyom!"Tánczos Katalin: Az én Miatyánkom


2018.01.28.Újabb magyar agrársiker a V4-ekkel


Hétfőn tanácskoznak a mezőgazdasági miniszterek az Európai Unió Tanácsában egyebek mellett az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) a jövőjéről, ám erről a V4-ek agrárvezetői már közös álláspontot alakítottak ki Budapesten.
A hétfői Mezőgazdasági és Halászati Tanács keretében a miniszterek véleménycserét folytatnak az élelmiszer-ágazat és a mezőgazdaság jövőjéről. Tájékoztatást kapnak majd a fő mezőgazdasági ágazatokban kialakult piaci helyzetről, továbbá a nemzetközi mezőgazdasági kereskedelmet illető kérdésekről és a bolgár elnökség munkaprogramjáról.
Az uniós tanácskozást megelőzően ugyanakkor közös nyilatkozatot fogadott el a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia), valamint Horvátország agrárminisztere a KAP-ról Budapesten, a magyar V4 elnökség szervezésében. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter meghívására ugyanis a visegrádi országok, valamint Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia mezőgazdasági miniszterei nálunk tanácskoztak a KAP jövőjéről.
A nyilatkozatot Románia a következő uniós elnöksége, Bulgária pedig a jelenlegi elnöksége miatt nem írta alá most.

2017.08.14.Sajtóklub - Echo Tv-ben


Alakul az MSZP-Simicska-Jobbik koalíció - érdekes mozgások zajlanak a háttérben. Molnár Gyula, az MSZP elnöke felkínálkozott Simicska Lajosnak, hogy szívesen megtámogatja az önfeljelentő projektet. Eközben Vona Gábor bejelentette, hogy szimpatizál Pogácsa Zoltán közgazdász elképzeléseivel. Pogácsa Zoltánt pedig Botka László kérte föl tanácsadójának.

2017.07.13.Kormányinfó 95. - Echo Tv


A magyar élelmiszerek minőségére vonatkozó 20 pontos akciótervet fogadott el a kormány, amely hatósági tájékoztatási, tudatformáló és ellenőrző munkát indít - közölte Lázár János a mai kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint az intézkedések azért születtek, hogy megvédjék az embereket attól, hogy a multinacionális cégek rossz minőségű élelmiszert adjanak el nekik. A tárcavezető kiemelte, az elmúlt hét évben 30-ról csaknem 60 százalékra nőtt a magyar termékek aránya a kiskereskedelmi forgalomban.

2017.01.10.

A korrupcióellenes szónoklatairól elhíresült LMP-politikus, Hadházy Ákos családja a Tolna megyei óriási földmutyi főszereplője!

Felháborodtak a gazdák Tolna megyében, mert szerintük báró Georg Twickel német származású üzletember az új földtörvényt kijátszva, strómanokon keresztül szerez meg sok ezer(!) hektár, sok-sok száz millió forint értékű földet. Ebben legnagyobb segítsége a Hadházy klán, az LMP-politikus Hadházy Ákos családja. ...
A politikus édesapja, dr. Hadházy Árpád a regényes nevű milliárdos báró Freiherr von Twickel Georg Albert német üzletember és földbáró jobbkeze, cégei vezető tisztségviselője, aki mindenben segíti több ezer hektár föld korrupt, törvényszegő lenyúlását. Igen, már több ezer hektárra, Tolna megye jelentős részére szemet vetettek... Hadházy Árpád a földéhes német báró legfontosabb cégeiben ügyvezető vagy igazgatótanácsi tag, ő és a családi klán intézi a lehető legtöbb piszkos ügyet. Már 160 esetben zajlik rendőrségi nyomozás a korrupt, törvényszegő földkijátszások miatt! (ripost.hu)Rózsa dugványozás egy közepes burgonya segítségével


2016.01.06.

Pápáról és Szegedről is szállíthatnak sertéshúst Kínába

A Kínai Népköztársaság Tanúsítási és Akkreditációs Hivatala (CNCA) már tavaly ősszel megadta az engedélyt a két cég számára, a szállítások tényleges megkezdéséhez azonban szükséges volt a jogosultságok mostani közzététele. A két vállalkozás együttesen öt üzeme exportálhat Kínába fagyasztott sertéshúst. Az engedély  a sertés minden emberi fogyasztásra alkalmas részére vonatkozik a gyomor és a belek kivételével. A tárca közleménye szerint a hazai sertéshús ágazatban Kína a negyedik legjelentősebb felvásárló. 2015 szeptemberéig több mint 10 ezer tonna terméket exportáltak a magyar előállítók, és a mostani döntéssel ez a mennyiség még tovább emelkedhet. (www.hirmagazin.eu)

2015.11.25.Az állami földek értékesítéséről


Sajnálatos dolog, hogy az ellenzék Rákosi Mátyás szellemét kiengedte a palackból és a múltból semmit nem tanulva ismételten a magyar vidék azon része ellen fordult, amely mindig is a maga ura volt. A posztkommunisták és a szélsőjobboldal egymással összefogva egy Gazdaellenes Ligát hozott létre, amely még 2015-ben is ellenségnek tekintik azokat a dolgos magyar parasztembereket, akik szorgalmuk és munkájuk révén nincsenek rászorulva senkire, nincsen főnökük, igaz reggeltől estig dolgoznak, de fontos számukra a megélhetésüket biztosító föld szeretete és a magántulajdon megléte.
Ahogy 2010-ben a földhaszonbérleti pályázati rendszer átalakítása során, úgy most az állami földértékesítési program kapcsán is az ellenzék különböző formációi (MSZP, LMP. PM és a Jobbik) tudatos hisztériakeltést folytatnak és fizikailag vagy éppen kabaréba illő jelenetekkel akarták megakadályozni, hogy gazdák köztük számos fiatal gazda földtulajdonszerzését. Persze ahogy arra számítani lehetett a földet vásárló gazdák ellen szavak mentén a jelenkori kuláküldözés politikáját folytatják és úgy igyekeznek őket beállítani, mintha bárkitől bármit is elraboltak volna. Miközben erről szó sincs az a kommunizmus idején volt szokás, most csak annyi történt, hogy tisztességes piaci viszonyok között a kormány eleget tett a gazdák jogos kérésének és biztosította a földtulajdonszerzés lehetőségét. Ezzel a cselekedetével minden egyes ellenzéki párt bebizonyította, hogy ők nem érdekeltek a magyar agrárium egyik legnagyobb problémájának megoldásában, nekik egyáltalán nem prioritás a fiatal gazdák megerősítése, helyzetbehozása, mivel ők továbbra is a szocialista nagybirtokosoknak kedvező földpolitika visszaállításában érdekeltek, amikor nevetségesen alacsony áron olyan személyek tulajdonába vagy haszonbérletébe kerülhetett a termőföld, akiknek soha semmilyen közük nem volt a mezőgazdasághoz, de annál több a posztkommunista politikai-és pénzügyi körökhöz. Ha nem a magyar gazdák érdekei mellett állnak ki akkor minden bizonnyal úgy gondolják a magyar termőföld nem a magyar gazdáknál van a legjobb helyen, hanem a befektetőknél, a spekulánsoknál vagy éppen a különböző hátterű cégeknél.
A Gazdaellenes Liga állításával szemben igenis előnyös a most megkezdett földértékesítési program a gazdák, köztük a fiatal gazdák számára is, mivel kedvező hitelkonstrukció által minden lehetőség garantált, hogy földtulajdonhoz jussanak amelynek következtében erősödhet a fiatalok szerepe az agrárszektor területén, illetve olyan beruházások is elkezdődhetnek a saját tulajdon révén, amely a mezőgazdaság versenyképességét csak növelhetik. A program sikerességét mi sem mutatja jobban mint a gazdák visszajelzése, akik részéről hatalmas az érdeklődés a legtöbb földterületre. Ennek eredményeként 1600 gazda kért földvásárlási hitelt és az első héten mintegy 200 magyar gazda vett együttesen több mint 1800 hektár, átlagosan 9 hektár állami földterületet. Azok az ellenzéki vádaskodások pedig egyszerűen nem igazak, amelyek azt igyekeznek bizonyítani, hogy mostantól bárki vehet termőföldet Magyarországon. A termőföld vételének ugyanis nagyon szigorú feltételei vannak, mivel csak helyben lakó földműves élhet a vásárlási jogával, spekuláns vagy az ország másik részéből érkező befektető nem. Tehát csakis olyan személyek tulajdonába kerülhetnek az állami földértékesítési program során meghirdetett termőföldek, akik élethivatásszerűen mezőgazdasági tevékenységgel foglalkoznak és jövőjüket is az agrárszektor területén képzelik el. A magyar gazdák termelni akarnak, boldogulni, megélhetést nyújtani a családjuknak, jó minőségű élelmiszert akarnak az asztalra tenni, amihez föld kell. Ezt biztosítja most a kormány azzal, hogy lehetővé teszi a földtulajdonszerzés lehetőségét a gazdák számára, akik ezáltal nem ajándékot kapnak, hanem munkát amellyel biztosítják önmaguk és családjuk megélhetését. Harangi Fülöp (videkert.blog.hu)

2015.02.07.
Több mint 17 milliárd forint közvetlen támogatás a sertéságazatnak!
Teljes cikk itt!


A meglévő 8,5 milliárd forintos sertésjóléti támogatást újabb 8,62 milliárd forintos tenyészkoca állatjóléti támogatással kiegészítve idén összesen több mint 17 milliárd forint közvetlen támogatást kapnak a sertéstartók, ami a 2014-es duplája. (MTI/www.kormany.hu)

2015.01.17.
Legyen az unió GMO-mentes övezet! * Teljes cikk itt!

Magyarország kezdeményezi a génmanipulált szervezetek (GMO) mezőgazdasági alkalmazását elutasító uniós tagországok összefogását, azzal a céllal, hogy az egész Európai Unió GMO-mentes övezet legyen - jelentette be Fazekas Sándor a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon. Fazekas Sándor a magyar kezdeményezésről újságíróknak elmondta, hogy a GMO-mentes termelésben elkötelezett országoknak szövetségre kell lépniük, "mert egészséges környezetet és egészséges élelmiszereket szeretnénk, és meggyőződésünk, hogy az EU és Magyarország mezőgazdasága a hagyományos növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is versenyképes tud maradni." (MTI/www.kormany.hu)

2014.07.28.
Közelebb a GMO-önrendelkezéshez * Teljes cikk itt!

Egyre több EU-s döntéshozó ért egyet azzal, hogy a genetikailag módosított növények termesztéséről a nemzetek maguk határozzanak - A szavazás végeredménye hazánk számára pozitív, mivel a nemzetek szabad döntését támogatja, és kimondja, hogy az uniós szintű engedélyezés ellenére is megtilthatják a genetikailag módosított növények termesztését. (magyarhirlap.hu)

2014.07.28.
Gyógy-és fűszernövény program kezdődött Varsányban
Teljes cikk itt!


A falugazdaság megalakítása után újabb nagy fába vágták a fejszét a Nógrád megyei Varsányban: a faluban megkezdődött a gyógy-és fűszernövény program. Varsányban jól tudják, hogy a faluközösség alkalmas volt régen és alkalmassá tehető ma is arra, hogy önmaga gazdaságát megszervezze. Amikor néhány éve az önkormányzat megszavazta a falugazdaságként működő közhasznú szervezet létrehozását, alapvetően úgy fogalmaztak: nem a nyereség a cél. A tevékenység ugyanakkor tartósan nem lehet veszteséges sem, így a célokért tevékenykedve a fejlődés belátható időn belül bekövetkezhet. (sokszinuvidek.hu)

2014.07.24.
Ki kell söpörni Magyarországról a magyar búzát? Itt a válasz
Teljes cikk itt!


Vitába szállt Raskó György véleményével a szegedi Gabonakutató ügyvezetője. Raskó György agrárközgazdász és vállalkozó véleményével szemben kiáll a magyar búzafajták mellett a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. Korábbi cikkünkben Raskó azt mondta, a Békés nevű búzafajta (ezt a Gabonakutató nemesítette - a szerk.) 5,5 tonnát hozott átlagban, míg a francia Euclide fajta hozama 8 és 10 tonna/hektár között szóródik, de lesz olyan tábla is, ahol 12 tonna lesz, illetve "a búzánál most jött el az idő, hogy a hazai fajták végleg kiszorulhatnak a termesztésből". (...) A hazánkban jelenleg is legnagyobb területen termesztett, kiváló beltartalmi minőség elérésére képes búzafajták termése jelentősen fokozható, nincs szükség a szinte csak keményítőtermelésre képes, alacsony fehérje- és sikértartalmú, későn érő fajták termesztésére. Ez utóbbi genotípusok magas terméspotenciáljuk révén valóban többet teremhetnek, azonban belőlük vegyipari adalékanyagok nélkül emberi fogyasztásra alkalmas kenyér nem süthető - húzza alá a Gabonakutató ügyvezetője. (utajovobe.eu)2014.07.17.
Fazekas: Erre évtizedek óta nem volt példa * Teljes cikk itt!

A sertésstratégia első eredményei már megmutatkoznak, a sertések száma ismét meghaladja a hárommilliót Magyarországon - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón, amelyet Milánóból, az EU környezetvédelmi informális miniszteri tanácsüléséről hazaérkezve tartott. A miniszter a Központi Statisztikai Hivatal legújabb adatait idézve rámutatott: egy év alatt 200 ezerrel, mintegy 7 százalékkal nőtt a magyar sertésállomány, erre évtizedek óta nem volt példa. Emlékeztetett arra, hogy a sertésstratégia több, az ágazat eredményességét javító intézkedést tartalmaz. Jelezte: már érezhető a hatása annak, hogy az élő sertés és hasított félsertés áfája 5 százalékra mérséklődött, és eredményes a Földet a gazdáknak program is. (mno.hu)

2014.07.05.
Mezőgazdaság nélkül nincs életképes nemzetgazdaság * Teljes cikk itt!

Orbán Viktor szavai szerint a mezőgazdaság hozzájárulása nélkül nincs életképes magyar nemzetgazdaság sem, ráadásul a mezőgazdaság kulcsszerepet fog játszani az emberiség, így a magyarok jövőjében is, hiszen a világ népessége nő, egyre több embert kell etetni. "A jó termőföld, a vízkészlet, a hozzáértés, a tudás és a szorgalom olyan értékek, amelyek az előttünk álló évtizedben fel fognak értékelődni" - mondta, kiemelve, hogy a magyaroknak jelenleg ezek mind adottak. A megoldandó feladatok között említette, hogy a vidék számára elérhető erőforrásokat helyben kell tartani, munkahelyeket vidéken is teremteni kell, és a fiataloknak meg kell mutatni, hogy igenis lehet vidéken élni. Orbán Viktor beszédében hosszú ideje kipróbált szövetségnek nevezte a Magosz és a jelenlegi kormánypártok együttműködését. Azt is mondta, Magyarország sokat tanulhat a gazdáktól, mert ők pontosan tudják, vetés nélkül nincs aratás, amit az egész országnak meg kell tanulnia. (MTI)Mezőgazdaság nélkül nincs életképes nemzetgazdaság2014.05.16.
Hungarikummá nyilvánították az akácfát és az akácmézet * Teljes cikk itt!

Hungarikum lett a magyar akácfa és a magyar akácméz - a Hungarikum Bizottság döntését Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jelentette be pénteken, a testület kihelyezett ülését követő sajtótájékoztatón. A bizottság Szarvason ülésezett, Tessedik Sámuel lelkész, a felvilágosodás korának pedagógusa, gazdasági szakíró szülővárosában, aki sokat tett az akác meghonosításáért Magyarországon. A vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke elmondta: az akác és az akácméz hungarikummá nyilvánításában a bizottság pénteken egyhangú döntést hozott, valamennyien támogatták, hogy bekerüljön az egyedüli értékek közé, amit az utókornak is meg kell őriznie generációkon át. A magyar akác az alföldi és a vidéki táj elengedhetetlen része, kiváló magyar fa, a világon egyetlen ország sem ért el Magyarországhoz hasonló eredményeket az akácgazdálkodásban - érvelt a bizottság döntése mellett a miniszter. Hozzátette: az akácméz pedig kiváló és egyedülállóan népszerű terméke a hazai méhészetnek. Fazekas Sándor tájékoztatott arról is, hogy a bizottság hungarikummá nyilvánította a Zsolnay Kulturális Negyedet, a Herz téliszalámit, az Ilcsi szépítő füveket, a makói hagymát, a klasszikus magyar nótát. A Magyar Értéktár a Teodora Kékkúti és a Kereki ásványvizekkel, a kizárólag itthon működő magyar védőnői szolgálattal, a vizsolyi bibliával és a református templommal, valamint nemzeti fegyverünkkel, a honfoglalás kori nyíllal bővült a bizottság döntésének köszönhetően. (magyarno.com)

2014.02.23.
Ha az unió bizottsága nem üti rá a pecsétet, akkor is hatályba lép az új földtörvény * Teljes cikk itt!

Az új földtörvény május elsején akkor is hatályba lép, ha arra az unió bizottsága nem üti rá a pecsétet, akkor is hatályba lép, ha az esetleg egyeseknek nem tetszik - jelentette ki Fazekas Sándor vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón. A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett: az új törvény legfontosabb rendelkezése, hogy a nemzeti értéket képviselő magyar termőföldet védi, és a magyar földműveseket hozza előnyös helyzetbe azzal, hogy akik helyben laknak és ott gazdálkodnak, azok vehetik meg a földeket. Fazekas Sándor szerint az új földörvény az egyik legszigorúbb szabályozás Európában. Megalkotásakor figyelembe vették más országok gyakorlatát, ezeket a legcélszerűbb magyar megoldásokkal ötvözték, hogy a magyar földművesek érdekét megóvják a spekulánsokkal szemben - mutatott rá.

2014.02.04.
Sikeresen befejeződött a Földet a Gazdáknak Program * Teljes cikk itt!

Egyedülállónak nevezte a Földet a Gazdáknak Programot a vidékfejlesztési miniszter, majd emlékeztetett: a kormányzat célja az agrárközéposztály megerősítése. Fazekas Sándor a program záró rendezvényén úgy fogalmazott: voltak kifogások a programmal kapcsolatban, ám e téren minden kérdésre választ adtunk. Bitay Márton állami földprogramért felelős államtitkár összegzésül közölte: a második Orbán-kabinet megtízszerezte az állami földhasználók számát. Az ünnepségen az állami haszonbérleti pályázatokon újabb sikeres gazdák vehették át földhasználatra jogosító szerződéseiket. Átnyújtották az okiratot Urbán Zsombor György tiszaderzsi őstermelőnek is, a 6000-ik pályázati nyertes földművesnek.Újabb sikeres gazdák vehették át földhasználatra jogosító szerződéseiket!
2013.05.31.
Orbán Viktor 50 éves! * Isten éltesse és

adjon még sok bátor kiállást! Hajrá, magyarok!

ÖTVEN ÉRDEKESSÉG AZ 50 ÉVES ORBÁN VIKTORRÓL * Teljes cikk itt!


Ma ünnepli 50. születésnapját Orbán Viktor miniszterelnök. A Bors ennek alkalmából gyűjtött össze 50 érdekes tényt a kormányfő életéből, avagy a focitól a kék nyakkendőig. 1. Kiváló névmemóriája van, gyakorlatilag már az első pillanatban megjegyzi valakinek a nevét. 2. Két legidősebb gyermekét Iványi Gábor metodista lelkész keresztelte. Ő adta össze Orbánt és feleségét. (borsonline.hu)

Orbán Viktor tanúságtétele
Minden politika, de a politika nem minden


2005. Advent, Balás Béla kaposvári püspök kezdeményezése nyomán a KÉSZ Kaposvári Csoportja és a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezésében létrejött közönségtalálkozón Orbán Viktor ezúttal nemcsak politikáról beszél, hanem elsősorban saját hitéről, a hit és a politika viszonyáról valamint a keresztény felelősségről a politikai, társadalmi életben. Orbán Viktor beszélgetőtársai Balás Béla kaposvári püspök és Balog Zoltán református lelkész, a Polgári Magyarországért Alapítvány főigazgatója.

2013.09.24.
Négy termékkel bővült a hungarikumok gyűjteménye * Teljes cikk itt!

A csabai kolbásszal, a hízott libából előállított termékekkel, a tokaji aszúval és a Béres-cseppel bővítette a hungarikumok gyűjteményét a Hungarikum Bizottság keddi, székesfehérvári ülésén jelentette be a bizottság elnöke. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közölte, hogy a magyarság kiemelkedő termékei, a hungarikumok gyűjteménye mellett a nemzeti értékeket nyilvántartó Magyar Értéktár is bővült. Az értéktárba felvették a szikvizet, a Kürt adatmentést, a magyar operettet, Puskás Ferenc életművét és a fröccsöt. (hirado.hu)A magyar konyha elképzelhetetlen paprika nélkül,


a most kezdődő, a magyar paprikát népszerűsítő kampány célja a fogyasztás növelése - jelentette ki Fazekas Sándor Budaörsön, egy bevásárlóközpontban.

2013.06.01.
GMO-veszély: azonnali ellenőrzést rendelt el a miniszter
Teljes cikk itt!


Azonnali hatállyal átfogó vetőmag-, illetve vetésellenőrzést rendelt el a vidékfejlesztési miniszter, mert tudomására jutott, hogy az ország keleti határain keresztül bizonyos mennyiségű génmódosított kukorica-vetőmag érkezett illegálisan Magyarországra. Ezt szombaton Budapesten, a Rózsák terén, a Hétből hétbe fesztivál megnyitója után jelentette be Fazekas Sándor. A miniszter kiemelte: Magyarország GMO-mentességének fenntartása elsőrendű nemzeti érdek, és az elmúlt két évben is már több ezer hektárnyi kukoricát kellett kitárcsázni emiatt. Most az ellenőrzés arra irányul, hogy megállapítható legyen, vetettek-e el a gazdálkodók ilyen vetőmagot, illetve van-e az országban GMO-val szennyezett kukorica - mondta. Felhívta azoknak a gazdálkodóknak a figyelmét, akik esetleg GMO-s vetőmagot vetettek, hogy sürgősen tárcsázzák ki, mert ha az ellenőrök megtalálják, megbüntetik őket. Fazekas Sándor utalt arra, hogy GMO-val szennyezett kukorica vetéséről az ország keleti részéből érkeztek jelzések. Az MTI kérdésére válaszolva közölte: a szennyezett vetőmag az országba a keleti határon keresztül jutott be, de azt, hogy honnan érkezett, a vizsgálatnak kell kiderítenie. A GMO-s vetőmagot nem cégek hozták be - emelte ki. Az országba hivatalosan behozott vetőmagokkal nem volt gond, ezt az eddigi vetőmag-ellenőrzések is igazolták - hangsúlyozta. Fazekas Sándor az erzsébetvárosi családi fesztivál - amelynek része a gazdapiac is - megnyitóján meghívta a fővárosiakat a következő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra (OMÉK). Az OMÉK szeptember 18. és 22. között lesz, és a kiállítás díszvendége idén Oroszország és Kazahsztán. (hirado.hu)2013.05.23.
"A családi gazdálkodás központi szerepet játszik az élelmiszerellátásban"
Teljes cikk itt!


A családi gazdálkodásról szóló globális fórum és kiállítás szervezését tervezi Magyarország a jövő év márciusában a Családi gazdálkodás nemzetközi évének keretében - jelentette be Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön egy nemzetközi szakmai konferencián. A helyettes államtitkár közölte: Magyarország úgy gondolja, hogy a családi gazdálkodás központi szerepet játszik a globális és helyi élelmiszerellátásban, valamint a természeti erőforrások fenntartható felhasználásában. Hozzátette: a családi gazdaságok támogatásával, valamint a helyi termelés, feldolgozás és forgalmazás ösztönzésével biztosítani lehet, hogy az egészséges élelmiszereket megfelelő mennyiségben állítsák elő. A helyettes államtitkár a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének 2014-es Európai Regionális Konferenciáját előkészítő informális konzultáció megnyitóján beszélt. A kétnapos fórumot a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Irodája szervezte. (MTI/fidesz.hu)2012.03.12.
"Ahhoz, hogy valaki járni tudjon, először meg kell tanulnia felállni" * Teljes cikk itt!

Ahhoz, hogy valaki járni tudjon, először meg kell tanulnia felállni; ez a felállás, a megkapaszkodás programja - jelentette ki az induló szociális szövetkezetekkel kapcsolatban Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó Giró-Szász Andrással közösen tartott hétfői sajtótájékoztatóján. Ugyanitt a kormányszóvivő hangsúlyozta, arra kell ösztönözni az embereket, hogy a munka világába kapaszkodjanak meg, és ne a szociális segélyek világában éljenek. (...) A Minden Gyerek Lakjon jól Alapítvány programjában részt vett 15 147 családból 13 ezer fenntartható módon tud gazdálkodni - reagált az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre. Mint mondta a szociális szövetkezeteknek nemcsak magánszemélyek, hanem önkormányzatok is a tagjai lehetnek. (fidesz.hu)