HITELES TÖRTÉNETEK
Varga István & Makai Rozália weblapján
"Nem tudjátok, hogy ti Isten temploma vagytok,
és az Isten Szelleme bennetek lakik?" (1Kor 3:16)
2020.09.26.Az operatív törzs sajtótájékoztatója
950 új fertőzött. Aktív fertőzöttek száma 17 248, elhunyt12 idős beteg.


23 077 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 730 főre emelkedett, 5099-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 17 248 fő.

Az aktív fertőzöttek 38%-a, az elhunytak 55%-a, a gyógyultak 39%-a budapesti. 589 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 36-an vannak lélegeztetőgépen.

Az Operatív Törzs jelenleg 28 óvodában és 8 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 187 osztálynál és 7 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.   

2020.09.25.Credo: Az SZFE-s fiatalok játszani és szerepelni akartak
Rekordot dönt a fertőzöttek száma világszerte


A fertőzöttek száma világszerte 32,1 millió, a gyógyultaké pedig meghaladta a 22 milliót. Franciaországban 16 ezer új esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában, és négy amerikai államban is megdőltek a napi rekordok.

Az egyetemfoglalók közt számos koronavírusos beteg van! Téma volt az SZFE-s egyetemfoglalás és annak háttere, de érintették a szivárványcsaládokkal kapcsolatos uniós víziót is. Földi-Kovács Andrea vendégei Pajor András, Dörner György, Szánthó Miklós és Czopf Áron voltak. A távozni nem hajlandó rektorhelyettes, a 61 éves dramaturg, Upor László, most sem érzi úgy, hogy a hallgatókat haza kellene küldeni? Hogy az egészség, és túlzás nélkül az élet védelme a legfontosabb? Mennyire lepte meg őket, hogy a spontánnak feltüntetett egyetemfoglalás nem is volt annyira spontán.

Pajor András erre azt reagálta, hogy a megmozdulás nem tűnt spontánnak, és ennek az egésznek véleménye szerint van egy lelki háttere is, még hozzá az, hogy ezek a fiatalok játszani és szerepelni akartak, ez vonzotta őket oda, és nem csodálkozna azon sem, hogyha őket valamiféle játékként kötné le a vastagon fajsúlyos politikai megnyilvánulás.

Dörner György szerint életkoruknál fogva az egyetemisták alapvetően lázadók. Az oktatóknak ezzel visszaélni aljasság és kapitális bűn - hangsúlyozta. Az Újszínház igazgatója szerint ez történik az egyetemen, és úgy véli, hogy a hallgatók jó része nem ért egyet mindazzal, ami ott történik, míg más részük lavírozik, és inkább a balhé kedvéért teszi, amit tesz. Majd amint unalmassá válik a balhé, sőt veszélyessé, - hiszen megfertőződhetnek/megfertőződtek - akkor mélyen elgondolkoznak majd azon, hogy a jövőben feltétel nélkül odaadják-e majd magukat bármilyen otrombaságnak. (hirtv.hu)

2020.09.15.Pesti TV-ben Jeszi politikai hobbista vendége
Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője
Tartsuk be a szabályokat, és akkor együtt újra sikerülni fog!


2020.09.19.Az operatív törzs sajtótájékoztatója
1070 új fertőzött. Aktív fertőzöttek száma 12 916, elhunyt 8 idős beteg.


17 990 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 beteg, így az elhunytak száma 683 főre emelkedett, 4391-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 12 916 fő. Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 40%-a budapesti. 404 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen. (koronavirus.gov.hu)

2020.09.18.941 új fertőzött. Aktív fertőzöttek száma 11202, elhunyt 6 idős beteg.
Országos Tisztifőorvos: nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani.


Müller Cecília beszélt arról is, hogy a koronavírus-pozitív esetek növekedésével várhatóan emelkedni fog azon idősek száma is, akik kórházi ellátásra szorulnak. Előfordulhat, hogy egy-egy beteget nem a hozzá legközelebbi kórházba visznek majd, hanem a koronavírusos betegek ellátására kijelölt intézménybe, ahol a gyógyításhoz minden feltétel adott.

Az operatív törzs döntése értelmében - ha az igények szükségessé teszik - bevonják az ellátásba a kiskunhalasi mobilkórházat, de lesz egy "katonai kórház" a Szent László Kórház területén, és egy további Tatabányán. (MTI)

Dömötör Csaba: Fontos tudnivaló, hogy amennyiben a tesztelést háziorvos, kórház vagy hatóság rendeli el protokoll alapján, akkor továbbra sem kell majd fizetni - emelte ki az államtitkár, megjegyezve, hogy eddig 580 ezer mintát vettek Magyarországon, jórészt ingyenesen.

A hatósági ár azokra fog vonatkozni, akik önszántukból kérnek PCR-tesztet, például hogy külföldről hazatérve két negatív eredménnyel "kiszabaduljanak" a hatósági házi karanténból. A cél az, hogy senki ne tudjon "nyerészkedni" a teszteken, a kormánydöntés ezt szolgálja. (koronavirus.gov.hu)

2020.09.16.Orbán Viktor: az idősek és a betegek érdekében tartsuk be a szabályokat!
Hogyan és kik vezetik félre az embereket, akik az utcán tüntetnek a maszk ellen?


Beszámolt a kormányülésen hozott döntésekről. 19 500 forint lesz a teszt maximális ára. 23 órakor be kell zárni a szórakozóhelyeket! Fenntartjuk a beutazási korlátozásokat.

Kötelezővé teszik továbbá a maszk használatát a tömegközlekedés és az üzletek mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Fenntartják a teljes körű látogatási tilalmat is a kórházakban és az idősotthonokban. Október 1-jétől testhőmérséklet-mérés után lehet belépni az iskolákba a diákoknak és a tanároknak, és csak nekik..

A járványügyi szakemberek úgy vélik - folytatta -, hogy a második hullám december-január tájékán éri el a csúcspontját, egészen addig folyamatosan védekezni kell. "Van egy haditervünk, amely arról szól, hogyan védjük meg az időseket, hogyan gyógyítsuk meg a betegeket, és mindeközben, ezzel egyszerre, egy időben hogyan tartsuk fenn az ország működőképességét" - fejtette ki.

A miniszterelnök hangsúlyozta: az egészségügyet felkészítették, a védekezéshez szükséges felszerelések, kórházi ágyak, lélegeztetőkészülékek és az ezek működtetéséhez szükséges orvosok, ápolók megfelelő számban rendelkezésre állnak. Sőt, ha kell, akkor a ma több mint tízezer ágyat 2-3-szorosára is tudják növelni, egy vezénylési terv alapján pedig orvosokat és ápolókat is tudnak küldeni a megfelelő helyre - tette hozzá. Mindenki megnyugodhat - mondta -, mert ha elkapja a betegséget, meg fogják gyógyítani...

A rendőrséget pedig utasította Pintér Sándor belügyminiszteren keresztül, hogy szigorúan ellenőrizze és tartassa be a szabályokat, és ha kell, büntesse azokat, akik nem tartják be őket - közölte. "Egyszer már sikerült, most, másodszor is sikerülni fog! Vigyázzunk egymásra!" - zárta videonyilatkozatát a kormányfő. (koronavirus.gov.hu)

2020.09.14.844 a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt öt idős, krónikus beteg.
Hogyan és kik vezetik félre az embereket, akik az utcán tüntetnek a maszk ellen?


Legyen nálunk a kézfertőtlenítőnk, maszkunk! Vegyük komolyan az intézkedéseket! A Magyar Orvosi Kamara Doktor Gődény vírustagadó kijelentéseitől is elhatárolódik. (koronavirus.gov.hu)

2020.09.11.Kormányinfó: biztosítottak a védekezéshez szükséges feltételek
718 a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős, krónikus beteg.


Az aktív fertőzöttek száma 6264 fő. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 259 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen. A fővárosi fenntartású Kamaraerdei Úti Idősek Otthonában történt koronavírus-fertőzésekkel kapcsolatban elmondta, remélik, nem lesz egy újabb Pesti úti tragédia. Arra kérik a fővárosi önkormányzatot tegyen meg ennek elkerülése érdekében mindent.

Hozzátette: a védekezés időszakában nem a politikai vitákat kell folytatni, egy fenntartónak kötelessége, hogy mindent megtegyen a védekezés érdekében. Ha ehhez az állam bármilyen segítséget nyújthat, akkor azt meg fogja tenni – jelezte. A fővárosi Fidesz által javasolt 50 milliárd forintos, a járvány budapesti gazdasági károsultjait segítő csomagot helyeselte Gulyás Gergely. Elmondta, a magyar állam több ezer milliárd forintot költött a járvány elleni védekezésre, a gazdaság ösztönzésére. (koronavirus.gov.hu)476 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma.
Járványügyi szabályok az iskolákban:


A szülő csak akkor mehetnek be az iskolákba, ha az intézményvezető külön engedélyt ad rá.
Ha beteg a gyermek, bármilyen betegségről legyen is szó, csak akkor mehet vissza az iskolába, ha erről külön orvosi igazolást hoz.

Az őszi úszástanfolyamokat el kell halasztani

Az aktív fertőzöttek száma 5571 fő. Elhunyt két idős, krónikus beteg. A maszkot vigyük magunkkal, viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, zárt helyeken! (koronavirus.gov.hu)

2020.09.05.510 fővel emelkedett hazánkban a beazonosított fertőzöttek száma, így 7892 főre nőtt.


Elhunyt 3 krónikus beteg, az elhunytak száma így 624 főre emelkedett, 3952-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 3316 fő. Hatósági házi karanténban van 16 438 beteg. Kontrát Károly kiemelte, hogy a koronavírus-járvány második hulláma elérte Magyarországot is, jelentősen megnőtt a fertőzések száma. Ebben a helyzetben három feladata van a kormánynak: gondoskodni az idősek és az iskolák biztonságáról, valamint a magyar gazdaság zavartalan működéséről.

Egy pénteki kormánydöntéssel lehetővé vált az is, hogy akik gazdasági célból kívánnak Magyarországra utazni akár távolabbi területről, akár nem kapcsolt gazdasági vállalkozás révén is, minden további nélkül bejöhetnek Magyarországra. Az első külföldön végzett PCR-tesztet elfogadják itthon - mondta.  Az agrárminiszter, elmondta azt is, hogy szombattól a vámosszabadi határ 0-24 órában működik./MTI/

2020.09.02.365 fő beazonosított fertőzött és elhunyt 3 idős, krónikus beteg.


A tanév kapcsán fontos a szülők és a pedagógusok felelőssége. Tünetes, beteg gyermeket nem szabad iskolába, óvodába engedni. Külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén. Vannak kivételek is. A maszkot vigyük magunkkal, viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, zárt helyeken! (koronavirus.gov.hu)

2020.08.28.Gulyás Gergely a Kormányinfón
Elkezdődött a második hullám


Fő szabály szerint szeptember 1-jétől külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, csak indokolt kivételekkel, a biztonsági szabályok megtartása mellett. A külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napig - vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni - karanténba kell vonulniuk - ismertette, jelezve, hogy a fertőzések többségében külföldi eredetűek. (koronavirus.gov.hu)

2020.08.26.Nő az aktív fertőzöttek száma! Továbbra is nagyon fontos a fegyelmezettség,


az éberség, az általános higiénés szabályok betartása. Erre figyelmeztet az is, hogy hatodik hete nő az aktív fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma május elején tetőzött, akkor meghaladta a 2 ezer főt, majd július közepére 500 fő alá csökkent, majd azóta ismét fokozatosan emelkedik, ma eléri a 940 főt.

A járvány nem ért véget, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Az együtt szórakozó fiatalokat kérjük, hogy ne igyanak közös üvegből, és ők is tartsák az általános óvintézkedéseket.

Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, baráti, családi és egyéb találkozókra, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és a további korlátozó intézkedések bevezetését.

Fontos továbbra is odafigyelni a koronavírus tüneteire, amelyek közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet.

Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli magán, akkor kérjük, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Háziorvosát ne személyesen keresse fel, hanem telefonon hívja fel. Ha a háziorvos telefonos kikérdezése alapján felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, de a tünetek alapján a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. Ha a tünetek súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás), akkor a háziorvos intézkedik a beteg kórházi elhelyezéséről. (koronavirus.gov.hu)

2020.08.17.A maszk ennek az évnek a csúcs divatterméke
és az emberek megosztottságának szimbolikus tárgya.


Vannak, akik hordják, mások égetik... És van most egy igen ígéretes új kutatási eredmény is ezzel kapcsolatban. A maszk viselése csökkenti az egyéni vírusterhelést. Ha kevés vírus jut be a szervezetünkbe, azt azonnal felismeri a szervezetünk, és egy könnyebb felsőlégúti fertőzéssel meg lehet úszni akár tünetmentesen is.

2020.08.16.Gratulálunk! Putyin bejelentette az első orosz Covid-19-vakcina bejegyzését.


Nagy szükség van rá. 39 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4916 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 608 fő, 3623-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 685 fő. Az aktív fertőzöttek 31%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 43%-a budapesti. 62 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen. (koronavirus.gov.hu)

2020.08.10.Jelentősen emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon


A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett szennyvízvizsgálatok a 32. héten Budapesten és Debrecenben is enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében. A nemzetközi tapasztalatok szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. A szennyvízvizsgálatok által előrejelzett közösségi terjedés felgyorsulása megelőzhető a továbbra is érvényben lévő járványügyi megelőző szabályok betartásával...

Az elmúlt időszakban több olyan családi és közösségi halmozódás, helyi COVID-19 járvány is kialakult, amelyek a jelenleg is érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával megelőzhető lett volna. Nagyon fontos elkerülni az új koronavírus-gócpontok kialakulását, amelyeknek jelentős részét az emberek felelősségteljes magatartása megakadályozhatja. A járvány első hullámának sikeres kezelése miatt relatíve alacsony a magyarországi megbetegedések száma, ugyanakkor a vírus jelen van az országban. Egy-egy fertőzött személy miatt kialakult lokalizált járványgócból tovább terjedhet a fertőzés, és közösségi területi járványok alakulhatnak ki.

A legfontosabb, hogy csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató egyének álljanak munkába, menjenek közösségbe, különösen tekintettel az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóira. Kerüljük a zsúfolt helyeket, helyzeteket! Különös tekintettel a zárt térben szervezett rendezvényekre! Továbbra is szükséges a higiénés szabályok betartása, az arc érintésének elkerülése, az alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés, a köhögési etikett betartása, a felületek rendszeres alapos fertőtlenítése és a szellőztetés, amellyel a jelenlegi alacsony járványügyi kockázat hatékonyan tovább csökkenthető.

Lakossági tájékoztató (ingyenesen hívható) zöld számok: 06-80-277-455 06-80-277-456 (www.nnk.gov.hu)

2020.08.09.A nagytudású D vitamin. Újabb ismeretek erről a zseniális szerről.


2020.08.09.Jelentősen emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon


A koronavirus.gov.hu legfrissebb adatai szerint újabb 43 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ami által az országban azonosított fertőzöttek száma 4696 főre emelkedett. Az áldozatok száma változatlanul 602 fő, a gyógyultaké pedig 3499. Az 595 aktív fertőzött 34 százaléka budapesti, továbbá az elhunytak 60 százaléka, valamint a gyógyultak 44 százaléka is. A fertőzöttek közül 73 személy szorul kórházi ellátásra, közülük hatan vannak lélegeztetőgépen. Mivel a vírus aktívan jelen van, sőt több országban is erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van.

A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. Húszmillióhoz közelít a járvány fertőzöttjeinek száma A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint a világon 19 571 989 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban. A halálos áldozatok száma 725 914, a gyógyultaké pedig 11 884 565 fő. A betegség továbbra is az Egyesült Államokat sújtja leginkább. A határellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat a rendőrség végzi. 

A hatósági házi karanténra kijelölt személy köteles otthonában maradni 14 napig és tünetek esetén háziorvosát értesíteni. Amennyiben valaki mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor PCR-tesztet végeztethet el, sárga jelölésű ország esetén már 1 db negatív, piros jelölésű ország esetén 2 db negatív PCR-teszt esetén oldható fel a karantén. További részletes információk és a PCR-tesztet végző laborok listája itt érhető el. https://www.nnk.gov.hu/index.php/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek (magyarnemzet.hu)

2020.08.07.Átlépte a 19 milliót a koronavírussal fertőzöttek száma a világon


A világon 19 091 446 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 714 767, a gyógyultaké pedig 11 550 2328 az amerikai egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 4 883 646 fertőzött volt eddig, 160 104-en haltak meg és 1 598 624-en gyógyultak meg. (magyarnemzet.hu)

2020.08.04.Megállíthatatlanul terjed a koronavírus a világban.


Egy családi rendezvény miatt 127-en vannak karanténban. Szlávik János szerint amíg nincs vakcina, addig így tudunk védekezni: maszk használat, távolságtartás, kézfertőtlenítés, karantén intézkedések, külföldről hazatérők ellenőrzése. (Hiradó)

2020.07.30.Kormányinfó: Korlátozó intézkedéseket továbbra is fenn kell tartani.


A kormány a jelenlegi intézkedéseken nem kíván változtatni, így a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó hatályos szabályokat augusztus tizenötödike után is fenn fogja tartani.

2020.07.29.A nagy átverések a covid19 vírussal kapcsolatban. Csak a tényeket szabad elfogadnunk.


Továbbra is használjuk a maszkot! Tartsuk meg a távolságot!

2020.07.19.Valami van a levegőben. Miért használjunk maszkot?


A világban továbbra is pusztít a koronavírus. Most a legfontosabb a maszk viselése. A koronavírus nem csak cseppfertőzéssel terjed, hanem a levegőben is.

2020.07.19.Az ENSZ-főtitkára szerint civilizációnkat már csak egy új világkormány, az attól beköszönő világbéke és a globális alapjövedelem mentheti meg


Törésponthoz érkezett a világ az emberek közötti egyenlőtlenségek miatt, ezek és a koronavírus-járvány együtt váltotta ki az Egyesült Államokból kiinduló, rasszizmusellenes tömegtüntetéseket – jelentette ki António Guterres  abban a szombati előadásában, amelyet a Nelson Mandela Alapítvány felkérésére tartott. Az ENSZ-főtitkára szerint új menthetetlenül elkorcsosult világunkat már csak egy új világkormány, az attól beköszönő világbéke és a globális alapjövedelem mentheti meg, mert az most már végképp tűrhetetlen, hogy vannak gazdag emberek, és vannak szegények is. Az intézkedéscsomag természetesen meggyógyítaná az emberiség jelenlegi legnagyobb kínját, a rasszizmust is. (pestisracok.hu)

2020.07.09.Biológiai fegyver, mint új világhatalmi mechanizmus?


Az USÁ-ban megengedik, hogy az emberek utazzanak, és megfertőzzenek másokat. Miként alkalmazza a háttérhatalom a biológiai fegyvert, mint eszközt ahhoz, hogy a globális pánikot kihasználva megszerezze a geopolitika feletti irányítást? Készülőben a globális ellenőrzés az egész emberiség felett? Dr. Drábik János előadásában ezekre az izgalmas kérdésekre keressük a választ.Dr. Drábik János közíró Elhallgatott történelem sorozatából egy részlet


A Globális Elitnek először sikerült megfélemlíteni az egész emberiséget. A Covid 19 gyorsan fulladást okoz a tüdőben.

2020.07.16.Továbbra is a magyar emberek egészsége, élete és biztonsága a legfontosabb!
Elmaradnak az augusztus 20-ai ünnepségek, a tűzijáték és a légiparádé is.


A kormány döntött: a járványügyi helyzetre való tekintettel elmaradnak az idei Szent István-napi, augusztus 20-ai ünnepségek, beleértve a tűzijátékot és a légiparádét is - jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely.

A járványügyi helyzet romlása miatt az Európai Unió tagországainak nagykövetei úgy döntöttek, hogy leveszik Szerbiát és Montenegrót azon országok listáról, ahonnan engedélyezett az EU-ba történő ideiglenes beutazás.

Kedvezőtlen a járványügyi helyzet Vajdaságban, napi szinten nő a fertőzöttek száma. Újvidék a legveszélyeztetettebb város és további intézkedéseket kell bevezetni, jelentette ki Igor Mirović tartományi kormányfő sajtótájékoztatón. (koronavirus.gov.hu)

2020.07.12.Gulyás: meg kell akadályozni a vírus külföldről történő behurcolását
Szigorítjuk a határellenőrzést.


A koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három - vörös, sárga és zöld - kategóriába soroljuk az államokat és ennek megfelelően korlátozzuk az onnan érkezők határátlépését – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. "Akkor van esély arra, hogy az életünket korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust sikerül a határokon kívül tartani" - tette hozzá. (koronavirus.gov.hu)

2020.07.07.Sorra fedezik fel a járvány gócpontjait szerte Európában.
2874 gyógyult, 589 elhunyt. 742 aktív fertőzött. 1658 házi karanténban van.


Súlyos áradások pusztítanak a távol-keleten, Kína, Japán térségében. Kjúsú szigetéről már csaknem 1,2 millió embert evakuáltak. Szerbiában új átmeneti kórházat nyitottak meg. Olaszországban is a gyanús eseteket azonnal karanténba helyezik. Szlávik János szerint nem zárható ki, hogy kisebb gócokban hazánkban is felüti a fejét a járvány. (mediaklikk.hu)

2020.07.07.Koronavírusos a brazil elnök * Teljes cikk itt!


Pozitív lett a koronavírus-tesztje Jair Bolsonaro brazil elnöknek, ezt ő jelentette be újságíróknak kedden. Az elnököt azután tesztelték, hogy jelentkeztek nála a vírus tünetei, például a magas láz – írja a FoxNews....

Jair Bolsonaro brazil elnök kezdettől megkérdőjelezte az új koronavírus okozta járvány súlyosságát, "kisebb influenzának" titulálta a betegséget. Azzal vádolta a szövetségi államok kormányait, amelyek kijárási korlátozásokat léptettek életbe, hogy hatalmának megingatása érdekében nagyítják fel a fertőzések és a halálesetek számát. Szerinte a gazdasági válság miatt többen halnak majd meg, mint a járványban. A hétvégén több tömegrendezvényen is részt vett, a többi között az amerikai nagykövettel is találkozott a július 4-i amerikai függetlenség napi ünnepség alkalmából.

Bolsonaro első – márciusban elvégzett – koronavírus tesztje negatív volt. Ez azt követően vált szükségessé, hogy több tanácsdója szervezetében is kimutatták a vírust, miután Donald Trumppal találkoztak az amerikai elnök floridai Mar-a-Lago üdülőjében. Latin-Amerika legnagyobb, 210 millió lakosú országában eddig 1 millió 623 ezer 284 fertőzöttet és 65 487 halálesetet regisztráltak. (pestisracok.hu)

2020.07.05.Egy egészen hihetetlen felfedezés...


2020.07.01.Elhunyt egy idős beteg, kettővel nőtt a fertőzöttek száma
4157 fő az igazolt fertőzött. 2714 gyógyult, 586 elhunyt. * Teljes cikk itt!


Ausztriában iskolákat és az óvodákat zárnak be a koronavírus miatt! Péntektől a tervek szerint egy hétre bezárják az iskolákat, az óvodákat és a bölcsődéket a koronavírus-fertőzések számának hirtelen növekedése miatt Felső-Ausztria öt járásában: Linzben, Linzvidéki járásban, Welsben, Welsvidéki járásban, valamint az Urfahr-környéki járásban – jelentette be Thomas Stelzer tartományi vezető szerdán.

Magyarországon elhunyt egy idős beteg, kettővel nőtt a fertőzöttek száma. 1412-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 277 750. Új maszkgyártó gépet állított üzembe az állami tulajdonú Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Budapesten – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a társaság telephelyén tartott szerdai sajtótájékoztatón. (demokrata.hu)

2020.07.01.Elismerték az áldozatos munkát * Teljes cikk itt!


Megkapják egyszeri bruttó ötszázezer forintos rendkívüli jutalmukat az egészségügyi dolgozók – jelentette be a Semmelweis-nap alkalmából tartott sajtótájékoztatóján Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Jogosultak rá a kórházak, szakrendelők, az egynapos sebészeti ellátást nyújtó, illetve művesekezelést végző szolgáltatók dolgozói, továbbá az Országos Mentőszolgálat és az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai is. Nemcsak az orvosok és ápolók, de az asszisztensek, takarítók, a műszaki és adminisztrációs munkatársak, főigazgatók, gazdasági igazgatók is részesülnek a juttatásból.

Az alapellátásban dolgozók közül a háziorvosok, fogorvosok, főállású iskolaorvosok, védőnők, otthoni hospice-szolgálatot és szakápolási feladatokat ellátó egészségügyi dolgozók kaphatják meg a bérkiegészítést. Jár a pénz továbbá a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a kormányhivatalok és a járási hivatalok járványügyi küzdelemben részt vevő dolgozóinak, csakúgy, mint a védekezésbe bekapcsolódó orvostanhallgatóknak és honvédelmi dolgozóknak. Kásler Miklós hozzátette: a részmunkaidős, illetve szabadságon, betegszabadságon, gyesen, gyeden lévő kollégák sem maradnak ki a jutalmazottak köréből. (magyarnemzet.hu)

2020.06.29.A világban továbbra is pusztít a koronavírus. Tízmillió beteg, félmillió halott!
Hazánk a 89. helyen áll a fertőzöttségben * Teljes cikk itt!


A világ tíz legfertőzöttebb országa közül négy – Egyesült Államok, Brazília, Chile és Peru – az amerikai kontinensen található, három (Egyesült Királyság, Spanyolország, Olaszország) Európában, kettő (India és Irán) Ázsiában, míg Oroszország két földrészre is kiterjed.

– Kína a terjedés feltartóztatásáért folytatott viszonylag sikeres küzdelme, illetve a WHO ismételt figyelmeztetései ellenére a mozgósítás heteket késlekedett Európában és az Egyesült Államokban, miközben több kritikusan fontos lehetőség veszett el – állítja Dan Steinbock Ázsiában és Európában is élő amerikai geopolitikai elemző, akit azzal kerestünk meg, mennyiben helytállóak ma az áprilisban, Sanghajban bemutatott jelentésében foglaltak.

– Sajnos egyes negatív járványügyi és gazdasági forgatókönyvek ma még valószínűbbnek tűnnek, mint két hónappal ezelőtt – mondta. A hazánkkal csaknem azonos népességű Svédországban (23. hely) több mint 65 ezer beteget és 5280 halálesetet jegyeznek. Elhibázott politikájuk, a nyájimmunitásba vetett – és alaptalannak bizonyuló – bizalom miatt a svédeket észak-európai szomszédai is határzárral sújtották. (magyarnemzet.hu)

2020.06.27.4138 fő az igazolt fertőzött. 2681 gyógyult, 578 elhunyt.
Sikeres volt a járvány elleni védekezés első szakasza. Vércsoport megvédhet?


A New England Journal of Medicine folyóiratban megjelent cikk szerint az A vércsoportúak hajlamosabbak a Covid fertőzésre, viszont a 0-ás vércsoportnak valamiféle védőhatása van.

2020.06.25.4123 fő az igazolt fertőzött. 2640 gyógyult, 577 elhunyt.
Miért tartanak a szakemberek a második hullámtól? Lesz ilyen egyáltalán?


A mai videóban erre keressük a választ. A koronavírus-világjárványról senki nem tudja, hogyan alakul a jövőben, lesz-e második hullám. Továbbra is járványügyi készültség van Magyarországon.

Gulyás Gergely: A világban a járványhelyzet rossz, de Közép-Európában az aktív fertőzöttek száma csökken - mondta, reményét fejezve ki, hogy Magyarországon az aktív fertőzöttek száma - a jelenlegi 906-ról - a hétvégére 900 alá csökken.

Kásler: Elkészült az első hazai fejlesztésű Covid-teszt prototípusa, amely lényegesen pontosabb az eddig ismert gyorsteszteknél - jelentette be az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten.

Balázs Anna, a CMC Déli Klinika vezérigazgatója elmondta, a teszt alapanyagai a magyar piacról beszerezhetők és a tervezett gyártókapacitás is hazai körülmények között elérhető. A teszthez vénás vérvétel szükséges, az eredmény néhány órán belül megvan, a gyorsteszt gyártása heteken belül elkezdődhet - tette hozzá.Továbbra is járványügyi készültség van Magyarországon


A nagy rendezvények megtartására augusztus 15-ig nincs lehetőség, de ha továbbra is kedvező lesz a járványügyi helyzet, akkor az augusztus 20-i programok már megtarthatók...

A kormány visszaépíti a 13. havi nyugdíjat, növekszik az első hat hónapra járó csecsemőgondozási díj (csed), az édesanyák jövedelmük 100 százalékát megkapják, de az édesanya fizetése nőni fog, mert nem kell járulékot fizetnie.

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szabályai idén nem változnak, de módosító indítványt nyújtott be a kormány, hogy a visszaélések megszűnjenek. A gyakorlatban ez úgy valósítható meg, hogy hárommillió forint felett 40 százalékos adót kell fizetni – mondta el Gulyás Gergely.

Új vezetése van Budapestnek, nyolc hónap eltelt, a korábban elfogadott ajánlatok közül a főváros egyiket sem kívánja igénybe venni...Minden forrás adott, tessék felújítani. Hozzátette: ha drágának találták, akkor kiírhattak volna új közbeszerzési eljárást, de ez hat hónapja nem történt meg.

A külkereskedelmet az segíti, ha a magyar cégek a lehető legkönnyebben tudják eljuttatni a termékeiket a külföldi piacokra, ezért fontos, hogy legyen Magyarországnak kikötője: Triesztben ez sikerült, ami mindenképp jó beruházás – fogalmazott. A 31 millió eurós koncessziós díjból 20 millió eurót már kifizetett a kabinet – tette hozzá.

Gulyás Gergely elmondta: Gyurcsány Ferenc kormányzása a legsikertelenebb, leghaszontalanabb kormányzás volt, gyakorlatilag egy csődbe vitt államot adott át Bajnai Gordon. 85 százalékos adósságot hagytak maguk után, Tarlós ehhez képest 70 százalékos tartalékkal adta át a fővárost Karácsony Gergelynek. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa legközelebb szeptemberben ülésezhet, de ehhez két fél kell – ha a főpolgármester nem a vitákat keresi, akkor létrejöhet a párbeszéd.

Járványügyi kérdésekben az operatív törzs dönt. A maszkviselés szabálya addig lesz érvényben, ameddig a járványügyi helyzet megkívánja. Migránskérdésben Gulyás Gergely úgy fogalmazott, a magyar kormány továbbra sem fogadja el, hogy a migrációról ne nemzeti hatáskörben döntsünk, és a kormány továbbra is elutasítja a bevándorlást. (magyarnemzet.hu)

2020.06.17.Müller Cecília országos tisztifőorvos mindenkinek megköszönte
a járvány idején végzett munkáját.


Müller Cecília főorvos asszony, Lakatos Tibor ezredes úr, Gál Kristóf és Kiss Róbert alezredes urak az elmúlt három hónapban nap mint nap tájékoztatták a közvéleményt a koronavírus-járvány aktuális híreiről, a legfontosabb intézkedésekről, miközben számos támadást is állniuk kellett. Szívből köszönjük a munkájukat, kitartásukat!Gratulálunk! Köszönjük ezt a példamutató helytállást ebben a nehéz koronavírusos helyzetben!
Isten éltesse őket nagyon sokáig! ÁRONI ÁLDÁS itt!


2020.06.15.4053 fő az igazolt fertőzött. 2447 gyógyult, 555 elhunyt.
Az aktív fertőzöttek száma 1028 fő. Az aktív fertőzöttek 40%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 47 %-a budapesti.


275 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 19-en vannak lélegeztetőgépen. 34 idősotthonban jelent meg a vírus, 915 gondozott lett fertőzött, közülük 561-en már meggyógyultak és 133-an elhunytak. A Pesti úti idősotthonban 52 főre nőtt az elhunytak száma- derül ki a kormányzati oldalon közölt friss tájékoztatóból. (pestisracok.hu)

2020.06.13.Készülnek védőoltások Covid-19 ellen. Hol tartanak a kutatások?
Oltások, vakcinák kérdésköre - A vakcina megelőzésre szolgál


2020.06.12.Az operatív törzs sajtótájékoztatója
4053 fő az igazolt fertőzött. 2447 gyógyult, 555 elhunyt.
Nyomozást rendelt el a rendőrség pénteken, miután ismeretlenek az országos tisztifőorvos,


valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ nevében elektronikus leveleket küldtek elsősorban egészségügyi, állami intézményekbe és cégekhez - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf alezredes hozzátette: az ismeretlen levélküldők az e-mailekben ingyenes védőeszközt ígérnek, és egy csatolt űrlap kitöltésére akarják rávenni a címzetteket. A levél megfogalmazásának magyartalansága, az, hogy a formai, tartalmi követelményeknek sem felel meg, önmagában gyanút kelthet - mondta az alezredes. Hozzátette: azt kérik, senki ne nyissa meg a levél csatolmányát. Kérte azt is, hogy a címzettek a levelet küldjék el a Nemzeti Kibervédelmi Intézethez, a csirt@nki.gov.hu címre, ezzel segítve a hatóságok munkáját.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa arról beszélt, hogy a Magyar Közlönyben megjelent és péntek reggel nyolc órakor hatályba lépett a határátlépésről szóló kormányrendelet módosítása, amely lehetővé teszi az osztrák, a cseh, a német, a szlovák és most már a horvát állampolgárok számára, hogy Magyarország területére korlátozások nélkül beléphessenek.

2020.06.08.Kérjük az idősotthonok dolgozói részére az egészségügyi státuszt.
Ebben a koronavírusos helyzetben ők is maszkban, védőöltözetben dolgoznak.


Ebben a koronavírusos helyzetben ők is maszkban, védőöltözetben dolgoznak. Sokan még haza sem mentek, hogy ne vigyenek be fertőzést az idősotthonba. Ők is a mindennapok hősei. Nagy feladat hárul rájuk is. (MR)Lehet az idősotthonokban és valamennyi, szociális ellátást nyújtó intézményben az ott lakókat
és gondozottakat látogatni, fenntartva a maximális biztonságot.


Látogatóba csak egészséges családtag mehet, de ő is maszkban, és a bejáratnál biztosítani kell neki a kézfertőtlenítés lehetőségét. Ha egy szobában több gondozott lakik, a helyiségbe egyszerre csak egy látogató mehet be. Az Országos Tisztifőorvos határozata JÚNIUS 3-TÓL,a kihirdetés napjától érvényes. (szocialisportal.hu)

2020.06.07.Szijjártó Péter: biztosítani kell a védekezéshez szükséges eszközöket.
4008 fő az igazolt fertőzött. 2279 gyógyult, 546 elhunyt.


Fontos, hogy a Kína-Magyarország légihíd továbbra is üzemel. A héten is több repülőgép szállított a védekezéshez szükséges eszközöket Budapestre. 1800 lélegeztetőgép és 1 millió 800 ezer maszk érkezett. A koronavírus-világjárványról senki nem tudja, hogyan alakul a jövőben, lesz-e második hullám.

2020.06.05.3970 fő az igazolt fertőzött. 2245 gyógyult, 542 elhunyt.
Meg lehet tartani a ballagásokat


Az országos tisztifőorvos szólt arról, hogy a ballagások megfelelő távolságtartással, a higiéniai szabályok betartásával lebonyolíthatók. A szülőknek ugyanakkor azt javasolják, hogy az esemény ideje alatt az intézményen kívül tartózkodjanak.

Országos tisztifőorvos: 400 alá csökkent a kórházban ápoltak száma. A kórházakban még nem oldják fel a látogatási tilalmat, "annak nincs itt az ideje", mert a kórházi ellátásra szorulókat "sokkal jobban kell félteni a fertőzéstől".

2020.06.03.3931 fő az igazolt fertőzött. 2190 gyógyult, 534 elhunyt.
Hazánk bizonyosan a járvány első hullámának végére ért.


Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján mondta, már 880-an használják aktívan a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését, és összesen 11 172 karantén van érvényben. Rémhírterjesztéssel kapcsolatban már 120 esetben kezdeményezett büntetőeljárást a rendőrség.

Személyforgalomnál kilépő oldalon Hegyeshalomnál egyórás várakozásra kell számítani – ismertette a rendőrtiszt. Összesen 899-en váltak pozitívvá az egész járvány időtartama alatt az ország 33 idősotthonában. Európában 2 millió fertőzöttet regisztráltak, az USA-ban 1,8 milliót. (magyarnemzet.hu)

2020.05.31.3876 fő az igazolt fertőzött. 2147 gyógyult, 526 elhunyt.
Szentkirályi Alexandra: egy parlament előtt levő törvényjavaslat


szerint az idősek védelmében a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig a gyógyszerek a kedvezményezett TAJ-számának megadásával és a kiváltó saját személyazonosságának igazolásával továbbra is kiadhatók.

Várhatóan július elsejéig marad az ingyenes parkolás, és a veszélyhelyzet lejártát követően nem kell pótolniuk az elsősegély-vizsgát azoknak, akik a felmentés alatt megkapták a jogosítványukat.

A veszélyhelyzet ideje alatt lejárt, valamint annak megszüntetését követő 15 napon belül lejáró hivatalos okmányok - beleértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességet is - a veszélyhelyzet megszűnését követő 180 napig érvényesek maradnak. (koronavirus.gov.hu)

2020.05.29.3841 fő az igazolt fertőzött. 2024 gyógyult, 517 elhunyt.
Már látogathatóak a szabadtéri kulturális és sport rendezvények.


Mától Budapesten is megnyithatnak az éttermek, a vendéglátóhelyek. A járványveszély azonban nem múlt el. Karanténban van 10 763 beteg! Mintavételek száma 180 152. A járványügyi készültséget a veszélyhelyzet után is fenn kell tartani. (magyarnemzet.hu)

2020.05.26.3771 fő az igazolt fertőzött. 1836 gyógyult, 499 elhunyt.
Karanténban van 11 611 beteg! Mintavételek száma 166 263.


Más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a járvány berobbanását, a tömeges megbetegedéseket és több ezres haláleseteket. (magyarnemzet.hu)Köszönjük ezt a példamutató helytállást ebben a nehéz helyzetben! /MR/

2020.05.25.A járvány lecsengő szakaszában van.
3756 fő az igazolt fertőzött. 1711 gyógyult, 491 elhunyt.


Az országos tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy a kedvező járványügyi helyzet lehetővé teszi a népegészségügyi szűrővizsgálatok június 1-jével történő újraindulását is. Vidéken újra megnyitnak az óvodák és a bölcsődék. Kiemelte, hogy minden helyszínen megtörtént a fertőtlenítés, nagytakarítás, a gondozók, óvónők felkészülten várják a gyerekeket. (MTI)

2020.05.24.Kiszáradva és csontsoványan került kórházba 97 beteg a Pesti úti idősotthonból
A Pesti úti intézményben mindössze 60 ápoló dolgozott az elvárt 109–126 helyett.


Újabb hiányosságokat tártak fel a helyszíni ellenőrzések során a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó Pesti úti és Kamaraerdei úti idősotthonokban. Az idősotthon lakói méltatlan körülmények között éltek, 100-ból 97 beteget alultápláltan, kiszáradva, elhanyagolt állapotban vittek kórházba. Megdöbbentő adatokról számolt be a Pesti úti idősotthonról a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója: Száz betegből 97 kiszáradva került hozzájuk az otthonból, 88-an alultápláltak, 27-en csontsoványak voltak.

A Kamaraerdei úti idősotthonban is higiéniai problémák merültek fel – tették hozzá -, és mivel a napokban tovább nőtt a fertőzöttek száma, a hatóság járványügyi zárlatot rendelt el az A épület harmadik emeletén május 20. és június 3. között. A lakók nem hagyhatják el az emeletet, súlyos tünetek esetén kórházba kell őket vinni. Tömeges a fertőzés mind a két intézményben. A Pesti úti idősotthonban eddig 306 lakó és 26 dolgozó fertőződött meg, 45-en haltak meg, a Kamaraerdei úti idősotthonban pedig 47 gondozott és 12 dolgozó kapta el a vírust, közülük 5-en meghaltak. (pestisracok.hu)

2020.05.06.Baranyi Lajos, Egyesült Államokban élő magyar kutató által kifejlesztett terápia


életmentő lehet, amely képes meggátolni a koronavírus-fertőzés által kiváltott túlzott immunreakciót, az úgynevezett citokinvihart és a nyomában kialakuló súlyos tüdőgyulladást. A biológus-immunológus professzor elsőként a Magyar Nemzetnek számolt be a jó eséllyel világszenzációnak számító szabadalmáról.

2020.05.24.3741 fő az igazolt fertőzött. 1690 gyógyult, 486 elhunyt.
Karanténban van 11 934 beteg, 162 925 mintavétel történt.


Az iskolák júniusi működését szabályozó kormányrendelet is megjelent a Magyar Közlönyben. A polgármesterek ne vegyék félvállról a kockázatot, és külön figyeljenek oda az idős otthonok biztonságára. (magyarnemzet.hu)

2020.05.23.Infektológus főorvos: három biztató oltóanyag-kísérlet is zajlik
3713 fő az igazolt fertőzött. 1655 gyógyult, 482 elhunyt.


Az orvosok rendelkezésére áll egy 2014-ben Japánban influenza ellen törzskönyvezett készítmény, amit a kínai orvosok sikerrel alkalmaztak közepesen súlyos koronavírusos betegeknél. A gyógyszer megakadályozza, hogy a betegség lefolyása súlyos legyen.

A szakember a krónikus felső légúti betegségekben szenvedő óvodás gyermekek szüleinek azt javasolta, hogy a gyermekek maradjanak otthon, mert rájuk a betegség még akkor is nagyobb veszélyt jelent, ha tudjuk, gyermekek nagyon ritkán betegednek meg súlyosan a koronavírustól. (koronavirus.gov.hu)

2020.05.22.Országos tisztifőorvos: ötszáz alá csökkent a kórházban ápoltak száma
3678 fő az igazolt fertőzött. 1587 gyógyult, 476 elhunyt.


Megkezdődött a hazai koronavírus-vakcina fejlesztése a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) együttműködésében. A szabadtéri strandolás a kijelölt fürdőhelyeken engedélyezett, de be kell tartani a higiénés előírásokat és a távolságtartás szabályát. A gyerekeknek az óvodákban nem szükséges a maszkot viselniük. Üdvözlendő, ha textil törölközők helyett a papírtörlőket használnak. (koronavirus.gov.hu)

2020.05.21.3641 fő az igazolt fertőzött. 1509 gyógyult, 473 elhunyt.
Karaténban van 11103 beteg. 147511 mintavétel történt.
A védekezés második szakaszában vagyunk


Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a célunk, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet. Hétfőtől vidéken és Pest megyében újabb enyhítések léptek életbe, és a fővárosban is megszűnt a kijárási korlátozás, de továbbra is fontos az általános óvintézkedések betartása. A kórházi ellátások is fokozatosan újraindulnak. Döntés született arról is, hogy az óvodák is fokozatosan nyitnak, az iskolákban pedig a tanév végéig marad a digitális munkarend. (magyarnemzet.hu)

2020.05.20.3598 fő az igazolt fertőzött. 1454 gyógyult, 470 elhunyt.
Az operatív törzs sajtótájékoztatója szerint


100 000 főre hány megbetegedés, fertőződés jut. Budapest 97,6 % , Fejér megye 86,4 %, Zala megye 86 % , Komárom-Esztergom megye 68,8 % , Pest megye 38,8%, Magyarországon átlagosan 36.8 %.

2020.05.18.3535 fő az igazolt fertőzött. 1400 gyógyult, 462 elhunyt.
Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa


Bármennyire jók a járványügyi adatok, továbbra is vigyázzanak magukra, tartsanak távolságot, fertőtlenítsenek és használjanak maszkot. A 65 évnél idősebbek fokozott veszélynek vannak kitéve, a betegség miatt Magyarországon elhunyt nők átlagéletkora 81 év, a férfiaké 77 év.

A védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a célunk, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet. Karanténban van 10388 beteg! Az elhunytak 62 százaléka budapesti. (magyarnemzet.hu)

2020.05.16.Gulyás Gergely: Hétfőtől a kijárási korlátozások megszűnnek Budapesten.
3473 fő az igazolt fertőzött. 1371 gyógyult, 448 elhunyt.


Ezt követően is a közös háztartásban élők kivételével a másik embertől lehetőleg másfél méteres védőtávolságot kell megtartani. Üzletben történő vásárlás, a tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a maszk viselése ezentúl is kötelező lesz. A 65 év felettiek az élelmiszer üzleteket, a drogériákat, gyógyszertárakat 9 óra és dél között látogathatják...Orbán Viktor miniszterelnök úr bejelentése


1. A járvány erejét Budapesten is sikerült letörni, így itt is át lehet térni – igaz megfontoltan és óvatosan a védekezés második szakaszára,
2. Budapesten a kijárási korlátozást feloldja a kormány, a főváros mindig két hét késéssel követi majd a vidéket.
3. A felelősségteljes magatartás, így a védőtávolság betartása, Budapesten is különösen fontos.
4. A polgármesterek ne vegyék félvállról a kockázatot, és külön figyeljenek oda az idős otthonok biztonságára.

2020.05.16.Immár 4,5 millió felett a fertőzöttek száma világszerte


A világban 4 542 752-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 307 696, a gyógyultaké pedig 1 637 068 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli összesítése szerint. A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van, ahol 1 443 188 az igazolt fertőzöttek, 87 559 a halálos áldozatok és 250 747 a gyógyultak száma. (magyarnemzet.hu)

2020.05.15.Az operatív törzs sajtótájékoztatója
3417 fő az igazolt fertőzött. 1187 gyógyult, 442 elhunyt.


2020.05.13.3341 fő az igazolt fertőzött. 1102 gyógyult, 430 elhunyt.
Bodó Sándor államtitkár munkahelyvédelmi bértámogatási programról


és a munkahelyteremtő támogatásokról számolt be. Aki elvesztette az állását, annak 3 hónapig jár az álláskeresési támogatás.
Müller Cecília: Csak egészséges gyereket vigyünk be a közösségbe, akár bölcsődéről, akár óvodáról van szó. Ezeknél a pici gyerekeknél a személyi higiénia szabályok megtanítása fontos.

2020.05.12.3313 fő az igazolt fertőzöttek száma. 1007 gyógyult, 425 elhunyt.
100 százalékosan megfelelt a Nemzeti Népegészségügyi Központ


Dr. Kiss Zoltán vezette virológiai laboratóriuma egy nemzetközi jártassági vizsgálaton – jelentette be az országos tisztifőorvos az Operatív Törzs tájékoztatóján. Dr. Müller Cecília szerint ez óriási teljesítmény munkatársai részéről, mivel főleg járvány idején fontos, hogy rendkívül megbízhatóan és pontosan mutassák ki a mintákból a koronavírus jelenlétét és mennyiségét.

ÁRONI ÁLDÁS az ápolóknak az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából! Dal itt!

2020.05.11.Kína: Újra vannak fertőzöttek


Kijárási tilalmat rendeltek el egy északkelet-kínai városban, miután az elmúlt napokban újra megjelent a koronavírus néhány embernél. Kínában ezért a járvány újabb hullámától tartanak a szakemberek. Mindeközben országszerte egyre több helyen enyhítenek az eddigi korlátozásokon. Pekingben 82 ezer diák kezdte el az iskolát.

2020.05.11.3284 fő az igazolt fertőzöttek száma. 958 gyógyult, 421 elhunyt.
Az operatív törzs sajtótájékoztatója


Eddig 12 budapesti és 20 vidéki idősotthonban regisztráltak pozitív esetet. Müller Cecília: továbbra sem változott a területi eloszlás, Budapesten 1587, Pest megyében 438, Fejér megyében 333 az igazolt megbetegedések száma.

2020.05.10.Forradalmi áttörést jelenthet a koronavírus elleni küzdelemben egy magyar felfedezés.
3263 fő az igazolt fertőzöttek száma. 933 gyógyult, 413 elhunyt.


Életmentő lehet a Baranyi Lajos, Egyesült Államokban élő magyar kutató által kifejlesztett terápia, amely képes meggátolni a koronavírus-fertőzés által kiváltott túlzott immunreakciót, az úgynevezett citokinvihart és a nyomában kialakuló súlyos tüdőgyulladást.

Baranyi Lajos biológus-immunológus professzornak fehérjemolekulákat sikerült fejlesztenie, amelyek nem toxikusak, nincs mérgező bomlástermékük sem, nem halmozódnak fel a szervezetben, pár óra alatt elbomlanak.

Az általa kidolgozott kombinált terápia hatékonyságát a klinikai vizsgálatok is igazolják majd. Ezeket szeretné Magyarországon végeztetni. A kombinált készítmény egy szintén általa kidolgozott eljárással rendkívül költséghatékonyan és könnyen előállítható, ezért egészen minimális alapanyagból nagyon nagy mennyiségű infúziót lehet gyártani. A gyorsan, nagy mennyiségben és olcsón előállítható kombinált infúziós terápia klinikai vizsgálata pedig akár már két héten belül megkezdődhetne. (magyarnemzet.hu)

2020.05.09.Szlávik János: már 904-en meggyógyultak.
1904-re csökkent az aktív fertőzöttek száma. Elhunyt 405.


Szlávik János infektológus a Dél-Pesti Cenntrumkórházban. Japánból is érkeztek jó hírek. Hogy vannak azok, akiken a vérplazma terápiát kipróbálták? Ezek az eredmények rendkívül biztatóak. Folyamatosan javul az állapotuk. A fertőzött ember a tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal már fertőzhet, és a fertőzés valószínűsége a tünetek megjelenésétől számítva 5-6 napig a legnagyobb. Nem tudjuk megmondani, hogy ki lesz súlyos beteg.

2020.05.08.Legkorábban jövő hét végén lehetnek újabb újraindítási lépések.
Orbán Viktor a Kossuth rádióban: "Jól vizsgázott az oktatási rendszerünk"


3171 fő az igazolt fertőzöttek száma. 865 gyógyult, 392 elhunyt. Pesti úti idősotthonban 41 főre nőtt az elhunytak száma. Budapest életének újraindítása ügyében a szakemberek álláspontja az, hogy meg kell várni a koronavírus-fertőzés miatti halálozási számok csökkenését. Amíg ez nem történik meg, addig óvatosnak kell lenni a fővárosi nyitással - jelezte a kormányfő. Hangsúlyozta: az élet újraindításának oldalán áll, de a professzorok óvatosságra intenek.

2020.05.07.Müller Cecília: Az elmúlt 24 órában 39 új esetet regisztráltak.
3150 igazolt esetből 1966 aktív fertőzött. 801 a gyógyultak száma. 381 elhunyt.


Megnyithatnak a vidéki, szabadtéri strandok és fürdők. Az üzemeltető dönt a beengedhető vendégek számáról. Továbbra is fontos a személyi távolság tartása a kiszolgáló helyiségeket óránként kell fertőtleníteni. Egy főre legalább négy négyzetméternyi vízfelületnek kell jutnia. A strandoknál az öltözőket legalább óránként fertőtleníteni kell, különösen figyelve azokra a felületekre, amelyeket sokan fognak meg, például a csaptelepek, korlátok, kapcsolók. Beteg ember ne menjen fürdőbe, hanem minden esetben maradjon otthon. Az elő-és utózuhanyzás alapvető higiénés feltétele a medencék használatának. Az üzemeltetőknek azt javasolta, legalább 50 milligramm klórnak kell lennie literenként a fertőtlenítéskor használt folyadékban, mivel ez a mennyiség elpusztítja a vírust.

2020.05.06.Országos tisztifőorvos: két napja csökken az aktív fertőzöttek száma
Az operatív törzs sajtótájékoztatója


A járvány kezdete óta 3111 személynél mutatták ki a koronavírust, jelenleg viszont 1979 fertőzöttet tartanak nyilván, 759-en meggyógyultak, az elhunytak száma 373. A fertőzöttek mintegy felét, 964 embert ápolnak kórházban, akik közül 50-nél szükséges a lélegeztetőgép alkalmazása - ismertette. Felhívta a figyelmet arra, hogy a járóbeteg-szakellátást csak előre egyeztetett időpontban lehet igénybe venni, vagyis bejelentkezés nélkül senki ne menjen szakorvoshoz.

2020.05.05.3065 fő az igazolt fertőzöttek száma. 709 gyógyult, 363 elhunyt.
Az operatív törzs sajtótájékoztatója


Lehetőség van a hatósági házi karanténban levő személyek elektonikus ellenőrzéséhez. Ez önkéntes. Minden egészségügyi ellátásra telefonon be kell jelentkezni. Ezek fokozatosan vehetők igénybe.

2020.05.04.3035 fő az igazolt fertőzöttek száma. 630 gyógyult, 351 elhunyt.
Aktív fertőzöttnek nevezzük azokat, akik a mai napon betegnek, kezeltnek minősülnek.


Ez 2054 fő. Ebből 1290 a budapesti és környékiek. Ez 63%. Gyógyult, akik a fekvőbeteg ellátásból negatív eredménnyel távoznak. Az időseket továbbra is arra kérjük, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat, és az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat a nekik kijelölt idősávban, 9 és 12 óra látogassák. Fontos a 1,5 méteres védőtávolság tartása és az arc eltakarása a boltokban és tömegközlekedési eszközökön. Az érettségiző diákoknak nagyon sok sikert kívánunk!

2020.05.03.2998 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 629 gyógyult, 340 elhunyt.


A koronavírus okozta betegség kezelésénél alkalmazzák a tapasztalatokon alapuló módszereket, vírusellenes, immunerősítő terápiákat, köztük olyanokat, amelyek megakadályozzák a betegség legutolsó fázisában létrejövő citokinviharnak - a gyulladásos fehérjék fokozott termelésének - a létrejöttét. Alkalmazzák továbbá a vérplazma-terápiát, amikor gyógyultak vérét használják fel a súlyos betegek életének megmentéséhez.

2020.05.02.2942 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 625 gyógyult, 335 elhunyt.
A Pesti úti idősotthonban 38-ra emelkedett az áldozatok száma.


Budapesten és Pest megyében az eddigi kijárási és nyitvatartási korlátozások maradnak hatályban. Itt az állampolgárok kizárólag csak alapos indokkal hagyhatják el otthonaikat.

Az ország többi részén azonban valamennyi üzlet, strand, szabadtéri fürdő, múzeum, állatkert kinyithat és látogatható. Az éttermek, kávézók, büfék, presszók kerthelyiségeiben, teraszain már tartózkodhatnak vendégek és ott elfogyaszthatják a megrendelt ételeket, italokat, de a vendéglátó egységek helyiségeiben csak az ott dolgozók lehetnek bent - mondta Kiss Róbert. (koronavirus.gov.hu)

2020.05.01.2863 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 609 gyógyult, 323 elhunyt.
Az első csatát megnyertük a vírussal szemben.


Az ország központjában a kijárási korlátozások fennmaradnak, viszont a többi helyen új, könnyebb szabályokat, védelmi intézkedéseket vezetnek be. A vízben nem terjed a vírus, tehát ahol megnyitják a strandokat, uszodákat, akkor kérjük, hogy tartsák be a 1,5 - 2m távolságot egymástól.

2020.04.30.2775 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 581 gyógyult, 312 elhunyt.
Orbán Viktor: Újraindul az élet Magyarországon
Isten éltesse az édesanyákat!


A Kormány elrendelte, hogy a kórházparancsnokok hatásköre ezentúl nem csak a kórházakra, hanem a legalább 200 férőhelyes idősotthonokra is kiterjed, tehát ott is joguk van felügyelni az egészségügyi készletgazdálkodást. Az intézményparancsnoki jogkörben eljáró kórházparancsnokok, ahogy a kórházakban, úgy az idősotthonokban sem hozhatnak döntést ápolási, gondozási és orvos szakmai kérdésekben - az erről szóló kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben.

Több higiéniai szabálytalanságot tapasztaltak az ellenőrök a Pesti úti idősotthonba; egymilliós büntetést kapott az intézmény – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala szerdán az MTI-vel. Nincs kijelölt helyiség és tárgyi feltétel az ápolási eszközök tisztítására, fertőtlenítésére, a szobavécé tisztítása, fertőtlenítése például a zuhanyozókban történik – sorolták. A szennyesgyűjtő helyiség rendezetlen, áttekinthetetlen volt; kézmosó van, de a csap és környéke nem hozzáférhető, a takarításra szolgáló eszközök nem azonosíthatók, a felületfertőtlenítés és a takarítás folyamata nem nyomon követhető – tették hozzá... (magyarnemzet.hu)

2020.04.28.2649 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 516 gyógyult, 291 elhunyt.
Egyenletesen nő a fertőzöttek száma.


Kezdődnek az átvészeltségi kutatások. Fontos tudnunk, hogy milyen a lakosság átfertőzöttsége. Az orvosok és az ápolók egészségének megvédése továbbra is az egyik legfontosabb feladatunk.Szijjártó Péter helyzetjelentése a Parlamentből
a Kína-Magyarország légihíddal kapcsolatban.


Folyamatosak a szállítások a kínai nagyvárosokból. Köszönettel tartozunk a kínaiak mellett a kazakok és azeriaknak a technikai leszállás biztosításáért. Fontos, hogy napi szinten érkezzen utánpótlás egészségügyi védőfelszerelésből.

2020.04.27.2583 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 498 gyógyult, 280 elhunyt.


A házi karanténok száma 9829. 1286 szabálysértési szankciót foganatosítottak. 931 főt gyógyítanak korházakban. A pamutból készült maszkot használat után ki kell mosni. 60 fok felett elpusztul a vírus.

2020.04.26.


2500 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 485 gyógyult, 272 elhunyt.
Orbán Viktor miniszterelnök úr előzetes bejelentés nélkül ellenőrzést tartott


az ajkai Szent Imre kórházban. 86 intenzív ágyat alakítottak itt ki a szokásos 6 helyett. 927 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára.

Ledia Lazerri a WHO irodavezetője Magyarországon: Nagyon következetes a magyar kormány a járvány megelőzében. Magyarország élőben láthatjuk Velkovics Vilmossal. (Járvány Magyarországon 3. rész HÍR TV-ben)

2020.04.25.


2443-ra nőtt a koronavírusos betegek száma. 458 gyógyult, 262 elhunyt.
Május 3-ig változatlanul hatályban maradnak a koronavírus-világjárvány miatt elrendelt,


jelenlegi korlátozó szabályok, így az ország egész területére érvényes kijárási korlátozás is. A kijárási korlátozások helyett új szabályokat alkot a kormány és fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindítható lesz az élet – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök úr. (koronavirus.gov.hu)Ingyen elérhetővé teszik a tömeg-lélegeztetőrendszer dokumentációját
Százak életét mentheti meg a magyar találmány


2020.04.24.


2383-ra nőtt a koronavírusos betegek száma. 401 gyógyult, 250 elhunyt.
Müller Cecília országos tisztifőorvos: Biztató magyar kutatások folynak.


Magyarországon elsőként egy súlyos állapotú betegnél beadásra került egy vérplazma, amelyet már felgyógyult betegnél nyertek. Nagy valószínűséggel a koronavírusból felgyógyult vére már tartalmazza az ellenanyagokat. Ez több részletben történik. (koronavirus.gov.hu)

2020.04.23.


2284-re nőtt a koronavírusos betegek száma. 390 gyógyult, 239 elhunyt.
Napról napra nő a fertőzöttek száma!


Országszerte folyamatos az idősotthonok fertőtlenítése. Ahol még nincs fertőzött, ott megelőző jelleggel végeznek majd fertőtlenítést a szakemberek. A házilag készített pamut maszkokat érdemes hatvan, vagy magasabb hőfokon mosni. A Magyarországra érkező maszkok elsősorban az egészségügyi dolgozók védelmét szolgálják.

A társasházat nem kötelezik semmire, ha ott egy, vagy több lakónál kötelező házi karantént rendelnek el. A lakás bejáratára kerül a piros színű figyelemfelkeltő cédula, a társasház bejáratánál pedig egy sárga felirat jelzi, hogy abban a házban vannak fertőzöttek. A közös tereket - lépcsőház, korlát, lift - érdemes átfertőtleníteni. (koronavirus.gov.hu)

2020.04.22.


2168-ra nőtt a koronavírusos betegek száma. 295 gyógyult, 225 elhunyt
Megfelelő az a tesztelési mód, amit Magyarország követ


Az Egészségügyi Világszervezet magyarországi képviselője szerint megfelelő számú és megalapozott az a tesztelési mód, amit Magyarország követ – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

2020.04.21.2098-ra nőtt a koronavírusos betegek száma. 287 gyógyult, 213 elhunyt.
Csak közösen tehetünk a járvány lassításáért!


A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára. Matematikai modellezésen alapuló becslés szerint május 3-ára "fut csúcsra a járvány". Ez azt jelenti, hogy a megbetegedések száma a továbbiakban nem növekszik, hanem "egyfajta plató keletkezik", "több napig ugyanannyi megbetegedésszámot, illetve pozitivitást regisztrálnak", de azt "nem tudjuk megmondani, hogy ez a várt plató meddig tart". Csak közösen tehetünk a járvány lassításáért! (koronavirus.gov.hu)

2020.04.20.1984-re nőtt a koronavírusos betegek száma. 267 gyógyult, 199 elhunyt.
Müller Cecília: Az országban 19 idősotthonban van jelen a koronavírus.


Legalább egy hétig nem volt orvos a fővárosi Pesti úti idősotthonban. Nyolc budapesti intézményben, valamint Tökölön, Sződligeten, Borsodnádasdon, Nagymágocson, Mezőszilason, Győrben, Töltéstaván, Csákánydoroszlón, Bodajkon, Dabason és Seregélyesen. Több intézményben csak egy-egy megbetegedést regisztráltak, azt is az ápolók körében.

A légkondicionálókon keresztül is terjed a vírus, de úgy látja, egy átlag háztartásban, illetve az autóban a szokásos karbantartás elvégzése mellett nem jelent különösebb kockázatot a használata.

Erre készül fel az egészségügyi rendszer technikailag. Folyamatos az egészségügyi dolgozók oktatása is online, illetve úgynevezett blended learning - vagyis az online és a hagyományos módszert ötvöző - képzés keretében. 2822 orvos, 8803 ápoló és 659 önkéntes kezdte el a képzést, 1668 orvos, csaknem 6 ezer ápoló és 350 önkéntes pedig már sikeres záróvizsgát tett. (MTI)

2020.04.19.Tedros... WHO? Egy kis földrajzóra ehhez a témához.


Az amerikai elnök durván nekiment a WHO-nak és megvonta a támogatást a szervezettől. A dolgok hátterében a WHO főigazgatója, dr Tedros. Ki is ő?

2020.04.19.1916-ra nőtt a koronavírusos betegek száma. 250 gyógyult, 189 elhunyt.
Fokozatosan emelkedik a járványgörbénk. Magyarország még a járvány felszálló ágában van.


Az idősotthonok folyamatosan készülnek a járvány elleni védekezésre. Azokra az egészségügyi intézményekre is kiemelten kell figyelni, ahol koronavírusos betegeket gyógyítanak. A közelgő érettségi kapcsán Müller Cecília elmondta, az érettségi helyszínére lehetőleg gyalog menjen a diák. A tömegközlekedési eszközökön utazva viseljen maszkot. Ha autóval megy - és többen utaznak - akkor is ajánlatos a maszk viselése. Megérkezéskor pedig minden esetben mossanak kezet, fertőtlenítsenek.Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. április 19.)


A kezdődő pollenszezonnal összefüggésben az országos tisztifőorvos azt javasolja, hogy aki allergiás, inkább maradjon otthon, így az allergén hatásokkal szemben jobban tud védekezni. A szokásos gyógyszereket, kezeléseket időben el kell kezdeni, így tartva egyensúlyban ezt a krónikus állapotot - tette hozzá. Azt tanácsolta, ebben az időszakban az allergiások mossanak gyakrabban hajat és ágyneműt, mert ezekben könnyebben és nagy nagyobb számban ragadnak meg a pollenszemcsék. (koronavirus.gov.hu)

2020.04.18.1834-re nőtt a koronavírusos betegek száma. 232 gyógyult, 172 elhunyt.


Katonáink 11 cégnél az alapvető élelmiszer biztonság fenntartásában vesznek részt. A vegyvédelmi zászlóalj befejezte a Pesti úti idősotthon mentesítését. Több mint 51 kórháznál katonai kórházparancsnok vannak. 104 vállalatnál ott vannak a honvédelmi irányító törzsek. (koronavirus.gov.hu)Szilágyi János felgyógyult a koronavírus fertőzésből Kiskunhalason.


Tirolban dolgozott a téli szezonban, és március 10 körül érezte, hogy beteg. Nagyon betegen jött haza, és azonnal karanténba került. Elmondja a videón, hogy soha még ilyen rosszul nem érezte magát. Nagyon fájt a feje. Nem kapott levegőt. Az izületei nagyon fájtak. /Halas Tv - Napi Mozaik - 2020.04.09./

2020.04.17.1763-ra nőtt a koronavírusos betegek száma. 207 gyógyult, 156 elhunyt.


A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára. Az önkormányzatok most hétvégén is dönthetnek a közterület-használatról. Fontos az orvosok és a hozzátartozók együttműködése a hazabocsátott betegek ügyében. (koronavirus.gov.hu)

2020.04.16.1652-re nőtt a koronavírusos betegek száma. 199 gyógyult, 142 elhunyt.


12 737 házi hatósági karanténban. 38 489 mintavétel. A legfertőzöttebb Fejér, Budapest, Pest megye. Információs vonalak: 0680277455; 0680277456; koronavirus@bm.gov.hu (koronavirus.gov.hu)A KORONAVÍRUSRÓL 2015-ből RAI 3 olasz TV műsorából


Lázban tartja Olaszországot a RAI olasz állami televízió egy 2015-ből előkerült tudományos, ismeretterjesztő riportja, ami arról szól, hogy kínai tudósok kísérleti céllal denevérek véréből mesterséges szuper-koronavírust állítottak elő laboratóriumi célra, amely az ember tüdejét támadja. Köszönet a videó lefordításáért a Pesti Srácok -nak.

2020.04.15.1579-re nőtt a koronavírusos betegek száma. 192 gyógyult, 134 elhunyt.


A Pesti úti idős otthonban a fertőzöttek száma 212 és az elhunytak száma 13 főre nőtt. Csak közösen tehetünk a járvány lassításáért! (koronavirus.gov.hu)

2020.04.15.

Ezzel a két szóval a világból is kiüldözhetjük az ellenzéket

Néhány napon belül két kórház főigazgatóját menesztette Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter, és a balliberális sajtó máris könyékig tunkol a témában: szokásos stílusukban osztják az észt és karaktergyilkolják a minisztert. Pedig csupán arról van szó, hogy ismét fogalmuk sincs arról, mi történik. Éspedig azért, mert nem értik, mit jelent, miért fontos ez a két egyszerű, magyar szó: kötelesség, felelősség.

Csernavölgyi Istvánt, a Fejér megyei kórház főigazgatóját azért váltották le a napokban, mert nem tájékoztatta az illetékes hatóságokat hat koronavírus-fertőzött haláláról. A kirúgott vezető maga is elismerte, hogy az elektronikus adatszolgáltatás csúszott, ám úgy vélte, ez adminisztrációs feladat, ami nem az ő hatásköre, felelőssége.

Cserháti Pétert, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatóját pedig azért menesztették, mert nem hajtotta végre a miniszteri utasítást: az általa vezetett intézményben nem szabadított föl ágyakat a koronavírusos betegeknek. Pedig a kiválóan felszerelt fővárosi, Budakeszi úti rehabilitációs központban több mint négyszáz olyan ágy van, amelyhez közvetlenül orvosi oxigén jut. (pestisracok.hu)

2020.04.14.

1512-ra nőtt a koronavírusos betegek száma. 122 gyógyult, 122 elhunyt.

Több mint 14 ezren vannak karanténban. A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Kérünk mindenkit, hogy tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat, amelyeket a kormány határozatlan időre meghosszabbított. A járműveken utazva tartsuk be az 1,5 m távolságot egymás között!Jézus Gyógyítása (COVID-19)


Lee a kórházban volt halálos állapotban a COVID-19 miatt. Rákötöttek az infúzióra, és mindennel próbálkoztak. Emlékszem azokra az éjszakákra, és kiáltottam Istenhez, hogy segítsen nekem. Azt is kértem Tőle, hogy természetfeletti erővel gyógyítson meg...

2020.04.13.Ne menjetek locsolni. Virtuális locsolás és igazi sonka otthon!
Kalapács és tánc esetét meséli el az orvos.


Ebben a videóban azt láthatjátok, hogy milyen stratégiákat lehet használni ahhoz, hogy a járvány ne nőjön nagyra, de a gazdaság se károsodjon sokat. A titok nyitja a korai hatékony döntések. Idősekre és a krónikus betegségekkel rendelkező személyekre kell odafigyelni elsősorban. Vállalható-e, hogy azért haljanak meg betegek, mert nincs elég eszköz, miközben a járványt nem lassítjuk?

Új Zélandon az emberek nem hagyhatják el a lakásukat, és ezt az emberek betartják. A rendőrség pedig ellenőrzi. Ők a kalapácsot teljes erővel használják. Magyarországon négyszer több a napi növekedés aránya. Új Zéland +29, Magyarországon +120. A teljes halálozás Magyarországon húszszorosa az Új Zélandinak, és az új halálesetek száma pedig négyszeres. A gyógyultak száma majdnem négyszer több ott.

2020.04.13.Szijjártó Péter: A vírus nincs tekintettel az ünnepeinkre,


ezért a Kína-Magyarország légihídnak húsvétkor is üzemelnie kell - a kórházak, a rendelők, valamint a rendőri és katonai egységek egészségügyi eszközökkel történő biztonságos ellátásáért. Kitért arra is, hogy a kínai vámszabályok tovább szigorodnak a minőségre vonatkozó előírások garantálásáért, mindezekhez alkalmazkodva történik az újabb szállítmányok előkészítése.

1458-ra nőtt a koronavírusos betegek száma. 120 gyógyult, 109 elhunyt. A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Kérünk mindenkit, hogy tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat, amelyeket a kormány határozatlan időre meghosszabbított. (koronavirus.gov.hu)

2020.04.11.1310-re nőtt a koronavírusos betegek száma. 115 gyógyult, 85 elhunyt.
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19).


A Pesti úti idősek otthonában eddig összesen 198 igazolt koronavírus-fertőzött van. A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon.

Mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat, amelyeket a kormány határozatlan időre meghosszabbított. Különösen kérjük a budapestieket, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött. Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérjük az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét. Csak közösen tehetünk a járvány lassításáért! (koronavirus.gov.hu)

2020.04.10.1190-re nőtt a koronavírusos betegek száma. 112 gyógyult, 77 elhunyt.
Az operatív törzs sajtótájékoztatója


Már közel 30 000 laboratóriumi vizsgálatot végeztünk. Elsősorban az idősek veszélyeztetettek, és azok, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Fontos, hogy az idősek otthonára fókuszáljunk. Az ország teljes területére ellenőrzéseket rendeltem el.

2020.04.09.Orbán Viktor miniszterelnök kijárási korlátozással kapcsolatos bejelentése


2020.04.08.

Nem jól tudtuk? Kicsit foglalkozunk egy ostobasággal,
majd megnézünk egy sokkoló új elméletet, mely akár áttörést is hozhat...

Feltűnést kereső emberek, akik igazán komoly tudományos munkát nem végezve soha, vágynak egy kis hírnévre most.

2020.04.08.895-re nőtt a koronavírusos betegek száma. 94 gyógyult, 58 elhunyt.
Müller Cecília: Az idősotthonok nem fogadhatnak látogatót, és nem vehetnek fel újakat.


Fokozottan fogják ellenőrizni ezek betartását. 112-es számon lehet bejelenteni, ha valakinek szomszédja házibulit tart. Ez most különösen aktuális. A rémhírterjesztés büntetendő. Kijárási korlátozás miatt az elvált szülők egymással beszéljék meg a helyzetet.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. Különösen kérik a budapestieket, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött. Fokozottan figyeljünk idős hozzátartozóinkra!

Bármilyen szappan vagy mosószer hatékony ellenszere a vírusnak, mert a habja feloldja ezt a zsírréteget Fontos, hogy 20 másodpercig vagy tovább jó habosra dörzsöljük a kezünket. Utána a fehérje molekula magától feloldódik és eltűnik. (MTI)Az operatív törzs tájékoztatója a koronavírussal kapcsolatos fejleményekről
744-re nőtt a koronavírusos betegek száma. 67 gyógyult, 38 elhunyt.


A fővárosban a kijárással kapcsolatos szabályokat sokan megszegik. Vasárnapra a szabályszegések száma duplájára emelkedett a szombatiéhoz képest. A járvány lassítása érdekében a szabályok betartása közös ügyünk. Nem kell parkolási díjat fizetni, mely sok embernek segített. Fokozottan figyeljünk idős hozzátartozóinkra!

2020.04.05.BCG - Sokan vagyunk vele beoltva. De vajon megvéd?


2020.04.04.Közel húszezer tesztet végeztek már el. * Teljes cikk itt!
Az idősotthonokban a fenntartók felelőssége is
az elrendelt járványügyi intézkedések végrehajtása

678-ra nőtt a koronavírusos betegek száma. 58 gyógyult, 32 elhunyt.

A tavaszi jó időben is kerülni kell a csoportos szabadidős tevékenységeket. Lehetőleg mindenki egyedül mozogjon. Zárt közösségben még jobban kell figyelni egymásra, mert ott nehezebben kezelhető, ha bekerül a vírus. A tisztifőorvos jelentési kötelezettséget rendelt el az intézmények felé pozitív eset diagnosztizálása esetén. Felkészültek arra is, ha egy szülés előtt álló kismamáról kiderülne, hogy fertőzött.

Lakatos Tibor ezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője, elmondta: 6 repülőnyi orvostechnikai és védőfelszerelés érkezett, ezek számbavétele folyamatosan zajlik, de továbbra is folyik a kórházak védőeszközökkel való ellátása. A lefoglalt szálláshelyeket szükség esetén igénybe tudják venni, de nem a betegek kezelésére, hanem az orvosok, ápolók elszállásolására. (magyarnemzet.hu)

2020.04.02.Az operatív törzs tájékoztatója a koronavírussal kapcsolatos fejleményekről.
585 fertőzött, 42 gyógyult, 21 elhunyt.


Az autót is tisztítsuk meg azokon a helyeken, amiket rendszeresen megfogunk. A munkahelyen, a tömegközlekedési eszközökön is tartsuk be a 1,5 m távolságot! Mossunk alaposan kezet többször! Aki teheti kerékpárral járjon dolgozni, vagy bevásárolni.Dr. Herczeg Andrea: Vírusokról, lázról, gyógyszerekről, ajánlások a következő hetekre


2020.04.01.Hogyan védekezzünk a vírus ellen otthon és a munkahelyünkön?


525 fertőzött, 40 gyógyult, 20 halott. Tartsuk be a munkahelyünkön és utazás közben is a 1,5 m szociális távolságot! A munkahelyünkön is mossunk kezet! Ha hazaérkezünk, és még be is vásárolunk, akkor már az előszobában fertőtlenítsük le a tenyerünket. A ruházatunkat már ott tegyük le, és újra mossunk kezet! Cseréljünk ruházatot!...A személyes kontaktusok számát kell csökkenteni! Óvjuk szeretteinket!

2020.03.30.Egy várpalotai koronavírus-gyanús beteg írta le tapasztalatait.
Egy hatalmas főhajtás az egészségügyi dolgozóknak, azon belül is az ajkaiaknak.


"Az ajkai kórházba hoztak a héten koronavírus gyanúval. Röntgent készítettek, ami tüdőgyulladást állapított meg. Ma, szombaton megjött a teszt (koronavírus) eredménye, és negatív lett. Ha holnap a második teszt eredménye is negatív lesz, akkor a jövő héten hazamehetek. Az egészségügyi ellátás 200%-os. Mindenki nagyon lelkiismeretesen végzi a munkáját. A műszakjukban végig beöltözve vannak az orvosok és az ápolók, a takarítók szintén. Egy szobában csak egy beteg lehet. Az ajtó éjjel-nappal zárva van.

Ha be akarnak jönni – ételosztás vagy vizit miatt - kopognak. Nekem fel kell vennem a maszkot, és jeleznem, hogy bejöhetnek. Minden steril, mindent fertőtlenítenek, az ételt is. Minden külön zacskózva van, légmentesen. Az evoeszközök eldobhatóak és minden étkezéshez újat kapunk. Ami megmarad, az veszélyes jellel ellátott szemetesbe kerül. Kár, hogy ezt csak az látja, aki bekerül. Jó lenne, ha mindenki komolyan venné az intézkedéseket, és jobban tisztelnék az egészségügyben dolgozókat, nagyon nem könnyű nekik." (infopapa.hu)

2020.03.30.Az operatív törzs tájékoztatója a koronavírussal kapcsolatos fejleményekről


447 fő fertőzött, 34 gyógyult, 15 elhunyt. Ne fogdossuk össze a boltban az árukat! Lehetőleg csomagolt árut vegyünk. Az idősek az áru átvétele után is mossanak kezet. Az idős rokonunkhoz, ismerősünkhöz ne menjünk be! Csak közösen tehetünk a járvány lassításáért.Mi a különbség baktérium és vírus között? Vírus vagyok. Ismerd meg az ellenséget!
Hogyan tudunk védekezni a vírusok ellen? Maradjunk otthon!


2020.03.28.Tízezer üvegnyi Béres Cseppet ajánlott fel a Béres Gyógyszergyár Zrt.


2020.03.27.Orbán Viktor: kijárási korlátozást vezetünk be Magyarország egész területére


A miniszterelnök úr szerint a magyarok fegyelmezetten a társadalmi érintkezések számát egytizedére csökkentették. Az élelmiszerboltokba és a patikákba a 65 év felettiek reggel 9 és 12 óra között mehetnek...

Továbbra is lehet a gyerekeket iskolába vinni kis csoportokban, az önkormányzatok is kijelöltek ilyen célra óvodákat. "Ki lehet menni a szabadba, de nem lehet csoportosulni." Szabálysértésnek minősül, ha valaki megsérti a szabályokat.

"Segítséget a kínaiktól és a Türk Tanácstól kaptunk eddig, de ettől még maradunk az EU tagjai. Vizsgálni kell, hogy hol voltak január-februárban az unió több száz fős járványügyi szakemberei."

Orbán Viktor interjúját azzal zárta, hogy a kórházak élére hétfőtől kórházparancsnokok kerülnek, akiknek elsődleges feladatuk az lesz, hogy betartassák a járványügyi előírásokat, valamint a személyi kérdések és a készletgazdálkodás menedzselése lesz a feladatuk. (pestisracok.hu)

2020.03.26.261-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.


Az eddigi 21 főről 28–ra nőtt a gyógyultak száma is. A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat. (koronavirus.gov.hu)

2020.03.25.226-ra nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, és elhunyt egy brit beteg


Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 226-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, továbbá elhunyt egy brit beteg. A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés.

Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.

A hazánkban beazonosított új koronavírus-fertőzöttek száma: 226 fő. Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 212 magyar állampolgár. Csak közösen tehetünk a járvány lassításáért! (koronavirus.gov.hu)

2020.03.24.Öt hete él karanténban Milánóban egy magyar nő és a családja


2020.03.23.Íme a koronavírusnak drukkoló 52 ellenzéki, aki ma nemmel szavazott


Gyurcsány Ferenc DK, Jakab Péter Jobbik, Tordai Bence Párbeszéd, Kunhalmi Ágnes MSZP, Vadai Ágnes DK, Szabó Timea Párbeszéd, Hadházy Ákos független.

Továbbá: Ander Balázs Jobbik, Brenner Koloman Jobbik, Csányi Tamás Jobbik, Dudás Róbert Jobbik, Gyüre Csaba Jobbik, Kálló Gergely Jobbik, Lukács László György Jobbik, Magyar Zoltán Jobbik, Nunkovics Tibor Jobbik, Potocskáné Kőrösi Anita Jobbik, Rig Lajos Jobbi,k Steinmetz Ádám Jobbik, Stummer János Jobbik, Varga-Damm Andrea Jobbik

Bangóné Borbély Ildikó MSZP, Harangozó Tamás MSZP, Hiller István MSZP, Hiszékeny Dezső MSZP, Korózs Lajos MSZP, Mesterházy Attila MSZP, Molnár Gyula MSZP, Molnár Zsolt MSZP, Szakács László MSZP, Tóth Bertalan MSZP, Tóth Csaba MSZP, Varga László MSZP

Arató Gergely DK, Bősz Anett DK, Hajdu László DK, Oláh Lajos DK, Sebián-Petrovszki László DK, Varga Zoltán DK, Varju László DK

Csárdi Antal LMP, Hohn Krisztina LMP, Keresztes László Lóránt LMP, Ungár Péter LMP

Burány Sándor Párbeszéd, Kocsis-Cake Olivio Párbeszéd, Mellár Tamás Párbeszéd, Bana Tibor független, Bencsik János független, Szabó Szabolcs független, Székely Sándor független, Szél Bernadett független (pestisracok.hu)

2020.03.21.Az operatív törzs sajtótájékoztatója * Vigyázzunk egymásra!


130 fölé emelkedett a koronavírus fertőzöttek száma. Rövid időn belül számíthatunk arra, hogy ezek tömegessé váljanak. Az elmúlt 24 órában egy 53 éves beteg halt meg. Mindent meg kell tennünk, hogy a légúton terjedő vírus terjedését lelassítsuk. Magyarország minden részén detektáltak már beteget. A terjedést csökkenteni lehet. Otthon is lehet tornázni, vitamindúsan táplálkozni. Fiatalon is elkaphatják. Maradjunk otthon!

A magyar-szlovák határon 30 km-es körzetben a munkavállalók átmehetnek a szomszédos országba munkáltatói igazolás bemutatásával. Jelenleg 3771 polgár van házi karanténban. Munkatársak 15525 alkalommal hajtottak végre ellenőrzést. Sajnos vannak, akik a karantén szabályait megszegték 94 esetben, és ezzel veszélyeztették a környezetük testi épségét vagy akár életét is. 18 esetben helyszíni bírságot vagy figyelmeztetést alkalmaztak. 76 esetben szabálysértési feljelentést tettek.

2020.03.20.Egyetlen nap alatt 627 halálos áldozatot szedett Olaszországban a koronavírus


Jelentősen növekedett a Covid-19 halálos áldozatainak száma, egy nap leforgása alatt 627-en vesztették életüket a kórban. Csütörtökről péntekre 18%-os növekedés történt a halálos áldozatok számában, mely immáron 4032 főt takar. A legutóbbi rekord a szerdai volt, amikor is 475 halálos áldozatot számlált az olasz egészségügy a vírus következtében, mellyel immáron megelőzte a dél-európai állam Kínát is.

Már több mint 47 ezer regisztrált esete van a koronavírusnak Olaszországban. A megbetegedettek közül 3000-en kritikus állapotban vannak. Eközben Észak-Olaszország egészségügye soha nem látott terhelés alá van helyezve, a kórházak férőhelyeinek a száma lassan véglegesen betelik. (pestisracok.hu)

2020.03.18.Olaszországban nagyon komoly krízishelyzet van. Így fekszenek az intenzív osztályon.
Magyarok előzzük ezt meg! Maradjunk otthon!


Egy európai Wuhant látunk? Lezárások, karantén. Thaiföldön is kezdődik. Igaz, hogy vártak két hónapot, ami alatt az összes létező hiba megtörtént, melyet a járvány idején el lehet követni. Nálunk a Kormány nagyszerűen intézkedik!

2020.03.18.Orbán Viktor hitel-, adó- és járulékfizetési moratóriumot jelentett be


A veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt hetedik napon komoly döntésekről számolt be Orbán Viktor, akinek bejelentése szerint az idei év végéig a magánszemélyek és a vállalkozások is mentesülnek mindennemű hitelfizetési kötelezettség alól. A miniszterelnök többször is megszakította a szerda délutáni kormányülést, mert videókonferenciát tartott más országok vezetőivel a koronavírus-járvány kapcsán: a román és a bolgár miniszterelnökkel, valamint Ausztria kancellárjával is értekezett a kormányfő. A járványügyi és egészségügyi döntések után gazdasági döntések is születtek – mondta a kormányfő. A világjárvány nem csak az emberek egészségét – bár az a legfontosabb – , hanem a munkahelyeket is veszélyezteti.

Az első és legfontosabb döntések a következők:
A magánszemélyek és vállalkozások a mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztjük.
A rövid lejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbításra kerülnek.
A holnaptól felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját, a THM-et, a jegybanki alapkamat plusz 5%-ban maximalizáljuk.
A turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport és kulturális szolgáltatások, valamint a személyszállítás szektoraiban a munkáltatók járulékfizetési kötelezettsége teljes egészében elengedésre kerül, a munkavállalók járuléka jelentősen csökken június 30-ig.

A KATA szerint adózó taxisok átalányadó fizetési kötelezettsége június 30-ig elengedésre kerül. Ezekben az ágazatokban a helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. A turizmusfejlesztési hozzájárulás is elengedésre kerül június 30-ig.
Döntéseket hoztunk a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről. A cél az, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

Igyekeztem a lehető legszabatosabban fogalmazni, mivel ezek bonyolult és nehéz kérdések. Az alaprendeletet, amit most elmondtam önöknek, a mai napon közzé fogjuk tenni, a részletszabályokat pedig holnap ismerhetik meg, a kormány pedig folytatja a munkát – zárta bejelentését Orbán Viktor miniszterelnök. (magyarnemzet.hu)

2020.03.17.Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentette,
sikeresen izolálták az NNK laborjában a koronavírust


A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában sikeresen izolálták a koronavírust, Magyarországon először - jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hangsúlyozta: ezzel lehetőség nyílik a magyarországi vakcinafejlesztésre és új vírusellenes terápiák kipróbálására.

A kórokozót Kiss Zoltán virológus vezetésével sikerült izolálni. A vírust hazai és külföldi kutatók számára élő és nem élő változatban is rendelkezésre bocsátják. Az izoláció a vírus működésének jobb megismerésére is lehetőséget ad - mutatott rá. Felidézte: kutatóik nagy tapasztalatokkal rendelkeznek a jelenlegi vírus korábbi elődeiről is. Elkezdtek tesztelni egy vírusellenes szert is - mondta. (koronavirus.gov.hu)

2020.03.13.Beutazási tilalom lépett életbe Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából, Iránból és Izraelből
Köszönjük a szigorú intézkedéseket. Orbán Viktor miniszterelnök úr bejelentette:


Bezárnak az iskolák. Hétfőtől új oktatási rend lép életbe. Olyan tanítási módokat kell igénybe venni, amelyek nem igényelnek személyes találkozást. A diákok digitális eszközökkel folytathatják a tanulást. A diákjaink jó eséllyel az érettségire is fel tudnak készülni.

A Kormány 10 akciócsoportot hozott létre, többek között feláll egy kutatócsoport is. Megpróbálunk gyógyszert, vakcinát fejleszteni. Több ezer mintavételhez elegendő laborkapacitásunk van. A WHO protokoll alapján jelölik ki a vizsgálandó körét.

Kesztyűből 22 millió, maszkból 1,5 millió áll rendelkezésre és érkezik mintegy 1 millió műtéti maszk. Lélegeztetőgépből és altatógépből 2-2 ezer darab van jelenleg az országban, amely több tízezer megbetegedés esetén is elegendő ellátást nyújt, de újabb gépek beszerzéséről is intézkedett a Kormány. Az igazgatóknak viszont be kell menniük. A tanároknak is folytatni kell az oktatást, de digitális eszközökkel - ismertette.

Az érettségire is fel tudnak készülni a diákok - mondta Orbán Viktor, hozzátéve: jó eséllyel a szokott rendben meg tudják tartani az érettségi vizsgákat. A miniszterelnök azt mondta, ha kell - ahol szükséges - kiscsoportos gyermekmegőrzést is tudnak biztosítani. Ugyanakkor hozzátette: jobb lenne, ha a gyermekek otthon maradnának. Orbán Viktor azt kérte, a gyermekekre ne a nagyszülők vigyázzanak.

Felhívta a figyelmet, hogy a fiatalokat nem veszélyezteti a koronavírus-járvány. Szüleik, nagyszüleik viszont komoly bajba, akár életveszélyes állapotba is kerülhetnek. "Vigyázzunk szüleinkre, vigyázzunk nagyszüleinkre, vigyázzunk egymásra" - fogalmazott a kormányfő. (koronavirus.gov.hu)Figyeljünk idős szeretteinkre! Hasznos tudnivalók itt!


2020.03.11.Lehetőleg maradjunk otthon. Tegyünk meg mindent a járvány gyors terjedése ellen!Köszönjük az orvosok, ápolók emberfeletti munkáját. Ebben a helyzetben legfontosabb az életek megmentése. Egy olasz orvos elmondta, hogy a jól felszerelt olasz Lombardiában is mennyi nehézséggel kellett megküzdeniük az intenzív osztályon. Fogadjunk szót a Kormánynak!

2020.03.11.Veszélyhelyzetet rendelt el a Kormány Magyarország egész területére


Azok a döntések, amiket a Kormány ma meghozott, bizonyos tekintetben példátlanok a rendszerváltás óta eltelt harminc év történetében. A koronavírussal összefüggő legfontosabb döntések:
a Kormány rendkívüli jogrendet hirdetett, bevezetik a vészhelyzetet

beutazási tilalom lép életbe Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból;
a magyarok természetesen hazajöhetnek ezekből az országokból, nekik karanténba kell vonulniuk;
visszaállítják a határellenőrzést a szlovén és az osztrák határon, szerda éjféltől leállítják a repülő-, busz- és a vonatjáratokat;

azok, akik megszegik a karantént, vagy álhíreket terjesztenek komoly bírságra számíthatnak;
felfüggesztik az oktatást az egyetemeken, az intézmények átállnak a távoktatásra;
a Kormány felfüggeszti a külföldi diák-utaztatási programokat;

100 főnél nagyobb beltéri, 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket a Kormány betiltja; ez a munkahelyekre és a bevásárlóközpontokra nem vonatkozik;
a 100 főnél népesebb sportesemények zártkapusak lesznek;

több mint hatvanezer speciális maszk van, ezeket olyan intézményekbe viszik, ahol vannak koronavírussal-fertőzött betegek;
újabb laborokat is bevon a kormány, ha szükséges;
egészségügyi szakemberek szerint a betegség gyerekeknél nem jellemző, így nem indokolt az iskolák bezárása.

Az intézkedések visszavonásig érvényesek.

Vigyázat, már álhírek is terjednek: minden alapot nélkülöző kacsa, hogy Budapestet, vagy a nagyvárosokat lezárná a Kormány

A Kormány célja, hogy mindent megtegyen a megelőzés érdekében. Az emberélet az első! Hiteles és naprakész információk: www.koronavirus.gov.hu

2020.03.04.Elindult az új koronavírus járványról tájékoztató kormányzati honlap és Facebook oldal


2020. március 4-én elérhetővé vált a koronavirus.gov.hu weboldal, valamint ehhez kapcsolódóan egy dedikált Facebook oldal is, amelyek célja, hogy az állampolgárok hiteles információkhoz férhessenek hozzá. Az oldalak, többek között, tájékoztatást nyújtanak arról, hogy mi a teendő megbetegedés esetén (lásd: GYIK – Gyakran Ismételt Kérdések szekció), emellett értesülhetünk az aktuális hatósági intézkedésekről, nyomon követhetjük a járvány terjedését, hasznos információkat érhetünk el a vírus által okozott megbetegedésről, illetve a legközelebbi egészségügyi intézmények elérhetőségeiről. (koronavirus.gov.hu)Az alma jótékony hatása
Minden nap egy alma, az orvost távol tartja.


2020.02.29.Erdélybe is eljutott a koronavírus
Gyakori és alapos kézmosás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése...


Újabb két személynél igazolták a koronavírus-fertőzést – jelentett be pénteken Nelu Tătaru, a bukaresti egészségügyi minisztérium államtitkára. Tătaru szerint a laboreredmények egy 45 éves máramarosi férfi és egy 28 éves temesvári nő szervezetében mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A nőt egy temesvári, a férfit pedig egy kolozsvári központba utalták be.

Az államtitkár elmondta, egyikőjük sem került kontaktusba az országban elsőként megfertőződött Gorj megyei férfival, mindketten nemrég tértek haza Olaszországból. Sem a nő, sem a férfi nem Itália koronavírus-fertőzés miatt karanténba helyezett tartományában, Lombardiában és Venetóban járt, hanem Olaszország más részén. (bocskairadio.org)

2020.02.27.Menczer Tamás sajtótájékoztatója a koronavírussal kapcsolatos információkról
Gyakori és alapos kézmosás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése...


A fuvarozókkal is felvették a kapcsolatot. Kérik a külföldre menőket, hogy tájékozódjanak előtte az ottani vírushelyzetről. Itt lehet regisztrálni és tájékozódni utazás előtt.

Lehetőség szerint jelentkezzen be a célországban működő magyar külképviseletnél is, érdeklődjön az adott államra vonatkozó utazási tanácsaikról.
Ingyenes hívószámok Magyarországon, ha bajban vannak: 06/80/277 455; 06/80/277 456.

A vírus emberről emberre is terjed, ismert gyógymódja jelenleg nincs, ez idő szerint csak a tünetek kezelését tudják megoldani. A megbetegedés kellő körültekintéssel kerülhető el, az ellene való védekezés a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges. (gyakori és alapos kézmosás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése, nyers vagy ismeretlen eredetű hús – és tejtermékek fogyasztásának mellőzése). (konzuliszolgalat.kormany.hu)

2020.02.27.Egész Európa felkészült az esetleges járványra
Politikai fegyverként is veszélyes lehet a koronavírus


Világszerte, így kontinensünkön is a koronavírus terjedése a fő téma ezekben a napokban. Olaszországban a fertőzés következtében tizenketten haltak meg, és elérte a négyszázat a fertőzöttek száma az olasz polgári védelmi hatóság vezetője, Angelo Borrelli szerda esti adatai szerint. Horvátországban újabb fertőzöttet találtak, időközben az első beteg fivére is elkapta a kórt, és megjelent a betegség Észak-Macedóniában is. A határok lezárását továbbra sem javasolja az Európai Bizottság, de a koronavírus miatt még inkább hajlandó lenne szemet hunyni az olasz gazdaság hiányosságai felett... (magyarnemzet.hu)

2020.02.25.Az olasz helyzet, és mitévők legyünk?
Az iskolák ne szervezzenek ide osztálykirándulást!
Nincs gyógyszer, csak az immunrendszered védhet
Hogyan védekezik a szervezetünk?


2020.02.01.Drábik János: 5G és koronavírus ÖSSZEFÜGG! Központja és első tesztvárosa Wuhan


2019.08.05.

Már az 5G első genfi sérültjeiről számol be a svájci lap
"Mint egy mikrohullámú sütőben!"


Egy Genf központjában lévő épület ötödik emeletén egy lakásban gyűltek össze az ugyanazon a környéken élő lakók. Ami közös bennük, az az álmatlanság, a fülzúgás és a fejfájás, és egy sor megválaszolatlan kérdés. Az 5G technológiáért folyik a háború, de a káros hatásokról senki nem beszél!

A legfiatalabb, a 29 éves Johan Perruchoud 11 éve él ott, és nem az a típus, aki az invazív technológiával kapcsolatban bármiféle gyűlöletet terjesztene. Ő egy egészséges, aktív és pozitív fiatalember, aki mindössze négy év után tért vissza New Yorkból, és videókat illetve filmeket készít a médiának vagy magánszemélyeknek, és gyakran a szobájában dolgozik a számítógépével.

Neki és a szomszédjának az egész dolog áprilisban kezdődött. "Soha nem volt problémám a Wi-Fi-vel vagy ilyesmivel, és soha nem volt problémám az alvással, és aztán hirtelen nehezen tudtam elaludni. Különösen otthon éreztem - hogyan is mondjam... mintha egy mikrohullámú sütőben lennék. Nem éreztem magam jól a házban, mintha szellemek vettek volna körül." (Forrás: Illustre.ch / EMFacts.com)

David Icke az 5G katonai eredetéről, hatásairól és veszélyeiről tárja fel az igazságot

Az 5G egy fegyver, ez egy katonai technológia, amit tömegoszlatásra használtak, hiszen a bőr rétegeiben okoz égető érzést a magas frekvencia. A DNS a tudomány mai állása szerint és mára bizonyítottan frekvenciákat fogad és továbbít. De a mi szervezetünk is egy elektromágneses frekvencián működő egység, benne az agyunk és a szívünk is. Vajon milyen hatással van rá, ha ezt az egységet és frekvenciát megbontjuk és folyamatos zavarnak tesszük ki. Igen a válasz: mentális, fizikai rendellenesség, betegség...

2020.01.30.Vendégünk Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő
Sok álhír jelenik meg a koronavírussal kapcsolatban


Összehívta az egészségügyi világszervezet vészhelyzeti bizottságának ülését a WHO főigazgatója a tüdőgyulladást kiváltó, eddig kínai adatok szerint 132 ember halálát okozó korona vírus miatt. A szakember azt közölte, hogy a több mint 6000 megbetegedés többségét Kínában észlelték, és mindössze az esetek egy százalékát, 68 fertőzést jelentettek 15 másik országból. (hirado.hu)

2020.01.23.Mérföldkőhöz ért az orvostudomány a Parkinson-kór kezelésében - Teljes cikk itt!


Szegeden végezték el tegnap a legmodernebb agyi pacemaker beültetését az idegsebészeti klinika hibrid műtőkomplexumában. Az eddig beültethető agyi pacemakerekhez képest az alig két hete elérhető eszköz nemcsak az agy elektromos stimulálására, hanem az agyi aktivitás mérésére és rögzítésére is alkalmas – tudtuk meg Klivényi Pétertől, a neurológiai klinika igazgatójától.

A tegnap Szegeden megoperált idős férfi olyan Parkinson-kóros beteg, akinél a gyógyszeres terápiával már nem tudtak érdemi javulást elérni az állapotában, ezért javasolták neki az operációt...

Az agyi pacemaker-beültetést, a mélyagyi stimulációt Valálik István alkalmazta először hazánkban 1998-ban. A jelenleg a Szent János-kórházban dolgozó idegsebész az elmúlt 20 évben több mint négyszáz ilyen beavatkozást végzett. Mint lapunknak elmondta: az agyi pacemaker-beültetés többféle mozgászavar kezelését is forradalmasította... (magyarnemzet.hu)

2019.12.10.Ellenzéki tisztogatás a Szent Margit-kórházban! - Teljes cikk itt!


Csókay András is megszólalt! Vizsgálatot rendelt el Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Szent Margit Kórházban történtek miatt, miután Imreh Domonkos főorvos elbocsátását követően további hét sebész orvos távozott az intézményből. A kórház vezetője szakmai és magatartásbeli tényezőkkel is indokolta a nyugdíjkorhatárt elérő sebész felmentését, volt kollégája, Csókay András azonban úgy véli, megindult az 50-es évek mintájára a kormánypárti és jó szakemberek kinyírása.
Petíciót tettek közzé a világhálón Álljunk ki a Szent Margit Kórház sebészeiért! címmel az egészségügyi intézményből egyszerre távozó nyolc szakember érdekében a kórház jelenlegi és volt betegei. – Évtizedeken át életeket mentett ez a csapat, előítéletek nélkül emberségből, mert erre tették fel az életüket. Most mégis el kell menniük. Bízunk benne, hogy meghallják az illetékes fülek és megértik, hogy szükségünk van rájuk – fogalmaztak.
A kórház főigazgatója, Badacsonyi Szabolcs november 29-i döntésének következményeként – miután Imreh Domonkos osztályvezetőt felmentette a további munkavégzés alól – az intézmény sebészeti és annak ügyeleti rendje gyakorlatilag összeomlott. Az akut ügyeletet lemondták, számos műtétet pedig elhalasztottak, ezzel egyidejűleg komoly veszély fenyegeti Óbuda-Békásmegyer, illetve az agglomeráció mintegy 180 ezer fős lakosságának sürgősségi ellátását... (valovilag1.blogspot.com)

2019.10.05.Világszínvonalú idegsebészeti műtőket adtak át Szegeden


Palkovics László azt mondta, a magyar egészségipar évente 5-6 százalékos növekedést ér el, a szabadalmi bejelentések több mint egyharmada erről a területről származik. A magyar gazdaság utóbbi negyedéves 5,2 százalékos növekedése jelenősen meghaladta az uniós és a német adatokat is. Ez a high tech gyártó és szolgáltató szektor eredményének köszönhető – hangsúlyozta a politikus. Hozzátette: a magyar exportban – uniós összevetésben – a legmagasabb a high tech hozzáadott érték. (mindenszo.hu)

2019.09.26.Csókay András: "Az ikerpár mindkét tagja túl van a közvetlen életveszélyen"


Az egyik gyermekre mondhatjuk, hogy nagyon jól van, fut-szalad – és többek között a "Tavaszi szél vizet áraszt" népdalt énekli. A másik kislány lábadozik – vagyis túl van a közvetlen életveszélyen. Ugyanakkor most néz elébe annak, hogy teljesen fel kell ébrednie, és szakemberek segítségével egy hosszú rehabilitáció előtt áll.
Nem tudjuk pontosan prognosztizálni, hogy mikor fog teljesen felébredni, sajnos a súlyos koponyasérülteknél ez nem lehetséges. Kell érte imádkozni, de most már talán nem az életéért, hanem a jobbulásáért. Minden imát köszönünk. (777blog.hu)Dr. Csókay András idegsebész, agykutató imádságáról


Mindig imádság közben jutottak eszembe azok a sebészi ötletek, amelyek előbbre vittek tudományterületemen, az idegsebészetben. Eddigi életem során több saját tapasztalatom is volt, mely mintegy igazolja az ima erejét a gyógyításban. Az orvostudomány alapja a kételkedés. Mindig az visz előre, ha egy páciens rosszabbodó állapotára azt mondjuk: Nem feltétlenül kell, hogy így legyen, bár az eddig tanultak és tapasztaltak alapján ez a romló folyamat sajnos várhatóan előrehalad.
De mit lehetne még tenni? Ezen a ponton a gyógyító fontos elágazáshoz érkezik. Újra és újra átgondolja a kórfolyamatot és a terápiás lehetőségeket, miközben valami új gondolatot remél, vagy mély imádságba merül, és megpróbálja az egészet átadni Istennek abban a reményben, hogy tőle kaphat választ a problémára. A Krisztusra való figyelő imádság közben jöhet egy új gondolat: "Próbáld meg még ezt vagy azt!" Ebből lehetnek aztán egészen apró kis gyógyító ötletek vagy akár világraszóló felfedezések az orvostudományban. (NemzetBölcső)

2019.08.02.Sikeresen szétválasztották a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket a magyar orvosok.


Az operációt a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány 35 fős orvos-egészségügyi csapata vezette. A világon ugyanis csak ők vállalták a kockázatos műtétsorozatot. 30 órán át tartott az operáció. A két hároméves kislány állapota stabil, de folyamatos megfigyelés alatt vannak. (hirado.hu)Egy onkológus doktornő mindennapjai: Dr. Hódi Veronika
"Ne félj, csak higgy!" (Mk 5:36b)


Hogyan telnek egy onkológus doktornő mindennapjai, aki a hívatása mellett igyekszik feleség és három kamasz édesanyja lenni? Hogyan történt, hogy az orvosi pályán pont azt a területet választotta, ahol talán a legtöbb fájdalommal, veszteséggel szemebesül naponként? Honnan van az erő folyton újra kezdeni, gyógyítani, kezelni, ha kell vigasztalni, bátorítani? Mit segít a hit, amelyet ott őriz a szívében, és amely hitet naponként képviseli betegei és munkatársai között? Ezekről és sok minden másról beszélgetünk a Szombathelyen élő Dr. Hódi Veronika onkológus szakorvossal! Fogadják szeretettel mai adásunkat! (Beke László)"Krisztusért kérünk, béküljetek meg az Istennel!" (2Kor5:20b)
Hitünk erősítésére osztom meg ezt a bizonyságom. Háladalunk itt!


Csodálatos imameghallgatást tapasztaltunk meg már többször is. A Biblia alapján imádkozunk rendszeresen, és kértük az Urat, hogy a fülemmel ne kelljen műtétre menni. Hála az Úrnak, hogy a perforációt /kiszakadt dobhártya/ Ő gyógyította be, ami nem gyógyult meg egész éven át 2012-ben. 2014.03.19-én pedig 4 hetes fülgyulladás után teljesen gyógyultnak mondta a doktornő. Mielőtt elmentem délelőtt az ellenőrzésre, a férjem rátette a kezét a fejemre, és mondta, hogy az Úr indította, hogy imádkozzon értem, mert meggyógyít az Úr a Márk 16:17-18 alapján. Dicsőség és hála az Úré örökkön örökké! Halleluja! Jézus él! (Varga Istvánné/Makai Rozália)Betegség, egészség a Biblia tükrében - Mézesné Dr. Marozsán Ibolya bel- és tüdőgyógyász kardiológus, lelkész feleség előadásaHatékony gyógymód, hasznos tanácsok influenza ellen!


Tanácsok arra az esetre, ha nem veszed igénybe az új influenza elleni oltást:
Ezt az anyagot egy kanadai orvos tanácsolta, melyek segíthetnek az influenza elkerülésében. Annak is érdemes alkalmaznia, aki beoltatta magát (valamelyik) influenzavírus elleni vakcinával, mivel egyrészt a védőoltás nem jelent száz százalékos védelmet az adott vírustörzs ellen sem, másrészt a módszer egyéb, hasonló módon terjedő kórokozók ellen is hatásos lehet. Ám, csak kiegészítő módszerekről van szó, melyek nagyon hasznosak, de nem szabad kizárólag rájuk hagyatkozni.
A következő tanácsok, sok értelmes dolgot tartalmaznak és fontos ismerni őket. Az influenzavírus az orrüregen és a száj-garatüregen keresztül képes fertőzni. Az majdnem lehetetlen, hogy egy nagy járvány esetén elkerüljük a H1N1 vírussal való találkozást, dacára minden elővigyázatosságunknak. Ám nem a vírussal való puszta találkozás, vagyis a megfertőződés okozza a nagyobb problémát, hanem az, ha a vírus képes el is szaporodni a szervezetünkben. Néhány nagyon egyszerű dolog segíthet megelőzni a fertőződést (vagy legalább lecsökkenteni annak mértékét), illetve a mégiscsak elkapott vírus elszaporodását a szervezetben. Ezen hasznos fogásokat sajnos a hivatalos szervek nem hangsúlyozzák eléggé.

1. Gyakori kézmosás (e tanácsot gyakorta hallani)

2. "El a kezekkel a szádtól" módszer. Próbáld meg megállni, hogy nem nyúlsz az arcodhoz és főleg a szádhoz a kezeddel, csakis alapos kézmosás után. (Bizonyított, hogy sok, légúti betegséget okozó vírus nem közvetlen cseppfertőzéssel terjed emberről emberre, hanem úgy, hogy a vírussal fertőződött tárgyakat megfogod és utána a kezedről a vírust szépen lenyalod. A szájvédő maszk azért is hasznos, mert ezt is megakadályozza.)

3. Gargarizálj naponta kétszer meleg sós vízzel (vagy hydrogen-peroxidos vízzel, ha nem bízol a sóban.) A H1N1 vírusnak ugyanis a fertőzést követően 2-3 napra van szüksége ahhoz, hogy a száj és/vagy orrüregben elszaporodjon és kialakítsa a tüneteket. Egy egyszerű gargarizálással nagyban csökkenthető a vírusok szaporodása, illetve mennyisége. Ne becsüld le ezt az egyszerű, olcsó és hatásos megelőző módszert.

4. Hasonlóan az előzőekhez, az orrüregeidet is tisztítsd ki legalább naponta egyszer meleg sós vízzel. Van, aki óvatosan vizet szippant fel az orrába és úgy öblíti ki azt, ami nagyon jó tisztító módszer, de erre nem mindenki képes. Arra viszont igen, hogy egy meleg sós vízbe mártott fültisztító pálcával naponta végigtörölje belülről az orrát. Nagyon jó módszer a vírusok számának lecsökkentésére.

5. Erősítsd az immunrendszeredet magas C-vitamin tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával! Ha a C-vitamin szükségletedet tablettákkal fedezed, figyelj arra, hogy azok cinket is tartalmazzanak, mivel a cink elősegíti a C-vitamin felszívódását.

6. Igyál olyan sok meleg folyadékot (tea, gyenge kávé, kakaó stb.) amennyit csak lehet! A meleg folyadékok fogyasztása hasonló hatású, mint a gargarizálás, csak az ellenkező irányban. Lemossák a szaporodó vírusokat a torokból a gyomorba, ahol azok nem tudnak tovább szaporodni és ártalmatlanná válnak. /Beküldte Zné/
Freund Tamás, a világhírű magyar agykutató döbbenetes vallomása Istenről Teljes cikk itt!


A tudomány jeles képviselői legtöbbször megállnak az "anyagi" szint vizsgálatánál, és a racionális megközelítés korlátainál. Csupán az elmével felfogható területen "kirándulnak", az azon túli vidéket pedig meghagyják másoknak. Nem így a világhírű magyar agykutató, Freund Tamás professzor. Az "Istenadta" című kiváló könyvben, különböző emberekkel beszélgetnek a szerzők tehetségről, felelősségről, Istenről és az ezekkel kapcsolatos élményekről, gondolatokról és tapasztalatokról. Freund Tamás professzor urat is megkérdezték ez ügyben. Megdöbbentő, amikor a materiális világ kutatói, a racionalitás emberei mégiscsak eljutnak az anyagon túli, sokkal "finomabb szintű" dimenziók világába is, és a sejtek, idegpályák és egyéb biológiai dolgok mellett, Istenről kezdenek el beszélni. Itt olvashatsz a vele készült beszélgetésből néhány gondolatot:

Interjú részlet

"A gyermeki hitet könnyű elveszíteni, ha nem nyer megerősítést a felnőtté vált ember agyában. Az idegtudós az anyag evolúciójának a csúcsát, az agyat vizsgálja. Azt a szervünket, amelyen keresztül a lelkünk megnyilvánul az anyagi világ számára. És olyan funkciók produkálásra is képes, amire semmi más biológiai, fizikai-kémiai anyag nem. Ha a neurobiológus megismeri az idegsejthálózatokat, nehezen tudja elképzelni, hogyan lesznek ebből új gondolatok, hogyan tehet föl az idegsejtek hálózata olyan kérdéseket, mint hogy mi az élet értelme. Akármennyire komplex terméke az agy az evolúciónak, nem gondolom, hogy képes kitermelni egy olyan nem anyagi entitást - nevezzük elmének, éntudatnak, szabad akaratnak, léleknek, de leginkább ezek együttesének - amely irányítóként hat vissza az őt létrehozó idegsejtek hálózatára. Inkább azt tudom elképzelni, hogy, mint az anyag evolúciójának csúcsa, az emberi agy vált alkalmassá, hogy rajta keresztül a teremtő eredetű lélek meg tudjon nyilvánulni az anyagi világ és ami fontosabb, a többi lélek számára.
- A lélek tehát külső beavatkozásra került belénk az evolúció folyamán?
- Az ateista elképzelés szerint a tudat az anyagi agy működésének emergens tulajdonsága. Én úgy gondolom, az anyagnak nem lehet olyan emergens tulajdonsága, ami visszahat az őt létrehozó idegsejthálózatra. Már csak azért sem, mert ha kiveszünk egy szövetmintát az emberi agyból, és összehasonlítjuk a majom vagy a macska ugyanonnan kivett szövetmintájával, akkor közel ugyanannyi sejtet találunk, ugyanolyan típusúakat, a kapcsolódási törvényszerűségeik, a kommunikációra használt molekulák is egyformák. A fő különbség, hogy ezekből a kis agykérgi oszlopokból az emberi agyban jóval több van, mint egy majom vagy egy macska agyában. Ha valaki elhiszi, hogy csak mert ezekből az egységekből jóval többet pakolok egymás mellé, a hálózat generál egy nem anyagi jellegű éntudatot, az élet értelmén lamentáló elmét, akkor azt is el kell hinnie, hogy ha chipekből kapcsolunk össze egyre többet, akkor egyszer eljutunk egy számítógéphez, ami előbb-utóbb szintén kitermel magából egy elmét, ami majd az éterből visszahat és programozza a gépet létrehozó chipek hálózatát. Ezért gondolom én, hogy az agyunk nem kitermeli, hanem befogadja az egyébként tér-idő dimenziókon kívül létező lelkünket. Az ateisták hite még nagyobb, mint az enyém, mert ők el tudják hinni, hogy az öntudatára ébredt emberi agy az ősrobbanással önmagából, önmagától és önmagáért keletkezett anyagi világ fejlődésének terméke lenne. Én ezt nem tudom elhinni, természettudományos bizonyítékaink pedig egyik álláspontra sincsenek.
- Vagyis minden további nélkül össze tudja egyeztetni istenhitét a tudománnyal.
- Érdemes belegondolni, hogy az ősrobbanás utáni első másodpercben, ha az öt fizikai állandó nem úgy van beállítva, ahogy, hanem mondjuk a gravitációs állandó néhány százezreléknyivel nagyobb, akkor az univerzum visszazuhan önmagába. Ha az atommagok belső kölcsönhatási állandója néhány milliomod részével kisebb vagy nagyobb, csak hidrogén- vagy csak héliumatomok keletkeznek, és sohasem jön létre a szénatomra épülő szerves élet. Az ateisták hiedelme szerint ez magától alakult így ki. Én inkább abban hiszek, hogy volt egy teremtő lélek, akinek valamiért eszébe jutott, hogy anyagi világra volna szükség. Ahogy a Biblia írja, kezdetben volt az Ige. A teremtő szándék. A fizikai állandókat úgy állította be, hogy hozzánk hasonló lények jöjjenek létre. a kémiai, majd biológiai evolúciós szabályai, úgy mint a természetes szelekció, nem mások, mint a teremtés eszközei. Nincs abban semmi különleges, ha egy tudós istenhívő. Inkább abban látom a különlegességet, ha egy tudós ateista. Olyan hiedelemrendszerben kell élnie, aminek én nem látom az értelmét. A legnagyobb rejtély a gondolkodó, szabad akarattal rendelkező ember keletkezésének az értelme, a lelkünk eredete, küldetése és sorsa. Ezek olyan kérdések, amelyekre a természettudomány sohasem fog választ adni. Ha pedig a hitünk más kérdésekkel foglalkozik, mint a tudomány, akkor miért ne lehetne a kettő összeegyeztethető, egymást kiegészítő?" (filantropikum.com)

2018.08.26.Ismerkedés kicsiknek az elsősegéllyel
Gratulálunk Nagy Enikőnek, a szervezőknek és a résztvevőknek!


2018.07.11.Dr. Csókay András: A tízparancsolat és az európai egészségügy


Az utóbbi évtizedek legfontosabb mondata hangzott el az európai, így a magyar egészségkultúrában és oktatáspolitikában Kásler Miklós professzor úr szájából, még a választások előtt. Nem csoda, hogy ő lett az emberi erőforrások minisztere. Előzőleg annyit mondott az MTA tagjaként, neves rákkutatóként és intézetvezetőként, a gyógyításban aktívan részt vevő, nem íróasztal mögött ülő professzorként, szabadon idézve:
"Ha a tízparancsolatot betartanánk, a halálozást okozó betegségek nyolcvan százaléka nem lenne."
A liberális média egyből felhorkant és szitok-, illetve máig tartó gúnyáradat következett, és még az Istent nem elvető orvosok is összenéztek. Noha a professzor úr nem mondott semmi újat, csak hát ilyesmit nem szoktunk MTA-doktorok, professzorok szájából hallani, sem pedig az egészségpolitikusokéból.
Viszont minden vasárnapi istentiszteleten, szentmisén elmondják, ahogy a hitoktatáson a gyerekeknek is. Az evangéliumban is elhangzik a lényeg a házasságtörő asszony felé: "Én sem ítéllek el téged, menj el, és mostantól fogva többé ne vétkezz!", és gyógyulás jön, lélekben, amit a testi követhet.
Sajnos az európai orvostudomány mindezt nem érti, nem ismeri fel. A legmagasabb szintű tudomány viszont tudja, mert szinte minden Nobel-díjas tudós mély istenhitről tesz tanúságot élete vége felé. Tíz éve, a 2008-as stressz-világkonferencián Budapesten sok minden elhangzott.
Nagyon sok okos előadás volt a stresszről, a félelemről, azok biokémiai hátteréről, gyógyításáról, de a legfontosabbat nem merték kimondani a tudósok. Azt, hogy a stresszt, amely a halálokok kilencven százalékában a fő faktor, egyedül a tízparancsolat betartása tudja igazán kezelni... (magyaridok.hu)

2018.04.26.El a kezekkel Kásler Miklóstól! - Teljes cikk itt!


Az elmúlt napokban a sajtó kiemelt érdeklődését élvezi dr. Kásler Miklós, aki egyes információk szerint az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri tisztjét töltheti be májustól. Nem telt bele néhány óra, a jeles tudóst máris megtámadták, ráadásul gyakorlatilag a hite miatt, épp a 777 OFFLINE rendezvényén kifejtett álláspontja(i) alapján. Mint a rendezvény házigazdája, a nemtelen támadások idején szeretnék kiállni mellette.
Számomra óriási megtiszteltetés, egyben maradandó élmény is volt, hogy márciusban ennek - az egyébként hatalmas sikert aratott - beszélgetésnek a házigazdája lehettem. Két szakmai és lelki kiválóság beszélt bő másfél órán keresztül a hitéről, a hivatásáról, égető és fontos kérdésekről, a közönség pedig (soraiban megannyi orvossal) lebilincselve hallgatta tanúságtételüket. Mert hiteles volt, mert a szív bőségéből szólt a száj. (Vágvölgyi Gergely)

A példamutató Dr. Csókay András idegsebész meglátása

Sokszor láttam halott gyermekére ráboruló anyát, amint azt kiabálja, ordítja fájdalommal telve, hogy hol van Isten. Ilyenkor nekünk orvosoknak, nővéreknek egy feladatunk lehet: szenvedőktől mély együttérzéssel át kell venni valami kis terhet ugyanúgy, ahogy egy szörnyű nehéz zsákból, ha súlyt veszünk ki, az könnyebb lesz. Láttam egyszer egy őrjöngő anyát, akit senki nem tudott megnyugtatni. Hiába jöttünk gyógyszerrel, injekcióval, a fejlett orvostudomány eszközeivel. Semmire sem jutottunk. Egy ott álló laikus egyszerűen átölelte, hagyta, hogy ránehezedjék. Kinyilvánította, hogy maximálisan osztozik fájdalmában. Levett a lelki súlyból. Hogyan lehet ebből a súlyból levenni, hogy minket ne nyomjon össze a sokszor átadott teher? Csak kegyelmi úton. Ez az út pedig azt jelenti, hogy minden pillanatomban tudom, hogy a földi életem összes eseménye, benne a fogantatásom, a születésem, a házasságom, a gyermekeim születése, és a halálom a létemnek egy-egy pillanata, de nem a vége. Ha ezt tudom, akkor ugyan félek a haláltól, mert ember vagyok, de Isten segítségével legyőzöm a félelmemet, és így már át tudok venni terheket mástól úgy, hogy az közben ne nyomjon agyon... (Dr. Csókay András)

Esély a túléléshez

A baleseti idegsebésznek gyors döntéskészségre, jó koncentráló képességre, jó erőnlétre van szüksége. Dr. Csókay András pályaválasztásáról, a hálapénz és az orvosképzés kapcsolatáról, a baleseti sebészet kihívásairól és újításairól mesél.

Tizennyolc éves korában az ember még nem tudja eldönteni, hogy a pálya, amelyet éretlen fejjel választ, az ő útja-e. Huszonhét évvel ezelőtt úgy döntöttem, mérnök leszek. Felvételt nyertem a Műszaki Egyetem építőmérnöki karára. Lenyűgözött az Erzsébet híd szerkezete, szerettem volna hasonlókat tervezni. Az egyetemen sokat tanultam, jól éreztem magam, de nem váltam vérbeli mérnökké. A diploma megszerzése után három évet dolgoztam a Metró építésénél, de már ekkor nagy vágy élt bennem valamiféle karitatív tevékenység iránt arra, hogy segíthessek az embereken. Úgy éreztem, a mérnöki munka érdekes ugyan, de nekem más a feladatom az életben. Egyre tisztábban körvonalazódott előttem, hogy orvos szeretnék lenni. Emlékszem, azzal indokoltam az Egészségügyi Minisztériumba beadott jelentkezési kérelmemet, hogy olyan szakmát szeretnék választani, amelyben akár ingyen is dolgoznék. A felvételin megfelelő pontszámot értem el, bejutottam az egyetemre. Az egyetemi évek alatt már teljesen világossá vált számomra, hogy a neuro-trauma érdekel, agy- és gerincsérülteket akarok gyógyítani. A gyógyításban jól lehet használni azokat a statikai és mechanikai elveket, amelyeket még a műegyetemen tanultam. Másrészt azért is lettem baleseti idegsebész, mert kicsit türelmetlen típus vagyok, s a baleseti idegsebészetben nincs idő a töprengésre, a hezitálásra. Gyorsan kell dönteni és cselekedni. Más ok is emellett szólt. Olyan szakmát akartam választani, ahol a hálapénz kevésbé zavarja a gyógyítást. A baleseti sebészet szerencsére ilyen. Az orvosi pályán a hálapénz blokkolja a szakorvosképzést, különösen a manuális szakmákban. Egy idősebb orvosnak is fontos, hogy minél többet operáljon, hiszen alacsony fizetését csak a hálapénzzel egészítheti ki. Így sokszor a könnyebb műtéteket sem kapják meg a fiatal orvosok. Külföldön, ahol nem szorulnak rá az idős kollégák arra, hogy egyszerűbb műtéteket végezzenek, a fiatalok a fokozatosan nehezedő műtétekkel szerezhetik meg a gyakorlati tudást. A súlyos agy- és gerincsérültek annyira szerencsétlen helyzetben lévő emberek, hogy tőlük végképp nem illik elfogadni hálapénzt. Ebből következően a baleseti sebészet nem hálapénzes szakma, és a sebészek ilyen szempontból is jó társaságot alkotnak, jó köztük dolgozni. Vállalni kell, hogy az ember viszonylag szegény marad. Presztízsharcok persze itt is akadnak néha, de ennek ellenére ez operatív pálya. Az Országos Traumatológiai Intézetben kezdtem dolgozni gyakornokként, majd az Amerikai úti idegsebészetre kerültem. A tradicionális idegsebészetbe, agysebészetbe is bele kellett tanulnom. Fiatalabb orvosként próbáltam műtéteket kapni, minél többet tanulni, de ezen a téren még nagyon sok javítanivaló volna most is. Az Egyesült Államokban például az utolsó éves rezidensnek háromszáz körüli idegsebészeti beavatkozást kell elvégeznie, ehhez képest egy magyar ötödéves szakorvos lényegesen kevesebb műtétet végezhet. Úgy gondolom, nálunk is szükség volna megújuló orvosi iskolákra, ahol a tudás az első, és csak ez után következik a tekintély, amely fontos, de csak addig, amíg a gyógyítást szolgálja. Amikor nem, küzdeni kell ellene. Az egyes iskolák vezető professzorai ismerik a mellettük dolgozó orvosokat, tudják, kire milyen műtétet bízhatnak. A vezető orvos felelősséget vállal a képzésért, és érdeke is fűződik hozzá, hogy tanítványai sikeresek legyenek. Például az ápolónők sokkal jobban vesznek vért, mint az orvosok, pedig a vérvétel is manuális beavatkozás. Az ápolónő megszokta, begyakorolta a technikát. Lehet, hogy aki négy éve orvos az egyszerűbb műtétet ugyanolyan jól elvégzi, mégis mindenki a főorvoshoz akar menni - ennek nincs értelme. Normális rendszerben szóba sem jöhet, hogy az idős, tapasztalt kolléga végzi az egyszerű műtéteket, neki más feladata kell, hogy legyen, főként az oktatás. Nem a korról van szó, hiszen vannak fantasztikus nagy öregjei a szakmának, akik briliánsak még mindig, de egy fiatal orvos is lehet jó kezű sebész, és előfordulhat, hogy egy középkorú éppenséggel kétbalkezes.
Ön azon különleges sebészek közé tartozik, akik nemcsak a sebészi munkában remekelnek, hanem új sebészeti eljárások feltalálásával is segítik a betegek gyógyulását.
- A gerinc- vagy agysérülések között vannak szerencsésebb esetek, amikor ugyan eltörött az egyik csigolya, de nem sérültek meg az idegek és a gerincvelő, illetve van egy pici vérzés az agyban, de a beteg szinte tünetmentes. Én a legsúlyosabb gerinc- és agysérültekre specializálódtam. Olyan betegekre, akik majdnem vagy teljesen lebénultak, esetleg kómába estek. Egyszóval akut életveszélyben vannak. Az ő segítésükre tettem fel az életem. Az agysérült betegekkel kapcsolatban tudni kell, hogy a fejüket ért sérülés, ütés miatt agyuk megdagad, tágulni kezd. A koponya zárt, csontos tere miatt a tágulás csak az egyedüli nagyobb nyílás, az öreglik felé lehetséges. Súlyosabb esetekben a benyomódó alsó agytörzs, sajnos itt, az öreglikban megbénítja, elszorítja a légzési és keringési központokat, amely halálhoz vezet. Az idegsebészetben már régóta gyakorolt eljárás, hogy az agy tágulását a mindkét oldali koponyacsont elvételével próbálják segíteni. A módszerrel csökkenthető a koponyaűri nyomás. Ez azonban általában nem jelent kielégítő megoldást, a betegek többsége meghal. Sok gondolkodás után rájöttem egy nagyon egyszerű dologra. A kitüremkedő, duzzadó agyellátó artériáit és elvezető vénáit a csontszél és a kemény agyburokszél pillanatok alatt leszorítja, a vénás pangás miatt tovább fokozódik a duzzadás, majd elhal az agykéreg. Az új módszer abból áll, hogy az erek két oldalára kis pillérszerű párnákat helyezek az agyszövet és a csontszél közé, így egy alagút nyílik meg a szabad véráramlásnak. A kitüremkedő agyrész nem hal el, ugyanakkor létrejön a kívánt koponyaűri nyomáscsökkenés, így a halált okozó beékelődés nem következik be. Az éralagút módszer ugyan nem garancia arra, hogy a beteg biztosan életben marad, de a módszer esélyt ad az életben maradáshoz. Ma már azokon a gyerek és felnőtt neurotraumatológiai osztályokon, ahol ügyeletet vállalunk, ha a koponyaűri nyomás mértéke indokolttá teszi, minden esetben alkalmazzuk az eljárást. Régen az ilyen legsúlyosabb agysérültek tíz-húsz százaléka maradt életben, ma a módszernek köszönhetően már a esetek negyven százalékában jelentős a javulás. Vagyis a nyolcvan százalékos halálozási arány a felére csökkent. Szeretnénk elérni, hogy a koponyaűri nyomásmérés minden kórházban rutinszerű dolog legyen, csakúgy, mint az ezen értékekhez igazodó gyógyító eljárás, kezelés. Kollégáimmal többek közt azon is fáradozunk, hogy kidolgozzuk az emelkedett koponyaűri nyomáshoz igazítható leghatékonyabb műtéti vagy más gyógyító eljárást. A másik találmány a gerincsérülésekkel kapcsolatos. A gerincvelő egy ütéstől, csak úgy, mint az agy, megduzzad. A gerinczsák, amely kemény, rostos szöveteivel körbeveszi, védi a velőt, egy bizonyos ponton túl nem engedi tovább duzzadni, s megfojtja "védencét". Rájöttem, hogy ha a sérülés helyén a gerincvelőt "meghámozom" a gerinczsáktól, szabad tágulást biztosítok a sérült gerincvelőnek. Ezt is próbálták korábban, csak nem merték kellő mértékben eltávolítani a gerinczsákot, így nem hozott eredményt. A másik újítás, hogy a háti ficamos gerinctöréseket minél gyorsabban, egyszerre kell elölről és hátulról operálni, így időt spórolunk meg, és nem kell a beteget megfordítani. Az súlyos gerinc- és agysérülteknél az egyik legfontosabb tényező az idő. Ezek a struktúrák nem bírják a nyomást, végleg tönkremennek, ennek pedig bénulás vagy halál a vége. Minden perc vagy óra számíthat. A gerincvíz elvezetését párhuzamosan kell megoldani, s nagy figyelmet kell fordítani az esetleges fertőzések, szövődmények elkerülésére. Az eljárást nemrég fejlesztettem ki. Az első sikeres műtétet egy orvos kolléganőn végeztük el. Háztartási balesetből kifolyólag nyaki gerincvelő-zúzódást szenvedett. Amikor behozták, nyaktól már teljesen béna volt. Ma már járókerettel ugyan, de képes járni. Az új eljárás kifejezetten nagy és nehéz műtétnek számít, de érdemes nekivágni. Nem mindegy, hogy valaki hátralévő életét nyaktól lefelé bénán éli le, vagy járókerettel járhat. Olykor még jobb eredményt érünk el egy-egy súlyos baleset után. Sajnos azoknál a sérüléseknél, ahol elszakad a gerincvelő, már nem lehet mit tenni. Azért küzdünk, hogy minél hamarabb elérjük a sérülteket, illetve hogy ők, szeretteik, barátaik minél előbb ránk találhassanak, értesítsenek minket. Az agysérülteket sokszor fél órán, egy órán belül kell műteni, a gerincvelő sérülteknél fontos, hogy három-hat órán belül műtőasztalra kerüljenek.
Ha volna olyan ismerősöm, aki autóbaleset miatt fej- vagy gerincsérülést szenvedett, hogyan juthat el Önökhöz?
- Ügyeleteinken elég jó alkotóközösséget teremtettünk meg. Kollégáim műtétjeik során alkalmazzák az általam kidolgozott eljárásokat. Itt nem azon van a hangsúly, hogy ki fejlesztette ki ezeket az eljárásokat, hanem azon, hogy az új módszerekkel sikerül megmenteni, vagy mozgásképessé tenni eddig menthetetlennek hitt sérülteket. Célunk minél több beteget életben tartani az új módszerrel, illetve visszaadni nekik a mozgás képességét. Rendszeresen keresnek meg a budapesti gyermekkórházaktól, valamint az Árpád és a Péterffy kórházak baleseti sebészeteiről, ahol a sérültek és a kollégák megelégedésére tudjuk alkalmazni az új eljárásokat. Szerződés is köt ezekhez a kórházakhoz, Dr. Együd László kollégámmal állandó telefonos ügyeletet látunk el. Ha hívás érkezik, mint az őrültek, rohanunk. Az egyik hozzátartozó bármikor kérhet konzulens orvost, aki bármelyik kórházban, az ottani orvosok beleegyezésével segédkezhet a műtéteknél. Optimista vagyok. Az égiek és a jóakaratú kollégák segítségével a legnagyobb nehézségek is könnyen legyőzhetők. (Dadányi István/www.facebook.com/DrCsokayAndras)

Az evolúció veszélyei 5. részéből egy idézet

"Mielőtt a gyerekeiknek beadatnának valamilyen új védőoltást, olvassanak utána a dolognak a képernyőn látható webszájtokon, vagy olvassák el a Vakcinák: a halálos csalás című könyvet. A lényeg, hogy a döntés előtt nézzenek utána a dolgoknak! Bővebben a Biblia és az egészség című videóban beszélek erről a témáról. Tudták, hogy Illinois államban 75 ezer %-kal nőtt az autisták száma 10 év alatt? Mindenütt nő az autisták száma. Sokan tanulmányozzák a problémát, és azt állítják, hogy az autisták számának növekedését a vakcinák okozzák.Dr. Kent Hovind: A védőoltásokról


Az USA-ban a legmagasabb a hirtelen csecsemőhalálban elhunyt gyerekek száma. 1970-ben, Ausztráliában eltörölték a kötelező védőoltásokat. A szülők 50%-a nem adatta be a védőoltásokat, és még abban az évben pont ennyivel csökkent a hirtelen csecsemőhalál esetek száma. Fura véletlen. Dr. William Torch nyilatkozta: A SIDS-ben elhunyt csecsemők kétharmadát DPT-vel oltották be a halálesetet megelőző három hétben. Orvosként nem kellene valami összefüggést látni itt?"

    

Teremtés, özönvíz * Óriások éltek a Földön.

Az evolúció veszélyei
Gyümölcsök, italok * Dr. Hummel Mikrorostos Gél * LÚGOSÍTÓ RECEPTEK
"Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered!" (Hippokratész)
"Maga pedig a békesség Istene szenteljen meg titeket teljesen, és őrizze meg a ti szellemeteket, elméteket és testeteket teljes épségben, feddhetetlenül a mi Urunk Jézus Krisztus eljövetelére." (1Thess 5:23)Dr. Papp Lajos szívsebész: A szellem él * ELŐADÁSA A KÓMÁRÓL


Watchman Nee: Bizonyságtételei * A LÉLEK ELEMZÉSEKi vagyok én? Kik vagyunk mi? SZELLEM, LÉLEK, TEST FOGALMA

Mi a szellemi és mi a fizikai halál? HIT ÉS A VALLÁSBeszélgetés a szívelégtelenség okairólÉLETRAJZOK, OLVASMÁNYOK, ÖRÖMHÍR DALOK

VAN KIÚT! OLVASMÁNYOK FIATALOKNAKMátrainé F. Irma írásai
Gazdag István tanításai Zimányi József prédikációi

Makai Rozália
gyermek- és családvédő könyve és írásai
Makai Rozália: DROG, ALKOHOL, NIKOTIN

[ ELRAGADTATÁS | MI LESZ A VILÁGGAL?|
|Hiszek Jézus Krisztusban |Bemerítés a Biblia alapján|
|Nóé története a BIBLIÁBAN| A páskabárány elrendelése|
|A kereszt szükséges | HARMADNAPON FELTÁMADOTT!|
|Akik Krisztusban vannak| PÜNKÖSD | TÖRTÉNETEK|
|Szabadulások, rehabilitáció | ÉLETRAJZOK]

Szerkesztette: Makai Rozália      http://www.vargamakai.com

Ide írhatsz!

22000 szavas JAPÁN SZÓTÁRAK, NYELVKÖNYVEK MP3-as CD-vel

Vissza az oldal elejére!
Vissza a menüre!