HITELES TÖRTÉNETEK
Makai Rozália gyermek- és családvédő


"Akit magyarnak teremtett az Úr Isten, és nem fogja pártját nemzetének, nem derék ember." (Széchenyi István)

Szeretettel köszöntünk minden magyart, bárhol éljen is.Történelmi atlasz 100 évenkénti lebontásban


Nagyon érdekes és tanulságos! A megjelenő Európa térkép alatt megtalálhatók az egyes államok nevei. Valamelyikre rákattintva, azonnal egy piros vonal fogja körbe az adott államot. Bal oldalt az évszázadok vannak feltüntetve. Alulról felfelé haladhatunk a mai állapotig. Ja, és még valami! A mellékelt térképet nem magyarok készítették!2019.04.25.Szijjártó Péter: Elfogadhatatlan az ukrán nyelvtörvény, Porosenko szellemiségét idézi,


aki magyarellenes politikát folytatott. Azonban az ukrán szavazók nagy többséggel egy másik elnököt választottak – Volodimir Zelenszkij személyében -, és véget vetettek a Porosenko-korszaknak – jelezte a Pekingben tárgyaló Szijjártó Péter.

"Nekünk az a célunk, hogy Magyarország és Ukrajna között újra barátság legyen, és ennek kialakítására a legutóbbi ukrajnai elnökválasztási eredmény ad némi reményt" – mondta Szijjártó Péter.
Az ukrán parlament csütörtökön nagy többséggel – 278 szavazattal – fogadta el a nyelvtörvényként emlegetett, az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslatot. A jogszabály ellen a közelmúltban hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. A törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást helyez kilátásba.

Petro Porosenko leköszönő elnök előre jelezte, hogy elfogadása után aláírja a törvényt. Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök ugyanakkor azt közölte, hogy hivatalba lépése után megvizsgálja a nyelvtörvényt arra vonatkozóan, tiszteletben tartja-e a jogszabály minden állampolgár jogait. (magyarnemzet.hu)

2019.02.21.Venezuelai magyarok menekültek Magyarországra


Felháborodásának adott hangot a venezuelai magyarok "lemigránsozása" miatt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön. Mint ismert, a sajtóhírek szerint a kormány több száz magyar felmenőkkel rendelkező venezuelai menekültet fogadott be. A liberális sajtó rá is repült a témára a maga stílusában, erre reagált az MTI-nek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

"Kikérjük magunknak, hogy a liberális sajtó lemigránsozza a venezuelai magyarokat. Ők nem migránsok" – mondta a politikus. Semjén Zsolt leszögezte: minden magyar, legyen a világ bármely pontján, ha bajba kerül, számíthat az anyaországra. (888.hu)

2018.11.30.Nógrádi György: Ha az oroszok akarják, Kijevben reggeliznek


2018.11.26.

Orosz-ukrán vita a Kercsi-szorosnál

2018.11.25.Egyre több illegális bevándorló érkezik Ukrajnába,


akik elsősorban tranzitállomásként tekintenek a négy EU-s országgal határos országra. Nógrádi György, biztonságpolitikai szakértő az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában elmondta: az illegális bevándorlók rendkívül egyszerűen be tudnak jutni Ukrajna területére.

2018.11.18.Az Őszintén adásában a biztonságpolitikai szakértő egy napját kísérték végig


Nógrádi György, ha nincs valamelyik tévében, rádióban, vagy nem tart éppen valahol előadást, akkor vagy külföldön van, vagy pihen, vagy tanít valahol.

2014.03.02.Putyin a nyugat hanyatlásáról, Isteni és sátáni hitről...


2018.10.31.Raffay: Ha végignézünk a magyar történelmen,* Teljes cikk itt!


például amikor Hunyadi idejében jött a török, nem az volt a parancs, hogy írjunk átadás-átvételt a törökkel, hanem az, hogy "életetek árán meg kell védeni a hazát". Egri csillagok: Dobó István várkapitány tudta, hogy "most vagy meghalunk, vagy nem".
Gróf Zrínyi Miklós megegyezhetett volna a törökkel, de nem tette. Azt mondta inkább: "Katonák, utánam!". Pedig Zrínyi egy nemes gróf volt, visszavonulhatott volna a horvát birtokaira, mégsem tette. És így tovább, Görgeytől kezdve Perczel Mórig. A hazát meg kell védeni.
Ez pedig nem tartozott a Károlyi-kormány katonai gondolkodásába, ez nem volt nézőpont náluk, az ő számukra ugyanis a demokrácia volt a szempont. Úgyhogy Magyarország azért veszett el, mert a legnehezebb időkben a legrosszabb emberek kerültek az ország élére. (magyarellenesseg.com)

2018.09.06.Mihalik Kálmán szülőháza Oravicabányán
A Székely himnusz emlékezetére - Mihalik Kálmán halálának 96. évfordulóján


A Székely himnusz is Szegeden született! Ha nem is szögedi, de bizony szegedi. Csanády György szövegére Szegeden írta a dallamát Mihalik Kálmán. Mihalik Kálmán, aki a románok által kifosztott Erdélyből menekült Szegedre Kolozsvár egyetemével együtt.
Ma 96 éve húnyt el Mihalik Kálmán Szegeden 26 évesen tifuszban. A sírja megvan. A halála óta eltelt évtizedek során csaknem feledésbe merült. 1990-ben egy idős asszony kereste föl Gál Imre fafaragót, megmutatva, hol is nyugszik himnusz szerzőnk.
Az Erdélyi Kör tagjai újra megváltották a sírhelyet, és rendbe is hozták a sírt. 2009-ben díszsírhelyet kapott, amikor a Székely Nemzeti Tanács Székelyudvarhelyen hivatalosan is Székelyföld himnuszaként fogadta el Mihalik Kálmán dalát, mely (kilencvenöt éve)
1922. május 22.-én Budapesten csendült fel nyilvánosan a Székely Egyetemi és Főiskolai Hallgatók Egyesületének találkozóján. Mihalik Kálmán szülőházáról azonban tavalyig mit sem tudtunk. A helyét senki nem ösmerte. A resicabányai Kun Lászlónak köszönhetjük, hogy végre "megkerült". Majd 95 évvel a zeneszerző halála után végre emléktáblát is avathattunk székely honfitársainkkal."Ki tudja merre, merre visz a végzet.." - Székely himnusz


Döbbenetes kimondani, de szétszaggatott magyarságunk "anyaországában", helyesebben és találóbban a csonkországban, a megnyomorított maradékban máig nem tananyag a Székely himnusz. Alkotói nevét sem ismeri a magyar diák. Pedig 2009 óta ez Székelyföld hivatalos himnusza.(szegedem.hu) /Dr. Szabó László Magyar Kulturális Örökség Alapítvány alapítója/

2018.07.31.Csizmadia László: Külpolitikai útmutatást is adott a kormányfő Tusnádon


A magyarországi és a határon túli civil szervezetek egyaránt megelégedéssel fogadták a kormányfő szombaton elhangzott beszédét. A civilek sarkalatos pontnak nevezték a Kárpát-medence újjáépítésére vonatkozó gondolatokat. Az MSZP ugyanakkor uszítást emleget, a Fidesz erre úgy reagált: a szocialisták a brüsszeli liberális elitet védik.

Ritkán hallani Magyarországon autentikus politikustól olyan, a világ társadalmi, gazdasági és politikai helyzetéről szóló összefoglalót, mint amilyet Orbán Viktor Tusványoson mondott - nyilatkozta a Magyar Időknek Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója, a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kuratóriumi elnöke.

Nemcsak az országok közötti viszonylatokat elemezte ugyanis, hanem a kontinensek közöttit is. A jövő nagy tétje napjainkban, hogy a kontinensek közötti kapcsolatok hogyan alakulnak, hiszen már nem elegendő csupán országokban gondolkodni.

Orbán Viktor ugyanakkor arról sem feledkezett meg - vélekedett a civil szervezet vezetője -, hogy Magyarország az Európai Unióban és a NATO-ban egyaránt egy-egy szövetségi rendszer részese, ám felfogása szerint sokkal célszerűbb baráti viszonyokat ápolni a szövetségeken kívül is, így például Oroszországgal.Márpedig a Soros György-féle nyílt társadalmi szemlélettel ellentétben a kereszténydemokráciának hagyományai, bástyái és gyökerei vannak Európában.

- A Rákóczi Szövetség évről évre figyelemmel kíséri a bálványosi szabadegyetem történéseit, különös tekintettel Orbán Viktor beszédére - mondta a szervezet elnöke. Csáky Csongor szerint idén is nagyívű beszédet mondott a kormányfő.

A magyarság szempontjából kiemelendő sarkalatos pontnak nevezte például a Kárpát-medence újjáépítésére vonatkozó gondolatokat. Fontos jelzés volt ez a kormányfő részéről, hiszen már nemcsak nekünk, magyaroknak jelölte meg ezt követendő irányként, hanem arra bátorította a Kárpát-medencében velünk együtt élő népeket is, hogy működjünk együtt, kössük össze országainkat. (magyaridok.hu)

2018.06.22.Szijjártó üzent az ukrán vezetésnek - Az ígéret csak akkor ér valamit, ha betartják


A kárpátaljai magyar nemzeti közösséget mindig olyan erőforrásnak tekintettük és tekintjük, amely segít minket abban, hogy Magyarország és Ukrajna között egy kölcsönös tiszteleten alapuló, a két nemzet sikereit elősegítő együttműködés jöjjön létre - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévzáró és diplomaátadó ünnepségén. (pestisracok.hu)

2018.06.15.Bíróságon az EU-források sikkasztói - Teljes cikk itt!


A gyanú szerint egy kiterjedt céghálót üzemeltető társaság úgy jutott több száz millió forinthoz még 2010-ben, hogy a gépet, amelyre a támogatást igénybe vették, le sem gyártották. A Vegoline Kft. még 2009-ben nyert pályázatot aszalóüzem létesítésére és az ahhoz szükséges berendezések beszerzésére. A társaság a támogatási összeg lehívásához két alkalommal nyújtott be elszámolási kérelmet az azóta megszűnt Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).
Az első kifizetési kérelem szerint beszereztek egy gyümölcsszárító berendezést, amelyet a benyújtott számla alapján a Texel Exim Srl. nevű román társaságtól vásároltak meg. Az ügy pikantériája, hogy az Aradon bejegyzett cég egyébként nem szerepelt az MVH mezőgazdasági ügyfélnyilvántartási rendszerben, ezért a termékei fel sem kerülhettek a hivatalos géplistára, ahonnan a nyertes pályázók kiválaszthatták a megvásárolni kívánt eszközöket. (magyaridok.hu)

2018.05.28.A világon mindenütt keresett a magyar vetőmag


Magyarországon már az 19. század végén vetőmag-minősítő rendszer működött, ezzel világelső volt. Magyarország a hatodik a világon az exportált vetőmag mennyiségét tekintve, amelynek éves értéke mintegy 100 milliárd forintnak felel meg – tette hozzá az M1 aktuális csatorna hétfői adásában.
Magyarország nagyon fontos szerepet játszik a világkereskedelemben, s ennek is volt köszönhető, hogy 2017-ben itt rendezték meg a vetőmag világkongresszust – mondta az elnök, hozzátéve, hogy a csaknem egyhetes programra 68 országból több mint 1700 látogató érkezett. (sonline.hu)Magyar gazdáktól, magyar háztartásokba, valóban minőségi magyar termékek


2018.05.16.Az ukrán elnök visszavonta az állampolgársági törvény
Magyarország által bírált módosítási javaslatát


Petro Porosenko ukrán elnök visszavonta azt a törvénymódosítási javaslatát, amelynek értelmében egyebek mellett megfosztanák ukrán állampolgárságuktól azokat a kettős állampolgárokat, akik részt vesznek más országok választásain, illetve külföldi útlevelet használnak ki-, illetve beutazáskor az országhatáron – jelentette szerdán az UNIAN ukrán hírügynökség. (MTI)

2018.04.24.Ukrajnában "példátlanul aljas és előre megtervezett" módon lépnek fel
a nemzeti kisebbségekkel szemben - mondta Szijjártó Péter.


Magyarország nem enged a nemzetközi nyomásnak, hogy áldozza fel a kárpátaljai magyarság jogait a geopolitikai érdekek oltárán. Ezért Magyarország mindaddig fenntartja Ukrajna NATO-csatlakozásának vétóját, amíg nem állítják helyre a nemzeti kisebbségek korábbi jogait - hangsúlyozta Szijjártó Péter.
A miniszter felidézte: a kisebbségi jogokra az "első csapás" az oktatási törvény volt, amelyben jelentősen korlátozták a nemzeti kisebbségek jogait a saját nyelvük tanulásában, és a nemzetközi nyomás ellenére a mai napig nem kezdett erről egyeztetést Ukrajna a magyar nemzeti közösséggel.
A "második csapásnak" a nyelvtörvény alkotmányellenessé minősítését nevezte, és ezzel kapcsolatban jelezte, jelenleg három új nyelvtörvény-javaslat van az ukrán parlament előtt, "egyik rosszabb a másiknál".
Példaként említette, hogy jelenleg 10 százalékos aránynál lehet használni a nemzetiségi nyelvet, ezt 33 százalékra emelnék, ami drámaian korlátozná a nemzeti kisebbségek jogait.
A "harmadik csapás" a miniszter szerint az, hogy az ukrán elnök sürgősséggel kezdeményezte a kettős állampolgárság szankcionálásáról szóló törvény elfogadását.
Szijjártó Péter azt mondta: miközben Ukrajna a NATO-ba igyekszik, azt akarják elérni, hogy ha valaki egy másik NATO-ország állampolgára is, akkor attól vegyék el az ukrán állampolgárságot, mert a kettős állampolgárok nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.(demokrata.hu)Egy kedves motoros barátom levele


Kedves anyaországi magyarok! Mi, erdélyi magyar székelyek és magyarok szomorú szívvel szembesülünk nap mint nap azzal, hogy néhányan közületek minket, erőszakkal elszakított magyar embereket gyaláznak, szidalmaznak, úgy, hogy fogalmuk sincs arról, hogy a történelem során mennyi mindent letettünk az asztalra, és arról sem, hogy a megmaradásunkért, magyarságunkért, mennyit harcolunk a mai napig! Minden egyes alkalommal megforgatják a tört a szívünkben, mikor azt mondják nekünk erdélyi, kárpátaljai, vajdasági, újvidéki, felvidéki, muravidéki, őrvidéki magyaroknak, hogy román, ukrán, szerb, szlovák, horvát, osztrák, mert mi tiszta szívből magyarnak valljuk magunkat. Vádaskodnak, ítélkeznek felettünk, és folyamatosan támadnak őket. Azt mondják, hogy mi a hazánkat nem áruljuk el, mindig is tartottuk a hátunkat, és foggal-körömmel védtük a magyarságot és a magyarságunkat, ami sokszor embert próbáló volt.

Kedves Magyarország mostani határain belül élő, minket ellenségként kezelő emberek! Mit szólnátok, ha most mi visszakérnénk tőletek azokat a nemes embereket, akik nálunk születtek, és akikkel a nagyvilág előtt büszkélkedtek, dicsekedtek, és akikről tereket, utcákat, színházat, akadémiát, iskolát, egyetemet neveztetek el? Mi lenne, ha azt mondanánk nektek, ha mi nem kellünk, akkor ne kelljenek azok a híres magyarok sem, akik mindent megtettek minden magyar emberért, de Erdélyben, Kárpátalján, Vajdaságban, Újvidéken, vagy Felvidéken születtek? Mikor ti minket, románoztok, szlovákoztok, ukránoztok és szerbeztek, akkor velük is ezt teszitek, és akkor mondhatni, amikor őket emlegetitek, akkor más tollával ékeskedtek!

Tudjátok, este nem olvashatnátok Benedek Elek apó gyönyörű meséit. Mátyás király igazságához sem lenne sok közötök, hisz ő is Kolozsvár ajándéka minden magyar számára. A jó öreg Toldi Miklós, ha napjainkban élne, akkor lehet, hogy nehéz kővel dobálna meg benneteket, ha lerománoznátok. Arany János, Ady Endre, Áprily Lajos, ha ma élnének, akkor fájdalmas verseket írnának arról, hogy még a sajátjaik között is számkivetettek lettek. Tamási Ábelje még a székely humor ellenére is szív hasogatóbb lenne, mert nem csak a román hatalom ellen lázadna, hanem szomorúan kellene tudomásul vegye, hogy saját kutyája is megugatja. Wass Albert a mai helyzetet pedig sokkal nehezebben viselné, mint a száműzetést.

Egy szó, mint száz itt a sok kincs, amit mi erdélyi, kárpátaljai, vajdasági, újvidéki, felvidéki magyarok adtunk minden magyarnak, gazdagítva vele a magyarságot, és a hazát. Mikes Kelemen író, Wass Albert író, Nyírő József író, Sütő András író, Orbán Balázs székelyföldi író, Kemény János író, Jósika Miklós, Arany János költő, Ady Endre költő, Áprily Lajos költő, Dsida Jenő költő, Kányádi Sándor költő, Szilágy Domokos költő, Páskándi Géza költő, Reményik Sándor költő, Apáczai Csere János pedagógiai író...(Forrás: László Ostorházi)

A szerkesztő megjegyzése: Tudósaink: Bolyai Farkas (Bólya, 1775. február 9. – Marosvásárhely, 1856. november 20.) magyar matematikus, 1832-től a Magyar Tudós Társaság tagja. ;
Bolyai János (Kolozsvár, 1802. december 15. – Marosvásárhely, 1860. január 27.) magyar matematikus és hadmérnök. Bolyai Farkas fia és egyben tanítványa. A magyar tudomány egyik legnagyobb alakja, az egyik leghíresebb magyar matematikus, a "geometria Kopernikusza";
Szőkefalvi-Nagy Béla (Kolozsvár, 1913. július 29. – Szeged, 1998. december 21.) Kossuth-díjas matematikus, egyetemi tanár, az MTA tagja (1956), Szőkefalvi Nagy Gyula fia. A matematikai analízis világhírű művelője, a 20. századi magyar matematika egyik legnagyobb alakja volt.
A Szőkefalvi Nagy család a Dicsőszentmárton melletti Szőkefalváról (Seuca), Erdélyből származik. (E község 1968 és 2006 között Vámosgálfalva része volt, de 2006 óta ismét önálló település az egykori Kis-Küküllő vármegyében.) Szőkefalvi Nagy Gyula egyetemi tanulmányait kolozsvári egyetemen végezte matematika-fizika szakon;
Prof. Dr. Kiss Ferenc Kossuth-díjas orvosprofesszor. (Nagyszalonta 1889 - 1966);
Dr. Csillik Bertalan új perzsa irodalom és nyelvszakos professzor, aki kolozsvári egyetemről jött a szegedi egyetemre Trianon miatt. Folytathatnánk a sort..."Megtanulom, megőrzöm, tanítom, továbbadom.
A szüleim nyelvét gyermekeim hangján elkopni nem hagyom!"Tánczos Katalin: Az én Miatyánkom


2018.01.28.Újabb magyar agrársiker a V4-ekkel


Hétfőn tanácskoznak a mezőgazdasági miniszterek az Európai Unió Tanácsában egyebek mellett az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) a jövőjéről, ám erről a V4-ek agrárvezetői már közös álláspontot alakítottak ki Budapesten.
A hétfői Mezőgazdasági és Halászati Tanács keretében a miniszterek véleménycserét folytatnak az élelmiszer-ágazat és a mezőgazdaság jövőjéről. Tájékoztatást kapnak majd a fő mezőgazdasági ágazatokban kialakult piaci helyzetről, továbbá a nemzetközi mezőgazdasági kereskedelmet illető kérdésekről és a bolgár elnökség munkaprogramjáról.
Az uniós tanácskozást megelőzően ugyanakkor közös nyilatkozatot fogadott el a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia), valamint Horvátország agrárminisztere a KAP-ról Budapesten, a magyar V4 elnökség szervezésében. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter meghívására ugyanis a visegrádi országok, valamint Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia mezőgazdasági miniszterei nálunk tanácskoztak a KAP jövőjéről.
A nyilatkozatot Románia a következő uniós elnöksége, Bulgária pedig a jelenlegi elnöksége miatt nem írta alá most.

2017.08.14.Sajtóklub - Echo Tv-ben


Alakul az MSZP-Simicska-Jobbik koalíció - érdekes mozgások zajlanak a háttérben. Molnár Gyula, az MSZP elnöke felkínálkozott Simicska Lajosnak, hogy szívesen megtámogatja az önfeljelentő projektet. Eközben Vona Gábor bejelentette, hogy szimpatizál Pogácsa Zoltán közgazdász elképzeléseivel. Pogácsa Zoltánt pedig Botka László kérte föl tanácsadójának.

2017.07.13.Kormányinfó 95. - Echo Tv


A magyar élelmiszerek minőségére vonatkozó 20 pontos akciótervet fogadott el a kormány, amely hatósági tájékoztatási, tudatformáló és ellenőrző munkát indít - közölte Lázár János a mai kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint az intézkedések azért születtek, hogy megvédjék az embereket attól, hogy a multinacionális cégek rossz minőségű élelmiszert adjanak el nekik. A tárcavezető kiemelte, az elmúlt hét évben 30-ról csaknem 60 százalékra nőtt a magyar termékek aránya a kiskereskedelmi forgalomban.

2017.01.10.

A korrupcióellenes szónoklatairól elhíresült LMP-politikus, Hadházy Ákos családja a Tolna megyei óriási földmutyi főszereplője!

Felháborodtak a gazdák Tolna megyében, mert szerintük báró Georg Twickel német származású üzletember az új földtörvényt kijátszva, strómanokon keresztül szerez meg sok ezer(!) hektár, sok-sok száz millió forint értékű földet. Ebben legnagyobb segítsége a Hadházy klán, az LMP-politikus Hadházy Ákos családja. ...
A politikus édesapja, dr. Hadházy Árpád a regényes nevű milliárdos báró Freiherr von Twickel Georg Albert német üzletember és földbáró jobbkeze, cégei vezető tisztségviselője, aki mindenben segíti több ezer hektár föld korrupt, törvényszegő lenyúlását. Igen, már több ezer hektárra, Tolna megye jelentős részére szemet vetettek... Hadházy Árpád a földéhes német báró legfontosabb cégeiben ügyvezető vagy igazgatótanácsi tag, ő és a családi klán intézi a lehető legtöbb piszkos ügyet. Már 160 esetben zajlik rendőrségi nyomozás a korrupt, törvényszegő földkijátszások miatt! (ripost.hu)Rózsa dugványozás egy közepes burgonya segítségével


2016.01.06.

Pápáról és Szegedről is szállíthatnak sertéshúst Kínába

A Kínai Népköztársaság Tanúsítási és Akkreditációs Hivatala (CNCA) már tavaly ősszel megadta az engedélyt a két cég számára, a szállítások tényleges megkezdéséhez azonban szükséges volt a jogosultságok mostani közzététele. A két vállalkozás együttesen öt üzeme exportálhat Kínába fagyasztott sertéshúst. Az engedély  a sertés minden emberi fogyasztásra alkalmas részére vonatkozik a gyomor és a belek kivételével. A tárca közleménye szerint a hazai sertéshús ágazatban Kína a negyedik legjelentősebb felvásárló. 2015 szeptemberéig több mint 10 ezer tonna terméket exportáltak a magyar előállítók, és a mostani döntéssel ez a mennyiség még tovább emelkedhet. (www.hirmagazin.eu)

2015.11.25.Az állami földek értékesítéséről


Sajnálatos dolog, hogy az ellenzék Rákosi Mátyás szellemét kiengedte a palackból és a múltból semmit nem tanulva ismételten a magyar vidék azon része ellen fordult, amely mindig is a maga ura volt. A posztkommunisták és a szélsőjobboldal egymással összefogva egy Gazdaellenes Ligát hozott létre, amely még 2015-ben is ellenségnek tekintik azokat a dolgos magyar parasztembereket, akik szorgalmuk és munkájuk révén nincsenek rászorulva senkire, nincsen főnökük, igaz reggeltől estig dolgoznak, de fontos számukra a megélhetésüket biztosító föld szeretete és a magántulajdon megléte.
Ahogy 2010-ben a földhaszonbérleti pályázati rendszer átalakítása során, úgy most az állami földértékesítési program kapcsán is az ellenzék különböző formációi (MSZP, LMP. PM és a Jobbik) tudatos hisztériakeltést folytatnak és fizikailag vagy éppen kabaréba illő jelenetekkel akarták megakadályozni, hogy gazdák köztük számos fiatal gazda földtulajdonszerzését. Persze ahogy arra számítani lehetett a földet vásárló gazdák ellen szavak mentén a jelenkori kuláküldözés politikáját folytatják és úgy igyekeznek őket beállítani, mintha bárkitől bármit is elraboltak volna. Miközben erről szó sincs az a kommunizmus idején volt szokás, most csak annyi történt, hogy tisztességes piaci viszonyok között a kormány eleget tett a gazdák jogos kérésének és biztosította a földtulajdonszerzés lehetőségét. Ezzel a cselekedetével minden egyes ellenzéki párt bebizonyította, hogy ők nem érdekeltek a magyar agrárium egyik legnagyobb problémájának megoldásában, nekik egyáltalán nem prioritás a fiatal gazdák megerősítése, helyzetbehozása, mivel ők továbbra is a szocialista nagybirtokosoknak kedvező földpolitika visszaállításában érdekeltek, amikor nevetségesen alacsony áron olyan személyek tulajdonába vagy haszonbérletébe kerülhetett a termőföld, akiknek soha semmilyen közük nem volt a mezőgazdasághoz, de annál több a posztkommunista politikai-és pénzügyi körökhöz. Ha nem a magyar gazdák érdekei mellett állnak ki akkor minden bizonnyal úgy gondolják a magyar termőföld nem a magyar gazdáknál van a legjobb helyen, hanem a befektetőknél, a spekulánsoknál vagy éppen a különböző hátterű cégeknél.
A Gazdaellenes Liga állításával szemben igenis előnyös a most megkezdett földértékesítési program a gazdák, köztük a fiatal gazdák számára is, mivel kedvező hitelkonstrukció által minden lehetőség garantált, hogy földtulajdonhoz jussanak amelynek következtében erősödhet a fiatalok szerepe az agrárszektor területén, illetve olyan beruházások is elkezdődhetnek a saját tulajdon révén, amely a mezőgazdaság versenyképességét csak növelhetik. A program sikerességét mi sem mutatja jobban mint a gazdák visszajelzése, akik részéről hatalmas az érdeklődés a legtöbb földterületre. Ennek eredményeként 1600 gazda kért földvásárlási hitelt és az első héten mintegy 200 magyar gazda vett együttesen több mint 1800 hektár, átlagosan 9 hektár állami földterületet. Azok az ellenzéki vádaskodások pedig egyszerűen nem igazak, amelyek azt igyekeznek bizonyítani, hogy mostantól bárki vehet termőföldet Magyarországon. A termőföld vételének ugyanis nagyon szigorú feltételei vannak, mivel csak helyben lakó földműves élhet a vásárlási jogával, spekuláns vagy az ország másik részéből érkező befektető nem. Tehát csakis olyan személyek tulajdonába kerülhetnek az állami földértékesítési program során meghirdetett termőföldek, akik élethivatásszerűen mezőgazdasági tevékenységgel foglalkoznak és jövőjüket is az agrárszektor területén képzelik el. A magyar gazdák termelni akarnak, boldogulni, megélhetést nyújtani a családjuknak, jó minőségű élelmiszert akarnak az asztalra tenni, amihez föld kell. Ezt biztosítja most a kormány azzal, hogy lehetővé teszi a földtulajdonszerzés lehetőségét a gazdák számára, akik ezáltal nem ajándékot kapnak, hanem munkát amellyel biztosítják önmaguk és családjuk megélhetését. Harangi Fülöp (videkert.blog.hu)

2015.02.07.
Több mint 17 milliárd forint közvetlen támogatás a sertéságazatnak!
Teljes cikk itt!


A meglévő 8,5 milliárd forintos sertésjóléti támogatást újabb 8,62 milliárd forintos tenyészkoca állatjóléti támogatással kiegészítve idén összesen több mint 17 milliárd forint közvetlen támogatást kapnak a sertéstartók, ami a 2014-es duplája. (MTI/www.kormany.hu)

2015.01.17.
Legyen az unió GMO-mentes övezet! * Teljes cikk itt!

Magyarország kezdeményezi a génmanipulált szervezetek (GMO) mezőgazdasági alkalmazását elutasító uniós tagországok összefogását, azzal a céllal, hogy az egész Európai Unió GMO-mentes övezet legyen - jelentette be Fazekas Sándor a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon. Fazekas Sándor a magyar kezdeményezésről újságíróknak elmondta, hogy a GMO-mentes termelésben elkötelezett országoknak szövetségre kell lépniük, "mert egészséges környezetet és egészséges élelmiszereket szeretnénk, és meggyőződésünk, hogy az EU és Magyarország mezőgazdasága a hagyományos növénytermesztéssel és állattenyésztéssel is versenyképes tud maradni." (MTI/www.kormany.hu)

2014.07.28.
Közelebb a GMO-önrendelkezéshez * Teljes cikk itt!

Egyre több EU-s döntéshozó ért egyet azzal, hogy a genetikailag módosított növények termesztéséről a nemzetek maguk határozzanak - A szavazás végeredménye hazánk számára pozitív, mivel a nemzetek szabad döntését támogatja, és kimondja, hogy az uniós szintű engedélyezés ellenére is megtilthatják a genetikailag módosított növények termesztését. (magyarhirlap.hu)

2014.07.28.
Gyógy-és fűszernövény program kezdődött Varsányban
Teljes cikk itt!


A falugazdaság megalakítása után újabb nagy fába vágták a fejszét a Nógrád megyei Varsányban: a faluban megkezdődött a gyógy-és fűszernövény program. Varsányban jól tudják, hogy a faluközösség alkalmas volt régen és alkalmassá tehető ma is arra, hogy önmaga gazdaságát megszervezze. Amikor néhány éve az önkormányzat megszavazta a falugazdaságként működő közhasznú szervezet létrehozását, alapvetően úgy fogalmaztak: nem a nyereség a cél. A tevékenység ugyanakkor tartósan nem lehet veszteséges sem, így a célokért tevékenykedve a fejlődés belátható időn belül bekövetkezhet. (sokszinuvidek.hu)

2014.07.24.
Ki kell söpörni Magyarországról a magyar búzát? Itt a válasz
Teljes cikk itt!


Vitába szállt Raskó György véleményével a szegedi Gabonakutató ügyvezetője. Raskó György agrárközgazdász és vállalkozó véleményével szemben kiáll a magyar búzafajták mellett a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. Korábbi cikkünkben Raskó azt mondta, a Békés nevű búzafajta (ezt a Gabonakutató nemesítette - a szerk.) 5,5 tonnát hozott átlagban, míg a francia Euclide fajta hozama 8 és 10 tonna/hektár között szóródik, de lesz olyan tábla is, ahol 12 tonna lesz, illetve "a búzánál most jött el az idő, hogy a hazai fajták végleg kiszorulhatnak a termesztésből". (...) A hazánkban jelenleg is legnagyobb területen termesztett, kiváló beltartalmi minőség elérésére képes búzafajták termése jelentősen fokozható, nincs szükség a szinte csak keményítőtermelésre képes, alacsony fehérje- és sikértartalmú, későn érő fajták termesztésére. Ez utóbbi genotípusok magas terméspotenciáljuk révén valóban többet teremhetnek, azonban belőlük vegyipari adalékanyagok nélkül emberi fogyasztásra alkalmas kenyér nem süthető - húzza alá a Gabonakutató ügyvezetője. (utajovobe.eu)2014.07.17.
Fazekas: Erre évtizedek óta nem volt példa * Teljes cikk itt!

A sertésstratégia első eredményei már megmutatkoznak, a sertések száma ismét meghaladja a hárommilliót Magyarországon - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón, amelyet Milánóból, az EU környezetvédelmi informális miniszteri tanácsüléséről hazaérkezve tartott. A miniszter a Központi Statisztikai Hivatal legújabb adatait idézve rámutatott: egy év alatt 200 ezerrel, mintegy 7 százalékkal nőtt a magyar sertésállomány, erre évtizedek óta nem volt példa. Emlékeztetett arra, hogy a sertésstratégia több, az ágazat eredményességét javító intézkedést tartalmaz. Jelezte: már érezhető a hatása annak, hogy az élő sertés és hasított félsertés áfája 5 százalékra mérséklődött, és eredményes a Földet a gazdáknak program is. (mno.hu)

2014.07.05.
Mezőgazdaság nélkül nincs életképes nemzetgazdaság * Teljes cikk itt!

Orbán Viktor szavai szerint a mezőgazdaság hozzájárulása nélkül nincs életképes magyar nemzetgazdaság sem, ráadásul a mezőgazdaság kulcsszerepet fog játszani az emberiség, így a magyarok jövőjében is, hiszen a világ népessége nő, egyre több embert kell etetni. "A jó termőföld, a vízkészlet, a hozzáértés, a tudás és a szorgalom olyan értékek, amelyek az előttünk álló évtizedben fel fognak értékelődni" - mondta, kiemelve, hogy a magyaroknak jelenleg ezek mind adottak. A megoldandó feladatok között említette, hogy a vidék számára elérhető erőforrásokat helyben kell tartani, munkahelyeket vidéken is teremteni kell, és a fiataloknak meg kell mutatni, hogy igenis lehet vidéken élni. Orbán Viktor beszédében hosszú ideje kipróbált szövetségnek nevezte a Magosz és a jelenlegi kormánypártok együttműködését. Azt is mondta, Magyarország sokat tanulhat a gazdáktól, mert ők pontosan tudják, vetés nélkül nincs aratás, amit az egész országnak meg kell tanulnia. (MTI)Mezőgazdaság nélkül nincs életképes nemzetgazdaság2014.05.16.
Hungarikummá nyilvánították az akácfát és az akácmézet * Teljes cikk itt!

Hungarikum lett a magyar akácfa és a magyar akácméz - a Hungarikum Bizottság döntését Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jelentette be pénteken, a testület kihelyezett ülését követő sajtótájékoztatón. A bizottság Szarvason ülésezett, Tessedik Sámuel lelkész, a felvilágosodás korának pedagógusa, gazdasági szakíró szülővárosában, aki sokat tett az akác meghonosításáért Magyarországon. A vidékfejlesztési miniszter, a Hungarikum Bizottság elnöke elmondta: az akác és az akácméz hungarikummá nyilvánításában a bizottság pénteken egyhangú döntést hozott, valamennyien támogatták, hogy bekerüljön az egyedüli értékek közé, amit az utókornak is meg kell őriznie generációkon át. A magyar akác az alföldi és a vidéki táj elengedhetetlen része, kiváló magyar fa, a világon egyetlen ország sem ért el Magyarországhoz hasonló eredményeket az akácgazdálkodásban - érvelt a bizottság döntése mellett a miniszter. Hozzátette: az akácméz pedig kiváló és egyedülállóan népszerű terméke a hazai méhészetnek. Fazekas Sándor tájékoztatott arról is, hogy a bizottság hungarikummá nyilvánította a Zsolnay Kulturális Negyedet, a Herz téliszalámit, az Ilcsi szépítő füveket, a makói hagymát, a klasszikus magyar nótát. A Magyar Értéktár a Teodora Kékkúti és a Kereki ásványvizekkel, a kizárólag itthon működő magyar védőnői szolgálattal, a vizsolyi bibliával és a református templommal, valamint nemzeti fegyverünkkel, a honfoglalás kori nyíllal bővült a bizottság döntésének köszönhetően. (magyarno.com)

2014.02.23.
Ha az unió bizottsága nem üti rá a pecsétet, akkor is hatályba lép az új földtörvény * Teljes cikk itt!

Az új földtörvény május elsején akkor is hatályba lép, ha arra az unió bizottsága nem üti rá a pecsétet, akkor is hatályba lép, ha az esetleg egyeseknek nem tetszik - jelentette ki Fazekas Sándor vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón. A vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett: az új törvény legfontosabb rendelkezése, hogy a nemzeti értéket képviselő magyar termőföldet védi, és a magyar földműveseket hozza előnyös helyzetbe azzal, hogy akik helyben laknak és ott gazdálkodnak, azok vehetik meg a földeket. Fazekas Sándor szerint az új földörvény az egyik legszigorúbb szabályozás Európában. Megalkotásakor figyelembe vették más országok gyakorlatát, ezeket a legcélszerűbb magyar megoldásokkal ötvözték, hogy a magyar földművesek érdekét megóvják a spekulánsokkal szemben - mutatott rá.

2014.02.04.
Sikeresen befejeződött a Földet a Gazdáknak Program * Teljes cikk itt!

Egyedülállónak nevezte a Földet a Gazdáknak Programot a vidékfejlesztési miniszter, majd emlékeztetett: a kormányzat célja az agrárközéposztály megerősítése. Fazekas Sándor a program záró rendezvényén úgy fogalmazott: voltak kifogások a programmal kapcsolatban, ám e téren minden kérdésre választ adtunk. Bitay Márton állami földprogramért felelős államtitkár összegzésül közölte: a második Orbán-kabinet megtízszerezte az állami földhasználók számát. Az ünnepségen az állami haszonbérleti pályázatokon újabb sikeres gazdák vehették át földhasználatra jogosító szerződéseiket. Átnyújtották az okiratot Urbán Zsombor György tiszaderzsi őstermelőnek is, a 6000-ik pályázati nyertes földművesnek.Újabb sikeres gazdák vehették át földhasználatra jogosító szerződéseiket!
2013.05.31.
Orbán Viktor 50 éves! * Isten éltesse és

adjon még sok bátor kiállást! Hajrá, magyarok!

ÖTVEN ÉRDEKESSÉG AZ 50 ÉVES ORBÁN VIKTORRÓL * Teljes cikk itt!


Ma ünnepli 50. születésnapját Orbán Viktor miniszterelnök. A Bors ennek alkalmából gyűjtött össze 50 érdekes tényt a kormányfő életéből, avagy a focitól a kék nyakkendőig. 1. Kiváló névmemóriája van, gyakorlatilag már az első pillanatban megjegyzi valakinek a nevét. 2. Két legidősebb gyermekét Iványi Gábor metodista lelkész keresztelte. Ő adta össze Orbánt és feleségét. (borsonline.hu)

Orbán Viktor tanúságtétele
Minden politika, de a politika nem minden


2005. Advent, Balás Béla kaposvári püspök kezdeményezése nyomán a KÉSZ Kaposvári Csoportja és a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezésében létrejött közönségtalálkozón Orbán Viktor ezúttal nemcsak politikáról beszél, hanem elsősorban saját hitéről, a hit és a politika viszonyáról valamint a keresztény felelősségről a politikai, társadalmi életben. Orbán Viktor beszélgetőtársai Balás Béla kaposvári püspök és Balog Zoltán református lelkész, a Polgári Magyarországért Alapítvány főigazgatója.

2013.09.24.
Négy termékkel bővült a hungarikumok gyűjteménye * Teljes cikk itt!

A csabai kolbásszal, a hízott libából előállított termékekkel, a tokaji aszúval és a Béres-cseppel bővítette a hungarikumok gyűjteményét a Hungarikum Bizottság keddi, székesfehérvári ülésén jelentette be a bizottság elnöke. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter közölte, hogy a magyarság kiemelkedő termékei, a hungarikumok gyűjteménye mellett a nemzeti értékeket nyilvántartó Magyar Értéktár is bővült. Az értéktárba felvették a szikvizet, a Kürt adatmentést, a magyar operettet, Puskás Ferenc életművét és a fröccsöt. (hirado.hu)A magyar konyha elképzelhetetlen paprika nélkül,


a most kezdődő, a magyar paprikát népszerűsítő kampány célja a fogyasztás növelése - jelentette ki Fazekas Sándor Budaörsön, egy bevásárlóközpontban.

2013.06.01.
GMO-veszély: azonnali ellenőrzést rendelt el a miniszter
Teljes cikk itt!


Azonnali hatállyal átfogó vetőmag-, illetve vetésellenőrzést rendelt el a vidékfejlesztési miniszter, mert tudomására jutott, hogy az ország keleti határain keresztül bizonyos mennyiségű génmódosított kukorica-vetőmag érkezett illegálisan Magyarországra. Ezt szombaton Budapesten, a Rózsák terén, a Hétből hétbe fesztivál megnyitója után jelentette be Fazekas Sándor. A miniszter kiemelte: Magyarország GMO-mentességének fenntartása elsőrendű nemzeti érdek, és az elmúlt két évben is már több ezer hektárnyi kukoricát kellett kitárcsázni emiatt. Most az ellenőrzés arra irányul, hogy megállapítható legyen, vetettek-e el a gazdálkodók ilyen vetőmagot, illetve van-e az országban GMO-val szennyezett kukorica - mondta. Felhívta azoknak a gazdálkodóknak a figyelmét, akik esetleg GMO-s vetőmagot vetettek, hogy sürgősen tárcsázzák ki, mert ha az ellenőrök megtalálják, megbüntetik őket. Fazekas Sándor utalt arra, hogy GMO-val szennyezett kukorica vetéséről az ország keleti részéből érkeztek jelzések. Az MTI kérdésére válaszolva közölte: a szennyezett vetőmag az országba a keleti határon keresztül jutott be, de azt, hogy honnan érkezett, a vizsgálatnak kell kiderítenie. A GMO-s vetőmagot nem cégek hozták be - emelte ki. Az országba hivatalosan behozott vetőmagokkal nem volt gond, ezt az eddigi vetőmag-ellenőrzések is igazolták - hangsúlyozta. Fazekas Sándor az erzsébetvárosi családi fesztivál - amelynek része a gazdapiac is - megnyitóján meghívta a fővárosiakat a következő Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra (OMÉK). Az OMÉK szeptember 18. és 22. között lesz, és a kiállítás díszvendége idén Oroszország és Kazahsztán. (hirado.hu)2013.05.23.
"A családi gazdálkodás központi szerepet játszik az élelmiszerellátásban"
Teljes cikk itt!


A családi gazdálkodásról szóló globális fórum és kiállítás szervezését tervezi Magyarország a jövő év márciusában a Családi gazdálkodás nemzetközi évének keretében - jelentette be Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára csütörtökön egy nemzetközi szakmai konferencián. A helyettes államtitkár közölte: Magyarország úgy gondolja, hogy a családi gazdálkodás központi szerepet játszik a globális és helyi élelmiszerellátásban, valamint a természeti erőforrások fenntartható felhasználásában. Hozzátette: a családi gazdaságok támogatásával, valamint a helyi termelés, feldolgozás és forgalmazás ösztönzésével biztosítani lehet, hogy az egészséges élelmiszereket megfelelő mennyiségben állítsák elő. A helyettes államtitkár a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének 2014-es Európai Regionális Konferenciáját előkészítő informális konzultáció megnyitóján beszélt. A kétnapos fórumot a FAO Európai és Közép-ázsiai Regionális Irodája szervezte. (MTI/fidesz.hu)2012.03.12.
"Ahhoz, hogy valaki járni tudjon, először meg kell tanulnia felállni" * Teljes cikk itt!

Ahhoz, hogy valaki járni tudjon, először meg kell tanulnia felállni; ez a felállás, a megkapaszkodás programja - jelentette ki az induló szociális szövetkezetekkel kapcsolatban Hegedűs Zsuzsa miniszterelnöki főtanácsadó Giró-Szász Andrással közösen tartott hétfői sajtótájékoztatóján. Ugyanitt a kormányszóvivő hangsúlyozta, arra kell ösztönözni az embereket, hogy a munka világába kapaszkodjanak meg, és ne a szociális segélyek világában éljenek. (...) A Minden Gyerek Lakjon jól Alapítvány programjában részt vett 15 147 családból 13 ezer fenntartható módon tud gazdálkodni - reagált az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre. Mint mondta a szociális szövetkezeteknek nemcsak magánszemélyek, hanem önkormányzatok is a tagjai lehetnek. (fidesz.hu)