HITELES TÖRTÉNETEK
Makai Rozália gyermek- és családvédő
2019.02.24.Andrew Brunson: a magyarok bátran szembe szállnak a liberális elitekkel


Példamutató, bátor politikának nevezte az Orbán-kormány keresztény értékek melletti elköteleződését Andrew Brunson amerikai presbiteriánus lelkész, aki nemrégiben ünnepélyes keretek között, Washingtonban tette le a magyar állampolgársági esküt. A Magyar Nemzetnek nyilatkozva a vallásszabadságért kiálló lelkész kifejtette, törökországi szolgálata alatt közösségével segítették a Szíriából érkező menekülteket, akik a humanitárius válság elől menekülve hagyták el szülőföldjüket.

"A fizikai segítség mellett a menekültek spirituális igényeiről is igyekeztünk gondoskodni, hiszen Szíriában nem volt lehetőségük hallgatni az Igét. Az is fontos célunk volt, hogy ne Európa felé vegyék az irányt, hanem a hazájukba térjenek vissza, és ott erősítsék a keresztény közösségeket" - mondta a lapnak.Nevem Csopják Attila

Az észak-karolinai presbiteriánus lelkész feleségének a dédapja volt magyar.
Szélpálné Horkay Jolán: Látogatásom a Mennyben - Itt olvashatunk róla!!!


Csopják Attila pénzügyminisztériumi tisztviselőként dolgozott, és a magyarországi baptista egyház első elöljárója volt 1906 és 1908 között.
Részlet Szélpálné Horkay Jolán: Látogatásom a Mennyben írásából:
"Folytattuk a sétánkat, elcsodálkozva azokon a dolgokon, amiket láttunk. Észrevettem, hogy nem messze tőlünk három szakállas úriember ül egy fehér kerek márványasztal körül, ami ott volt a járda mellett. Az egyik ember felállt, és felém jött.
Majd ezt mondta: - Én nem hiszem, hogy te megismersz engem. Ismertem az édesapádat. Valaha hallottad a nevemet emlegetni tőle? Nevem Csopják Attila.
Szó nélkül néztem rá, és bizonytalan voltam. Ezt válaszoltam:
- Várj egy kicsit, emlékszem, hogy az édesapámnak voltak könyvei, amire a neved volt ráírva.
- Igen, mondta, írtam néhány könyvet.
Ekkor megvilágosodott előttem, hogy ez az ember evangélista volt Magyarországon az első baptisták közül."
Andrew Brunson többször járt már Magyarországon, és gyermekei is magukénak vallják a magyar örökséget. Néhány napja a Magyar Nemzetnek nyilatkozva méltatta a magyar kormány keresztényeket megsegítő politikáját és a Hungary Helps Programot. Mint mondta, bölcsnek tartja azt a megközelítést, amely a Közel-Keleten a keresztény közösségek újjáépítésére fókuszál, s így hozzájárul ahhoz, hogy a menekültek hazájukban élhessék le az életüket (s4c.news)


2023.01.16.Újabb halálos áldozata van az egyre fokozódó nigériai keresztényüldözésnek.
Vasárnap hajnalban terroristák égették halálra Isaac Achi atyát a nigériai Kafin-Koróban.


A Kafin-Koróban lévő Szent Péter és Pál plébánia katolikus papjának lakhelyére hajnali egykor érkeztek a támadók, akik körbevették az épületet, majd benzinnel locsolták le az, és addig nem hagyták el, amíg porrá nem égett. Az elmúlt időszakban egyre sokasodnak a keresztények elleni brutális támadások. Karácsony heteiben vallási szélsőségesek meggyilkoltak egy várandós keresztény nőt, keresztény falvakat gyújtottak fel és papokat raboltak el.

Egyértelműen ki kell mondanunk: Nigériában keresztényüldözés zajlik. Ilyenkor nem fordíthatjuk el a tekintetünket. Európai politikusként nemcsak a keresztényüldözés, de a Nyugat-Európában uralkodó közömbösség ellen is fel kell lépnünk. Ha ugyanis nem állunk ki az üldözöttekért, azzal még inkább kiszolgáltatjuk őket ellenségeiknek!There is another fatal victim of the ever-increasing persecution of Christians in Nigeria. Father Isaac Achi was burned to death by terrorists at dawn on Sunday in Kafin-Koro, Nigeria. The attackers arrived at the residence of the Catholic priest of the parish of St. Peter and Paul in Kafin-Koro at one in the morning, surrounded the building, doused it with gasoline, and did not leave until it burned to the ground. Brutal attacks against Christians have been increasing in recent times. In the weeks of Christmas, religious extremists murdered a pregnant Christian woman, burned down Christian villages and kidnapped priests.

We must state clearly: Christians are being persecuted in Nigeria. In such cases, we cannot look away. As European politicians, we must act against not only the persecution of Christians, but also the prevailing indifference in Western Europe. If we don't stand up for the persecuted, we will expose them even more to their enemies! (Hölvényi Györg)

2023.01.16.Azbej Tristan: A keresztény vallás lett a világ legüldözöttebb vallása.
Pokolgép robbant egy templomban a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén.


Az iszlamista terroristák egy keresztelő szertartás alatt követték el a merényletet. A keresztény közösségek kárvallottja több mint 300 millió keresztény a világon. Magyarország továbbra is élen jár a keresztény kultúra és az üldözött keresztények védelmében a Hungary Helps keretében. (M1 - Híradó)

2022.10.01.Enoch Burke esete újabb támadás a szólásszabadság és a lelkiismereti szabadság ellen.
Keresztény hite miatt került börtönbe A petíció elindítója: CitizenGO


Májusban egy ír iskola igazgatója arra utasította a tanárokat, hogy egy transznemű diákot új néven és "ők" névmással szólítsanak. Enoch Burke tanár visszautasította ezt, mivel kifogásolta, hogy felüljenek ennek az őrültségnek, és valóságnak ismerjenek el egy nyilvánvaló tévképzetet. Válaszul felfüggesztették. Miután a tanár nem volt hajlandó elfogadni az igazságtalan büntetést, az iskolában letartóztatták, és a bíróság megsértése miatt börtönbe zárták.

Egy újabb eset, amikor valakit keresztény hite miatt bocsátottak el, vagy távolítottak el más módon a közéletből, pusztán azért, mert kiállt hite szerinti meggyőződése mellett. Enoch Burke így nyilatkozott az esetéről: "A transzneműség ellentétes a keresztény meggyőződésemmel. Emellett ellentétes a Szentírással, az ír anglikán egyház és az iskolám erkölcsével is". (Iskolája fenntartója az ír anglikán egyház.) Ez az esemény megköveteli, hogy felismerjük a fájdalmas igazságot: ami történt, az már nem egyedi eset.

Néhány hónappal ezelőtt az Egyesült Királyságban Maureen Martint - egy 56 éves keresztény nőt - elbocsátották állásából, mert vallási meggyőződésén alapuló véleményt nyilvánított. Tavaly a finn parlamenti képviselő, Päivi Räsänen is a börtön kockázatát vállalta azzal, hogy egy bibliai idézetet tett közzé személyes Twitter-oldalán. Még a CitizenGO angliai igazgatóját, Caroline Farrow-t is a Legfelsőbb Bíróság elé hurcolták, és ideiglenes eltiltással sújtották azért, mert felszólalt a transzgender lobbisták csúsz-tatásaival szemben.

Mindannyian annak a társadalomnak az áldozatai, amely megtiltja a keresztényeknek a véle-ménynyilvánítást, ha az ellentétes az LMBTQ-ideológiával. Burke és kilenc testvére mélyen vallásos evangélikus családból származnak, és egy olyan társadalomban próbálnak tevékenykedni, ahol a jogrendszerbe ütközik a keresztény tanítás megélése. Sok támadás éri őket, különösen a média részéről, amely már most is egyfajra fanatikus vallásos emberekként próbálja bemutatni őket.

Az ír igazságügyi miniszter, Helen McEntee éppen egy gyűlöletbeszédről szóló törvényjavaslatot készít elő, "hogy megkönnyítse a vádemelést és a gyűlöletből fakadó bűncselekmények elmarasztalását". Ez oda vezethet, hogy a jövőben még könnyebben eltilthatják, félreállíthatják, bíróság elé citálhatják vagy börtönbe zárhatják azokat, akik kitartanak vallási meggyőződésük mellett.

Írja alá petíciónkat, amelyben Enoch Burke szabadon bocsátását kérjük, és azt, hogy továbbra is gyakorolhassa tanári hivatását!

2022.07.29.Turai János: Orbán Viktor tusványosi beszéde nem hasonlítható a náci beszédekhez


Felkerestük a Holokauszt-túlélő Turai Jánost, a Duna-Ipoly-Galga Holokauszt Kutató és Oktató Központ és a Váci Zsidó Hitközség vezetőjét, hogy megtudjuk, valóban kirekesztő mondatokról beszélhetünk-e. Turai János már az elején jelezte, hogy a magyar zsidó közösség körében, a Mazsihisz állításával ellentétben nem tapasztalható aggodalom Orbán Viktor beszédével kapcsolatban.

Szerinte semmi kivetni való nincs abban, hogy Magyarország meg szeretne maradni nemzetállamnak, és ezért is fontos az illegális migráció visszaszorítása. Elmondta, hogy a miniszterelnök olyan távol áll a rasszizmustól, mint Makó Jeruzsálemtől. Holokauszt-túlélőként pedig nagyon jól tudja, hogy milyen egy eredeti náci beszéd vagy a fasiszta gondolatok. Hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor tusványosi beszéde nem hasonlítható a náci beszédekhez.
2022.06.20.Az Egyházak Világtanácsának tagja marad az Oroszországi Ortodox Egyház


Fischl Vilmos, főtitkár, Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa. Az Egyházak Világtanácsának nagygyűlését szeptemberben tartják a németországi Karlsruhéban. (hirado.hu)

2022.05.08.Magyarország nem támogatja vallási vezetők szankcionálását


- mondta az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán vasárnap. Azbej Tristan azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy az EU az ukrajnai háborúval összefüggésben orosz ortodox egyház vezetője, Kirill pátriárka szankciós listára helyezését tervezi.

Az orosz ortodox egyháznak világszerte 160 millió híve és 40 ezer papja van. Az Európai Bizottság "eszement" elképzelése azonban még azt is tiltaná, hogy az ortodox egyházfő az unió területére lépjen, azaz elszigetelné az ott élő híveket vallási vezetőjüktől. Ez az ötlet káros, nem vezet megbékéléshez - hangsúlyozta az államtitkár.

Azbej Tristan elmondta azt is, hogy mindeközben Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója tart, a Hungary Helps programban eddig 2 milliárd forint értékben nyújtottak segítséget Ukrajna területén. (MTI/vasarnap.hu)Kolerjárvány várható Mariupolban az ENSZ szerint


2022.06.10.Hölvényi György: Mi történt a héten Strasbourgban?
Pünkösd vasárnap fegyveresek törtek be


Nigériában egy templomba, és az ünnepi szentmisén lemészároltak több mint 50 embert, köztük gyerekeket. A megrázó támadásra Magyarország azonnal reagált. Gyorssegélyt küldött az áldozatoknak.

Strasbougban sikerült elérnünk, hogy napirendre kerüljön a keresztények elleni támadás. Felszólalásomban hangsúlyozhattam, hogy tennünk kell azért, hogy az EP képes legyen fellépni a nyílt keresztényüldözéssel szemben. El kell érnünk, hogy az EP ne csak az áldozatokra reagáljon, hanem tegyen meg mindent az élőkért, a tragédiák megelőzésére.A volt finn belügyminiszter azért került bíróság elé,
mert egy 2019-es Twitter-bejegyzésében a Bibliából idézett, és
nyíltan kiállt a hagyományos családmodell mellett.


2022.02.13."Krisztus katonáiként kell küzdenünk az igazságért!"
Tüntetést tartottak Päivi Räsänen mellett.


Tüntetést tartottak február 13-án vasárnap Finnország budapesti nagykövetsége előtt. A demonstráció kiállás volt Päivi Räsänen volt finn belügyminiszter mellett, akit egy, a Bibliából származó idézet miatt állítottak bíróság elé. A szimpátiatüntetést követően - melyen nagyjából 3 ezer ember jelent meg - a Védett Társadalom Alapítvány stábja Kulifai Sára főszervezővel; Téglásy Imrével, az Alfa Szövetség elnökével; Szász Péterrel, a Depositum hitvédelmi oldal főszerkesztőjével; valamint egy demonstráló kisgyermekes családanyával készített interjút. (Védett Társadalom)

2021.12.31.Mi a legnagyobb kérdés ma a magyarok számára?
Részlet a 2021.12.31-ei, ünnepi istentiszteletről.


Ma azt látjuk, hogy olyan törvénykezési folyamat indult el, főleg a nyugati világban, amely teljesen figyelmen kívül hagyja a természetet, például a szexuális törvényt, a házasság törvényét, ezért ez fundamentális probléma az emberiség számára. Nem egy kis következmény, hanem alapprobléma.

Összehasonlíthatatlanul nagyobb probléma, mint a korrupció. A korrupció is probléma, ne értsetek félre. A gyűlölködés is probléma. De mit mond Jézus? A gyűlőlködés, a gyűlölet következménye a törvénytelenségnek. A probléma ma az, hogy elkezdődött egy természetellenes törvénykezés, és úgy tűnik, hogy nem áll le, és Magyarország is ennek a fenyegetettsége alatt áll.

És ez a természetellenes törvénykezés összefüggésben van a globalizmus eszméjével, illetve mozgalmával. Ezért meg vagyok róla győződve, hogy a legnagyobb kérdés ma a magyarok számára az, vajon tavasszal kinek a kezébe kerül az állam irányítása?

2021.11.17.Szíjjártó Péter: Európa Tanácsnak magyar üzenet.
Magyarországon a Hungary Helps segít a bajbajutott keresztényeknek.


Mi továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a különböző kulturális és vallási közösségek képesek legyenek egymás mellett békében élni.2021.10.30.Azbej Tristan: Az utolsó moszuli érsek
Az Iszlám Állam 2014-es támadásakor az utolsókig kitartott közössége és temploma mellett.


A Nyugat magára hagyta, de Magyarország, a Hungary Helps - Magyarország segít program mellé állt. Büszkeséggel tölt el, hogy én adhattam át neki rangos kitüntetést, Áder János köztársasági elnök úr megbízásából.2021.10.05.Heti Világhíradó Libanonról: Magyarország több millió euróval
támogatja a bajba jutott libanoni keresztényeket.


A projektet 7 év alatt fejezik majd be. A magyar kormány a tavalyi bejrúti robbanás kárvallottjainak lakásait 1 millió euró értékben újította fel. Vágner Zsolt építész az egyik a magyarok által felújított templomról beszél.

2021.06.18.Így énekelték el a magyar himnuszt a libanoni keresztények
a magyar kormányzati delegációt fogadva.
Ez a hálás szív a válaszuk a magyarok szolidaritására. Legyen szó akár fociról, akár a Hungary Helps - Magyarország segít programról, a magyaroknak megvan a képessége arra, hogy szerte a világon megnyerjék a szíveket maguknak. (Hungary Helps)

2021.08.20.Imádkozunk az üldözött keresztényekért.
A tálibok biztos információk alapján fordulhatnak oda olyan emberekhez,
akiknek a telefonjukon ott a Biblia. És azonnal cselekszenek.


Erről számolt be csütörtökön a Breitbart News című amerikai konzervatív hírportál a SAT-7 nevű, közel-keleti és észak-afrikai országokban sugárzó keresztény televíziós csatornára hivatkozva... Egy valódi neve elhallgatását kérő keresztény férfi a keresztényüldözést nyomon követő és az üldözött keresztényeket támogató Release International nevű nemzetközi szervezetnek nyilatkozva "szörnyűségesnek" írta le a helyzetet.

"Testvéreink Krisztusban elmondják nekünk, hogy mennyire félnek. A tálibok által mostanra ellenőrzött területeken a lányok nem mehetnek majd iskolába, a nők pedig máris nem hagyhatják el otthonukat férfi kísérő nélkül" Úr Jézus könyörülj az üldözött keresztényeken! (infostart.hu)

2021.07.13.A fényképen az egyik tanuló édesapja imádkozik ott,
ahol a fegyveresek áttörték az iskola falát Nigériában
140 baptista diákot raboltak el fegyveresek a Bethel Baptista Gimnáziumból


A Baptista Szeretetszolgálat elnöke: 2021.07.06. 140 baptista diákot raboltak el tegnap fegyveresek a Bethel Baptista Gimnáziumból Kadunában, Nigériában. Áprilisban egy baptista gyülekezetre rátörve megölték a lelkészt, és azóta is elrabolva tartják a gyülekezet négy elöljáróját. (Nigériában 990 keresztyént tartanak elrabolva, tavaly pedig 3,530 keresztyént öltek meg - az Open Doors szervezet szerint mindkét szám ebben az országban a legmagasabb a világon.)

Szilágyi Béla a múlt héten részt vett a Baptista Világszövetség ötévente tartott, idén online megrendezett kongresszusán, ahol Nigéria helyzete kiemelt téma volt. Mint mondta, a gyermekek megtalálásában és kiszabadításában most nem tudnak segíteni, ez a kormány és a hadsereg feladata, de az iskola újjá építésében és biztonságosabbá tételében szeretnének közreműködni.

A szeretetszolgálat vezetője megemlítette, hogy adataik szerint az országban tavaly 270 templom elleni támadás történt. "Majdnem minden napra jut egy támadás" – tette hozzá. Imádkozunk az üldözött keresztényekért.Brigitte Gabriel Libanonban született keresztény beszél a családja üldözéséről
Brigitte Gabriel: az iszlám véres történelme magyar feliratos


Nekünk magyaroknak azt sem szabad elfelednünk, hogy az iszlám terroristák 1526 és 1718 (a mohácsi csata és a Bácska és a Bánát török megszállástól való felszabadítás éve) között, tehát két évszázad alatt kiirtották Magyarország lakosságának a 75 % - át.Drága mennyei Atyám! Köszönöm Neked, hogy
Te Atyám vagy, én pedig gyermeked vagyok.


Köszönöm, hogy elküldted egyszülött Fiadat. Köszönöm Úr Jézus, hogy vállaltad a kereszthalált a Golgotán az én bűneimért. Köszönöm, hogy meghaltál, feltámadtál és imádkozol értünk. Ámen.

2021.07.10.

Az iskolai végzettség szerint az orvos Räsänen az 1990-es évek elején lépett be a politikába, 1991-ben pályázott a parlamentbe. 

1993 óta a Riihimäki Városi Tanácsban, 1995 óta a finn parlamentben van. Október 2-án megválasztották a Kereszténydemokraták elnökének. 2004. [3] követően a kormányalakítás után a 2011-es választások , ami a kereszténydemokraták csatlakozott a kormány Räsänen jelölték a párt, mint a belügyminiszter a 72. finn kormány által vezetett Jyrki Katainen , [4] és a kormánnyal együtt avatták fel 2011. június 22-én.[2] (Forrás: en.wikipedia.org)Päivi Räsänen, finn parlamenti képviselő és volt belügyminiszter
A keresztény hitet megvallani nem bűncselekmény!


Ma már bűncselekménynek számíthat, ha kiállunk a keresztény hitünk mellett, esetleg megosztunk egy bibliai idézetet a közösségi médiában. Elveszíthetjük az állásunkat, és akár börtönbüntetéssel fenyegető bírósági eljárás is indulhat ellenünk, ahogy az történik  Päivi Räsänen finn parlamenti képviselő esetében.

Päivi Räsänen, finn parlamenti képviselő és volt belügyminiszter egy bibliai idézetet tett közzé személyes Twitter-oldalán, amelyben kiáll a keresztény tanítás homoszexualitáshoz való hozzáállása mellett. Posztja megosztása után a rendőrség vizsgálatot indított, amely alapján elegendő bizonyítékot találtak arra, hogy vádat emeljenek, így Räsänenre akár két évig terjedő szabadságvesztés is kiróható úgynevezett "etnikai agitáció" bűntette miatt.

A képviselő vesszőfutása 2019 júniusában kezdődött, amikor a Finn Evangélikus-Lutheránus Egyház egyházi testülete bejelentette, hivatalosan is támogatja az LMBT-mozgalom "Pride 2019" rendezvényét. Räsänen kifogásolta egyháza álláspontját ezzel a döntéssel kapcsolatban, mellékelve egy bibliai szakaszt (Róm 1.24-27), melyet megosztott a személyes Twitter-oldalán.

Ezenkívül az ügyészség egy 2004-es röpirata miatt is vádat emelt ellene, melyben szintén a Bibliából idézett: "Férfinak és nőnek teremtette őket". A harmadik vád szintén gyűlölet-bűncselekmény volt, a homoszexualitásról való véleménynyilvánítása miatt, melyet a finn közszolgálati rádióban fejtett ki a "Mit gondolna Jézus a homoszexuálisokról?" témában.

Räsänen nem ismerte el bűnösségét egyik vádpontban sem, hanem mindvégig kiállt keresztény hite mellett: "Nem tudom elfogadni, hogy vallási meggyőződésem hangoztatása börtönt jelenthet. Nem tartom magam bűnösnek senki fenyegetésében, rágalmazásában vagy sértésében. Nyilatkozataim mind a Biblia házassággal és szexualitással kapcsolatos tanításain alapultak." 

A politikus hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a demokratikus országokban élő polgárok éljenek az alapvető jogukkal, és fejtsék ki véleményüket: "Minél több keresztény hallgat a vitatott témákról, annál kevesebb tér jut a szólásszabadságnak".

  Nemcsak Räsänen képviselőasszony szabadsága a tét, hanem a miénk is, mivel ez a finnországi eset sajnos nem példa nélküli. A keresztényekkel szembeni intolerancia és diszkrimináció ugyanúgy jelen van az Egyesült Államokban, Ausztráliában vagy az Egyesült Királyságban is. Räsänen egyszerűen a Biblia tanítását követte és hangoztatta, ezért nem ítélhetik el!

Csatlakozzon Ön is a petícióhoz! Állítsuk meg ezt a folyamatot! (citizengo.org/hu)A szentek tábora - Jean Raspail látomása Európa bukásáról * Teljes cikk itt!


Hogyan fogja egymillió bevándorló romba dönteni a nyugati civilizációt? Jean Raspail francia író 1972-ben épp a Földközi-tenger partján időzött, amikor hirtelen megrohanta egy látomás egy Európa felé közeledő bevándorlókról, akik elárasztották a tengerpartot, megszállták a kontinenst, és legyilkolták az itt élőket. 1973-ban megírta a látomását "A szentek tábora" címen. A könyvet a való történelem napról napra igazolja, tagadhatatlan, mivel mi és most éljük át! Az író felteszi a nagy történelmi kérdést: becsapjuk vagy kinyissuk az ajtót a migránsok előtt? Ha kinyitjuk, megölnek minket! Kimondja "minden nemzet és egyén rendelkezik a szent joggal, hogy megőrizze identitását, múltja és jövője érdekében." Ez vált Orbán Viktor miniszterelnökünk szent hitvallásává, amivel adja Isten, hogy meg tudja menteni hazánkat! (www.hetek.hu)Csejtei Dezső: A pontos jóslatok mestere * Teljes cikk itt!


Jean Raspail a könyvében döbbenetes módon előre jelezte a vészterhes európai jövőt. Vannak ihletett pillanatok, amikor a jövőt rejtő függöny szétnyílik egyes emberek előtt, s ők lenyűgöző pontossággal látnak rá a jövendő történéseire. Hajdanán e kiváltságban részesültek a próféták.
José Ortega y Gasset a jövő specialistáinak nevezte őket, de olykor megadatott ez az intuitív képesség a szépíróknak is. Közéjük tartozik a még napjainkban is élő, 92 éves francia író, Jean Raspail.
A történet előzményének helyszíne az indiai szubkontinens, Kalkutta, ahol a belga konzulátus leállíttatja a szegény gyerekek örökbefogadását, mivel túllépték a kívánt létszámot. Az egybeverődött hatalmas tömeg háborog, majd egy züllött ateista filozófus felbujtására elfoglalja a kikötőben horgonyzó, rozsdamarta hajókat, lefizeti a legénységet, és e flottával nekivág az Európába, a bőség birodalmába vezető útnak. Száz hajót vesznek birtokba, milliónyi szerencsétlen nyomorult kapaszkodik fel rájuk. Maga a filozófus már nem, mert a tülekedő tömeg agyontapossa, a tengerbe löki... (magyaridok.hu)Ursula von der Leyen szerdán a közösségi oldalán azt írta:
Ez a magyar törvénytervezet szégyenletes.
Szijjártó Péter: Nem szabad felülni a provokációnak.
Raffay Ernő történész előadása Budakeszin.
A keresztény Európa tönkretétele: a francia, német és magyar kultúrharc története
Gyógyítható a homoszexualitás - dokumentumfilm
Gyógyítható a homoszexualitás - dokumentumfilm2021.05.19.Pozsonyi evangélikus gyülekezet: LMBTQ jöhet,
magyar vértanú szabadságharcos nem * Teljes cikk itt!


Felvidéki magyarok Facebook-oldalain futott körbe, felháborodott kommentekkel kísérve egy fotó és egy hír, mely szerint május 16-án a pozsonyi Apácapálya utcai Nagytemplomban ökumenikus istentiszteletet tartottak a homofóbia és transzfóbia elleni nemzetközi emléknap alkalmából evangélikus lelkész(ek) szervezésében. A közzétett fényképen egy LMBTQ-szivárványszínű zászlóval letakart pulpitus mögött négyen álltak össze az "ünnepi" fotózásra: információink szerint ők balról jobbra haladva Martin Kováč ókatolikus pap, František Ábel, a Pozsonyi Komenský Egyetem Evangélikus Hittudományi Kara Újszövetségi Tanszékének vezetője, Anna Polcková, a Pozsony-Óváros gyülekezet igazgató-lelkésze és Erika Sokola, a Pozsony-Óváros gyülekezet lelkésznője.

Mint a bejegyzésekben olvasható, a jótékonyságinak szánt "eseményből" befolyt adományokkal az LMBTQ-barát PRIZMA LGBT tanácsadó központ támogatását szolgálják. Eközben, mint kiderült, a mindenki mással szemben toleráns gyülekezet elutasítja Rázga Pál, az 1848-as szabadságharc vértanú lelkésze emléktáblájának a templommal szomszédos épület homlokzatára való visszahelyezését, mivel megítélésük szerint az egyébként német nemzetiségű lelkész magyar nacionalista volt. (vasarnap.hu)
Homoszexualitás a Biblia tükrében (Kovács Efraim előadása)


PÁL LEVELE A RÓMAIAKHOZ 1:22-27

"Akik azt állították magukról, hogy bölcsek, azok bolonddá lettek, és a halhatatlan Isten dicsőségét felcserélték emberek, madarak, négylábúak és csúszómászók képével. Ezért kiszolgáltatta őket az Isten szívük vágyai által a tisztátalanságnak, hogy meggyalázzák egymás testét....Mint ahogy asszonyaik felcserélték a természetes érintkezést a természetellenessel, ugyanígy a férfiak is elhagyták a női nemmel való természetes érintkezést, és egymás iránt gerjedtek fel kívánságukban; férfiak férfiakkal fajtalankodtak, de el is veszik tévelygésük méltó jutalmát önmagukban."
"A gyáváknak pedig és hitetleneknek, az utálatosaknak, gyilkosoknak és paráznáknak, a varázslóknak és bálványimádóknak, és minden hazugnak meglesz az osztályrésze a tűzzel és kénnel égő tóban: ez a második halál." (Jelenések 21:8)

2021.05.13.A Bibliából idézett a volt finn belügyminiszter,
akár 6 év börtönt is kaphat * Teljes cikk itt!


A Family Research Council jelentette, hogy büntetőeljárást indítottak Päivi Räsänen, Finnország volt belügyminisztere, a kereszténydemokraták vezetője ellen, amiért a Rómaiakhoz írt levél 1:24-27 versét osztotta meg /Megj. részletek itt!/ Twitterén egy kép formájában. A Twitter-bejegyzés az Evangélikus-Lutheránus Finn Egyház Pride felvonuláshoz való csatlakozását kritizálta, írja a caldronpool.com.

A poszt miatt nyomozás indul, és amennyiben Päivi Räsänen nem vonja vissza állításait, akkor akár hatéves börtönbüntetést is kaphat. Az ügyészek érvelése szerint a Pál apostol szavait szó szerint idéző tweet "sértette a homoszexuálisok egyenlőségét és méltóságát". Egy finn sajtóban megjelent cikk állítása szerint a vádakat három különböző ügyben emelték. 

Ezek az ügyek Räsänen házassággal kapcsolatos keresztény-konzervatív meggyőződésével kapcsolatosak, melyeknek a politikus nyilvánosan, írásaiban, a közösségi médiában adott hangot. Egy másik cikk Räsänen 2004-ben megjelent, Férfinak és nőnek teremtette őket: A homoszexuális kapcsolatok kihívást jelentenek a keresztény emberfelfogás számára című könyvecskéjét említette a vádak valódi középpontjaként.

A kötetben a kereszténydemokrata amellett érvel, hogy a homoszexualitás "szexuális anomália". Emellett kritizálja az azonos neműek házasságának kulturális elfogadását, és felvázolja az önkényes tételeken alapuló, elnyomó, LMBTQ-párti törvények veszélyeit. Räsänent gyűlöletbeszéddel vádolták meg, ám ő visszautasította ezt...(vasarnap.hu)

2021.05.14.A klasszikus családmodellről prédikált az idős lelkész, bilincsben vitték el...
John Sherwood lelkész és társa az észak-nyugat londoni külváros,


Uxbridge központjában tartott nyilvános prédikációt, ahogy azt korábban már többször is tették. A hatóságokhoz érkezett bejelentések szerint a lelkész prédikációja gyűlöletbeszédet és homofób kijelentéseket tartalmazott. Kísértetiesen hasonló események játszódnak le a jelen Nyugat-Európájában, mint amik a kommunista diktatúrák legsötétebb éveiben történtek. Egy lelkész már nem beszélhet szabadon vallási tanításairól, ha pedig mégis megpróbálná, a véleményrendőrség azonnal lecsap.

A prédikátorok felhívták a rendőrség figyelmét arra, hogy ők vallásuk meggyőződéseiről beszélnek, a rendőrség szerint azonban bizonyos témákról nem lehet beszélni nyilvános helyen, mert az sérthet másokat. Bár a lelkészek felvetették, hogy őket az LMBTQ-felvonulás sérti, a hatóság ezt az érvet nem fogadta el. Sherwood lelkész azt is hangsúlyozta, hogy szólásszabadság van, és a panaszok miatt még nem fogja abbahagyni az igehirdetést, ha pedig valakinek nem tetszik, amiről beszél, akkor szabadon távozhat.

Nem tudták megfélemlíteni! Miután azonban a prédikátor fontosabbnak ítélte meg vallási meggyőződését, és folytatta beszédét, többen – akik magukat biszexuálisnak és leszbikusnak vallották – közbekiabáltak, és homofóbiával, illetve gyűlöletbeszéddel vádolták meg a lelkészt. A hatóságok ezután közbeléptek, elvették Sherwood Bibliáját, durván ráncigálva megbilincselték az idős férfit, és letartóztatták, amiért nyugtalanságot és szorongást okozott.

Sherwoodot egy éjszakára egy rendőrségi fogdában tartották, és bár másnap dél körül elengedték, jelenleg is eljárás folyik ellene. Nyugat-Európában egyre súlyosabb problémát jelent a keresztényüldözés. Tévhit, hogy csupán a harmadik világbéli országokban létezik a jelenség, egyre inkább érinti az öreg kontinens keresztény közösségeit is. (vasarnap.hu)

2021.05.07.Tolnainé Rudnyánszky Melinda háromgyermekes édesanya koronavírus-fertőzés
miatt várandósan került lélegeztetőgépre és mélyaltatásba.


Negyedik gyermekét császármetszéssel hozta világra. Aradszki András államtitkár 5 hétig feküdt lélegeztetőgépen. Felgyógyulása után elmondta, hogy nagyon kevesen élik túl azt az állapotot, amelybe ő került.Földi-Kovács Andrea Credo műsorában hallhatunk a koronavírusos betegekért mondott imák erejéről. A betegek hogyan élték túl ezt a súlyos fertőzést.
Mindkettőjükért sokan imádkoztak. Imacsoportok is éjjel-nappal kérték Istent a gyógyulásukért. Mindketten azt vallják: Isten és a rengeteg elmondott ima segített nekik abban, hogy túlélhették a halálos betegséget. Köszönjük az értük mondott imákat. (MR)

A videó második részében a New York Times konzervatív kommentátora szerint Magyarország a valóságot védelmezi azzal, hogy beleírta az Alkotmányba, hogy az apa férfi, és az anya nő. (Credo)

2021.03.16.Támadás érte a gödöllői görögkatolikus templomot.


Ismeretlen elkövetők vandál támadásának áldozatául esett Gödöllő görögkatolikus temploma. Információink szerint az elkövetők felgyújtották a templom padjait és az ikonosztázt
is gyúlékony anyaggal locsolták le. * Teljes cikk itt!


A templomban hétfőn este pár perccel nyolc óra után keletkezett tűz. A vandál cselekedetnek szemtanúja is van. Az elkövető elmenekült a helyszínről, a kár több millió forint. A lelkipásztor hangsúlyozta, mindez keresztényellenes cselekedet volt. A gödöllőihez hasonló vandál támadások a nyugati kultúrkörben mostanáig Nyugat-Európában és Észak-Amerikában voltak jellemzőek. Közép-Európában tavaly ősszel dokumentáltak templomok elleni akciókat, amikor Lengyelországban szélsőséges abortuszpárti tüntetők célkeresztjébe került a katolikus egyház. (vasarnap.hu)

2021.03.10.Ez már a végjáték – avagy mi folyik Amerikában? * Teljes cikk itt!
Amerikai keresztény szervezetek figyelmeztetnek


– felfoghatatlan mértékű támadás készül a keresztények ellen az Egyesült Államokban. Tanulságos események zajlanak éppen a tengerentúlon, melyből okulnunk kéne nekünk is. Ez már a végjáték? A Demokrata Párt, az új elnök, Joe Biden egyetértésével ugyanis újra megpróbálja elfogadtatni az "Equality Act" nevű törvénytervezetet, mely egyszer már átment a Képviselőházon, 2019-ben, de akkor a Szenátus elutasította azt.

Most, a jelenlegi helyzetben a tervezet jó eséllyel át fog menni a Szenátuson is, ha pedig így lesz, az új elnök teljesen biztos, hogy aláírja. Amikor ez majd megtörténik, akkor gyakorlatilag az amerikai szövetségi jog többé nem fogja elismerni a férfiúi és a női biológiai nemet, hanem csupán a különféle "szexuális orientációkat és gender identitásokat" fogja jogi tényezőként és törvényileg védett csoportokként kezelni.

Ha ez a tervezet törvénnyé lesz, az gyakorlatilag megszünteti az egyik alappillérét az eddig ismert amerikai kultúrának, ráadásul, beláthatatlan következményekkel fog járni: megszűnnek a női és férfi sportágak például (ez főleg az előbbi számára jelenti a totális véget), nem lehet majd külön mosdóhelyiségeket, öltözőket stb. fenntartani férfiak és nők számára (még uszodákban, vagy iskolákban sem!).

Ráadásul, a törvény nem tesz különbséget a vallási intézményekkel – így azokat a hitvalló keresztény közösségeket is kötelezni fogja arra, hogy ennek a törvénynek a szellemében járjanak el minden tekintetben, a templomok mellékhelyiségének kialakításától a prédikációk tartalmáig, amelyek vallják a házasság, szexualitás, család kérdésében a bibliai tanításokat, s azt, hogy Isten "férfiúvá és nővé" teremtette az embert...

A szülői jogok megkurtítása így akár azt is eredményezheti, hogyha egy "genderklinika", egy orvos, vagy egy pszichológus megállapítja egy gyermekről, hogy ő „transznemű”, a szülők viszont nem hajlandóak alávetni őt a különböző hormonkezeléseknek és műtéti csonkításoknak, melyekkel a "nemváltást" próbálják elérni, akkor a hatóságok akár ki is emelhetik a gyermeket az adott családból. Volt már erre sajnos példa: sokan attól félnek, hogy ez a jelenség akár tömegessé is válhat, mely értelemszerűen a konzervatív, illetve a vallásos családokat érintheti igen súlyosan.

Az orvosok munkája kapcsán szintén igen visszás helyzeteket eredményezhet a törvénytervezet: például azt, hogy egy szakorvos az állása kockáztatása nélkül még vallási meggyőződésére hivatkozva sem utasíthatja vissza a "nemváltó" kezelések elvégzését. Arról nem is beszélve, hogy innentől kezdve elvben nem teheti majd azt meg, hogy ha szülők behoznak hozzá egy egyébként egészséges kisgyermeket, mondván, hogy "transznemű", visszautasítsa a kezelést: pedig sajnos, számos esetben ez a gyermek akarata ellenére történik meg.    (vasarnap.hu)

2021.02.25.A Kommunizmus Áldozatainak az Emléknapján * Teljes cikk itt!
Vári Ferenc szentesi plébános a kommunista rendszer börtöneiben


Vári Ferenc szentesi, majd 1943-tól kerekegyházi, és az 1953-ban történő internálásából szabadulva, ismét szentesi plébános, politikai üldöztetését kívánom megidézni, ki több mint öt évet töltött a kommunista rendszer börtöneiben, internálótáboraiban...

1948. június 17-én, koncepciós kirakatperben, mintegy 30 kerekegyházit tartóztatott le, a Kecskeméti ÁVÓ. Közülük 10 kerekegyházival szemben indult különböző politikai megtorlás. Szeretném minél előbb közkinccsé tenni, könyv formájában, az általam kutatott kerekegyházi egyház és keresztényüldöztetést, megörökítve ezzel a politikai üldözöttek emlékezetét, és felvállalva ezzel azok történelmi elégtételét, kik felbecsülhetetlen áldozatot hoztak a szabadságért.

A könyvben helyet kapnak a kirakatper áldozatai: Vári Ferenc plébános, Szirtes János faesztergályos, Solymos Imre tanító, Puchardt Győző r. kat. iskolaigazgató, Horváth Mária, Székely Emma és Mikity Rózália tanítónők, Herpay Kálmán műegyetemi hallgató, dr. André János honvéd orvosszázados, és dr. Móczár Antal földbirtokos.
A kirakatperhez nem kötődtek, de a nevük és az emlékezetük felvállalását mégis fontosnak tartottam: Ivánovits Zoltán igazgató-tanító, Gábor Imre plébános, Jancsó Imre Vencel, Hájos Géza, Szent-Andrássy Tibor, és Kis János Lajos káplánok, Bartos Béla szalézi szerzetes, Németh Tibor jezsuita káplán, dr. Bárd János kalocsai egyházmegyés pap, és Mácz István r. kat. lelkész.

Kötelességünk, felelősségünk felfedni, a XX. század bűneit! Beszélnünk kell, az egyház és keresztényüldöztetésről, az internálásokról, a megbélyegzésről, az erőszakról, az intézményesített terrorról, a koholt vádakra épült koncepciós perről! (vitéz lovag Szalai József emberisorsokkerekegyhazan.blogspot)Hogyan őrizték meg a hitüket? Az ellenség gyermekei: Visky András


Visky András erdélyi drámaíró 2 éves volt, amikor református lelkész édesapját börtönbe zárták, édesanyját pedig hét gyermekével együtt kitelepítették. A hét gyerek apa nélkül nőtt fel a román pusztában, édesanyjukat kis híján elveszítették. Hogyan őrizték meg a hitüket? Áldozatnak tekintik-e magukat? És vajon lehet-e egy ilyen kezdet után teljes életet élni?

2021.02.01.Pilhál György: Gerincproblémák * Teljes cikk itt!


Lemondott, de nem kért bocsánatot a keresztény emberektől Pusztaszabolcs alpolgármestere, Csiki Szilárd. Ő az a "szellemes" városvezető, aki nemrég közösségi oldalán egy gumi óvszert ábrázoló fotó mellé, a gyermek Jézust kezében tartó Szűz Mária-kép alá az alábbi bejegyzést tette: "Ez kellett volna anno Máriának, és akkor nem kellett volna kitalálni egy egész vallást egy félre[...] miatt."

Érdekesség, hogy a 2019-es önkormányzati választás kampányában ugyanez a Csiki Szilárd is ott feszített a helyi katolikus templom előtt fotózkodó Közösen Pusztaszerért képviselőcsapatában. Gondolom, kellett a hívők szavazata is. A kereszténység megsértésének idehaza szinte semmilyen jogi következménye nincs, az erről szóló kereseteket többnyire a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva szokták elutasítani. Nyilván Csiki (Óvszeres) Szilárdot is ez bátoríthatta fel.

(Nemrég a Fővárosi Törvényszék bírája egyenesen jópofának minősítette Pápai Gábor karikaturistának azt a rajzát, amely Müller Cecília országos tiszti főorvos asszonyt ábrázolta, amint a keresztre feszített Jézus mellett állva azt mondja: "Alapbetegsége függőséget okozott.") Az is érdekes, amit lemondásának indoklásában írt a gerinchiányos alpolgármester: "A támadások engem nem törtek meg, ám a családom nyugalma mindennél fontosabb, őket nem hagyom bántani."

Nyomban elérzékenyülök. Milyen "támadások", ember? Csak nem azok a felháborodott hozzászólások, amelyek az ön penetráns szövegét követték? Meg azt is írja a kétségbeejtő ember, hogy "helyi szintre is elért a politika mocska". Ebben speciel igaza van. Olvastuk az óvszerbejegyzését. (magyarnemzet.hu)

2021.01.29.A keresztényeket gyalázta a Facebookon karácsonyék környezetügyi szakértője


Betiltaná a keresztelést Karácsony Gergely egyik szakértője. Békés Gáspár szerint jogi szempontból illegitim, ha valaki gyerekként lesz tagja az egyháznak.

A magát ateista aktivistaként is aposztrofáló szakember rendszeresen tesz közzé kereszténygyalázó posztokat a közösségi médiában,  két évvel ezelőtt megjelent írásában pedig arról értekezett, hogy a Don-kanyarban elesett magyar katonák nem voltak hősök.

"...emberélet kioltása nem lehet hőstett. Lehet szükséges rossz; lehet tragédia, rendszerhiba, társadalmi vagy globális folyamatok eredménye és akár véletlen is, de hősies semmiképp. A hősiesség olyan eszményi fogalom, melybe ez nem tartozhat bele, hiszen ellentétes az alapjaival."

...Ne legyenek tehát illúzióink, Békés Gáspár Főpolgármesteri Hivatalban betöltött pozícióját sem fogja megrengetni, hogy nyíltan uszít a keresztények ellen.

Bezzeg, ha más világvallások követőivel, netalántán az LMBTQ-emberekkel tenné mindezt... /Horváth Tamás/ (vasarnap.hu)

2021.01.20.Orbán Viktor vörös posztó a svéd politikában


Ez alkalommal nem a közösségi média cenzúrázott, hanem az ott megjelentek váltottak ki heves reakciókat a politikai korrektséget szektás vallássá emelő Svédországban, és próbáltak elhallgattatni egy magyar származású lelkészt. A 71 éves Knézy Iván a lutheránus Svéd Egyház (Svenska Kyrka) papja, egy hete még a dél-svédországi Mörrum-Elleholms gyülekezetének parókusa volt.

Akkor azt írta a legnagyobb közösségi oldalon, hogy "Svédország észak kalifátusává vált", valamint hogy Európa hanyatlásához az unió, a svéd kormány és egyházának érseknője is aktívan hozzájárul. Másnap már a legnagyobb megyei újság, a közszolgálati rádió és tévé is foglalkozott az "üggyel", az illetékes egyházi hatóság pedig azonnali vizsgálatot indított, hogy megállapítsa, méltó-e papi hivatalára. A tiszteletes nem várta meg az eredményt, harmadnapra önként távozott.

– Knézy tiszteletes Budapesten, a VIII. kerületben nőtt fel, katolikus nevelést kapott, keresztanyja gyakran vitte templomba, még az ötvenes években is. Délvidéki származású édesapja Corvin közi harcos volt, aki a forradalom áldozata lett. Mielőtt elmenekült volna Magyarországról, dolgozott kalauzként és a Bambi-gyárban is. Templomba járó emberként, forradalmár édesapával nem lehetett könnyű Magyarországon az ötvenes, hatvanas években. Mi volt az a végső lökés, ami miatt elhagyta szülőföldjét?

– Gyermekként már megéltem egy forradalmat és a megtorlást is. A következő forradalom, a prágai tavasz eltiprása előtt pár nappal, 1968. augusztus 16-án hagytam el Magyarországot. Hadköteles voltam, és nem akartam részt venni az akkor már sejthető és 21-én megindult csehszlovákiai megszállásban. Először Olaszországba, majd Nyugat-Németországba kerültem. Kalandos körülmények között, 1972-ben érkeztem meg Svédországba, pár hét múlva már a Volvo-gyárban voltam ponthegesztő. Az volt a feladatom, hogy hol a piros, hol a zöld gombot nyomjam meg, de ennél azért többre vágytam.

Az elkövetkező években nagy hangsúlyt fektettem a nyelvtanulásra, illetve hogy megismerjem a svéd társadalmat. Már ötéves koromban megfogalmazódott bennem a vágy, hogy pap legyek, ami mindvégig megmaradt, de mivel időközben megházasodtam, katolikus pap már nem lehettem. A nyolcvanas évek közepére jutottam el odáig, hogy felvegyenek az Uppsalai Egyetem teológiai fakultására. Hat év után, pontosan harminc éve, 1991-ben, vízkeresztkor szenteltek fel.

– Azt állította a posztjában, hogy Svédország az észak kalifátusa lett. Tényleg így gondolja?

– Svédország már rég nem az az ország, ahová én jöttem, főleg az utóbbi 10-15 évben gyorsult fel – nagyon rossz irányba – a változás. Ez számomra hatalmas csalódás. Úgy érzékelem, hogy a svédek jó része nem veszi észre, hogy elfajultak a dolgok. Nagy iramban változik a társadalom szerkezete, gyors ütemben cserélődik a lakosság. Az országban sokfelé iszlám óvodák vannak, az én községemben, Olofstömben, ami egy kilencezres település, és ahonnan a legközelebbi vasút is ötven kilométerre van, nyitottak egy muzulmán imaházat.

Alakult két országos párt, amelyek szerintem a következő választásokon jó pozícióból indulnak. Magam is menekült vagyok, és mikor már megvetettem itt a lábamat, én is fogadtam be – a balkáni háború idején – migránsokat. Saját házamban etettem-itattam többeket, segítettem abban őket, hogy menekültstátusért tudjanak folyamodni – ezt szerintem nem tudják rólam azok, akik engem most rasszizmussal vádolnak. Többen közülük egyébként koszovói muzulmánok voltak. Arra is szerettem volna az elmúlt években felhívni a figyelmet, hogy csak annyi embert szabad befogadni, amennyi biztonságosan integrálható a társadalomba, de most nem erről van szó. Mindenki jöhet és élhet úgy, ahogy akar. Ha három felesége van, és van köztük kiskorú is, nem baj, nem kell rájuk alkalmazni a svéd törvényeket, mert a hatóságok szerint a házasság nem itt köttetett.

– A Sveriges Radio, a svéd közszolgálati csatorna riportjában az is elhangzott, hogy a Facebook-oldaláról kiderül: Orbán Viktor-szimpatizáns. Ez kicsit úgy hangzott, mintha ez egy súlyosbító tényező lenne az ön esetében.

– Orbán Viktor vörös posztó a svéd politikában, diktátornak nevezik, mindenféle rossznak elmondják, sok hazugság kering róla és a magyarokról is, persze nem mindenkiről. Én minden évben hazajárok, és épp otthon voltam Budapesten a forradalom ötvenedik évfordulóján, 2006-ban is, amikor Gyurcsány Ferenc kilövette az emberek szemét. Őt nem diktátorozták akkor, pedig lett volna miért. Égbekiáltó volt az, ami akkor Magyarországon történt.

– Azt állította, hogy Európa irányított szétzilálása zajlik, és ehhez asszisztál a svéd egyház vezetője, Antje Jackelén is. Ő hogyan?

– Sokat elárul az, hogy az érsek asszony azt mondta, hogy a Korán egyenértékű a Bibliával – ilyet nem mondhat egy keresztény vezető.

– De nem csak ezért kritikus a svéd egyház vezetőjével, igaz?

– Sohasem volt problémám azzal, hogy női lelkészek is vannak nálunk, ugyanakkor szerintem teológiailag nem támasztható alá az a gyakorlat, hogy női püspököket, sőt érseket választanak. Krisztus férfi apostolokat küldött a világba, ennek az apostoli gyakorlatnak kellene továbbélnie. Az pedig teljes mértékben szembemegy a tanítással, hogy nyíltan leszbikus püspököt is szenteltek 2009-ben. De akkor még nem ő volt az érsek.

– Azt látom, hogy a nagyvárosokban konganak a svéd egyház templomai az ürességtől. Vidéken vallásosabbak az emberek?

– Jól mondja, konganak. És nem arról van szó, hogy kevesebb a hívő ember, hanem hogy nem találják meg a helyüket a hitben, és ebben nem segít a svéd egyház, mely bár a kétezres évek elején különvált az államtól, továbbra is politikai befolyás alatt működik. Az egyház legfőbb jelölőszervezetében továbbra is politikai pártok delegáltjai ülnek, ráadásul legnagyobb számban a szociáldemokraták. Gyakorlatilag ugyanaz a politikai rendszer működik továbbra is, mint korábban.

– Említette a leszbikus püspököt, és az is közismert, hogy az egyház összead egynemű párokat. Milyen teológiai megalapozottsága van ennek, illetve mivel magyarázzák?

– Azzal, hogy minden ember egyformán érték. Ettől még ez a fajta házasság teológiailag védhetetlen. Szerintem ezt nem gondolták át, különösen azt, hogy ez milyen hatással lehet a hívek közösségére. Sajnos megfigyelhető, hogy az egyház egyre inkább központi helyre emeli az ilyen kapcsolatokat, azon dolgozik, hogy ugyanolyannak tüntesse fel, mint a hagyományos családmodellt. Sokan emiatt hagyják el az egyházat, csak nem beszélnek róla. Az egyház vezetése nagyon irányítható kívülről, a politikai mellett egyéb globális erők befolyása is érvényesül.

– Magam is találkoztam olyan svéd lelkésszel, aki emiatt katolizált. Ön egyébként esketett már egynemű párt?

– Én egy vagyok azon kevesek közül, akik ezzel nem értenek egyet, és sohasem tudnám őket összeadni. Nem ítélem el a homoszexuálisokat, de szerintem egyházilag nem szentesíthető egy ilyen kapcsolat. Egyébként nem kötelezik a lelkészeket arra, hogy összeadjanak homoszexuális párokat, de minden parókusnak lehetővé kell tennie, hogy a templomában más lelkész összeadhassa őket.

– Miért tartott mégis eddig ki, most pedig miért hozta meg ezt a gyors döntést?

Nekem több évtizedembe került az, hogy rájöjjek, valami nem stimmel az egyházammal. Aztán elsősorban a gyermekeim miatt maradtam, de ők már jó ideje kirepültek. Rengeteg mindent megéltem, de nem hittem volna, hogy idáig jutok, pedig régen gyűlt már bennem a keserűség. Egyébként mindig is forradalmár típusú voltam, már a hatvanas években otthon is.

Az szoktam mondani, én egy VIII. kerületi csibész vagyok. Most egyszerűen elegem lett. Én már 71 felett vagyok, tíz éve nyugdíjas, nekem erre már tényleg nincs szükségem. Nekem nem tudnak ártani, bármit is hoz ki a vizsgálat, én lelkész maradok életem végéig. A felszenteltséget nem, csak a szolgálatot tudják megvonni tőlem. Magyarországon feltehetően folytathatnám az evangélikusoknál, ha még szeretnék dolgozni.

– Mi a fő különbség a magyar és a svéd evangélikusok között?

Amiket korábban elmondtam, azok mindenképpen. Nyilván van teológiai értelemben vett különbség is, de ahogy én érzékelem, a Magyar Evangélikus Egyházon belül jobban működik a Szentlélek. Külsőségei alapján egyébként a svéd lutheránusok állnak közelebb a katolikusokhoz, például a miseruháik nagyon hasonlítanak, de lelki szempontból inkább a magyar.

– Hogyan tovább?

– Nagyon szeretem Magyarországot, mindig is a hazám maradt. Hercegszántón szeretnék házat venni, és hazaköltözni. A gyermekeimnek nem tetszik az ötlet – az egyik Stockholmban, a másik Malmőben, a harmadik Uppsala mellett lakik –, mert távolabb leszek, de azt szoktam nekik mondogatni, itt sem látogattok meg gyakrabban, mintha Magyarországon lennék… Budapestet pedig nagyon szeretik, legalább többször jöhetnek majd. (magyarnemzet.hu)

2021.01.08.Keresztényüldözés a világban * Hungary Helps - Magyarország segít


Ez itt a kérdés, az M5 kulturális csatorna szellemi háttérműsora. Kérdések és válaszok, viták, vélemények, titkok, leleplezések minden hétköznap este 8-kor az M5-ön!Azbej Tristan: Templomba járni, imádkozni Magyarországon biztonságos.


De milyen lehet egy olyan afrikai országban hívőnek lenni, ahol aki a hitét gyakorolja az életét is kockáztatja? Vajon Nyugat-Európára milyen sors vár, ha nem szab gátat az iszlamista templomtámadásoknak?

Nézzék meg dokumentumfilmünket egy olyan országról, ahol a keresztényüldözés már elérte a népirtás szintjét! Hallgassák meg templomtámadást túlélők beszámolóit! Mi a saját szemünkkel láttuk, mi történik Burkina Fasóban. Most megmutatjuk Önöknek is. (M5 TV)

2020.11.04.Néző László: A halál árnyéka * Teljes cikk itt!


Az a terrorista, akinek egy imádkozó néni fejének levágása, egy kapualjban rémülten megbújó ártatlan járókelő agyonlövése öröm és dicsőség, soha nem fog integrálódni Európába. Nem tudom, mennyi halál kell még ahhoz, hogy komolyan vegyék, hogy megértsék a veszélyt, ami Európára leselkedik. Hogy megértsék a nyugati politikusok is, hogy ők pásztorok, s legfőbb feladatuk megvédeni a nyájat, amit a gondjaikra bíztak.

Hogy felfogják végre: mi, magyarok, lengyelek, közép-európaiak nem a pokol vagyunk a számukra, hanem a megváltás. Európának most többszörösen is oka van arra, hogy egymásba kapaszkodjanak országok, népek, mert le kell győzni a vírusokat, amelyek pusztítják társadalmainkat. A szemmel láthatatlant is, amit alig ismerünk, és a nagyon is láthatót és ismerhetőt is.

Összefogni a pokol prófétái ellen, s keresztény európaiként együtt mondani: "Még ha a halál árnyékának völgyében járok is, nem félek a gonosztól..." (magyarnemzet.hu)

2020.11.03.Terrortámadás Bécsben: több ember meghalt,
az egyik merénylő az Iszlám Állam híve volt


A zsinagógánál elkövetett támadás Bécs egyik belső kerületében történt, a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre. Az elkövetők kalasnyikovval kezdtek lövöldözni az osztrák fővárosban egy zsinagóga közelében. A zsidó imaházat őrző rendőrt lelőtték a támadók, a járőr összeesett, életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba. A hivatalos információk eddig három ártatlan halálos áldozatról   és tizenöt sérültről számoltak be. Az osztrák illetékesek immár hivatalosan is terrortámadásként kezelik a kialakult helyzetet.

Ausztriának egyre több ország vezetése fejezi ki szolidaritását, Csehország ugyanakkor bejelentette, hogy fokozott ellenőrzéseket rendelt a két állam közös határán. Ennek oka lehet az is, hogy a merénylők közül többen még menekülnek a hatóságok elől, utóbbiak pedig felhívták a figyelmet, hogy támadók fel vannak fegyverezve, és rendkívül veszélyesek. A helyzetet szemlélteti, hogy az osztrák kormány Bécsbe vezényelte a hadsereget is. Egy terrorista még biztosan szökésben van... (pestisracok.hu)

2020.11.03.

A TEK a bécsi terrortámadások után már éjszaka felvonult az osztrák határra

Magas a készültségi szint és a magyar szolgálatok mindent megtesznek a magyar emberek biztonsága érdekében – derül ki a Terrorelhárítási Központnak (TEK) az index.hu kérdéseire adott válaszaiból. A bécsi terrortámadást követően a lehetséges menekülési útvonalak lezárása céljából a TEK már éjszaka felvonult az osztrák határra. (pestisracok.hu)

2020.11.01.

Allah Akbart üvöltözve, késsel a kezében támadt
Párizs 15. kerületében a járókelőkre egy férfi.


A helyszínre érkező rendőrök a támadót és a helyszínen tartózkodó, hatvan éves apját azelőtt ártalmatlanították, hogy bárki megsérülhetett volna. (pestisracok.hu)

2020.10.30.Bécsi templomot dúltak fel török fiatalok


Mintegy ötven török származású fiatalember tombolt és dúlt fel egy templomot Bécsben – számolt be róla a Kurier című osztrák napilap. Értesüléseik szerint a fiatalok a zömmel bevándorlók lakta 10. kerületben, a Reumannsplatzon gyülekeztek, s már ott is rendbontásra, verekedésre került sor. Petárdákat is robbantottak, iszlamista szlogeneket kiáltottak. A kiérkező rendőrök oszlatták fel a kisebb tömeget, s tíz fiatalembert igazoltattak.

A rendőri intézkedés azonban látszólag nem tántorította el őket attól, hogy mintegy két órával később a közeli Páduai Szent Antal-templomba (Antonskirche) vonuljanak. Ott Allah akbart (Isten hatalmas) kiáltva félemlítették meg a bent tartózkodókat. Többször belerúgtak a gyóntatószékbe és az imapadokba. A pap azonnal értesítette a rendőrséget, amely hamarosan azonosította az elkövetőket.

Bár a hatóság szerint diákcsínyről van szó, az ügyben az alkotmányvédelmi hivatal vette át a nyomozást, miután kiderült, hogy az elkövetők közül tíz fiatalt fanatikus iszlamistaként tartanak számon. Ők már állítólag hónapok óta rettegésben tartják a kerület lakóit. A belügyminisztérium szerint az iszlamista kiáltásokból ítélve az esetnek köze lehet a Mohamed-karikatúrák körül Franciaországban kibontakozott vitához. Október 16-án Párizs közelében fejezte le egy iszlamista terrorista Samuel Paty történelemtanárt, aki ilyen karikatúrákat mutatott meg osztályának.

Emmanuel Macron francia államfő – aki éppen október elején hirdette meg az iszlám szeparatizmus elleni harcot –, a merénylet után azt mondta: Franciaországban ezután is lehet a karikatúrákat publikálni, és az ország megvédi szekuláris értékrendjét a radikális iszlámmal szemben. Kijelentése kiváltotta a muszlimok haragját világszerte, sőt, a francia termékek ellen is bojkottot hirdettek több arab országban. (magyarnemzet.hu)Derek Prince Az ellenségek, akikkel szemben állunk 3 - 4. rész
Uram, nézz szükségemre!


"Egy istenarc van eltemetve bennem,
A rárakódott világ-szenny alatt.
A rám rakódott világ-szenny alól,
Kihűlt csillagok hamuja alól
Akarom kibányászni magamat.
Egy istenarc van eltemetve bennem:
Antik szobor, tiszta, nyugodt erő.
Nem nyugszom, amíg nem hívom elő.
S bár világ-szennye rakódott reája,
Nem nyugszom, amíg nem lesz reneszánsza."
(Reményik Sándor)

Jézus Krisztus, a Király mondja:

"Jöjjetek, Atyám áldottai, örököljétek a világ kezdete óta számotokra készített országot. Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok, mezítelen voltam, és felruháztatok, beteg voltam, és meglátogattatok, börtönben voltam, és eljöttetek hozzám." (Mt 25:14b-36)A prédikátor


Egy hideg vasárnapon történt. A templom parkolója hamar megtelt. Ahogy kiszálltam a kocsimból, arra lettem figyelmes, hogy a testvérek valamit sugdolóznak, miközben bemennek a gyülekezetbe. Ahogy közelebb értem, észrevettem egy embert, amint támaszkodik a templom falának. Már majdnem egészen lefeküdt, mintha aludna. Egy hosszú, nagyon rongyos viharkabát volt rajta és egy kalap a fejére húzva, hogy már az arcát sem lehetett látni. Egy kb. 30 éves cipő volt rajta, ami olyan kicsi volt rá, hogy kilógtak a lábujjai. Gondoltam, hogy hajléktalan és hogy alszik, így bementem a templom ajtaján. Bent elkezdtünk beszélgetni. Szóba került a kint fekvő hajléktalan is. Az emberek csak mosolyogtak és suttogtak, de senki sem volt hajlandó behívni, hogy üljön le. Én sem. Néhány perc múlva elkezdődött az istentisztelet. Mindenki a prédikátort várta, hogy foglalja el a helyét, és szóljon az Igéből, amikor kinyílt az ajtó. Bejött a hajléktalan, fejét lehajtva végigsétált a padok között. Az emberek zavarban voltak és suttogtak, meg arcokat vágtak. Végigment a szószékig, ahol aztán levette e kalapját és a kabátját. Elszorult a szívem. Ott állt a prédikátorunk... ő volt a hajléktalan. Senki sem szólt egy árva szót sem.A prédikátor elővette a Bibliáját és letette. "Testvéreim, azt hiszem, nem kell mondanom, hogy miről fogok ma prédikálni." Aztán elkezdett énekelni egy éneket, amelynek így hangzottak a szavai: "Ha tudok segíteni valakin, amint elmegyek mellette. Ha tudok egy vidám szót, mi megnevettette. Ha meg tudom mutatni, hogy az ő útja helytelen, akkor már nem hiábavaló az életem." Vajon hiábavaló az én életem? (Ajánlotta: Zsigovics Gézáné)2018.04.30.Üzenet a Ninive-i fennsíkról - Mindenkinek szeretném tudomására hozni, hogy a magyar keresztény nép így segíti a szenvedőket.


Most értem haza egy előadásról, rendezvényről, ami a Pázmányon volt. Az előadást az ÜKERHÁT (Üldözött Keresztények Helyettes Államtitkársága) szervezte, a vendég pedig egy Teleskof (másképp Telskuf vagy Tell Aszkuf) nevű város plébánosa volt a Ninivei - fennsíkról, Irakból és négy fiatal keresztény mérnök. Abból a pénzből, amit a magyar államtól kaptak, befejezték az építkezést.
Hét napig ünnepelt a település népe. Tegnap véget ért az ünnepség, aztán repülőre ültek és eljöttek köszönetet mondani és beszámolni, hogy mit építettek a pénzből. Ezer lakóházat, befejezték az iskolát, közösségi házat, de mindenek előtt egy új templomot építettek. Sok-sok diát hoztak a romos és újjáépített házakról. Mindent maguk csináltak, hogy minél többet ki tudjanak hozni a pénzből. Először azok jutnak otthonhoz, akik nem mentek el Irakból.
Tudjátok, hogy mit mondott ez a fiatal plébános? A választások előtt a településükön minden keresztény azért imádkozott, hogy Magyarországon maradjon ez a kormány. Ott, távol Irakban, a Ninivei-fennsíkon értünk imádkoztak! Azt, hogy maradt a kormány, a plébános égi jelnek tartja. A városukat elnevezték Magyarország leányának. Ebben a történetben benne van, hogy mit jelent kereszténynek lenni. Azt hiszem, ezért alapította Jézus az Egyházat. Ezt ma este megéltem. Gondoltam, megosztom veletek ezt a megrendítő élményt. /T. Imre/

2018.01.19.Az integráció kettős arca


A Római Birodalom is belülről roppant meg, a barbárok csak bevitték a kegyelemdöfést. Az Európába érkezett migránstömegekkel kapcsolatos bánásmód egyik fontos vezérszólama az utóbbi időkben az integráció lett. Érdemes e problémakört, amely súlyos kérdéseket hoz felszínre, alaposabban megvizsgálni.

Az utóbbi bő fél évszázad során a bevándorlást illetően a nyugat-európai politika nagyjából három fő szakaszon ment keresztül. Az első még az 1950–60-as évekre nyúlik vissza, amikor Nyugat-Európában először jelentek meg nagyobb csoportokban nem európai eredetű bevándorlók (marokkóiak, törökök, Brit Nyugat-India lakosai), akiket akkor még vendégmunkásoknak neveztek. E folyamat akkoriban nem vont maga után semmiféle hangsúlyos migránspolitikát; a befogadó országokban hallgatólagosan általában arról voltak meggyőződve, hogy e bevándorlók a gazdasági fellendülés után, amikor már kevésbé lesz rájuk szükség, szépen hazamennek.

Csakhogy az akkori vendégmunkások nem tértek haza, sőt többnyire még a családjukat is maguk után hozták. Ez nemcsak a bevándorlók létszámának további emelkedéséhez vezetett, hanem ahhoz is, hogy szélesebb szociális-logisztikai hátteret kellett biztosítani számukra (lakásépítés, iskoláztatás, egészségbiztosítás stb.). Az egyre nagyobb számú bevándorló népesség és az őshonos lakosság együttélésének biztosítására és szabályozására ekkor – vagyis az 1970-es években – alkották meg a „multikulturalizmus” kifejezést. A multikulturalizmust általában különféle etnikumú és kultúrájú csoportok együttéléseként szokás meghatározni, beleértve ebbe azt, hogy az egyes csoportok kölcsönösen tolerálják, tisztelik egymást, egyenlő felekként tekintenek egymásra.

A multikulturalizmus – mellékesen legyen mondva – vitatott jelenség. Egyesek úgy tekintenek rá, mint a globalizációval szemben álló ideológiára, holott a helyzet épp fordított: egy állam vagy társadalom multikulturálissá tétele, sokféle multikulturális csoportra való felbontása teszi igazán lehetővé, hogy ezen elszigetelt, gyenge kulturális csoportokat felfűzzék a globalizmus járószalagjára. Az egyes csoportok megőrizhetik ugyan a maguk saját szokásait a ruházkodásban, az étkezésben stb., de az igazán lényeges kérdésekben, a pénzügyekben és az üzleti életben, az adminisztrációban, a gazdasági élet irányításában, a politikai és jogi élet megszervezésében mind alávetik magukat a globális szemlélet játékszabályainak.

Ez utóbbi játékszabályokat pedig jelenleg még az észak-atlanti civilizáció diktálja. Mások viszont arra mutatnak rá, hogy a multikulturalizmus hatékony eszköz a többé-kevésbé homogén nemzetállamok felbomlasztására. Ugyanis a multikulturalizmus épp azzal, hogy elvileg minden kultúrát egyenrangúnak, egyenértékűnek tekint, kihúzza a szőnyeget egy adott nemzetállam hagyományokon alapuló, domináns kultúrája (az úgynevezett Leit-kultur) alól. A multikulturalizmus nyugodtan létezhet a gasztronómia vagy a zene terén, ám a jog területénamelyben alapvető szerepet játszik a történeti-kulturális hagyomány, valamint az állami szuverenitás - már nem. Bármik legyenek is a multikulturalizmus előnyei vagy hátrányai, a 2000-es évek végére kiderült, hogy nem működőképes. A tömeges bevándorlás újabb hullámainak hatására láthatóvá vált, hogy sok helyen nem multikulturális, hanem párhuzamos társadalmak jöttek létre. Emiatt jelentette ki Merkel még 2010 októberében, hogy a multikulti megbukott. (Ugyanígy nyilatkozott akkortájt David Cameron, Nicolas Sarkozy és José María Aznar is.)A multikulturalizmust fel kell váltania az integrációnak - hangzott az új jelszó, mintha mindez menne parancsszóra. Ez jelenti a migránspolitika harmadik szakaszát. Az integráció a szó szoros értelmében beilleszkedést, betagozódást jelent a többségi társadalom kultúrájába; az integrálódók magukévá teszik a szóban forgó társadalom törvényeit, normáit, értékeit, nyelvét, amelyeken persze ők maguk is módosítanak.

Azonban itt merül fel a döntő kérdés: mibe, milyen kultúrába kellene a nagyszámú jövevénynek integrálódnia? Nézzük meg a problémát az ellenkező oldalról! Nagy-Britannia számos nagyvárosában apró falragaszok láthatók, rajtuk a felírás: "Saría által ellenőrzött terület." Anélkül, hogy most belemennénk e felirat kitételének jogi vonatkozásaiba, vegyük szemügyre az alatta található, apró képekkel szemléltetett tilalmakat: 1. No alcohol (Tilos az alkoholfogyasztás!). 2. No gambling (Tilos a szerencsejáték!). 3. No Music or Concerts (Tilos a zene vagy a koncertek [a tulajdonképpeni "bulik"]!). 4. No Porno or Prostitution (Tilos a pornográfia vagy a prostitúció!). 5. No Drogs or Smoking (Tilos a kábítószer vagy a dohányzás!)

Tehát ivászat, szerencsejáték, bulik, pornográfia, drogok, dohányzás. Épp e területek rajzolják ki a jelenlegi nyugati civilizáció tömegdemokráciájának élvezeti térképét is. Ezek korunk hedonizmusának fő territóriumai, napjaink nyugati "kultúrájának" meghatározói. S noha elfogadhatatlanok és vitathatónak tűnnek azon jelenségek, amelyek az európai nagyvárosok egyes területein az iszlám jogrendet és jogszokásokat kívánják érvényesíteni, egyet nem lehet tagadni: e tiltások tömör lesújtó véleményt fogalmaznak meg nyugati kultúránk jelenlegi állapotáról is.Miért lettem muszlimból keresztény - Nabeel Qureshi története


Nabeel Qureshi 2009 óta az evangélium hirdetésének szentelte életét. Az orvosi egyetem befejezése óta több mint 100 egyetemen tartott előadást a diákoknak a keresztény hit alapjairól, az iszlám kialakulásáról és tanításairól, valamint a tudomány és a vallás találkozásáról.Mibe is integrálódjon a gyermekem?


Félreértés ne essék: e kérdés felvetésével egy pillanatra sem kívánok a "bűnös világi szenvedélyeket" ostorozó savonarolai álláspontra helyezkedni. Merthogy az ember alapvetően érző-érzéki lény is, létezéséhez hozzátartoznak az élvezetek. S ha figyelembe vesszük, hogy a nyugati átlagember életének legnagyobb részét a racionális munkaszervezés végsőkig feszített tempója hatja át, akkor igenis szükség van ennek oldására, akár élvezetek formájában is, ha nem akar beleőrülni a heti penzum örökös teljesítésébe. (Bár régebben ezt egysze­rűen pihenésnek, regenerálódásnak, urambocsá!, művelődésnek, örömet okozó önképzésnek nevezték.) Az élvezetek skálája persze nem zárul le az előbbi felsorolással. Számos olyan terület van, amelynek magas az élvezeti értéke, de nem pusztító jellegű: ilyen mondjuk a testkultúra, a sport, a turizmus vagy természetközelség, az elmélkedés, a létáhítat, a csendes beszélgetés, az önmagunkért végzett művelődés, a tevékeny szeretet. A történelem ugyanakkor számtalan példát mutat arra, hogy elpusztul egy civilizáció akkor, ha az élet értelmét és végcélját a túlfeszített hedonizmusban, a nyers élvezetek hajszolásában látja.

A probléma: ha a nyugati civilizáció elvárja a bevándorlók integrálódását (joggal), akkor egy igazán hithű, vallása parancsolatait betartó és a szerint élő muszlim apa – merthogy vannak szép számmal ilyenek is – kérdése is jogos: Mibe is integrálódjon a gyermekem? Abba a világba, amelyet hét közben a racionális munkaszervezés végsőkig finomított rutinja, hétvégenként meg a lapos, önpusztító hedonizmus jellemez? Abba a kultúrába integrálódjon, ahol az átlagember életformája mindinkább kimerül abban, hogy – szórakozásképpen – minden áldott hétvégén leissza magát a sárga földig, félkarú rablók fosztják ki hetente, bulizik, pornófilmeket néz, szétdrogozza az agyát és füstöl, mint egy gyárkémény? Márpedig, és ezt őszintén be kell ismerni, Nyugat-Európában meghatározó hányadban ez történik ma minden hétvégén Málagától Malmőig.

Konklúzió: ahhoz, hogy a jelenlegi nyugat-európai társadalmak a jog és az etika legszélesebb spektrumának értelmében is követelhessék a bevándorlók integrálódását a befogadó társadalomba, egyre inkább szükség van arra, hogy az őshonos európaiak nem elhanyagolható számú tömegei is integrálódjanak újra hosszú évszázadok során kialakított, megformált saját kultúrájukba. Meg kellene kísérelniük visszanyerni azt, amit napjainkra jelentős hányadban már elveszítettek. Az integráció szükségessége kettős imperatívuszt foglal magában: a bevándorlókra éppúgy vonatkozik, mint az őshonos európaiakra. Tévedés azt hinni, hogy a Római Birodalom bukását kizárólag a beözönlő barbárok okozták: az belülről végletesen megroppant már azelőtt, hogy a barbár népek megjelentek a limesek előterében. Ez utóbbiak legfeljebb csak a kegyelemdöfést adták meg neki. A szerző filozófiatörténész, egyetemi tanár Csejtei Dezső

2016.01.09.Felbomlóban a kontinens keresztény közösségei


A teológusok sokszor elmondták, hogy a kereszténység nem elsősorban filozófia, hanem az üdvözülés módszere. A metafizikai megfontolások életvezetési tanácsokká, szigorú erkölcsi törvényekké váltak. Szó szerinti vagy átvitt értelemben ezekről szólnak az alapító beszédei, aki pontosan meghatározott (zsidó) közösségnek szólt a mi Atyánkról, s arról, miként kell az embereknek az ő akaratához hűen élniük.A választott nép etnikai zártságát feltörve Krisztus az üdvözülést nem minden embernek biztosította, hanem azoknak, akik jó tanítványaivá válnak. Az "aki engem követ" az üdvözülés sine qua nonja, ő a kapu, az út, az igazság és az élet. Rajta kívül nincs hely más megváltónak vagy királynak, s az üdvözülésnek nincs rajta kívüli útja. A közösségalkotás "transzcendentális szigorúsága" határozta meg az első keresztények életét. Szent Ágoston hatalmas történetfilozófiai művében a bűnbeeséstől az öröklétig menetelő emberiség két nagy csoportját, városát különböztette meg: az egyik a kárhozottaké, a másik Isten örök államának polgáraié. Dante Isteni színjátékában a Paradicsomból, Isten boldog színe látásából ki vannak zárva azok, akik nem (voltak) a keresztény közösség tagjai, bármennyire kiválóak is egyébként, mint Platón, Arisztotelész vagy személyes vezetője, Vergilius.Krisztus többször jó pásztorként (mozaikokon, festményeken számos alkalommal láthatjuk őt bukolikus külsőségekkel) határozta meg önmagát, aki ismeri övéit, és az övéi is ismerik őt. S aki más akolból is ide fog vezetni juhokat, akik hallgatni fognak a szavára és "egy nyáj lesz és egy pásztor." /ld. Jn 10:14-16/ Ugyanebben a fejezetben arról is beszél, hogy "aki nem a kapun megy be a juhok aklába, hanem máshonnan hatol be, az tolvaj és rabló".Mi következik mindebből? Napjaink gazdasági érdekek vezérelte vallásháborúja az iszlám és a keresztény gyökerű országok harmadik nagy összecsapása Európa területén. A 8. századi déli, és a 15-16. századi keleti offenzíva után most a Baltikumtól a Balkánon keresztül a spanyol partokig a muszlim tömegek a kontinens szinte teljes kerületén át érkeznek. Európa minden korábbinál kiszolgáltatottabb helyzetben van, egyrészről azért, mert a demokrácián kívüli hatalmak (például Soros György mérhetetlen befolyása) gazdasági erejük és a nyilvánosság fölötti uralmuk segítségével migránspárti érdekeiket könnyedén meg tudják valósítani akár a választott vezetőkkel szemben is. Ijesztő, hogy például a több ezer embert érintő kölni agresszióról szóló híreket három-négy napig zár alá lehetett helyezni, ráadásul a német rendőrség közreműködésével. Ez az 1986-os csernobili hírzárlat "sikerére" emlékeztet, amit itt is, ott is hivatalos hazudozás követett.Másrészről a keresztény egyházak elbizonytalanodása miatt az ottani világi politikát és törvénykezést irányító, gyorsan és sikeresen terjeszkedő iszlám vallási rendszerével szemben ideológiai síkon Európa semmit sem tud felmutatni. Maga az európai sajtó hurrogná le azt, aki a migránsválság kapcsán a kereszténység megerősítését követelné az iskolai oktatásban, a közgondolkodásban, bevételét az uniós alkotmányba vagy bármi másba. Még az iszlám országaiban élő üldözött keresztények mellett is csak nagyon bátortalanul mer szót emelni, pedig ők tényleg a nyáj tagjai, sorsuk gyakran az ókeresztény mártírokéhoz hasonlítható. Ilyen alapon ma talán csak a szlovák kormány tett különbséget a bevándorlók között, de javaslatuk vissz­hangtalan maradt.

A korábbi évszázadokban kivívott győzelemhez nagyban hozzájárult Európa spirituális kohéziója, a keresztény közösség egyértelmű elhatárolódása az idegen vallás képviselőitől. Ma viszont - a krisztusi tanítással szemben - az "idegen" követésére, támogatására buzdítanak. Pedig "a tolvaj azért jön, hogy lopjon, öljön, pusztítson". A Korán szerint a gyaur nőkkel és férfiakkal (káfírokkal) bármit meg lehet csinálni, be lehet csapni őket, szabad összeesküvést szítani ellenük, gyűlölni, rabszolgaságba hajtani, kínozni őket, vagy még rosszabbakat is. A hiba nem a begerjedt férfiak nőkkel szembeni, szerintük rendjén való erőszakoskodásában van, hanem az európai jogrendben. Érdekes lenne tudni, hogy a nyári felhívás hatására hány német plébánián szállásoltak el migránsokat, s ezek milyen százalékban vettek részt a nők meggyalázására Németország szerte szervezett akciókban.A kegyelem ingyenes ajándéka nem jár automatikusan mindenkinek, javainak elnyerése feltételezi a megtérést, a bűnbánatot és a hitet. Az utolsó vacsorán Krisztus nem azt mondta, hogy vére mindenkiért kiontatott, hanem hogy sokakért. /Vulgata: pro multis - Mt 26:28/ Ha a kereszténység nem akar vagy nem mer markáns különbséget tenni mi és ők, a Krisztus-hit és a Mohamed-hit képviselői között, saját létezésének okát számolja fel, s az iszlám végleges európai berendezkedésével párhuzamosan talán nem is olyan sokára elhal. Ha egyenértékű minden vallás, s mindegy, hogy a hívők melyiket követik, akkor az emberek a hozzájuk legközelebbit választják, s a pásztor által elhagyott juhok előbb-utóbb magukból csinálnak maguknak istent.
A szerző Pál József  egyetemi tanár (magyaridok.hu)2016.01.15. Imahét Cseralján, Bódis Miklós ref. lp. Hátszegről

"Ezért tehát ti is azt tartsátok magatokról, hogy meghaltatok a bűnnek, de éltek az Istennek a Krisztus Jézusban." (Róm 6:11)Anthony de Mello
ÉLETMENTŐ ÁLLOMÁS - AZ EGYHÁZ TÖRTÉNETE

Fordította: Török Péter

A szerző "Szárnyalás" című könyvéből egy részlet,
Korda Kiadó, 2005.

Sziklás tengerparton, ahol a hajók gyakran zátonyra futottak, csak egy kis omladozó életmentő állomás állt. Egy kunyhóból és egy csónakból állt az egész, de az a pár ember, aki ott dolgozott, nagyon elkötelezett volt. Szemüket állandóan a tengeren tartották, magukkal és biztonságukkal nem törődve, félelem nélkül tengerre szálltak a vihar kellős közepén, ha egy hajótörésnek csak a legkisebb hírét vették. Sok életet mentettek meg így, és az állomás híres lett.Ahogy az állomás híre nőtt, úgy nőtt a környék lakosainak is a vágya, hogy valahogy kapcsolatba kerüljenek annak nagyszerű munkájával. Nagylelkű adományaik és önkéntes munkájuk új tagok jelentkezését eredményezte, új csónakokat vettek, és új személyzetet képeztek ki. A kunyhó helyére is egy kényelmes épület épült, ami a tengerből kimentett hajótöröttek minden szükségletét kielégítette, és természetesen, mivel hajótörés nem történik minden nap, közkedvelt hellyé vált, egyfajta helyi klubbá.Ahogy telt az idő, a tagok annyira belemerültek a társasági életbe, hogy szinte semmi kedvük sem maradt az életmentéshez, bár a jelvényükön továbbra is ott díszelgett az életmentő mottó. Valójában, ha néhány embert mégis kimentettek a tengerből, az csak nyűg volt számukra, mert a hajótöröttek piszkosak és betegek voltak, összepiszkolták a szőnyegeket és a bútorokat.Nemsokára a társasági élet eseményei annyira megszaporodtak, az életmentő tevékenység meg olyan kevés lett, hogy az egyik gyűlésen összetűzésre került sor. Néhány tag azt hangsúlyozta, hogy illene visszatérni eredeti céljukhoz és tevékenységükhöz. Szavazásra került sor, s a bajkeverőket, akikről kiderült, hogy igencsak kisebbségben vannak, távozásra kérték fel.El is mentek. Kissé lejjebb a parton olyan önzetlenséggel és bátorsággal folytatták tevékenységüket, hogy nemsokára hősiességüknek híre kelt. Erre aztán a taglétszámuk megnövekedett, a kunyhójukat felújították, és lelkesedésük kialudt. Ha valaki ma arra a környékre vetődik, jó néhány exkluzív klubot talál a part mentén. Mindegyik jogosan büszke az eredetére és a hagyományaira. A hajók még most is zátonyra futnak arrafelé, de azzal már nem nagyon törődnek.

Jézus, neved oly csodálatos

JÉZUS ÉLETEM
(dal)
Jézus életem, erőm, békém. Jézus társam, örömöm.
Benned bízom. Te vagy az Úr.
Már nincs mit félnem, mert bennem élsz.
Már nincs mit félnem, mert bennem élsz.

Jézus Krisztus él! Halleluja!!! MARANATHA!

Jézus Krisztus a Szabadító, Gyógyító, Megváltó.Szeretnéd életed vezetését átadni Jézus Krisztusnak?
Akár most itt is megteheted.


Gazdag István írásai

Anthony de Mello: THE STORY OF THE CHURCH

Szerkesztette: Makai Rozália      http://www.vargamakai.comÉLETRAJZOK, OLVASMÁNYOK, ÖRÖMHÍR DALOK