HITELES TÖRTÉNETEK
Varga István & Makai Rozália weblapja


Vörösmarty Mihály: Szózat Sinkovits Imre előadásában


"Akit magyarnak teremtett az Úr Isten, és nem fogja pártját nemzetének, nem derék ember." (Széchenyi István)2020.09.24.Magdolna - filmdráma előzetes (trailer) Nagy Katica és Buvári Villő főszereplésével


A film Magdolna két drámai napját mutatja be. Egy napsütéses napot, amikor 1933-ban, 12 éves korában sorsára nézve egy rejtélyes "üzenetet" kap. És az utolsó napját, amelyben számára elkerülhetetlen az áldozathozatal és a halál. Ez utóbbi nap a II. világháború egyik utolsó napja Magyarországon, amikor az orosz hadsereg megérkezik a balatoni régióba, és egy orosz katona meggyilkolja Magdolnát. Operatőr: Tóth Zsolt; Hangmester: Terner Péter; Vágó: Vághy Anna; Zeneszerző: Szirtes Edina Mókus; Főszereplők: Nagy Katica, Buvári Villő

2020.09.24.Csejk Miklós: Buvári Tamás filmje egy igazán megélt történet
Heti filmbemutató – Buvári Tamás: Magdolna (2020) * Teljes cikk itt!


Buvári Tamás Magdolna című alkotása remekmű. A képkockák festői kompozíciója kicsit sem öncélú esztétizálásról szól, hanem igazi látnoki fényfestésről. Egy lány lelkének napos és sötét pillanatait festi a rendező fénnyel és árnyékkal, és bár tudjuk, hogy felvett filmről van szó, mégis úgy érezzük, mintha abban a pillanatban, amikor nézzük, születne meg ez a csoda. A szereplők ugyanis nem eljátszották, hanem igazán megélték a történetet...

Az alkotás hőse Bódi Mária Magdolna, aki valóban létező személy volt, látnoki képességei voltak, szentéletű, 1945-ben vértanúhalált halt Balatonfűzfő mellett, Litéren, egészen pontosan megfogalmazva lelőtte őt, mint egy kutyát, egy szovjet katona, miután nem engedte megerőszakolni magát. De a film nemcsak azért érdekes, mert egy olyan témát feszeget, amelyről ki tudja, miért, de hetvenöt éve nem nagyon készül magyar film, hanem azért is, mert Magdolna lelki fejlődését hitelesen képes ábrázolni.

Buvári Tamás Magdolnája párhuzamos montázzsal mutatja be a 12 éves leányzó (Buvári Villő természetes és egy kiskamasz gyermekre jellemző reakciókat hitelesen bemutató játékával) nyarát 1933-ban a Káli-medencében és a 24 éves fiatal felnőtt nő küzdelmét, akit Nagy Katica kevés szóval, ám annál több és mélyebb átéléssel varázsol a vászonra. A korok közötti ugrálás remek dramaturgiai megoldás, amely lehetőséget ad arra, hogy feltárulkozzon egy lelki fejlődés íve... (magyarnemzet.hu)

2020.09.21."Ebben a küzdelemben nem állunk jól"... * Teljes cikk itt!
Fotón Raffay Ernő, Harmati István, Szakács Árpád, Varga Csaba, Földi László, Domonkos László, Lentner Csaba, Tóth Gy. László


A Magyar Polgári Demokraták Társaság /MPDT/ szombati egész napos rendezvényen konzervatív értelmiségiek a rendszerváltozás óta eltelt harminc év történéseit elemezték különböző szemszögből. Varga Csaba jogfilozófus a jogi átmenet kapcsán kifejtette, ma már egyértelműen láthatjuk, hogy sok esetben a kommunista nomenklatúra átmentését segítették a korabeli döntések.

A professzor ezzel kapcsolatban kiemelte a Sólyom László vezette Alkotmánybíróság felelősségét. Mint mondta: nem lett volna feltétlenül szükség egy ilyen testület létrehozására, de végül megköttetett az alku, amely egy kommunista-katolikus szövetség lett liberális égisz alatt...

A rendszerváltozás időszakáról Lentner Csaba közgazdász Csengey Dénest idézve azt mondta: "Lelkiekben lett csak miénk a haza." Visszatekintve egyértelmű, hogy a balliberális kormányok felbecsülhetetlen gazdasági károkat okoztak Magyarországnak. Még Antall József idején elkezdődött az állam ellenőrző funkcióinak leépítése, majd következett a rosszul megszervezett privatizáció és az adósságcsapda, amely mind az államot, mind annak polgárait ellehetetlenítette. (magyarnemzet.hu)

2020.09.19.

Libernyákok a súgólyukban * Teljes cikk itt!

Megszólalt a Vas utcai színészbarikád fiúsított Jeanne d’Arcja, a lázadók elnöke, a 23 esztendős Csernai Mihály, aki fiatalos hevülettel, de kellő tapasztalat nélkül, akár Geréb a Pál utcai rövidnadrágosok barikádján, azonnal el is árulta a Vas utcai zendülést. Legalábbis ami a blokádverés megszervezését, előkészítését, levezénylését, röviden spontaneitását illeti... (magyarnemzet.hu)

2020.09.18.

Dokumentum igazolja: előkészített baloldali akció az SZFE egyetemfoglalása
A színművészeti egyetem oktatta a diákokat a blokádállításra! * Teljes cikk itt!


Egy nyilvánosságra került dokumentum szerint a színművészeti egyetem kommunikációs vezetője körlevélben szervezett a diákok között egy négynapos nyári szabadegyetemet, amelynek témája: megbukott a képviseleti demokrácia. A dokumentumot az Origó hozta nyilvánosságra, amelyből kiderül: Soros György által támogatott baloldali aktivisták képezték ki a hallgatókat az egyetemfoglalásra.

Augusztus 5-én, tehát csaknem egy hónappal azelőtt, hogy néhány tucat hallgató elbarikádozta a színművészetit, hogy a törvényesen megválasztott kuratórium Vidnyánszky Attila vezetésével ne irányíthassa az egyetemet, a színművészeti egyetem kommunikációs vezetője körlevélben szervezett a diákok között egy négynapos nyári szabadegyetemet – írja az Origó.hu.

A szabadegyetem témái: megbukott a képviseleti demokrácia (azaz, akkor mindent lehet, fel lehet rúgni a demokrácia szabályait), egyetemfoglalás, hogyan zajlott 2009-ben a zágrábi egyetem blokádja, hogyan tud a színház több lenni, mint művészet. A közreműködők között ott volt Gulyás Márton és Misetics Bálint (a polgári engedetlenségről szóló könyv szerzője, sorosista aktivista, jelenleg Karácsony Gergely főtanácsadója) is, de volt börtönpszichológus (sokáig zárt közösségben lenni – lásd: blokád) is, a később talán leghangosabban tiltakozó filmrendező, Hajdu Szabolcs és a foglalást támogató Örkény Színház is. Az internetes lap rámutatott: erősen megdőlni látszik a valójában persze senki által el nem hitt baloldali állítás, hogy az egyetemisták mindent maguktól csináltak... (magyarnemzet.hu)

2020.09.13.Bayer show című műsorának Vidnyánszky Attila volt a vendége,


aki beszélt a kuratórium és az SZFE vezetése közötti feszültségekről, de kitért arra is, hogy milyen tervekkel szeretnék öregbíteni az intézmény hírnevét, és milyen főbb csapásvonalakat fogalmaztak meg az egyetem működtetésével kapcsolatban. (HÍR TV)

2020.09.14.Köztársaságot alapítanak az SZFE-n, ahol blokád alatt kezdik meg a tanévet


Erőszakosan végrehajtott folyamat alatt kezdik meg a hallgatók az új tanévet, a diákok pedig elkeseredetten folytatják tanulmányaikat   – hangott el hétfő délelőtt. "Az itt maradottak szívében harag van" - fogalmazott az egyik felszólaló, aki arra kéri a miniszterelnököt, hogy pörgesse vissza az idő kerekét és vegye észre sok – sok ember magyar ember szolidaritását. Hozzátette: Orbán Viktor függessze fel a kuratóriumot és kezdjen új megalakításába. Upor László nyitotta meg a tanévet. Sajtótájékoztató az SZFE Vas utcai épülete előtt volt. (pestisracok.hu)Ifj. Vidnyánszky Attila színművész, rendező és Vecsei H. Miklós színművész
/Hasi/ - val meglapították a Starker csoportot.


Ez itt a kérdés - A "Kisati" - beszélgetés Ifj. Vidnyánszky Attilával: "A valóság az, ami hat." Ati nagyamamája Vidnyászky Éva a beregszászi színház Ficseri gyermekstudiójának alapítója: "Mami, ne félts, a Jóisten velem van...Minden ember érték, és egymás nélkül nem megy úgyse."

2020.09.11.Vidnyánszky Attila építeni szeretne


Vidnyánszky Attila 2020. augusztus 1-től a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke. Ez a döntés egyesekben komoly felháborodást keltett. Gyurcsány Ferenc egyenesen megígérte a Nemzeti Színház igazgatójának, hogy földönfutóvá fogja tenni, ha alakalma lesz rá, de a színművészetisek sem hajlandóak megkezdeni a tanulást a döntés miatt. De kicsoda Vidnyánszky Attila? Miért lett a baloldal gyűlöletének egyik célpontja? Talán ez is kiderül. Ma ő a Heti jó arc.

Vidnyánszky Attila 1964-ben született az ukrajnai Beregszászon, vagyis nem Romániában, ahová néhány balliberális billentyűhuszár az utóbbi időben vissza szerette volna küldeni. Gyermekkorát nagyban meghatározta, hogy anyai nagyszüleit, akiket Erdélyből Szombathelyre telepítették, két évente csak egyszer tudta a család meglátogatni, mert az akkori hatalom csak ennyire adott engedélyt. Ahogy meséli egy évig várta, hogy találkozhasson velük, utána egy évig emlékezett a találkozóra. Nagyon szerette nagyszüleit, főleg nagyapját, akitől az ökölvívás fortélyait leste el.

Első diplomáját még bölcsészként szerezte 1985-ben az Ungvári Állami Egyetemen, két évig tanárként dolgozott, irodalmat és történelmet tanított. Saját bevallása szerint nagyon szeretett tanítani, és a mai napig tartja a kapcsolatot akkori diákjaival. De ugyanígy szeretett volna színházi rendező lenni, már 14 éves korában eldöntötte, hogy az lesz. Beiratkozott a kijevi Film-és Színművészeti Főiskolára, ahol 1992-ben szerezte meg második diplomáját. Eredetileg Budapesten szeretett volna tanulni, de az akkori hatalom ezt nem engedte meg számára.

1992-ben megalapította a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházat, melynek első igazgatója volt. Egy évig volt igazgató, mert ahogy nyilatkozta, nem szeret igazgató lenni, hiszen az igazgatás túl sok olyan dolgot vesz el abból az időből, mely alatt a színjátszással is foglalkozhatna. Vidnyányszky rendezni szeret. A rendezést úgy éli meg, mint egy teremtést. Ahogy mondja: semmiből lesz valami.

Bár rendezői kvalitását még kritikusai is elismerik, magát nem tartja kiváló rendezőnek és rendezései közül is csak 4-5 előadást tekint tökéletesnek. Saját színházán kívül, ebben az időben, dolgozott még a kijevi Nemzeti Akadémiai Színházban (Leszja Ukrajinka Színház), Szlovákiában és a volt Jugoszlávia színházaiban. Szülei – akik közül édesapja helyi iskolaigazgató, egyben vallásellenes, kommunista párttag, édesanyja pedig erősen vallásos tanárnő volt – szerettek volna letelepedni hazánkban, de erre nem kaptak engedélyt. Vidnyánszy 1999-ben kapott először Magyarországon munkát, ekkor döntött úgy, hogy itt talál új hazára. Először a régi Nemzeti Színházban, 2000-től az Új Színházban állított színpadra darabokat. 2004-ben a Magyar Állami Operaház főrendezőjévé nevezték ki, két évvel később a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészeti vezetője, majd igazgatója lett.

Ezekben az éveiben színpadra vitte többek között Katona, Bánk Bánját és már az Új Színházban együtt dolgozott között Hobo-val, akit később a Nemzeti Színház társulatába is felvett Vidnyánszky Attila 2013-ban lett a Nemzeti Színház főigazgatója. Első rendezése igazgatóként Tamási Áron, Vitéz lélek című példázata, de nagy sikerrel rendezte meg a színházban a Csongor és Tündét, a Csíksomlyói Passiót, melyet Erdélyben is bemutattak és melynek végén nemcsak a közönség, hanem a színészek is könnyeztek, Wass Albert, Tizenhárom almafáját és a Körhintát.

Vidnyánszky több mint 100 előadást rendezett 20 színházban, többek között a Kijevi Orosz Nemzeti Színházban (Leszja Ukrainka Színház), a budapesti Nemzeti Színházban, a Pesti Magyar Színházban, az Új Színházban, a Magyar Állami Operaházban, illetve a debreceni Csokonai Színházban, valamint Szlovákiában, Szerbiában, Horvátországban. Előadásai jelentős európai fesztiválokon szerepeltek és nyertek díjakat. 1990 és 1997 között színészmesterséget oktatott a kijevi Állami Karpenko-Karij Színház- és Filmművészeti Egyetem. 2011-től a Kaposvári Egyetem címzetes egyetemi tanára, 2012-2013 között a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének igazgatója. 2013-tól 2020-ig az egyetem művészeti rektorhelyettese, 2016-tól egyetemi tanár. 2020-tól a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke.

2005 óta tagja a Magyar Művészeti Akadémiának. 2008-ban részt vett a Magyar Teátrumi Társaság megalapításában, a szervezetnek azóta elnöke. 2010 és 2013 között az EMMI minisztere mellett működő Színházművészeti Bizottság elnökeként is tevékenykedett. Munkássága során sajátos, a naturalista-realista színházi hagyományokkal és a polgári színház esztétikájával is szembehelyezkedő, különleges színpadi nyelvet hozott létre, melyet ő a „költői színház” terminussal határoz meg.

A rendező többek között megkapta a Jászai Mari-díjat, Kossuth-díjat, Magyar Örökség díjat. 2015-ben 15. Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál megkapta a legjobb rendezés díját A szarvassá változott fiú című játékfilmért, ugyanebben az évben a XV. Pécsi Országos Színházi Találkozó "legjobb rendezés" és "legjobb előadás" díjat az Isten ostora című előadásért. Pro Urbe díjat kapott Budapesten és Debrecenben, Beregszász díszpolgára. Az ő kezdeményezésére született meg a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) 2014 -ben. Az első találkozó díszvendége Oroszország volt. A MITEM két vezető gondolat mentén szerveződik. A közép-európai térség színházainak előadásai kapcsán a fesztiválhoz kapcsolódó beszélgetések, közönségtalálkozók, konferenciák arra keresnek választ, hogy merre látják a megújulás lehetőségeit a közép-európai színházak, mitől nemzeti egy színház, mi a korszerűség.

Vidnyánszky nős, hat gyermek édesapja, köztük ifj. Vidnyánszky Attila színészé. Legidősebb fia, Vidnyánszky Zoltán elméleti matematikus. Kevés ember van ma Magyarországon, aki annyit tett a magyar színjátszásért, mint Vidnyányszky Attila. Amellett, hogy rendez és tanít, folyamatosan a magyar színjátszás ütőerén tartja az ujját. Vidnyánszkynak egyetlen bűne van, hogy nemzetben gondolkodik és úgy szeretné megújítani a magyar színjátszást, hogy abban a magyarság (15 millió magyart beleértve), a nemzet és a keresztény értékek is helyet kapjanak. Ez szálka most egyesek szemében. A hangos többség sokat támadja a rendezőt, de nagyon sokan kiállnak mellette és azon baloldali vélemény ellen mely szerint az igazgatót földönfutóvá kell tenni. Az ismert tévés, Rákay Philip peticióját, mely Gyurcsány Ferenc fenyegetése miatt indított el, már több mint 40.000-en írták alá. (hetijoarc.blogstar.hu)2020. márc. 27. Vidnyánszky Attila gondolatai a Színházi Világnapon


2020.09.11.Gregor Bernadett a Jászai Mari díj átvételén
Értünk senki nem vonult az utcára, értünk senki nem tüntetett


Az jár a fejemben a több századik free szfe posztot látva, hogy vajon akik őszinte hittel, lázadva tüntetnek, tisztában vannak-e bizonyos tényekkel...

1991-től 1995-ig voltam az intézmény hallgatója. Mi voltunk az első kísérleti osztály, a harmadik rostát egy hét kőkemény műhelymunka előzte meg. A döntő vizsgán a Mesél a bécsi erdő című darabból kellett jelenetet csinálni. Bikinire kellett vetkőzni és lezuhanyozni az öltözőben, így járultunk a vizsgabizottság elé. Vizes hajjal, álló mellbimbóval... Szerencsétlenségemre a csoportunkban több fiú volt, mint lány, ezért kétszer kellett eljátszanom a jelenetet. A kettő között dideregve ültem a vizsgabizottság mellett egy széken... Ezt amúgy már évekkel ezelőtt leírtam egy bejegyzésben.

Az első hét az Életem sötét foltja című gyakorlattal kezdődött. El kellett mondani valamit magadról, amit szégyellsz és még talán senkinek nem mondtad, ötféleképpen. Kihívsz valakit a színpadra, annak mondod, egyedül mondod az ott ülőknek, telefonbeszélgetésben mondod, levélben és az ötödik, hogy leoltják a villanyt és a vak sötétben a legkínosabb kérdéseket teszik fel. 18-19 éves gyerekekről beszélünk. Értünk senki nem vonult az utcára.

Talán el sem mertük mondani otthon, mert elhittük, ez a képzés része és természetes. És akkor a csók-pofon gyakorlatokról, amelyekben valóságos csóknak és valóságos pofonnak kellett történnie, szót se ejtsünk… Ezek az én tapasztalataim, nem másé. Ezt mindig vállaltam. A mai napig gyomorgörcsöm van, ha elmegyek az épület előtt. Értünk senki nem tüntetett. Ha ez most a gyerekeimmel történne, elmennék a legvégsőkig. Azért írtam le mindezt, mert ez is hozzátartozik az igazsághoz.

2020.09.11.Közlemény: Fejezzék be a hallgatók a rendbontást!


Az elmúlt napokban a Civil Összefogás Fórum számtalan levelet kapott, amelyben támogatóink arra kérték Magyarország egyik legnagyobb nemzeti civil szervezetét, hogy tegyen határozott lépéseket a Színház- és Filmművészeti Egyetem kapcsán tapasztalható jogsértések visszaszorítása érdekében. A szellemi honvédőink egy része azonnali birtokvédelmi eljárás elindítását, kártérítési perek kezdeményezését, sőt egyesek büntetőjogi felelősségre vonást követeltek.

A mi álláspontunk szerint is fontos, hogy a szabadságjogok gyakorlása ne legyen visszaélésszerű, ne legyen öncélú és maradjon a magyar törvények által meghatározott keretben. Ennek megfelelően aggodalommal figyeljük azt a folyamatot, hogy a pártállam zsebszínészei által felheccelt diákok letérve a jogszerűség útjáról, megbénítják az egyetem működését, ellehetetlenítik a normális oktatást. A tüntetőkkel egyet nem értő diákokat megfélemlítik. Az első évesek bevonása pedig félrevezetésen alapul, hiszen még nem ismerhették meg az SZFE nevelési, oktatási rendszerét.

A most mélyen hallgató álcivil jogvédők, akik reggeltől estig az adóforintjainkat féltik, pontosan tudják, hogy a randalírozó tanárok és diákjaik mekkora kárt okoztak és okoznak. A Civil Összefogás Fórum ennek megfelelően első lépésként felszólítja a rendbontókat a szélsőséges viselkedésük azonnali befejezésére, továbbá arra, hogy felelős állampolgárként vegyenek részt az általuk okozott eszmei és anyagi károk helyreállításában.

Felszólítjuk továbbá az illetékes hatóságokat a jogsértések feltárása, és az arányos és szükséges intézkedések megtételére! Hiába gondolják az ellenkezőjét, ők most a történelem sötét oldalán állnak, a kommunista szellemiség továbbélését szolgálják, miközben elveszik a lehetőséget azoktól, akik nem garázdálkodni, hanem tanulni szeretnének az egyetemen. / CÖF-CÖKA vezetősége/ (civilosszefogas.hu)

2020.09.08.Nyílt levél a tüntető egyetemistáknak - Ifjú Hölgyek és Urak!


Föl kellene ismerniük, hogy Önök még nem művészek, nem végzett, diplomás emberek, csupán a jó buli kedvéért beálltak egy politikai harcba, amely az egész világot lángba borította, s most ezt a lángot Önök Magyarországon is meg akarják gyújtani. Az a szellemiség, amelyet Önök most tapasztalat és tudás híján szolgálnak, nem más, mint önmaguk ellen vívott harc. Hiszen, amikor Önök a "szabad ország, szabad egyetem" szlogent ordibálják, és diktatúráról harsognak, akkor saját jövőbeni szabadságukat számolják fel, és egy olyan politikai eszmét segítenek hatalomra jutni, amely diktatúrát szül. Az Önök jelenlegi tevékenysége maga a diktatúra, ugyanis egy demokratikusan megválasztott kormány és annak vezetője ellen lépnek föl erőszakkal, az ellenzéki politikusok által generált káoszt előidézve.

Önök nem tudják, mi az a diktatúra. Önök nem tudják, mi az a demokrácia. Önök még semmit nem tudnak az életről, csupán azt, amit a liberális és kommunista ellenzék az Önök szájába ad: az Önök szabadságjogainak skandálását. Ha pedig az Önök által szolgált szellemiség győzne ebben az országban, akkor Önök aligha járhatnának egyetemre. Félve lépnének ki az utcára, mert nem tudnák mikor és hol erőszakolják, ölik meg Önöket. Önöknek nagy pénzeket kellene fizetniük a tanulásért, s nem volna értelme gyermekeket vállalniuk, mert azoknak a gyermekeknek nem volna jövőjük, országuk, szabadságuk. Az Önök jelenlegi politikai tanácsadóinak elődei százmillió embert öltek meg röpke nyolcvan év alatt. Ezek a kommunisták voltak, akiknek egyik mai szószólója Gyurcsány Ferenc, az ő hites feleségével egyetemben.

Azt gondolják Önök, hogy ez az eszme ma nem gyilkolna? Önök azt hiszik, hogy Önök nem lennének áldozatai ennek a szellemiségnek? Dehogynem! A kommunisták nem változnak... és nem kímélik azokat sem, akik hatalomra segítik őket. Ha tanultak volna történelmet, akkor tudnák. Ám, nem tanulhattak, mert a rendszerváltás nem harminc éve volt, hanem csak napjainkban zajlik. Ennek a rendszerváltásnak a kerékkötőivé váltak Önök is, akik azoknak a pénzéből tanulhatnak, akik a jelenlegi kormányt megválasztották. Önök azokat a jobbításokat vetik el, amelyeket ez a kormány az Önök javára kíván tenni. Ha körülnéznek ma Magyarországon, láthatják, hogy nem rombolás folyik, hanem építkezés, jobbítás... akik rombolnak, azok Önök és az Önök tanácsadói. Tudom, vannak hibáink is, de ezek a hibák pontosan azok, amik miatt Önöknek lehetősége van most Magyarország hírét a világ – a liberális, magyar gyűlölő világ – előtt lejáratni.

Nekem már tökmindegy lenne, hogy Önök mit csinálnak, milyen országot akarnak Önmaguknak, hiszen az én hátralévő néhány évem már nem oszt és nem szoroz. Mégis figyelmeztetem Önöket, hogy térjenek észhez, mert Önöknek is vannak kisebb testvéreik, apró gyermekek, akiknek a jövőjét most Önök teszik kockára. Végül, hadd beszéljek néhány szót arról, hogy a művésznek, a művészetnek mi a hivatása, mi is valójában a művészet. Aki nem a nemzetét, hazáját és az emberiség kulturált és békés, erkölcsös és szeretetteljes jövőjét szolgálja, az nem művész és soha nem is válik azzá. Az csak egy tehetséges – vagy nem tehetséges – alkalmazott, aki pénzt keres és eladja magát egy-egy politikai eszmének. Annak az eszmének, amely jobban fizet. Önök most e pillanatban ez a kategória mindazokkal együtt, akik "művészként" Önöket támogatják, visszasírván azt a jólétet, amikor nem az Uniót, hanem Moszkvát szerették és ebből remekül éltek. Soha, semmilyen mértékben nem támogatták Magyarországot, a magyar nemzetet, a magyar hagyományokat… csak magyarul beszéltek, ideszülettek, és itt éltek jól a politikai elköteleződésük okán/miatt.

A művész szerény, mint a bölcs ember. Alázattal szolgálja azt a műfajt, amelyre elhivatottsága van, s igyekszik példát mutatva, a politikán kívül és felül a jót, a követendőt hirdetni… Shakespeare-en, Gogolon, Madáchon, Beethovenen vagy Mozarton keresztül. A művész nem emel barikádot, nem hazudozik ostoba szlogeneket üvöltve, nem foglalja el mások épületeit, és akkor is szabadkozik, ha mások nagy művésznek titulálják. Önök mindezen ismertetőjelek ellenkezőjéről tesznek most tanúságot. Tehát olyan messze állnak a művészettől és művésszé válástól, mint Makó vezér Jeruzsálemtől.

Javaslom: ne azokat lássák nagynak, akik ma öntelten, bosszúból, mindent (is) jobban tudva, a bölcsek kövét maguknak vindikálva kiállnak Önök mellett, hanem azokat, akik most, ebben a helyzetben is hallgatnak, dolgoznak, szolgálnak. Akik építenek, akik Önökért is, és a nemzet szuverenitásának megmaradásáért teszik a dolgukat művészként, tanárként, orvosként... emberként! Ifjú Hölgyek és Urak! Még nem késő! Üljenek vissza a padba, tanuljanak és szerezzék meg a diplomát, hogy annak birtokában elkezdhessék azt a szolgálatot, amely, majd a köztetszés és az Önök által nyújtott teljesítmény alapján, művésszé emelheti Önöket. Mert az elvetett mag sem lesz azonnal búzakalásszá... Isten áldjon mindnyájunkat! Stoffán György (stoffangyorgy44.blogstar.hu)Gajdics Ottó a Karc FM és a Szabad Föld főszerkesztője beszélt az identitás,


a nemzeti identitás szétverésének, a nemzeti öntudat felszámolásának a kísérleteiről. Kiállt amellett, hogy a legfontosabb a közösség, a család, a családok összességéből kialakuló nemzet, a haza. (HÍR TV)

2020.09.07.Schmidt Mária véleménye a színészpalánták képzéséről


Ami a jelenlegi vitában szembeötlő, hogy a hetvenes évek közepétől a Színművészeti Egyetemet kisajátította egy baráti társaság, rokonok, üzletfelek. És ők ülnek rajta a mai napig. Ami bezártságot, és az új impulzusokra való nyitottság kizárását jelenti. Csak kizárólagosságban tudnak gondolkodni, és ez a fajta hozzáállás a hetvenes években megtanult internacionalista felfogásnak felel meg.

2020.09.01.Szakács Árpád újságíró Magyarország élőben című műsorban
A baloldali pártok a színházi világot használják fel saját céljaik elérésére


A publicista elmondta, az ellenzék a kultúrát politikai marketingre használja. A cél pedig az, hogy felkészítsék a társadalmat egy ideológiai változásra. Az újságíró kiemelte: ezért szerepeltetik az előadásokban a migránstámogató eszméket és a homoszexualitás népszerűsítését. Szakács Árpád a jelenlegi tüntetésekre úgy reagált: hozzá kell szokni, hogy a 2022-es választásokig nagyon sok olyan akció lesz a jobboldali kormányzás ellen, amelynek semmilyen alapja nincs.

2020.08.30.Dörner György, Kossuth-díjas magyar színművész, szinkronszínész, az Újszínház igazgatója volt Bayer Zsolt műsorvezető vendége


A művésznek sikerült az egyetemes, mindenkori kommunista szervezetek működési mechanizmusát egyetlen mondatba sűríteni: – Itt valami olyan, kétes értékű összetartás van a bolsevikok közt, amit meg lehet tanulni egyébként bárkinek, sőt, én véleményem szerint ebben a tekintetben tanulásra szorulok. A Kossuth-díjas színművész a tehetség megszerzéséről és megtartásáról folytatott eszmefuttatása közben hidegvérű profizmussal fogalmazta meg a népben, nemzetben gondolkodó és a globalista (ahogy ő fogalmazott: nemzetközi) ember közti különbséget:

– A tehetség az idő múltával elillan. A tehetség, ha nem gondozzák, és valami egyre satnyuló lelkiséggel párosul, az bizony nem tesz jót. Gondozni kell, mint egy virágot, egy növényt. És erre való például az istenhit. Az nagyon tud segíteni. A nemzetközi ember az olyan, mint a testben a sejtek közötti állomány. Igazából sehol nincs otthon; megvan a maga funkciója, de nagyon szeretné átvenni az egészséges sejt működésének irányítását is. Szeretne diktálni az egészséges sejtnek, pedig annak a Jóisten diktál.

Nem tudod elmagyarázni annak, aki nem tud nemzetben gondolkodni, hogy mi az a nemzet, mi az, hogy patriotizmus. Nem tudod. Nem érti. A tehetség így nagyon hamar elveszik, és a helyébe lép valami más. A hatalom, a pénz és a jövő kiválasztásának lehetősége. A bolsevik nem szeret versenyezni – még ha ebben benne van a nyerés lehetősége is –, hanem a zsűriben szeret ülni.

Csurka Istvánról van szó. Tökéletesen eltrafálta az igazságot. Az SZFE-ügy körül kialakult tüntetést frappánsan és találóan foglalta össze a Kossuth-díjas színművész:
– Nem kell misztifikálni ezt, azt hiszem a kulturális kormányzatnak tenni kell a dolgát és passz. Nem kell, hogy érdekelje mindenféle nyivákolás. Hogy egy klasszikust idézzek: "Megunják, hazamennek!" (magyarnemzet.hu)

2020.09.01.Készül a CEU2.0, blokád alá vették a Színművészetit a felhergelt hallgatók


Hiába esküdöztek az SZFE farizeus vezetői az egyetem politikai semlegességéről, a felhergelt hallgatók közül többen is blokád alá vették az intézményt – írja az atv.hu. Emlékezetes: a CEU állítólagos üldöztetése miatt is hasonlóképpen kezdődött 2017 tavaszán egy tüntetéssorozat, a demonstrációk pedig szinte mindig kormánybuktatási próbálkozásba csaptak át.

A mostani mizéria lehet a CEU2.0, avagy a neokommunista tanárok diákjaik által készülnek újraélni a ’68-as diáklázadás nosztalgiáját. Akárhogy is, egy senki által meg nem választott törpe kisebbség újra totális ellenőrzése alá kívánja vonni mindazt, ahova eddig betette a lábát. A PestiSrácok.hu élőben jelentkezik hamarosan a helyszínről.

Az ATV Start című műsorában jelentette be Németh Gábor lemondott rektori tanácsadó és egy Szurdi Panni nevű SZFE-s hallgató, hogy az egyetemi vezetés puccsszerű lemondása után egy hallgatói csoport szállta meg az egyetem épületét. A fiatal hölgy groteszk magabiztossággal jelentette ki, hogy ezek a hallgatók fogják ellenőrizni a továbbiakban, hogy kik tehetik be a lábukat az intézménybe. (pestisracok.hu)Drábik János: KINEK A FILMMŰVÉSZETI DIKTATÚRÁJA?


Lemond a Színművészeti vezetése és a szenátus. A döntést egy sajtótájékoztatón jelentette be Upor László, a rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes. Azon persze már nem gondolkodnak el, hogy az elmúlt évtizedek sikeres magyar filmjeinek rendezői miért nem jártak a Színművészeti Egyetemre, vagy hogy milyen nemzeti teljesítményt adott le az intézmény az elmúlt években, sőt tanári gárdája az elmúlt évtizedekben. Nem morfondíroznak el azon, hogy hány és hány olyan film született, amiben nincs benne a nemzet emelése, a nemzeti önazonosságtudat fejlesztése, a jó értelemben vett nemzeti büszkeség, a magyar történelem.

Elgondolkozás helyett mi van? Naná, hogy "diktatúra": a döntést azzal indokolták, hogy az új alapítói okiratban minden jogkörétől megfosztották az egyetem vezetését és a szenátust. Esetleg szabadkőműves magyar zs. nemzetárulók lennének? - Csak hangosan gondolkodunk. A rektori feladatokat ellátó rektorhelyettesen kívül szeptember-1 hatállyal távozik még Novák Eszter oktatási rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, a Színházművészeti Intézet, illetve Balázs Gábor, a Film és Média Intézet vezetője, valamint a szenátus valamennyi választott tagja. (DJ fb-oldal kezelői)Kiss Kata: AMIKOR EGY NEMZET A SZÍVÉT KÉRI VISSZA videó dala itt


Kell lenni a Mennyben valahol egy helynek,
Hol a fájó szívek gyógyításra lelnek.
Szívét nemzetemnek elküldeném oda.
Uram, kegyelmeddel térjen onnan vissza.

2020.08.26.Tanévkezdéshez üzenet. Gratulálunk Bodnár Lacinak a ballagási beszédéhez videó itt


Hogyan válnak éretté a tanítványaink? Nagy öröm látni, hogy 4 év alatt milyen nagyszerű emberek lesznek, ha a pedagógusok, nevelők hazájukat szerető, keresztény emberek. Jó tanévkezdést kívánunk!
Merítsünk erőt abból, hogy nem hiábavaló a következetes tanári munkánk. (MR)

Amikor Bodnár László ballagási beszédébe beemelte Őze Lajos kb. 40 éve elmondott beszédének néhány gesztusát és gondolatát,/videója itt/ akkor tulajdonképpen az idézés technikájával élt, és ezzel, többek között, életre keltette kulturális-szellemi hagyományunk egyik remek szövegét. Az Őze-beszéd idézése éppen tájékozottsága, műveltsége és érzékenysége fokmérője, hiszen arról vall, hogy milyen típusú mintákból, példákból vesz mértéket saját gondolkodása számára.

Bodnár László nem bekopizta az "Őzét" a saját szövegébe, tehát nem illusztratív és dekoratív elemként használta a mintát. Az idézett részek Laci szövegteremtő kreativitásához idomultak, és azonnal "bodnárlacisodtak" a bazilika ünnepi terében. Így a beszéd nemhogy nem "plágium", hanem nagyon is kifinomult poétikai és retorikai érzékenységről tesz tanúbizonyságot.

2020.08.13.Vidnyánszky, a "román" * Teljes cikk itt!
Gyurcsány felheccelt törzsrajongóinak véleménye ez Vidnyánszky Attiláról,


a Kárpátaljáról származó magyar művészeti vezetőről. Arról az emberről, aki kisebbségi létben, a Szovjetunió állampolgáraként ismerte meg a magyar kultúrát, vált őrzőjévé és alakítójává. Munkássága felbecsülhetetlen értékű abban a romlásban, amit a kommunizmus, majd a rendszerváltást követő évtizedek fogyasztói kultúrájának elterjedése okozott. Gyurcsány mégis üldözéssel és vagyonelkobzással fenyegeti, mert nem tetszik neki egy kormányzati intézkedés. Teszi ezt az ellenzék vezetőjének pozíciójából, a kultúra védelmére hivatkozva.

A vörösterror népbiztosi mentalitásával megfogalmazott fenyegetésre azonnal reagál a DK-szimpatizánsok keménymagja, ők egyenesen Romániába zavarnák "vissza" a Beregszászról származó művészt. Annyi földrajzi ismeretük és műveltségük sincs az évtizedek óta magyarellenes gyűlölettel uszított embereknek, hogy helyesen betájolják a valaha Magyarországhoz tartozó városokat, országrészeket. Közéjük dobta prédaként a volt szocialista miniszterelnök Vidnyánszky Attila nevét, hogy essenek neki, tépjék, lincseljék a magyar nemzeti kultúra egyik kiemelkedő alakját. Egyelőre virtuális módon. És a csőcselék teszi a dolgát, számukra érdektelen apróság, hogy a Trianon utáni határainkon túl rekedt magyar család leszármazottja a Felvidékről, Erdélyből, Délvidékről vagy a Kárpátaljáról származik. Jöjjön bárhonnan, nekik édesmindegy, a "mit akar ez a román?", vagy a "takarodj vissza Romániába!" bármelyik lincselendő áldozat esetében megfelel, ha dereng nekik valami arról, hogy nem az anyaországban született az illető. Egykutya mind, utálni kell őket, mert Feri is ezt teszi. Gyurcsány és a pártja szerint tehát lehet a kultúrát alpári fenyegetőzéssel és "románozással" védeni.

Gyurcsánynak nincs gondja ezzel, bizonyára elégedetten számlálja a gyűlölködő hozzászólásokat, amelyek segítségével megint neki sikerült a baloldal egymásra licitáló gusztustalansági versenyét megnyerni. Ebben a versenyben fontos a gyors és agresszív reakció, mert a Momentum ott liheg a DK nyomában. Fel kell kötnie a gatyáját, mert bizony kreatív és bevállalós az utánpótlás, az ifjú Fletók csapata. Simán kampányolnak Erdélyben és a Felvidéken a román vagy szlovák jelölt mellett, a magyar ellenében. Nyugodt szívvel uszítanak az idős szavazók ellen, a hagyományos családmodell leszólása sem gond nekik, ahogy a fizikai munkát végzők és a vidékiek lenézése sem. Az Európai Unió testületeiben is állják sarat, ha arról van szó, hogy melyik baloldali erő tud többet ártani Magyarországnak, nagyobb hazugságot, rágalmat terjeszteni a hazájáról, megfúrni a magyar jelölteket egy-egy fontos pozíció elnyerésében. A Momentum politikusai voltak azok is, akik igyekeztek erőszakra rávenni a tüntetőket, amikor a törvényesen és békésen fellépő magyar rendőröket kezdték pirotechnikai eszközökkel dobálni. Feri sokáig volt a leggátlástalanabb hazai balliberális politikus, de mostanra a nyomában liheg Fekete-Győr és sleppje, ezért neki is fokoznia kell a tempót.Emlékeztető! Írd alá, ha velünk tartasz! Gyűjtsétek az aláírásokat!


Emiatt vállalhatta be Gyurcsány a vagyonelkobzással való fenyegetést, pedig tudja, hogy ez nem az ő témája, erről inkább hallgatnia kellene. Illetve pont azért lenne okos, ha lapítana, mert az ő témája. Köztudott, hogy jelenleg is otthonaként élvezi a zsidó tulajdonostól elvett szemlőhegyi villát, amit a felesége családja a kommunizmus terrorjában szolgálataiért kapott jutalmul. Márpedig ez egy igen erős szimbóluma a rendszerváltás előtti és utáni hatalmi elit folytonosságának, ám ez az ember még akkor sem gondolta, hogy más otthont kellene keresnie, amikor az ország miniszterelnöke lett.

Nem véletlenül. Balliberális politikusok, értelmiségiek és az ő médiájuk sokszor harsogja tele a nyilvánosságot azzal, hogy a szimbólumoknak mekkora erejük van, azokkal építeni és rombolni is lehet. A köztéri emlékművek, az utcanevek vagy akár egy-egy szerintük helytelenül használt szó vagy mondat is képes erőszakot és tragédiát okozni. Ez a szimbólum viszont nem zavarja őket.

Nincs gondjuk azzal, hogy az öndefiníciója szerint "nyugatos demokrata" Fletó a zsidó vagyonelkobzás, a kommunista diktatúra vezető káderei­nek járó kiváltságok jelképéül szolgáló villában hajtja álomra a fejét. Csak úgy nyugatosan, demokratikusan. Feri pontosan tudta, hogy ez a szimbólumokról szóló blabla nem komoly dolog, ezt csak az ellentábor dolgaira használják, a volt kommunista erők hatalmi folytonosságát is csak díszből piszkálgatja időnként a médiájuk. Magyarán, a baloldali pártok körül létrejött véleményformáló közeg simán elfogadta ezt a szimbólumot, ahogy most elfogadja a szélsőjobb támogatását, elfogadja az erőszakot, tulajdonképpen bármit, ami újra a hatalom közelébe juttatja. Ezért mer Gyurcsány fenyegetni és a söpredék elé prédául dobni olyanokat, akiknek a saruszíját sem oldhatná meg. (magyarnemzet.hu)

2020.08.05.Magyar népmesék: A szorgalmas és a rest leány
"...ha valaki nem akar dolgozni, ne is egyék." (1Thess 3:10b)


2020.07.01.Elismerték az áldozatos munkát * Teljes cikk itt!
Tíz százalékkal emelik a pedagógusok fizetését.


Ettől a hónaptól az oktatásban dolgozók is több pénzt vihetnek haza. A tárcavezető emlékeztetett, hogy az ágazati szakmai pótlék minden pedagógus-munkakörben foglalkoztatott dolgozónak jár, a gyakornoki besorolású kollégák pedig január óta összesen 18 százalékos többletet könyvelhetnek el, mivel esetükben a garantált diplomás-bérminimum már az év elején nőtt.

Az intézményvezetői pótlék megduplázódik, ami hatezer igazgatót érint, a helyetteseik és a tagintézmény-vezetők – mintegy kilencezren – pedig feleakkora mértékű pótlék emelést kapnak – mutatott rá. Kitért arra is, hogy új bérelemként megjelenik az iskolaigazgatóknak adható ösztönzési keresetkiegészítés is, amelyet teljesítményalapon, legfeljebb havi 101 ezer forintig ítélhetnek oda a legjobbaknak a munkáltatók.

Kásler Miklós emlékeztetett, hogy 2013-ban elsőként a pedagógusoknak vezettek be életpályamodellt, aminek köszönhetően átlagosan ötven százalékkal emelkedtek a bérek. A múlt évben 355 milliárd forinttal többet költöttünk pedagógusbérre, mint az évtized elején.

Megkapják egyszeri bruttó ötszázezer forintos rendkívüli jutalmukat az egészségügyi dolgozók – jelentette be a Semmelweis-nap alkalmából tartott sajtótájékoztatóján Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Jogosultak rá a kórházak, szakrendelők, az egynapos sebészeti ellátást nyújtó, illetve művesekezelést végző szolgáltatók dolgozói, továbbá az Országos Mentőszolgálat és az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai is. Nemcsak az orvosok és ápolók, de az asszisztensek, takarítók, a műszaki és adminisztrációs munkatársak, főigazgatók, gazdasági igazgatók is részesülnek a juttatásból.

Az alapellátásban dolgozók közül a háziorvosok, fogorvosok, főállású iskolaorvosok, védőnők, otthoni hospice-szolgálatot és szakápolási feladatokat ellátó egészségügyi dolgozók kaphatják meg a bérkiegészítést. Jár a pénz továbbá a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a kormányhivatalok és a járási hivatalok járványügyi küzdelemben részt vevő dolgozóinak, csakúgy, mint a védekezésbe bekapcsolódó orvostanhallgatóknak és honvédelmi dolgozóknak. Kásler Miklós hozzátette: a részmunkaidős, illetve szabadságon, betegszabadságon, gyesen, gyeden lévő kollégák sem maradnak ki a jutalmazottak köréből. (magyarnemzet.hu)

2020.06.19.Milyen az oktatás Skóciában és Magyarországon?
Itthon többet tanultak egy év alatt, mint Skóciában a 6 év alatt.


Mi 2018-ban 13 év után költöztünk haza a 2 lányommal. Mind a kettő Skóciában született. A nagyobbik lányom hatodikos volt. Itthon az ötödik osztályban kezdett. A kicsi negyedikes és a harmadikat kezdte. (a koruk miatt, ott 5 éves kortól járnak iskolába) A 2017-es év volt az, amikor a nagyobb lányom osztályfőnöke egy muszlim fiatal nő lett. Abban az évben az osztály nem készült karácsonyi programmal. Emlékszem, még 9 éves volt a nagylányom, mikor úgy jött haza, hogy a legjobb baratnője Chloe azt mondta neki, ő ha nagy lesz, fiúvá fogja operáltatni magát. Levágatta a kislány a haját, és 9 évesen fiús ruhákban kezdett járni. Kb. ekkor fogalmazódott meg először, hogy na ebből elég.

A pénz nem minden. Az első év elvégzése után mindkét lány azt mondta, hogy itthon többet tanultak egy év alatt, mint Skóciában a 6 év alatt. A magyarral nem volt igazán gondjuk. Úgy beszélték a nyelvet, mintha itthon születtek volna. Ehhez nagy segítség volt, hogy 2010 óta az M2-n online tudták nézni a magyar meséket. Egyedül a nyelvtannal volt nehézség az első évben, mert azt azért valljuk be nehéz, pláne a felső tagozatot úgy kezdeni, hogy előtte csak angolul írtak olvastak. Viszont idén mar kitűnő bizonyítványt kapott a nagy, és csak egy négyest a kicsi. Egyre többen jövünk haza. (Forrás F. Zsolt szülő)

Viszont van egy probléma. Mi meg tudtuk ezt lépni pont a gyerekek kora miatt. A 11 éves kor még az a határ, amikor a szülő a fontos, és nem a barátok. Ráadásul ebben a korban még fel tudnak zárkózni a gyerekek az itthoni sokkal keményebb oktatáshoz. Sok olyan szülővel beszéltem a barátaim közül, akiknek már 15 évesnél is idősebbek a gyerekei. Ők is hazajönnének, de nem teheti meg a gyerekével, hogy az ottani jó iskolai eredményét lerontsa itthon. Ráadásul sokan vettünk itthon ingatlant. Én is vettem egy lakást 10 éve. Ezek a szülők még kisebb eséllyel adják fel az ottani megszokott kényelmes életüket, nekik már az itthon jelentené az új életkezdést.

2020.01.15.Teljessé vált Kanadában a genderlobbi nyomulása


Két fiú is lánnyá operáltatta magát egy osztályban Kanadában. "Elhitték a propagandát és nem volt szülői visszatartó erő. A világ legújabb hazugsága magával sodorta őket. Most már sem, mint nő, sem, mint férfi nem tudnak létezni. Ki lehet mondani, emberi mivoltuktól fosztották meg őket" – idézett egy Kanadából hazatelepült négygyermekes családanyát Földi-Kovács Andrea a Hír TV Credo című műsorában.

Szakállas Katalin, négygyermekes családanya

– akinek könyvéből a műsor elején Földi-Kovács Andrea idézett – a Kanadában tapasztaltakról könyvet is írt Anyának lenni Kanadában címmel. A szerző megjegyezte, hogy négy gyermeket nevelni sehol sem könnyű, de Kanadában végképp nem az.

A genderpropaganda miatt költöztek haza 20 év után. Elmondta, hogy azért döntöttek a hazaköltözés mellett, mert a gyermekeiket szerették volna megtartani magyarnak, átadni nekik azokat az értékrendeket, amelyek számukra fontosak. Az ottani világ szelleme képes elsodorni a gyermekeket a családjaiktól, a szülőt ellenségként állítják be az iskolában is – tette hozzá.

Farkas Zsolt, szőgyéni plébános megdöbbentőnek nevezte mindazt, amit Szakállas Katalintól hallott. A plébános beszélt arról, hogy ismerték, hogy a genderideológia milyen veszélyeket rejt. A gyerekeknél ezek az elvek krízishelyzeteket képesek előidézni a nemi identitásukkal kapcsolatban is...

A genderelmélet óvodától az egyetemig kötelező tananyag, amelyben fontos szerepet kap a mássággal szembeni érzékenyítés is. A plébános felhívta arra a figyelmet, hogy ez az elmélet fokozatosan Közép-Kelet-Európába is beszivárog, és próbál teret nyerni az oktatásban is.

Ezért is fontos minderről beszélni. Mindezeken túl elhangzott, hogy az Isztambuli Egyezmény ratifikációja is a genderelméletet erősíti, mivel ez a szerződés magába foglalja a társadalmi nem kifejezés bevezetését is, amely lehetővé teszi, hogy valaki eldöntse ki a férfi, ki a nő vagy "egyéb". (pestisracok.hu)

2020.06.13.Maruzsa Zoltán: Az iskolaőrség felállítása fajsúlyos, de szükséges lépés,


ami ugyanakkor nem önmagában áll, hanem a pedagógusok védelme érdekében, és az iskolai agresszió elleni komplex intézkedéscsomag része. A leendő iskolaőröknek még a tanév megkezdése előtt, várhatóan augusztusban képzést szerveznek... A néhány hetes tanfolyamon rendészeti, valamint pedagógiai és pszichológiai tudnivalókkal vértezik fel az őröket, akiknek az elsajátított ismeretekből le is kell vizsgázni.

Az iskolaőrök munkáltatója a rendőrség lesz, hiszen a rendőrség állományába fognak tartozni, de a szolgálatukat a kijelölt iskolák területén teljesítik. A rendőrség és a köznevelési intézmények között létrejött megállapodás tartalmazza majd az együttműködés részleteit, de az iskolaőr utasításában is benne lesznek a munkavégzés részletei. az iskolaőr kizárólag az iskola területén történő rendbontások esetén avatkozhat be, de nemcsak akkor, ha valamelyik diák pedagógust bántalmaz, hanem akkor is, ha a tanulók esetleg egymással verekszenek, illetve egy erőszakos szülő lép fel agresszíven egy tanulóval vagy egy nevelővel szemben.

Intézkedési lehetőségeit tekintve az iskolaőr több mint egy portás, de kevesebb mint egy rendőr: lőfegyvere nem lehet, ez semmiképpen sem indokolt egy iskolában. Ha olyan mértékű az agresszió és a tanár veszélyeztetettsége, akkor szükség esetén bilincselhet, illetve használhat gázsprayt és gumibotot, de nyilván csak akkor, ha valóban indokolt a helyzet, a szükségesség és arányosság elvének megfelelően – húzta alá az államtitkár. (magyarnemzet.hu)

2008.09.25.Lakatos Attila cigány vajda véleménye
Emlékezzünk! Romakérdés romák között videó!
Lakatos Attila cigányvajda a cigánybűnözésről
Tanulhatunk belőle!


Lakatos Attila, Borsod megyei cigányvajda felszólalása a Nemzeti Konzultáció ózdi állomásán. Szerinte van cigánybűnözés, és a Gárda is miattuk alakulhatott meg...2020.05.24. A Deák téri mészárlásról pár mondatban
Nagyon aktuális tanítás a Gibeoniták tábora
Igét hirdet Bódis Miklós Hátszegi Református lelkipásztor.
"Akié a Fiú, azé az Élet; akiben nincs meg az Isten Fia,
az Élet sincs meg abban." (1Jn 5:12)


"Amikor kiáltottam, meghallgattál engem, bátorítottál, lelkembe erőt öntöttél." (Zsolt 138:3) "Bizony, bizony mondom néktek, hogy eljön az óra, és az most van, amikor a halottak hallják az Isten Fiának a hangját, és akik meghallották, élni fognak." (Jn 5:25)

2020.05.21.Lesz, aki mégis szóbelizhet


Ebben a vizsgaidőszakban a járvány miatt javarészt csak az írásbeli érettségiket szervezik meg, ám aki nagyon gyengén szerepel, ezúttal is kap lehetőséget, hogy szóbeli fordulón javítson. Jól járnak a nyelvvizsgára pályázók is, mivel most kivételesen az érettségi egyik fele is elég a komplex középfokú bizonyítvány megszerzéséhez.

A spanyol és az olasz nyelvi vizsgákkal a mai napon véget ér az érettségi írásbeli szakasza. Holnaptól megkezdődik a dolgozatok javítása, majd június 4-től az emelt szintű, június 11-től pedig a középszintű szóbelik következnek. Az Oktatási Hivatal útmutatója szerint a kijavított írásbeli dolgozatokat a jövő hét második felében tekinthetik meg a diákok, és akinek észrevétele van, június 2-ig jelezheti ezt.

Fontos tudni azt is, hogy aki eleve csak szóbelin vesz részt, ám valamilyen okból mégsem megy el vizsgázni, annak következmények nélkül törlődik a jelentkezése, és ősszel újra próbálkozhat. Aki viszont az írásbelin nyújtott rossz teljesítménye miatt hivatalos egy szóbeli második fordulóra, tehát a vizsgáját alapvetően megkezdte, annak muszáj megjelennie a szóbelin, különben megbukik. A visszalépés joga tehát csak akkor él, ha valaki egyáltalán nem jelenik meg az érettségin... (magyarnemzet.hu)

2020.04.20.Maruzsa Zoltán: Érettségi mindenképpen lesz.


Komoly kihívás az érettségi megszervezése a naponta változó vírusügyi kihívások közepette.
A lehető legbiztonságosabb megoldást keressük a lebonyolításra. A tanárok feladata az érettségire való felkészítés!

2020.04.16.Gulyás Gergely közölte: csak írásbeli érettségi vizsgákat szerveznek május 4-től.
Kormányinfó: kijárási korlátozás, gazdaságvédelmi akcióterv, egészségügyi felkészülés


Az írásbeli vizsgákat úgy kell megszervezni, hogy egy teremben tíznél több diák nem tartózkodhat. A másfél méteres távolságot is be kell tartani. Szóbeli csak azon tárgyaknál lehet, ahol nincs lehetőség írásbelit tartani, ez 3178 diákot érint. Szombattól további egy hétre fenntartja a kormány a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozásokat, majd jövő szerdai ülésén ismét áttekinti a helyzetet.

Az önkormányzatok e hét szombatjára és vasárnapjára ismét megkapják azt a jogi lehetőséget, hogy saját maguk szabályozzák a közterület-használat rendjét, és kérik is őket az indokolt korlátozások elrendelésére. A kijárási korlátozásokkal kapcsolatban a jövőben az lesz az általános gyakorlat, hogy a kormány minden szerdai ülésén megvizsgálja, szükség van-e szigorításra vagy lehet-e esetleg visszalépni a megtett intézkedésekből, és csütörtökönként ad majd tájékoztatást.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter több adózási és a SZÉP-kártyát érintő könnyítésről is beszámolt.

2020.03.23."A kooperáció jól működik a pedagógusok és a diákok között ebben a nehéz helyzetben"
Minden tanárnak tudunk digitális eszközt biztosítani * Teljes cikk itt!


A továbbiakban is úgy kell megoldani a tanulási folyamatot, hogy annak része legyen az ellenőrzés, valamint a támogató értékelés – hangsúlyozta az osztályozás kapcsán a Magyar Nemzetnek Hajnal Gabriella. A Klebelsberg Központ elnöke az első digitális munkarendben lezajlott iskolai hétről azt mondta, gyorsan alkalmazkodtak az intézmények a kialakult helyzethez, és egyetlen olyan iskoláról sem tudnak, ahol alig-alig vagy egyáltalán nem sikerült volna az átállás.

Kérdeztük a KK elnökét a rendelkezésre álló digitális eszközökről is. Ezek kapcsán azt mondta, szükség szerint minden pedagógusnak tudnak eszközöket biztosítani, mivel a tankerületi fenntartású iskolákban összesen több mint 294 ezer laptop, PC, tablet, PDA és okostelefon van, továbbá 46 ezer pedagógus rendelkezik saját használatú laptoppal is. Dolgoznak már annak felmérésén is, hogy a tanulók számára hol van szükség és lehetőség eszközök kiadására... (magyarnemzet.hu)

2020.03.14.Módszertani ajánlás az oktatás megszervezésére a koronavírus-járványban bevezetett
tantermen kívüli, digitális munkarendre * Teljes cikk itt!


A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetben is tovább kell működtetni az oktatási rendszert, a tanulóknak biztosítani kell a tanulási lehetőséget. Az iskoláknak és a pedagógusoknak alkalmazkodniuk kell a váratlanul kialakult szituációhoz. Az alábbiakban az iskolák és a pedagógusok számára fogalmazunk meg ajánlást.

Az oktatásban a pedagógus szerepe összetett. Egyfelől a pedagógus mint információforrás, a tudás átadója és a különféle kompetenciák fejlesztője áll a tanulók rendelkezésére, másfelől a tanuló önálló tanulását támogató motiváló, irányító, tutor szerepe is van. Egy olyan helyzetben, amikor a pedagógusnak nincs lehetősége közvetlen személyes kapcsolatot fenntartani a tanulókkal, az utóbbi szerepköre válik hangsúlyosabbá: támogatnia kell a tanulók önálló tanulását, információ-felkutatását és -feldolgozását.

A tanuláshoz való jog érvényesítése érdekében azt kérjük a pedagógusoktól, hogy a lehetőségeikhez mérten az infokommunikációs eszközök használatával, távolról, online adjanak tájékoztatást a tanulóknak, támogassák őket a tanulásban, jelöljék meg a feldolgozandó tananyagrészeket és határozzák meg a számonkérés vagy a beszámolás módját... (oktatas.hu)Tavaszi séta WASS ALBERT verse


A tavasz mindenkit felvidít, még Wass Albert is elfelejti bánatát,
mikor gyönyörködhet a megújulásban.Gróf szentegyedi és cegei Wass Albert erdélyi magyar író és költő életeFeszty Árpád itt festette meg a Feszty körkép vázlatát


2020.03.08.Csókay András, a mélyen keresztény vallású idegsebész,
a Honvéd Kórház osztályvezető főorvosa volt Bayer Zsolt vendége. (HÍR TV)
2016.10.01. ELKÉPESZTŐEN ŐSZINTE BESZÉD A MIGRÁCIÓRÓL!


Maróth Miklósnak, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökének meglepően nyílt eszmefuttatása volt az európai migrációval kapcsolatosan egy konferencián!Ezt is tanítani kellene! Ady Endre: Volt egy Jézus


Szent elgondolás: volt egy Jézus,
Ki Krisztus volt és lehetett
És szerette az embereket.

Ő mondta: fegyvert a fegyverrel
Győzni s legyőzni nem szabad:
Jézus volt, Krisztus: legigazabb.

Az emberek úgy elrosszultak
(Hiszen nem voltak soha jók):
Most Krisztus-hitünket csúfolók.

Pedig ma is élhet. Föltámadt,
Ki Krisztus és nagyon nagy úr,
De él másképpen és igazul.

Járj köztünk, drága Isten-Ember,
Tavasz van, nőnek a gazok
S kevesek az igaz igazok.

Úgy látlak, ahogy kigondoltak:
Egy kicsit véres a szived,
De én-szivem egészen tied.

2020.03.03.Korokon átívelő értékek a tantervben * Teljes cikk itt!
Takaró Mihály: Nincs baloldali vagy jobboldali, csak jó és rossz irodalom van


Az irodalmi kánon legfontosabb újítása, hogy a városi, liberális polgári irodalom kiegészül a nemzeti konzervatív polgári irodalommal, valamint a határon túlra szorult Kárpát-medencei magyar irodalommal – hangsúlyozta lapunknak a módosított Nemzeti alaptanterv (NAT) és a kerettantervek kapcsán Takaró Mihály József Attila-díjas irodalomtörténész.

A tananyag-szabályozás magyar nyelv és irodalom fejezeteinek készítésében részt vevő, Magyar Örökség és Németh László-díjas tanár azt mondta: a szerzők megítélési alapja csakis az életmű és az érték lehet, ebbe pedig nem fér bele az a világnézeti harc, amit ma sokan szakmai álarcban próbálnak folytatni a NAT ellen. Kitért arra is, hogy a megújult szabályozás régi és jogos igényt kielégítve újra megerősíti a tanár pozícióját, és soha nem látott szakmai szabadságot biztosít a pedagógusoknak...

Az újdonságot a XX. századi kánon hozza, ennek pedig az az oka, hogy 1920 után új helyzetbe került a magyar nemzet. A Kárpát-medencében létrejött magyar irodalom jelentős része a határon túlra került. Nemcsak országrészeket vágtak le Magyarországról, hanem irodalmi központokat is Kassától Kolozsváron át Nagyváradig, és még sorolhatnám. Vagyis a magyar irodalom meghatározó része egyszer csak kisebbségi irodalomként kezdett funkcionálni, és 1948 után sajnos egy olyan kánon jött létre, ami világnézeti, ideológiai alapon ítélte meg az írókat. Az irodalomtanítás az osztályharc eszközévé vált.

A kánonból méltatlanul kikerült számos alkotó, akik nem feleltek meg a szocializmus világnézetének. Ők voltak azok, akik valódi nemzeti sorskérdésekkel foglalkoztak, patriótaszemmel közelítettek és világnézetük a kereszténység volt. A 2020-as tantervi módosítás lényege pontosan az, hogy visszaállítja az eredeti egyensúlyokat, amit már harminc éve meg kellett volna tennünk a rendszerváltozás után... (magyarnemzet.hu)

2020.02.14.Tanterv, tanítás, nevelés...


Az új Nemzeti alaptanterv körüli vitát figyelve jutott eszembe, hogy van ugyan pedagógusdiplomám, de az életem nem az iskolai tanítással, oktatással, neveléssel telt el. Másképpen fogalmazva, más irányú elfoglaltságom és kötelezettségeim miatt nem tanítottam a felnövekvő generációkat. Az aktív pedagógusoktól eltérően nem próbáltam megértetni, hogy az átörökítendő tradíciók, viselkedési minták nem csökevényes, elnyűtt formulák, hanem olyan alapvetések, amelyeket generációk adtak tovább utódaiknak, irányítva őket, vagyis tanították a helyes életre.

Mert a pedagógus az, aki olyan tudást közvetít és oly módon, amelyet az internet – a technika, egy gép – képtelen. A tanár az aznapi hangulatától nem független módon, néha vidáman és persze időnként morózusan oktat. De ez is az élet egyik fontos eleme, mert meg kell tanulnia és be kell fogadnia minden diák­nak, hogy a felnőttek világa sohasem változatlan, és ahhoz tudni kell alkalmazkodni. Erre való a tudás, ezt szolgálja a tanárok által közvetített oktatás mint egyetlen helyes módszer. Viszont a tanítás és oktatás kötőeleme a nevelés, ami biztosítja a keretet a tudás elsajátításához éppúgy, ahogy a tisztelet megadásának készségét mások iránt.

Ráadásul a nevelés összeköti az iskolát a családdal, így támogatva a szülők igyekezetét, hogy a még zabolátlan gyermekükből ember legyen. A nevelés tehát közös nevező a tanár és a szülők között. Életszerű, hogy ha egy gyermek kétféle nevelést kap, az eltorzítja a még képlékeny személyiségét. Vagyis szülőnek és tanárnak szövetségesnek kell lennie a nevelés terén...
Stabil értékorientált fiatalok nélkül a jövő reménytelen, és a nemzet teljesen védtelen. /A szerző titkosszolgálati szakértő/

Egy nyugdíjas tanárnő véleménye

Nagyon is jó volt, amikor csoportokba oszthattuk a tanulókat egy évfolyamon belül. Sajnos később már nem engedték az ingyenes korrepetást sem. Az iskolai házirendbe bele kellene tenni, hogy a tanteremben a tanári asztalon legyen az ellenőrzővel együtt a mobiljuk is. (MR)

2020.02.02.A másik Gyöngyöspata - Bayer Zsolt dokumentumfilmje


Ez a támadás a magyar emberekről szól. Fejlesztő, felzárkóztató osztályokba jártak azok a gyerekek, akik nem tudtak beilleszkedni. Felkészítik őket, hogy jobban tudjanak tanulni, vagy jobban feltudjanak készülni. Aki akart tanulni, az tanulhatott. Ne a deviánsokat jutalmazzák! (HÍR TV)

2020.01.27.Soros György és fia videóban magyarázzák Gyöngyöspatát


"Most van az az idő, amikor a romák elérhetik, hogy felhasználva politikai és polgári mozgásterüket, harcoljanak saját jogaikért" – üzente Alexander Soros az Open Society Foundations (Nyílt Társadalom Alapítványok) közösségi oldalán közzétett videóban, amelyben maga Soros György is megszólalt. Céljuk nem más mint, hogy a gyöngyöspatai kártérítési ügy farvizén úszva ismét befolyást gyakoroljanak a magyar politika alakulására...

így buzdította a romákat harcra Alexander Soros, az amerikai milliárdos fia. Szintén felbukkant a videóban a Nyílt Társadalom Alapítványok alapítója és elnöke, aki arról beszélt, hogy a romákat éri a legtöbb hátrány Európában. (magyarnemzet.hu)A "szegregáció" 2003 óta folyt Gyöngyöspatán


Tökéletesen igaza van Horváth László fideszes képviselőnek: "a mostani helyzet egy megtervezett és megszervezett akció eredménye, hiszen a roma családokat egy Soros György által fenntartott és eltartott Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vette rá a pereskedésre, és ugyanezen alapítvány biztosította a jogi procedúra összes kellékét és feltételét is."

S hogy el ne felejtsük: a Kúria mostani ítélete szerint a "szegregáció" 2003 óta folyt a helyi iskolában. Viszont 2010-ig nem érdekelt senkit. Ja! Akkor jött a jobboldali kormány. Világos ugye? Jobboldali kormányok idején muszáj felmutatni a rasszizmust és az antiszemitizmust. S az sem akadály, ha ebbe majd belerokkan egy egész település. (Informátor)

2020.01.18.Amikor a hallgató vizsgáztatja a tanárt


A Corvinus professzorainak jövedelme részben a diákjaik értékelésén is múlik. Nem elég, ha egy oktató az egyetem vezetése szerint alkalmas a feladatára, egyre fontosabb, hogy a diákjai is elégedettek legyenek az órákon nyújtott teljesítményével.

Az oktatók munkáját ma már minden felsőoktatási intézményben részletes szempontrendszer szerint értékelik a hallgatók, és a szabályok szigorítása nyomán komoly súlya lett a diákvéleményeknek... A hallgatók többnyire arról adnak számot, mennyire találták hasznosnak az órát, elég felkészült-e az oktató, segítőkész-e, igazságosan értékel-e stb...

Úgy tudjuk, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) élen jár a hallgatói értékelések hatékony felhasználásában. Az egyetem vezetése lapunkkal közölte: az oktatók értékelése és javadalmazása során is nagy hangsúlyt helyeznek a hallgatók véleményére, mert a diákok visszacsatolása segíti az oktatási és pedagógiai színvonal emelését és hozzájárul a képzések fejlesztéséhez. (magyarnemzet.hu)

2020.01.12.Egyre erőteljesebben nyomul a szcientológia "egyház" Magyarországon


Az iskolák mellett már a lakosságot is közvetlenül megszólítják. Ősszel a Mandiner interjút készített Dudás Diánával, aki több évet töltött el a szcientológia felsőbb szintjein, és a szervezet tengerentúli központjába, a SeaOrgba is eljutott. Dudás Diána fokozatosan ábrándult ki a magát egyházként definiáló szcientológiából, végül egy idegösszeomlás vezetett ahhoz, hogy végleg kiszálljon.

A szervezet azóta is aktív, ahogy Dudás elmondta, bújtatott toborzómódszerrel dolgoznak: Eleinte nem könnyű felismerni őket, mert sokáig nem hangzik el maga a szcientológia szó sem. Csak személyiségfejlesztő könyveket, teszteket látni, illetve tanulást segítő képzésekkel, drogprevenciós tevékenységgel találkozik az ember. Ilyen fedőtevékenység a drogellenes küzdelem is, amivel pár éve már az iskolákba is eljutottak a szcientológusok, akkor a KLIK figyelmeztette körlevélben az igazgatókat. Tavaly azonban újabb botrány robbant ki, a szervezet életvezetési tanácsokat tartalmazó ajándékkönyveket, DVD-ket juttatott el az oktatási intézményekbe, Az Út a boldogsághoz címmel.

Ezen kívül erőszakmentes kommunikációról szóló tréninget is tartottak a pedagógusoknak, amiken a résztvevők elől eltitkolták a szervezők valódi kilétét. Úgy tűnik, hogy mostanában az iskolákban nyomuló fedőszervezetek mellett a toborzás más módját is szívesen alkalmazzák a szcientológusok: pár hete az újbudai lakosok postaládájában landoltak az L. Ron Hubbard alapította szervezet szóróanyagai, amelyek egy nemzetközi szcientológus videógyűjtemény megtekintésére invitálnak... (888.hu)Teljessé vált Kanadában a genderlobbi nyomulása


2020.01.09.Wass Albert mű is bekerült a magyarországi Nemzeti Alaptantervbe


Biztosan bevezetik az informatika- és technikatananyag összeolvadásával létrejövő új tantárgyat, a technológia és tervezést, valamint újdonság az is, hogy hetente legfeljebb 34 órájuk lehet a diá­koknak még a középiskola legfelső évfolyamán is. A korábbinál hangsúlyosabban jelenik meg Wass Albert és Szabó Magda munkássága, de Csukás István és Herczeg Ferenc, sőt még az angol krimiszerző, Agatha Christie is helyet kapott a korszerűsített, hamarosan megjelenő Nemzeti alaptantervben (NAT) – tudta meg a Magyar Nemzet...

Eszerint általános iskolában továbbra is kötelező Arany János Toldija és Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeménye, de megjelenik a kínálatban Csukás István, Jókai Mórtól A nagy­enyedi két fűzfa című elbeszélés, Mikszáth Kálmántól pedig három művet is bevettek. A korábbinál többször szerepel a tantervben Wass Albert és Szabó Magda, előkerülnek Reményik Sándor művei, de megjelenik ajánlottként az angol krimiíró, Agatha Christie is. Bekerült a tantervbe továbbá Kecskeméti Vég Mihály, Kittenberger Kálmán, Gyóni Géza, Széchenyi Zsigmond, valamint Kós Károly és Romhányi József munkássága is.

A középiskolai évfolyamokon továbbra is tananyag lesz Katona József Bánk bánja, Petőfitől A helység kalapácsa, Vörösmartytól pedig a Csongor és Tünde, Zrínyitől a Szigeti veszedelem. Bekerült Jókaitól A huszti beteglátogatók, Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet! című regénye, továbbá újdonság Herczeg Ferenctől a háromszor is irodalmi Nobel-díjra felterjesztett Az élet kapuja című regény. A világirodalmi részben sok egyéb mellett megmarad Homérosztól az Odüsszeia, Szophoklésztől az Antigoné, Moliére-től A fösvény, ezenkívül továbbra is tananyag lesz Villon költészete, Balzac Goriot apó, illetve Stendhal Vörös és fekete című regénye is. (itthon.ma)

2019.10.18.Baumgarten díjas Wass Albert rövid életrajza videón
WASS ALBERT ÜZENETE: "Ti budapesti magyarok, s ti többiek,


Alföldön és Dunántúl: tudjátok ti, mi az, a himnuszt énekelni? Halljátok templomban, iskolában, ünnepélyen, gyűlésen, mindig. Gyermekeitek az iskolában tanulják. A mi fiataljaink nem hallották soha. Csak néha rádión, ha hozzájutottak, figyelték áhítattal és imádkozó szívvel a bűvös dallamot, melynek szavát csak elgondolni tudták, nem megérteni. Ha valaki mégis tudta s énekelte: bajt szerzett vele magának, családjának, falujának. Aki tudta is, magában tartotta. De élt a himnusz mégis! Tudták, hogy van és tudták, hogy imádság."

Ezúton tiltakozunk a Karácsony Gergely által tett kijelentés ellen, mely szerint Baumgarten díjas Erdély neves íróját Gróf Czegei Wass Albertet lenácizza. Ezzel a megnyilvánulásával Karácsony Gergely, mint magyar politikus, tisztségviselő azon román kommunista, magyarellenes erők soraiba állt, akik igaztalanul megvádolták és elítélték Wass Albertet! Akiknek következetesen a magyar szellemi és kulturális értékek tönkretétele a céljuk. Kijelentésével Karácsony Gergely méltatlan Magyarország fővárosának főpolgármesteri tisztségére!
A Magyarok Világszövetsége Erdélyi Országos Tanácsa nevében: Benkő Emő alelnök, Gábor Ferenc elnök

2020.01.07.Bayer Zsolt megdöbbentő vezércikke Gyöngyöspatáról


Eltelt az idő, tíz év, és itt állunk egy ítélettel. Amely ítélet szerint a gyöngyöspatai "szegregált" cigányoknak százmillió forint kártérítés jár, amelyből nyolcvanmilliót Gyöngyöspata önkormányzata, a maradékot a tankerület köteles kifizetni. Az önkormányzat éves bevétele negyvenmillió forint. Vagyis most kétévi bevételt kell odaadni a helyi cigányoknak, akik "elszenvedték a szegregációt". (A Soros-banda szervezetei hazudoznak, amikor most azt állítják, nem is kell kifizetni a pénzt azonnal és nem is az önkormányzatnak. Az ítélet egyértelmű, legfeljebb a Soros-banda rájött, nagyon kínos lesz tönkretenni egy egész falut.) Tíz év eltelt már, s ilyenkor jön jól egy majd tízéves vezércikk.

Magam írtam még 2011 áprilisában, idézek belőle: "Gyöngyöspatán a gyaloghíd két végére álltak a cigány kölykök, és hídpénzt szedtek az öregektől. A Kecskekő pincesorát szétlopták, széthordták. A pincéket kifosztották. A gyümölcsfákat lelopták, majd szokásukhoz híven derékmagasságban kivágták, ha éppen tüzelő kellett. Az iskolában brutálisan összeverték nem cigány diáktársaikat. A ­templomból, piacról hazatérő öregasszonyokat leköpdösték, gyalázták. Elviselhetetlenné tették a létezést a faluban. […] Ekkor a Jobbik megérezte az elviselhetetlenségben rejlő politikai lehetőséget, és megjelent Gyöngyöspatán. […] A helyi cigányok pedig elkezdtek rettegni. Mint Zámolyon. Aztán a gárda, learatván a politikai hasznot, távozott. Az elviselhetetlenség pedig maradt...

Tökéletesen igaza van Horváth László fideszes képviselőnek: "a mostani helyzet egy megtervezett és megszervezett akció eredménye, hiszen a roma családokat egy Soros György által fenntartott és eltartott Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány vette rá a pereskedésre, és ugyanezen alapítvány biztosította a jogi procedúra összes kellékét és feltételét is." S hogy el ne felejtsük: a Kúria mostani ítélete szerint a "szegregáció" 2003 óta folyt a helyi iskolában. Viszont 2010-ig nem érdekelt senkit. Ja! Akkor jött a jobboldali kormány. Világos ugye? Jobboldali kormányok idején muszáj felmutatni a rasszizmust és az antiszemitizmust. S az sem akadály, ha ebbe majd belerokkan egy egész település. (mindenszo.hu)