MAKAI ROZÁLIA: DROG, ALKOHOL, NIKOTIN
http://www.vargamakai.com


VAN KIÚT A MEGKÖTÖZÖTTSÉGEKBŐL!


"Válaszd hát az életet, hogy élhess te és utódaid is!" (5Móz 30:19b)


2019.04.23.Egy japán egyetem nem vesz fel dohányzó oktatókat


Az egyetem szóvivője elmondta, hogy az egyetem klinikát nyit azok számára, akinek gondjaik vannak a leszokással. Egy japán egyetem bejelentette, hogy nem vesz fel dohányzó oktatókat. Kivételt csak akkor tesznek, ha az oktatók az állásért cserébe leszoknak a dohányzásról. "Úgy véljük, hogy a dohányzás nem egyeztethető össze az oktatói munkával" - jelentette ki a Nagaszaki Egyetem szóvivője, Takakura Juszuke, aki hozzátette, hogy ez a korlátozás nem sérti a személyiségi jogokat.  A helyi média szerint ez az első állami egyetem, amely ilyen feltételekhez köti az alkalmazást. Augusztustól az egyetem teljesen betiltja a dohányzást, sőt klinikát nyit azok számára, akinek gondjaik vannak a leszokással – közölte Takakura.

Japánt sokáig a dohányosok paradicsomának tekintették,

ahol egy-egy szál cigarettát számos étteremben el lehet szívni. Az utcán azonban sokkal szigorúbbak a szabályok: több száz japán településen, több tokiói kerületben 2000 óta korlátozzák a dohányzást, főként biztonsági okokból és a köztisztaság miatt. 

A 2020. évi olimpiai játékokra tekintettel a tokiói városháza tavaly rendeletet hozott, amelynek értelmében 2019-től aktívabban fel lehet lépni a passzív dohányzás ellen. A rendelet értelmében tilos dohányozni minden étteremben és oktatási létesítményben. A parlament új törvényt fogadott el, amely jövőre lép életbe, de megengedőbb, mint a tokiói szabályozás: csak a kis - 100 négyzetméter alatti - éttermekben tiltja a dohányzást, így a vendéglátóipari létesítmények 55 százaléka mentesül a tilalom alól. (MTI)

2018.01.01.Japán mintára nevelnék le a csongrádiakat a dohányzásról


A magyar emberek nem vigyáznak az egészségükre, nagyon sokan dohányoznak. Csongrádon egy ötlet szerint szabadnapot kapna az az önkormányzati dolgozó, aki nem gyújt rá.

- Vizsgáljuk meg, hogyan lehetne jutalmazni a nemdohányzó dolgozókat - vetette fel a soros testületi ülésen a csongrádi városatya, Somogyi Árpád. Csongrád lakosainak egészségügyi állapota volt terítéken, a civilben orvosként dolgozó képviselő ekkor állt elő a javaslattal. Az előterjesztésből kiderült többek között, hogy hazánkban az összes halálesetnek több mint a fele szív- és érrendszeri betegségek miatt következik be, közel harmadának pedig daganatos betegség az oka. Az emberek nem törődnek eléggé az egészségükkel, nem járnak el szűrővizsgálatra, a betegségüket sokszor csak akkor fedezik fel, amikor már nem lehet segíteni. A dohányosok közül sokan kapnak szívinfarktust vagy strokeot. Ezért javasolta a városatya, hogy helyben mindenképpen próbáljanak meg tenni valamit.

- Elképzeléseink szerint egy szabadnappal jutalmaznánk azokat, akik nem gyújtanak rá. Ezt az önkormányzati, illetve az általunk fenntartott intézmények dolgozóira terjesztenénk ki. Bízunk abban, hogy a pozitív diszkrimináció jó példa lesz a többi csongrádi cég számára is – mondta a képviselő. Annak, hogy az ötletet hogyan tudnák kivitelezni úgy, hogy az a jogszabályoknak megfeleljen, mindenképpen utánanéznek. A témáról majd egy testületi ülésen szavaz a grémium.


Japánban hat nap jár

Nemrég bejárta a hír a világsajtót: egy japán cég hat szabadnapot ad annak a dolgozójának, aki egész évben nem gyújt rá. Igaz, náluk nem az egészség védelme volt az elsődleges szempont, hanem az, hogy az ottani nézet szerint a dohányosok a cigiszünetek révén "lógnak a munkából". (delmagyar.hu)
Talán az egyik legjobb dohányzás ellenes hirdetés!


Gyermekek dohányzása

Makai Rozália: Drog, alkohol, nikotin c. könyvéből részlet

Magyarországon naponta közel 150 gyerek szokik rá a dohányzásra. Mit tehet a szülő, hogy gyermeke ne dohányozzon? A szülő mutasson jó példát! A gyerekek a felnőttet utánozzák, tehát nem érdemes cigarettázva prédikálni a dohányzás ártalmairól. Ha a szülő dohányzik, közvetlenül is veszélyezteti gyermeke egészségét. Tényekkel kell érvelni! Társadalmunkban ma a dohányzás az egyetlen olyan halálok, amely könnyen elkerülhető. Naponta több, mint száz ember hal meg dohányzásra visszavezethető betegségben. Komoly hatást lehet elérni a gyermeknél, ha a cigarettázás azonnali káros következményeire hívjuk fel a figyelmet. Pl. a dohányosok ruhája, haja kellemetlen szagú, foguk és körmük megsárgul, vagy a tinédzserek 40%-a szívesebben randevúzik olyannal, aki nem dohányzik. Meg kell tanítani a gyermeket arra, hogyan utasítható vissza a cigaretta! A szülők buzdítsák sportolásra gyerekeiket, segítsenek nekik hobbit találni! A jól tanuló, sportoló gyerekek között kevesebb a dohányos.

Tudatosítsuk velük, hogy nem az a felnőtt, aki dohányzik!
Nem akkor lesz felnőtt a gyerek, ha dohányzik.

A dohányzás

A burgonyafélék családjába tartozó dohánynövény kezeletlen vagy előkezelt leveleinek élvezetét dohányzásnak nevezzük. A dohányzás feloldó, élénkítő és jó hangulatot keltő hatását az emberek már korán felismerték, de széles körben csak az elmúlt évszázadban terjedt el. A dohányzás formái:
- a pipázás
- a tubákolás (dohánypor felszippantása az orrba)
- a bagózás (speciálisan előkezelt préselt dohány rágása)
- cigaretta (papirosba csavart vagdalt dohánylevél)
A dohányzás célja a dohánylevelekben található nikotin élvezete. A dohány nikotin tartalmának 30-60%-a kerül a füstbe, és a dohányzás módjától függően (lassan, gyorsan, tüdőre szívva) annak 20-90%-a a szervezetbe jut. A nikotin a vegetatív idegrendszerre ható legerősebb mérgek egyike. Terhes nők és nemdohányzók jelenlétében tilos dohányozni! A «Rágyújthatok?» elemi szokást vezessük be! A nemdohányzóknak joga, hogy ne kelljen beszívni mások füstjét, mérgét. A dohányzás egy nagyon rossz szokás, és Magyarország 1990-ben a világranglista első helyére került ebben. A szakmunkásképzők tanulóinak, a 15-16 éveseknek kb. 50%-a dohányzik. 1990-ben a 35- 69 éves koruk közt elhunyt férfiak 41%-a, és a hasonló korban elhunyt nők 14%-ának halálát okozta részben vagy egészben ez a káros szenvedély.

A dohányzás hatásai

A társadalom megítélése alapján a nikotin egy olyan drog, amelynek hosszú éveken keresztül történő mértéktelen fogyasztása komoly károsodást idéz elő a szervezetben. Ennek oka, hogy az amúgy is szennyezett levegőt dohányfüsttel belélegezve, a hörgők nem képesek kellő tisztító tevékenységre. Így keletkezik az oly gyakori idült hörghurut, s annak későbbi súlyos következményei. Az érrendszert, különösen a szív koszorúereit nemcsak a nikotin károsítja, hanem a dohány kátrányos mellékterméke és a papír füstje is. A tüdőrák kialakulásában is jelentős szerepet játszik. Az elégetett cigarettadohány kátránytartalmú bőrrákot okozhatnak. A nikotin olyan méreg, amelyhez hihetetlenül könnyű hozzászokni és a rabjává válni.Dohányzás és az áldott állapot

A dohányzás hatása rendkívül veszélyes a születendő gyermekekre. Az áldott állapot ideje alatti dohányzás csökkenti a gyermek születési súlyát és testhosszát, s nagyobb az újszülött- halandóság, ill. a halálozás az élet első hetében. A dohányzásról való lemondás után a tüdőrák, bronchitis és a szívbetegségek veszélyeztetettsége fokozatosan csökken. A leszokás néhány jótékony hatása azonnal jelentkezik: pl. több oxigén és kevesebb a szénmonoxid a véráramban.


CSALÁDI ÖRÖMÖK - 4 KISBABA KACAGÁSA

Nem csak anyának lenni jó, hanem apának is!
Ő készíti a felvételt, és nevetteti meg a családot.Leszokás a dohányzásról

Magyarországon egy évben átlagosan 140 ezer ember hal meg, közülük 40 ezren a dohányzással összefüggő betegségben. Valamennyien kb. 20 évvel élhetnének tovább, ha nem dohányoznának. A dohányosok függősége olyan erős, hogy nem képesek letenni a cigarettát. Segítséget kaphatnak a gyógyszerészektől, az ÁNTSZ szervezeteitől, a védőnőktől.

A leszokás legfontosabb lépései:

1. Mondja el családjának, barátjának, hogy leszokik!
2. Válasszon magának nikotinszegény, lehetőleg nikotinmentes cigarettát!
3. Térjen át füstszűrős cigarettára a szűrő nélküliről!
4. Soha ne a legközelebbi trafikban vegyen cigarettát!
5. Csak abban a kezében tartsa a cigarettát, amelyikben nem szokta!
6. Ne fogadjon el cigarettát! Kerülje a dohányzókat!
7. Ezentúl csak társaságban dohányozzék, egyedül ne!
8. Minden nap egy órával később gyújtson rá!
9. Minden cigarettát csak félig szívjon el és ritkábban!
10. Vagy délelőtt, vagy délután dohányozzon!
11. Vegyen egy nagy adag cukormentes rágót, mentolos cukorkát, és ezt szopogassa cigaretta helyett!
12. Az autóban ne gyújtson rá, csak a pihenőhelyen!
13. Igyon sok folyadékot, vizet, tejet, teát, ásványvizet vagy gyümölcslevet, ezek tisztítják a szervezetét!
14. Minden rágyújtás előtt, nyitott ablaknál lélegezzen jó mélyeket! Tornázzon, mozogjon helyette!
15. Minden cigaretta után ürítse ki a hamutartóját!
16. Helyezze letétbe napi dohányadagját segítőjének, hogy oda kelljen érte mennie!
17. Étkezés előtt és után ne gyújtson rá!
18. Ne tartson magánál sem gyufát, sem öngyújtót, hogy mindig mástól kelljen kérni!
19. Ne vegyen magának cigarettát!
20. Kerülje a kávé, alkohol fogyasztását!
21. Értekezlet, beszélgetés alatt ne dohányozzon!

A gyógyszertárakban kaphatók a dohányzásról való leszokást elősegítő készítmények, melyek csökkentik a "hiányérzetet".

Nicorette 2 mg rágógumi kizárólag a dohányzás abbahagyására javasolt, a dohányzás teljes elhagyása legyen a cél. Lényeges a páciens erre vonatkozó erős elhatározása. A Nicorette Mint rágógumi mentholt és borsosmentaolaj aromaanyagot is tartalmaz. Gyermekek elől nagyon gondosan el kell zárni! A rágógumiból ugyanis nikotin szívódik fel, aminek vérszintje kb. 30 perc rágás után éri el a maximumot. A rágógumit lenyelni tilos! A "leszokási idő" általában 2-3 hónap.
Nicobrevin kapszula a dohányzásról való leszokás elősegítésére szolgáló gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény. 1 kapszula 15 mg kinint, 100 mg menthol- valerianátot, 10 mg kámfort és 10 mg eukaliptuszolajat tartalmaz. A kúra ideje alatt mellőzze a dohányzást!
Nicotell Fruit, Mint rágógumi kizárólag a dohányzásról való leszokás idején, terápiás céllal alkalmazható, nikotin tartalmú rágógumi. A 2 mg-os a mérsékeltebb, a 4 mg-os az erősebb dohányosok részére ajánlott gyógyszeres segítség. Enyhíti a nikotin elvonási tüneteket, mivel utánozza a dohányzáskor felszabaduló nikotinnak a szervezetre gyakorolt hatását. Rágás során a rágógumiból folyamatosan nikotin szabadul fel, amely a szájnyálkahártyán keresztül felszívódik, és a vérben olyan nikotin szintet biztosít, ami elegendő a cigaretta iránti heves vágy megfékezéséhez. Alkalmazási idő 3 hónap.EGY HÁROMGYERMEKES, ELVÁLT CSALÁDANYA HITELES TÖRTÉNETE
Szabadulás az alkohol és a dohányzás rabságából Dömösön

2012.10.31.
Végzetes függőséget okozhat a mentolos cigi?

Nagyobb eséllyel válnak rendszeres dohányossá azok a gyerekek, akik mentolos változattal kezdik a cigaretta kipróbálását - állapították meg több tízezer diák bevonásával készült tanulmányukban amerikai kutatók. Az Addiction című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban úgy találták, hogy 80 százalékkal növelte a rászokás valószínűségét, ha a kísérletező gyerek nem a normál változattal, hanem a mentolos cigarettával kezdte a dohányzást. A mentolt azért adják a cigarettához, hogy "frissebb" íze legyen. Az eljárás kritikusai azzal érvelnek, hogy az új dohányosok számára ez az íz vonzóbbá teszi a cigarettázást, így növeli a függőség kialakulásának kockázatát. A három éven át ismétlődő felmérésekben 47 ezer 6. osztályosnál idősebb amerikai diákot kérdeztek ki, köztük 1800 olyan gyereket, aki az első vagy a második felmérés idején kezdett dohányozni. A harmadik felmérés idejére a kísérletezők több mint fele abbahagyta a cigarettázást. Annak valószínűsége, hogy rendszeres dohányossá váljanak, 80 százalékkal volt magasabb a mentolos cigarettával kísérletezők között azokhoz képest, akik normál változattal kezdték a tapasztalatszerzést. (MTI/mno.hu)

2012.09.13.
A dohányzó fiatalok leszokását is segítheti a trafiktörvény * Teljes cikk itt!

A Fidesz ifjúsági szervezete szerint a kedden elfogadott trafiktörvény alkalmas lehet arra, hogy a már dohányzó fiatalok is leszokjanak káros szenvedélyükről, a felnövő generációk pedig mind kisebb arányban gyújtsanak rá.

Február óta várunk a trafiktörvényre

Jövő év januárja helyett 2013. július 1-jétől javasolja felállítani az állami koncessziós dohányboltok rendszerét Magyarországon a parlament alkotmányügyi bizottsága. Az Országgyűlés még februárban öntötte végleges formájába a trafiktörvényt, de a zárószavazást elhalasztották, amíg az Európai Bizottság kialakítja a véleményét róla. Az uniós testület nem emelt kifogást ellene.

Kevesebb cigarettát vesznek - Tovább védik a nem dohányzókat

A legális forgalomban eladott cigaretta mennyisége idén a tavalyi évhez képest várhatóan mintegy 5 százalékkal csökken, míg a fogyasztási dohányok eladása legalább ugyanilyen mértékben nő majd - mondta Sánta János, a Continental Dohányipari Zrt. elnöke. Idén szeptember 1-jétől már csak az elrettentő képekkel ellátott csomagolóanyagban gyárthatók a dohányáruk - mondta Sánta János. (MTI/mno.hu)

2012.06.20.
Döbbenet: naponta rágyújt a 16 évesek negyede * Teljes cikk itt!


Minden negyedik 16 éves naponta rágyújt, de a "büdöskölyközés" nem fog használni a májrákosok és alkoholisták országában. Elekes Zsuzsanna szociológus egy négyévente elvégzett európai kutatás 2011-es eredményeit ismertette az MNO-val. A számokból az is kiderül, milyen sok tizenévesünk részegeskedik, illetve divat-e még a szipuzás. Hiába kezd észhez térni Európa, a magyar fiatalok alkohol-, dohány- és drogfogyasztási szokásai elkeserítő tendenciát mutatnak. A dohányzás elterjedtsége alapján mára a kontinens vezető országai közé kerültünk, és már csak minden tizenhatodik 16 éves fiatal alkoholszűz. Az 1995 óta négyévente elvégzett európai kutatás (ESPAD) 2011-es adatait Elekes Zsuzsanna szociológus ismertette az MNO-val. - A tavalyi felmérésben Európa 36 országából több mint 100 ezer 16 éves diák vett részt. Először a dohányzásról beszélnék; nemzetközi összevetésben a diákok 54 százaléka dohányzott korábban, 28 százaléka pedig rendszeres dohányos, minden hatodik pedig naponta rágyújt. Ezek a számok itthon 66, 37 és 25 százalék, tehát minden negyedik 16 éves magyar tanuló naponta cigarettázik, és bőven átlag felettiek a mért értékek - közölte a lesújtó hírt Elekes Zsuzsanna, a Corvinus Egyetem docense. A tendenciát fejtegetve ennél is borúsabb a kép, hiszen 1999 óta Európában stagnált, illetve csökkent a dohányzás elterjedtsége, Magyarországon viszont csupán az ezredforduló után és csak enyhén csökkent, azóta viszont 37 százalékra nőtt azon 16 évesek száma, akik saját bevallásuk szerint cigiztek az elmúlt hónapban. (mno.hu)


Szabadulások hiteles története
REHABILITÁCIÓS OTTHONOK ITT
Hogyan juthatunk a Mennybe?

"JÉZUS ÍGY VÁLASZOLT: Én vagyok az Út, az Igazság és az Élet..."(Jn 14:6)
ÉLETRAJZOK, OLVASMÁNYOK, ÖRÖMHÍR DALOK