HITELES TÖRTÉNETEK
Makai Rozália gyermek- és családvédő
Magyar gazdáktól, magyar háztartásokba, valóban minőségi magyar termékek2017.08.14.Sajtóklub - Echo Tv-ben


Alakul az MSZP-Simicska-Jobbik koalíció - érdekes mozgások zajlanak a háttérben. Molnár Gyula, az MSZP elnöke felkínálkozott Simicska Lajosnak, hogy szívesen megtámogatja az önfeljelentő projektet. Eközben Vona Gábor bejelentette, hogy szimpatizál Pogácsa Zoltán közgazdász elképzeléseivel. Pogácsa Zoltánt pedig Botka László kérte föl tanácsadójának.

2017.07.13.Kormányinfó 95. - Echo Tv


A magyar élelmiszerek minőségére vonatkozó 20 pontos akciótervet fogadott el a kormány, amely hatósági tájékoztatási, tudatformáló és ellenőrző munkát indít - közölte Lázár János a mai kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint az intézkedések azért születtek, hogy megvédjék az embereket attól, hogy a multinacionális cégek rossz minőségű élelmiszert adjanak el nekik. A tárcavezető kiemelte, az elmúlt hét évben 30-ról csaknem 60 százalékra nőtt a magyar termékek aránya a kiskereskedelmi forgalomban.

2017.01.10.A korrupcióellenes szónoklatairól elhíresült LMP-politikus, Hadházy Ákos családja a Tolna megyei óriási földmutyi főszereplője!


Felháborodtak a gazdák Tolna megyében, mert szerintük báró Georg Twickel német származású üzletember az új földtörvényt kijátszva, strómanokon keresztül szerez meg sok ezer(!) hektár, sok-sok száz millió forint értékű földet. Ebben legnagyobb segítsége a Hadházy klán, az LMP-politikus Hadházy Ákos családja. ...
A politikus édesapja, dr. Hadházy Árpád a regényes nevű milliárdos báró Freiherr von Twickel Georg Albert német üzletember és földbáró jobbkeze, cégei vezető tisztségviselője, aki mindenben segíti több ezer hektár föld korrupt, törvényszegő lenyúlását. Igen, már több ezer hektárra, Tolna megye jelentős részére szemet vetettek... Hadházy Árpád a földéhes német báró legfontosabb cégeiben ügyvezető vagy igazgatótanácsi tag, ő és a családi klán intézi a lehető legtöbb piszkos ügyet. Már 160 esetben zajlik rendőrségi nyomozás a korrupt, törvényszegő földkijátszások miatt! (ripost.hu)Rózsa dugványozás egy közepes burgonya segítségével


2016.01.06.

Pápáról és Szegedről is szállíthatnak sertéshúst Kínába

A Kínai Népköztársaság Tanúsítási és Akkreditációs Hivatala (CNCA) már tavaly ősszel megadta az engedélyt a két cég számára, a szállítások tényleges megkezdéséhez azonban szükséges volt a jogosultságok mostani közzététele. A két vállalkozás együttesen öt üzeme exportálhat Kínába fagyasztott sertéshúst. Az engedély  a sertés minden emberi fogyasztásra alkalmas részére vonatkozik a gyomor és a belek kivételével. A tárca közleménye szerint a hazai sertéshús ágazatban Kína a negyedik legjelentősebb felvásárló. 2015 szeptemberéig több mint 10 ezer tonna terméket exportáltak a magyar előállítók, és a mostani döntéssel ez a mennyiség még tovább emelkedhet. (www.hirmagazin.eu)

2015.11.25.Az állami földek értékesítéséről


Sajnálatos dolog, hogy az ellenzék Rákosi Mátyás szellemét kiengedte a palackból és a múltból semmit nem tanulva ismételten a magyar vidék azon része ellen fordult, amely mindig is a maga ura volt. A posztkommunisták és a szélsőjobboldal egymással összefogva egy Gazdaellenes Ligát hozott létre, amely még 2015-ben is ellenségnek tekintik azokat a dolgos magyar parasztembereket, akik szorgalmuk és munkájuk révén nincsenek rászorulva senkire, nincsen főnökük, igaz reggeltől estig dolgoznak, de fontos számukra a megélhetésüket biztosító föld szeretete és a magántulajdon megléte.
Ahogy 2010-ben a földhaszonbérleti pályázati rendszer átalakítása során, úgy most az állami földértékesítési program kapcsán is az ellenzék különböző formációi (MSZP, LMP. PM és a Jobbik) tudatos hisztériakeltést folytatnak és fizikailag vagy éppen kabaréba illő jelenetekkel akarták megakadályozni, hogy gazdák köztük számos fiatal gazda földtulajdonszerzését. Persze ahogy arra számítani lehetett a földet vásárló gazdák ellen szavak mentén a jelenkori kuláküldözés politikáját folytatják és úgy igyekeznek őket beállítani, mintha bárkitől bármit is elraboltak volna. Miközben erről szó sincs az a kommunizmus idején volt szokás, most csak annyi történt, hogy tisztességes piaci viszonyok között a kormány eleget tett a gazdák jogos kérésének és biztosította a földtulajdonszerzés lehetőségét. Ezzel a cselekedetével minden egyes ellenzéki párt bebizonyította, hogy ők nem érdekeltek a magyar agrárium egyik legnagyobb problémájának megoldásában, nekik egyáltalán nem prioritás a fiatal gazdák megerősítése, helyzetbehozása, mivel ők továbbra is a szocialista nagybirtokosoknak kedvező földpolitika visszaállításában érdekeltek, amikor nevetségesen alacsony áron olyan személyek tulajdonába vagy haszonbérletébe kerülhetett a termőföld, akiknek soha semmilyen közük nem volt a mezőgazdasághoz, de annál több a posztkommunista politikai-és pénzügyi körökhöz. Ha nem a magyar gazdák érdekei mellett állnak ki akkor minden bizonnyal úgy gondolják a magyar termőföld nem a magyar gazdáknál van a legjobb helyen, hanem a befektetőknél, a spekulánsoknál vagy éppen a különböző hátterű cégeknél.
A Gazdaellenes Liga állításával szemben igenis előnyös a most megkezdett földértékesítési program a gazdák, köztük a fiatal gazdák számára is, mivel kedvező hitelkonstrukció által minden lehetőség garantált, hogy földtulajdonhoz jussanak amelynek következtében erősödhet a fiatalok szerepe az agrárszektor területén, illetve olyan beruházások is elkezdődhetnek a saját tulajdon révén, amely a mezőgazdaság versenyképességét csak növelhetik. A program sikerességét mi sem mutatja jobban mint a gazdák visszajelzése, akik részéről hatalmas az érdeklődés a legtöbb földterületre. Ennek eredményeként 1600 gazda kért földvásárlási hitelt és az első héten mintegy 200 magyar gazda vett együttesen több mint 1800 hektár, átlagosan 9 hektár állami földterületet. Azok az ellenzéki vádaskodások pedig egyszerűen nem igazak, amelyek azt igyekeznek bizonyítani, hogy mostantól bárki vehet termőföldet Magyarországon. A termőföld vételének ugyanis nagyon szigorú feltételei vannak, mivel csak helyben lakó földműves élhet a vásárlási jogával, spekuláns vagy az ország másik részéből érkező befektető nem. Tehát csakis olyan személyek tulajdonába kerülhetnek az állami földértékesítési program során meghirdetett termőföldek, akik élethivatásszerűen mezőgazdasági tevékenységgel foglalkoznak és jövőjüket is az agrárszektor területén képzelik el. A magyar gazdák termelni akarnak, boldogulni, megélhetést nyújtani a családjuknak, jó minőségű élelmiszert akarnak az asztalra tenni, amihez föld kell. Ezt biztosítja most a kormány azzal, hogy lehetővé teszi a földtulajdonszerzés lehetőségét a gazdák számára, akik ezáltal nem ajándékot kapnak, hanem munkát amellyel biztosítják önmaguk és családjuk megélhetését. Harangi Fülöp (videkert.blog.hu)

2015.02.07.
Több mint 17 milliárd forint közvetlen támogatás a sertéságazatnak!
Teljes cikk itt!


A meglévő 8,5 milliárd forintos sertésjóléti támogatást újabb 8,62 milliárd forintos tenyészkoca állatjóléti támogatással kiegészítve idén összesen több mint 17 milliárd forint közvetlen támogatást kapnak a sertéstartók, ami a 2014-es duplája. (MTI/www.kormany.hu)

2015.01.17.
Legyen az unió GMO-mentes övezet! * Teljes cikk itt!

Magyarország kezdeményezi a génmanipulált szervezetek (GMO) mezőgazdasági alkalmazását elutasító uniós tagországok összefogását, azzal a céllal, hogy az egész Európai Unió GMO-mentes övezet legyen - jelentette be Fazekas Sándor a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon. Fazekas Sándor a magyar kezdeményezésről újságíróknak elmondta, hogy a GMO-mentes termelésben elkötelezett országoknak szövetségre kell lépniük, "mert egészséges környezetet és egészséges élelmiszereket szeretnénk, és meggyőződésünk, hogy az EU és Magyarország mezőgazdasága a hagyományos növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is versenyképes tud maradni." (MTI/www.kormany.hu)

2014.07.28.
Közelebb a GMO-önrendelkezéshez * Teljes cikk itt!

Egyre több EU-s döntéshozó ért egyet azzal, hogy a genetikailag módosított növények termesztéséről a nemzetek maguk határozzanak - A szavazás végeredménye hazánk számára pozitív, mivel a nemzetek szabad döntését támogatja, és kimondja, hogy az uniós szintű engedélyezés ellenére is megtilthatják a genetikailag módosított növények termesztését. (magyarhirlap.hu)

2014.07.28.
Gyógy-és fűszernövény program kezdődött Varsányban
Teljes cikk itt!


A falugazdaság megalakítása után újabb nagy fába vágták a fejszét a Nógrád megyei Varsányban: a faluban megkezdődött a gyógy-és fűszernövény program. Varsányban jól tudják, hogy a faluközösség alkalmas volt régen és alkalmassá tehető ma is arra, hogy önmaga gazdaságát megszervezze. Amikor néhány éve az önkormányzat megszavazta a falugazdaságként működő közhasznú szervezet létrehozását, alapvetően úgy fogalmaztak: nem a nyereség a cél. A tevékenység ugyanakkor tartósan nem lehet veszteséges sem, így a célokért tevékenykedve a fejlődés belátható időn belül bekövetkezhet. (sokszinuvidek.hu)

2014.07.24.
Ki kell söpörni Magyarországról a magyar búzát? Itt a válasz
Teljes cikk itt!


Vitába szállt Raskó György véleményével a szegedi Gabonakutató ügyvezetője. Raskó György agrárközgazdász és vállalkozó véleményével szemben kiáll a magyar búzafajták mellett a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. Korábbi cikkünkben Raskó azt mondta, a Békés nevű búzafajta (ezt a Gabonakutató nemesítette - a szerk.) 5,5 tonnát hozott átlagban, míg a francia Euclide fajta hozama 8 és 10 tonna/hektár között szóródik, de lesz olyan tábla is, ahol 12 tonna lesz, illetve "a búzánál most jött el az idő, hogy a hazai fajták végleg kiszorulhatnak a termesztésből". (...) A hazánkban jelenleg is legnagyobb területen termesztett, kiváló beltartalmi minőség elérésére képes búzafajták termése jelentősen fokozható, nincs szükség a szinte csak keményítőtermelésre képes, alacsony fehérje- és sikértartalmú, későn érő fajták termesztésére. Ez utóbbi genotípusok magas terméspotenciáljuk révén valóban többet teremhetnek, azonban belőlük vegyipari adalékanyagok nélkül emberi fogyasztásra alkalmas kenyér nem süthető - húzza alá a Gabonakutató ügyvezetője. (utajovobe.eu)2014.07.17.
Fazekas: Erre évtizedek óta nem volt példa * Teljes cikk itt!

A sertésstratégia első eredményei már megmutatkoznak, a sertések száma ismét meghaladja a hárommilliót Magyarországon - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón, amelyet Milánóból, az EU környezetvédelmi informális miniszteri tanácsüléséről hazaérkezve tartott. A miniszter a Központi Statisztikai Hivatal legújabb adatait idézve rámutatott: egy év alatt 200 ezerrel, mintegy 7 százalékkal nőtt a magyar sertésállomány, erre évtizedek óta nem volt példa. Emlékeztetett arra, hogy a sertésstratégia több, az ágazat eredményességét javító intézkedést tartalmaz. Jelezte: már érezhető a hatása annak, hogy az élő sertés és hasított félsertés áfája 5 százalékra mérséklődött, és eredményes a Földet a gazdáknak program is. (mno.hu)

2014.07.05.
Mezőgazdaság nélkül nincs életképes nemzetgazdaság * Teljes cikk itt!

Orbán Viktor szavai szerint a mezőgazdaság hozzájárulása nélkül nincs életképes magyar nemzetgazdaság sem, ráadásul a mezőgazdaság kulcsszerepet fog játszani az emberiség, így a magyarok jövőjében is, hiszen a világ népessége nő, egyre több embert kell etetni. "A jó termőföld, a vízkészlet, a hozzáértés, a tudás és a szorgalom olyan értékek, amelyek az előttünk álló évtizedben fel fognak értékelődni" - mondta, kiemelve, hogy a magyaroknak jelenleg ezek mind adottak. A megoldandó feladatok között említette, hogy a vidék számára elérhető erőforrásokat helyben kell tartani, munkahelyeket vidéken is teremteni kell, és a fiataloknak meg kell mutatni, hogy igenis lehet vidéken élni. Orbán Viktor beszédében hosszú ideje kipróbált szövetségnek nevezte a Magosz és a jelenlegi kormánypártok együttműködését. Azt is mondta, Magyarország sokat tanulhat a gazdáktól, mert ők pontosan tudják, vetés nélkül nincs aratás, amit az egész országnak meg kell tanulnia. (MTI)Mezőgazdaság nélkül nincs életképes nemzetgazdaság2014.05.16.
Hungarikummá nyilvánították az akácfát és az akácmézet * Teljes cikk itt!

Hungarikum lett a magyar akácfa és a magyar akácméz - a Hungarikum Bizottság döntését Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jelentette be pénteken, a testület kihelyezett ülését követő sajtótájékoztatón. A bizottság Szarvason ülésezett, Tessedik Sámuel lelkész, a felvilágosodás korának pedagógusa, gazdasági szakíró szülővárosában, aki sokat tett az akác meghonosításáért Magyarországon. A vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke elmondta: az akác és az akácméz hungarikummá nyilvánításában a bizottság pénteken egyhangú döntést hozott, valamennyien támogatták, hogy bekerüljön az egyedüli értékek közé, amit az utókornak is meg kell őriznie generációkon át. A magyar akác az alföldi és a vidéki táj elengedhetetlen része, kiváló magyar fa, a világon egyetlen ország sem ért el Magyarországhoz hasonló eredményeket az akácgazdálkodásban - érvelt a bizottság döntése mellett a miniszter. Hozzátette: az akácméz pedig kiváló és egyedülállóan népszerű terméke a hazai méhészetnek. Fazekas Sándor tájékoztatott arról is, hogy a bizottság hungarikummá nyilvánította a Zsolnay Kulturális Negyedet, a Herz téliszalámit, az Ilcsi szépítő füveket, a makói hagymát, a klasszikus magyar nótát. A Magyar Értéktár a Teodora Kékkúti és a Kereki ásványvizekkel, a kizárólag itthon működő magyar védőnői szolgálattal, a vizsolyi bibliával és a református templommal, valamint nemzeti fegyverünkkel, a honfoglalás kori nyíllal bővült a bizottság döntésének köszönhetően. (magyarno.com)

2014.02.23.
Ha az unió bizottsága nem üti rá a pecsétet, akkor is hatályba lép az új földtörvény * Teljes cikk itt!

Az új földtörvény május elsején akkor is hatályba lép, ha arra az unió bizottsága nem üti rá a pecsétet, akkor is hatályba lép, ha az esetleg egyeseknek nem tetszik - jelentette ki Fazekas Sándor vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón. A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett: az új törvény legfontosabb rendelkezése, hogy a nemzeti értéket képviselő magyar termőföldet védi, és a magyar földműveseket hozza előnyös helyzetbe azzal, hogy akik helyben laknak és ott gazdálkodnak, azok vehetik meg a földeket. Fazekas Sándor szerint az új földörvény az egyik legszigorúbb szabályozás Európában. Megalkotásakor figyelembe vették más országok gyakorlatát, ezeket a legcélszerűbb magyar megoldásokkal ötvözték, hogy a magyar földművesek érdekét megóvják a spekulánsokkal szemben - mutatott rá.

2014.02.04.
Sikeresen befejeződött a Földet a Gazdáknak Program * Teljes cikk itt!

Egyedülállónak nevezte a Földet a Gazdáknak Programot a vidékfejlesztési miniszter, majd emlékeztetett: a kormányzat célja az agrárközéposztály megerősítése. Fazekas Sándor a program záró rendezvényén úgy fogalmazott: voltak kifogások a programmal kapcsolatban, ám e téren minden kérdésre választ adtunk. Bitay Márton állami földprogramért felelős államtitkár összegzésül közölte: a második Orbán-kabinet megtízszerezte az állami földhasználók számát. Az ünnepségen az állami haszonbérleti pályázatokon újabb sikeres gazdák vehették át földhasználatra jogosító szerződéseiket. Átnyújtották az okiratot Urbán Zsombor György tiszaderzsi őstermelőnek is, a 6000-ik pályázati nyertes földművesnek.Újabb sikeres gazdák vehették át földhasználatra jogosító szerződéseiket!


2013.09.24.
Négy termékkel bővült a hungarikumok gyűjteménye * Teljes cikk itt!

A csabai kolbásszal, a hízott libából előállított termékekkel, a tokaji aszúval és a Béres-cseppel bővítette a hungarikumok gyűjteményét a Hungarikum Bizottság keddi, székesfehérvári ülésén jelentette be a bizottság elnöke. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közölte, hogy a magyarság kiemelkedő termékei, a hungarikumok gyűjteménye mellett a nemzeti értékeket nyilvántartó Magyar Értéktár is bővült. Az értéktárba felvették a szikvizet, a Kürt adatmentést, a magyar operettet, Puskás Ferenc életművét és a fröccsöt. (hirado.hu)A magyar konyha elképzelhetetlen paprika nélkül,


a most kezdődő, a magyar paprikát népszerűsítő kampány célja a fogyasztás növelése - jelentette ki Fazekas Sándor Budaörsön, egy bevásárlóközpontban.

2013.06.01.
GMO-veszély: azonnali ellenőrzést rendelt el a miniszter
Teljes cikk itt!


Azonnali hatállyal átfogó vetőmag-, illetve vetésellenőrzést rendelt el a vidékfejlesztési miniszter, mert tudomására jutott, hogy az ország keleti határain keresztül bizonyos mennyiségű génmódosított kukorica-vetőmag érkezett illegálisan Magyarországra. Ezt szombaton Budapesten, a Rózsák terén, a Hétből hétbe fesztivál megnyitója után jelentette be Fazekas Sándor. A miniszter kiemelte: Magyarország GMO-mentességének fenntartása elsőrendű nemzeti érdek, és az elmúlt két évben is már több ezer hektárnyi kukoricát kellett kitárcsázni emiatt. Most az ellenőrzés arra irányul, hogy megállapítható legyen, vetettek-e el a gazdálkodók ilyen vetőmagot, illetve van-e az országban GMO-val szennyezett kukorica - mondta. Felhívta azoknak a gazdálkodóknak a figyelmét, akik esetleg GMO-s vetőmagot vetettek, hogy sürgősen tárcsázzák ki, mert ha az ellenőrök megtalálják, megbüntetik őket. Fazekas Sándor utalt arra, hogy GMO-val szennyezett kukorica vetéséről az ország keleti részéből érkeztek jelzések. Az MTI kérdésére válaszolva közölte: a szennyezett vetőmag az országba a keleti határon keresztül jutott be, de azt, hogy honnan érkezett, a vizsgálatnak kell kiderítenie. A GMO-s vetőmagot nem cégek hozták be - emelte ki. Az országba hivatalosan behozott vetőmagokkal nem volt gond, ezt az eddigi vetőmag-ellenőrzések is igazolták - hangsúlyozta. Fazekas Sándor az erzsébetvárosi családi fesztivál - amelynek része a gazdapiac is - megnyitóján meghívta a fővárosiakat a következő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra (OMÉK). Az OMÉK szeptember 18. és 22. között lesz, és a kiállítás díszvendége idén Oroszország és Kazahsztán. (hirado.hu)2013.05.23.
"A családi gazdálkodás központi szerepet játszik az élelmiszerellátásban"
Teljes cikk itt!


A családi gazdálkodásról szóló globális fórum és kiállítás szervezését tervezi Magyarország a jövő év márciusában a Családi gazdálkodás nemzetközi évének keretében - jelentette be Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön egy nemzetközi szakmai konferencián. A helyettes államtitkár közölte: Magyarország úgy gondolja, hogy a családi gazdálkodás központi szerepet játszik a globális és helyi élelmiszerellátásban, valamint a természeti erőforrások fenntartható felhasználásában. Hozzátette: a családi gazdaságok támogatásával, valamint a helyi termelés, feldolgozás és forgalmazás ösztönzésével biztosítani lehet, hogy az egészséges élelmiszereket megfelelő mennyiségben állítsák elő. A helyettes államtitkár a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének 2014-es Európai Regionális Konferenciáját előkészítő informális konzultáció megnyitóján beszélt. A kétnapos fórumot a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Irodája szervezte. (MTI/fidesz.hu)2012.03.12.
"Ahhoz, hogy valaki járni tudjon, először meg kell tanulnia felállni" * Teljes cikk itt!

Ahhoz, hogy valaki járni tudjon, először meg kell tanulnia felállni; ez a felállás, a megkapaszkodás programja - jelentette ki az induló szociális szövetkezetekkel kapcsolatban Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó Giró-Szász Andrással közösen tartott hétfői sajtótájékoztatóján. Ugyanitt a kormányszóvivő hangsúlyozta, arra kell ösztönözni az embereket, hogy a munka világába kapaszkodjanak meg, és ne a szociális segélyek világában éljenek. (...) A Minden Gyerek Lakjon jól Alapítvány programjában részt vett 15 147 családból 13 ezer fenntartható módon tud gazdálkodni - reagált az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre. Mint mondta a szociális szövetkezeteknek nemcsak magánszemélyek, hanem önkormányzatok is a tagjai lehetnek. (fidesz.hu)