HITELES TÖRTÉNETEK
Varga István & Makai Rozália weblapjánBalczó András Békés megyében, Kondoroson, 1938. augusztus 16-án született.
Gratulálunk! Isten éltesse nagyon sokáig szeretett családja körében.12 gyermeket nevel Császár Mónikával, aki tornász olimpikon 1972-ben.
Gratulálunk a MSÚSZ-MOB-életműdíjjal kitüntetett Balczó András öttusázónak, aki
háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok, a Nemzet Sportolója2018.01.11-én került sor az Év Sportolója gálára. A közönség felállva hosszasan tapsolt.
"Megérkezés volt számomra ez a csodálatos fogadtatás. A lelkünk az, amit ápolni kell. Hogy tudják a sportolók, a lényeg ez a három szó: erőnek, szeretetnek és józanságnak lelkét kaptátok" - mondta Balczó András. Részletek a videón!

"Nem a félelem szellemét adta nekünk az Isten, hanem erő, szeretet és a józanság szellemét." (2Tim 1:7)Császár Mónika és Balczó András olimpiai bajnok házaspár
Példamutató életet élő, 12 gyermeket nevelő Balczó András háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok öttusázó életéről itt olvashatsz!
2016.08.15. Balczó András háromszoros olimpiai és világbajnok öttusázó tanúságtétele


A Domonkos Rend 800 éves jubileuma alkalmából rendezett fesztivál keretén belül került sor Budakeszin Balczó András tanúságtételére.
Tehát: mostani hivatásomnak azt tekintem már régóta, hogy közösségekhez menjek és próbáljak velük arról beszélni, hogy mivégre vagyunk a világban. Ezt a kérdést körbejárva nekem meg kell keresnem a kellő pillanatot, amikor méltóképpen említhetem meg azt a Jézust, aki magáról azt mondja: "Nálam nélkül semmit sem cselekedhettek." Éltet, aki meghalt, hogy élhessek. Tőle, Jézustól kaptam a tőkét, befektettem, és most haszonnal adhatom vissza. Az Ő hasznára és az én örömömre.2016.08.16. Balczó András 78 éves! Isten éltesse sokáig!

Balczó András háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok öttusázó
ÉLETE, EREDMÉNYEI

Békés megyében, Kondoroson, 1938. augusztus 16-án született. 16 évesen Nyíregyházán ismerkedett meg a sporttal atlétaként. 1957-től válogatott öttusázó. 20 évesen Aldershotban mutatkozott be a világbajnokságon, majd 1960-as római olimpián az aranyérmes csapat tagja, aki egyéniben negyedik lett. 1968-as mexikói olimpián aranyérmes csapat tagja, aki egyéniben ezüst érmes, az 1972-es müncheni olimpián csapatban második, egyéniben aranyérmes lett. Elhivatottsága és kivételes tehetsége segítette győzelemre 1960-ban, 1963-ban, 1965-ben, 1966-ban, 1967-ben és 1969-ben is, amikor egyéni világbajnok lett. A világbajnokságok során 20 érmet nyert, ebből 10 arany. A háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok öttusázó úgy tudott futni, mint senki más.Visszavonulása

1973-ban visszavonult. Sajnos nem részesítették az őt megillető támogatásban. Belovagló lett az Országos Lótenyésztési Felügyelőségnél. Pályafutásáról Kósa Ferenc "Küldetés" címmel készített filmet 1976-ban. Dávid Sándor pedig megírta "Balczó" című könyvét. A Nemzetközi Transsylvania Alapítvány kuratóriumi tagja. 1983-tól szellemi szabadfoglalkozású. 1996-ban Magyar Örökség-díjat kapott. Vívó és öttusaedzői szakdiplomája van. Feleségével, Császár Mónikával, a müncheni tornász olimpikonnal 12 gyermeküket nevelik szeretetben és békességben Budakeszi házukban, amit Bandi maga épített. 38 évesen lett először apa.KÜLDETÉSE
Kósa Ferenc: KÜLDETÉS, portréfilm Balczó Andrásról

Balczó keresztyén hitét megvallva tart előadásokat, élménybeszámolókat itthon és külföldön egyaránt. A Küldetés c. filmje óta több mint 2500 alkalommal találkozott emberekkel az országhatáron belül és kívül. Mindenkor arra törekedett, hogy figyelni tudjon másokra, és hogy pontosan megértsék, amit mondani akar.

Balczó Andrást ünnepelték * Teljes cikk itt!

Egykori verseny-, és sporttársak ünnepelték ma este Balczó Andrást. Minden idők egyik legnagyszerűbb öttusázója holnap ünnepli 75. születésnapját. A háromszoros olimpiai bajnok, tízszeres világbajnok klasszis 2004-től a Nemzet Sportolója, két éve Budapest díszpolgárává választották. 75. születésnapja alkalmából egykori sporttársai, sportvezetők és Schmitt Pál ünnepelte. A háromszoros olimpiai bajnokot a világ egyik legkiválóbb sportolójaként tartják számon. (...)
Legnagyobb sikerei:

- olimpiai bajnok egyéniben (1972, München), olimpiai bajnok csapatban (1960, Róma; 1968, Mexikóváros), olimpiai ezüstérmes egyéniben (1968, Mexikóváros), olimpiai ezüstérmes csapatban (1972, München)
- világbajnok egyéniben (1963, Magglingen; 1965, Lipcse; 1966, Melbourne; 1967, Jönköping; 1969, Budapest), világbajnok csapatban (1963, Magglingen; 1965, Lipcse; 1966, Melbourne; 1967, Jönköping; 1970, Warendorf), világbajnoki ezüstérmes egyéniben (1959, Hershey; 1970, Warendorf), világbajnoki ezüstérmes csapatban (1958, Aldershot; 1961, Moszkva; 1962, Mexikóváros; 1969, Budapest; 1971, San Antonio), világbajnoki bronzérmes egyéniben (1961, Moszkva; 1971, San Antonio)
- 14-szeres magyar bajnok öttusában (8-szor egyéniben, 6-szor csapatban)
- 1-szeres magyar bajnok párbajtőrvívásban
díjai, elismerései:

Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje 1994
Magyar Örökség-díj 1996
A Magyar Olimpiai Bizottság Érdemérme 2001
Csík Ferenc-díj 2001
A Nemzet Sportolója 2004-től
Budapest díszpolgára 2011 (borsonline.hu)

ÉLETED ADTAD, hogy ÉLETEM LEHESSEN

A boldogság nem függ a sikerességtől.Sport, politika és hit címmel tartott előadást Tolnán.

AKARÁS

Úgy gondoltam, ha nyerek egy világbajnokságot, én leszek a legboldogabb. És amikor 1969-ben megnyertem az ötödik világbajnokságot, még mindig nem éreztem igazi örömet...Ennyi volt? Ijedten kezdtem keresni az elveszett akarást.

HIT

Lelkész család gyermekeként persze, hogy jártam templomba. Ahogy kamaszodtam, már inkább a karzaton ültem végig az istentiszteleteket; ott jobban lehetett lazítani. Mikor a fővárosba kerültem, teljesen biztos voltam benne, hogy nincs Isten. Egyszer, 1962-ben, a Duna-parton sétáltam. Jött egy ismerős motorcsónakkal. Felkiabálta, hogy meghalt édesapám. És akkor, két perc alatt világossá vált előttem, hogy Isten létezik. Tudtam. Mint egy megfellebezhetetlen igazságot. Nem látszik, mégis valóság. Akár a szerelem.

TEMPLOM

Éltem az élsportolók átlag életét. Küzdelem az eredményekért, seftelés a vámnál, volt egy válásom is. Versenyeredményekért imádkozni nem mertem. Azt gondoltam, ha úgy nyerek, az Isten olyan számlát nyújt be, amit nekem semmi kedvem kiegyenlíteni. Hű hívővé kell válnom. Olyanná, mint azok, akik mise után túlmosolyogják magukat az utcán. Ma már tudom, hogy a templomba járás a hithez képest annyi, mint mikor valaki éneklés előtt megköszörüli a torkát.

BOLDOGSÁG

Találtam egy mondatot a Bibliában, amit számtalanszor olvastam már azelőtt, de csak az elveszett akarás kétségbeesett keresésekor értettem meg.
"Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszíti, aki pedig elveszti az életét énértem, megmenti azt." (Lk 9:24) Vagy, ha valaki azt képzeli, hogy Isten nélkül is meg tudja oldani az életét, hogy céljai elérése majd boldogítja, nagyon téved. A boldogság nem függ a sikerességtől.A nem nyerés félelme állandóan gátolja az örömérzetet. De amikor már nem akar mindenáron nyerni, abban a pillanatban szabaddá válik.

ALKALMASSÁG

Aktívan 1973-ig versenyeztem. Aztán mindenféle képesítést megszereztem, és az 1-es számú bilétámmal vártam, hogy beszólítsanak. Reméltem, hogy a fiatalabb sportolóknak átadhatom azt, ami szükséges, amiben hiányt szenvednek. Nemtelen eszközöket, pártba lépést, ügynökké válást nem akartam alkalmazni az előrejutáshoz, mert féltem, hogy elveszítem a jogomat, hogy tisztességes sportembereket nevelhessek.

LEMONDÁS

Tíz évig vártam arra, hogy megbízzanak. Belovaglóként dolgoztam az öttusaistállónál. Ez amolyan csicskási állás. Mindenki látja, hogy nem odavaló a fickó, de mit lehet tenni...Aztán egy nap vettem egy demizson bort, szétosztottam a szerszámaimat a kollégák között, és zsebemben a munkakönyvemmel elbúcsúztam.

Liberalizmus

A demokrácia felnőtt emberekre van kitalálva, nem félrevezetett emberekre. Nekünk minden eddigi kormányunk, kívülről irányított bábkormány volt. Megesz bennünket a Nyugat, nem tudunk kikeveredni az adósságcsapdából, a privatizáció felülvizsgálatára nincs mód. Hódít a lazaság, az erkölcstelenség, a liberalizmus. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Magyarországon már nincs mit lopni. Mindenki összevissza hangoskodik, hiányzik a közös nevező: Jézus. A jó Istenben koncentrálódik. A liberalizmus viszont az istentagadás fedőneve.


Abortusz

Egy hazugság árán, hogy nehezek az anya körülményei elkapartatható a gyermek. Szégyenletes az abortusztörvényünk. Ha tiltva lenne a magzatgyilkosság, az gondolkodásmódbeli változást hozna. Egész másképp viselkedik egy nemzedék, egy nemzet, ahol van kit felnevelni.CSALÁD

Önuralom hiányából származóan lettem sokgyerekes családapa. Úgy látszik, korábban annyi önuralmat gyakoroltam, hogy elfogyott. Az első házasságomban nem született gyerek, aztán kilenc évig nőtlen voltam, s 1975-ben ismét megnősültem. /Megj. Felesége, sz. Császár Mónika meg a 1972-es müncheni olimpián volt tornász csapatban bronz érmes./ Négy-öt kis Balczót akartunk, de jött a hatodik, és jött mindig egy utolsó. A tizenkettedik két és fél éves. Mondogattam én sokszor, hogy köszönöm Uram, rendes vagy, de még rendesebb, ha most már hagysz egy kis pihenőt...De persze örömmel elfogadtuk a piciket.
Megalkuvás nélkül futott egykor a győzelemért, mely az egész nemzet győzelme volt. Ma ugyanúgy él, ahogy futott. Életének azonban már nem az olimpiai aranyérem a célja, hanem a "hervadhatatlan koszorú", hogy Jézus Krisztus elfogadja őt olyannak, amilyen, anélkül, hogy képmutató farizeust kellene játszania. Pál apostollal valljuk:
"de egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért." (Filippi 3:14)

"Ti vagytok a föld sója." "Ti vagytok a világ világossága."
(Máté evangélium 5:13a,14a)

Balczó András vagyok, Isten kegyeltje * Teljes cikk itt!
Ághassi Attila riportja 2010.09.14.

A 72 éves Balczó András nehézkesen jár, de az agya villámgyors, napra pontosan emlékszik életének meghatározó eseményeire. Háromszoros olimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója, 12 gyermekes családapa. "A boldogság és a sikeresség közt nincs kényszerkapcsolat" - mondjai. Az 1960-as olimpián Magyarország hat arany-, nyolc ezüst- és hét bronzérmet szerzett. Az ötvenedik évfordulón Rómába utaztak az egykori érmesek, hogy a helyszínen emlékezzenek a versenyekre. Az emléktúrán részt vett a teljes öttusacsapat. Nem csak a magyar öttusának, Balczó Andrásnak is sorsfordító volt az 1960-as olimpia. Ötven éve Németh Ferenc nyert egyéniben, a csapat is legyőzte a szovjeteket, Balczó Andrásnak viszont kilenc pont hiányzott a dobogóhoz. Németh úgy emlékezett, szörnyű volt társát a győzelmi dobogón sírva látni.
"Csalódás volt, ez egyértelmű, nem nagyon vigasztalt a csapatarany. De ez egy 22 éves gyerek csalódása volt, aki előző évben második volt a világbajnokságon, és szerette volna az olimpián is megmutatni, hogy a legjobb, és azt hittem, az út egyenes lesz. Sárlós, fedezésre váró kancát kaptam azonban, amelyiken nem is szabadott volna lovagolni, le is dobott magáról. Három nap múlva jött ki a vállsérülésem fájdalma, Kausz doktor hiába kezelt, segíteni nem nagyon tudott rajtam."
"Akkor még rögzített akadályok voltak, nem lerúgható rudak. Nagyot estem a lóval, a lövészetnél már nagyon fájt a vállam. Mégis csalódás volt, mert már ott a dobogón éreztem, és megszilárdult bennem: csak magamra számíthatok. Mindezt később kielemeztem, két év múlva érett igazán össze bennem, hogy még többet kell edzenem, és önmagam irányításával. Onnantól nem mondta meg nekem senki, mennyit fussak, ha úgy éreztem jól magam, hogy tíz kilométerrel többet futottam, mint a társaim, akkor azt tettem."
"Az egyénileg gazdálkodó paraszt mintapéldánya lettem. A tsz-paraszttal ellentétben az egyénileg gazdálkodót nem vekker ébreszti, úgyis felkel önmagától, mert dolga van. Nekem is dolgom volt, egyéni olimpiai bajnok akartam lenni. A magam lábára állás, ez volt az üzenete a Rómában történteknek, a "mi lett volna, ha" elmebajos gondolkodás szerencsére nem emésztett" - így emlékezett vissza a Nemzet Sportolója az ötven évvel ezelőtti olimpiára, és a folyamatra, ami indult el benne. (sportgeza.hu)Balczó András: Küldetésünk e Földön előadása itt olvasható.BALCZÓ ANDRÁS 70. születésnapjára!
7 kérdés a 70 éves Balczó Andráshoz
2008.08.16.
(A kérdező: Kocsis L. Mihály)

1. Mit jelentett önnek az öttusa?

- Belső kényszerpályát, a szenvedések és gyönyörűségek összetartozásának felfedezését, elgyávulások és felbátorodások hullámvasútját, eszközt törvények, szabályok, igazságok felismeréséhez.

2. Mi az igazi siker?

- Megízlelni azt az állapotot, amikor mindent megtettem, ami tőlem tellett, mégsem megy úgy, ahogy reméltem. Ilyenkor lényünk mélyén megtörténik a kényszerű lemondás a vágyott célról. Ekkor az Isten átveszi a hatalmat az életünk felett, mint a révkalauz a hajó irányítását a Panama-csatorna bejáratánál. Ez a vágyva vágyott siker. Mindenhonnan el tudtuk képzelni, csak innen nem. Vagyis mindent megtenni, ez a könnyebb. A többit Istenre bízni, elengedni a megvalósítás görcsét: ez a nehezebb. De ilyenkor minden mintha magától menne.
Ajándékba kapott alkalmasságunkat látjuk és tudjuk, hogy kegyelemben részesültünk. Árad a derű, és a szeretet állapotszerűen van bennünk, melynek megnyilvánulásai örömmel töltenek el.

3. El lehet-e valakinek rendeznie, úgymond, egyszer s mindenkorra az életét?

- Nem lehet. A felismert meggyőződés követése az elrendezés útja. A meggyőződést nem lehet kialakítani, csak követni. Ébernek kell lenni, mert összetéveszthető az önérdekkel és a tévedéshez való görcsös következetességgel. De a hozzá való hűség - mint vakvezető - Jézushoz vezet, aki "az út, az igazság és az élet", ahol az ő akarata az én szabad akaratom.


4. Minden verseny: döntések sorozata. Hozzásegíti-e a sportolót ahhoz, hogy magánéletében is jó döntéseket hozzon?

- Attól függ, hogy helyes vagy téves következtetéseket von le az ember a versenyzés közben fölvetődő kérdésekből. Ha valaki arra jött rá, hogy a cél szentesíti az eszközt és átülteti mindezt a magánéletébe, akkor az biztos bukás. De ha például úgy összegez, hogy mindenféle színlelés, alakoskodás, mellébeszélés hosszú távon kárára van az embernek, és eszerint is él, akkor lassan érő, jó gyümölcsöket szüretel.


5. Mit tart a legnagyobb rossznak és a
legnagyobb jónak az ember életében?

- Legnagyobb rossznak azt, ha valaki nem az Isten, hanem önmaga felé fordul, saját érdemének tekinti azt, amije van, amit elért, mivel nem tudja, hogy még a szorgalom, az akarás is Isten ajándéka. A legnagyobb jónak a belátás képességét tartom. Belátni, hogy tévedtem. E nélkül nincs megújulás, előrejutás, újjászületés.
"Akiben nincsen belátás, sorsa egyenlő lesz az állatéval."

6. Ki a példaképe?

- Néhány éve a názáreti Jézus, a Krisztus, az Isten egyszülött Fia, és mindazok, akik hozzá hűségesek.

7. Milyen tervei vannak?

- Vannak rövid távú terveim, ezek a halálomig terjednek, de ezek meghatározója is az, hogy "minden napnak elég a maga baja". Hosszú távú terveim halálom utánra vonatkoznak, mivel:


"Szeretnék lakni nála, Hol mennyei sereg
Dicső harmóniában, Örök imát rebeg,
Örök imát rebeg."

Balczó András Rákosligeten

Rákosligeti Hírhozó 2008. novemberi szám

"Ha valaki keresi az Isten akaratát, akkor megtalálja"

Balczó András, minden idők legeredményesebb öttusázója tartott előadást a Rákosligeti katolikus templomban október 19-én. A háromszoros olimpiai és hatszoros világbajnok, idén hetvenéves sportember évek óta járja az országot, hogy élettapasztalatait, a politika szálait is belefűzve sportolói pályafutásának legtanulságosabb eseményeit megossza a hallgatósággal. A vasárap este megtartott eseményen a padsorok megteltek, nagyon sokan állva hallgatták végig Balczó András gondolatait.
Szó esett a média tudatformáló szerepéről. "A médiát azok tartják a kezükben, akik a pénzt is, és akik a világ pénzét a kezükben tartják, azok a Sátán eszközei" - kezdte értekezését Balczó. Ma olyan vezetői vannak hazánknak, akik kirabolnak bennünket és az országot egyaránt, annak következményeként, hogy az emberek túlnyomó többsége elfordult a Teremtőtől. Nem akar tudomást venni arról, hogy Istennek van rá vonatkozó konkrét elképzelése, hogy mit kellene csinálnia. Ha valaki keresi az Isten akaratát, akkor megtalálja - tette hozzá, sőt arról is meg van győződve, hogy őt is Isten terelte erre a pályára. Rátérve sportpályafutásának kezdetére elmesélte, hogy már tizenhat éves korában eldöntötte: öttusázó lesz. 1956-ban került fel Pestre, és a Csepel Műveknél kapott állást, ahol napi nyolc órát kellett dolgoznia, utána mehetett csak edzésre. Bár otthon vallásos nevelésben részesült, az első Budapesten töltött években mégis meg volt győződve arról, hogy Isten nem létezik. Amikor tudomást szerzett édesapja haláláról, akkor döbbent csak rá, hogy ez nem így van, azóta jelentős szerepet játszik életében a keresztény hit. Gyakran forgatta a Bibliát, ha volt egy kis ideje, még a versenyeken is. Isten segítette a máig példa nélkül álló sikerek kivívásában, és akkor is, amikor abbahagyta az aktív versenyzést. Az volt az álma, hogy az öttusasport szakmai irányítójaként majd továbbadja azt évtizedek alatt felgyűlt tapasztalatokat a fiatal generációnak, de nem mindenáron. Arra gondolt, hogy kutya kötelessége ennek a tudásnak az átadása, de tízévi várakozás után sem kapott öttusa szövetségi kapitányi megbízatást.
Nem adta fel szilárd elveit, és tudta, hogy nem szabad pedálozni, dörgölőzni sehol sem, mert ami ebül szerzett, ebül vész el. A rendszer nem felejtette el, hogy a róla készült Küldetés című portréfilmben kemény kritikát fogalmazott meg a kommunista államhatalommal szemben, és nem lépett be az MSZMP-be sem. A filmet nagy sikerrel vetítették, mígnem az aczéli kultúrpolitikai vezetés három hét után levetette a mozik műsoráról.
Balczó András hangsúlyozta, hogy sportvezetői karrierje elé folyton akadályokat gördítettek, tíz éven át várt a felkérésre, s addig - hogy az öttusasport közelében maradjon - az öttusaistálló belovaglója volt, megalázóan alacsony fizetésért, mindeközben két diplomát szerzett a Testnevelési Főiskolán. Egy napon aztán a metrón utazva rádöbbent, hogy a sport iránti elkötelezettsége, de főleg megszállottsága egy pillanat alatt köddé vált, és akkor már azon izgult, nehogy megkapja a szakvezetői munkát. Nem volt már a régi, hajtós Balczó, így hamarosan úgy döntött, hogy otthagyja a lovardát is, és véglegesen hátat fordít a sportnak.
"Gyerekek! Egész eddigi életemben köztetek voltam, de most nagyon örülök, hogy elmegyek".
Ezzel a mondattal búcsúzott a sporttársaktól. Egészen másképp alakult az élete, mint azt szerette volna, de most már nagyon örül annak, hogy álmai nem váltak valóra. Előadásokat tart országszerte arról, mi végre vagyunk a világba, hogyan találhatunk gyógyírt mindennapi és országos gondjainkra.
Ami ma Magyarországon történik - tette hozzá, az a Sátán műve, de a nép tűr, és nem fordul Istenhez, pedig egyedül csak ő képes a változtatásra. Amíg az ember nem csalatkozik önmagában, áltatja magát, hogy a megoldás kulcsa nála van, addig marad minden a régiben. Pedig Isten semmit sem kér cserébe: sikereket, eredményességet és teljesítményt nem vár tőlünk, egyedül csak a hűséget. Fel kellene ébrednünk, mert nagyon nagy baj lesz, bedarálnak bennünket, ha nem fordulunk Istenhez.
Előadása után a közönség kérdéseire válaszolt Balczó András.

Szerkesztette: Makai Rozália      http://www.vargamakai.comOLVASÓINK ÍRJÁK

Kedves András! Istenünk vigyázzon a családra, és boldog születésnapot kívánok neked! Üdvözlettel: Zoli mérnök tanár

2011.02.02.

Sajnos aktív sportoló koromban nem sikerült Balczó Andrást személyesen megismernem. Eredményei, sikerei viszont lenyűgöztek és bámulatba ejtettek. 1971-óta külföldön élek, és meglepődve vettem tudomásul, hogy a volt sporttársam a Bp. Postásban, az akkori kis tornászlány, Császár Mónika e nagy sportember felesége lett.

Kívánok mindkettöjüknek és az egész Balczó családnak jó egészséget, sok boldogságot!
Tisztelettel: Laszczik Elemér

2010.08.16.

"Ők azok az emberek, akikben nem csalódtam soha, akiknek a házasságuk, családi életük, a gyerekek következetes nevelése nagy példa lehet sokak számára. Végignéztem, végigéltem a harcaikat, a lelki fejlődésüket az évtizedek alatt. Nagyon erős jellemre nevelték a gyerekeket. Rómában volt 50 évvel egy olimpia, és Bandi már ott volt. Felesége, sz. Császár Mónika meg a 1972-es müncheni olimpián volt tornász csapatban bronz érmes, és így a feleséget is meghívták. Az olaszok minden olimpikont meghívtak most, aki 50 évvel ezelőtt olimpiai bajnok volt Rómában.
Az Úr áldja meg ezt a szép nagy családot! S. G."

Köszönöm Balczó Andrásnak erősítő szavait, mellyel még közelebb kerülhettem Jézusunkhoz. Hallgatva és olvasva, "ittam" szavait, s rácsodálkoztam, hogy felnyitja szememet földi köreink rosszul értelmezett futására. Egy keresztény, e haza kevés hívői közül. 2008.09.24. Gyuri

Isten áldjon Balczó András!
Köszönöm NEKED, hogy AKKOR büszkén hallgathattam a HIMNUSZ-t az erdélyi hegyek közti kis falunkban.
B. György
München-Gauting, 2008.08.16.

Ma az egész haza magához ölel!
Tisztelőid T. István, P. János

Istenem! Hálát adok Balczó András
hittel teljes életéért,
ami nem hiábavaló az Úrban.
Ő fontosabbnak ítélte meg a hitet,
mint az evilági sikereket.
Ez jó példa a számomra. Ámen.
2007.07.28. F.K.

Tisztelt Makai Rozália!
Nagy örömmel olvastam Balczó Andrásról készített összeállítását az interneten. Magam is nagyon sokat merítek Balczó András gondolataiból. Nemrég voltam egy előadásán, és ott elhatároztam, hogy szeretnék minél többször ott lenni, ahol Ő beszél.
Jelenleg olvasom a Szenvedésbe ágyazott gyönyörűség című könyvét, amit mindenkinek csak ajánlani tudok nagyszerűsége miatt. Ez egy riportgyűjtemény. Kocsis L. Mihály írta.
Üdvözlettel: Dávid Ágnes

Még sok áldott születésnapot!
Bérces Edit
ultramaratoni futó
Udine, 2006. augusztus 16.


Isten a világnak és Izráelnek Ura

"Dicsérjétek az Urat!
Milyen jó Istenünkről énekelni, milyen gyönyörű a szép dicséret!
Felépíti Jeruzsálemet az Úr, összegyűjti a szétszóródott Izráelt.
Meggyógyítja a megtört szívűeket, és bekötözi sebeiket.
Megszabja a csillagok számát, nevet ad mindegyiknek.
Nagy a mi Urunk és igen erős, bölcsessége határtalan.Támogatja az Úr az alázatosokat, de porig alázza a bűnösöket.
Zengjetek hálaéneket az Úrnak,
énekeljetek hárfakísérettel Istenünknek!
Ő az, aki beborítja felhőkkel az eget,
esőt bocsát a földre, füvet sarjaszt a hegyeken.
Eledelt ad az állatoknak, a károgó hollóknak is.
Nem a lovak erejében leli kedvét,
nem a férfi izmaiban gyönyörködik.
Az istenfélőkben gyönyörködik az Úr,
azokban, akik az Ő szeretetében bíznak."
(Zsolt 147:1-11)ÉLETRAJZOK, OLVASMÁNYOK, ÖRÖMHÍR DALOK

Makai Rozália: DROG, ALKOHOL, NIKOTIN

VAN KIÚT! OLVASMÁNYOK FIATALOKNAKMátrainé F. Irma írásai
Zimányi József prédikációi Gazdag István tanításai