HITELES TÖRTÉNETEK
Makai Rozália gyermek- és családvédő


Vörösmarty Mihály: Szózat Sinkovits Imre előadásában
Történelmi atlasz 100 évenkénti lebontásban itt!
"Akit magyarnak teremtett az Úr Isten, és nem fogja pártját
nemzetének, nem derék ember." (Széchenyi István)
A Rongyos Gárda és Prónay Pál története /26 min/
A korszak legfontosabb üzenete: ha magyar vagy, nem hagyod magad!


A magyar történelem egyik elhallgatott szabadságküzdelmét, a száz évvel ezelőtt kirobbant nyugat-magyarországi felkelést bemutató kisfilm a trianoni országvesztéssel és a társadalmat megnyomorító kommunista hatalomátvétellel kezdődik. A képkockákon megelevenedik, hogy miközben napról napra fogyott az ország, 1919-ben a kecskeméti tanyavilágban megalakult a Rongyos Gárda.

A Duna-Tisza köze parasztságából szerveződött szabadcsapat soproni diákokkal és világháborút megjárt katonatisztekkel összefogva, fegyvert ragadott Nyugat-Magyarországért, és 1921. augusztus 28-án Ágfalvánál megfutamították az Őrvidékre bevonuló osztrákokat, így Sopron az utolsó pillanatban mégsem került idegen megszállás alá. A felkelők nemsokára teljes Nyugat-Magyarországról kiszorították az ellenséget, amivel kivívták, hogy Sopron és körzete sorsáról népszavazás döntsön.

A dicsőséges nyugat-magyarországi felkelésnek köszönhetően a Trianonban elcsatolt Sopron és nyolc község, valamint 1922-ben a Pinka-völgy újabb tíz települése visszakerült Magyarországhoz. A Trianon utáni nemzeti ellenállás a kommunista megszállás óta elhallgatott történelem, és ma sem szerepel a tananyagban, amin változtatni kell. /Patrióták/

2022.10.11.Trombitás Kristóf: Te tudod, hogy kik szervezik valójában a tüntetéseket?
A videóban mindenkit bemutatok!


Ferenc Nyúl: Attól, hogy minden nyilatkozó azt mondja, hogy a pedagógusok megérdemlik a béremelést, hülyét kapok. Mindegyik? Tényleg? Azok, akik kivezénylik a gyerekeket és a Bella ciao-t éneklik nekik, azok is? Egy frászt. Nyilván vannak, akik megérdemlik és vannak olyanok is, akik inkább egy jó nagy pofont érdemelnének.2023.10.03.Krausz Ferenc Németországban élő, magyar születésű Wolf-díjas fizikus
(a francia Pierre Agostinivel és a francia Anne L'Huillier-vel)
megosztva kapta az idei fizikai Nobel-díjat


az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért. Krausz Ferenc 1962. május 17-én született Móron. 1985-ben a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) villamosmérnöki, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) párhuzamosan elméleti fizikusi oklevelet szerzett.

Lézerfizikai kutatómunkáját a BME Fizikai Intézetében Bakos József irányítása alatt kezdte meg, doktori tanulmányait a Bécsi Műszaki Egyetemen folytatta, s 1991-ben lézerfizikából doktorált, 1993-ban habilitált. Az egyetemen később docensként, majd professzorként dolgozott, osztrák állampolgárságot is szerzett. 2003 óta Németországban él, a garchingi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója, 2004-től a müncheni Ludwig Maximilian Egyetem kísérleti fizika professzora.

Úttörő kísérleti munkásságának eredményeit világszerte több kutatóintézetben hasznosítják, többek között a szegedi ELI-ALPS Kutatóintézetben is. Krausz Ferencet az attofizika tudomány megalapítójaként tartják számon. Legújabb munkájában az ultragyors méréstechnika orvosi-diagnosztikai alkalmazását vizsgálja. Csoportjával a femtoszekundumos és attoszekundumos technológiát használja vérminták infravörös spektroszkópiai elemzésére, illetve az összetételükben bekövetkező apró változások kimutatására. Azt vizsgálják, hogy ezek a változások elég specifikusak-e ahhoz, hogy lehetővé tegyék a daganatos betegségek egyértelmű diagnosztizálását azok kezdeti szakaszában...Karikó Katalin Drew Weismannal kapja az orvosi Nobel-díjat
2023.10.02. Gratulálunk az első Nobel-díjas magyar nőnek!
Büszkék vagyunk! (Orbán Viktor)


2022.11.07.Illés Boglárka: A tényeket nem lehet figyelmen kívül hagyni.


Az Országgyűlésben nincs olyan képviselő, aki ne tudná: Gyurcsány Ferencék kormányzásuk idején hány iskolát zártak be, hány pedagógus került az utcára vagy mekkora anyagi terhet jelentett a családoknak az iskolai tankönyvcsomag megvásárlása. Nem lehet, hogy nem tudják: vagy azért, mert emlékeznek rá, vagy azért, mert iskolásként a saját bőrükön is megtapasztalhatták. A tényeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, amire felhívtam a baloldal figyelmét is az oktatásról szóló parlamenti vitában.2022.12.09.Hangfelvétel bizonyíthatja, hogy a baloldal állhat a tüntetéseket szervező Tanítanék mozgalom mögött


A Hírtv birtokába került felvételen a Párbeszédes Tordai Bence telefonon azt kéri a mozgalom egyik tagjától, hogy ne beszéljenek a baloldallal való kapcsolatukról. Úgy fogalmaz - idézem: - nektek sem jó, ha összepártozzátok magatokat, ezt akartátok elkerülni. Közben az LMP-s Csárdi Antal elismerte, hogy a Tanítanék Mozgalom képviselői az LMP-frakció meghívására mentek be demonstrálni a Parlament keddi ülésére. (M1)2022.12.05.Balhé a parlamentben - tanárok, diákok, kommunista árnyékok és Szabó Tímea


Az oktatási rendszer összeomlásáról és a pedagógusok elkötelezettségéről kezdett el beszélni Csárdi Antal az LMP országgyűlési képviselője hétfőn az azonnali kérdések órájában, amikor az ülést vezető Latorcai János félbeszakította.
"Bocsánatot kérek képviselő úr, sajnos a karzaton rendzavarás történt. Olyanok jelentek meg, akik politikai demonstrációt tartanak."
A parlamenti közvetítésben nem mutatták, de a karzaton felálltak a Tanítanék Mozgalom pedagógusai és diákjai. Először megmutatták a kilenc követelésüket, majd hátat fordítottak, és fekete színű pólójukon fehér betűkkel a Tanítanék szót formázták meg. Mindezt Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője közvetítette Facebookon.
Az ülésvezető azt mondta, hogy a házszabály szerint tilos a karzaton véleményt nyilvánítani. "Arra kérem, hogy távozzanak, mert van keményebb késztetőeszközünk is, és nem szeretnék ahhoz folyamodni" - fogalmazott a KDNP-s Latorcai, majd szünetet rendelt el.
"Felkérem az Országgyűlés Hivatalának munkatársait, hogy ürítsék le a karzatot" - rendelte el pár másodperccel később. "Ha a döntéshozók nem jönnek el hozzánk, mi megyünk hozzájuk!" - írták a Tanítanék Mozgalom Facebook-oldalán az akcióról. A mozgalom képviseletében tanárok és diákok hívták fel a döntéshozók figyelmét az oktatás rendszerszintű válságára és a kilenc követelésükre.

2023.06.19.Dúró Dóra hozzászólása a státusztörvény vitájához.
Nincs az a Brüsszel, amire ezt rá lehetne fogni.


A Mi Hazánk nem támogatja a státusztörvényt, mert az nem teremti meg a pedagógusok anyagi biztonságát, nem teremti meg a szakmai szabadságukat, nem csökkenti a terheiket, és a fegyelmezési jogaikat sem állítja vissza. Ismét volt egy lehetőség, hogy konszenzust próbáljunk teremteni az oktatásban, de nem sikerült. A törvény sok elemében még a mostani helyzetnél is rosszabb, ami így is pedagógushiányhoz vezetett. (Mi Hazánk Mozgalom)

2023.02.05.Portré Neugebauer Viktorral
Ő nevezte Varga Juditot először Wonder Womannek


Németországban született, kettős állampolgár, de már hat éves kora óta Magyaroszágon él, igazi balatoni srác, aki akkor szeret a legjobban otthon lenni, ha nincsen szezon, mert akkor minden nyugodt és csendes a tó körül. Igen korán kezdett el érdeklődni a politika iránt, ahogyan sokunknak, neki is a 2006-os gyurcsányi rendőrterror az egyik első meghatározó emléke a magyar politikai életből, de Sümegen, a ferences kolostorban látta először a saját szemével, milyen pusztításra képesek a kommunisták a betelepítésekkel.

Ezt követően aktívan részt vett a kormánypártok kampányában, a Fidelitasnak is tagja lett, majd közénk sodorta az élet. Nem tudja még, hogy marad-e ezen a pályán, de egyelőre nagyon élvezi, hiszen találkozhat számára példaértékű politikusokkal, nagy kedvence Varga Judit, akit ő nevezett először Wonder Womannek. Ismerjék meg közelebbről kollégánkat, Neugebauer Viktort. (PsTV)

2023.01.12.Válasz az Erasmus-ügyre


Ami az Erasmus-ügyben történik a Bizottság részéről Magyarországgal szemben az elfogadhatatlan és tűrhetetlen. A kormány az Erasmus ösztöndíjak költségét kifizeti. Ha az egyeztetések nem vezetnek eredményre, akkor Magyarország az EU Bíróságánál pert fog indítani a határozattal szemben. (Magyarország Kormánya)

2022.11.05.Gyújtogatni próbáltak Hadházy tüntetői.
A demonstrálók fáklyákat gyújtottak.


Szidalmazni kezdték a kormányt és a Fideszt. Márki-Zay szerint kell lenni egy elemi dühnek. Dobrev utcára hívta a magyarokat. Gyurcsány 2006-ban parancsba adta, hogy az ellene tüntetőkre támadjanak az azonosító nélküli rendőrök. A résztvevőket megverték. Lövedékekkel és könnygázgránátokkal lőtték. (HÍR TV)

2022.10.24.Ferencz Orsolya politikus és Édesanya válaszolt a kérdezben.
Tanári elnyomás van egyes iskolákban?


Nem fogy ki a szufla a tanár-diák tüntetésekből. Az oktatás helyzete megosztja a közvéleményt. Ugyanakkor sok jobboldali gondolkodású embernek is az a véleménye, hogy tarthatatlan a tanárok jelenlegi helyzete. Másrészről Édesanyák arról számolnak be, hogy a mostani helyzetben gyermeküket akarva-akaratlanul politikai állásfoglalásra kényszerítik tanáraik. (PsTV)

2022.10.23.Császár Attila az M1 vezető szerkesztője: Október 23-ike
mindenki számára ünnep kell, hogy legyen.
Pedagógustüntetés Budapesten - A tömegben több ellenzéki politikus is feltűnt.


Császár Attila az M1 vezető szerkesztője: Október 23-ika mindenki számára ünnep kell, hogy legyen. Az ellenzék nem ünnepel, hanem Dobrev Klára utcára hívja az embereket, de emögött nem pozitív üzenet van, hanem önös politikai céljai érdekében megpróbál zavart kelteni. Kihasználja a pedagógus tüntetést. Az Origó azt írja, hogy Gyurcsányék Brüsszelben azért küzdenek, hogy a tanárok ne kapjanak fizetésemelést. Itt pedig utcára hívja az embereket. Az elemzők szerint a baloldal megpróbál a pedagógusok mögé bújni.

A demonstrálók a Kálvin térről indultak és átvonultak a Műegyetemhez. Önök most az élő képet látják. A tüntetést az ADOM Diákmozgalom szervezte, de felszólalt például a Magyar Anyák képviselője is. A szervezők azt közölték, hogy az oktatás kritikus helyzetére akarják felhívni a figyelmet, ezért egy ötpontos követeléslistát is közzétettek: megoldást követelnek például a tanárhiányra, használható tananyagot és élhetőbb körülményeket követelnek az iskolákban. (M1 - Híradó)

2022.10.22.Déri Stefi: A baloldal árnyék-miniszterelnöke, Dobrev Klára
utcára hívja az embereket október 23-án.


De pontosan miről szólnak a mostani tüntetések? Kik szervezik őket és milyen célból? A tüntetéseket Soros szervezetek pénzéből finanszirozzák. Még a gyerekeket is kihasználják, és vállalhatatlan, obszcén feliratú táblákat nyomnak a kezükbe. Bármire képesek, hogy valahogy visszakapaszkodjanak a hatalomba. Ezt a saját sajtójuk is szóvá teszi. Mutatom!2022.10.11.Amit elhallgatnak a tanártüntetésről és a PDSZ-ről

Törley Katalin tanárnő a Bella Ciao magyar változatát énekelte.


2022.08.20. A kitüntetéseket Novák Katalin adta át a Sándor-palotában.


2022.05.23.Beszélgetés Miklósa Erika világhírű opera-énekesnővel.
Művészek Szegedről. Atlétikától a Metropolitan színpadáig.


Az est házigazdája: Dr. Altorjay Tamás operaénekes. Beszélgetőtárs: Dr. Novák Zoltán gyermek tüdőgyógyász, az SZTE professzora. A felvétel a szegedi Korzó Zeneházban 2022. május 17-én készült. A felvételt a Dugonics Társaság megbízásából a Szeged Televízió készítette. (vtvszeged)

<

Exkluzív! Miklósa Erika és családja a Családvarázsban!
Vajon milyen anyuka a világhírű operaénekesnő?


2022.07.20.Kötter Tamás: "Az Európát ellepő embertömegek nem kompatibilisek velünk"


A Vikingek című regényének megjelenése apropóján hívtuk be Kötter Tamás írót, ügyvédet a Hit Rádióba. Kötter Tamás véleménye szerint a sorozatok egy elvárásrendszernek felelnek meg, tanítófilmeknek tartja őket, melyek a Kádár rendszerben készült filmekhez hasonlíthatók. "Az ideológiai agymosás pedig előbb-utóbb célra vezet," - fogalmazott vendégünk. Kötter Tamás a magyar kulturális értékekről is beszélt az interjúban.

"Magyarországnak van egy 1000 éves történelme, a keresztény kultúra a részünk, még akkor is, ha nem vagyunk vallásosok. Ezen a valláson létrejött kultúra alapján állunk." Rákérdeztünk Orbán Viktor Tusnádfürdőn megfogalmazott beszédére is. Kötter Tamás elmondta, hogy nagyon régóta erről beszél a magyar konzervatív oldal, hogy a bevándorlást nem tudja támogatni. Ő maga sem hisz a kultúrák együttélésében, főleg nem az olyan kultúrákéban, amik kizárják egymást.

"Az Európát ellepő embertömegek nem kompatibilisek velünk" - nyilatkozta. Szó volt a beszélgetés során a mai trendről is, mely progresszív véleményével egy mesterséges istent hoz létre az emberek fejében. Ez az isten mindig vissza fogja igazolni tetteiket. A sorozatok vallás, isten, kultúra, belső világ pótlók. Ez a nyugati világ általános elbutulásának a jele. (Hit Rádió)

2022.07.20.Szijjártó Péter: Erről is beszélnünk kell! National report in New York


900 magyar óvoda, általános és középiskola vesz részt ebben a programban, befogadják az ukrán gyerekeket és tanulókat, és felajánlottunk 1000 ösztöndíjat azoknak az ukrán tanulóknak, akik képtelenek folytatni tanulmányaikat, mert az egyetemek zárva vannak. Azoknak, akik befejezték a középiskolát, és szeretnék folytatni az egyetemi tanulmányaikat, ezt mindannyian megtehetik Magyarországon, mi pedig ezt fedezzük államilag támogatott ösztöndíjjal.2022.05.16.ELŐZETES - DR. DRÁBIK JÁNOS - A HAZUGSÁG VILÁGKORSZAKÁBAN ÉLÜNK
Közönségtalálkozó a MAJÁLISON 2022. május 1.


A hiteles információ létkérdés! Immár szó szerint. A Nexus Tv (korábban Szövetkezet Tv) stábja rengeteget tett azért, hogy az ún. koronavírus elleni oltások káros mellékhatásairól szóló, a fősodratú médiumok tiltólistáján lévő hírek eljussanak a magyar nagyközönséghez. Mi a jövőben is be fogunk számolni azokról a létfontosságú tényekről, amelyeket a fősodratú médiumok elhallgatnak! (Nexus Tv)

2021.09.03.A halál népbiztosa - A kommün 133 napja
A vörösterror áldozatai és leszármazottaik emlékére.


Rendhagyó dokumentum-játékfilm Szamuely Tiborról, a Tanácsköztársaság talán legvérengzőbb alakjáról, akit a közbeszéd csak úgy emlegetett: a halál népbiztosa. 1919 tavaszán és nyarán ha valahol Magyarországon ellenforradalmi akciót fedeztek fel őt küldték a helyszínre. És ő ment, vitte magával a mindenre kész Lenin-fiúkat. Mentek gyilkolni, akasztatni.

Hogyan vált az idealista ifjú újságíróból bolsevik fanatikus, a vörösterror fő végrehajtója? Sorsán keresztül feltárulnak a kommün 133 napjának fontosabb történései. Holicska Ádám, Huth Gergely és Stefka István által rendezett dok. játékfilm. 2021.

2022.02.06.Babicsek Bernát Emlékest a Thuray Ida Színházban


Angyal szállt át a nézőtér felett, s mi pontosan tudtuk, éreztük, hogy ki volt, hogy ott volt velünk. Hamarosan megosztunk egy hosszabb összefoglalót is a Babicsek Bernát Emlékestről, most egy hangulati montázs következik, fogadják szeretettel.2022.01.22.Átadják a Magyar Zene Házát a Városligetben!
Ma van a Magyar Kultúra Napja.
A kultúra magyarságunk egyik alapja,


ezért is fordítunk kiemelt figyelmet rá: új intézményeket építünk és fejlesztjük a meglévőket, ápoljuk örökségünket és megbecsüljük a területen dolgozókat, akiknek a bérét januártól 20 százalékkal meg is emeltük. A LIGET Projekt ma újabb mérföldkőhöz ér: átadjuk a Magyar Zene Házát, ami vasárnaptól várja a nagyközönséget is: közösségi zenélések, koncertek, oktatás, interaktív állandó és időszakos kiállítások otthona lesz. Mától minden ami zene, a Városligetben!2022.01.17.Lánya Susan Francia néven amerikai színekben kétszeres olimpiai bajnok evezős.
Ez itt a kérdés Portré - Karikó Katalin (2021. május 23.)


Karikó Katalin számos hazai és külföldi kitüntetés birtokosa, Csongrád-Csanád megye és Szeged város díszpolgára. Csak tavaly 39 rangos kitüntetést kapott, többek között a Széchenyi-díj és az Emberi Méltóságért díj mellett megkapta a Wilhelm Exner Medalt, az Austrias hercegnője műszaki és természettudományos kutatási díjat, a Breakthrough Prize in Life Scienses díjat, az év fordulójakor pedig a Paul Ehrlich and Ludwig Darmstadter Prize-t. 2021-ben három kutatótársával együtt az amerikai Time magazin az "Év hősének" választotta. A folyóirat méltatása szerint kutatómunkájuk során "ambícióikat a közjóra fordították, kommunikáltak egymással és a tényekben bíztak".Ma ünnepli születésnapját az úttörő biokémiai munkássága alapján
világhírnevet szerző Karikó Katalin. 1955-ben Szolnokon született.


Nevéhez köthető a világon elsőként klinikailag is bizonyítottan hatásos harmadik generációs vakcina. A szabadalma alapján készült védőoltás emberek millióinak az életét mentette meg. A szintetikus mRNS alapú vakcinák kifejlesztésében oszlopos szerepet játszó Karikó Katalin 1955-ben Szolnokon született, de Kisújszálláson nőtt fel. Gyermekkora egy szegényes vályogházban telt, ahol ugyan nem volt se tévé, se hűtő, volt viszont derű és szeretet. Optimizmusát édesapjától örökölte. Szüksége is volt az atyai pozitív szemléletmódra és a kitartásra, hiszen az élet sokszor gördített elé akadályt. De ezeket rendre le tudta győzni.

Szegeden szerzett biológus diplomát, és kutatómunkáját is a városban kezdte el; 1985-ben létszámcsökkentés miatt elküldték, családjával az Egyesült Államokba költözött, előbb a philadelphiai Temple Egyetemen, majd a Pennsylvania Egyetemen dolgozott. 2004-ben egy kollégájával, Drew Weissmann-nal szabadalmat jegyeztettek be a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazásra. Ezt a szabadalmat vásárolta meg 2011-ben a BioNTech és a Moderna. 2014-ben Karikó Katalin a német BioNTech cég alelnöke lett. 2018-ban a Pfizer gyógyszercéggel közösen kezdtek ezen a technológián alapuló oltást fejleszteni, ennek is köszönhető, hogy a koronavírus megjelenése után néhány hónappal már el is indult a vakcina tesztelése, később pedig a széles körű felhasználás.

Szabadalma alapján készült el a világon elsőként klinikailag is bizonyítottan hatásos harmadik generációs vakcina. A nevéhez köthető védőoltások egyúttal kijelölték a jövő RNS-terápiái kifejlesztésének irányát is. Kutatási eredményei nyomán sokan Nobel-díj esélyesnek is tartották, bár ez a díj egyelőre még várat magára. Számos tudós társaság - többek között a Francia Természettudományi Akadémia - tagja.

A szolnoki születésű kutató számos díj, nemzetközi kitüntetés tulajdonosa, de 2020-ban megkapta a Közmédia Év Embere Díjat is. A közmédia kuratóriuma elsőként neki adta át a hagyományteremtő szándékkal létrehozott elismerést. "Mindvégig kitartottam az RNS kutatás mellett. Mindig hittem abban, hogy embereken segíthet majd az, amin dolgozunk, szerencsére mindig jöttek a kutatásban olyan sikerek, amelyek megerősítették a hitemet" - árulta el korábban a hosszú évek kitartó kutatásáról Karikó Katalin. Tisztában van azzal is, hogy férje nélkül munkájában nem tudott volna ilyen sikeres lenni.

"Nálunk a férjem hozta a legtöbb áldozatot, értem és a lányomért is. Sokszor dolgoztam a laborban késő estig, sőt volt, hogy otthon és a hétvégéken is a kísérleteket terveztem. Ez sok időt igényelt és ő sosem panaszkodott, akkor sem, ha helyettem főzött, vagy ha vele javíttattam a műszereimet" - mesélte korábban. Egyébként lánya is híresség, hiszen Susan Francia néven amerikai színekben kétszeres olimpiai bajnok evezős.

2022.01.03.Babicsek Bernátra /1980-2022/ harmonika művész színészre emlékezünk


Karácsonyi meglepetésként toppantál be hozzánk 2 évvel ezelőtt. Egy pillanat alatt vettél le mindenkit a lábáról a mosolyoddal, a zenéddel, a kedvességeddel, az elbűvölő lényeddel. Akkor rögtön megfogalmazódott bennünk az igény, hogy legyen olyan előadásunk, amiben minden tehetségedet, férfiúi bájodat, természetes és lebilincselő egyéniségedet meg tudod mutatni a közönségnek. Mi is erre vágytunk! Kellettél nekünk akkor... ott... azonnal... és azóta is! Tele voltunk tervekkel veled...

Az Egy szerethető nő című darabban debütáltál nálunk, ahol Fehér Adriennel alkottatok tökéletes zenész párost. A Turay Ida Színház nézői megismerhették a harmonikás-színész fiatalembert, aki nem csak a színpadi szerepeiben sziporkázik, de a komolyabb verses-zenés műfajban is maradandót, felejthetetlent tud nyújtani. Az Adventi kalendáriumunk fényes csillaga voltál az idén hol párban, hol egyedül, de a lelkünket simogattad minden egyes daloddal.

A legnagyobb sikert a Fergeteges látogatás című darab hozta meg neked, ahol Pásztor Erzsivel egy színpadon minden színészi gátlásodat (az ingeddel együtt) levetve loptad be magad nézőink szívébe végérvényesen. Ennek a szerepnek a kedvéért képes voltál lefogyni, s kigyúrni magad egy olyan férfinak mutatkozva, ami az életben messze állt tőled, de te tökéletesen formáztad meg a figurát. Imádott a közönség! (Rólunk nem is beszélve!!!) Egy komoly, felkészült, izgalmas egyéniség voltál, aki szeretetével a zene, a színpad, és az emberek felé kivívta a közönség és a kollégák tiszteletét is. Egy biztos: a szárnyát próbálgató madár (Férfi, Művész, Zenész) ma végleg elrepült egy másik, egy jobb világ felé...(Turay Ida Színház)Isten segítsen a szárnyalásban drága Bernát!


2021.12.24.Szeretetben teljes, áldott ünnepeket kívánunk mindenkinek!


Fogadják szeretettel a mai Adventi kalendáriumban Babicsek Bernát színészünk,
harmonikaművészünk előadásában a "Csendes éj" című dalt.Elvis Presley - Why Me Lord (Live in Memphis 1974)
Miért én Uram (Élő Memphisben, 1974)
HISZEK A KARÁCSONYBAN! Andrea és Virginia Bocelli
"Hallelujah" -t énekel a Teatro Regio di Parmában (2020. dec.)
Mici néni két élete Kiss Manyi és Páger Antal szereplésével.
Nagyszerű film fantasztikus színészekkel.


Csodálatos vígjáték. Részlet az 1962-ben készült filmből...Elvis Presley Green, a ház zöld füve Elvis 1975. március 11-én rögzítette.
Elvis Presley Green, Green Grass of Home - Elvis recorded it March 11, 1975.


Jó megérinteni az otthon zöld füvét. Szerette családját, népét, és dicsőítette az Urat.ELVIS PRESLEY HALLELUJAH dal - Dicsérjétek az Urat!
1958 Elvis Presley videó magyar felirattal


Minden idők legnagyobb szupersztárja, Elvis Presley nagyon alulról, mondhatni a semmiből jött. A memphisi Sun Stúdióban készíti első lemezfelvételét édesanyjának. Ezért még ő fizetett 4 dollárt. Egy héten belül viszont kiadták az első lemezét...

2021.01.09.Béke a völgyben! Elvis for 1956 - Amit egyesek nagyon szívesen elhallgattak.
Elénekelt egy dalt, mellyel a magyarok segélyezésére buzdított.


1936 január 8-án született Elvis Aaron Presley Tupeloban, Mississipi államban. 1977 augusztus 16-án holtan találták. Halálát szívmegállás okozta. 42 évet élt.

Isten áldjon Elvis Aaron Presley, bárhol is vagy!

2021.11.02.2021 október 21-én bemutatásra került az 'ELK*RTUK' c. politikai krimi,


amelyet a baloldal minden lehetséges módon szabotálni próbál. Azt akarják, hogy ne lássuk a 2006-os eseményeket feldolgozó mozifilmet. Éppen ezért szeretnénk figyelmébe ajánlani a vetítési helyszíneket és időpontokat. Keresse meg az Önhöz legközelebbi filmszínházat az országos listából, és foglalja le jegyét! Ne maradjon le a vetítésről! Lista itt!

2021.10.21.2021. október 21-től a mozikban ELK*RTUK TRAILER – Megafilm.
In 2006, something broke in Budapest.


The leaked "autumn speech" of the then leader of the Republic of Hungary at the time of sixteen fundamentally shook the people's faith in democracy and post-communist regime change.

"ELK*RTUK" Politikai krimi az őszödi beszéd kiszivárogtatását követő eseményekről Bánovits Vivianne, Mózes András, Bokor Barna, Gubás Gabi, Bede-Fazekas Szabolcs főszereplésével. További szerepekben Trill Zsolt, Szőke Richárd, Csőre Gábor, Zayzon Zsolt, Nagy Viktor, Jánosi Ferenc, Kékesi Gábor, Ficzere Béla, Tóth Sándor, Őze Áron, Szikszai Rémusz, Kőszegi Ákos és Pápai Erika. Zene: Rakonczai Viktor Látvány: Pintér Réka Jelmez: Zelenka Nóra Hang: Juhos Gábor Vágó: Rumbold László Forgatókönyv: Bendi Balázs Producer: Kálomista Gábor, Helmeczy Dorottya Operatőr: Josep M. Civit Rendező: Keith English

2006-ban Budapesten valami összetört. Az akkor tizenhat éves Magyar Köztársaság vezetőjének kiszivárgott "őszödi beszéde" alapjaiban rengette meg az emberek demokráciába és a kommunizmus utáni rendszerváltozásba vetett hitét. Magyarország első, valós eseményeken alapuló politikai krimije ebbe az időszakba, 2006 indulatokkal teli őszére kalauzolja el nézőit egy fiatal, feltörekvő elemzőlány történetén keresztül.

Amikor Réka (Bánovits Vivianne) rájön, hogy a főnöke (Bokor Barna) részt vett egy botrányos miniszterelnöki hangfelvétel kiszivárogtatásában, úgy dönt, fényt derít az igazság részleteire, hogy ezzel jobb pozíciót zsarolhasson ki magának. Összeáll az MTV-nél újságíró-gyakornokként dolgozó szerelmével (Mózes András), és nyomozni kezd, de mivel lebukik a főnöke előtt, egy nagyhatalmú kör célpontjává válnak. Ezért miközben a beszéd kiszivárogtatásának hátterét, a tévészékház ostromának részleteit és a budapesti rendőrattakok ellentmondásait kutatják, nem csak a karrierjük kerül veszélybe... (Megafilm)

A mozielőzetesről és a filmről alkotott véleményüket, hozzászólásaikat várjuk a film hivatalos Facebook oldalán: https://www.facebook.com/ELKxRTUK

2021.10.24.Békemeneten a Kossuth-nóta Budapest, 2021. október 23.
Tegnap végignéztem az összes fontosabb ünnepi rendezvény közvetítését.


Például az egyik legnagyobb német napilapnak, a Süddeutsche Zeitungnak ezt sikerült összehoznia: "Orbán híveit több száz busszal hozták a megszervezett menetre az ország minden tájáról. De Romániából, Lengyelországból és Olaszországból is jöttek résztvevők. Buszok százai parkoltak a belváros nagyobb útjai mellett."

Hát akkor hallgassuk meg a fővárosba hurcolt, menetelésre kényszerített magyar, román (sic!), lengyel és olasz emberek előadásában a Kossuth-nótát! UTÓIRAT: azt hiszem a német/nyugati fősodorbeli média képviselői ezt soha nem fogják megérteni.

Ha náluk tömegrendezvény van, akkor a résztvevők szétverik Hamburgot, Párizst vagy éppen Amszterdamot. Nálunk meg csak együtt énekelnek. Micsoda hülyeség. (nemethbalazshirei)2021.10.15.Rétvári Bence: A Gyurcsány-film cenzúrája a
baloldali erőszakosság újabb felháborító példája.
The censorship of the Gyurcsány film is
another outrageous example of left-wing violence.


A baloldalról megfenyegették a szereplőket, megfenyegették a rendezőket, megfenyegették az operatőrőket, hogy ez a film ne jöjjön létre. From the left, the actors were threatened, the directors were threatened, the cinematographers were threatened so that this film would not come into being.

Azért, mert úgy látszik, ez a film nagyon érzékeny pontjára tapint rá a baloldalnak, arra, azok készülnek vissza a hatalomba, akik teljes mértékben gátlástalanok. És most nem riadnak vissza a hatalommal való visszaéléstől sem, azért hogy a mozikba ez a film ne tudjon bekerülni, pedig ahogy ön is mondta, ez az elmúlt 20 év legnagyobb szégyenfoltja. (Rétvári Bence)2021.09.17.Böszmeség az őszödi beszéd. Gyurcsány a baloldal vezetője
Orbán Viktor: Őszödi beszéd 15 - DERMESZTŐ velünk élő múlt!


Orbán Viktor: Az őszödi beszéd után nemcsak véresre verték az embereket, hanem becsapták őket és ellenükben kormányozták az országot. Gyurcsány a beszédet elmondta, hazugsággal került kormányra, elvette az emberek pénzét, majd csődbe vitte az országot, még ma is a baloldal vezetője.Deák Dániel: Visszaemlékezésként én is megnéztem
a "Vérbe fojtott köztársaság" elnevezésű vándorkiállítást...
A Toldi rajzfilm Arany János (1817-1882)emlékére készült
Forgatókönyv, figuraterv, rendező Jankovics Marcell (1941-2021)


"Hiszünk abban, hogy életünk értelme hazánk, családunk és Isten szolgálata." Tovább!
Hazaszerető, biblikus keresztény hazafiakat ide várjuk.
Kiállunk Orbán Viktor miniszterelnök úr mellett.Megverték és becsapták az embereket M1 - Híradó


Elvették a 13. havi nyugdíjat, elvettek egy havi fizetést az emberektől, elvették a családtámogatási rendszert, Európában a fizetésekhez képest itt volt legmagasabb a gáz és a villany ára. Az őszödi beszédnek ma a politikai emlékezete él leginkább velünk, de ennek volt egy nagyon súlyos gazdaságpolitikai következménye is az ország számára - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.Az igazság soha nem késő 1-2-3. rész - Fekete Pál története 1:28-tól
A film középpontjában a Zétényi-Takács féle igazságtételi törvény áll.


2021.08.20.Orbán Viktor: A legrockerebb Kossuth-díjas. Gratulálunk!


2021.01.17.Ákos Jerikó című új dala küzdelemre szólít fel
Nagy Feró 1979-es dala a kommunizmus ellen megfogalmazott határozott üzenet volt.


Ákos a Beatrice egy 1979-ben szerzett dalának remake-jével lepte meg a 75. születésnapját ünneplő Nagy Ferót. A bibliai képekre épülő dal üzenete a kommunista rémuralom közepette természetesen félreérthetetlen volt. Csakhogy a mondanivaló napjainkban is tökéletesen célba talál...

A dal alapjául szolgáló történetben a választott nép fiai szembetalálják magukat a bevehetetlennek tűnő Jerikó városával. Isten azonban Izrael bizalmát kéri, egyben megígéri a győzelmet. A zsidóknak nincs más feladatuk, mint teljesíteni Jahve utasítását: körbejárják a rettegett ellenség városát, miközben Istent dicsőítik. Ennek hatására, Isten ígéretének beteljesüléseként, Jerikó falai mintegy "maguktól leomlanak", és Izrael hadserege könnyűszerrel beveszi az ellenség városát.Nagy Feró 1979-es dala a kommunizmus ellen megfogalmazott határozott üzenet volt. Nagy Ferónak boldog 75. születésnapot és további termékeny évtizedeket kívánunk!


Azok számára, akik érteni akarták – és tudták –, komoly mozgósító erővel bírt, illetve reményt adott; azt jelezte, hogy nem tarthat örökké a kommunista-szocialista álmennyország. "De várj, várj, lesz még idő! Eljutok a falak mögé. És a kürt hangjával lerombolom, hogy meghalljátok a győzelmi indulót!"

Kovács Ákos amellett, hogy felköszöntötte az előadó kollégát, minden bizonnyal nem véletlenül vette elő ezt az éneket, amelynek józan számítás szerint ma már legfeljebb csak nosztalgikus üzenettel kellene bírnia. De nem.

Semmi hangulatoskodás, semmi üres visszarévedés nincsen itt – tűpontos üzenet ez a mai korban is. Az ellenség mindössze gúnyát váltott. Mintha Jerikó falait is szorgosan újra felépítették volna közben. Jerikó dala (eredeti címén Támadás!) a küzdelemre mozgósít minket.

Egybegyűjti a választottakat, vagyis mindazokat, akik figyelni akarnak az isteni jelre – és a győztes oldalon állnak. A bevehetetlennek tűnő falak mintha napról napra magasabban tornyosulnának előttünk. A csillagok ígérete azonban él. Ahogy Jerikóban, úgy a kommunizmusban – és ma is. (vasarnap.hu)Akit MEGVERTEK a dalai miatt - NAGY FERÓ portré
A Beatrice frontemberével Bohár Dániel beszélgetett.


Erdélyi menekült szülők gyermekeként látta meg a világot. A nyugati határ mellett született, majd egy budapesti pincelakásban töltötte gyermekkorát. A kommunista rendszer ellensége volt, dalai miatt többször is megverték és fogdába zárták. Nagy Feró a Mi vagyunk a magyarokban beszélt gyermekkoráról, zenéről, a Beatricéról, elnyomásról, arról hogyan nőttek fel a fiai a zenekarral együtt és miképp éli meg nagypapaságát. (PESTITV)

2021.08.16.Augusztus 25-én mutatják be Stefka István
hiánypótló filmjét, A halál népbiztosát * Teljes cikk itt!


Ki kell mondani végre az igazságot és leleplezni a hazugságot, amire a kommunisták a hőseiket építik. Szembesíteni kell a magyarságot a kommunisták valódi bűneivel, mert a fiatalok, még az egyetemeken a történelem szakos hallgatók sem hallják a teljes igazságot a vörösterrorról és arról, hogyan árulták el, játszották ki az ellenségnek már Trianon előtt az országot és nem lehet nem párhuzamot vonni akkori tetteik és a politikai utódok mostani tettei között.

A Lenin-fiúk, egy Fekete-Győr vagy egy Szabó Tímea képében ma is köztünk élnek. A Lenin-fiúk örökösei azok, akik lejáratják, feljelentik és kijátsszák a saját hazájukat, mert a hatalom megszerzéséért bármire képesek – erről beszélt lapigazgatónk, Stefka István legújabb filmje, a Halál népbiztosa közelgő bemutatója apropóján a PestiSrácok.hu-nak. A tanácsköztársaság 133 napjának igaz történetét és Szamuely Tibor népbiztos gyilkoló géppé válásnak történetét feldolgozó, dramatizált jelenetekkel gazdagított dokumentumfilmet augusztus 25-én, 18 órakor mutatják be a József Attila Színházban....

A jegyek ára egységesen 1000 Forint, ami megvásárolható személyesen a színház jegypénztárában vagy online, a színház weboldalán. Az előzetesen lefoglalt jegyeket augusztus 23, 18 óráig kell átvenni, ellenkező esetben a helyek ismét foglalható válnak. A filmbemutató csak oltási igazolvánnyal és a hozzá tartozó személyi okmánnyal együtt látogatható. Várják az érdeklődőket a vetítésre, és az utána következő beszélgetésre. /MR/ (pestisracok.hu)

2021.06.21.Fekete-Győr bevallotta: nyolc nyugati ország támogatja őket
az Orbán-kormány leváltásában * Teljes cikk itt!


Exkluzív nyári utazásra vállalkozott a Momentum miniszterelnök-jelöltje. Fekete-Győr András közösségi oldalán részletezte Verne után szabadon, hogy nyolc országban kíván látogatást tenni nyolc nap alatt. A 80 nap alatt a Föld körül momós verziója nem túl változatos programot ígér: Bandi Cseh Katalinnal karöltve "nyugati szövetségeseiket" látogatja meg, hogy megnyugtassák őket: ne aggódjanak, a gonosz diktátor elnyeri méltó büntetését, amikor ők kerülnek hatalomra...

"Franciaországban kezdünk, onnan pedig Belgium, Hollandia, Németország, Észtország, Finnország, Nagy-Britannia és végül Ausztria a menetrend. Két fő célunk van ezzel a körúttal. Egyrészt az, hogy biztosítsam a nyugati szövetségeseinket és barátainkat: Orbán Viktor 2022-es bukása után Magyarország vissza fog térni a nyugati útra, vissza fog térni a nyugati szövetségi rendszerbe. Amíg ugyanis Orbán Viktornak hívják a magyar miniszterelnököt, Európában keleti diktatúrák trójai falovaként működik a magyar kormány. Ennek fogunk véget vetni, és nyugati irányba állítjuk Magyarországot – mert a magyarok keleti leszakadás helyett nyugati béreket, nyugati életet, és nyugati szabadságot akarnak...

Fegyőr Bandi tehát útnak indul kedden, hogy biztosítsa szövetségeseiket arról, minden rendben lesz, Orbán bukni fog, de azért ehhez nyilván kellene egy kis plusz muníció is. Fegyőr útitársa a Neokomcsi Halálbarbi lesz, aki egészen elképesztő módon képes felpörögni, ha Magyarországot ócsárolhatja. Egyébként utazásuk nem titkolt célja az is, hogy "a nyugatra vándorolt, az Orbán-rendszer által cserben hagyott magyarságot is bevonjuk a 2022 utáni Magyarország jövőjének alakításába". (pestisracok.hu)

Megvédjük a magyar gyerekeket és a magyar szülők jogát, hogy ők dönthessék el, hogy gyermekeink milyen nevelésben részesüljenek.
We protect Hungarian children and the right of Hungarian parents to decide what kind of education our children should receive.2021.08.04.Lewis Hamilton, Sebastian Vettel támadják a gyermekvédelmi törvényt...


Legutóbb a magyarországi Forma1-es futamra érkező pilóták bírálták a jogszabályt. Lewis Hamilton Instagram-oldalán üzent Magyarország Kormányának. Sebastian Vettel pedig, nyomasztónak nevezte a magyar gyermekvédelmi törvényt. Elemzők szerint: nemzetközi hálózat állhat a támadások mögött.

2021.07.30.Elfogadták a gyermekvédelmi népszavazásról szóló referendumot
a gyermekvédelmi népszavazásra. * Teljes cikk itt!


2021.07.24.STOP PRIDE! STOP LMBTQ! Gyermekeink nevelése a szüleik joga.


Semmilyen szexuális propagandának nem tesszük ki őket.
Raising our children is the right of their parents.
We do not expose them to any sexual propaganda.2021.07.22.Interjú Szijjártó Péter külügyminiszter úrral.
Interview with Foreign Minister Péter Szijjártó.
BBC HARDtalk - Ez tényleg kemény volt. BBC HARDtalk - It was really tough.


A nándorfehérvári diadal emléknapját ünnepeljük
1456. július 22. Hunyadi János törökök felett aratott győzelme


2021.07.21.Gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez a kormány //
The government is initiating a referendum on child protection


2021.07.14.CNN teljes interjú Szijjártó Péter külügyminiszter úrral


A nevelés közös nevező a tanár és a szülők között.
Magyar népmesék: A szorgalmas és a rest leány


2021.06.22.A kormány úgy döntött, idén ismét adható többletpont a rész-nyelvvizsgákért is.


Mint ismert, tavaly óta egy emelt szintű érettségi már mindenkinek kötelező, de számos más jogcímen is gyűjthetők pluszpontok, melyek közül az egyik ilyen a nyelvtudás. Az ötszáz pontos rendszerben – ennyi a felvételin elérhető maximum – huszonnyolc pont kapható a középfokú komplex nyelvvizsgáért, felsőfokúért pedig negyven pont. Az Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatása szerint ez a többlet most azt is megilleti, aki csak az írásbeli vizsgarészt tette le. A szóbeli már kevesebbet ér, de a kedvezmény azért nem elhanyagolható: középfokúért tizennégy, a felsőfokú szóbeliért húsz többletpont jár.

Az OH felhívta a figyelmet, hogy aki szeretné feltölteni bizonyítványát az e-felvételibe, július 8-ig teheti ezt meg, és ugyaneddig az időpontig lesz lehetőség dokumentumpótlásra, adat- és sorrend módosításra is. Mint írták, a jelentkezési sorrend módosítására egyetlen alkalommal van lehetőség. Fontos tudni, hogy csak a már megjelölt szakokat lehet mozgatni, újat felvenni nem lehet.

Míg 2020-ban elmaradt a központi eredményváró, az idén ismét együtt ünnepelhetik a ponthatárok kihirdetését a fiatalok, Schanda Tamás államtitkár ugyanis néhány napja bejelentette, hogy az OH és a HÖOK rendezésében lesz Pont ott parti, méghozzá július 22-én. (pestisracok.hu)Legyünk méltóak nagy elődeinkhez!
Béres József, a kutató, a Béres Csepp feltalálója
Gróf Széchenyi István: "Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik."


2021.04.09.Lázár János felszólalása a Parlamentben a felsőoktatásról


Mit mondanak a munkaadók, vagy mit mondanak a hallgatók az egyetemek teljesítményéről? A tartalom vagy a forma a fontos? A szabályozás a Parlamentnél van. A költségvetés szintén a Parlament kezében van. Ez a javaslat az állami vagyon egy részével való gazdálkodás újragondolását is jelenti. A magánérdeket felülírja a közcél. Mezőhegyesen hozták létre a mintagazdaságot. Kik tanulhatnak állami támogatással?

2021.04.18.Törőcsik Mari emlékére készült ez a csodálatos összeállítás,
amit a Filmtörténeti Gyűjtemény fényképeiből Kovács Ádám készített.


"1956 óta, amikor berobbant a Körhinta Marijaként a színházi életbe, megszakítás nélkül játszott. A számok is elképesztőek: százharminckét színházi szerepét őrzi az archívum, ebből hatvanhatot a Nemzeti Színház előadásaiban játszott. Utoljára a 2016-ban bemutatott Galilei életében lépett színpadra. Filmszerepeinek száma százhetvennégy. A számok persze csak a mennyiségről szólnak, de ennek a hosszú pályának az értékét a minőség adta." (Vidnyánszky Attila)

2021.04.16.Vidnyánszky Attila levélben búcsúzott Törőcsik Maritól
a Nemzeti Színház nevében * Teljes cikk itt!


A Nemzeti Színház nevében Vidnyánszky Attila búcsúzott Törőcsik Maritól a színház honlapján. A Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznőt életének 86. évében, hosszas betegség után, pénteken hajnalban érte a halál. A Nemzeti Színház saját halottjának tekinti. A levelet változtatás nélkül közöljük. Nyugodj békében, kedves Mari! (pestisracok.hu)
"Törőcsik Mari számára a színház jelentette az életet. Amikor 2009-ben a klinikai halál állapotából visszatért, régi barátja, az orosz rendező, Anatolij Vasziljev "visszarendezte" az életbe Kaposváron A naphosszat a fákon című előadásban. Később is betegeskedett, sokszor gyenge volt, ám amikor a színpadra lépett, elképedve figyeltük azt az erőt, tartást, energiát, amit a szerepén keresztül mutatott. Igen, kivirult, eleven lett. Nyoma sem volt a gyengeségnek.

Csodáltuk, irigyeltük: honnan van ebben a beteg és törékeny testben az az erő, amit a színpadra lépve mozgósít. Magányosan élt férje, Maár Gyula halála óta. Tudtuk, hogy a színház adott neki erőt az élethez. Az, hogy van dolga, feladata. 1956 óta, amikor berobbant a Körhinta Marijaként a színházi életbe, megszakítás nélkül játszott. A számok is elképesztőek: százharminckét színházi szerepét őrzi az archívum, ebből hatvanhatot a Nemzeti Színház előadásaiban játszott.

Utoljára a 2016-ban bemutatott Galilei életében lépett színpadra. Filmszerepeinek száma százhetvennégy. A számok persze csak a mennyiségről szólnak, de ennek a hosszú pályának az értékét a minőség adta. Barátja, Pilinszky János költő az elsők között ismerte fel és fogalmazta meg ennek a páratlan tehetségnek a titkát.

Így írt róla: "A színészek túlnyomó többsége alakító művész, megformálja a figurát. Törőcsik Mari ritka kivétel, ő nem alakítja, ő táplálja szerepét, lázas ihlettel és folyamatosan. A színpadi alak számára nem kész ruha, mit estéről estére magára ölt: szemünk láttára, pillanatról pillanatra emeli ki szerepét önmagából és szövegéből, a teremtés forrón csupasz és kockázatos gesztusával. Józan és sugallatos egyszerre.

Ezt a szélsőséges és nagyszerű ellentmondást csak zseniális művész tudja elviselni és megvalósítani. Kivételes lélek, ki egyszerre senkié és mindenkié... Törőcsik Mari – jelképes jelenet – egy vidám álarcot tép le magáról. Ami a maszk mögül kitűnik, nemcsak egy síró, elmaszatolt arcocska, hanem valami, amivel alig lehet szembenézni. Törőcsik Mari arca. Életének, szerepeinek, tehetségének örökös, mezítelen tápláléka."...

2021.04.09.Földi László: Nemzetközi erők képzik ki a
magyar ellenzéket a háborús viszonyok megteremtésére


Földi László biztonságpolitikai szakértővel az SZFE-ről készült filmről, az ellenzék és a kormánypárt eszköztáráról, az Orbán-Simicska háború mélységeiről, a jövőben előforduló fake-videókról és a járvány elleni védekezésről is beszélgettünk.

2021.02.23.A sztrájkoló SZFE-tanárok cserben hagyták a diákokat * Teljes cikk itt!
Vidnyánszky Attila: A sztrájk az indításakor is törvénytelen volt.


Több mint húsz sztrájkoló tanár mondott fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, cserben hagyva ezzel a diákokat, akiket korábban az oktatásuk folytatásáról "biztosítottak". Vidnyánszky Attila, az egyetemet irányító alapítvány kuratóriumi elnöke lapunknak arról beszélt, hogy csupán vasárnap jutott el hozzájuk a hír, a péntekig sztrájkoló tanárok úgy tettek, mintha maradnának. – Látszik az, hogy micsoda gépezet működik a háttérben itt, Magyarországon és külföldön is – mondta a Magyar Nemzetnek Vidnyánszky Attila annak kapcsán, hogy a tanárok nyolcvan százalékának a pénteki felmondását csupán vasárnap kapta meg az intézmény vezetősége.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumi elnöke szerint akik felmondtak, azoknak nem a diákok számítanak, őket csupán eszközként használják. – Pár hónappal ezelőtt megfogalmaztuk, hogy a leggonoszabbul akkor fognak eljárni a tanárok, ha úgy csinálnak, mintha maradnának az SZFE-en, és a februári évkezdés első napján mondanak fel. A döntésük ehhez van igazítva annak érdekében, hogy megnehezítsék a mi dolgunkat – hangsúlyozta.

Szóba került a sztrájk befejezésének pénteki bejelentése is. Vidnyánszky Attila kérdésünkre elmondta, a sztrájk az indításakor is törvénytelen volt, és inkább szétszakítják az egyetemet, mintsem együtt próbálnának dolgozni az új vezetéssel. A kuratóriumi elnök az újonnan kinevezett oktató, Szarvas József kapcsán megjegyezte: Magyarország egyik legjobb színésze. – Ráadásul az a társadalmi tevékenység, az a közjólétért tett igyekezethalmaz, amit Jóska az elmúlt évtizedekben megvalósított, a Tündérkertektől a Pajtaszínházáig, az példaértékű, azontúl egy remek, szeretetnek, közismertségnek örvendő színész – tette hozzá. Vidnyánszky Attilának megvan a véleménye Sárosdi Lilláról is, aki korábban férje, Schilling Árpád színházában két férfit elégített ki a színpadon, meztelenül. – És akkor félszínészek Franciaországból üzengetnek, borzalmas színészi teljesítménnyel, ahol nemcsak a tartalom rettenetes, hanem az a minőség is, ahogy teljesít mint színész – mondta... (magyarnemzet.hu)

2021.03.12.Példamutató Március 15-i ünnepi műsor (AJRG - 8.a osztály) 2020
Gratulálunk! Nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Technikum és Kollégium


Ünnepi műsort adtak az iskola 8.a osztályos diákjai az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc tiszteletére. A koronavírussal összefüggő utasításoknak megfelelően a műsort előző nap rögzítették a díszteremben. Minden osztály a saját termében nézte meg felvételről 2020. március 13-án, a harmadik órában.

2021.02.11.Néző László: Rémisztő einstand * Teljes cikk itt!
Mi lesz a Molnár Antal Zeneiskola 600 tanulójának és tanárának a sorsa?


"– A Múziumban tegnap megint einstandot csináltak!
– Kik?
– Hát a Pásztorok. A két Pásztor.
Nagy csönd lett erre.

Ehhez tudni kell, mi az az einstand. Ez különleges pesti gyerekszó. Mikor valamelyik erősebb fiú golyózni, tollazni vagy szentjánoskenyér-magba – pesti nyelven: boxenlibe – játszani lát magánál gyöngébbet, s a játékot el akarja venni tőle, akkor azt mondja: einstand. Ez a csúf német szó azt jelenti, hogy az erős fiú hadizsákmánynak nyilvánítja a golyót, s aki ellenállni merészel, azzal szemben erőszakot fog használni. Az einstand tehát hadüzenet is. Egyszersmind az ostromállapotnak, az erőszaknak, az ököljognak és a kalózuralomnak rövid, de velős kijelentése."

Az idők és a körülmények változhatnak, de úgy látszik, az einstand örök marad. Most nem a Pásztorok A Pál utcai fiúkból érzik magukat nagyon erősnek, hanem a Niedermüller nevű erzsébetvárosi polgármester irigyelte meg a kisebbek üveggolyóját. Ez az üveggolyó azonban nem egy játék, hanem legalább hatszáz gyerek sorsa. Ezzel szórakozik ez a DK-s vörös inges. A történet igen egyszerű és átlátszó: az előző, fideszes önkormányzat által kifejezetten a nagy múltú és elismert Molnár Antal Zeneiskola részére felújított VII. kerületi épületet hipp-hopp átjátszották a kétes egzisztenciájú, éppen hogy megalakult Free­szfe Egyesületnek.

Persze törvényesen és tisztességesen, ahogy ezek mindig is szokták. Megpályáztatták az ingatlan hasznosítását, mondják, s mit ad Isten, éppen a Színház- és Filmművészeti Egyetemről kimászolygottak egyesülete lett a nyerő. Igaz, hogy a pályázatot úgy eldugta a DK-s vezetésű önkormányzat, hogy maga Kántor kutya sem szagolta volna ki, de hát ezeknek a színészpalántáknak még a vadászkutyáknál is jobb ösztönük van, rögtön kiszimatolták a lehetőséget.

Azt írja nevezett egyesület a honlapján, amin egyébként a pénzkunyeráláson kívül szinte nincs is más tartalom: "Ezért hoztuk létre ezt a közösséget, hogy teret és lehetőségeket biztosítsunk azoknak, akik nem tűrik tovább a párbeszéd hiányát, a művészeti szabadság eltiprását!" Na, erről a párbeszédről meg a művészi szabadságról azért nyilván lenne véleménye a zeneiskola hatszáz tanulójának és a tanáraiknak is. Igaz, őket senki nem kérdezi közülük. Einstandnál nem kérdezik meg a gyengébbeket, mit akarnak.

Ha kicsit viccesebb kedvemben lennék, azt gondolnám, ez a Niedermüller elirigyelte az amerikai baloldali bolondok ideológiáját, akik a komoly zenét a fehér felsőbbrendűség megnyilvánulásának tartják, s ezért tett keresztbe a zeneiskolának. Ilyen alapon, ha tehetné, nyilván betiltaná a matematika oktatását is, ugyanis az is a fehér emberek felsőbbrendűségének a kifejeződése, ahogy halljuk. Számtan helyett Gyurcsány Feri bácsi tartana az Erzsébetvárosban tanórákat, Hogyan legyünk milliárdosok címmel. Neki a matekból úgyis csak ez számít, na meg maximum, hogy deci vagy féldeci.

Csak hát ez az egész cseppet sem vicces. Sokkal inkább rémisztő. Mert ez az egykor önmagát is alkalmatlannak tartó, a keresztények ellen hergelő, botrányt botrányra halmozó polgármester kicsiben megmutatja, mit tennének ezek az országgal, ha valami balszerencse folytán újra kormányozhatnának. Országos einstand jönne, ostromállapot, erőszak, ököljog és kalózuralom. Mint egykor, Gyurcsány Ferenc országlása alatt. De ahogyan Molnár Ferenc írta, az einstand hadüzenet is. 2022-ben egy újabb, talán utolsó háborút kell vívni ellenük. Hogy ezek a rémisztő vörös ingesek végképp megverve eliszkoljanak a grundunkról. (magyarnemzet.hu)

2021.02.02.Rátóti Zoltán az évkezdésről, a nemzeti-keresztény értékrendről és a kilátásokról
Pataki tamás: "Nem lesz nemzeti érzés tanóra" * Teljes cikk itt!


A tetteinkkel, világlátásunkkal, gondolkodásunkkal példát lehet és kell mutatnunk, ez a legjobb módszer – mondta Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, érdemes és kiváló művész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem új tanára, az egyetem kuratóriumának tagja. A színművésszel az évkezdésről, a nemzeti-keresztény értékrendről és a kilátásokról beszélgettünk.
- Színész, rendező, színházigazgató. Azt sehol sem olvastam, hogy tanított is volna.
– Pedig művészi beszédet tanítottam a Kaposvári Színművészeti Egyetemen, Vidnyánszky Attila osztályában.
– Apponyi Albert beszédének előadása utána ez nem lep meg. Hagyott önben nyomot ez a szerep? Miért fontos, hogy egy színész jól beszéljen?
– Minden nagy és nehéz feladat erősíti az alapot, amelyre a következő szerepek épülhetnek. A második kérdésére egyszerű a válasz: azért fontos, hogy egy színész jól beszéljen, mert a nézőnek értenie kell a szöveget. Nagy adománya sorsomnak, hogy Gáti Józseftől tanulhattam a főiskolán művészi beszédet, versmondást. Az ő szigorúsága és színészszeretete segített mindannyiunkat, akik nála tanultunk ahhoz, hogy jól beszélő színészek lettünk.
– Az új SZFE-n Szarvas József a prózai színész osztály vezetője, ön pedig a segítője lesz.
– A színészmesterséget fogjuk oktatni. Ez azért különleges, mert noha különböző évfolyamokon, de mindketten Horvai István és Kapás Dezső osztályába jártunk az akkori főiskolán. A felkérés után egyeztettük mindazokat az élményeket, tapasztalatokat, tananyagokat, amiket Horvaiék nekünk tanítottak vagy velünk csináltattak. Elemeztük, hogyan oktattak bennünket, mert a Horvai–Kapás páros pedagógiai szellemét szeretnénk továbbvinni. Ezt a szándékot erősíti Méhes László tanártársunk, a leendő zenés mesterség oktatója, aki osztálytársam volt.
– Hogyan lehetne összefoglalni a módszer lényegét?
– A két mester két módszert képviselt, ezért helyesebb, ha néhány jellemzőt mondok. A színpadi egyedülléttől, a színpadi kapcsolatfelvételtől a partnerre/partnerekre való figyelmen át a jelenetértelmezésen, -elemzésen keresztül a nélkülözhetetlen rögzítőképességig terjedt az első két év mindennapi gyakorlata. Sztanyiszlavszkij módszerét más-más irányból közvetítették felénk.
– "A kuratóriumi tagsággal vállaltam, hogy az SZFE – te is jól tudod – egyoldalú képzésében a nemzeti, keresztény értékrend is helyet kapjon" – ezt tavaly nyáron ön írta válaszként Alföldi Róbertnek. Hogyan kap majd helyet?
– Szarvas József és én a nemzeti-keresztény értékrendet képviseljük. Nem lesz "nemzeti érzés tanóra", ezt nem így kell elképzelni. Azt gondolom, hogy a tetteinkkel, világlátásunkkal, gondolkodásunkkal példát lehet és kell mutatnunk, ez a legjobb módszer.
– Sokan azzal riogattak a sajtóban, hogy ideológiai oktatás lesz.
– Senki ne dőljön be az efféle huhogásnak. Mi nem törekszünk átnevelésre... Korábban hallhattunk ilyen történeteket, melyekről nem is akarok véleményt mondani, mert már nem az intézmény múltjával akarok foglalkozni, vagy összehasonlítgatni magunkat azzal, ami volt: muszáj előre nézni és a saját magunk dolgát végezni... (magyarnemzet.hu)Apponyi Albert gróf trianoni beszéde


Apponyi Albert gróf történelmivé vált, eredetileg franciául, angolul és magyarul is előadott beszéde lenyűgöző szónoki teljesítmény volt 1920. január 16-án Párizsban.
"Önök most megásták Magyarország sírját, de Magyarország ott lesz a temetésén mindazon országoknak, amelyek most itt megásták Magyarország sírját." (Gróf Apponyi Albert)

A beszéd - Apponyi a magyar ügy védelmében 1920 januárjában, Párizsban szembesült a magyar békedelegáció az Antanthatalmak békefeltételeivel. A Történelmi Magyarország számára modern korban ismert legsúlyosabb büntetést szánták a győztes hatalmak.

Aponyi amikor szót kapott, Clemenceau - a diplomáciai protokoll eltiprásával, egyszerűen azt mondta neki - Maradhat ülve... egy "béketárgyaláson".., ez kb. azt jelenti, - Tök mindegy mit mondasz... Aponyi tökéletes francia nyelven elkezdte a beszédjét, de kis idő múlva Clemenceau félbeszakította, mondván, hogy a fordítók angolra is lefordítsák amit mond.

Erre Aponyi udvariasan megkérte, hogy hadd tegye meg ezt ő, és immár tökéletes angol nyelven megismételte, és olaszul is, amit addig mondott, és ez így ment...

A résztvevők ugyan eltátották a szájukat, és az addigi ellenséges hangulat, jó egynéhány jelenlévőben komoly rokonszenvet ébresztett. Az olasz külügyminiszter követelte, hogy vizsgálják felül a "békejavaslatot"...de ez beszéd, ma már csak sajnos a retorika valaha elhangzott egyedülálló és megismételhetetlen állócsillaga...(Péter Simonics hozzászólása)Apponyi Albert gróf trianoni beszéde


Az Apponyi Albert vezette békedelegációnak mindösszesen egy napot szántak, hogy megfogalmazza ellenérveit az igen szigorú feltételekkel szemben. Így született meg az XX. századi magyar történelem egyik legnagyobb hatású beszéde az immár 100 éves Apponyi beszéd. Szereplők: Gróf Apponyi Albert: Rátóti Zoltán; Georges Clemenceau: Dánielfy Zsolt; Történész szakértő: Dr. Máthé Áron

2021.01.27.Jelképek erdején át * Teljes cikk itt!
Provokáló kérdések, nyegle kritikák


Erre gondolhatunk, amikor Makovecz Imre terveinek, alkotásainak pár hete felforrósodó vitáit olvassuk. Itt most nem cél a terveinek elemzése, nem most fog eldőlni a feltámadás megtervezett templomának helyszíne s a jogi, egyházi, pártpolitikai állóháború.

Egyetértek Makovecz Pál szavaival: "Szét kell tudni választani Makovecz Imre építészetét és a magánéletéhez tartozó közéleti tevékenységét. Ő szét tudta választani ezeket, nem jobb- vagy baloldali épületeket épített, hanem olyanokat, amelyek rendkívül sajátos értékrendet képviselnek, és amelyeket egyik politikai oldal sem tekinthet magáénak."

Makovecz Imre életművét az egész világon ismerik, nagyra becsülik. Művészeti hagyatéka gondozására program született. Értéke egyetemes érték. Szóra sem érdemesek a provokáló kérdések. Ha kell az alkotása, arra a nemzet a pénzt összedobja (szün és ballo: össze és dob), ez is jelkép lesz. Vagy nem lesz. A felelősség nélküli, taktikusan gyáva kötözködésekre válaszolni nem kell.

Tán csak egy szó eligazítás kellene a provokátoroknak, amit Makovecz a vörösiszap-katasztrófa áldozatai­nak ingyen tervezett házaihoz betoppanó sunyi banki ügynöknek mondott: – Kifelé! Az alábbi írás eredete egyszerű – megelégeltem, hogy értelmes, a világszínvonalú építészt kedvelő józan emberek Makovecz jelképeit kifogásolják, hol az érthetőség, hol az egyháziasság nevében.

A hal, az Ikhthüsz az őskeresztények betűszimbólumaként az Emberfia görög neve (Ieszusz Khrisztosz Theoú Hüiosz Szótér), azaz Jézus Krisztus, Isten Fia, Megváltó. Ezt talán még a kötöszködő vádlók sem tudják szembeállítani a vallás képeivel. /Fotó: Pixabay/ (magyarnemzet.hu)

2020.12.17.Diákként is megéri küzdeni a koronavírus ellen * Teljes cikk itt!
SZÁLLÁST, ÉTKEZÉST ÉS ANYAGI JUTTATÁST IS KAPNAK AZ ÖNKÉNTES HALLGATÓK


Nemcsak ösztöndíjat, illetve fizetést, hanem jelentős tanulmányi és vizsgakedvezményeket is kapnak azok az orvosi és egészségtudományi területen tanuló hallgatók, akik kiveszik a részüket a járvány elleni védekezésből. A koronavírus-tesztelésben és a betegellátásban segédkező fiatalokat a 2021-es tanévben nem lehet átsorolni fizetős képzésre, de félévközi beszámolók, dolgozatok alól is mentesülhetnek.

Sokféle módon segítik a járványügyi védekezést a felsőoktatásban tanuló fiatalok. Mindebből nem csupán az egészségügy és a lakosság, hanem a diákok maguk is profitálnak, mert amellett, hogy valós élethelyzetben szerezhetnek szakmai gyakorlatot, fizetséget és tanulmányi kedvezményeket is kapnak. Mint megírtuk, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere néhány hete jelentette be, hogy a védekezésbe bevont hallgatók könnyített feltételek mentén teljesíthetik a szemesztert.

A tárcavezető akkor többet nem árult el, azóta viszont megszületett a vonatkozó kormányrendelet, amely rögzíti a részleteket. Az orvos- és egészségtudományi képzésben tanulók önkéntes alapon részt vesznek az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szűrési és egyéb operatív feladataiban. Ezentúl a fiatalok kirendelés alapján a célzott iskolai, óvodai és hivatali tesztelésekbe, továbbá a kórházak betegellátó tevékenységébe is bekapcsolódtak. (magyarnemzet.hu)

2020.12.08.Bevált az iskolaőrség, biztonságosabbak lettek az intézmények * Teljes cikk itt!
Köszönőleveleket írtak pedagógusok, szülők a rendőrségnek


Az Országos Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Szolgálata szerint az iskolaőri rendszer idei, szeptember elsejei bevezetése óta a tapasztalatok azt mutatják, hogy az iskolaőrök fogadtatása az érintett intézményekben kedvező volt mind a pedagógusok, mind a diákok részéről. A rendőrség napi kapcsolatot tart az oktatási intézményekkel, kiemelt feladatként kezeli az iskolaőrök továbbképzését.

Az iskolaőri szolgálat szempontjából legérintettebb megye pedagógusainak nevében egy tanítónő köszönte meg az iskolaőrség eddigi munkáját a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjének. A rendőrség szerint az ilyen visszajelzések igazolják vissza a leghitelesebben, szükség volt az iskolaőri szolgálatra. Kosárkó Istvánné, az Alsózsolcai Herman Ottó Általános Iskola tanítónője a 2020–2021-es tanév első felének vége felé közeledve nyílt levélben köszönte meg az rendőrségnek az iskolaőrök munkáját, kiemelve a saját iskolájában dolgozó őr, a helyi Halász Zoltán helytállását...

A köszönőlevélben kiemelték, hogy az iskolaőri rendszer bevezetésével megszűnt a tanintézményben a szülők indokolatlan bejárása, ami korábban sokszor konfliktusokat okozott. Alsózsolca hiteles és jól működő iskolaőre a törvényt képviselve növelte az iskola tanulóinak és dolgozóinak biztonságérzetét, igazolva ezzel az iskolaőri szolgálat létjogosultságát. Egy másik borsodi intézményben, a sajókazai általános iskolában november végén életet mentett az ott szolgálatot teljesítő iskolaőr... (magyarnemzet.hu)

2020.10.30.Felfüggeszti az oktatást a színművészeti egyetem * Teljes cikk itt!
Tisztelt Egyetemi Polgárok!


A Színház- és Filmművészeti Egyetem létesítményeit megbénító hallgatói blokád miatt az Egyetem új vezetői 2020. október 1. óta nem tudják elfoglalni hivatalukat, melynek okán immár egy hónapja egyetlen érdemi döntéshozó sincs az egyetemi létesítményekben. Az Egyetem új vezetése így nem lát rá belülről az oktatás tényleges folyamatára, ez pedig ellehetetleníti a valós oktatási tevékenység nyomon követését és a felelős vezetői döntések meghozatalát.

Szintén jelentős problémát okoz, hogy az általunk megismert adatok alapján az Egyetem elfoglalt létesítményeiben a tűz- és balesetvédelmi szabályok nem, vagy csak részben érvényesülnek, a higiéniás viszonyok aggasztóak, az épületekben rendszeres az alkoholfogyasztás és a nemdohányzók védelmére vonatkozó szabályok megszegése. Ilyen körülmények között az oktatás feltételei az SZFE létesítményeiben felelősséggel nem biztosíthatóak.

A fenti körülményekről az Egyetem tájékoztatta az Oktatási Hivatalt, amely kiadott végzésében az Egyetemen kialakult vis maior helyzet soron kívüli megszüntetésére szólította fel a fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány Kuratóriumát. Ennek alapján a Kuratórium úgy döntött, hogy az őszi szünetet követően az oktatási tevékenység a Színház- és Filmművészeti Egyetemen a helyzet tisztázásáig felfüggesztésre kerül, a hivatali munkavégzés pedig 2020. november 1. után visszavonásig továbbra is az Egyetem kancellárja által elrendelt otthoni munkavégzés szabályai szerint folytatódik.

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány Kuratóriuma egyben felkéri az Upor László által vezetett max. 3 fős tanári, és a Csarnai Mihály által vezetett max. 3 fős hallgatói delegációkat, hogy jelenjenek meg 2020. november 2-án 11:00 órakor a Bajor Gizi Színészmúzeum (1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16) tárgyalótermében a tanév további sorsát, illetve az Egyetemünk jövőjét érintő egyeztetésre, melyen részünkről a Kuratórium képviselői és az Egyetem új vezetői lesznek jelen.

Bármelyik tárgyalófél hiányában az egyeztetést eredménytelennek tekintjük. Az esemény nem lesz nyilvános, az ott elhangzottakról ugyanakkor jegyzőkönyv készül. Egyben felhívjuk a figyelmet a járványügyi szabályok betartására, különösen a maszkviselési kötelezettségre.
Budapest, 2020. október 30-án
Rátóti Zoltán
Színház- és Filmművészetért Alapítvány Kuratóriumi elnöke nevében
(magyarnemzet.hu)

2020.10.26.Vidnyánszky Attila is szót kap az Európai Parlament SZFE-vitáján * Teljes cikk itt!


Az Európai Parlament kulturális és oktatási szakbizottságában (CULT) kerül napirendre kedden a Magyar Színház- és Filmművészeti Egyetem ügye. A brüsszeli, de a vírus miatt lényegében távkapcsolattal zajló vita szereplői Vidnyánszky Attila, az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke, György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, Upor László, a SZFE lemondott rektorhelyettese, illetve Milovits Hanna, a hallgatói önkormányzat elnökhelyettese lesz. Az EP szakbizottsága a testület Zöld frakciójának kezdeményezésre vitatja meg az ügyet.

Emlékezetes, korábban a CULT a Közép-európai Egyetem (CEU) és a magyar felsőoktatási törvény 2017-es módosítása miatt fogalmazott meg kritikát, a szakbizottság ezen véleménye pedig a 2018-as, a magyar jogállamiság helyzetét bíráló Sargentini-jelentésben is visszaköszönt. Az SZFE-kérdésben az uniós intézményeknek egyébként nincs hatáskörük, noha az EU Alapjogi Chartája tartalmazza a művészet és a kutatás szabadságának követelményét.

Az ügyben a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselői Mariya Gabrielnek, az Európai Bizottság oktatásért és kultúráért is felelős biztosának írtak levelet még szeptember elején, ebben azt panaszolták: a magyar kormány "meghódítja" a független művészeti, tudományos és oktatási intézményeket. Az EP oktatási és kulturális szakbizottságának a Fidesz EP-képviselője, Bocskor Andrea az egyik alelnöke. A CULT-nak más hazai tagja nincs. (magyarnemzet.hu)

2020.10.18.A nyugdíjas korosztály néhány tagja gondolta fontosnak,
hogy a tanszabadságért küzdjenek * Teljes cikk itt!


Az útfelújítási munkák szalagjaihoz láthatóan különös vonzalmat érző fiatalság mellett leginkább a nyugdíjas korosztály néhány tagja gondolta fontosnak, hogy a tanszabadságért küzdjenek, bár akadt olyan is, aki azt hitte, hogy a diákokat ki kell szabadítani az épületből, majd döbbenten vette tudomásul, hogy oda ők maguk zárkóztak be – így nincs szükség arra, hogy kiszabadítsák őket onnét. Az egyébként igaz, hogy a "FreeSZFE" jelszó megtévesztő lehet egy laikus számára, hiszen érthetetlen, miért kell azokat felszabadítani, akik elfoglaltak egy épületet és nem hajlandóak kijönni onnét. Hiába rendelte el ugyanis a Színház- és Filmművészeti egyetem új kancellárja, Szarka Gábor, hogy péntek este hat óráig ürítsék ki az SzFE épületeit, erre végül nem került sor.

A Titkos Egyetem közösség (már az elnevezés is beszédes) más csoportokkal (?) egyeztetve arra jutott, hogy ott a helyük az egyetemfoglalók mellett, ezért arra kértek mindenkit, hogy menjenek velük a Vas utcai épülete elé. Az eddigi tüntetésekről jól ismert arcok, CEU-s aktivisták, DK-s mozgalmi emberek mellett újabb forradalmárokkal is találkoztunk, akik közül többen provokálták a média munkatársait.

A már unalomig ismert "Szabad ország, szabad egyetem!" rigmus – a 2012–2013-as diáktüntetéseken hangzott fel először, azóta is kedvelt mantra – egyre erőtlenebbül csendült fel, a tüntetést végül néhány provokátornak köszönhetően azért sikerült mégiscsak emlékezetessé tenni számunkra. A videóból az is kiderül, hogy az egyetemi forradalmi gárdistáknak fogalmuk sincs arról, hogy törvénysértő-e az, amit csinálnak, de jól láthatóan fel sem fogják, hogy egyáltalán miért is vannak ott. (pestitv.pestisracok.hu)

2020.10.17.

SZFE létesítményeinek működési rendjét veszélyeztető
ellenőrizhetetlen belső viszonyok * Teljes cikk itt!


Szarka Gábor hozzátette: az őszi szünet előrehozásával az volt az elsődleges cél, hogy a szabadság előbb kezdődjön. Hangsúlyozta: azért is fontos ez a pár nap – azon kívül, hogy el fogják végezni a fertőtlenítést és egyebeket – mert szükség van az időre, hogy mindenki egy kicsit lenyugodjon, a hallgatók, a dolgozók, a tanárok és a vezetőség is.

"Ebből a kicsit pszichotikus állapotból a hallgatók kimozogjanak, hazamenjenek, beszélgessenek a szüleikkel, egy kicsit nyugodjanak meg, és próbáljanak meg olyan döntést hozni, ami nem a saját intézményük elleni különböző lépésekre vonatkozik" – mondta.

Arról is beszélt, hogy a vezetők csak akkor szándékoznak az egyetemre bemenni, ha meghívják őket valamilyen tárgyalásra vagy egyeztetésre. A hallgatók a blokádot fenntarthatják, csak felmerül a kérdés, hogy ki ellen – mondta kérdésre válaszolva. (MTI/vasarnap.hu)

2020.10.13.Végre! Kikapcsolták az internetet az SZFE-n * Teljes cikk itt!


Mind a Színház- és Filmművészeti Egyetem Szentkirályi utcai, mind a Vas utcai épületében, mind pedig a Vas utcához tartozó kollégiumban kikapcsoltatta az internetet az egyetem újonnan kinevezett vezetése. A Hallgatói Kommunikációért felelős hallgató elmondta, tudni lehetett hogy ma 6-tól fórumot tartanak, amihez a járványhelyzet okozta limitált offline létszám miatt, szükségük van internetre. A hallgató elmondta azt is, a Vas utcai épület kollégiumi részében az internet kikapcsolásával az egyetem vezetése megszegte az ott elszállásolt hallgatókkal kötött szerződést, mivel ők a kollégiumi díjukkal az internetszolgáltatásért is fizetnek.

Az egyetemen felröppent, és most beigazolódott pletykák szerint Szarka Gábor ma reggel elhangzott nyilatkozatával összhangban az egyetem területén minden nap este 6 és reggel 7 között fogják szüneteltetni az internetszolgáltatást, azonban a nekünk nyilatkozó hallgató szerint még bizonytalan hogy reggel valóban vissza lesz-e állítva az internet. A ma reggel kiadott közlemény szerint az új vezetőség a tanköztársaságot a mai nappal befejezettnek tekinti, attól a továbbiakban elhatárolódik, annak infrastrukturális és pénzügyi feltételeit nem biztosítja. (vadhajtasok.hu)

2020.10.08.

A tüntetők nem engedték be az SZFE-re az egyetem kancellárját

Immár másodszor sem engedték be a hallgatók Szarka Gábor frissen kinevezett kancellárt a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói. A vezetés többé nem vállal felelősséget a Vas utcai épületért, a sztrájkolók pedig elutasítják az SZFE modernizálását, és a kuratórium lemondását követelték.Több dokumentum várja készenlétben, hogy ezeket aláírjam, ezek között nagyon fontos szerződések, pénzügyi dokumentumok, teljesítési igazolások vannak. Ennek következtében, ha én nem tudok bemenni az épületbe, akkor sajnos a mai napon nem fogom tudni ezeket aláírni.

Annak kell vállalnia a felelősséget, aki önöket ideküldte – mondta Szarka Gábor az egyetem kancellárja, miután a hallgatók nem engedték be a Vas utcai épületbe. A kancellár szeretett volna egy, az "arcát felvállaló" hallgatókat képviselő személlyel tárgyalni, azonban ez kudarcba fulladt. Az egyik hallgató azzal érvelt, hogy az épületen kívül is lehetőség van ezeket a dokumentumokat aláírni, ezáltal a fizetések átutalása is megoldható.

Szarka Gábor megjegyezte, hogy elődjét, Vonderviszt Lajost is Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök aláírásával nevezték ki augusztusban, amely ellen nem volt kifogása a sztrájkolóknak, akit minden feltétel nélkül beengedtek az épületbe. – Én ugyanannak a személynek, Vidnyánszky Attilának vagyok a kinevezettje, akinek a személyét most nem fogadják el, és nem engedik be.

Ez azt jelenti, hogy nem Vidnyánszky személyével vagy jogi személyiségével van kifogása az ítélőknek, hanem bizonyos személyekkel, akiket diszkriminálnak – fejtette ki a kancellár, aki a helyszínen felolvasta közleményét. Szarka Gábor bejelentette, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzet megoldása érdekében a vezetés által felajánlott párbeszéd és megállapodás lehetőségét az egyetemfoglalók és a sztrájkbizottság is elutasította. (magyarnemzet.hu)

2020.09.24.Magdolna - filmdráma előzetes (trailer) Nagy Katica és Buvári Villő főszereplésével


A film Magdolna két drámai napját mutatja be. Egy napsütéses napot, amikor 1933-ban, 12 éves korában sorsára nézve egy rejtélyes "üzenetet" kap. És az utolsó napját, amelyben számára elkerülhetetlen az áldozathozatal és a halál. Ez utóbbi nap a II. világháború egyik utolsó napja Magyarországon, amikor az orosz hadsereg megérkezik a balatoni régióba, és egy orosz katona meggyilkolja Magdolnát. Operatőr: Tóth Zsolt; Hangmester: Terner Péter; Vágó: Vághy Anna; Zeneszerző: Szirtes Edina Mókus; Főszereplők: Nagy Katica, Buvári Villő

2020.09.24.Csejk Miklós: Buvári Tamás filmje egy igazán megélt történet
Heti filmbemutató – Buvári Tamás: Magdolna (2020) * Teljes cikk itt!


Buvári Tamás Magdolna című alkotása remekmű. A képkockák festői kompozíciója kicsit sem öncélú esztétizálásról szól, hanem igazi látnoki fényfestésről. Egy lány lelkének napos és sötét pillanatait festi a rendező fénnyel és árnyékkal, és bár tudjuk, hogy felvett filmről van szó, mégis úgy érezzük, mintha abban a pillanatban, amikor nézzük, születne meg ez a csoda. A szereplők ugyanis nem eljátszották, hanem igazán megélték a történetet...

Az alkotás hőse Bódi Mária Magdolna, aki valóban létező személy volt, látnoki képességei voltak, szentéletű, 1945-ben vértanúhalált halt Balatonfűzfő mellett, Litéren, egészen pontosan megfogalmazva lelőtte őt, mint egy kutyát, egy szovjet katona, miután nem engedte megerőszakolni magát. De a film nemcsak azért érdekes, mert egy olyan témát feszeget, amelyről ki tudja, miért, de hetvenöt éve nem nagyon készül magyar film, hanem azért is, mert Magdolna lelki fejlődését hitelesen képes ábrázolni.

Buvári Tamás Magdolnája párhuzamos montázzsal mutatja be a 12 éves leányzó (Buvári Villő természetes és egy kiskamasz gyermekre jellemző reakciókat hitelesen bemutató játékával) nyarát 1933-ban a Káli-medencében és a 24 éves fiatal felnőtt nő küzdelmét, akit Nagy Katica kevés szóval, ám annál több és mélyebb átéléssel varázsol a vászonra. A korok közötti ugrálás remek dramaturgiai megoldás, amely lehetőséget ad arra, hogy feltárulkozzon egy lelki fejlődés íve... (magyarnemzet.hu)

2020.09.21."Ebben a küzdelemben nem állunk jól"... * Teljes cikk itt!
Fotón Raffay Ernő, Harmati István, Szakács Árpád, Varga Csaba, Földi László, Domonkos László, Lentner Csaba, Tóth Gy. László


A Magyar Polgári Demokraták Társaság /MPDT/ szombati egész napos rendezvényen konzervatív értelmiségiek a rendszerváltozás óta eltelt harminc év történéseit elemezték különböző szemszögből. Varga Csaba jogfilozófus a jogi átmenet kapcsán kifejtette, ma már egyértelműen láthatjuk, hogy sok esetben a kommunista nomenklatúra átmentését segítették a korabeli döntések.

A professzor ezzel kapcsolatban kiemelte a Sólyom László vezette Alkotmánybíróság felelősségét. Mint mondta: nem lett volna feltétlenül szükség egy ilyen testület létrehozására, de végül megköttetett az alku, amely egy kommunista-katolikus szövetség lett liberális égisz alatt...

A rendszerváltozás időszakáról Lentner Csaba közgazdász Csengey Dénest idézve azt mondta: "Lelkiekben lett csak miénk a haza." Visszatekintve egyértelmű, hogy a balliberális kormányok felbecsülhetetlen gazdasági károkat okoztak Magyarországnak. Még Antall József idején elkezdődött az állam ellenőrző funkcióinak leépítése, majd következett a rosszul megszervezett privatizáció és az adósságcsapda, amely mind az államot, mind annak polgárait ellehetetlenítette. (magyarnemzet.hu)

2020.09.19.

Libernyákok a súgólyukban * Teljes cikk itt!

Megszólalt a Vas utcai színészbarikád fiúsított Jeanne d’Arcja, a lázadók elnöke, a 23 esztendős Csernai Mihály, aki fiatalos hevülettel, de kellő tapasztalat nélkül, akár Geréb a Pál utcai rövidnadrágosok barikádján, azonnal el is árulta a Vas utcai zendülést. Legalábbis ami a blokádverés megszervezését, előkészítését, levezénylését, röviden spontaneitását illeti... (magyarnemzet.hu)

2020.09.18.

Dokumentum igazolja: előkészített baloldali akció az SZFE egyetemfoglalása
A színművészeti egyetem oktatta a diákokat a blokádállításra! * Teljes cikk itt!


Egy nyilvánosságra került dokumentum szerint a színművészeti egyetem kommunikációs vezetője körlevélben szervezett a diákok között egy négynapos nyári szabadegyetemet, amelynek témája: megbukott a képviseleti demokrácia. A dokumentumot az Origó hozta nyilvánosságra, amelyből kiderül: Soros György által támogatott baloldali aktivisták képezték ki a hallgatókat az egyetemfoglalásra.

Augusztus 5-én, tehát csaknem egy hónappal azelőtt, hogy néhány tucat hallgató elbarikádozta a színművészetit, hogy a törvényesen megválasztott kuratórium Vidnyánszky Attila vezetésével ne irányíthassa az egyetemet, a színművészeti egyetem kommunikációs vezetője körlevélben szervezett a diákok között egy négynapos nyári szabadegyetemet – írja az Origó.hu.

A szabadegyetem témái: megbukott a képviseleti demokrácia (azaz, akkor mindent lehet, fel lehet rúgni a demokrácia szabályait), egyetemfoglalás, hogyan zajlott 2009-ben a zágrábi egyetem blokádja, hogyan tud a színház több lenni, mint művészet. A közreműködők között ott volt Gulyás Márton és Misetics Bálint (a polgári engedetlenségről szóló könyv szerzője, sorosista aktivista, jelenleg Karácsony Gergely főtanácsadója) is, de volt börtönpszichológus (sokáig zárt közösségben lenni – lásd: blokád) is, a később talán leghangosabban tiltakozó filmrendező, Hajdu Szabolcs és a foglalást támogató Örkény Színház is. Az internetes lap rámutatott: erősen megdőlni látszik a valójában persze senki által el nem hitt baloldali állítás, hogy az egyetemisták mindent maguktól csináltak... (magyarnemzet.hu)

2020.09.13.Bayer show című műsorának Vidnyánszky Attila volt a vendége,


aki beszélt a kuratórium és az SZFE vezetése közötti feszültségekről, de kitért arra is, hogy milyen tervekkel szeretnék öregbíteni az intézmény hírnevét, és milyen főbb csapásvonalakat fogalmaztak meg az egyetem működtetésével kapcsolatban. (HÍR TV)

2020.09.14.Köztársaságot alapítanak az SZFE-n, ahol blokád alatt kezdik meg a tanévet


Erőszakosan végrehajtott folyamat alatt kezdik meg a hallgatók az új tanévet, a diákok pedig elkeseredetten folytatják tanulmányaikat   – hangott el hétfő délelőtt. "Az itt maradottak szívében harag van" - fogalmazott az egyik felszólaló, aki arra kéri a miniszterelnököt, hogy pörgesse vissza az idő kerekét és vegye észre sok – sok ember magyar ember szolidaritását. Hozzátette: Orbán Viktor függessze fel a kuratóriumot és kezdjen új megalakításába. Upor László nyitotta meg a tanévet. Sajtótájékoztató az SZFE Vas utcai épülete előtt volt. (pestisracok.hu)Ifj. Vidnyánszky Attila színművész, rendező és Vecsei H. Miklós színművész
/Hasi/ - val meglapították a Starker csoportot.


Ez itt a kérdés - A "Kisati" - beszélgetés Ifj. Vidnyánszky Attilával: "A valóság az, ami hat." Ati nagyamamája Vidnyászky Éva a beregszászi színház Ficseri gyermekstudiójának alapítója: "Mami, ne félts, a Jóisten velem van...Minden ember érték, és egymás nélkül nem megy úgyse."

2020.09.11.Vidnyánszky Attila építeni szeretne


Vidnyánszky Attila 2020. augusztus 1-től a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke. Ez a döntés egyesekben komoly felháborodást keltett. Gyurcsány Ferenc egyenesen megígérte a Nemzeti Színház igazgatójának, hogy földönfutóvá fogja tenni, ha alakalma lesz rá, de a színművészetisek sem hajlandóak megkezdeni a tanulást a döntés miatt. De kicsoda Vidnyánszky Attila? Miért lett a baloldal gyűlöletének egyik célpontja? Talán ez is kiderül. Ma ő a Heti jó arc.

Vidnyánszky Attila 1964-ben született az ukrajnai Beregszászon, vagyis nem Romániában, ahová néhány balliberális billentyűhuszár az utóbbi időben vissza szerette volna küldeni. Gyermekkorát nagyban meghatározta, hogy anyai nagyszüleit, akiket Erdélyből Szombathelyre telepítették, két évente csak egyszer tudta a család meglátogatni, mert az akkori hatalom csak ennyire adott engedélyt. Ahogy meséli egy évig várta, hogy találkozhasson velük, utána egy évig emlékezett a találkozóra. Nagyon szerette nagyszüleit, főleg nagyapját, akitől az ökölvívás fortélyait leste el.

Első diplomáját még bölcsészként szerezte 1985-ben az Ungvári Állami Egyetemen, két évig tanárként dolgozott, irodalmat és történelmet tanított. Saját bevallása szerint nagyon szeretett tanítani, és a mai napig tartja a kapcsolatot akkori diákjaival. De ugyanígy szeretett volna színházi rendező lenni, már 14 éves korában eldöntötte, hogy az lesz. Beiratkozott a kijevi Film-és Színművészeti Főiskolára, ahol 1992-ben szerezte meg második diplomáját. Eredetileg Budapesten szeretett volna tanulni, de az akkori hatalom ezt nem engedte meg számára.

1992-ben megalapította a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházat, melynek első igazgatója volt. Egy évig volt igazgató, mert ahogy nyilatkozta, nem szeret igazgató lenni, hiszen az igazgatás túl sok olyan dolgot vesz el abból az időből, mely alatt a színjátszással is foglalkozhatna. Vidnyányszky rendezni szeret. A rendezést úgy éli meg, mint egy teremtést. Ahogy mondja: semmiből lesz valami.

Bár rendezői kvalitását még kritikusai is elismerik, magát nem tartja kiváló rendezőnek és rendezései közül is csak 4-5 előadást tekint tökéletesnek. Saját színházán kívül, ebben az időben, dolgozott még a kijevi Nemzeti Akadémiai Színházban (Leszja Ukrajinka Színház), Szlovákiában és a volt Jugoszlávia színházaiban. Szülei – akik közül édesapja helyi iskolaigazgató, egyben vallásellenes, kommunista párttag, édesanyja pedig erősen vallásos tanárnő volt – szerettek volna letelepedni hazánkban, de erre nem kaptak engedélyt. Vidnyánszy 1999-ben kapott először Magyarországon munkát, ekkor döntött úgy, hogy itt talál új hazára. Először a régi Nemzeti Színházban, 2000-től az Új Színházban állított színpadra darabokat. 2004-ben a Magyar Állami Operaház főrendezőjévé nevezték ki, két évvel később a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészeti vezetője, majd igazgatója lett.

Ezekben az éveiben színpadra vitte többek között Katona, Bánk Bánját és már az Új Színházban együtt dolgozott között Hobo-val, akit később a Nemzeti Színház társulatába is felvett Vidnyánszky Attila 2013-ban lett a Nemzeti Színház főigazgatója. Első rendezése igazgatóként Tamási Áron, Vitéz lélek című példázata, de nagy sikerrel rendezte meg a színházban a Csongor és Tündét, a Csíksomlyói Passiót, melyet Erdélyben is bemutattak és melynek végén nemcsak a közönség, hanem a színészek is könnyeztek, Wass Albert, Tizenhárom almafáját és a Körhintát.

Vidnyánszky több mint 100 előadást rendezett 20 színházban, többek között a Kijevi Orosz Nemzeti Színházban (Leszja Ukrainka Színház), a budapesti Nemzeti Színházban, a Pesti Magyar Színházban, az Új Színházban, a Magyar Állami Operaházban, illetve a debreceni Csokonai Színházban, valamint Szlovákiában, Szerbiában, Horvátországban. Előadásai jelentős európai fesztiválokon szerepeltek és nyertek díjakat. 1990 és 1997 között színészmesterséget oktatott a kijevi Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Egyetem. 2011-től a Kaposvári Egyetem címzetes egyetemi tanára, 2012-2013 között a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének igazgatója. 2013-tól 2020-ig az egyetem művészeti rektorhelyettese, 2016-tól egyetemi tanár. 2020-tól a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke.

2005 óta tagja a Magyar Művészeti Akadémiának. 2008-ban részt vett a Magyar Teátrumi Társaság megalapításában, a szervezetnek azóta elnöke. 2010 és 2013 között az EMMI minisztere mellett működő Színházművészeti Bizottság elnökeként is tevékenykedett. Munkássága során sajátos, a naturalista-realista színházi hagyományokkal és a polgári színház esztétikájával is szembehelyezkedő, különleges színpadi nyelvet hozott létre, melyet ő a „költői színház” terminussal határoz meg.

A rendező többek között megkapta a Jászai Mari-díjat, Kossuth-díjat, Magyar Örökség díjat. 2015-ben 15. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál megkapta a legjobb rendezés díját A szarvassá változott fiú című játékfilmért, ugyanebben az évben a XV. Pécsi Országos Színházi Találkozó "legjobb rendezés" és "legjobb előadás" díjat az Isten ostora című előadásért. Pro Urbe díjat kapott Budapesten és Debrecenben, Beregszász díszpolgára. Az ő kezdeményezésére született meg a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) 2014 -ben. Az első találkozó díszvendége Oroszország volt. A MITEM két vezető gondolat mentén szerveződik. A közép-európai térség színházainak előadásai kapcsán a fesztiválhoz kapcsolódó beszélgetések, közönségtalálkozók, konferenciák arra keresnek választ, hogy merre látják a megújulás lehetőségeit a közép-európai színházak, mitől nemzeti egy színház, mi a korszerűség.

Vidnyánszky nős, hat gyermek édesapja, köztük ifj. Vidnyánszky Attila színészé. Legidősebb fia, Vidnyánszky Zoltán elméleti matematikus. Kevés ember van ma Magyarországon, aki annyit tett a magyar színjátszásért, mint Vidnyányszky Attila. Amellett, hogy rendez és tanít, folyamatosan a magyar színjátszás ütőerén tartja az ujját. Vidnyánszkynak egyetlen bűne van, hogy nemzetben gondolkodik és úgy szeretné megújítani a magyar színjátszást, hogy abban a magyarság (15 millió magyart beleértve), a nemzet és a keresztény értékek is helyet kapjanak. Ez szálka most egyesek szemében. A hangos többség sokat támadja a rendezőt, de nagyon sokan kiállnak mellette és azon baloldali vélemény ellen mely szerint az igazgatót földönfutóvá kell tenni. Az ismert tévés, Rákay Philip peticióját, mely Gyurcsány Ferenc fenyegetése miatt indított el, már több mint 40.000-en írták alá. (hetijoarc.blogstar.hu)2020. márc. 27. Vidnyánszky Attila gondolatai a Színházi Világnapon


2020.09.11.Gregor Bernadett a Jászai Mari díj átvételén
Értünk senki nem vonult az utcára, értünk senki nem tüntetett


Az jár a fejemben a több századik free szfe posztot látva, hogy vajon akik őszinte hittel, lázadva tüntetnek, tisztában vannak-e bizonyos tényekkel...

1991-től 1995-ig voltam az intézmény hallgatója. Mi voltunk az első kísérleti osztály, a harmadik rostát egy hét kőkemény műhelymunka előzte meg. A döntő vizsgán a Mesél a bécsi erdő című darabból kellett jelenetet csinálni. Bikinire kellett vetkőzni és lezuhanyozni az öltözőben, így járultunk a vizsgabizottság elé. Vizes hajjal, álló mellbimbóval... Szerencsétlenségemre a csoportunkban több fiú volt, mint lány, ezért kétszer kellett eljátszanom a jelenetet. A kettő között dideregve ültem a vizsgabizottság mellett egy széken... Ezt amúgy már évekkel ezelőtt leírtam egy bejegyzésben.

Az első hét az Életem sötét foltja című gyakorlattal kezdődött. El kellett mondani valamit magadról, amit szégyellsz és még talán senkinek nem mondtad, ötféleképpen. Kihívsz valakit a színpadra, annak mondod, egyedül mondod az ott ülőknek, telefonbeszélgetésben mondod, levélben és az ötödik, hogy leoltják a villanyt és a vak sötétben a legkínosabb kérdéseket teszik fel. 18-19 éves gyerekekről beszélünk. Értünk senki nem vonult az utcára.

Talán el sem mertük mondani otthon, mert elhittük, ez a képzés része és természetes. És akkor a csók-pofon gyakorlatokról, amelyekben valóságos csóknak és valóságos pofonnak kellett történnie, szót se ejtsünk… Ezek az én tapasztalataim, nem másé. Ezt mindig vállaltam. A mai napig gyomorgörcsöm van, ha elmegyek az épület előtt. Értünk senki nem tüntetett. Ha ez most a gyerekeimmel történne, elmennék a legvégsőkig. Azért írtam le mindezt, mert ez is hozzátartozik az igazsághoz.

2020.09.11.Közlemény: Fejezzék be a hallgatók a rendbontást!


Az elmúlt napokban a Civil Összefogás Fórum számtalan levelet kapott, amelyben támogatóink arra kérték Magyarország egyik legnagyobb nemzeti civil szervezetét, hogy tegyen határozott lépéseket a Színház- és Filmművészeti Egyetem kapcsán tapasztalható jogsértések visszaszorítása érdekében. A szellemi honvédőink egy része azonnali birtokvédelmi eljárás elindítását, kártérítési perek kezdeményezését, sőt egyesek büntetőjogi felelősségre vonást követeltek.

A mi álláspontunk szerint is fontos, hogy a szabadságjogok gyakorlása ne legyen visszaélésszerű, ne legyen öncélú és maradjon a magyar törvények által meghatározott keretben. Ennek megfelelően aggodalommal figyeljük azt a folyamatot, hogy a pártállam zsebszínészei által felheccelt diákok letérve a jogszerűség útjáról, megbénítják az egyetem működését, ellehetetlenítik a normális oktatást. A tüntetőkkel egyet nem értő diákokat megfélemlítik. Az első évesek bevonása pedig félrevezetésen alapul, hiszen még nem ismerhették meg az SZFE nevelési, oktatási rendszerét.

A most mélyen hallgató álcivil jogvédők, akik reggeltől estig az adóforintjainkat féltik, pontosan tudják, hogy a randalírozó tanárok és diákjaik mekkora kárt okoztak és okoznak. A Civil Összefogás Fórum ennek megfelelően első lépésként felszólítja a rendbontókat a szélsőséges viselkedésük azonnali befejezésére, továbbá arra, hogy felelős állampolgárként vegyenek részt az általuk okozott eszmei és anyagi károk helyreállításában.

Felszólítjuk továbbá az illetékes hatóságokat a jogsértések feltárása, és az arányos és szükséges intézkedések megtételére! Hiába gondolják az ellenkezőjét, ők most a történelem sötét oldalán állnak, a kommunista szellemiség továbbélését szolgálják, miközben elveszik a lehetőséget azoktól, akik nem garázdálkodni, hanem tanulni szeretnének az egyetemen. / CÖF-CÖKA vezetősége/ (civilosszefogas.hu)

2020.09.08.Nyílt levél a tüntető egyetemistáknak - Ifjú Hölgyek és Urak!


Föl kellene ismerniük, hogy Önök még nem művészek, nem végzett, diplomás emberek, csupán a jó buli kedvéért beálltak egy politikai harcba, amely az egész világot lángba borította, s most ezt a lángot Önök Magyarországon is meg akarják gyújtani. Az a szellemiség, amelyet Önök most tapasztalat és tudás híján szolgálnak, nem más, mint önmaguk ellen vívott harc. Hiszen, amikor Önök a "szabad ország, szabad egyetem" szlogent ordibálják, és diktatúráról harsognak, akkor saját jövőbeni szabadságukat számolják fel, és egy olyan politikai eszmét segítenek hatalomra jutni, amely diktatúrát szül. Az Önök jelenlegi tevékenysége maga a diktatúra, ugyanis egy demokratikusan megválasztott kormány és annak vezetője ellen lépnek föl erőszakkal, az ellenzéki politikusok által generált káoszt előidézve.

Önök nem tudják, mi az a diktatúra. Önök nem tudják, mi az a demokrácia. Önök még semmit nem tudnak az életről, csupán azt, amit a liberális és kommunista ellenzék az Önök szájába ad: az Önök szabadságjogainak skandálását. Ha pedig az Önök által szolgált szellemiség győzne ebben az országban, akkor Önök aligha járhatnának egyetemre. Félve lépnének ki az utcára, mert nem tudnák mikor és hol erőszakolják, ölik meg Önöket. Önöknek nagy pénzeket kellene fizetniük a tanulásért, s nem volna értelme gyermekeket vállalniuk, mert azoknak a gyermekeknek nem volna jövőjük, országuk, szabadságuk. Az Önök jelenlegi politikai tanácsadóinak elődei százmillió embert öltek meg röpke nyolcvan év alatt. Ezek a kommunisták voltak, akiknek egyik mai szószólója Gyurcsány Ferenc, az ő hites feleségével egyetemben.

Azt gondolják Önök, hogy ez az eszme ma nem gyilkolna? Önök azt hiszik, hogy Önök nem lennének áldozatai ennek a szellemiségnek? Dehogynem! A kommunisták nem változnak... és nem kímélik azokat sem, akik hatalomra segítik őket. Ha tanultak volna történelmet, akkor tudnák. Ám, nem tanulhattak, mert a rendszerváltás nem harminc éve volt, hanem csak napjainkban zajlik. Ennek a rendszerváltásnak a kerékkötőivé váltak Önök is, akik azoknak a pénzéből tanulhatnak, akik a jelenlegi kormányt megválasztották. Önök azokat a jobbításokat vetik el, amelyeket ez a kormány az Önök javára kíván tenni. Ha körülnéznek ma Magyarországon, láthatják, hogy nem rombolás folyik, hanem építkezés, jobbítás... akik rombolnak, azok Önök és az Önök tanácsadói. Tudom, vannak hibáink is, de ezek a hibák pontosan azok, amik miatt Önöknek lehetősége van most Magyarország hírét a világ – a liberális, magyar gyűlölő világ – előtt lejáratni.

Nekem már tökmindegy lenne, hogy Önök mit csinálnak, milyen országot akarnak Önmaguknak, hiszen az én hátralévő néhány évem már nem oszt és nem szoroz. Mégis figyelmeztetem Önöket, hogy térjenek észhez, mert Önöknek is vannak kisebb testvéreik, apró gyermekek, akiknek a jövőjét most Önök teszik kockára. Végül, hadd beszéljek néhány szót arról, hogy a művésznek, a művészetnek mi a hivatása, mi is valójában a művészet. Aki nem a nemzetét, hazáját és az emberiség kulturált és békés, erkölcsös és szeretetteljes jövőjét szolgálja, az nem művész és soha nem is válik azzá. Az csak egy tehetséges – vagy nem tehetséges – alkalmazott, aki pénzt keres és eladja magát egy-egy politikai eszmének. Annak az eszmének, amely jobban fizet. Önök most e pillanatban ez a kategória mindazokkal együtt, akik "művészként" Önöket támogatják, visszasírván azt a jólétet, amikor nem az Uniót, hanem Moszkvát szerették és ebből remekül éltek. Soha, semmilyen mértékben nem támogatták Magyarországot, a magyar nemzetet, a magyar hagyományokat… csak magyarul beszéltek, ideszülettek, és itt éltek jól a politikai elköteleződésük okán/miatt.

A művész szerény, mint a bölcs ember. Alázattal szolgálja azt a műfajt, amelyre elhivatottsága van, s igyekszik példát mutatva, a politikán kívül és felül a jót, a követendőt hirdetni… Shakespeare-en, Gogolon, Madáchon, Beethovenen vagy Mozarton keresztül. A művész nem emel barikádot, nem hazudozik ostoba szlogeneket üvöltve, nem foglalja el mások épületeit, és akkor is szabadkozik, ha mások nagy művésznek titulálják. Önök mindezen ismertetőjelek ellenkezőjéről tesznek most tanúságot. Tehát olyan messze állnak a művészettől és művésszé válástól, mint Makó vezér Jeruzsálemtől.

Javaslom: ne azokat lássák nagynak, akik ma öntelten, bosszúból, mindent (is) jobban tudva, a bölcsek kövét maguknak vindikálva kiállnak Önök mellett, hanem azokat, akik most, ebben a helyzetben is hallgatnak, dolgoznak, szolgálnak. Akik építenek, akik Önökért is, és a nemzet szuverenitásának megmaradásáért teszik a dolgukat művészként, tanárként, orvosként... emberként! Ifjú Hölgyek és Urak! Még nem késő! Üljenek vissza a padba, tanuljanak és szerezzék meg a diplomát, hogy annak birtokában elkezdhessék azt a szolgálatot, amely, majd a köztetszés és az Önök által nyújtott teljesítmény alapján, művésszé emelheti Önöket. Mert az elvetett mag sem lesz azonnal búzakalásszá... Isten áldjon mindnyájunkat! Stoffán György (stoffangyorgy44.blogstar.hu)Gajdics Ottó a Karc FM és a Szabad Föld főszerkesztője beszélt az identitás,


a nemzeti identitás szétverésének, a nemzeti öntudat felszámolásának a kísérleteiről. Kiállt amellett, hogy a legfontosabb a közösség, a család, a családok összességéből kialakuló nemzet, a haza. (HÍR TV)

2020.09.07.Schmidt Mária véleménye a színészpalánták képzéséről


Ami a jelenlegi vitában szembeötlő, hogy a hetvenes évek közepétől a Színművészeti Egyetemet kisajátította egy baráti társaság, rokonok, üzletfelek. És ők ülnek rajta a mai napig. Ami bezártságot, és az új impulzusokra való nyitottság kizárását jelenti. Csak kizárólagosságban tudnak gondolkodni, és ez a fajta hozzáállás a hetvenes években megtanult internacionalista felfogásnak felel meg.

2020.09.01.Szakács Árpád újságíró Magyarország élőben című műsorban
A baloldali pártok a színházi világot használják fel saját céljaik elérésére


A publicista elmondta, az ellenzék a kultúrát politikai marketingre használja. A cél pedig az, hogy felkészítsék a társadalmat egy ideológiai változásra. Az újságíró kiemelte: ezért szerepeltetik az előadásokban a migránstámogató eszméket és a homoszexualitás népszerűsítését. Szakács Árpád a jelenlegi tüntetésekre úgy reagált: hozzá kell szokni, hogy a 2022-es választásokig nagyon sok olyan akció lesz a jobboldali kormányzás ellen, amelynek semmilyen alapja nincs.

2020.08.30.Dörner György, Kossuth-díjas magyar színművész, szinkronszínész, az Újszínház igazgatója volt Bayer Zsolt műsorvezető vendége


A művésznek sikerült az egyetemes, mindenkori kommunista szervezetek működési mechanizmusát egyetlen mondatba sűríteni: – Itt valami olyan, kétes értékű összetartás van a bolsevikok közt, amit meg lehet tanulni egyébként bárkinek, sőt, én véleményem szerint ebben a tekintetben tanulásra szorulok. A Kossuth-díjas színművész a tehetség megszerzéséről és megtartásáról folytatott eszmefuttatása közben hidegvérű profizmussal fogalmazta meg a népben, nemzetben gondolkodó és a globalista (ahogy ő fogalmazott: nemzetközi) ember közti különbséget:

– A tehetség az idő múltával elillan. A tehetség, ha nem gondozzák, és valami egyre satnyuló lelkiséggel párosul, az bizony nem tesz jót. Gondozni kell, mint egy virágot, egy növényt. És erre való például az istenhit. Az nagyon tud segíteni. A nemzetközi ember az olyan, mint a testben a sejtek közötti állomány. Igazából sehol nincs otthon; megvan a maga funkciója, de nagyon szeretné átvenni az egészséges sejt működésének irányítását is. Szeretne diktálni az egészséges sejtnek, pedig annak a Jóisten diktál.

Nem tudod elmagyarázni annak, aki nem tud nemzetben gondolkodni, hogy mi az a nemzet, mi az, hogy patriotizmus. Nem tudod. Nem érti. A tehetség így nagyon hamar elveszik, és a helyébe lép valami más. A hatalom, a pénz és a jövő kiválasztásának lehetősége. A bolsevik nem szeret versenyezni – még ha ebben benne van a nyerés lehetősége is –, hanem a zsűriben szeret ülni.

Csurka Istvánról van szó. Tökéletesen eltrafálta az igazságot. Az SZFE-ügy körül kialakult tüntetést frappánsan és találóan foglalta össze a Kossuth-díjas színművész:
– Nem kell misztifikálni ezt, azt hiszem a kulturális kormányzatnak tenni kell a dolgát és passz. Nem kell, hogy érdekelje mindenféle nyivákolás. Hogy egy klasszikust idézzek: "Megunják, hazamennek!" (magyarnemzet.hu)

2020.09.01.Készül a CEU2.0, blokád alá vették a Színművészetit a felhergelt hallgatók


Hiába esküdöztek az SZFE farizeus vezetői az egyetem politikai semlegességéről, a felhergelt hallgatók közül többen is blokád alá vették az intézményt – írja az atv.hu. Emlékezetes: a CEU állítólagos üldöztetése miatt is hasonlóképpen kezdődött 2017 tavaszán egy tüntetéssorozat, a demonstrációk pedig szinte mindig kormánybuktatási próbálkozásba csaptak át.

A mostani mizéria lehet a CEU2.0, avagy a neokommunista tanárok diákjaik által készülnek újraélni a ’68-as diáklázadás nosztalgiáját. Akárhogy is, egy senki által meg nem választott törpe kisebbség újra totális ellenőrzése alá kívánja vonni mindazt, ahova eddig betette a lábát. A PestiSrácok.hu élőben jelentkezik hamarosan a helyszínről.

Az ATV Start című műsorában jelentette be Németh Gábor lemondott rektori tanácsadó és egy Szurdi Panni nevű SZFE-s hallgató, hogy az egyetemi vezetés puccsszerű lemondása után egy hallgatói csoport szállta meg az egyetem épületét. A fiatal hölgy groteszk magabiztossággal jelentette ki, hogy ezek a hallgatók fogják ellenőrizni a továbbiakban, hogy kik tehetik be a lábukat az intézménybe. (pestisracok.hu)Drábik János: KINEK A FILMMŰVÉSZETI DIKTATÚRÁJA?


Lemond a Színművészeti vezetése és a szenátus. A döntést egy sajtótájékoztatón jelentette be Upor László, a rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes. Azon persze már nem gondolkodnak el, hogy az elmúlt évtizedek sikeres magyar filmjeinek rendezői miért nem jártak a Színművészeti Egyetemre, vagy hogy milyen nemzeti teljesítményt adott le az intézmény az elmúlt években, sőt tanári gárdája az elmúlt évtizedekben. Nem morfondíroznak el azon, hogy hány és hány olyan film született, amiben nincs benne a nemzet emelése, a nemzeti önazonosságtudat fejlesztése, a jó értelemben vett nemzeti büszkeség, a magyar történelem.

Elgondolkozás helyett mi van? Naná, hogy "diktatúra": a döntést azzal indokolták, hogy az új alapítói okiratban minden jogkörétől megfosztották az egyetem vezetését és a szenátust. Esetleg szabadkőműves magyar zs. nemzetárulók lennének? - Csak hangosan gondolkodunk. A rektori feladatokat ellátó rektorhelyettesen kívül szeptember-1 hatállyal távozik még Novák Eszter oktatási rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, a Színházművészeti Intézet, illetve Balázs Gábor, a Film és Média Intézet vezetője, valamint a szenátus valamennyi választott tagja. (DJ fb-oldal kezelői)Kiss Kata: AMIKOR EGY NEMZET A SZÍVÉT KÉRI VISSZA videó dala itt


Kell lenni a Mennyben valahol egy helynek,
Hol a fájó szívek gyógyításra lelnek.
Szívét nemzetemnek elküldeném oda.
Uram, kegyelmeddel térjen onnan vissza.

2020.08.26.Tanévkezdéshez üzenet. Gratulálunk Bodnár Lacinak a ballagási beszédéhez videó itt


Hogyan válnak éretté a tanítványaink? Nagy öröm látni, hogy 4 év alatt milyen nagyszerű emberek lesznek, ha a pedagógusok, nevelők hazájukat szerető, keresztény emberek. Jó tanévkezdést kívánunk!
Merítsünk erőt abból, hogy nem hiábavaló a következetes tanári munkánk. (MR)

Amikor Bodnár László ballagási beszédébe beemelte Őze Lajos kb. 40 éve elmondott beszédének néhány gesztusát és gondolatát,/videója itt/ akkor tulajdonképpen az idézés technikájával élt, és ezzel, többek között, életre keltette kulturális-szellemi hagyományunk egyik remek szövegét. Az Őze-beszéd idézése éppen tájékozottsága, műveltsége és érzékenysége fokmérője, hiszen arról vall, hogy milyen típusú mintákból, példákból vesz mértéket saját gondolkodása számára.

Bodnár László nem bekopizta az "Őzét" a saját szövegébe, tehát nem illusztratív és dekoratív elemként használta a mintát. Az idézett részek Laci szövegteremtő kreativitásához idomultak, és azonnal "bodnárlacisodtak" a bazilika ünnepi terében. Így a beszéd nemhogy nem "plágium", hanem nagyon is kifinomult poétikai és retorikai érzékenységről tesz tanúbizonyságot.

2020.08.13.Vidnyánszky, a "román" * Teljes cikk itt!
Gyurcsány felheccelt törzsrajongóinak véleménye ez Vidnyánszky Attiláról,


a Kárpátaljáról származó magyar művészeti vezetőről. Arról az emberről, aki kisebbségi létben, a Szovjetunió állampolgáraként ismerte meg a magyar kultúrát, vált őrzőjévé és alakítójává. Munkássága felbecsülhetetlen értékű abban a romlásban, amit a kommunizmus, majd a rendszerváltást követő évtizedek fogyasztói kultúrájának elterjedése okozott. Gyurcsány mégis üldözéssel és vagyonelkobzással fenyegeti, mert nem tetszik neki egy kormányzati intézkedés. Teszi ezt az ellenzék vezetőjének pozíciójából, a kultúra védelmére hivatkozva.

A vörösterror népbiztosi mentalitásával megfogalmazott fenyegetésre azonnal reagál a DK-szimpatizánsok keménymagja, ők egyenesen Romániába zavarnák "vissza" a Beregszászról származó művészt. Annyi földrajzi ismeretük és műveltségük sincs az évtizedek óta magyarellenes gyűlölettel uszított embereknek, hogy helyesen betájolják a valaha Magyarországhoz tartozó városokat, országrészeket. Közéjük dobta prédaként a volt szocialista miniszterelnök Vidnyánszky Attila nevét, hogy essenek neki, tépjék, lincseljék a magyar nemzeti kultúra egyik kiemelkedő alakját. Egyelőre virtuális módon. És a csőcselék teszi a dolgát, számukra érdektelen apróság, hogy a Trianon utáni határainkon túl rekedt magyar család leszármazottja a Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről vagy a Kárpátaljáról származik. Jöjjön bárhonnan, nekik édesmindegy, a "mit akar ez a román?", vagy a "takarodj vissza Romániába!" bármelyik lincselendő áldozat esetében megfelel, ha dereng nekik valami arról, hogy nem az anyaországban született az illető. Egykutya mind, utálni kell őket, mert Feri is ezt teszi. Gyurcsány és a pártja szerint tehát lehet a kultúrát alpári fenyegetőzéssel és "románozással" védeni.

Gyurcsánynak nincs gondja ezzel, bizonyára elégedetten számlálja a gyűlölködő hozzászólásokat, amelyek segítségével megint neki sikerült a baloldal egymásra licitáló gusztustalansági versenyét megnyerni. Ebben a versenyben fontos a gyors és agresszív reakció, mert a Momentum ott liheg a DK nyomában. Fel kell kötnie a gatyáját, mert bizony kreatív és bevállalós az utánpótlás, az ifjú Fletók csapata. Simán kampányolnak Erdélyben és a Felvidéken a román vagy szlovák jelölt mellett, a magyar ellenében. Nyugodt szívvel uszítanak az idős szavazók ellen, a hagyományos családmodell leszólása sem gond nekik, ahogy a fizikai munkát végzők és a vidékiek lenézése sem. Az Európai Unió testületeiben is állják sarat, ha arról van szó, hogy melyik baloldali erő tud többet ártani Magyarországnak, nagyobb hazugságot, rágalmat terjeszteni a hazájáról, megfúrni a magyar jelölteket egy-egy fontos pozíció elnyerésében. A Momentum politikusai voltak azok is, akik igyekeztek erőszakra rávenni a tüntetőket, amikor a törvényesen és békésen fellépő magyar rendőröket kezdték pirotechnikai eszközökkel dobálni. Feri sokáig volt a leggátlástalanabb hazai balliberális politikus, de mostanra a nyomában liheg Fekete-Győr és sleppje, ezért neki is fokoznia kell a tempót.Emlékeztető! Írd alá, ha velünk tartasz! Gyűjtsétek az aláírásokat!


Emiatt vállalhatta be Gyurcsány a vagyonelkobzással való fenyegetést, pedig tudja, hogy ez nem az ő témája, erről inkább hallgatnia kellene. Illetve pont azért lenne okos, ha lapítana, mert az ő témája. Köztudott, hogy jelenleg is otthonaként élvezi a zsidó tulajdonostól elvett szemlőhegyi villát, amit a felesége családja a kommunizmus terrorjában szolgálataiért kapott jutalmul. Márpedig ez egy igen erős szimbóluma a rendszerváltás előtti és utáni hatalmi elit folytonosságának, ám ez az ember még akkor sem gondolta, hogy más otthont kellene keresnie, amikor az ország miniszterelnöke lett.

Nem véletlenül. Balliberális politikusok, értelmiségiek és az ő médiájuk sokszor harsogja tele a nyilvánosságot azzal, hogy a szimbólumoknak mekkora erejük van, azokkal építeni és rombolni is lehet. A köztéri emlékművek, az utcanevek vagy akár egy-egy szerintük helytelenül használt szó vagy mondat is képes erőszakot és tragédiát okozni. Ez a szimbólum viszont nem zavarja őket.

Nincs gondjuk azzal, hogy az öndefiníciója szerint "nyugatos demokrata" Fletó a zsidó vagyonelkobzás, a kommunista diktatúra vezető káderei­nek járó kiváltságok jelképéül szolgáló villában hajtja álomra a fejét. Csak úgy nyugatosan, demokratikusan. Feri pontosan tudta, hogy ez a szimbólumokról szóló blabla nem komoly dolog, ezt csak az ellentábor dolgaira használják, a volt kommunista erők hatalmi folytonosságát is csak díszből piszkálgatja időnként a médiájuk. Magyarán, a baloldali pártok körül létrejött véleményformáló közeg simán elfogadta ezt a szimbólumot, ahogy most elfogadja a szélsőjobb támogatását, elfogadja az erőszakot, tulajdonképpen bármit, ami újra a hatalom közelébe juttatja. Ezért mer Gyurcsány fenyegetni és a söpredék elé prédául dobni olyanokat, akiknek a saruszíját sem oldhatná meg. (magyarnemzet.hu)

2020.08.05.Magyar népmesék: A szorgalmas és a rest leány
"...ha valaki nem akar dolgozni, ne is egyék." (1Thess 3:10b)


2020.07.01.Elismerték az áldozatos munkát * Teljes cikk itt!
Tíz százalékkal emelik a pedagógusok fizetését.


Ettől a hónaptól az oktatásban dolgozók is több pénzt vihetnek haza. A tárcavezető emlékeztetett, hogy az ágazati szakmai pótlék minden pedagógus-munkakörben foglalkoztatott dolgozónak jár, a gyakornoki besorolású kollégák pedig január óta összesen 18 százalékos többletet könyvelhetnek el, mivel esetükben a garantált diplomás-bérminimum már az év elején nőtt.

Az intézményvezetői pótlék megduplázódik, ami hatezer igazgatót érint, a helyetteseik és a tagintézmény-vezetők – mintegy kilencezren – pedig feleakkora mértékű pótlék emelést kapnak – mutatott rá. Kitért arra is, hogy új bérelemként megjelenik az iskolaigazgatóknak adható ösztönzési keresetkiegészítés is, amelyet teljesítményalapon, legfeljebb havi 101 ezer forintig ítélhetnek oda a legjobbaknak a munkáltatók.

Kásler Miklós emlékeztetett, hogy 2013-ban elsőként a pedagógusoknak vezettek be életpályamodellt, aminek köszönhetően átlagosan ötven százalékkal emelkedtek a bérek. A múlt évben 355 milliárd forinttal többet költöttünk pedagógusbérre, mint az évtized elején.

Megkapják egyszeri bruttó ötszázezer forintos rendkívüli jutalmukat az egészségügyi dolgozók – jelentette be a Semmelweis-nap alkalmából tartott sajtótájékoztatóján Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Jogosultak rá a kórházak, szakrendelők, az egynapos sebészeti ellátást nyújtó, illetve művesekezelést végző szolgáltatók dolgozói, továbbá az Országos Mentőszolgálat és az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai is. Nemcsak az orvosok és ápolók, de az asszisztensek, takarítók, a műszaki és adminisztrációs munkatársak, főigazgatók, gazdasági igazgatók is részesülnek a juttatásból.

Az alapellátásban dolgozók közül a háziorvosok, fogorvosok, főállású iskolaorvosok, védőnők, otthoni hospice-szolgálatot és szakápolási feladatokat ellátó egészségügyi dolgozók kaphatják meg a bérkiegészítést. Jár a pénz továbbá a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a kormányhivatalok és a járási hivatalok járványügyi küzdelemben részt vevő dolgozóinak, csakúgy, mint a védekezésbe bekapcsolódó orvostanhallgatóknak és honvédelmi dolgozóknak. Kásler Miklós hozzátette: a részmunkaidős, illetve szabadságon, betegszabadságon, gyesen, gyeden lévő kollégák sem maradnak ki a jutalmazottak köréből. (magyarnemzet.hu)

2020.06.19.Milyen az oktatás Skóciában és Magyarországon?
Itthon többet tanultak egy év alatt, mint Skóciában a 6 év alatt.


Mi 2018-ban 13 év után költöztünk haza a 2 lányommal. Mind a kettő Skóciában született. A nagyobbik lányom hatodikos volt. Itthon az ötödik osztályban kezdett. A kicsi negyedikes és a harmadikat kezdte. (a koruk miatt, ott 5 éves kortól járnak iskolába) A 2017-es év volt az, amikor a nagyobb lányom osztályfőnöke egy muszlim fiatal nő lett. Abban az évben az osztály nem készült karácsonyi programmal. Emlékszem, még 9 éves volt a nagylányom, mikor úgy jött haza, hogy a legjobb baratnője Chloe azt mondta neki, ő ha nagy lesz, fiúvá fogja operáltatni magát. Levágatta a kislány a haját, és 9 évesen fiús ruhákban kezdett járni. Kb. ekkor fogalmazódott meg először, hogy na ebből elég.

A pénz nem minden. Az első év elvégzése után mindkét lány azt mondta, hogy itthon többet tanultak egy év alatt, mint Skóciában a 6 év alatt. A magyarral nem volt igazán gondjuk. Úgy beszélték a nyelvet, mintha itthon születtek volna. Ehhez nagy segítség volt, hogy 2010 óta az M2-n online tudták nézni a magyar meséket. Egyedül a nyelvtannal volt nehézség az első évben, mert azt azért valljuk be nehéz, pláne a felső tagozatot úgy kezdeni, hogy előtte csak angolul írtak olvastak. Viszont idén mar kitűnő bizonyítványt kapott a nagy, és csak egy négyest a kicsi. Egyre többen jövünk haza. (Forrás F. Zsolt szülő)

Viszont van egy probléma. Mi meg tudtuk ezt lépni pont a gyerekek kora miatt. A 11 éves kor még az a határ, amikor a szülő a fontos, és nem a barátok. Ráadásul ebben a korban még fel tudnak zárkózni a gyerekek az itthoni sokkal keményebb oktatáshoz. Sok olyan szülővel beszéltem a barátaim közül, akiknek már 15 évesnél is idősebbek a gyerekei. Ők is hazajönnének, de nem teheti meg a gyerekével, hogy az ottani jó iskolai eredményét lerontsa itthon. Ráadásul sokan vettünk itthon ingatlant. Én is vettem egy lakást 10 éve. Ezek a szülők még kisebb eséllyel adják fel az ottani megszokott kényelmes életüket, nekik már az itthon jelentené az új életkezdést.

2020.01.15.Teljessé vált Kanadában a genderlobbi nyomulása


Két fiú is lánnyá operáltatta magát egy osztályban Kanadában. "Elhitték a propagandát és nem volt szülői visszatartó erő. A világ legújabb hazugsága magával sodorta őket. Most már sem, mint nő, sem, mint férfi nem tudnak létezni. Ki lehet mondani, emberi mivoltuktól fosztották meg őket" – idézett egy Kanadából hazatelepült négygyermekes családanyát Földi-Kovács Andrea a Hír TV Credo című műsorában.

Szakállas Katalin, négygyermekes családanya

– akinek könyvéből a műsor elején Földi-Kovács Andrea idézett – a Kanadában tapasztaltakról könyvet is írt Anyának lenni Kanadában címmel. A szerző megjegyezte, hogy négy gyermeket nevelni sehol sem könnyű, de Kanadában végképp nem az.

A genderpropaganda miatt költöztek haza 20 év után. Elmondta, hogy azért döntöttek a hazaköltözés mellett, mert a gyermekeiket szerették volna megtartani magyarnak, átadni nekik azokat az értékrendeket, amelyek számukra fontosak. Az ottani világ szelleme képes elsodorni a gyermekeket a családjaiktól, a szülőt ellenségként állítják be az iskolában is – tette hozzá.

Farkas Zsolt, szőgyéni plébános megdöbbentőnek nevezte mindazt, amit Szakállas Katalintól hallott. A plébános beszélt arról, hogy ismerték, hogy a genderideológia milyen veszélyeket rejt. A gyerekeknél ezek az elvek krízishelyzeteket képesek előidézni a nemi identitásukkal kapcsolatban is...

A genderelmélet óvodától az egyetemig kötelező tananyag, amelyben fontos szerepet kap a mássággal szembeni érzékenyítés is. A plébános felhívta arra a figyelmet, hogy ez az elmélet fokozatosan Közép-Kelet-Európába is beszivárog, és próbál teret nyerni az oktatásban is.

Ezért is fontos minderről beszélni. Mindezeken túl elhangzott, hogy az Isztambuli Egyezmény ratifikációja is a genderelméletet erősíti, mivel ez a szerződés magába foglalja a társadalmi nem kifejezés bevezetését is, amely lehetővé teszi, hogy valaki eldöntse ki a férfi, ki a nő vagy "egyéb". (pestisracok.hu)

2020.06.13.Maruzsa Zoltán: Az iskolaőrség felállítása fajsúlyos, de szükséges lépés,


ami ugyanakkor nem önmagában áll, hanem a pedagógusok védelme érdekében, és az iskolai agresszió elleni komplex intézkedéscsomag része. A leendő iskolaőröknek még a tanév megkezdése előtt, várhatóan augusztusban képzést szerveznek... A néhány hetes tanfolyamon rendészeti, valamint pedagógiai és pszichológiai tudnivalókkal vértezik fel az őröket, akiknek az elsajátított ismeretekből le is kell vizsgázni.

Az iskolaőrök munkáltatója a rendőrség lesz, hiszen a rendőrség állományába fognak tartozni, de a szolgálatukat a kijelölt iskolák területén teljesítik. A rendőrség és a köznevelési intézmények között létrejött megállapodás tartalmazza majd az együttműködés részleteit, de az iskolaőr utasításában is benne lesznek a munkavégzés részletei. az iskolaőr kizárólag az iskola területén történő rendbontások esetén avatkozhat be, de nemcsak akkor, ha valamelyik diák pedagógust bántalmaz, hanem akkor is, ha a tanulók esetleg egymással verekszenek, illetve egy erőszakos szülő lép fel agresszíven egy tanulóval vagy egy nevelővel szemben.

Intézkedési lehetőségeit tekintve az iskolaőr több mint egy portás, de kevesebb mint egy rendőr: lőfegyvere nem lehet, ez semmiképpen sem indokolt egy iskolában. Ha olyan mértékű az agresszió és a tanár veszélyeztetettsége, akkor szükség esetén bilincselhet, illetve használhat gázsprayt és gumibotot, de nyilván csak akkor, ha valóban indokolt a helyzet, a szükségesség és arányosság elvének megfelelően – húzta alá az államtitkár. (magyarnemzet.hu)

2008.09.25.Lakatos Attila cigány vajda véleménye
Emlékezzünk! Romakérdés romák között videó!
Lakatos Attila cigányvajda a cigánybűnözésről
Tanulhatunk belőle!


Lakatos Attila, Borsod megyei cigányvajda felszólalása a Nemzeti Konzultáció ózdi állomásán. Szerinte van cigánybűnözés, és a Gárda is miattuk alakulhatott meg...2020.05.24. A Deák téri mészárlásról pár mondatban
Nagyon aktuális tanítás a Gibeoniták tábora
Igét hirdet Bódis Miklós Hátszegi Református lelkipásztor.
"Akié a Fiú, azé az Élet; akiben nincs meg az Isten Fia,
az Élet sincs meg abban." (1Jn 5:12)


"Amikor kiáltottam, meghallgattál engem, bátorítottál, lelkembe erőt öntöttél." (Zsolt 138:3) "Bizony, bizony mondom néktek, hogy eljön az óra, és az most van, amikor a halottak hallják az Isten Fiának a hangját, és akik meghallották, élni fognak." (Jn 5:25)

2020.05.21.Lesz, aki mégis szóbelizhet


Ebben a vizsgaidőszakban a járvány miatt javarészt csak az írásbeli érettségiket szervezik meg, ám aki nagyon gyengén szerepel, ezúttal is kap lehetőséget, hogy szóbeli fordulón javítson. Jól járnak a nyelvvizsgára pályázók is, mivel most kivételesen az érettségi egyik fele is elég a komplex középfokú bizonyítvány megszerzéséhez.

A spanyol és az olasz nyelvi vizsgákkal a mai napon véget ér az érettségi írásbeli szakasza. Holnaptól megkezdődik a dolgozatok javítása, majd június 4-től az emelt szintű, június 11-től pedig a középszintű szóbelik következnek. Az Oktatási Hivatal útmutatója szerint a kijavított írásbeli dolgozatokat a jövő hét második felében tekinthetik meg a diákok, és akinek észrevétele van, június 2-ig jelezheti ezt.

Fontos tudni azt is, hogy aki eleve csak szóbelin vesz részt, ám valamilyen okból mégsem megy el vizsgázni, annak következmények nélkül törlődik a jelentkezése, és ősszel újra próbálkozhat. Aki viszont az írásbelin nyújtott rossz teljesítménye miatt hivatalos egy szóbeli második fordulóra, tehát a vizsgáját alapvetően megkezdte, annak muszáj megjelennie a szóbelin, különben megbukik. A visszalépés joga tehát csak akkor él, ha valaki egyáltalán nem jelenik meg az érettségin... (magyarnemzet.hu)

2020.04.20.Maruzsa Zoltán: Érettségi mindenképpen lesz.


Komoly kihívás az érettségi megszervezése a naponta változó vírusügyi kihívások közepette.
A lehető legbiztonságosabb megoldást keressük a lebonyolításra. A tanárok feladata az érettségire való felkészítés!

2020.04.16.Gulyás Gergely közölte: csak írásbeli érettségi vizsgákat szerveznek május 4-től.
Kormányinfó: kijárási korlátozás, gazdaságvédelmi akcióterv, egészségügyi felkészülés


Az írásbeli vizsgákat úgy kell megszervezni, hogy egy teremben tíznél több diák nem tartózkodhat. A másfél méteres távolságot is be kell tartani. Szóbeli csak azon tárgyaknál lehet, ahol nincs lehetőség írásbelit tartani, ez 3178 diákot érint. Szombattól további egy hétre fenntartja a kormány a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásokat, majd jövő szerdai ülésén ismét áttekinti a helyzetet.

Az önkormányzatok e hét szombatjára és vasárnapjára ismét megkapják azt a jogi lehetőséget, hogy saját maguk szabályozzák a közterület-használat rendjét, és kérik is őket az indokolt korlátozások elrendelésére. A kijárási korlátozásokkal kapcsolatban a jövőben az lesz az általános gyakorlat, hogy a kormány minden szerdai ülésén megvizsgálja, szükség van-e szigorításra vagy lehet-e esetleg visszalépni a megtett intézkedésekből, és csütörtökönként ad majd tájékoztatást.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter több adózási és a SZÉP-kártyát érintő könnyítésről is beszámolt.

2020.03.23."A kooperáció jól működik a pedagógusok és a diákok között ebben a nehéz helyzetben"
Minden tanárnak tudunk digitális eszközt biztosítani * Teljes cikk itt!


A továbbiakban is úgy kell megoldani a tanulási folyamatot, hogy annak része legyen az ellenőrzés, valamint a támogató értékelés – hangsúlyozta az osztályozás kapcsán a Magyar Nemzetnek Hajnal Gabriella. A Klebelsberg Központ elnöke az első digitális munkarendben lezajlott iskolai hétről azt mondta, gyorsan alkalmazkodtak az intézmények a kialakult helyzethez, és egyetlen olyan iskoláról sem tudnak, ahol alig-alig vagy egyáltalán nem sikerült volna az átállás.

Kérdeztük a KK elnökét a rendelkezésre álló digitális eszközökről is. Ezek kapcsán azt mondta, szükség szerint minden pedagógusnak tudnak eszközöket biztosítani, mivel a tankerületi fenntartású iskolákban összesen több mint 294 ezer laptop, PC, tablet, PDA és okostelefon van, továbbá 46 ezer pedagógus rendelkezik saját használatú laptoppal is. Dolgoznak már annak felmérésén is, hogy a tanulók számára hol van szükség és lehetőség eszközök kiadására... (magyarnemzet.hu)

2020.03.14.Módszertani ajánlás az oktatás megszervezésére a koronavírus-járványban bevezetett
tantermen kívüli, digitális munkarendre * Teljes cikk itt!


A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben is tovább kell működtetni az oktatási rendszert, a tanulóknak biztosítani kell a tanulási lehetőséget. Az iskoláknak és a pedagógusoknak alkalmazkodniuk kell a váratlanul kialakult szituációhoz. Az alábbiakban az iskolák és a pedagógusok számára fogalmazunk meg ajánlást.

Az oktatásban a pedagógus szerepe összetett. Egyfelől a pedagógus mint információforrás, a tudás átadója és a különféle kompetenciák fejlesztője áll a tanulók rendelkezésére, másfelől a tanuló önálló tanulását támogató motiváló, irányító, tutor szerepe is van. Egy olyan helyzetben, amikor a pedagógusnak nincs lehetősége közvetlen személyes kapcsolatot fenntartani a tanulókkal, az utóbbi szerepköre válik hangsúlyosabbá: támogatnia kell a tanulók önálló tanulását, információ-felkutatását és -feldolgozását.

A tanuláshoz való jog érvényesítése érdekében azt kérjük a pedagógusoktól, hogy a lehetőségeikhez mérten az infokommunikációs eszközök használatával, távolról, online adjanak tájékoztatást a tanulóknak, támogassák őket a tanulásban, jelöljék meg a feldolgozandó tananyagrészeket és határozzák meg a számonkérés vagy a beszámolás módját... (oktatas.hu)Tavaszi séta WASS ALBERT verse


A tavasz mindenkit felvidít, még Wass Albert is elfelejti bánatát,
mikor gyönyörködhet a megújulásban.Gróf szentegyedi és cegei Wass Albert erdélyi magyar író és költő életeFeszty Árpád itt festette meg a Feszty körkép vázlatát


2020.03.08.Csókay András, a mélyen keresztény vallású idegsebész,
a Honvéd Kórház osztályvezető főorvosa volt Bayer Zsolt vendége. (HÍR TV)
2016.10.01. ELKÉPESZTŐEN ŐSZINTE BESZÉD A MIGRÁCIÓRÓL!


Maróth Miklósnak, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökének meglepően nyílt eszmefuttatása volt az európai migrációval kapcsolatosan egy konferencián!Ezt is tanítani kellene! Ady Endre: Volt egy Jézus


Szent elgondolás: volt egy Jézus,
Ki Krisztus volt és lehetett
És szerette az embereket.

Ő mondta: fegyvert a fegyverrel
Győzni s legyőzni nem szabad:
Jézus volt, Krisztus: legigazabb.

Az emberek úgy elrosszultak
(Hiszen nem voltak soha jók):
Most Krisztus-hitünket csúfolók.

Pedig ma is élhet. Föltámadt,
Ki Krisztus és nagyon nagy úr,
De él másképpen és igazul.

Járj köztünk, drága Isten-Ember,
Tavasz van, nőnek a gazok
S kevesek az igaz igazok.

Úgy látlak, ahogy kigondoltak:
Egy kicsit véres a szived,
De én-szivem egészen tied.

2020.03.03.Korokon átívelő értékek a tantervben * Teljes cikk itt!
Takaró Mihály: Nincs baloldali vagy jobboldali, csak jó és rossz irodalom van


Az irodalmi kánon legfontosabb újítása, hogy a városi, liberális polgári irodalom kiegészül a nemzeti konzervatív polgári irodalommal, valamint a határon túlra szorult Kárpát-medencei magyar irodalommal – hangsúlyozta lapunknak a módosított Nemzeti alaptanterv (NAT) és a kerettantervek kapcsán Takaró Mihály József Attila-díjas irodalomtörténész.

A tananyag-szabályozás magyar nyelv és irodalom fejezeteinek készítésében részt vevő, Magyar Örökség és Németh László-díjas tanár azt mondta: a szerzők megítélési alapja csakis az életmű és az érték lehet, ebbe pedig nem fér bele az a világnézeti harc, amit ma sokan szakmai álarcban próbálnak folytatni a NAT ellen. Kitért arra is, hogy a megújult szabályozás régi és jogos igényt kielégítve újra megerősíti a tanár pozícióját, és soha nem látott szakmai szabadságot biztosít a pedagógusoknak...

Az újdonságot a XX. századi kánon hozza, ennek pedig az az oka, hogy 1920 után új helyzetbe került a magyar nemzet. A Kárpát-medencében létrejött magyar irodalom jelentős része a határon túlra került. Nemcsak országrészeket vágtak le Magyarországról, hanem irodalmi központokat is Kassától Kolozsváron át Nagyváradig, és még sorolhatnám. Vagyis a magyar irodalom meghatározó része egyszer csak kisebbségi irodalomként kezdett funkcionálni, és 1948 után sajnos egy olyan kánon jött létre, ami világnézeti, ideológiai alapon ítélte meg az írókat. Az irodalomtanítás az osztályharc eszközévé vált.

A kánonból méltatlanul kikerült számos alkotó, akik nem feleltek meg a szocializmus világnézetének. Ők voltak azok, akik valódi nemzeti sorskérdésekkel foglalkoztak, patriótaszemmel közelítettek és világnézetük a kereszténység volt. A 2020-as tantervi módosítás lényege pontosan az, hogy visszaállítja az eredeti egyensúlyokat, amit már harminc éve meg kellett volna tennünk a rendszerváltozás után... (magyarnemzet.hu)

2020.02.14.Tanterv, tanítás, nevelés...


Az új Nemzeti alaptanterv körüli vitát figyelve jutott eszembe, hogy van ugyan pedagógusdiplomám, de az életem nem az iskolai tanítással, oktatással, neveléssel telt el. Másképpen fogalmazva, más irányú elfoglaltságom és kötelezettségeim miatt nem tanítottam a felnövekvő generációkat. Az aktív pedagógusoktól eltérően nem próbáltam megértetni, hogy az átörökítendő tradíciók, viselkedési minták nem csökevényes, elnyűtt formulák, hanem olyan alapvetések, amelyeket generációk adtak tovább utódaiknak, irányítva őket, vagyis tanították a helyes életre.

Mert a pedagógus az, aki olyan tudást közvetít és oly módon, amelyet az internet – a technika, egy gép – képtelen. A tanár az aznapi hangulatától nem független módon, néha vidáman és persze időnként morózusan oktat. De ez is az élet egyik fontos eleme, mert meg kell tanulnia és be kell fogadnia minden diák­nak, hogy a felnőttek világa sohasem változatlan, és ahhoz tudni kell alkalmazkodni. Erre való a tudás, ezt szolgálja a tanárok által közvetített oktatás mint egyetlen helyes módszer. Viszont a tanítás és oktatás kötőeleme a nevelés, ami biztosítja a keretet a tudás elsajátításához éppúgy, ahogy a tisztelet megadásának készségét mások iránt.

Ráadásul a nevelés összeköti az iskolát a családdal, így támogatva a szülők igyekezetét, hogy a még zabolátlan gyermekükből ember legyen. A nevelés tehát közös nevező a tanár és a szülők között. Életszerű, hogy ha egy gyermek kétféle nevelést kap, az eltorzítja a még képlékeny személyiségét. Vagyis szülőnek és tanárnak szövetségesnek kell lennie a nevelés terén...
Stabil értékorientált fiatalok nélkül a jövő reménytelen, és a nemzet teljesen védtelen. /A szerző titkosszolgálati szakértő/

Egy nyugdíjas tanárnő véleménye

Nagyon is jó volt, amikor csoportokba oszthattuk a tanulókat egy évfolyamon belül. Sajnos később már nem engedték az ingyenes korrepetást sem. Az iskolai házirendbe bele kellene tenni, hogy a tanteremben a tanári asztalon legyen az ellenőrzővel együtt a mobiljuk is. (MR)

2020.02.02.A másik Gyöngyöspata - Bayer Zsolt dokumentumfilmje


Ez a támadás a magyar emberekről szól. Fejlesztő, felzárkóztató osztályokba jártak azok a gyerekek, akik nem tudtak beilleszkedni. Felkészítik őket, hogy jobban tudjanak tanulni, vagy jobban feltudjanak készülni. Aki akart tanulni, az tanulhatott. Ne a deviánsokat jutalmazzák! (HÍR TV)

2020.01.27.Soros György és fia videóban magyarázzák Gyöngyöspatát


"Most van az az idő, amikor a romák elérhetik, hogy felhasználva politikai és polgári mozgásterüket, harcoljanak saját jogaikért" – üzente Alexander Soros az Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok) közösségi oldalán közzétett videóban, amelyben maga Soros György is megszólalt. Céljuk nem más mint, hogy a gyöngyöspatai kártérítési ügy farvizén úszva ismét befolyást gyakoroljanak a magyar politika alakulására...

így buzdította a romákat harcra Alexander Soros, az amerikai milliárdos fia. Szintén felbukkant a videóban a Nyílt Társadalom Alapítványok alapítója és elnöke, aki arról beszélt, hogy a romákat éri a legtöbb hátrány Európában. (magyarnemzet.hu)A "szegregáció" 2003 óta folyt Gyöngyöspatán


Tökéletesen igaza van Horváth László fideszes képviselőnek: "a mostani helyzet egy megtervezett és megszervezett akció eredménye, hiszen a roma családokat egy Soros György által fenntartott és eltartott Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vette rá a pereskedésre, és ugyanezen alapítvány biztosította a jogi procedúra összes kellékét és feltételét is."

S hogy el ne felejtsük: a Kúria mostani ítélete szerint a "szegregáció" 2003 óta folyt a helyi iskolában. Viszont 2010-ig nem érdekelt senkit. Ja! Akkor jött a jobboldali kormány. Világos ugye? Jobboldali kormányok idején muszáj felmutatni a rasszizmust és az antiszemitizmust. S az sem akadály, ha ebbe majd belerokkan egy egész település. (Informátor)

2020.01.18.Amikor a hallgató vizsgáztatja a tanárt


A Corvinus professzorainak jövedelme részben a diákjaik értékelésén is múlik. Nem elég, ha egy oktató az egyetem vezetése szerint alkalmas a feladatára, egyre fontosabb, hogy a diákjai is elégedettek legyenek az órákon nyújtott teljesítményével.

Az oktatók munkáját ma már minden felsőoktatási intézményben részletes szempontrendszer szerint értékelik a hallgatók, és a szabályok szigorítása nyomán komoly súlya lett a diákvéleményeknek... A hallgatók többnyire arról adnak számot, mennyire találták hasznosnak az órát, elég felkészült-e az oktató, segítőkész-e, igazságosan értékel-e stb...

Úgy tudjuk, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) élen jár a hallgatói értékelések hatékony felhasználásában. Az egyetem vezetése lapunkkal közölte: az oktatók értékelése és javadalmazása során is nagy hangsúlyt helyeznek a hallgatók véleményére, mert a diákok visszacsatolása segíti az oktatási és pedagógiai színvonal emelését és hozzájárul a képzések fejlesztéséhez. (magyarnemzet.hu)

2020.01.12.Egyre erőteljesebben nyomul a szcientológia "egyház" Magyarországon


Az iskolák mellett már a lakosságot is közvetlenül megszólítják. Ősszel a Mandiner interjút készített Dudás Diánával, aki több évet töltött el a szcientológia felsőbb szintjein, és a szervezet tengerentúli központjába, a SeaOrgba is eljutott. Dudás Diána fokozatosan ábrándult ki a magát egyházként definiáló szcientológiából, végül egy idegösszeomlás vezetett ahhoz, hogy végleg kiszálljon.

A szervezet azóta is aktív, ahogy Dudás elmondta, bújtatott toborzómódszerrel dolgoznak: Eleinte nem könnyű felismerni őket, mert sokáig nem hangzik el maga a szcientológia szó sem. Csak személyiségfejlesztő könyveket, teszteket látni, illetve tanulást segítő képzésekkel, drogprevenciós tevékenységgel találkozik az ember. Ilyen fedőtevékenység a drogellenes küzdelem is, amivel pár éve már az iskolákba is eljutottak a szcientológusok, akkor a KLIK figyelmeztette körlevélben az igazgatókat. Tavaly azonban újabb botrány robbant ki, a szervezet életvezetési tanácsokat tartalmazó ajándékkönyveket, DVD-ket juttatott el az oktatási intézményekbe, Az Út a boldogsághoz címmel.

Ezen kívül erőszakmentes kommunikációról szóló tréninget is tartottak a pedagógusoknak, amiken a résztvevők elől eltitkolták a szervezők valódi kilétét. Úgy tűnik, hogy mostanában az iskolákban nyomuló fedőszervezetek mellett a toborzás más módját is szívesen alkalmazzák a szcientológusok: pár hete az újbudai lakosok postaládájában landoltak az L. Ron Hubbard alapította szervezet szóróanyagai, amelyek egy nemzetközi szcientológus videógyűjtemény megtekintésére invitálnak... (888.hu)Teljessé vált Kanadában a genderlobbi nyomulása


2020.01.09.Wass Albert mű is bekerült a magyarországi Nemzeti Alaptantervbe


Biztosan bevezetik az informatika- és technikatananyag összeolvadásával létrejövő új tantárgyat, a technológia és tervezést, valamint újdonság az is, hogy hetente legfeljebb 34 órájuk lehet a diá­koknak még a középiskola legfelső évfolyamán is. A korábbinál hangsúlyosabban jelenik meg Wass Albert és Szabó Magda munkássága, de Csukás István és Herczeg Ferenc, sőt még az angol krimiszerző, Agatha Christie is helyet kapott a korszerűsített, hamarosan megjelenő Nemzeti alaptantervben (NAT) – tudta meg a Magyar Nemzet...

Eszerint általános iskolában továbbra is kötelező Arany János Toldija és Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeménye, de megjelenik a kínálatban Csukás István, Jókai Mórtól A nagy­enyedi két fűzfa című elbeszélés, Mikszáth Kálmántól pedig három művet is bevettek. A korábbinál többször szerepel a tantervben Wass Albert és Szabó Magda, előkerülnek Reményik Sándor művei, de megjelenik ajánlottként az angol krimiíró, Agatha Christie is. Bekerült a tantervbe továbbá Kecskeméti Vég Mihály, Kittenberger Kálmán, Gyóni Géza, Széchenyi Zsigmond, valamint Kós Károly és Romhányi József munkássága is.

A középiskolai évfolyamokon továbbra is tananyag lesz Katona József Bánk bánja, Petőfitől A helység kalapácsa, Vörösmartytól pedig a Csongor és Tünde, Zrínyitől a Szigeti veszedelem. Bekerült Jókaitól A huszti beteglátogatók, Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet! című regénye, továbbá újdonság Herczeg Ferenctől a háromszor is irodalmi Nobel-díjra felterjesztett Az élet kapuja című regény. A világirodalmi részben sok egyéb mellett megmarad Homérosztól az Odüsszeia, Szophoklésztől az Antigoné, Moliére-től A fösvény, ezenkívül továbbra is tananyag lesz Villon költészete, Balzac Goriot apó, illetve Stendhal Vörös és fekete című regénye is. (itthon.ma)

2019.10.18.Baumgarten díjas Wass Albert rövid életrajza videón
WASS ALBERT ÜZENETE: "Ti budapesti magyarok, s ti többiek,


Alföldön és Dunántúl: tudjátok ti, mi az, a himnuszt énekelni? Halljátok templomban, iskolában, ünnepélyen, gyűlésen, mindig. Gyermekeitek az iskolában tanulják. A mi fiataljaink nem hallották soha. Csak néha rádión, ha hozzájutottak, figyelték áhítattal és imádkozó szívvel a bűvös dallamot, melynek szavát csak elgondolni tudták, nem megérteni. Ha valaki mégis tudta s énekelte: bajt szerzett vele magának, családjának, falujának. Aki tudta is, magában tartotta. De élt a himnusz mégis! Tudták, hogy van és tudták, hogy imádság."

Ezúton tiltakozunk a Karácsony Gergely által tett kijelentés ellen, mely szerint Baumgarten díjas Erdély neves íróját Gróf Czegei Wass Albertet lenácizza. Ezzel a megnyilvánulásával Karácsony Gergely, mint magyar politikus, tisztségviselő azon román kommunista, magyarellenes erők soraiba állt, akik igaztalanul megvádolták és elítélték Wass Albertet! Akiknek következetesen a magyar szellemi és kulturális értékek tönkretétele a céljuk. Kijelentésével Karácsony Gergely méltatlan Magyarország fővárosának főpolgármesteri tisztségére!
A Magyarok Világszövetsége Erdélyi Országos Tanácsa nevében: Benkő Emő alelnök, Gábor Ferenc elnök

2020.01.07.Bayer Zsolt megdöbbentő vezércikke Gyöngyöspatáról


Eltelt az idő, tíz év, és itt állunk egy ítélettel. Amely ítélet szerint a gyöngyöspatai "szegregált" cigányoknak százmillió forint kártérítés jár, amelyből nyolcvanmilliót Gyöngyöspata önkormányzata, a maradékot a tankerület köteles kifizetni. Az önkormányzat éves bevétele negyvenmillió forint. Vagyis most kétévi bevételt kell odaadni a helyi cigányoknak, akik "elszenvedték a szegregációt". (A Soros-banda szervezetei hazudoznak, amikor most azt állítják, nem is kell kifizetni a pénzt azonnal és nem is az önkormányzatnak. Az ítélet egyértelmű, legfeljebb a Soros-banda rájött, nagyon kínos lesz tönkretenni egy egész falut.) Tíz év eltelt már, s ilyenkor jön jól egy majd tízéves vezércikk.

Magam írtam még 2011 áprilisában, idézek belőle: "Gyöngyöspatán a gyaloghíd két végére álltak a cigány kölykök, és hídpénzt szedtek az öregektől. A Kecskekő pincesorát szétlopták, széthordták. A pincéket kifosztották. A gyümölcsfákat lelopták, majd szokásukhoz híven derékmagasságban kivágták, ha éppen tüzelő kellett. Az iskolában brutálisan összeverték nem cigány diáktársaikat. A ­templomból, piacról hazatérő öregasszonyokat leköpdösték, gyalázták. Elviselhetetlenné tették a létezést a faluban. […] Ekkor a Jobbik megérezte az elviselhetetlenségben rejlő politikai lehetőséget, és megjelent Gyöngyöspatán. […] A helyi cigányok pedig elkezdtek rettegni. Mint Zámolyon. Aztán a gárda, learatván a politikai hasznot, távozott. Az elviselhetetlenség pedig maradt...

Tökéletesen igaza van Horváth László fideszes képviselőnek: "a mostani helyzet egy megtervezett és megszervezett akció eredménye, hiszen a roma családokat egy Soros György által fenntartott és eltartott Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vette rá a pereskedésre, és ugyanezen alapítvány biztosította a jogi procedúra összes kellékét és feltételét is." S hogy el ne felejtsük: a Kúria mostani ítélete szerint a "szegregáció" 2003 óta folyt a helyi iskolában. Viszont 2010-ig nem érdekelt senkit. Ja! Akkor jött a jobboldali kormány. Világos ugye? Jobboldali kormányok idején muszáj felmutatni a rasszizmust és az antiszemitizmust. S az sem akadály, ha ebbe majd belerokkan egy egész település. (mindenszo.hu)BALCZÓ KÜLDETÉSE
ÉLETE - ELŐADÁSA

A KÁBÍTÓSZER-FOGYASZTÁS TÜNETEI KÉRDEZD MEG ALÍZT!ÉLETRAJZOK, OLVASMÁNYOK, ÖRÖMHÍR DALOK

Makai Rozália: DROG, ALKOHOL, NIKOTIN
VAN KIÚT! OLVASMÁNYOK FIATALOKNAKZimányi József prédikációi
Mátrainé F. Irma írásai Gazdag István tanításai

Szerkesztette: Makai Rozália      http://www.vargamakai.com

Ide írhatsz!22000 szavas JAPÁN SZÓTÁRAK, NYELVKÖNYVEK MP3-as CD-vel

Vissza az oldal elejére!
Vissza a menüre!