HITELES TÖRTÉNETEK
Varga István & Makai Rozália weblapján2011.03.11. CUNAMI, FUKUSIMA ATOMSUGÁRZÁS!
S.O.S. Mentsétek meg az élőlényeket a sugárfertőzéstől!
Csernobilnál be tudták temetni a reaktort? CSERNOBIL 1986.04.26.

Ez egy maszek videofelvétel! Japán cunami, tsunami

Nézzétek meg! Tudtam, hogy borzalmas volt, de ez tényleg iszonyat. Megdöbbentő és nagyon elgondolkoztató végignézni ezt a felvételt!


2014.01.30.

Japánban a munka nemzeti teljesítmény, hősi feladat * Teljes cikk itt!

Japánt a régi utazók nemcsak egzotikus birodalomnak tartották, hanem, szemben a nagyhatalmakkal, kiváltképpen Amerikával, a mégoly nomád körülmények között is virágzó társas lét földjének, ahol a munka nemzeti teljesítmény, hősi feladat. Ma, amikor szerte vén kontinensünkön, így hazánkban is, lassan kiveszőben a munkamorál és az egymás iránti szeretet, méltán tanulhatunk példájából. Méltán bizony, megtapasztalva, hová is vezet a totális komfortigény. Konrad Lorenz negyvenkét évvel ezelőtt még azt írhatta, hogy "a legszerényebb háztartási alkalmazott is felháborodottan tiltakozna, ha olyan fűtéssel, világítással, fekvő- és mosdóalkalmatossággal ellátott szobát kínálnának neki, mint amilyen Goethe titkos udvari tanácsosa vagy akár Anna Amália weimari nagyhercegnő számára teljesen megfelelt volna". Nos, mára fordult a világ, ugyanis nemhogy tiltakozna, hanem elvárná mindezt. Csak úgy, mert neki ugyebár mindig minden jár. Csupán származási, születési, szociális alapon, munka nélkül is.
Valahogy óhatatlanul a nemcsak az állatvilágot, hanem az embervilágot is mélyen ismerő Lorenz jut az ember eszébe Japán kapcsán. Meg Nyisztor Zoltán pápai prelátus, aki valaha így mutatott rá (a Magyar Kultúra című társadalmi és tudományos szemle 1936. szeptember 20-i számában) az oly szájtátva megcsodált japán munka titkára:"Európa nem ok nélkül félti már évek óta iparát és kereskedelmét a japán versenytől. Csak abban téved, ha azt hiszi, hogy a japán fölénynek tisztán és kizárólag az az oka, hogy az európaihoz viszonyítva nevetségesen alacsony munkabérekkel dolgozik. Pedig tagadhatatlan, hogy más szempontok is szerepet játszanak. Míg Európában a munka teljesen elmechanizálódott s legfeljebb a megélhetés puszta eszköze lett, addig a hagyományos japán erkölcstan ma is eleven hatása alatt a japán szemében a munka nemzeti teljesítmény, esetleg hősi feladat. A régi erkölcstannak az a tanítása, hogy az embernek az életét is fel kell tudnia áldozni munkájáért, ma is él és hat. Az emberek szinte vallásos odaadással kezdenek munkájukba és ez a lelki beállítottság adja meg teljesítményeik értékét. Hogy ez mit jelent, arra vonatkozólag Fuihara japán felsőházi tag egy Tokióban megjelenő angol nyelvű folyóiratban (Contemporary Japan) a következő történetet beszéli el: egy papírgyári munkás Amerikába került, hogy egy ottani papírgyárban tökéletesítse magát. Az ősi japán tradíció szelleme olyan erővel élt benne, hogy titkon egy tőrt vitt magával, hogy - ha nem sikerülne mindent kitanulnia, amit a legjobb amerikai munkás tud - ezért a szégyenért önkéntes halállal büntesse meg önmagát. Mondani sem kell, hogy ezt a tőrt most egész családja mint drága ereklyét őrzi."

Mindehhez tegyük hozzá, hogy a japánok bizony sok templomba járó európai keresztényt megszégyenítően tudják azt is, milyen az egymás iránti szeretet, amelynek bizonyságául álljon itt egy, a fukusimai földrengést követő történet.A természeti katasztrófa után az egyik mentőosztag egy fiatalasszony házához ért, ahol a repedéseken keresztül látni lehetett annak holttestét. Az asszony teste furcsa térdelő pozícióban volt, mintha imádkozott volna, törzse előredőlt és két kezével valamilyen tárgyra támaszkodott. A ház az asszony hátára és fejére omlott. Nagy nehezen a mentőosztag vezetője átnyúlt kezével a keskeny nyíláson és próbálta elérni az asszony testét, remélve, talán még életben találja, viszont a hideg, merev test ennek ellenkezőjéről árulkodott. Az osztag majdnem tovább is állt, de az osztagvezető úgy érezte, hogy vissza kell menniük hozzá.

Ismételten letérdelt és benyúlt a keskeny résen, hogy megtapogassa az asszony teste alatt levő kis helyet, amikor felkiáltott: "Egy gyermeket találtam!" Az osztag tagjai elmozdították a romokat a halott asszony körül, és egy virágos takaróba göngyölt, három hónapos kisfiú feküdt édesanyja holtteste alatt! Nyilvánvalóan az asszony a lehető legnagyobb áldozatot hozta meg, hogy fiát megmentse, háza összeomlásakor saját testével védte meg. Amikor az osztagvezető karjaiba vette, a kisfiú még mindig békésen aludt.

A mentőorvos, amikor a takaróját szétnyitotta, egy mobiltelefont talált benne, képernyőjén SMS-üzenettel: "Ha ezt túléled, emlékezz arra, hogy szeretlek." A jelenlévők a telefont kézről kézre adták és egymás után fakadtak könnyekre. "Ha ezt túléled, emlékezz, hogy szeretlek." Íme egy japán anya gyermeke iránti szeretete! Hogyan is szól a Szentírás? "Nincs senkiben nagyobb szeretet annál, mintha valaki életét adja barátaiért." (Jn 15:13)
Száz szónak is egy a vége: amikor szerte vén kontinensünkön, így hazánkban is, lassan kiveszőben a munkamorál és az egymás iránti szeretet, csak tanulhatunk Japántól. (Ifj. Tompó László hunhir.info)


2016.11.22.Földrengés Japánban

Erős földrengés volt Japán északkeleti részén, helyi idő szerint kedden reggel. Eddig komoly károkról nem érkezett jelentés a 7,3-ról 7,4-es fokozatúra módosított földmozgás után. Fukusimában a tűzoltóság közlése szerint néhányan kisebb sérüléseket szenvedtek. Emellett volt egy tűzeset Ivaki város olajfinomítójában. A hatóságok figyelmeztetést adtak ki egy esetleges tengerár miatt. A figyelmeztetést később Ivakiról kiterjesztették Fukusima, Mijagi, Ivate és Aomori prefektúrákra is. A japán meteorológusok arra figyelmeztették a lakosságot, hogy a következő néhány napban egy újabb nagy földmozgás következhet be. Eddig már több hullám is elérte a partot. Ezek közül a legnagyobb Szendainál 1,4 méter magas volt, máshol 80-90 centiméteresek a hullámok, de jöhetnek újabbak is. A szakértők korábban arra figyelmeztettek, hogy akár háromméteres szökőárra is számítani lehet. A hatóságok ezért arra szólították fel a lakosokat, hogy a magasabban fekvő területeken keressenek menedéket. A Sinkanzen gyorsvasút helyenként leállt. A Fukusima atomerőmű fűtőelemeit tartalmazó medence hűtése leállt, de Szuga Josihide, a kormány szóvivője azt mondta, hogy a radioaktív szivárgás veszélye nem fenyegetett. Később az erőműt üzemeltető Tepco cég azt közölte, hogy a rengés következtében valóban leállt a hűtővíz szivattyúja, de később sikerült újraindítani. (frissujsag.ro)


2015.03.25.Egy igaz ember! A halálzónában /Fukusimában/ maradt, hogy gondozza az elhagyott állatokat! Teljes cikk itt!

Nem tudja, meddig élhet így, de dacol a halállal, mert így diktálja a lelkiismerete. Lassan kezdünk megfeledkezni a fukusimai atomkatasztrófáról, pedig nem is olyan régen még a fél világ ezen szörnyülködött. Hogy mi van most a halálzónában? Ember nincs, csak rengeteg elhagyott állat, amelyekre előbb-utóbb az éhhalál vagy a sugárszennyezettség miatti kivégzés várna. Azazhogy egy furcsa férfi mégsem ment el a körzetből, pontosan azért, mert a lelkiismerete nem engedte, hogy magára hagyja, s az erőszakos halálba engedje  a négylábú túlélőket. A 20 kilométer sugarú körben elhelyezkedő halálzónában Matsumura úr begyűjti a kóborló teheneket, kutyákat, macskákat és egyéb állatokat, és egy saját maga által kialakított tanyán próbál élőlényhez méltó életet biztosítani nekik, amíg természetes úton el nem hunynak. (kiskegyed.hu/Nortfoto)


2014.02.20.

Erősen sugárszennyezett víz ömlött ki a fukusimai erőműben
Teljes cikk itt!

Csaknem száz tonna erősen sugárszennyezett víz ömlött ki egy tartályból a három évvel ezelőtti földrengés és szökőár idején atombalesetet szenvedett fukusimai atomerőműben - közölte az erőművet üzemeltető vállalat, a TEPCO. Nem valószínű, hogy a szennyezett víz a tengerbe került, mert a szivárgó tartály környékén nincs olyan talajvíz-elvezető cső, amely a Csendes-óceánba vezet. A Tepco magyarázata szerint ezúttal a bajt az okozta, hogy tévedésből szerda este nem zártak el egy szelepet, így a víz túlcsordult egy hatalmas tartály peremén, mintegy 700 méterre a tengerparttól. Ez a legsúlyosabb baleset a fukusimai erőműben tavaly augusztus óta, amikor több hasonló vízszivárgás történt. (hirado.hu)


2013.10.09.
Újabb baleset Fukusimában
Teljes cikk itt!

A fukusimai atomerőmű egyik dolgozójának gondatlansága miatt legalább tíz tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el a létesítmény hűtőrendszeréből; a radioaktív vízzel hat ember került kapcsolatba - közölte szerdán az erőművet üzemeltető vállalat (Tepco). Az erőmű egyik dolgozója karbantartási munkálatok közben leválasztott egy csövet, amelyen keresztül a sótlanító berendezésből hűtővizet szivattyúztak a két és fél évvel ezelőtti földrengésben és szökőárban megrongálódott reaktorba. Ötven percen át ömlött ki a radioaktív víz, de nem jutott ki abból az épületből, ahol a baleset történt. Abból a szempontból ez volt az eddigi egyik legsúlyosabb incidens Fukusimában, hogy egyszerre fél tucat dolgozó érintkezett a súlyosan sugárszennyezett vízzel, amire még nem volt példa a 2011. március 11-i földrengést és cunamit követően bekövetkezett erőműbaleset óta. (hirado.hu)


2013.08.21.
"Súlyos incidensnek" minősítették a fukusimai vízszivárgást
Teljes cikk itt!

A japán hatóságok a nukleáris balesetek skáláján (INES) hármas fokozatúnak, vagyis "súlyos incidensnek" minősítették szerdán a háromszáz tonna erősen sugárszennyezett víz elfolyását a fukusimai atomerőmű egyik tartályából. (...) A Fukusima-1 atomerőművet üzemeltető vállalat, a TEPCO kedden közölte, hogy mintegy háromszáz tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el egy tartályból. Előző nap figyeltek fel a szennyezett vizet tároló tartályok környékén kialakult tócsákra. Fél méterrel a víztócsák felett óránkénti száz millisievertes sugárzást mértek, míg egy ember számára a megengedett sugárdózis nem haladhatja meg az évenkénti egy millisievertet. A kifolyt víz sugárszennyezettsége oly magas, hogy a mellette álló ember egy óra leforgása alatt akkora sugárdózist kapna, amely ötszörösen meghaladná az atomerőműben dolgozókra vonatkozó egyéves határértéket. A TEPCO szerdai közölése szerint a víz továbbra is folyik a tartályból. Még mintegy 700 tonna maradt benne, a víz átszivattyúzását már megkezdték. A tartály alatti földet megvizsgálják, hogy kiderítsék, hol gyülemlett fel a nagy mennyiségű, erősen radioaktív víz. A TEPCO nem zárja ki, hogy a talajvízbe vagy onnan egyenesen a tengerbe szivárgott. (hirado.hu)


2013.08.07.
Beszáll a japán kormány a fukusimai helyreállításba
Teljes cikk itt!

Abe Sindzó japán miniszterelnök kormánya a korábbinál jóval nagyobb szerepet fog vállalni a megsérült fukusimai atomerőmű helyreállításában. (...) A japán atomenergetikai hatóság július 10-én ismerte el, hogy "nagy valószínűséggel" a Csendes-óceánba is beszivárog az erősen sugárszennyezett talajvíz a fukusimai erőmű területéről. A Tepco két nappal korábban közölte, hogy három nap alatt kilencvenszeresére nőtt a radioaktív cézium koncentrációja a talajvízben az erőmű területén, és eközben az erőműhöz közeli partszakaszoknál a tengerben mért sugárzás kétéves rekordot döntött. A cég mérései szerint a talaj és a tenger szennyezettsége május óta folyamatosan növekszik. Ez szakértők szerint azzal magyarázható, hogy a korábban a reaktorok hűtésére használt, erősen radioaktív víz elkezdett beszivárogni a talajba, illetve onnan a Csendes-óceánba. Márciusban mért adatok szerint a Fukusima-1 erőmű talajvíz-elvezető rendszerében összesen 360 ezer tonna sugárszennyezett víz gyülemlett fel, és e mennyiség naponta 400 tonnával nő. (hirado.hu)


2013.06.19.
Fukusima: rendkívül magas sugárszennyezést mértek az erőműnél
Teljes cikk itt!

Rendkívüli mértékű sugárszennyezést észleltek az üzem alatti talajvízben. A tenger vizének radioaktivitása egyelőre nem nőtt. Rendkívül nagy sugárszennyezést észleltek Japánban, a fukusimai atomerőmű alatti talajvízben, és a helyi hatóságok emiatt arra utasították a tavalyelőtt földrengésben és szökőárban megrongálódott erőművet üzemeltetető vállalatot (TEPCO), hogy akadályozza meg a sugárszennyezett anyag tengerbe szivárgását. A TEPCO szerdán hozta nyilvánosságra, hogy a Fukusima 1. atomerőmű kettes atomreaktorának turbinacsarnoka alatti kútból kiszivattyúzott talajvízben a sugárzó stroncium szintje harmincszorosa, a tríciumé pedig nyolcszorosa volt a megengedettnek - jelentette az NHK japán tévécsatorna. A TEPCO szerint az erőmű közelében nem nőtt a tenger vizének radioaktivitása, mivel sugárszennyezett talajvíz nem szivárgott a tengerbe. A cég újabb kutak ásását és az erőművet a tengertől elhatároló falak és hullámtörők megerősítését ígérte. A májusban és júniusban végzett mérések most közzétett eredményei jelentős emelkedést mutatnak a tavaly decemberi adatokhoz képest, amikor még jóval a határérték alatt volt a radioaktív szennyezés mértéke a talajvízben. A TEPCO szerint az értékek drámai emelkedésének oka az lehet, hogy két éve bekövetkezett baleset után a reaktorok hűtésére használt, erősen beszennyeződött víz időközben beszivárgott a talajba. (MTI/hirado.hu)


2013.04.09.
Vélhetően újabb tartályból szivárgott szennyezett víz Fukusimában
Teljes cikk itt!

A cég a tartály vízszintjének csökkenése miatt feltételezi, hogy szivárgás történt. Vélhetően újabb tartályból szivárgott sugárszennyezett víz a talajba a tavalyelőtti japán földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőműben - közölte kedden a létesítmény üzemeltető TEPCO energiavállalat, amely arról is beszámolt, hogy a helyszínen nincs elég víztároló-kapacitása a helyzet romlásának esetére. Az erőmű hét földalatti tartályából ez már a harmadik, amelyiknél néhány napon belül hasonló jelenséget gyanítanak. A múlt héten egy másik, 120 tonna radioaktív vizet kieresztő tankból kezdték átszivattyúzni a vizet a további szennyezés elkerülése érdekében. A vállalat szóvivője kedden közölte, hogy a TEPCO a két tartály vizét a többi öt tankba tervezi átfolyatni. Hozzátette, hogy további szivárgások esetén nem lenne elegendő víztároló-kapacitás a radioaktív folyadék helyszíni tárolására. (hirado.hu)


2013.03.16.
7400x-osan mérgezett hal!!!

Rekordmértékű radioaktív anyag egy fukusimai halban!!!


A leszerelésre váró erőmű hűtővíz-beömlőjének közelében fogták, a káros anyag mértéke az egészségügyi határérték 7400-szorosa. Rekordmértékű radioaktív anyagot mutattak ki egy Fukusima közelében elfogott halban. A káros anyag mértéke a japán kormány által megállapított egészségügyi határérték 7400-szorosa. Az adat jelzi, hogy több mint két évvel az atomerőmű-baleset után még mindig súlyos a környező vizek szennyezettsége. Közben japán sajtóhírek szerint már 126 amerikai katona perli az erőművet üzemeltető céget, kétmilliárd dolláros kártérítést követelve a TEPCO-tól. A fukusimai katasztrófa következményeinek eltakarításában segédkező katonák azt állítják: a cég félrevezette őket a művelet veszélyeivel kapcsolatban. (MTI/hirado.hu)

Dramatic New Video of Japan Tsunami

We've seen a lot of footage of the tragic Japan tsunami, but this clip is the most horrifying yet. Entitled "South Sanriku -- Tsunami seen from Shizugawa High School," it's shot from high ground, but toward the end of the video you can see panicked residents running for their lives. Almost as dramatic as the video is its audio track, where even if you don't speak Japanese, you can tell the people are expressing concern at the beginning, but by the end, their voices have reached a high level of panic and horror as they watch their homes washing away.

2011.03.11. Japán cunami, tsunami * Dramatic New Video of Japan Tsunami


2012.08.31.
Fukusima tanulságaival foglalkoztak * Teljes cikk itt!

A fukusimai atomerőmű-baleset tanulságaival foglalkoztak a Nukleáris Biztonsági Egyezmény résztvevő országai, és megvizsgálták, hogyan lehetne javítani az egyezmény hatékonyságát - közölték pénteken Bécsben a tanácskozást követő sajtótájékoztatón. A konferencián áttekintették, hogy milyen intézkedéseket tettek eddig az aláíró államok a tavaly márciusi természeti katasztrófa és atomerőmű-baleset tanulságainak elemzése és hasznosítása terén. Elfogadták a rendszeres nemzeti beszámolók irányelveinek módosítását a nemzetközi együttműködés és tájékoztatás javítása érdekében. Az 1996-ban hatályba lépett CNS-nek az atomerőművel rendelkező országok túlnyomó többsége - köztük Magyarország is - részese. Létrehozásának szándéka az 1986-os csernobili katasztrófa után merült fel. Jelenleg 75 ország a résztvevője. Oroszország és Svájc javaslatot nyújtott be a szerződés módosítására is, ezt a következő értekezleten vitatják meg. A javaslatok többek között a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ajánlásainak fokozottabb alkalmazását, illetve az átláthatóság javítását célozzák. A résztvevők hangsúlyozták, hogy a nemzeti ellenőrző hatóságoknak függetlennek kell lenniük az atomenergia előállítóitól, és megfelelő eszközökkel kell rendelkezniük feladataik ellátásához. (...)

Fukusima után

A japán kormány összesen 4500 gyerek pajzsmirigyét vizsgáltatja meg az ország három különböző, Fukusimától távol lévő helyén annak megállapítására, hogy kapcsolatban van-e a tavalyi nukleáris balesettel az a nemrégiben született diagnózis, amely szerint az atomerőmű környékén élő gyerekek 36 százalékának megnagyobbodott a pajzsmirigye. A fogyasztásra ajánlott maximális szintnél 380-szor nagyobb mennyiségű radioaktív céziumot tartalmazó halat fogtak ki Fukusima közelében augusztus 22-én. Augusztus 10-én megszüntette a belépési tilalmat az atomkatasztrófa sújtotta Fukusima tartomány egyes részein a japán kormány. Szélsőséges esetben akár 1300-zal többen halhatnak meg világszerte rákbetegségben a tavaly márciusi fukusimai atombaleset miatt - állapították meg amerikai tudósok számítógépes modellezéssel. Eredményük az első, amely megbecsüli a japán katasztrófa globális egészségügyi következményeit. A katasztrófa után Japánban biztonsági okokból vagy karbantartás végett leállították az összes működő atomreaktort, összesen 50 áramtermelő létesítményt. Június elején két reaktort újraindítottak az energiahiánnyal küszködő szigetországban, ezek közül az egyikben üzemi baleset történt. (MTI/mno.hu)


2012.08.06.
Baleset történt az újraindított japán atomreaktorban * Teljes cikk itt!

Üzemi baleset történt hétfő reggel abban a japán atomerőműben, amelynek két reaktorát újraindították az energiahiánnyal küszködő szigetországban. A gazdaság védelme és az emberek megélhetése érdekében Japánban újraindítanak két nukleáris reaktort a kormányfő pénteki bejelentése szerint. Leállt az Ohi atomerőmű négyes reaktorában a hűtőrendszer egyik szivattyúja - közölte a létesítményt üzemeltető vállalat, a Kepco. A leállás amiatt történt, hogy - egyelőre tisztázatlan okok miatt - víz került a szivattyút működtető dízel áramgenerátorba. Ez nem veszélyeztette az atomreaktor működését, mert beindult a hűtőrendszer pótszivattyúja, az üzemi baleset mindenesetre nem fogja csillapítani az atomipar újraélesztése elleni tiltakozók indulatait. (MTI/mno.hu)


2012.07.05.
"Emberi kéz" okozta az atomkatasztrófát * Teljes cikk itt!

Emberi tényezőre vezethető vissza a tavaly márciusi fukusimai nukleáris baleset - állapította meg a japán parlament tényfeltáró bizottsága, amely csütörtökön hozta nyilvánosságra jelentését. A dokumentumban azt írják: noha a katasztrófát a 2011. március 11-ei földrengést követő szökőár váltotta ki, a Fukusima-1 atomerőműben történt balesetet nem lehet természeti katasztrófának tekinteni, mert "emberi kéz" okozta. A vizsgálóbizottság szerint a baleset előrelátható és elkerülhető lett volna, és a következményeit hatékonyabb intézkedésekkel enyhíteni lehetett volna. Egy korábbi - előzetes - jelentésben a parlamenti bizottság bírálta a TEPCO-nak a baleset utáni első napokban tett intézkedéseit, és megállapította, hogy a lakosság nem kapott megfelelő tájékoztatást arról, hogy mi történik az erőműben. A parlamenti jelentés ellentmond a TEPCO tavaly év végi vizsgálatának. Az üzemeltető megállapítása szerint az atombalesetet a szökőár okozta, mert az általa keltett hullámok - amelyek elérték a 15 méteres magasságot - nagyobbak voltak minden, erős földrengések esetére készített becslésnél. Az atomerőműben három reaktorban is leolvadt a reaktormag, több tízezer embert kellett elköltöztetni otthonából. (...) "Az atomerőmű nem volt képes arra, hogy ellenálljon egy erős földrengésnek, sem pedig szökőárnak" - állapította meg a testület, amely az atomerőművet üzemeltető vállalatot, a TEPCO-t és az atomipart felügyelő kormányszerveket tette felelőssé a balesetért. "A felelős szervek nem tették meg a megfelelő intézkedéseket az erőmű és a környéken élők biztonsága érdekében" - írták. (MTI/mno.hu)


2012.06.29.
Tüntettek Japánban az atomerőművek újraindítása ellen * Teljes cikk itt!

Legkevesebb tízezer ember tiltakozott pénteken a japán kormányfő hivatalánál amiatt, hogy a kormány két atomreaktor újraindításáról döntött. A Noda Josihiko kormányfő hivatala előtt tiltakozó tömeg elállta az utat, megbénította a közlekedést. "Ne indítsátok újra a reaktorokat!" - kiabálták. Transzparenseiken atomenergia-ellenes szlogenek szerepeltek. Jelenleg biztonsági okokból vagy karbantartás miatt egyetlen atomreaktor sem üzemel a távol-keleti szigetországban, mivel tavaly márciusban a világ egyik legsúlyosabb nukleáris katasztrófája történt: hatalmas erejű földrengés és pusztító szökőár okozott károkat a fukusimai 1-es atomerőmű reaktoraiban. A katasztrófa utáni hónapokban egymás után állították le a japán atomerőműveket, de az energiaipari cégek már akkor jelezték, hogy a nyár beköszöntével - amikor légkondicionáló berendezések milliói kezdenek működni - gondok adódhatnak az energiaellátásban. Ennek elkerülése érdekében döntött úgy a tokiói kabinet, hogy két reaktort visszakapcsoltat. Az első, az Ohi nukleáris erőmű hármas reaktora vasárnap kezd újra működni. (MTI/echotv.hu)


2012.06.08.
Japán kormányfő: újra kell indítani két atomreaktort * Teljes cikk itt!

A gazdaság védelme és az emberek megélhetése érdekében Japánban újraindítanak két nukleáris reaktort a kormányfő pénteki bejelentése szerint. Noda Josihiko egy az állami televízióban élőben közvetített sajtóértekezleten beszélt a nyugat-japáni Ohiban lévő atomerőmű várható megnyitásáról, és hangsúlyozta: a kormánynak átfogó intézkedéseket kell tennie a két reaktor biztonságának szavatolása érdekében. Japánban jelenleg mind az ötven működőképes reaktor üzemen kívül van. Újraindításukkal kapcsolatban a közvélemény komoly aggodalmat táplál a tavaly márciusi pusztító földrengés nyomán kialakult fukusimai nukleáris katasztrófa miatt. (MTI/Gazdasági Rádió)


2012.05.17.
40 millió japán költözhet rövidesen - de hova? * Teljes cikk itt!

Még a helyi viszonyokhoz edződött orosz diplomatákat is meglepte a hír, hogy a Kreml tárgyalásba kezdett Japánnal a 150 éve vitatott Kuril-szigetek átadásáról. A sok éves háborúskodásra talán az hoz végleges megoldást, hogy 40 millió japán lakost kell rövidesen kitelepíteni a Fukusimai erőmű várható összeomlása és a kiszabaduló mérhetetlen nagyságú radioaktív sugárzás miatt. A japán kormányzat reális esélyként kezeli a kényszerevakuálást a legtöbb városból, köztük Tokióból is. (...) Nagy titokzatoskodás van a médiában a fukusimai balesettel kapcsolatban. Miközben a helyzet semmit nem javult az elmúlt egy év alatt, a hírekből kikerült és az emberek azt gondolják, hogy a probléma megoldódott. A következő műholdról készült felvételsorozat * ITT! azt mutatja, hogy az elmúlt egy év alatt hogyan terjedt szét a sugárzás a Csendes-óceán vizében. Ha a felvétel közben a forrást figyeljük, jól látható, hogy egyáltalán nem csökken a kibocsátás intenzitása, sőt növekszik. Ez azt jelenti, hogy az erőmű mentésének során a tenger vizébe eresztik a szennyezett vizet. Amennyiben mégsem robban fel a reaktor addig, két-három éven belül a világ összes felszíni vize radioaktív lesz. Figyelmeztette Önt erre valaki? Fel van erre készülve? (naturhirek.hu)


2012.04.22.
Megérkezett Amerika partjaihoz a japán cunami hordaléka * Teljes cikk itt!

Egy röplabda és egy focilabda alapján amerikai szakemberek arra következtetnek, hogy megérkezett Alaszka partjaihoz a Japán egy évvel ezelőtt ért erős földrengés és cunami hordaléka. A The Anchorage Daily News szerint a röplabdát és a focilabdát egy radartechnikus találta a szárazföldtől mintegy 115 kilométerre fekvő Middleton Island partjainál. A sporteszközökön lévő felirat alapján kiderült, a labdák Japán szökőár sújtotta vidékének egyik iskolájából kerültek a vízbe, majd a világ másik felére. Az amerikai Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) szerint a két labda előfutára az amerikai partok felé úszó hordaléknak, nyomukat pedig vissza lehet vezetni Japánig, így mód van arra, hogy vissza is adják őket a szigetországnak. (hirado.hu)


2012.03.28.
Baj van Fukusimában * Teljes cikk itt!

Nagyon nagy a sugárzás az egyik megrongálódott reaktorban, a becsültnél kevesebb a hűtővíz. Másodszor vizsgálták meg belülről az erőmű kettes számú reaktorát. Még mindig életveszélyesen nagy a sugárzás a fukusimai atomerőmű egyik megrongálódott reaktorában, és a becsültnél kevesebb hűtővíz van benne - derült ki a reaktor belsejében végzett újabb vizsgálat során, amely ismét kételyeket ébresztett az erőmű stabil állapotával kapcsolatosan. Az erőműben komoly károkat okozó egy évvel ezelőtti földrengés és szökőár óta most másodszor vizsgálták meg belülről az erőmű kettes számú reaktorát: egy apró videokamerát, hő- és sugárzásmérőt, illetve vízszintmérőt juttattak a belsejébe. A keddi mérésekből arra lehet következtetni: a kár olyan nagy, hogy különleges berendezések és technológiai eljárások kifejlesztésére lesz szükség a reaktor lebontásához, ami évtizedekbe telhet. Az odabent uralkodó sugárzás mértéke tízszerese a halálos dózisnak. Feltételezések szerint még rosszabb a helyzet a másik két reaktorban, ahol ugyancsak magolvadás ment végbe. (MTI/hirado.hu)


2012.02.25.
Elkészült a "magyar" gakudo + Hang * Itt!Átadták a magyar adományokból épült gakudót Japánban. Lehel László, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója a Lánchíd Rádiónak elmondta: az intézmény valójában egy napközi otthont jelent, amely a nehezebb körülmények között élő családoknak nyújt segítséget. (Lánchíd Rádió)


2012.02.22.
Sugárszennyezés: ezerszeres koncentrációt mértek * Teljes cikk itt!

Radioaktív anyagok fokozott jelenlétét mutatták ki Japán partjaitól megközelítőleg hatszáz kilométeres távolságban az óceánban. A sugárszennyezés valószínűleg az országot tavaly márciusban megrázó földrengés és az azt követő szökőár következtében megrongálódott fukusimai erőműből szivároghatott a tengervízbe - adta hírül az AP. (MNO)

2012.02.09.
Egyre jobban aggódnak az erőmű miatt

Egyre jobban aggódnak a japán hatóságok a fukusimai erőmű állapota miatt - jelentette a The Telegraph. A brit lap internetes kiadása szerint a tavalyi földrengésben megrongálódott reaktor hőmérséklete 70 fok fölé emelkedett, ami 20 fokos növekedést jelent február eleje óta. Az üzemeltetők hűtővizet pumpáltak a reaktorba, amivel sikerült megakadályozniuk, hogy a hőmérséklet a kritikus szint fölé emelkedjen. Ez viszont újabb kihívás elé állította a vállalatot, mivel az így keletkezett nagy mennyiségű radioaktív vízzel is kezdenie kell valamit. (PR Forrás: Hír TV)

2011.12.16.
Új szakaszba léptek Fukusimában

Megtörtént a "hidegleállás" a márciusi földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőmű mindhárom reaktorában - jelentette be pénteken Noda Josihiko japán miniszterelnök. Ez azt jelenti, hogy 280 nappal az atombaleset után sikerült stabilizálni a fukusimai erőmű reaktorait, s a hűtőrendszer rendbetételének köszönhetően a belsejükben uralkodó hőmérséklet száz Celsius-fok alá süllyedt. Az erőmű környékén a sugárzás évenkénti egy millisievert alatt van. A szakemberek most hozzáláthatnak a kárfelszámolás következő szakaszához, előkészületeket tesznek az elhasznált fűtőrudak kiemelésére a reaktorok felett található pihentetőmedencékből. Az atomerőmű teljes elbontása negyven évet vesz igénybe. (MTI)

2011.12.06.
Lelkesen számoltak be élményeikről japán diákok

Lelkesen emlékeztek vissza magyarországi élményeikre hétfőn a tokiói magyar nagykövetségen azok a japán diákok, akik a cunami sújtotta körzetekből származnak, s akik Hódmezővásárhely önkormányzatának meghívására két hetet tölthettek a nyáron Magyarországon. Az alföldi város önkormányzata által életre hívott Kizuna projektben 18 olyan fiatal vett részt, akinek szűkebb környezetében súlyos pusztítást végzett a Japán keleti részén márciusban végigsöprő szökőár, illetve az általa okozott fukusimai atomerőművi baleset. A 13-17 éves, Ivate és Fukusima prefektúrákból származó diákok ellátogattak Budapestre, ahol fogadta őket Schmitt Pál köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök, jártak a Balatonnál is, s persze Hódmezővásárhelyen, ahol a városházán Lázár János (Fidesz) polgármester fogadta őket. Lázár közölte: a program célja az, hogy segítsen feldolgozni a diákoknak a Japánt 2011 márciusában sújtó földrengés, szökőár és atomerőmű-baleset emlékét, és erőt adjon nekik az újrakezdéshez. "Őszintén hálásak vagyunk a magyar kormánynak. Remélem, ez a lehetőség erősíteni fogja a Japán és Magyarország közti kapcsolatokat" - fogalmazott a követségi sajtóértekezleten Kimiaki Toda, a cunami sújtotta Ofunato város polgármestere. Egy 15 éves diáklány, aki Tomioka városában lakott, de a baleset óta még nem térhetett haza, azt mondta, hogy ezek után Magyarországon kíván tanulni. Egy 16 éves társa pedig közölte: a látogatás, a magyarországi élmények nyomán immár az az álma, hogy építész legyen. Banri Kaieda korábbi gazdasági miniszter, aki szintén részt vett a programban, közölte, hogy véleménye szerint a Magyarországon járt japán diákok kapcsolatban maradnak vendéglátóikkal. (MTI-fidesz.hu)

2011.11.02.
Radioaktív gáz szivárog a Fukusima-1 erőműben

A maghasadással összefüggő radioaktív gáz szivárgását észlelték szerdán a Fukusima-1 japáni atomerőműben, ami arra utal, hogy újabb probléma lehet az érintett reaktorral. A szakemberek elővigyázatosságból bórsavat fecskendeznek be a reaktorba egy hűtővezetéken keresztül. A bórsav nukleáris reakciók semlegesítésére szolgál. A reaktorból kiáramló gáz radioaktív xenon jelenlétére utal, ami váratlan maghasadás mellékterméke lehet. Az erőművet üzemeltető TEPCO cég közölte, hogy a reaktor hőmérséklete, belső nyomása, sugárzási szintje viszont nem emelkedik. Mindent elkövetnek annak érdekében, hogy ezek a jellemzők ne is változzanak. Erőfeszítéseikre a radioaktív xenon jelenlétének nincs befolyása - közölték. MTI

2011.10.31.
Évtizedekig is eltart Fukusima-1 bezárása

Becslések szerint az erőmű bezárása 19 milliárd dollárba fog kerülni. Legalább harminc évig tart majd a természeti katasztrófában tönkrement Fukusima-1 atomerőmű bezárása, pedig a létesítményből már sokkal kevesebb radioaktív anyag jut ki, mint korábban, és a helyzet stabil - állítja egy szakértőkből álló bizottság. Az erőmű munkásai folyamatosan dolgoznak azon, hogy egyáltalán ne kerüljön radioaktív szennyezés a szabadba. A japán kormány által felkért bizottság emlékeztet: tíz évig tartott, amíg eltávolították a nukleáris fűtőanyagokat az egyesült államokbeli Three Mile Island-i atomerőműből, amely 1979-ben szenvedett balesetet. Becslésük szerint ez a folyamat Fukusima-1 esetében sokkal bonyolultabb, költségesebb lesz, és több időt vesz igénybe. Más szakértők úgy becsülték, hogy az erőmű bezárása 19 milliárd dollárba fog kerülni. MTI

2011.03.11. Cunami belülről * Japanese Tsunami Viewed From A Car

2011.10.15.
Cunami belülről

Egy japán szállító furgonban rutinosan egy kamera felvette a sofőr munkáját az utakon. Így a március 11-i földrengést megelőző néhány pillanatot is rögzítette. A rázkódás után a vezetője továbbhajtott, nem is sejtve, hogy a szökőár perceken belül elkapja őt is, meg az egész környéket is elárasztja. A sofőr megmenekült, de a kocsiját az áradat végül elsüllyesztette. Csak most találták meg az utolsó néhány percet rögzítő digikamerát a víz alá süllyedt kocsiból, s láthatóvá tették számunkra.

2011.10.01.
Visszatérnek az emberek a fukushimai tilalmi övezet külső részébe

Az úgynevezett "rendkívüli evakuációs övezet" külső, tíz kilométeres sávjában korábban mintegy 58 500 ember élt. A japán kormány engedélyezte a fukushimai lakosoknak, hogy visszatérjenek a megsérült atomerőmű köré vont 30 kilométer sugarú tilalmi övezet külső, 10 kilométer széles sávjába. Hoszono Gosi nukleáris válság kezeléséért felelős miniszter közölte, hogy a japán kormány pénteken hozott ilyen értelmű döntést, s ez nagy előrelépést jelent a kárfelszámolás folyamatában. Hozzátette, hogy a kormány mindenben támogatni fogja a helyi lakosokat és biztonságos hazatérésüket. Edano Jukio nemzetgazdasági miniszter közölte, hogy a kormány részben azért hozott ilyen döntést, mert a helyzet hirtelen rosszabbodásának a kockázata az erőműben elmúlt. Habár még nem hajtották végre a reaktorok úgynevezett "hidegleállítását", azok hűtőrendszere stabilan működik. Az úgynevezett "rendkívüli evakuációs övezet" külső, tíz kilométeres sávjába teljes egészében beletartozik Hirono és Naraha városa, illetve a mellette fekvő Kavaucsi falu, továbbá Minamiszoma és Tamura egyes részei is ezen a területe fekszenek. Összesen mintegy 58 500 ember élt itt. A hatósági tilalom továbbra is érvényben marad az erőmű, 20 kilométer sugarú körére vonatkozóan, ahol a sugárzásnak való kitettség évenként 20 millisievert. A japán kormány április 22-én, több mint egy hónappal az atombaleset után terjesztette ki további tíz kilométerre a fukushimai atomerőmű körül létesített 20 kilométer sugarú kitelepítési körzetet. Azt javasolta az ott lakóknak, hogy hagyják el a területet. Forrás: hirado.hu

2011.09.21.
Ismét nincs nyugalom Japánban

Japában hat ember halt meg a Roke tájfun miatt. A vihar Honsu szigetére csapott le, ahol súlyos fennakadásokat okozott a közlekedésben, járatok százait kellett törölni, egymillió ember kitelepítését rendelték el a hatóságok. A Csendes-óceán felől érkezett tájfun Japán középső része felé halad, várhatóan nem kíméli majd sem a fővárost, Tokiót, sem a márciusi földrengés sújtotta Fukusima prefektúrát. Heves esőzésekkel és óránként 216 kilométeres széllökésekkel kísérve érte el Japán főszigetét a Roke névre keresztelt tájfun. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék áradásokat okozott, az árvizeknek már több halálos áldozata van. A megáradt folyók miatt az ország egyes részein leállt a közlekedés, és több száz repülőjáratot is töröltek. A ciklon miatt leállt a termelés a Toyota több gyárában is az ország középső részén. A hatóságok minden erejükkel a gátakat erősítik, és több mint egymillió ember kitelepítését is elrendelték. Egyes településekről az áradások miatt csak csónakokkal tudták kimenekíteni az embereket. A vihar az előrejelzések szerint a fővárost, Tokiót, illetve a márciusi földrengés és szökőár által legjobban sújtott Fukusima prefektúrát is eléri, ahol a megrongálódott erőmű található. A megrongálódott atomerőmű üzemeltetője mindent elkövet, hogy a nagy mennyiségű csapadék ne jusson be az erőmű reaktoraiba. (pr)hírTV

2011.09.14.
Több mint tíz évbe telik, mire lebontják

A márciusi természeti csapások által sújtott fukusimai erőmű biztonságos lebontása számos technológiai kihívást okoz, és több mint egy évtizedig tart majd - közölte a japán atomenergetikai bizottság szerdán. A szervezet tájékoztatása szerint kulcsfontosságú, hogy a fűtőrudakat eltávolítsák a használt elemek tárolására épített medencékből annak biztosítására, hogy ne legyen további szivárgás. Elemzők attól tartanak, ezt a folyamatot különösen nehézzé teheti, ha a szerkezetük a sérült fűtőelemek által kibocsátott hő és sugárzás, illetve a hűtés céljából beléjük pumpált tengervíz hatására megsérült. A bizottság, amely az ország atomenergetikai szektorának szabályozására létrehozott független szervezet, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IEA) éves közgyűlésén, hétfőn tájékoztatja a nemzetközi közösséget a lebontási folyamat menetrendjéről. Kondo Sunszuke, a bizottság elnöke már korábban abbéli véleményének adott hangot, hogy legalább tíz évig is eltarthat, amíg az atomerőművet működtető Tokyo Electric Power Co. (Tepco) elkezdheti a fűtőelemek kiemelését. "Öt évbe telt, mire hasonló lépések kezdődhettek az amerikai Three Mile erőmű 1979-es balesete után - mondta Hidzsikata Katszuicsiro, a Tepco szeizmikus mérnökségének vezetője. - Valószínűleg több időre lesz szükség a fukusimai erőmű esetében, mivel itt három sérült reaktor van, szemben az amerikai balesetben károsodott egyetlen reaktorral, és a károk is súlyosabbak." A Tepco tájékoztatása szerint a legnagyobb gondot az okozza, hogy miként tömik be az elsődleges zárószerkezet szivárgásait. Az elsődleges acélkonténerek feladata a sugárzás lefojtása, ám ezek, illetve az őket magukban foglaló reaktorházak is sérültek a természeti csapás, illetve az azt követő atomkatasztrófa során. A vállalat szerint számos technológiai kihívás elé néznek, amelyet meg kell oldani a fűtőelemek kiemelése előtt: új robotokat kell építeni, amelyek képesek felmérni, hogy milyen viszonyok uralkodnak az elsődleges konténerekben, amelyek alkalmasak a szivárgások lokalizálására és betömésére, illetve olyanokra is, amelyekkel magukat a fűtőelemeket lehet kiemelni. Azt is biztosítani kell, hogy az egész folyamat során képesek legyenek megakadályozni az újabb reakció kialakulását, amely akkor fordulhat elő, ha a fűtőelemeket nem hűtik kellő mértékben - hangsúlyozta a társaság szakembere az eseményen. (pr)MTI

2011.08.25.
Óriási mennyiségű sugárzást mértek

A márciusi japán atombaleset óta a környezetbe került radioaktív cézium mennyisége 168-szorosa a hirosimai atomtámadás idején elszabadult sugárzó anyagnak - írja csütörtökön egy japán lap. A Tokio Simbun a kormány hivatalos adataira hivatkozva azt írja, hogy a március 11-i földrengésben és szökőárban megsérült fukusimai atomerőműből eddig 15 ezer terabecquerel sugárzó cézium szabadult ki a környezetbe. Az 1945 augusztusában történt hirosimai atomrobbantás során viszont "csak" 89 terabecquerel, harmincéves felezési idejű cézium került a légkörbe. A lap hangsúlyozza, hogy a fukusimai baleset óta "elméletileg" 168-szor több cézium szabadult ki, de míg az atombomba felrobbanásakor, illetve utána, sugárfertőzés következtében 140 ezer ember halt meg, a fukusimai atombalesetnek nem voltak halálos áldozatai. (da)MTI

2011.08.12.
Védőponyvával fedik be a sérült erőművet

Hatalmas védőponyvát épít a sérült Fukusima-1 (Daiicsi) nukleáris erőművet üzemeltető vállalat Japánban, hogy lefedje az egyik legsúlyosabban sérült reaktort - közölték a Tepco cég tisztségviselői pénteken. A japán üzemeltető abban bízik, hogy a burkolat megakadályozza majd a korábban kiszivárgott radioaktív anyagok továbbterjedését, megelőzi az esővíz beömlését illetve gátat vet a további szivárgásoknak és jövőbeni robbanásoknak. A sátorszerű építmény az egyes számú reaktor külső reaktorházát hivatott helyettesíteni, amely a március 11-i pusztító földrengés és szökőár utáni robbanásban sérült meg. A "sátor" megépítése illetve az alapok lerakása ezen a héten kezdődött, és várhatóan szeptember végére fejeződik be - közölte pénteken Vatanabe Kodzsi, az energiaszolgáltató vállalat szóvivője. A légmentes poliészterből készült, és acél tartószerkezettel ellátott sátor 54 méter magas és 47 méter hosszú lesz. A munkálatok eddig azért nem indulhattak el, mert a helyszín túl veszélyes volt a munkások számára. Március 11-én pusztító erejű, 9-es fokozatú földrengés rázta meg az ország északkeleti részét, amelyet hatalmas tengeri szökőár követett. A természeti csapásban 20 ezer ember halt meg vagy tűnt el. A Fukusima-1-es atomerőmű egyes reaktorában teljesen leolvadtak a fűtőelemek, ami az 1986-os csernobili katasztrófa óta történt legnagyobb nukleáris válsághoz vezetett. (pr)MTI

2011.08.04.
A Parlamentben fogadta a fukusimai diákokat Orbán Viktor
Fukusimai gyerekeket látott vendégül a parlamenti dolgozószobájában szerdán Orbán Viktor miniszterelnök. A vidám hangulatú találkozón a kormányfő megmutatta dolgozószobáját a fiataloknak, akiket Túró Rudival ajándékozott meg. A fiatalok Fukusimából érkeztek, és szinte mindegyiküket súlyosan érintette a márciusi óriási erejű földrengés és cunami, illetve az azt követő atomkatasztrófa. A gyerekek fáradtnak tűntek, de Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester, a japán fiatalok meghívója és vendéglátója megnyugtatásul elmondta: az előző nap rengeteget gokartoztak, abban fáradtak el. A diákok érdeklődve hallgatták a miniszterelnököt, de igazán akkor élénkültek fel, amikor Orbán Viktor megkínálta őket Túró Rudival. - Magyar találmány - dicsérte portékáját a kormányfő, a gyerekek pedig élvezettel majszolták az édességet. Orbán Viktor is kapott ajándékot. - Nézze, milyen szép kalligrammát kaptam az egyik fiútól - büszkélkedett a Blikk munkatársának a miniszterelnök. Egy fatáblára ragasztott papírlapon volt egy írásjel, erre állítólag az van ráírva, hogy teljesüljenek az álmaim. (blikk.hu-fidesz.hu)

2011.07.27.
Céziummal szennyezett a búza és a repce

Radioaktív céziumot mutattak ki a japán Fukusima tartományban termesztett búzában és repcében. A szennyezés szintje meghaladja a helyi hatóságok által szabott határértéket, de fukusimai illetékesek szerint szennyezett termény nem került forgalomba. Közben a japán hatóságok bejelentették, hogy felvásárolják a Fukusima és a szomszédos prefektúrákban feldolgozott sugárszennyezett marhahúst. Az ezzel járó költségeket, illetve az állattenyésztők kárát megtéríti a március 11-i földrengésben és szökőárban súlyosan megrongálódott Fukusima-1 atomerőművet üzemeltető vállalat, a Tepco. A hatóságok elégetik a szennyezett hústermékeket. (pr) MTI

2011.07.24.
Orbán Viktorral is találkoznak a fukusimai diákok

Ízelítőt kapnak Magyarország, ezen belül Hódmezővásárhely és környéke természeti szépségeiből, kulturális értékeiből, és Schmitt Pál államfővel, Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkoznak azok a fukusimai diákok, akiket hétfőtől lát vendégül az alföldi város önkormányzata. A tizenhét fős diákcsoport lesz az első, amely negyedévvel a Japánt sújtó pusztító erejű földrengés és az atomerőmű-baleset után Fukusima környékéről Európába látogat. A hódmezővásárhelyi önkormányzat a Kizuna projekt keretében látja vendégül a 13 és 17 év közötti korú fiatalokat. A kizuna kifejezést a japánok az emberi kapcsolatokra, baráti kötelékekre alkalmazzák, ezért ezt a szót választotta az alföldi város képviselőtestülete szolidaritási akciója címéül. A diákok hétfőn este érkeznek a Liszt Ferenc repülőtérre, hódmezővásárhelyi programjuk pedig kedden délelőtt kezdődik el. A csoport tagjainak egy rövid városnézést követően Lázár János (Fidesz) polgármester mutatja meg a városháza műemlék épületét. A fiatalok ellátogatnak a közelmúlt helyi történelmét bemutató Emlékpontba, megismerhetik a hírneves vásárhelyi fazekasság értékeit, sőt a tájházban maguk is kipróbálhatják a korongozást - tájékoztatták a szervezők az MTI-t. A vendégek ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, majd két napot a Balatonon pihennek. Vásárhelyre visszatérve gyönyörködhetnek majd a mártélyi Tisza-holtág szépségeiben, és túrázhatnak Székkutas és Kardoskút környékén. A csoport Szegeden is eltölt egy napot, ahol honfitársaikkal is találkoznak, akik hódmezővásárhelyi búvárúszó világbajnokságon képviselik Japánt. A csoport magyarországi látogatása Budapesten fejeződik be, a városnézés mellett megtekintik a Szépművészeti és a Nemzeti Múzeumot, a Csodák Palotáját - s mivel közülük többen is zenét tanulnak - a Zeneakadémiát. A csoportot a Sándor-palotában Schmitt Pál államfő, az Országházban Orbán Viktor miniszterelnök fogadja. A szűk két hét alatt a fukusimai vendégekkel tartanak az ELTE keleti nyelvekkel és kultúrával foglalkozó japán szakos diákjai, s másféltucat vásárhelyi fiatal önkéntes is, akik közül néhányan beszélik a távol-keleti ország nyelvét. (MTI-fidesz.hu)

2011.07.21.
Fukusimai diákok érkeznek Hódmezővásárhelyre

"Szeretném megmutatni a világnak, hogy a katasztrófa ellenére is igyekszünk vidámak lenni" - írta egy tizenhat esztendős fukusimai fiú, aki egyike annak a tizenhét japán diáknak, akik július végén két hétig Hódmezővásárhelyen vendégeskedik. A negyedévvel ezelőtt történt pusztító erejű földrengés és az atomreaktor-baleset hatására teljesen megváltozott a középiskolás diák élete: a környék sugárszennyezettsége miatt a nagy hőség ellenére sem nyithatnak ablakot, a ruhákat is a lakásban kell kiteregetniük. Az iskola udvarára nem mehetnek ki, mert a szennyezett talajt védőfóliával fedték le. "A Dunáról híres Magyarország természete olyan szép, mint Fukusimáé, szeretném ezt látni, hogy feltöltődjek, és visszatérve tudjak valamit tenni szülőhelyem jövőéért" - indokolta meg a fiú, miért szeretne részt venni a hódmezővásárhelyi képviselőtestület által életre hívott Kizuna projektben. A kizuna kifejezést a japánok az emberi kapcsolatokra, baráti kötelékekre alkalmazzák, ezért ezt a szót választotta Hódmezővásárhely a most induló szolidaritási akciója címéül. Lázár János (Fidesz) polgármester az MTI-nek elmondta, a Kizuna projekt nem segélyakció, hanem két nép, két kultúra találkozása. Európában Hódmezővásárhely az első város, így Magyarország az első ország, amely a katasztrófa sújtotta területről érkező gyermekeket fogadhat. "Éljünk bár a világ egymástól távol eső pontján - miként Magyarországról nézve Japán szinte pontosan a Föld túloldalán van - a természet iszonyatos erőivel szemben kiszolgáltatottak vagyunk. Szeretnénk megmutatni a katasztrófa sújtotta japán közösségeknek, hogy a Kizuna, amellyel az emberek közötti kötelékeket, a baráti kapcsolatokat jelölik összekapcsolhat olyan távoli településeket is, mint Fukushima és Hódmezővásárhely és összeköthet olyan távol élő embereket is, mint a japánok és a magyarok" - fogalmazott a politikus. A hétfőn Magyarországra érkező japán diákcsoport tagjai megtekintik Hódmezővásárhely és a régió kulturális, természeti értékeit. Megismerik a város szomszédságában fekvő Székkutas igazi falusias légkörét, és ellátogatnak a Balatonhoz is, ahol a kikapcsolódásé lesz a főszerep. A 14 és 17 év közötti gyerekek megismerik Szeged, Tihany, Esztergom, Visegrád és Budapest főbb nevezetességeit, sőt a látogatás során találkoznak honfitársaikkal is, aki a Hódmezővásárhelyen július 28-án kezdődő XVI. Uszonyos és Búvárúszó Világbajnokságon képviselik hazájukat. (MTI-fidesz.hu)

2011.07.16.
Üzemzavar! Le kell állítani egy nukleáris reaktort Japánban

Műszaki hiba miatt leállítanak egy nukleáris reaktort az Ohi atomerőműben Japánban, Fukui prefekturában - jelentette be szombaton a létesítményt üzemeltető japán Kansai Electric Power Company. A japán energiatermelő szerint nem történt radioaktív szivárgás. A hűtési rendszer üzemzavarát jelezték a műszerek, ezért döntöttek arról, hogy kézi vezérléssel hajtják végre az atomerőmű egyes reaktorának leállítását - ez várhatóan közép-európai idő szerint délután két órára fejeződik be. Japán hírügynökségi jelentések szerint a hűtőfolyadék-tartályban, ahol a vészhelyzetekre szánt tartalékot (bórsavas vizet) tárolják, szombatra virradóra átmenetileg csökkent a nyomás, aminek következtében működésbe lépett a riasztórendszer. Később a nyomás helyreállt, de a szakemberek azért vannak a reaktor leállítása mellett, hogy kiderítsék az üzemzavar okát. A Tokiótól 350 kilométerre nyugatra fekvő Ohi atomerőműben legutóbb öt éve történt komolyabb rendkívüli esemény, 2006 márciusában az egyik hulladék-feldolgozó épületben megszólalt a tűzjelző. Tüzet nem észleltek, de némi füst megjelent és az ott dolgozókat evakuálták. A Kansai Electric 11 reaktorblokkot üzemeltet 3 atomerőműben Fukui tartományban, a Japán-tenger partján. Az Ohi atomerőműnek négy nyomott vizes blokkja van, ezeket 1977 és 1992 között helyezték üzembe. A 2011. március 11-én bekövetkezett pusztító, 9-es erősségű földrengés és az azt követő szökőár súlyosan megrongálta a Fukusima-1 atomerőművet , s ezt követően a Japánban üzemelő 54 nukleáris energiablokk gyakorlatilag kétharmadát leállították. (MTI)

2011.07.09.
Céziumot mutattak ki egy fukusimai marhahús-szállítmányban

Japánban a cézium izotópjának magas koncentrációját mutatták ki egy fukusimai tartományból származó marhahús-szállítmányban - közölték szombaton a tokiói hatóságok. Ebben a tartományban van a március 11-i földrengés és szökőár következtében súlyosan megrongálódott atomerőmű is. A radioaktív szennyeződést a japán főváros, Tokió egyik húsfeldolgozó üzemében észlelték. A céziumot tizenegy szarvasmarha húsában fedezték fel. A szállítmány abból a Minaszoma városból érkezett, amely közel fekszik a Fukusima-1-es atomerőmű körül létesített kitelepítési övezet húsz kilométeres sugarú körének határához. A különböző mintákban a radioaktív részecskéknek a normálistól 3-6-szoros mértékű eltérését tapasztalták. Korábban a fukusimai prefektúra hatóságai több esetben kimutattak sugárszennyezést a helyi zöldségekben és a tejben, de a hús ilyen jellegű fertőzöttségét első alkalommal állapították meg. (MTI)

2011.06.27.
Fukusima: a környéken élők vizelete is sugárzik

Radioaktív sugárzást mértek 15, a sérült fukusimai atomerőmű környékén élő ember vizeletében, s ezzel bizonyossá vált, hogy a lakosok belső sugárzásnak is ki vannak téve - adta hírül a The Japan Times hétfőn. A vizsgált, 4 és 77 év közötti japánok mindegyike a márciusi cunami és földrengés következtében megrongálódott fukusimai erőműtől 30 és 40 kilométerre lévő két településen él. Vizeletükben a Hirosimai Egyetem professzorai 3 millisievert erősségű sugárzást mértek, s a két májusi vizsgálat során radioaktív céziumot is kimutattak a mintákban. "Ha nem esznek zöldségeket, vagy más sugárszennyezett élelmiszereket, nem lesz nagyobb probléma. De nem lesz egyszerű az embereknek továbbra is ezen a területen élniük" - kommentálta a vizsgálatok eredményeit Nanao Kamada biológusprofesszor. Azt szeretnénk, ha ezek az adatok meggyőznék a lakosokat az elköltözés szükségességéről - fűzte hozzá a kutató. A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a környék lakosait 4,9 és 14,2 millisievert közötti sugárzás érte két hónap alatt. Összehasonlításképpen, a gyomor- és bélrendszer röntgenvizsgálat során 14 millisievert sugárzás éri a betegeket. (Forrás: MTI) Lánchíd Rádió

2011.06.19.
Már megint Fukusima

Japánban kiengedik a szennyezett levegőt a márciusi földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőmű kettes számú reaktorából. A szakemberek így akarják csökkenteni az atomerőműben a magas páratartalmat, ami elérte a 99 százalékot. Ez pedig nehezíti a kárelhárító munkálatokat. A művelet nyolc órát vesz igénybe. Az atomerőművet üzemeltető vállalat közölte, várhatóan kis mennyiségű radioaktív levegő kerül ki a szabadba, de ez nem okoz jelentős környezetszennyezést. A szellőztetés után a szakemberek nitrogént szivattyúznak a sérült reaktorba, hogy megakadályozzák a hidrogénrobbanást. (lm) hírTV

2011.06.04.
Jelentősen megugrott a sugárzás szintje a fukusimai 1-es reaktorban

Óránként 4000 millisievert értéket mértek az atomerőmű egyes reaktorában. Ez az eddig mért legmagasabb sugárzási szint az erőmű levegőjében. A legmagasabb sugárzási szintet mérték a Fukusima-1-es atomerőműben a márciusi katasztrófa óta - közölte szombaton a földrengés és szökőár következtében megrongálódott erőmű üzemeltetője. Mint a Tepco (Tokyo Electric Power Co.) energetikai társaság képviselője elmondta, "a rendkívül magas, óránként 4000 millisievert értéket az egyes reaktorblokk földszintjén rögzítették". A Tepco szakértőinek feltételezése szerint a sugárzás váratlan megugrása "valószínűleg arra vezethető vissza, hogy gőz szabadul ki a reaktor alsó nyomáskiegyenlítő kamrájához tartozó rendszer egyik sérült csövéből". Emellett "ebből a szakaszból víz is szökik, amelynek a hőmérséklete meghaladja az 50 Celsius fokot" - jelentette az ITAR-TASZSZ. Az adatokat az az amerikai robot szolgáltatta, amelyet pénteken küldtek be a nukleáris balesetben leolvadt egyes reaktorblokk épületébe. Előző nap egy ideig kilenc dolgozó is tartózkodott ugyanott, hogy felszereljen egy belső nyomást mérő műszert. A Tepco közlése szerint a technikuscsoportot ért sugárdózis nem haladta meg a 4 millisievertet. A nukleáris létesítményekben mentésen dolgozók számára a japán hatóságok évi 250 millisievertes sugárdózist engedélyeznek maximális értékként, míg a normális háttérsugárzás értéke évi 1 millisievert lehet. A Tepco képviselője hangsúlyozta, hogy jelenleg nem terveznek semmilyen munkálatot az egyes reaktorblokk épületében, ehelyett alaposan tanulmányozzák a kialakult helyzetet, egyebek közt ipari robotok segítségével. Szakértők megállapítása szerint a magas sugárzási szint megnehezítheti a berendezések helyreállításán és az alsó helyiségeket elárasztó radioaktív víz kiszivattyúzásán dolgozó munkások feladatát. A Tepconál ezzel szemben azt állítják, hogy az egyes reaktorépületben kialakult helyzet nem befolyásolja érdemben a következő hónapokra tervezett általános munkálatokat, köztük a szivárgások felszámolását, a reaktorok hűtését, az úgynevezett hideg leállásra való átállás feltételeinek megteremtését. /hirado.hu/

2011.05.25.
A csernobilihez mérhetőek az értékek

Sok helyütt összevethető a csernobili atomkatasztrófa után mért talajszennyezettséggel a fukusimai atomerőmű környékbeli földeken mért radioaktivitás mértéke - erre a megállapításra jutott egy japán atomenergia-ipari bizottság. A szakértői jelentés szerint a márciusi földrengés és szökőár következtében megrongálódott japán atomerőmű környékén, összességében 600 négyzetkilométeres területen négyzetméterenként 1,48 millió becquerel sugárszennyezettséget mértek, ami összevethető a csernobili atomerőmű környékén mért értékekkel az ukrajnai atombaleset után. Leginkább az atomerőműtől északnyugatra fekvő területek szenvedtek sugárszennyezést Japánban. A sugárszennyezett terület mérete ugyanakkor egytizede-egyötöde a csernobilinek. A területet éves viszonylatban 5 millisievert mennyiségű sugárzást mértek, ami alatta van a japán kormány által megállapított 20 millisievertes értéknek. Ennek ellenére a japán atomenergetikai bizottság megállapítása szerint a területeken, ahonnan kimenekítették a lakosságot, sugármentesítést kell végrehajtani, mert a cézium izotópját erősen megköti a talaj, és ezért nehéz csökkenteni a területen a sugárzás szintjét. A Fukusima-1-es atomerőműben történt balesetet követően a japán kormány mintegy 80 ezer embert menekített ki a nukleáris létesítményt övező területekről. Kan Naoto miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy a kiköltöztetett emberek legkorábban csak jövőre térhetnek vissza otthonaikba. (pr) MTI

2011.05.10.
Két órájuk van, hogy összeszedjék a legszükségesebb holmijukat

Két hónappal a japán nukleáris baleset után hazatérhettek a megrongálódott fukusimai erőmű környékén lakók, hogy összeszedjék a legszükségesebb holmijaikat. Az atomerőmű köré vont húsz kilométeres sugarú veszélyzónán belül fekvő Kavaucsi falu 92 lakója térhetett haza kedden, sugárfertőzés ellen védő öltözékben. Két órájuk volt arra, hogy egy 70 centiméterszer 70 centiméteres műanyag dobozba pakolják a legszükségesebb holmit. A veszélyzónában kilenc település van, és az említett falu lakóin kívül eddig senki se léphetett be a lezárt területre. Közben az atomerőművet üzemeltető vállalat, a Tepco elnöke, Simizu Maszataka kedden pénzügyi segítséget kért a japán kormánytól. (da) MTI

2011.05.09.
Akár nyolcas fokozatú földrengés is bekövetkezhet

A Chubu Electric Power japán áramszolgáltató hétfőn bejelentette, hogy Kan Naoto kormányfő kérésének eleget téve ideiglenesen leállítja a közép-japáni Hamaoka atomerőművet. A cég közlése szerint a lehető leghamarabb leállítják az erőmű még működő 4. és 5. reaktorát, míg a karbantartás alatt lévő 3. reaktor zárva marad. Az 1. és 2. reaktorokat már korábban leállították. A kormányfő azzal érvelt, hogy a Hamaoka erőmű olyan helyen van, a Csendes-óceán partján, ahol a földkéreg három lemeze találkozik, és a szakértők 90 százalékos valószínűségét látják annak, hogy erős, akár nyolcas fokozatú földrengés következzen be ott a következő évtizedekben. (da)MTI

2011.05.07.
Tüntettek a japán fővárosban az atomenergia alkalmazása ellen

Ezrek tüntettek a japán fővárosban az atomenergia alkalmazása ellen szombaton, két hónappal azután, hogy egy pusztító földrengés és szökőár a Csernobil óta legsúlyosabb nukleáris balesetet okozta az országban. Közben a tulajdonos Chubu Electric Power társaság jogilag és gazdasági tekintetben is megkérdőjelezte Kan Naoto miniszterelnök előző napi bejelentését, hogy leállítják a Tokió közeli Hamaoka atomerőművet, mivel az szintén nagyon földrengésveszélyes helyen épült. Fény derült arra is, hogy a március 11-én megrongálódott fukusimai erőmű üzemeltetője, a Tepco cég csak nemrég kezdte meg a katasztrófa következményeinek felszámolásán dolgozók rendszeres orvosi ellenőrzését. MTI

2011.04.21.
Akkora a pára, hogy nem tudják mérni a sugárzást

Péntek éjféltől tilos a belépés a fukusimai erőmű körüli 20 kilométeres körzetbe a japán kormány döntése értelmében. A kitelepítettek még legkevesebb kilenc hónapig nem költözhetnek vissza egykori lakóhelyükre. A sérült reaktorok sugárzását mérő robotokat közben a 2-es blokk magas páratartalma hátráltatja a munkában. Hivatalosan is zárt övezetté nyilvánította a japán kormány a fukusimai atomerőmű 20 kilométeres körzetét, ahová péntek éjféltől tilos a belépés. Kan Naoto miniszterelnök a bejelentést követően meglátogatott több evakuációs központot is, hogy a kitelepített fukusimaiakat tájékoztassa a döntésről, akik régóta várnak az intézkedésre. A közel 80 ezer kitelepített lakosnak az erőművet vezető cég korábbi bejelentése szerint legkevesebb kilenc hónapig kell várniuk, amíg a sérült reaktorokat végleg lezárják. Az evakuációs zóna felülvizsgálata csak ezt követően kezdődhet meg. A helyreállítási munkálatokat késlelteti, hogy a radioaktív sugárzás mérésére az erőműbe küldött robotok a 2-es reaktor nagy páratartalma miatt egyelőre nem tudnak értékelhető adatokat közölni. A párát valószínűleg a reaktor hűtésére befecskendezett víz okozza. "Mivel muszáj hűtenünk a reaktort, továbbra is vizet kell bele pumpálnunk. Ez természetesen hozzájárul a páramennyiség növekedéséhez" - tájékoztatott Nisijama Hidehiko, a japán atombiztonsági ügynökség szóvivője. Közben a japán fővárosba látogatott az ausztrál miniszterelnök, hogy gazdasági támogatásáról biztosítsa az üzleti élet vezetőit. Julia Gillard bejelentette: Ausztrália továbbra is Japán első számú természetes energia beszállítója lesz. (pr) hírTV

2011.04.17.
Nem tudni, mikor költözhetnek vissza otthonaikba

A működtető szerint 9 hónapba telhet, mire a reaktorok teljesen lehűlnek a fukusimai atomerőműben. A tokiói áramszolgáltató cég vezetői elmondták: elsődleges feladatuk a sugárzás mértékének csökkentése, majd a radioaktív anyagok ellenőrzése. Azt egyelőre nem tudják megmondani, hogy a kitelepített családok mikor költözhetnek vissza otthonaikba. Korábban a japán miniszterelnök azt mondta: lehetséges, hogy a következő 1-2 évtizedben erre nem kerülhet sor. Közben az erőmű kettes reaktora közelében a tengerben mért sugárzás a megengedett szint 6500-szorosára emelkedett. A fukusimai katasztrófát a csernobili balesettel egy szintre sorolták, miután kiderült, hogy a krízis első napjaiban sokkal több sugárzó anyag szivárgott ki a létesítményből, mint azt korábban gondolták. (da) hírTV

2011.04.07.
Már "csak" 140 ezerszer haladja meg a határértéket

Jelentősen csökkent a radioaktív jód szintje a tenger vizében a megsérült japán atomerőmű kettes számú reaktoránál, de még így is 140 ezerszer meghaladja a határértéket - közölte csütörtökön a létesítményt üzemeltető vállalat, a Tepco. Közlése szerint a hét elején a radioaktív jód mennyisége még 7,5 milliószorosa volt a határértéknek a tengervízben azon a helyen, ahol szennyezett víz szivárgott a tengerbe a kettes reaktornál. Április 2-án a tengerből vett mintákban a jód-131-es izotóp koncentrációja köbcentiméterenként 300 ezer becquerelnek felelt meg. Jelenleg már "csak" 140 ezerszer haladja meg a határértéket. A jelentős csökkenés annak tudható be, hogy szerda reggel sikerült megállítani az erősen radioaktív víz tengerbe szivárgását a második reaktor kábelalagútjából.

Zárva maradtak az iskolák

Dél-Koreában közben számos iskola maradt zárva csütörtökön, mivel az ország nagy részén esik az eső, s a szülők féltik gyerekeiket, tartva a csapadék sugárszennyezettségétől. A Szöult körülvevő Jongi tartományban több mint 130 általános iskola és óvoda maradt zárva. A tartományi oktatási hivatal "a szülők és a diákok növekvő aggodalma" miatt kérte a tanítás megszakítását vagy korlátozását. Az Észak-Cshungcshong tartomány iskoláiban megtiltották az iskolaépületeken kívüli programokat. A dél-koreai atombiztonsági hivatal igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, mondván, az esőben található radioaktivitás túl csekély ahhoz, hogy veszélyt jelentsen az egészségre. A Japánhoz közeli Csedzsu-szigeten is csak kis mennyiségű radioaktív jódot és céziumot tartalmaznak az esőcseppek, ami ugyancsak nem jelent egészségügyi kockázatot. A japán császári udvar csütörtökön közölte, hogy az uralkodó, Akihito pénteken a Tokiótól északra fekvő Kazo településen felkeres egy menedékhelyet, ahol 1200 fukusimai lakos talált ideiglenes otthonra. Az evakuáltak egy része Futaba településről való, amely gyakorlatilag teljesen megsemmisült a március 11-i földrengést követő szökőárban. Az udvar illetékesei szerint a császár és a császárné "mély szomorúságot érez a Japánban történtek miatt, és támogatást kíván nyújtani minden bajba jutott embernek". Közben Nagy-Britannia nagykövetsége Japánban csütörtökön bejelentette, már nem tanácsolja el állampolgárait attól, hogy Tokióba utazzanak. A képviselet azonban továbbra sem ajánlja, hogy felkeressék a fővárostól északkeletre fekvő, földrengés sújtotta területeket, illetve a fukusimai atomerőmű 80 kilométeres körzetét. A követség szerint a fukusimai atomerőműben kialakult helyzet még egy ideig aggodalomra adhat okot, de az ott zajló kármentési munkálatok következtében a kockázatok fokozatosan csökkennek.

Sugárszennyezett zöldség Kínában

A kínai hatóságok a jód-131-es izotóp igen gyenge nyomait találták a Kínában termesztett parajban. A szennyeződés a japán fukusimai atomerőmű balesetének következménye, de a hatóságok szerint nem jelent semmilyen veszélyt az egészségre. A nyomokat Peking térségében, valamint az észak-kínai Tiencsin (Tianjin), valamint a közép-kínai Honan (Henan) tartományokban szabad ég alatt termesztett zöldségben találták - közölte szerda este a kínai egészségügyi minisztérium. A tárca szerint a legutóbbi esőzések következtében felgyülemlettek a radioaktív részecskék a spenótleveleken, de vizes öblítéssel hatékonyan eltávolíthatók a sugárzó anyagok. A mért mennyiség csupán az engedélyezett kínai határérték háromezred része - írta a Hszinhua hírügynökség az országos atomkatasztrófa-védelmi koordinációs bizottságra hivatkozva. Most találtak első ízben sugárszennyezett zöldséget Kínában a március 11-i földrengés és szökőár okozta fukusimai atomerőmű-baleset óta. Szombaton a kínai hatóságok tíz sugárszennyezéses esetet regisztráltak a Japánból a földrengés óta érkezett embereken, konténereken és repülőgépeken. (da) MTI

2011.04.06.
Atomkrízis: megmagyarázhatatlan helyzet állt elő

Sikerült ugyan megállítani az erősen radioaktív víz tengerbe szivárgását egy repedésből a megsérült japán atomerőműnél, de ezzel nem oldódott meg teljesen a probléma, mert más helyeken is lehetnek lyukak, amelyeken keresztül sugárszennyezett víz kerül az óceánba - közölte szerdán a japán atomipar-biztonsági ügynökség. A tengervíz sugárszennyezettsége oly nagy, hogy azt nem lehet megmagyarázni egyetlen szivárgással. A hivatal ezért arra utasította a Fukusima-1 atomerőművet üzemeltető japán céget, hogy folytassa a kutatást más repedések után. Közben döntést született arról, hogy az atomerőműhöz vontatnak egy hatalmas, 136 méter hosszú, 46 méter széles úszó platformot, hogy átszivattyúzzák tartályaiba a megsérült reaktorokban és a hozzá kapcsolódó létesítményekben felgyülemlett több tízezer tonna erősen radioaktív vizet.

25 millió tonna törmelék

Becslések szerint csaknem 25 millió tonna törmeléket hagyott maga után a március 11-i földrengés és szökőár Japánban - összesítették szerdán a romok eltakarításával foglalkozó hivatalok. Az összesítés csak három japán prefektúrára - Miagira, Fuksimára és Ivatéra - vonatkozik, ráadásul nem számoltak a megrongálódott gépkocsikkal és a partra sodort hajókkal. Szakemberek szerint a törmelék és a romok eltakarítása több évet vehet igénybe. Az ezzel járó költségeket várhatóan teljes egészében a japán kormány állja.

Új hűtőrendszert építenének

Közben a szakértők azt is vizsgálják, hogy a Fukusima-1-es erőmű első három reaktorához új hűtőrendszert építenek ki. Ezt a Szankei című japán lap írta a Tepco cégnél lévő forrásokra hivatkozva. Egyes vélemények szerint a reaktorok hűtőrendszere nagyon súlyosan megsérültek a március 11-i földrengést követő szökőárban, valamint a későbbi hidrogénrobbanásokban. A hűtőrendszer ezért sem működik a megfelelő hatásfokkal, illetve újabb szivárgásokhoz vezethet működtetése. Az üzemeltető vállalat éppen ezért célszerűnek tartja egy új hűtőrendszer kiépítését, ami több mint egy hónapig is eltarthat. Kártérítést kell kapniuk azoknak a halászoknak, akiknek területét sugárszennyezés érte a fukusimai atomerőműben történt baleset miatt - mondta szerdán Tokióban Edano Jukio japán kormányszóvivő. Szerinte teljesen természetes, hogy a helyi halászoknak okozott kárt figyelembe vegyék a készülő "kompenzációs program" összeállításánál. Hasonló kártérítésben részesülnek majd a környékbeli mezőgazdasági termelők - tette hozzá.

Újabb robbanástól tartanak

Várhatóan nitrogént tölt a megsérült japán atomerőmű egyes reaktorába a létesítmény üzemeltetője, hogy elkerülje a felgyülemlett hidrogén újabb berobbanását. Az atomerőmű szakemberei aggódnak amiatt, hogy a reaktorban valószínűleg még mindig hidrogén képződik, amely berobbanhat, ha kapcsolatba lép a levegőben lévő oxigénnel. A nitrogént várhatóan szerdán kezdik pumpálni az egyes reaktorba, s a művelet napokig eltarthat. Hidrogénrobbanások súlyos károkat okoztak a március 11-i földrengés és szökőár miatt a Fukusima 1. atomerőmű két reaktorának külső épületében, de a reaktormagok nem sérültek meg. (rá) MTI

2011.04.05.
Fukusima: a szivárgó víz radioaktivitása a határérték 7,5 milliószorosa

A szökőárban megsérült japán Fukusima-1 atomerőmű 2-es reaktorából a Csendes-óceánba szivárgó víz jód-131-es izotóp tartalma az országban megszabott határérték 7,5 milliószorosa - közölte kedden az erőművet üzemeltető vállalat. A Tepco az április 2-án vett minták vizsgálata alapján közölte: a jód-131-es izotóp koncentrációja a vízben köbcentiméterenként 300 ezer becquerel. MTI

2011.04.04.
11,5 ezer tonna fertőzött víz kerül a tengerbe

A tengerbe eresztenek 11,5 ezer tonna sugárfertőzött vizet a megsérült japán atomerőműből - jelentette be hétfőn az erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco. A megengedett határértéknél mintegy százszor nagyobb radioaktivitással rendelkező vizet várhatóan keddtől kezdik beereszteni a tengerbe, hogy felgyorsítsák az atomerőműnél folyó munkálatokat. A Tepco szóvivője hangsúlyozta, hogy "enyhén" szennyezett vízről van szó, amely az atomerőmű különböző pontjain gyülemlett fel, így a reaktormagok környékén is. A radioaktív víz akadályozta a kármentesítési munkálatokat a Fukusima-1 atomerőműben. A beton és a műanyag nem segített Hétfőn Edano Jukio japán kormányszóvivő azt közölte: mégsem sikerült megtalálni a radioaktív víz szivárgásának forrását a megsérült fukusimai atomerőműben. Szombaton derült fény arra, hogy egy kábelcsatornán át, egy húsz centiméteres lyukon keresztül sugárszennyezett víz jut a tengerbe. Azt feltételezték, hogy a szennyezett víz a kettes reaktorból származik, ezért 13 kilogramm festékporral színezték el a reaktorba táplált hűtővizet. Az elszíneződés azonban nem jelent meg a kábelcsatornából kifolyó vízben, vagyis a korábbi feltételezésekkel ellentétben továbbra sem ismert a szennyezett víz forrása. A repedést betonnal, majd különleges műanyagporral próbálták betömni, de nem jártak sikerrel. Most egy különleges pajzzsal próbálják elzárni a szivárgást. (pr) MTI

2011.04.03.
A fukusimai atomerőművel kapcsolatos tévhiteket oszlatott el a tudós

Bár a fukusimai atomerőműben mostoha körülmények között dolgoznak a kárelhárításban segédkező munkások, a sugárzás miatt nincsenek közvetlen életveszélyben - közölte Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója, hozzátéve, más téves információk is megjelentek a szökőárban megsérült erőművel kapcsolatban. Aszódi Attila az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében hangsúlyozza, nem a kettes számú reaktor védőfalán, hanem egy kábelalagút falán tátong az a repedés, amelyből sugárszennyezett víz áramlik a Csendes-óceánba. A március 11-i japán földrengés után a kettes reaktor belsejében történt detonáció okozta szerkezeti károsodások miatt a reaktorba táplált hűtővíz egy része a reaktorépületből a turbinacsarnokba, onnan pedig a kábelcsatornába folyik, és az annak falán keletkezett húsz centiméteres lyukon keresztül jut a tengerbe. A szakember kitér arra is, hogy a repedést különleges műanyagporral próbálják betömni, de a művelet az erőművet üzemeltető Tepco közlése szerint nem járt sikerrel. Hétfőn megpróbálják festékkel megjelölni a vizet, hogy megtudják, pontosan honnan kerül a víz a kábelcsatornába. A sugárszennyezett víz az erőmű közvetlen közelében jelentős terhelést jelent a környezetre, de a tengervíz élővilága nincs veszélyben, sőt akkor sem pusztul el az élővilág, ha a víz szennyezettsége hónapokon át nem csökken - írja. A telephelyen dolgozó 500-600 ember nagyon mostoha körülmények között végzi feladatát, de Aszódi véleménye szerint a sugárzás miatt nem fenyegeti őket közvetlen életveszély. Messze vannak a sugárbetegségtől? Emlékeztet, hogy három munkás halt meg eddig az erőműben, ketten a földrengést követő szökőárban, egy darukezelő pedig a rengés miatt. A szakember cáfolja azt az állítást, mely szerint egy-két héten belül meghalhatnak a mentésben dolgozók. "Korlátozott kockázatot" vállalnak azzal, hogy a sugárdóziskorlátot, amely mellett még dolgozhatnak, 100 millisievertről 250 millisievertre emelték a hatóságok, de a sugárbetegségtől "messze vannak" - mutat rá. Hangsúlyozza, hogy a sugárbetegség jelei ennek négyszerese, 1000 millisievert felett jelentkeznek, a halálos dózis pedig 8000 millisievert. A Tepcótól származó információk szerint eddig 17-en kaptak 100 millisievertnél nagyobb, de 250 millisievertnél kisebb terhelést. Aszódi Attila ugyanakkor azt megerősítette , hogy az erőmű környéke hosszú ideig - akár évekig - üresen maradhat. A földrengés, majd az azt követő szökőár, illetve az atomerőmű megsérülése után a 20 kilométeres körzetben élőket kitelepítették, a 30 kilométeres körzetben élőket előbb arra kérték, hogy maradjanak otthonaikban, most viszont már a hatóságok azt javasolják, hogy költözzenek el az élelmiszer- és vízellátási problémák miatt. (lm) MTI

URALKODÁS VAGY SZERETET? Amit vet az ember - azt aratja is

2011.03.28. Csernobili rémálom Fukusimában

2011.03.31.
Hazánkban is kimutatható a radioaktív jód

A japán fukusimai erőműből származó radioaktív jód Európában és Magyarországon is kimutatható, közölte az Országos Atomenergia Hivatal. Aszódi Attila nukleáris biztonsági szakértő szerint azonban a szennyezés csak műszerekkel mérhető, egészségre káros hatása nincs. "A Magyarországon lévő környezet-ellenőrző állomásokon nagyon kis mennyiségben megjelent ez a jód. Nagy valószínűséggel Japánból származik, de rendkívül kis mennyiségről van szó. Magában a környezeti dózisteljesítményben nincsen semmiféle változás, tehát egyértelműen kijelenthető, hogy ennek a nagyon kis mennyiségű jódnak egészségügyi következménye nincsen. Ahogy korábban mondtuk, jódtabletta bevétele Magyarországon és Európában nem indokolt" - mondta dr. Aszódi Attila. (da) hírTV

2011.03.30.
Újabb radioaktivitási adatokat tettek közzé

A Fukusima-1 atomerőműnél a megengedettnél több mint háromezerszeres a tengervíz radioaktivitása, a jód 131-es izotópjának a küszöbértéket 3355-szorosan meghaladó koncentrációját mérték - közölték szerdán a japán hatóságok. A március 11-i japán földrengésben és szökőárban megsérült atomerőműtől főként délre, a megrongálódott reaktoroknál mértek erősebb sugárzást a tengerben, legutóbb vasárnap ott a jód 131-es izotópjának a mértéke csaknem kétezerszerese volt a határértéknek. Most is a Fukusima-1 első blokkjától 300 méterre délre vett vízmintákat vizsgálták. Az atomreaktorok biztonságát felügyelő japán bizottság helyettes főigazgatója, Nisijama Hidehiko szerint a nyolc nap felezési idejű 131-es jódizotópnak ez a szintje nem jelent veszélyt az emberekre, mert az atomerőmű 20 kilométeres körzetéből kiköltöztették a lakosságot, s a körzetben nem folytatnak halászatot. A szakemberek mérései szerint ugyanakkor az egyes reaktor alagsorában felére csökkent a vízszint. Különleges burokkal védekeznének Különleges szövetburkot kaphatnak a radioaktív részecskék kívülre szivárgásának megakadályozására a japán Fukusima-1 atomerőmű március 11-i földrengésben és szökőárban megsérült reaktorépületei - jelentette szerdán a japán Aszahi Simbun című lap az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (Tepco) vállalat képviselőjére hivatkozva. A japán szakemberek az egyes, a hármas és a négyes reaktorblokkot kívánják ilyen süvegekkel befedni, azokat, amelyek a legnagyobb károkat szenvedték a katasztrófa első napjaiban, amikor sorozatban hidrogénrobbanások rázták meg az épületeket. Előzetesen egy különleges festékkel is lemázolják a problémás reaktorok építményeit, ami szintén mérsékli a sugárszennyezés légtérbe való kiszabadulását. Ilyen festésnek vetik alá a kettes blokk épületét is, amely a legkisebb károkat szenvedte el. A Tepco képviselője azt is elmondta a japán napilapnak, hogy az energiablokk turbinatermeiből kiszivattyúzott radioaktív víz begyűjtéséhez a tervek szerint egy tartályhajót használnak, amely a Fukusima-1-hez közeli mólónál köt majd ki. Obama és Naoto megbeszélték A fukusimai egyes számú atomerőműben kialakult válsághelyzetet vitatta meg szerdai telefonbeszélgetése során Kan Naoto japán kormányfő és Barack Obama amerikai elnök - jelentették be Tokióban és Washingtonban. A március 11-i földrengés és szökőár óta ez már a harmadik telefonbeszélgetése a két vezetőnek, s Obama most is az Egyesült Államok együttműködéséről és támogatásáról biztosította Tokiót a természeti csapás következményeinek leküzdésében.

Tízméteres hullámokra is felkészülnek

A japán atomerőműveknek egy hónapon belül ki kell dolgozniuk a biztonság fokozását célzó terveket, amelyek még erőteljes szökőárak esetén is szavatolnák az erőművek zökkenőmentes működését - jelentette szerdán a japán média. A japán gazdasági minisztérium a közeljövőben ilyen értelmű utasítást ad az összes japán atomerőműnek. A tárca szerint biztosítani kell az reaktorok hűtőrendszerének áramellátást abban az esetben is, ha működésképtelenné válnak a pótáramforrásként szolgáló dízelgenerátorok. A március 11-i pusztító erejű földrengés után derült ki, hogy az 54 japán atomreaktor közül egy sem lenne képes ellenállni egy 10 méteres hullámokkal támadó szökőárnak, a korábbi vészforgatókönyvekben ilyen eshetőséggel nem számoltak. (lm) MTI

2011.03.28.
Magyarul mondott japán köszönet a segélycsomagért

Tízmillió forint értékű, tartós élelmiszerekből álló gyorssegélycsomagot adott át a kormány nevében Ódor Bálint, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára a március 11-én Japánban bekövetkezett földrengés és szökőár károsultjai számára Ito Tetsuo japán nagykövetnek hétfőn Budapesten. A magyar gyártmányú instant leveseket, őszibarackkonzerveket és csokoládét tartalmazó segélycsomagot a japán hatóságok kérései alapján állították össze. Ódor Bálint hangsúlyozta, hogy figyelmességként igyekeztek olyan élelmiszereket válogatni a segélyszállítmányba, amelyeket tudomásuk szerint a japánok különösen kedvelnek, ezért került a csomagba például több raklapnyi csokoládés almaszirom is. Az átadáskor tartott sajtótájékoztatón a helyettes államtitkár együttérzést fejezte ki a katasztrófa sújtotta területek lakói iránt és méltatta azt a szervezettséget, összetartást, amely a japán hatóságok részéről a károk felszámolásában megmutatkozik. Mint Ódor Bálint elmondta, Magyarország az EU soros elnökeként is megtette a japán katasztrófával kapcsolatos lépéseket, például összehívta az atomenergetikai kérdésekkel foglalkozó munkacsoportot. A japán nagykövet meleg szavakkal, magyar nyelven köszönte meg a magyar kormány adományát, illetve a magánszemélyek és civil szervezetek felajánlásait, amelyek szerinte a két ország közötti mély barátságot bizonyítják. A már hétfőn útjára indított segélycsomagot a többi európai uniós tagállam felajánlásaival összehangolva Miyagi körzetbe fogják eljuttatni. (rá) MTI

2011.03.26.
Leállt a munka a reaktorblokkban - jobb, ha mielőbb elhagyják otthonaikat

A sugárzás magas szintje miatt leállították szombaton a munkát a fukusimai atomerőmű egyes reaktorblokkjában - közölte a Kyodo japán hírügynökség. A március 11-i földrengés és az azt követő szökőár következtében súlyosan megrongálódott japán atomerőműben szombaton megpróbálták folytatni a sugárszennyezett víz kiszivattyúzását az egyes, a kettes, a hármas és a négyes reaktorblokkból. A hármas turbinacsarnokának alsó részében másfél méter magasságban áll a rendkívül radioaktív vízréteg, míg az egyes, a kettes és a négyes blokk azonos helyiségét 40 centiméter, 1 méter és 80 centiméter víz borítja. A kettes reaktor turbinacsarnokát borító vízből a cézium lassan bomló 137-es izotópját mutatták ki, a víz felszínén a sugárzás erőssége óránként 300 millisievert volt péntek este. Az, hogy cézium-137-es jutott a vízbe, arra utalhat, hogy a reaktorból nukleáris üzemanyag jutott ki. A japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség (NISA) azt tartja a legvalószínűbb magyarázatnak, hogy törés keletkezett a reaktorblokkot körülvevő, rozsdamentes acélból készült "dobozon" (konténment).


Fukusima egyes számú atomerőművének (Daiicsi) hat reaktora van. A március 11-i földrengés és szökőár következtében mind a hat reaktorblokkban megszűnt az áramellátás, így leálltak a hűtőrendszerek. Ez üzemi balesetek sorához vezetett, aminek következtében radioaktív anyagok kerültek a légkörbe. Az egyes reaktort éppen negyven évvel ezelőtt, 1971. március 26-án helyezték üzembe, s most kellett volna végleg leállítani. A felügyelő szerv azonban néhány héttel ezelőtt engedélyezte, hogy tíz évvel meghosszabbítsák üzemidejét.
Edano Jukio kormányszóvivő szombaton úgy fogalmazott, hogy a fukusimai egyes számú atomerőműben "nem romlik a helyzet", de jelenleg lehetetlen megmondani, hogy meddig tart az üzemzavar következményeinek felszámolása. Tájékoztatása szerint történtek bizonyos előrelépések is, így például sikerült részlegesen helyreállítani az elektromosenergia-ellátást több blokk vezénylőtermében, valamint tengervíz helyett már édesvízzel hűtik az egyes és a hármas blokkot. Kan Naoto miniszterelnök az atomerőmű-válság kezelésére különmegbízottat nevezett ki Mabucsi Szumio volt közlekedési, területfejlesztési és turisztikai miniszter személyében.
Szivattyúznak

A határértéket 1250-szeresen meghaladó radioaktív jódot mutattak ki Japánban a tengervízből több száz méterre a szökőárban megsérült fukusimai atomerőműtől - közölte szombaton az atomreaktorok biztonságát felügyelő japán szerv. A hét első felében végzett mérésekkor azt találták, hogy az egészségügyi határérték 126-szorosát tartalmazza a jód 131-es izotópjából az óceán vizéből vett minta. Ezután rendelték el a part menti övezetből származó halak és a tenger gyümölcseinek fokozott ellenőrzését.


A reaktorbiztonsági felügyelet közölte azt is, nagy mennyiségű 137-es izotópszámú céziumot tartalmaz a japán Fukusima-1 atomerőmű 1-es reaktorblokkjában talált víz. A radioaktív anyagot a reaktor turbinájának helyt adó épület föld alatti részén összegyűlt vízből mutatták ki. Ez a sugárzó anyag került nagy mennyiségben a levegőbe 25 éve, a csernobili atomerőmű katasztrófájakor. Az atomerőmű üzemeltetője közölte, mielőbb megpróbálják kiszivattyúzni a sugárszennyezett vizet, hogy folytatni tudják a reaktor hűtésének helyreállítását célzó munkát.

Jelentősen csökkent a radioaktív kihullás mennyisége

A magyar Országos Atomenergia Hivatal honlapján olvasható tájékoztatás szerint az egyes prefektúrákban jelentős mértékben csökkent tovább a radioaktív kihullások mértéke. Bár az ivóvízből kimutatható a radioaktív jód és cézium jelenléte, mindenütt a hatósági korlátok alatt marad. Fukusima prefektúrában a szálló por, a leveles növények, a felszíni vizek és a talaj is tartalmaz bizonyos mennyiségű radioaktív anyagot, de központi beavatkozásra eddig nem volt szükség. A japán kormányszóvivő közölte, hogy az atomerőmű 20 és 30 kilométer közötti sugarában élők biztonságban vannak, ha nem tartózkodnak a szabad ég alatt, s zárva tartják lakásuk ablakait és ajtaját. Ugyanakkor azt tanácsolta az itt élőknek, hogy az ellátási problémák miatt mielőbb hagyják el otthonaikat. (pr) MTI hírTV
A japán nukleáris baleset lesz a témája a hírTV 18.05-kor kezdődő Sziluett című műsorának. A vendég Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója lesz.

Műsor a hírTV-n! 2011.03.25. péntek 14.05

Zöld övezet

Jobb félni, mint megijedni? Arról vannak sejtéseink, hogy milyen következményekkel jár egy atomkatasztrófa. De azt tudjuk-e, hogy milyen környezeti terheléseket bír el egy atomerőmű? Magyarán milyen és mekkora erejű természeti csapás kell ahhoz, hogy üzemzavar álljon elő Pakson? Reálisan gondolkodva, van-e félnivalónk?

2011.03.25.
Tízezerszeres sugárzást észleltek!!!

Leállították a helyreállítási munkálatokat pénteken a fukusimai egyes számú atomerőmű két reaktorblokkjában a víz radioaktivitásának rendkívül magas szintje miatt. Az erőművet működtető áramtermelő vállalat, a Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) közölte, hogy az egyes és a kettes reaktort körülvevő épület földszintjén találtak erősen radioaktív vizet. A rendkívül magas, a megengedett értéket tízezerszeresen meghaladó sugárzás miatt csütörtökön a hármas reaktorblokk turbinatermének alsó szintjén kellett megszakítani a munkát. Japán szakértők szerint a sugárzás szintjének ilyen nagy mértékű megugrása abból adódhat, hogy maga a reaktor rongálódott meg. A sugárszennyezett víz kiszivattyúzását megkezdték.

Édesvízzel hűtik az erőművet

Megkezdték az előkészületeket Fukusima egyes számú atomerőművében arra, hogy édesvízzel hűtsék a legnagyobb problémát jelentő atomreaktorokat. Kitazava Tosimi nemzetvédelmi miniszter pénteken közölte, hogy amerikai szakértők javaslatára és aktív segítségével térnek át az édesvízre. Eddig tengervízzel hűtötték a reaktorblokkokat, ám a sós víz - amelynek korrodáló hatása jóval erősebb az édesvíznél - súlyosan megrongálhatja a belső rendszerek alkatrészeit. Az utóbbi néhány nap során részlegesen már édesvizet használtak a reaktorépületek hűtéséhez, hogy elkerüljék a helyzet további romlását a reaktorok hűtőrendszerében. A közeli víztározóból szállítottak édesvizet az atomerőműhöz, de ennek mennyisége nem elegendő, ezért amerikai segítséggel Jokoszukából hoznak majd édesvizet.(rá) MTI hírTV

2011.03.25.
Erős radioaktivitást mértek a turistákon

Erős radioaktivitást mértek két japán turistán Kínában - közölte pénteken a kínai tiszti orvosi szolgálat. A két japán turista légi úton érkezett valamelyik kelet-kínai városba, de azt nem közölték, hogy melyikbe. A hatóság közleménye szerint a turistákon mért sugárzás sokkal meghaladja a megengedett mértéket. Másokra nem jelentenek veszélyt. Orvosi ellátásban részesítették őket - tette hozzá a közlemény. (rá) MTI hírTV

Hidrogénrobbanástól sérült meg a reaktormag?

Japán atombiztonsági tisztségviselők pénteken közölték: elképzelhető, hogy a Fukusima-1 atomerőmű valamelyik reaktormagja megsérült, és ha így van, akkor nagyobb a veszélye annak, hogy több radioaktív szennyeződés kerül a környezetbe. Nisijama Hidehiko mindazonáltal hozzátette, hogy a szóban forgó reaktornak van valamennyi megtartó képessége. Ebből az következne, hogy a 3. blokk magja sérült meg. Helyi szakemberek szerint a károsodás inkább más berendezést érhetett, vagy a vezetékhálózatot vagy a pihentető medencét. A sérülés akkor keletkezhetett, amikor március 14-én hidrogénrobbanás történt a 3. blokk másodlagos konténmentjében, vagyis a nem hermetikusan záró reaktorépületben. (rá) MTI hírTV

2011.03.17.
Fokozódik a veszély: aki teheti, meneküljön

A japánok mindenféle módon próbálják megakadályozni a radioaktív sugárzás légtérbe kerülését - közölte a hírTV-vel Bohár Ernő. A tokiói magyar nagykövet elmondta azt is: arra kérték a magyar állampolgárokat, hogy akiknek van lehetőségük, menjenek haza. Eközben az Egyesült Államok engedélyezte állampolgárai evakuálását. Egy német szakértő szerint a csernobilinál is nagyobb katasztrófa lehet, ha nem sikerül az atomerőmű hűtése. A magyar Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt országok közé sorolta Japán katasztrófa sújtotta térségét, Miyagi és Fukusima prefektúrákat, valamint Tokiót és vonzáskörzetét. Bohár Ernő tokiói magyar nagykövet a hírTV-nek elmondta: a japánok mindenféle módon próbálják megakadályozni a radioaktív sugárzás légtérbe kerülését, de ennek ellenére sajnos rosszabbodott a helyzet. A nagykövet úgy fogalmazott: "Nem tudjuk, hogy mi lesz. A helyzet kiszámíthatatlan, nem lehet kizárni, hogy nagyobb baj lesz, és emiatt mindenki nagyon aggódik." Bohár Ernő elmondta azt is: kérték az összes magyar állampolgárt, aki nem tette meg, hogy regisztráltassa magát a nagykövetségen. Aki hozzájuk fordul, azoknak segítenek akár a repülőjegy átírásában, a helyfoglalásban, szállásadásban, hogy minél előbb hazajussanak. Mint mondta, azt tanácsolták a magyar állampolgároknak - akik Tokió környékén, vagy az érintett megyékben élnek, laknak, tartózkodnak -, hogy hagyják el saját felelősségükre és döntésük alapján ezeket a területeket, amíg a helyzet nem stabilizálódik. "Azoknak, akiknek van lehetőségük, hogy hazajussanak, menjenek haza" - figyelmeztetett.

Vészhelyzet

A fukusimai erőmű reaktorában továbbra is vészhelyzet van, bár az áramellátás rövidesen helyreállhat, fennáll a veszélye, hogy a környéke lakhatatlanná válik. Az erőműnél egy generátort próbálnak üzembe helyezni, mert jelenleg csak helikopterekről és vízágyúkból locsolnak hűtővizet. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség közleménye szerint Fukusimában a helyzet súlyos, de stabil. Az ügynökség vezetője is a helyszínre utazott, hogy első kézből szerezzen információkat. A japán születésű főigazgató kritizálta a tokiói kormány tájékoztatási gyakorlatát is. Amano Jukija elmondta: "Nagyon sok ország aggódik a Japánban élő állampolgárait érő sugárzás miatt. Japántól ugyan kapunk információkat, de ennél jóval többre lenne szükség. Ezt pedig japán kollégáimmal is szeretném megvitatni." Japán-szerte több nagyvárosban - köztük Tokióban is - részleges áramkimaradások vannak, a nagyobb épületek kivilágítását takarékossági okokból lekapcsolták. Edano Jukio japán kabinetfőtitkár azt mondta: kérik mindenki közreműködését az energiamegtakarításban, különben egy országos, vagy teljesen hirtelen bekövetkező áramszünettel kell számolni. "Kérjük, hogy mindenki bánjon óvatosan az energiával a tervezett kimaradásokon túl is, mert mindenki erőfeszítése számít" - fogalmazott. A fővárosban közben több százan vonultak utcára, hogy követeljék a miniszterelnök lemondását. A tüntetők szerint Kan Naoto is felelős a történtekért, és arra szólították fel a kormányt, hogy küldjön több segélyt a katasztrófa sújtotta övezetbe. Egy felmérés szerint a szigetország népességének egyötöde vesztette el valamelyik családtagját a múlt pénteki földrengésben és szökőárban. Közben Washington engedélyezte az amerikaiak evakuálását Japánból, és több európai ország is külön gépekkel menekíti a szigetországban rekedt állampolgárait.


Döntő lesz a következő két nap

Egy német szakértő csütörtökön azt mondta: döntő lesz a következő két nap abból a szempontból, hogy sikerül-e elhárítani az igazán nagy nukleáris katasztrófát az északkelet-japán fukusimai atomerőműben. Sebastien Pflugbeil, a Német Sugárzásvédelmi Társaság elnöke kifejtette: katasztrofális következménye lesz, ha nem sikerül visszahűteni az üzemanyag-kazettákat a Fukusima-1 erőműben. Ez pénteken, de legkésőbb szombaton kiderül - tette hozzá. Szavai szerint ha kudarcba fullad a hűtési kísérlet, kijut a szabadba a felgyülemlett radioaktív anyag, és olyan szintű lesz a sugárszennyezettség az egész létesítményben, hogy nem lehet majd mit tenni. Ez esetben pedig legalább akkora lesz a katasztrófa mértéke, mint az 1986-os csernobili nukleáris baleseté. Sebastien Pflugbeil szerint "öngyilkosjelölt- a fukusimai atomerőműnek az az ötven dolgozója, akiket a sajtóban máris Fukusima-50-ként emlegetnek. A csoport tagjai feltehetően jelentős mértékű sugárzásnak lehetnek kitéve, ezért valószínűleg korán meg fognak halni - mondta a német szakember. Hozzátette, "az egy rossz technológia, ha embereknek muszáj vállalniuk a halált azért, hogy megóvják a lakosságot a még súlyosabb következményektől". Észak-Amerika felé haladnak a részecskék Kismértékben radioaktív részecskék haladnak kelet felé a természeti katasztrófa nyomán megrongálódott japán atomerőmű felől és napokon belül elérik Észak-Amerikát - közölte egy svéd szakértő csütörtökön. Lars-Erik De Geer, a Svéd Védelmi Kutatóintézet kutatási igazgatója a nukleáris fegyverkísérletek nyomait észlelő nemzetközi megfigyelő hálózat adataiból idézett. A szakértő - miközben hangsúlyozta, hogy emberre nem veszélyes sugárszintekről van szó - előrevetítette annak lehetőségét, hogy ezek a részecskék az Atlanti-óceánon át folytatják útjukat, és végül eljutnak Európába is.

Pánikszerűen veszik a sót

Peking azt kérte csütörtökön Tokiótól, hogy "időben és pontos" tájékoztatást adjon a világ számára a sérült atomerőműből eredő radioaktív sugárzásról, miközben Kínában megindult a jódozott só és a jódtabletták felvásárlása. "Bízunk abban, hogy a japán fél időben és pontos információkat hoz nyilvánosságra, továbbá ismerteti helyzetértékelését és előrejelzéseit" - hangoztatta Csiang Jü (Jiang Yu) külügyi szóvivő sajtótájékoztatóján a szomszédos országban kialakult nukleáris válsággal kapcsolatban. A légköri méréseken alapuló legfrissebb jelentések Kínában nem jeleznek rendellenességet, de a lakosság aggodalmának már több jele van, így a só és a jódtabletták felvásárlása. A kínai hatóságok csütörtökön felszólították a lakosságot, hogy álljanak le a só pánikszerű felvásárlásával, amit "alaptalan híresztelések terjesztői" idéztek elő azzal az állítással, hogy a sóban lévő jód hasznos a sugárfertőzés kezelésére. Szakértők ezzel egy időben megkezdték a felvilágosítást, és a kínai médiában egyrészt a jódozott só használatának hiábavalóságáról igyekeznek meggyőzni a lakosságot, másrészt újra meg újra felhívják a figyelmet arra, hogy a radioaktív sugárzás több ezer kilométerre történt, történik, s nem jelent veszélyt Kínára. A japán események hatására a kínai tőzsdemutatók Sanghajban és Sencsenben (Senzhen) is estek, de például a délnyugat-kínai Yunnan Salt & Salt Chemical Co. sógyártó vállalat részvényei elérték a napi tízszázalékos emelkedési határt, ami részvényenként 15,10 jüan emelkedést jelentett a cégnek az előző kereskedési naphoz képest. (pr) hírTV, MTI

2011.03.17.
Sugárfertőzést észleltek a Japánból érkező utasokon

Sugárzást észleltek Japánból érkező utasokon több országban is. A tajvani repülőtéren 26 utason találtak enyhe sugárfertőzést. A vizsgálatok után a szennyezett tárgyakat és ruhadarabokat eltávolították. A légikikötőben több mint 4500 embert vizsgáltak meg sugárzásmérő kapuk segítségével. A Japánból érkező repülőgépek utasainak vizsgálatát a tajvani kormány kedden rendelte el, a 30 helyen felállított kapuk ötpercenként összesítik az eredményeket. Szokatlanul magas szintű sugárzást mértek három, Japánból érkező utason egy dél-koreai repülőtéren is. A méréssel megállapított mennyiség még nem jelent egészségügyi kockázatot, ezért a tisztviselők hamarosan elengedik a három utast. (pr) hírTV

2011.03.14.
A harmadik robbanásra készülnek

Elfolyt a földrengés sújtotta, észak-japáni Fukusima-1 atomerőmű 2. számú reaktorának hűtővize is hétfőn, a fűtőelemek teljesen szárazra kerültek, így megnőtt egy harmadik robbanás bekövetkezésének veszélye - közölte a cég, az Electric Power Co (TEPCO). A technikusok újabb kísérletet tettek a 2. reaktorblokk hűtésére, és már 30 centiméter magasan vezettek be tengervizet a fűtőelemekre. A fűtőelemek ebben a reaktorban a Kyodo hírügynökség szerint teljesen szárazra kerültek, ami azt jelenti, hogy már nem lehet tovább hűteni őket. Emiatt jelentősen megnőtt a veszélye annak, hogy a fűtőelemek megolvadnak, és egy újabb, harmadik robbanás következik be az erőműben. A Tokiótól 250 kilométerrel északra található, hat reaktorból álló erőmű két másik blokkjában korábban történt egy-egy robbanás a hűtővíz elfolyása miatt. Az 1. számú blokkban szombaton volt robbanás, amelyben megsérült négy ember, a 3. blokkban pedig hétfőn, 11 alkalmazott sérülését okozva. A TEPCO közlése szerint a reaktort borító acélburok a hétfői robbanásban is ép maradt, vagyis nem fenyegeti sugárzásveszély sem a körzetben lakó embereket, sem a környezetet. A sugárzási szint alatta van annak, mint amit az üzemeltetőnek már jelentenie kell a kormánynak - tette hozzá a cég.

Az amerikaiak elhajóztak

A megnyugtatónak szánt közlés ellenére a hétfői robbanás után néhány órával az Egyesült Államok utasítást adott a katasztrófa sújtotta japán partok közelébe, segítségnyújtás céljából vezényelt erőinek, hogy ideiglenesen hagyják el a térséget, mert alacsony szintű, de a normálishoz képest megnövekedett radioaktivitást észleltek ott. A Ronald Reagan repülőgép-hordozó 160 kilométerre volt a parttól, amikor a természetes körülmények között egy hónapi háttérsugárzásnak megfelelő sugárzási szintet észlelt néhány óra alatt. Egyelőre nem tudni, hogy a szennyeződés a hétfői robbanáskor került-e a környezetbe.

Szerencsés szélirány

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a 7-es skálán 4-es súlyúnak minősítette a hétfői robbanást. Japán szerencséje, hogy jelenleg tartósan nyugati szél fúj a katasztrófa sújtotta térségben, így az a Csendes-óceán fölé szállítja el a radioaktív felhőket - közölte hétfőn Martin Jonas, a német meteorológiai szolgálat egyik szakértője. Három japán atomerőműben mondta fel a szolgálatot a hűtőrendszer, ezek közül a Fukusima-1-ben a legkritikusabb a helyzet, de gondok vannak a hűtéssel az ettől 12 kilométerre lévő Fukusima-2-ben is. Ott két reaktor hűtőrendszerének helyreállításán dolgoznak. A tokai erőműben pedig vasárnap a hűtőrendszer egyik szivattyúja mondta fel a szolgálatot. A Tokiótól mindössze 120 kilométerrel északkeletre lévő létesítmény a pénteki földrengéskor automatikusan leállt. Jelentős gazdasági károk Legalább hat nemzetközi kereskedelmi kikötő szenvedett jelentős kárt a 9,0-es erősségű pénteki földrengésben és az azt követő szökőárban, ami várhatóan naponta több mint 3,4 milliárd dollár veszteséget okoz az országnak a tengeri kereskedelemmel foglalkozó Lloyd's List Intelligence információszolgáltató cég szerint. A kikötőknek alapvető fontosságú szerepe lesz a katasztrófa miatt Japánba érkező segélyek fogadásában. A hat közül négy olyan súlyos kárt szenvedett, hogy hónapokig vagy akár évekig nem lesz működőképes. Mindazonáltal a világgazdasági válság miatt a hat többségénél hónapok óta nem volt jelentős forgalom. A tokiói és az attól délre található kikötőket egy rövid időre, felülvizsgálat végett lezárták a pénteki rengés után, de már a szokott rendben működnek. Az ország több kikötőjének vizsgálata még folyamatban van - közölték a kikötői hatóságok. Japán gazdasági vesztesége a katasztrófa következtében eléri majd a 171-183 milliárd dollárt - közölte hétfőn a Credit Suisse nemzetközi pénzügyi szolgáltató cég. Ez a veszteség majdnem eléri az 1995-ös kobei földrengés okozta kár 40 százalékát. Amerikai biztosítási szakemberek vasárnap a földrengés kárösszegét több mint százmilliárd dollárra becsülték. Az AIR Worldwide biztosítási kockázatelemző intézet azzal számol, hogy a pillanatnyi helyzetben 14,5 és 34,6 milliárd között lehet a biztosított tulajdonért kifizetendő kártérítés, de a beérkező újabb információk ezt az összeget egyre csak növelik. A becslés azonban kizárólag a földrengés következményeire vonatkozik, a szökőár okozta károkra nem. (lm) A témáról bővebben a hírTV Rájátszás című műsorában 20.05-től, a műsort kedden 8.05-kor ismételjük MTI

2011.03.12. 10:44
Halottak százai hevernek a strandon is

Elérte a 900-at Japánban a földrengés és az azt követő szökőár halálos áldozatainak száma a rendőrség legfrissebb összesítése szerint. 1600 embert keresnek még. A 8,9-es erősségű pénteki földrengés után tíz méter magas szökőár tarolta le Japán észak-keleti partvidékét. A tokiói magyar nagykövetség nem tud arról, hogy magyar állampolgár is a természeti csapás áldozatául esett volna. Bozsik Béla, a magyar külképviselet ügyeletes diplomatája közép-európai idő szerint szombaton hajnalban az MTI-nek telefonon elmondta: átadták a japán külügyminisztériumnak azon magyar állampolgárok nevét, akik a nagykövetség nyilvántartása szerint a katasztrófa sújtotta területen élnek, de a tárca eddig nem jelezte, hogy az áldozatok között lennének. A nagykövetség hat magyar állampolgár iránt érdeklődött. Japánban összesen mintegy négyszáz magyar él, s feltételezhető, hogy magyar turisták is tartózkodnak a szigetországban, de ők rendszerint nem a most természeti csapás sújtotta vidékeket keresik fel - fűzte hozzá a diplomata. Az áldozatok között 2 olyan rendőr is van, aki a mentésben vett részt. További 55 társukkal megszakadt a kapcsolat. A miniszterelnök közölte, hogy 50 ezer katonát is mozgósítottak a mentéshez. A japán rendőrség veszteségmérlege szerint a természeti csapás legalább 900 emberéletet követelt a szigetország északi és keleti tartományaiban. Köztük van az a több mint kétszáz fő is, akiknek a holttestét Szendai város strandján találták meg, miután a térségen végigsöpört a szökőár tíz méter magas hulláma. A cunami feltételezések szerint 1200 háztartást érhetett el a körzetben. Több mint 200 ezer embert helyeztek el ideiglenes menedékhelyeken. Több mint egymillió háztartásban nincs víz és fennakadások vannak az élelmiszerellátásban is. A halálos áldozatok mellett 1600 embert eltűntként tartanak nyilván, 991-en pedig megsérültek. A rendőrség hangsúlyozta, hogy az említett adatok nem tekinthetők véglegesnek, mert a katasztrófa sújtotta övezetek nagy száma miatt továbbra is nehézségekbe ütközik az információgyűjtés. Előkerültek az eltűnt hajó utasai Épségben előkerültek annak a hajónak az utasai, amelyet pénteken sodort el egy földrengést követő tengeri szökőár Japán északkeleti partjainál - jelentette szombaton a Jiji Press hírügynökség. A hajó 81 utasát a japán fegyveres erők és a parti őrség helikopterei kimentették. Japánba érkeztek a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai Ma hajnalban megérkeztek Tokióba a Baptista Szeretetszolgálat munkatársai. Jelenleg arra várnak, hogy találkozzanak a RESCUE 24 globális mentőcsapat amerikai tagjaival. Mivel pillanatnyilag a japán kormány csak Amerikától, Ausztráliától, Dél-Koreától és Új-Zélandtól kért külföldi segítséget, és ezt a tokiói magyar nagykövetség is megerősítette, így az már látható, hogy a Baptista Szeretetszolgálat készenléti csoportjának kiutazására nincs szükség. Pavelcze László vészhelyzet-kezelési igazgató elmondta, hogy a tömegközlekedés, a kommunikáció bizonytalan, akadozik, ezért nehéz az egyeztetés az amerikaiakkal és a japán egyházi kapcsolatokkal. Amint a RESCUE 24 csapata összeáll, a szükséges egyeztetések után igyekeznek a katasztrófa-sújtotta térségbe utazni, hogy mielőbb megkezdhessék a segítségnyújtást. (da) hírTV, MTI, MNO

2011.03.12 16:13
Eltűnt a fél város lakossága

Közel tízezren tűntek el az északkelet-japáni Minamisanriku kikötőváros lakosai közül a /2011.03.11./ pénteki földrengés és az azt követő szökőár pusztításában - jelentették be szombaton a helyi hatóságok. Az NHK televízió értesülései szerint a helyi kormányzat arról adott hírt: a 17 ezres lélekszámú város lakosai közül 9500-an kerültek fel az eltűntek listáira. A korábbi összesítések 1600-ra tették a halottak és az eltűntek számát. Elhalasztották a BL-t A legalább 1600 halálos áldozatot követelő pénteki japán földrengés és szökőár miatt az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) elhalasztotta a szigetországba kiírt Bajnokok Ligája-mérkőzéseket. Jövő héten Nagojában és Kasimában rendeztek volna BL-találkozót. A válogatott szövetségi kapitánya, Alberto Zaccheroni úgy döntött, hogy egyelőre hazatér Olaszországba. "Aggódik értem a családom, így a japán szövetség engedélyével hazautazom" - jelentette be szombaton a szakvezető. "Remélhetőleg mihamarabb visszatérhetek, és folytathatom a munkát." (da) MTI

2011.03.12. 10:52
Robbanás és brutális sugárzás egy atomreaktorban

Gázrobbanás történt /2011.03.12./ szombaton, közép-európai idő szerint a reggeli órákban a japán fővárost árammal ellátó egyik fukusimai atomerőműben. A robbanásban az atomerőmű több alkalmazottja megsérült. Pénteken radioaktív anyag szivárgása miatt 45 ezer embert telepítettek ki az atomerőmű 10 kilométeres körzetéből. Szakemberek radioaktív cézium jelenlétét mutatták ki az üzem közelében. Már korábban jelezték, hogy a nukleáris fűtőanyagok tárolói túlhevültek. A kormány a földmozgás után két atomerőmű öt reaktoránál rendelt el atomenergetikai szükségállapotot. Leomlottak az erőmű falai A japán televízióadásokban azt is látni lehetett, hogy egy épület falai leomlanak, s csak az acélváza marad meg. Hogy mi volt az épületben, azt egyelőre nem tudni. Az erőműben fennáll a veszélye a fűtőrudak megolvadásának, amely azonban szakemberek szerint nem okoz katasztrófát. Siomi Riohei, a japán nukleáris biztonsági bizottság képviselője szerint a jelenlegi ismeretek szerint az olvadás következményei tíz kilométer sugarú körben okozhatnak problémát. A térségben élő 51 ezer ember zömét már kitelepítették - mondta. Az erőműből radioaktív gőz kerül ki, ezért a szakemberek folyamatosan mérik a környéken a sugárzást. A megsérült reaktor környékén a normálisnál nyolcszor nagyobb értékűt regisztráltak, a létesítmény vezérlőtermében pedig a normális sugárzási szintnek az ezerszeresét. (da) hírTV, MTI"az utóbbi földrengés figyelmeztetés volt Istentől a bálványimádó országnak"

"Ekkor villámlás, zúgás és mennydörgés támadt, és olyan nagy földrengés, amilyen nem volt, amióta ember született a Földre: ekkora FÖLDRENGÉS!" (Jelenések 16:18)

Földrengés Messzinában, Japánban 1923-ban, Katrina 2005-benHende Csaba honvédelmi miniszter a Vasárnapi újságban
Orbán: Nagyszerű teljesítmény volt a védekezés
Vörösiszap katasztrófa: 2010.10.04. 12:25-kor átszakadt a tározó gátja


AMIT SENKI NEM AKAR HALLANI

OLVASMÁNYOK NEM CSAK FIATALOKNAKC. H. Spurgeon: Van segítség! Honnan várhatjuk a segítséget?Jelek a földrengések ELRAGADTATÁS AZ UTOLSÓ IDŐKRŐL


Szerkesztette: Makai Rozália      http://www.vargamakai.com

Ide írhatsz!

ÉLETRAJZOK, OLVASMÁNYOK, ÖRÖMHÍR DALOK
22000 szavas JAPÁN SZÓTÁRAK, NYELVKÖNYVEK MP3-as CD-vel

Vissza!
Vissza a menüre!