VERSEK, HITELES TÖRTÉNETEK
Makai Rozália gyermek- és családvédőBarsy Irma: Az óra pontos. Az óra jár. Nem késik, nem siet.


Egyforma percet oszt mindenkinek. Egy könyörtelen nagy fogaskerék hajtja az Idő ősi ütemét. Ha visszanézek: volt-e pillanat, felelőtlenül eldobott hanyag, mit visszaszívnék, ha lehetne még - ó, de sok mindent újra kezdenék.
Az óra jár, pontos és ketyeg. Mire használtam föl a perceket? Jaj, hányszor nem feleltem rosszra: jót! Tékozoltam az örökkévalót...
Fut a perc. Nem jön vissza egy se már. Az óra pontos... S egyszer majd lejár.Bízd rá magad, csak úgy, mint ezelőtt! Újra kínál kegyelmet meg erőt.
Életed a kezébe veszi Ő: Krisztusra nézz! Krisztusban a jövő! (Füle Lajos)
Pecznyík Pál: Örömmel várom


2017. január 1-én Pecznyík Pál népi költő, Fébé diakónus testvér életének 97. évében átadta lelkét Teremtőjének. Ezzel a filmmel rá emlékezünk.

Pecznyík Pál: MÉG NYITVA AZ AJTÓ

Drága lélek talán gyakran tapasztalod,
késésedet soha helyre nem hozhatod.
Beteghez indultál, sajnos, már elkéstél,
beteg helyett, halott ágyához érkeztél.

Lázasan készültél, külföldi nagy útra,
de nem bíztad utad teljesen az Úrra!
Időbeosztásod, megint cserbenhagyott,
elkéstél: nem várt meg, kiszemelt vonatod.

Bánj hát meggondolva, bölcsen az időddel,
üdv nyitott kapuját, még időben érd el.
Mert ha csak egy perccel később érsz el oda,
bezárják az ajtót, s nem nyitják meg soha!

Akik belül lesznek, jutnak szent örömre,
te meg kívül maradsz mindvégig, örökre!
Még nyitva az ajtó: lehet, már csak érted?
Az üdv kapujában, Megváltód vár téged!Áldott, békés, boldog életet kívánunk Krisztussal!
B.Ú.É.K. 2024-re is! Barsy Irma: Az óra pontos.
Az emberek békében, szeretetben szeretnének élni.
B.Ú.É.K. 2024-re is! Barsy Irma: Az óra pontos.
Az emberek békében, szeretetben szeretnének élni. Videó!
"A keresztről szóló beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek,
de nekünk, akik üdvözülünk Istennek ereje." (1Kor 1:18) Videók!
Csendes éj teljes magyar szinkronú és feliratú film ideje 1 h 24 min
2014.03.01. Egy megtörtént esemény megfilmesítése. /erdelyihennel/


Hozzászóló: Megható, szép történet. Szinte hihetetlen, hogy ez megtörtént a háború poklában. Sok ehhez hasonló eset történt nem csak a második világháborúban, hanem az elsőben is. Normális emberek utálják az erőszakot. Ők élni szeretnének. /K.Péter/

Jézus, neved oly csodálatos dal

Pecznyík Pál: Múló helyett!

Jézus pazarlóan hinti a Mennyország kincseit,
mert igazi öröm, béke, jóság, hűség nincsen itt.
Világ, csak múlandót nyújthat, s elillan, mint délibáb,
hamisfényű kincsek után törtet a szív, fut a láb.
Tülekedés, versenyfutás, jobbért való küzdelem,
bár mondhatnám alázattal, közöm ehhez, nincs nekem.
Mit szem láthat, kéz megfoghat, mind múlandó, itt marad,
vándorútján nem gátolja azt, ki Menny felé halad.
Jézus hinti, én meg gyűjtöm, lelkem égi kincseit,
megváltottan, itt hagyom majd, bűneim bilincseit!
Kegyelemből, múló helyett, Mennyben üdvöt kaphatok,
érte: - egykor - Atyám előtt, térden, hálát adhatok.
Celldömölk 2010. XI. 17.Ó vérező kebel siess hamar
Az Úr elé, ha a bűn átka mar!

A sok jajodnak véget vetni jő.
Jön Jézusod, Vele a jobb jövő.

De Jézusom, szelíd-feddőn felel:
"Kicsinyhitű, miért kételkedel?
Én Úr vagyok vész és vihar felett,
Hozzám kiálts, magyar s megmentelek."
Hozzá kiálts magyar s megment az Úr,
S a réginél, meglásd, jobb lesz az új,
Csak bűnös, önző, tépett életed
Megváltó Jézusod kezébe tedd!
Amit vétkeztél, megbocsájtja azt,
A sok tövisből mind rózsát fakaszt,
Terhed saját vállára átveszi,
Áldást adó kezét meg rád teszi.

Ezt a verset a keceli születésű, 95 éves Dobos Jánosné Margit néni
2015-ben Kalocsán az Idősek Otthonában mondta el az előadásunk után.Nagyapa, hány éves is vagy? /Szerzője ismeretlen/


Egy este egy amerikai otthonban az unoka a nagyapjával beszélgetett aktuális eseményekről. Egyszer csak hirtelen megkérdezte: - Nagyapa, hány éves is vagy? A nagyapa így válaszolt:
- Hadd gondolkozzam egy kicsit... A televízió, a gyermekbénulás elleni védőoltás, a fénymásoló gép, a kontaktlencse és a fogamzásgátló tabletta előtt születtem. Nem volt még radar, hitelkártya, lézersugár és pengekorcsolya. Még nem találták fel a légkondicionálót, a mosogatógépet, a szárítógépet (a ruhát egyszerűen kitették száradni a friss levegőre).Az ember még nem lépett a Holdra, és nem léteztek sugárhajtású utasszállító repülőgépek. Nagyanyád és én összeházasodtunk, és azután együtt éltünk, és minden családban volt apuka és anyuka. A "gay" tisztességes angol szó volt, amely elégedett, vidám és jókedvű embert jelentett, nem pedig homoszexuálist. Leszbikusokról sosem hallottunk, a fiúknak pedig nem volt fülbevalójuk. Én a számítógép, a kétszakos egyetemi képzés és a csoportterápia előtt születtem. Az emberek nem analizáltatták magukat, legfeljebb amikor az orvos vér- vagy vizeletvizsgálatra küldte őket. 25 éves koromig minden rendőrt és férfit "uram"-nak szólítottam, minden nőt pedig " asszonyom" -nak vagy "kisasszony"-nak.Párjuk a galamboknak és a nyulaknak volt, de nem az embereknek. Az én időmben, ha egy hölgy felszállt az autóbuszra vagy a villamosra, a gyerekek és a fiatalok mindenki másnál hamarabb álltak fel, hogy átadják neki a helyüket, de ha áldott állapotban volt, a helyükre kísérték, és "ha kellett" megváltották a jegyet és odavitték neki. A férfiak a járdaszegély, a nők a házfal mentén mentek, a lépcsőn a nőé volt a korlát melletti oldal, elsőként lépett be a liftbe és onnan ki; alátolták a széket, hogy leülhessen; egy férfi sosem üdvözölt úgy egy nőt, hogy ne állt volna fel, amit akkor is megtett, ha a nő állt fel - hacsak egy pillanatra is - az asztaltól, kinyitotta előtte az autó vagy bármi más ajtaját, és a férfi segített neki levenni a kabátját.
Az én időmben a szüzesség nem okozott rákot, és a családi erény bizonyítéka volt a lány és a tisztaságé a férj számára. Bennünket megtanítottak arra, hogy különbséget tegyünk jó és rossz között, és hogy felelősek vagyunk tetteinkért és következményeikért. A fast food-ról azt hittük, azt akkor eszik az emberek, amikor sietnek. A komoly kapcsolat azt jelentette, hogy jóban voltunk unokatestvérekkel és barátokkal.

A time sharing azt jelentette, hogy a család másokkal együtt nyaralt, nem pedig idegenekkel közös nyaralót. Ismeretlen volt a vezeték nélküli telefon, a mobiltelefonról nem is beszélve. Sosem hallottunk sztereó zenéről, URH-s rádióról, kazettákról, CD-ről, DVD-ről, elektromos írógépekről, számológépekről (még mechanikusakról sem, hát még hordozhatókról). A "notebook" jegyzetfüzet volt.

Az órákat naponta felhúzták. Semmi digitális nem létezett, sem órák, sem világító számos kijelzők a háztartási gépeken. Gépeknél tartva, nem voltak pénzkiadó automaták, se mikrohullámú sütők, se ébresztőórás rádiók. Hogy videomagnókról és videokamerákról ne is beszéljünk. Nem léteztek azonnal előhívott színes fényképek. Csak fekete-fehér képek voltak, előhívásuk és másolásuk több mint 3 napig tartott. Színes képek nem léteztek. Ha valamin a Made in Japan szöveg volt, az rossz minőséget jelentett, és nem létezett Made in Korea, se Made in Taiwan, se Made in Thailand, még kevésbé Made in China.

Sosem hallottunk Pizza Hut-ról vagy McDonald's-ról, se az instant kávéról, se a mesterséges édesítőkről. Olyan üzletek voltak, ahol 5-10 centért lehetett vásárolni. Az én időmben a fű olyasmit jelentett, amit nyírtak, nem szívtak. A chip szilánkot, szálkát jelentett, a hardware vasárut, software pedig nem létezett. Mi voltunk az utolsó nemzedék, amely azt hitte, hogy egy asszonynak férjre van szüksége ahhoz, hogy gyereke legyen.
És most mondd, szerinted hány éves vagyok?
- Hát, nagyapa, több mint 200! - felelt az unoka.
- Nem, kedvesem, csak 70!Fény előttem, fény utánam - Túrmezei Erzsébet élete
Egy 90 éves néni mindennapos imája


Ki mondaná el?

Ki mondaná el Isten a Te szépségedet?
Égen, földön hiába keresem képedet.
A harmatcsepp, a hajnal,
a csergő gyöngypatak szépséged árnya csak.
Leborulok előtted Istenem,
szépségedet ki nem beszélhetem.Ki mondaná el Isten a Te hatalmadat?
Egy szó ronthat, teremthet színes világokat.
Megfékezed a felhők dörgő villámait,
a bőszült tengerek háborgó habjait.
Leborulok előtted Istenem,
hatalmadat ki nem beszélhetem.Ki mondaná el Isten a Te jóságodat?
Mi vétkezünk, és Te nyújtod békítő jobbodat.
Megöntözöd esőddel a szomjas földeket.
Értünk hímzed virággal a szép természetet.
Leborulok előtted Istenem,
jóságodat ki nem beszélhetem.

Elmondta 2005. október 27-én a 90 éves délbácskai származású Vasék Mária Valéria
Szegeden, az Idősek Otthonában. Még gyermekkorában tanulta. Gyűjtötte Makai Rozália.


"Gyermekeim senki meg ne tévesszen titeket, aki az igazságot cselekszi, az igaz, mint ahogyan Ő is igaz. Aki a bűnt cselekszi, az az Ördögtől van, mert az Ördög cselekszi a bűnt kezdettől fogva. Azért jelent meg az Isten Fia, hogy az Ördög munkáit lerontsa. Aki az Istentől született, az nem cselekszik bűnt, mert az Ő magja van benne, és nem vétkezhet, mert az Istentől született." (1Jn 3:7-9)Szent Miklós története és hagyománya


a Legenda aurea-ban fennmaradt legendakincsből épült fel. A szent legendája szerint a püspök városában egy szegény embernek három lánya volt, akiket megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Így az a sors várt rájuk, hogy hajadonok maradnak. Miklós a myrai püspök elhatározta, hogy segít rajtuk, de szemérmességből vagy szerénységből ezt titokban tette. Az éj leple alatt egy-egy arannyal telt erszényt tett a szegény ember ablakába. Egyes változatok szerint ezt három egymást követő éjjelen tette, mások szerint három egymást követő évben.

A harmadik esetben az ablak zárva volt, mert kint nagyon hideg volt. Miklós püspök ekkor felmászott a tetőre és a nyitott kéményen át dobta be az aranyat, a harmadik lány éppen akkor kötötte fel harisnyáját száradni a kémény alá. A keszkenőbe rakott arany éppen belehullott a harisnyába. Mindkét változat szerint az apa a harmadik alkalommal megleste az adakozót, hogy megköszönje neki az ajándékot, de Miklós azt mondta, hogy egyedül Istennek tartoznak köszönettel. (wikipedia.org)MIKULÁS VÁRÁS - A Mikulás várásnak története van.


Szent Miklós püspök a mesébe illő első Mikulás, aki ajándékokkal jutalmazza meg a jó gyerekeket, illetve virgáccsal fenyegeti meg őket.

Dicsérjétek az Urat! Halleluja!Hallelujah magyarul - Putnokon dicsőítettek
Túrmezei Erzsébet: A VÉGIGCSÓKOLT BIBLIA

Sok porosodó, drága Biblia, ha kinyitását mindhiába várja,
lenne nagyörömest távoli vak testvérünk Bibliája.
Elveszítette mindkét karját, rászakadt a vakság éjjele.
De felragyogott néki Krisztus, és az élete fénnyel lett tele.
Szomjazott az Ige kristályvizére. Hogyan is olvashatna Bibliát?
Keze sincsen, hogy betűit tapintsa, és nem betűzheti, mint aki lát!

Mégis Bibliát olvas! Előtte vakírásos Bibliája.
Nyelvével tapintja ki betűit, s lelke az Ige mélységeit járja.
Így csókolta elölről-végig többször Isten szent könyvét. Az az élete,
vigasztalása, kincse, békessége! S Bibliája sokunk ítélete.
Éhezzük-e, ahogy ő éhezi, és látó szemünk tapad-e úgy rája?
Nem vádol-e bennünket távoli testvérünk végigcsókolt Bibliája?!

VAN EGY JÓ HELY, ODA MEGYEK dalMaradj a helyeden, ahol Isten látni akar!
Ő tudja mi használ, s mi fenyeget,
elrejt, ha kell, be is takar!
Maradj a posztodon! Ott a helyed.

Ha elfogadtad, amit Ő ígért,
a legjobb dolog: hinni!
Az Ő szent lényét sérti a "miért",
és a te Igéd: bízni!

Maradj a helyeden, ha fárasztó is,
és a feladat nehéz,
az Úr ismeri szíved titkait,
Ő rád szeretettel néz.

A világ csak kínoz és elárul,
fordítsd el tőle arcod!
Az Úr irgalmán szíved elámul,
csak Őt dicsérje hangod!

Krisztus Megváltód! Ő a Vezéred,
ha nehéz úton vezet,
tanítja az engedelmességet,
s életed boldog lehet!

Ő már előre kiválasztotta,
utad merre vezessen,
lépésről lépésre eléd hozza!
Te maradj a helyeden!
(Túrmezei Erzsébet)KŐ AZ ÚTON

Gondolod, kerül életed útjába egyetlen gátoló kő is hiába?
Lehet otromba, lehet kicsike, hidd el, ahol van, ott kell lennie.
De nem azért, hogy visszatartson téged, se,
hogy lohassza kedved, merészséged.
Jóságos kéz utadba azért tette, hogy te megállj mellette,
nézd meg a követ, aztán kezdj el beszélni róla Isteneddel.
Őt kérdezd meg, milyen üzenetet küld azzal az akadállyal neked.
S ha lelked Istennel találkozott, utadban minden kő áldást hozott.
/M. Feesche után németből ford. Túrmezei Erzsébet/

Atyám, két kezedben bátran sírhatok dal

Róla beszél fű, virág dalSzent Szívedbe, Jézus, zárj be minden népet,
Szent Szívedbe zárd be bűnös magyar néped.
Krisztus Urunk nézz ránk, földi baj ha sürget,
Erősítse Szíved gyengülő hitünket!

Szent Szívedbe, Jézus, zárj be minden népet,
Szent Szívedbe zárd be bűnös magyar néped!
Krisztus Urunk nézz ránk gyűlölet, ha bántja,
Szeretetét ontja Szíved a világra.

Szent Szívedbe, Jézus, zárj be minden népet,
Szent Szívedbe zárd be bűnös magyar néped.
Krisztus Urunk nézz ránk, ha csügged a lelkünk,
Országod reményét keltse Szíved bennünk!Közelebb, közelebb Uram hozzád
Boldogan ölelem Szent Kereszted át.
Édes lesz az nekem, hisz Te fogod a kezem.
Közelebb, közelebb Hozzád, Istenem.

Ha vándor utamon a nap leszáll,
Nyugtot fáradt fejem csak kövön talál.
Álmomban rebegem, csak Tiéd szívem.
Mindig csak közelebb Hozzád, Istenem.

Tudom ha arcodat megláthatom,
Véget ér sok-sok bánatom.
Sóhajom végszava a hő ima legyen,
Közelebb, közelebb Hozzád, Istenem.
/95 éves Valika néni versei 2010.12.09./Ti készen legyetek!
/Ádámné Marika gyűjtéséből/

1. Ti, akiket kihívtam ebből a bűnös világból,
Akiket Szent véremen váltottam meg,
Akikért lefizettem a nagy váltságot,
Akiket kiválasztottam, ti, készen legyetek.

2. A kegyelem napja már-már letűnik,
Nincs már sok idő a készülődésre.
Siess én népem, hogy ama nagy napon,
Készen légy, ha eljövök érted.

3. Ha mások letérnek utamról más felé
Ti választottak törekedjetek a dicső cél felé.
Naponta csengjen fületekbe az én szavam:
Ti készen legyetek, én eljövök hamar.

4. Ti, akik kaptatok erőt és hitet,
A gyengéknek nyújtsatok segítő kezet.
Aki elesett, óh siessetek, emeljétek fel,
Hogy ama nagy napra hadd készüljön el.

5. Választott népem vigyázz és imádkozz,
Hogy menyegzői ruhád tiszta maradjon.
Mely a szenteknek igazságos cselekedete,
Hogy velem találkozhass az ég felhőiben.

6. Vigyázz és imádkozz és dolgozz szorgosan,
Mert kint a világban még sok népem van,
Kik segítségért ostromolják az eget.
Óh siessetek hozzátok be őket hamar!

7. Választott népem, kit Szent Lelkem vezérel,
Én vigyázok rátok féltő szeretettel.
Küldök néktek Erőt, Vígaszt bőségesen,
Hogy célba jussatok győzedelmesen.

8. Az arany kapuk már ki vannak tárva,
Az angyalok seregének dicső himnusza
Harsog majd felétek, ha majd ragyogó fehéren
Megérkeztek az örök honba,
Hol már ragyog felétek a dicső korona!
ÁmenHatalmas Isten, egyetlen kincsem! dal1. Nagy Istenem, ha nézem a világot,
mit alkotott Te szent "legyen" szavad.
Ha látom én sok milljó alkotásod,
miket vezetsz és táplálsz egymagad.

Refr. A szívem áld és hála tölti be,
mily nagy vagy Te, mily nagy vagy Te.
A szívem áld és hála tölti be,
mily nagy vagy Te, mily nagy vagy Te.

2. Ha szól Igéd, és benne Rád találok,
megláthatom, mily nagyok Tetteid.
Ki népedet ily gazdagon megáldod,
elhordozod, bár látod bűneit. Refr.3. Ha Mennybe hívsz, majd mikor Eléd állok,
megláthatom Te fényességedet.
Ha majd reám szent Arcod vet világot,
leborulok, és dicsőítelek. Refr.

C. H. Spurgeon: Van segítség! Honnan várhatjuk a segítséget?Sárkány Győző prédikátor élete (1908-1980)
Sárkány Győző: Kérelem


Emberek, titeket én most arra kérlek,
Hogy a békességet mindig szeressétek.
Családban, munkában és nemzetek között,
Dolgozzatok érte, ti mindenek fölött!

Aki a szívében békességet hordoz,
Az a népek javán őszintén fáradoz.
Tegyetek meg mindent mi tőletek telik,
Úgy Isten áldása rajtatok megnyugszik.

Munkátokat hűen, őszintén végezve,
Hogy jólétben éljen országotok népe.
Építve szorgosan a boldog holnapot,
Használjátok jól fel a mostani napot!

Emberek, titeket én most arra kérlek,
Hogy a békességért mindent megtegyetek,
De az Igazságot meg ne tagadjátok,
Az Isten áldása szálljon tireátok!


Túrmezei Erzsébet: A nagy kívánság

Soproni János evangéliumi dalai

Sík Sándor:"Akarom élni az egész hitet"

Ócsainé Zágoni Tünde: Vérzik az ég
Tánczos Katalin hajléktalan verse

Lejegyezte Dr. Eőry Ajándok 1999. november 18-án

Úr Jézus a Győztes, a Feltámadott, a Gyógyító, a Szabadító!

Áldott legyen szent Neve örökkön örökké! MARANATHA!