MAKAI ROZÁLIA: DROG, ALKOHOL, NIKOTIN


Márió szörnyű halála a szipuzástól
lefagyott a 13 éves fiú tüdeje

/DÉLMAGYARORSZÁG, Szabó C. Szilárd, 2009.11.18. részlet/

Töltőgázt szívott a 13 éves szegedi fiú - meghalt

Szörnyű kínok közepette, hat hónap szenvedés után halt meg az a 13 éves szegedi fiú, aki gázöngyújtók töltéséhez használt gázt szívott. Márió tragédiájáról azért mesélt lapunknak édesanyja, hogy felhívja a figyelmet erre a fiatalok körében elterjedt, könnyen, olcsón és legálisan beszerezhető drogra és veszélyeire.
- Mozdulatlanul feküdt az előszobában, a földön, a hűtőszekrény előtt. Az arca hamuszürke volt. Azonnal hívtuk a mentőket - idézte fel a tavalyi végzetes októberi nap történetét Márió édesanyja, akinek akkor fogalma sem volt, mi történt a legkisebb, 13 éves gyermekével. Az látszott, hogy nagy a baj, mert Máriónak nem volt pulzusa.
Percek alatt történhetett a tragédia, hiszen a Weöres Sándor Általános Iskolába járó hatodikos fiú aznap nem sokkal 2 óra előtt még bejelentkezett a számítógépen az iWiW-re, negyed 3-kor pedig SMS-t írt az édesanyjának, hogy éhes. Fél 3-kor törték rá az ajtót, s találták meg a nyitott hűtő előtt, a földön. A gázöngyújtók töltéséhez használt palackra csak utóbb leltek a szülők a számítógép mellett, az asztalon - már üresen.
A pár perces eufórikus állapotot előidéző öngyújtógáz életveszélyes kábítószer. A levegőnél nehezebb butángáz ugyanis nagyon hamar bekerül a vérkeringésbe, megül a tüdőben, és súlyos szívritmuszavart okozhat. Hosszabb ideig tartó belégzésébe, túladagolásba 2004 szeptemberében halt bele egy 14 éves fiú Szegeden.Károsabb, mint a fű

A Szegedi Rendőrkapitányság ifjúságvédelmi referense, Sövényházy Edit korábbi nyilatkozata szerint az öngyújtógázszívás a 13-16 éves kamaszok körében hódít. Ez a nyolcvanas években jellemző szipuzás új trendje. Mivel azonban a marihuánánál sokkal károsabb hatása ellenére sem számít kábítószernek, hasonlóan a habszifonpatron, a hígítók, ragasztók vagy az oldószerek fogyasztásához, ez sem bűncselekmény. Így - a füvező fiatallal szemben - a zacskóból inhaláló vagy gázt szívó fiatallal szemben nem kezdeményezhetnek semmilyen eljárást a rendőrök.
Máriót a helyszínen újraélesztették, és a szegedi gyermekklinikára szállították, ahol sokáig feküdt kómában. Itt mindent megtettek érte az orvosok és az ápolók. A 13 éves fiú hat hét után nyitotta ki a szemét, amivel a későbbiekben kommunikált, beszélni ugyanis nem tudott.
Mindene roncsolódott: a szíve, a tüdeje, a veséje, az agya. Bekötöttek az ízületei, nem tudta kinyújtani a kezét, lábát. Maci - ahogy a családja becézte Máriót - tüdeje szinte lefagyott az öngyújtógáz inhalálásakor. A kórházban tömény vért szívtak le a tüdejéről. Az édesanya elmondása szerint fia mindent értett abból, ami körülötte történik. Volt úgy, hogy meghalt mellette egy kisbaba, ami rendkívüli módon felzaklatta, vérnyomása az égbe szökött.
- Próbálkozott a kisfiam, mert élni akart. Tornáztattam, megszorította a kezem, ha kértem, már amennyire tudta. Mindent ki lehetett olvasni a szeméből, mert beszélt a szeme. Komoly fájdalmai voltak, sokat sírt. Néhány hónap után már tudott magánhangzókat mondani, az "a" volt az anya, az "á" a fáj - mesélt elcsukló hangon a gyötrelmes kórházi napokról az anya, aki nem érti, hogy mert a fia gázt szívni, amikor félt a gáztól. Esténként például mindig elzárta a gázfőcsapot a konyhában, mert gázszivárgástól, gázrobbanástól tartott.
Márió leginkább otthon ült a számítógép előtt, vagy az édesapjával horgászott. Az anya szerint októberben egy fiú rossz hatással volt a gyermekére, az ő szerepe máig tisztázatlan az ügyben. 17 éves Klaudia lánya és 20 éves Zoli fia is ismeri ezt a fiút, aki állítólag menekül, ha meglátja Márió bátyját."Várunk vissza, Márió!" - írták az osztálytársak a kórházban fekvő fiúnak, aki azonban április 20-ára - ahogy a nővérkék fogalmaztak - elfáradt. A 60 kilóról 30 kilóra fogyott gyerek keringése összeomlott.
- Amikor meghalt Maci, kisimultak a vonásai, megszabadult a fájdalmaktól. Rózsaszín volt az arca. Olyan volt, mint egy baba, aki alszik - sírta el magát az anya, aki könnyek között mesélte, férje csak annyit mondott halott fia ágyánál, hogy "Márió, kicsi fiam, fogunk mi még együtt horgászni!"
A szülők nem tettek feljelentést, a rendőrség pedig nem nyomozott hivatalból az ügyben. Az édesanya azért mesélte el lapunknak fia tragédiáját, hogy felhívja a figyelmet a veszélyre, mert szerinte a fiatalok közül sokan élnek ezzel a gyilkos szerrel. A 3–400 forintba kerülő öngyújtótöltő gázpalackot korhatár nélkül bárki megvásárolhatja a boltokban. Márió családjában van olyan, aki tervezi, aláírásgyűjtést kezdeményez annak érdekében, hogy szigorítsák meg az öngyújtótöltő gázpalack megvásárlásának feltételeit.


A SZIPUZÁS HATÁSA A SZERVEZETRE

Hírek a tinédzserek dohány, alkohol- és kábítószerfogyasztásáról

2010.08.19.
Öngyújtógázt szívott - életveszélyes állapotban a 15 éves fiú

Életveszélyes állapotban fekszik a szegedi belgyógyászati klinika intenzív osztályán egy 15 éves kiskunmajsai fiú, aki öngyújtógázt szívott. A Független Hírügynökség úgy tudja: a fiú testvérével együtt próbálta ki az öngyújtógázt, de a testvérének nem lett tőle baja. A 15 éves gyerek súlyos szívritmuszavarral került kórházba, miután otthonukban a mentők egyszer sikeresen újraélesztették. A fiú jelenleg kómában van. A szakemberek szerint évente 3-4 hasonló haláleset történik Magyarországon serdülőkkel. Rudas László professzor a SZTE Belgyógyászati Intenzív Osztályának vezetője a Független Hírügynökség kérésére elmondta: a fiút az intenzív osztályon ápolják, jelenleg életveszélyes az állapota, ennél többet azonban a család kérésére nem mondhat a fiú állapotáról.
Az intenzív osztályt vezető professzor annyit még elmondott: az öngyújtógáz belélegzése súlyosabb esetben - főleg fiataloknál - könnyen valódi szívinfarktust is okozhat, illetve okozhat azonnali, életveszélyes ritmuszavart, amibe bele lehet halni. Magyarországon évente 2-4 hasonló eset fordul elő. A fiatalok többsége keveset tud az öngyújtógázról, ezért nem félnek tőle. Az öngyújtógáz az egyik legkönnyebben hozzáférhető, olcsó, bódulatot okozó anyag, amely azonban súlyos túladagolásban halált is okozhat. A kíváncsiság és a tudatlanság miatt csak itthon évente 3-4 fiatal hal meg a belélegzett öngyújtógáztól.
A Szegedi Drogambulancia vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: évente 4-5 fiatal kerül hozzájuk öngyújtógáz belégzése miatt kialakult problémák okán, illetve azért, mert a családja, barátai, esetleg az iskola jelzi a problémát és segítséget kérnek. Arany Zoltán elmondta: elsősorban a kíváncsiság az, amely ráviszi a fiatalokat arra, hogy kipróbálják ezt a gázt, de - mivel többségében serdülő fiatalokról van szó – a társak ráhatása, a tapasztalás vágya miatt is gyakran nyúlnak ehhez a legális és leginkább olcsó anyaghoz. A szakember szerint ebben rejlik az öngyújtógáz legnagyobb veszélye, hogy nagyon olcsó, és akár még egy gyerek is bárhol megvásárolhatja. A drogambulancia közelmúltban indult utcai segítő programja is ezzel foglalkozik, hogy a fiatalokat az utcán felvilágosítsák a drogok, és a könnyű bódulatot okozó szerek fogyasztásának veszélyeire, illetve segítséget nyújtsanak, tanácsot adjanak a leszokáshoz, a kábítószerek elutasításához. (FH)


A KÁBÍTÓSZER-FOGYASZTÁS TÜNETEI

KÉRDEZD MEG ALÍZT!
Részletek egy amerikai 15 éves drogos lány naplójából
Alíz meghalt 3 héttel azután, hogy eldöntötte, hogy nem vezet naplót tovább. Apja egyetemi dékán volt. Szülei egy moziból jöttek haza, és halva találták. Értesítették a rendőrséget, és kihívták a mentőket, de már nem tudtak rajta segíteni.


Szabadulások hiteles története
REHABILITÁCIÓS OTTHONOK ITT
ÉLETRAJZOK, OLVASMÁNYOK, ÖRÖMHÍR DALOK
VAN KIÚT! OLVASMÁNYOK FIATALOKNAKMátrainé F. Irma írásai
Gazdag István tanításai Zimányi József prédikációi

Makai Rozália
gyermek- és családvédő könyve és írásai
Makai Rozália: DROG, ALKOHOL, NIKOTIN

[ ELRAGADTATÁS | MI LESZ A VILÁGGAL?|
|Hiszek Jézus Krisztusban |Bemerítés a Biblia alapján|
|Nóé története a BIBLIÁBAN| A páskabárány elrendelése|
|A kereszt szükséges | HARMADNAPON FELTÁMADOTT!|
|Akik Krisztusban vannak| PÜNKÖSD | TÖRTÉNETEK|
|Szabadulások, rehabilitáció | ÉLETRAJZOK]

Szerkesztette: Makai Rozália      http://www.vargamakai.com

Ide írhatsz!

22000 szavas JAPÁN SZÓTÁRAK, NYELVKÖNYVEK MP3-as CD-vel

Vissza az oldal elejére!
Vissza a menüre!