HITELES TÖRTÉNETEK

Makai Rozália gyermek- és családvédőEgy kislány bátorítása az árva gyerekeknek.
Egy pici kislány vagyok, de szeretetemből mindenkinek adok.
Lehet, hogy nincsenek szüleitek, de van mennyei Atyátok!
2023.09.05.Fricz Tamás: Egyeduralomra törekszik a WHO?


A Hit Rádió legfrissebb adásában a WHO legújabb javaslata volt a téma, miszerint egy új járványügyi szerződést készítettek elő az Egészségügyi Világközgyűlés számára, amelyet a tervek szerint a jövő évben fogadnak el. Mit kell tudni erről az új járványügyi szerződésről, és miért aggályos? Vendég: Fricz Tamás politológus, filozófus, közgazdász. (Hit Rádió)

2023.08.12.Doki: Átverés, ne dőlj be!
Ekkora pofátlanságot rég láttam.


Itt a legújabb kapszulás átverés - az ember esze megáll. Kínában gyártják. Több gyártó is van már erre hamisításra. Azt láthattuk, hogy soft gel kapszulákat árulnak. aminek az elsődleges felhasználása folyadékok árusítása. Folyadék van benne vagy olaj. Valami nem stimmel ezzel. Ugyanaz a méretű kapszula az egyik alkalommal pár milligramm anyagot hordoz, másik alkalommal meg 1800 milligrammot. Ezek a kapszulák nagy valószínűséggel semmi mást nem tartalmaznak, mint sima étolajat. Ezzel verik át az embereket. Ilyeneket nagyban lehet rendelni Kínában meg Indiában. Indonézia lakossága 270 millió. Ha csak mindenki egyszer rendel tőlük, már megvan a hasznuk.

2023.04.17.Feljelentették Ursula von der Leyent az uniós vakcinabeszerzések miatt.


Akár fel is függeszthetik Ursula von der Leyen mentelmi jogát, miután feljelentették a Pfizer-botrány miatt. Egy belga lobbista azt kéri: derüljön ki végre, miről SMS-ezett Ursula von der Leyen a Pfizer gyógyszergyár vezetőjével. Korábban az európai ombudsman, több EP-képviselő és civil szervezet is sürgette, hogy hozzák nyilvánosságra ezeket az üzeneteket, de ez eddig nem történt meg. (M1 - Híradó)

2023.06.08.Azonnali teendők az infarktus túléléséhez
Gyakorlati útmutató a szívroham túléléséhez


Mi a különbség az angina és a szívroham között? Az angina mellkasi fájdalom. A szívroham egy nagyon rossz anginának néz ki. Légszomjat érez, izzadhat, Hányinger olyan súlyos is lehet, hogy a beteg valóban hányni fog. Mitől lesz az infarktus, azaz a koszorúér elzáródás? Ha a szív koszorúér ereiben felhalmozódik a koleszterin, a zsír és már anyagok, amelyeket plakknak nevezünk így összességében, és ez korlátozza a vérátáramlást. Az oxigén nem tud eljutni a szívsejtekhez, és a szívizom pusztulni kezd.

Aztán az egyik artériában a véráramlás teljesen blokkolva lesz, megáll, mondjuk egy elszabadult vérrög miatt. Legyen a közelben aszpirin, ami elrágsz, ha jönnek a tünetek. Az aszpirin rágásának a célja, hogy az aszpirin bejusson a véráramba, hogy megakadályozza a vérlemezkék további összecsapódását. az eltömődést, az artériában fellépő vérrögképződést, ami elzárja a vérellátást, esetleg még kicsit fel is tudja oldani. Mentőt kell hívni, és intenzív kardiológiai osztályra kell vinni a beteget. (Doki)A DNS-től alapú családfától a nyelvi-hullámgenetikáig,
avagy prof. Pjotr Garjajev felfedezései
David Icke az 5G katonai eredetéről, hatásairól
és veszélyeiről tárja fel az igazságot /magyar felitattal/


Az 5G egy fegyver, ez egy katonai technológia, amit tömegoszlatásra használtak, hiszen a bőr rétegeiben okoz égető érzést a magas frekvencia. A DNS a tudomány mai állása szerint és mára bizonyítottan frekvenciákat fogad és továbbít. De a mi szervezetünk is egy elektromágneses frekvencián működő egység, benne az agyunk és a szívünk is. Vajon milyen hatással van rá, ha ezt az egységet és frekvenciát megbontjuk és folyamatos zavarnak tesszük ki. A válasz a videóban! Mentális, fizikai rendellenesség, betegség...Murányi Edina gyermek és felnőtt kríziskezelő tréner:
Az összes létező betegséget előidézheti a közösségi média túlzott használata


2021.01.21.Drábik János: A koronavírus hullámgenetika általi terjedése
Ez már többé nem a jövő, hanem a jelen technológiája!


Péter Garjajev 2013-ban létrehozta a Kvantumgenetikai Egyetemet. Prof. Pjotr Garjajev 2020 novemberében halála előtt nyilatkozta: Minden vírus kétféle úton terjed, fizikai úton és hullámstruktúrán keresztül. Drábik: A jelenlegi koronavírus hullámszinten terjed. Célzottan népekre és területekre lehet irányítani.

2023.04.26.Hogyan kaptam el Covidot? Ez történt...
Arcturus, az új Covid variáns, vagy kódnéven az XBB 1.16.


Errefelé már szépen terjed. Ezt tette velem. A budhista országokban az emberek buliztak. Indonéziában ilyenkor van a ramadán. Maszk nélkül ünnepeltek főleg fiatalok.

A Borneóban készített videó utolsó napján kezdte érezni, hogy fájnak a lábai. Lefeküdt, és aztán már az egész teste fájt, a vállai, karjai. Vagy hatszor kellett mennie pisilni, rázta a hideg, kiverte a víz, átizzadta az ágyat. Egy éjszakát még a szállodában töltött. Ibuprofent vett be. Otthon már ínygyulladása lett. A következő napon elkezdett folyni az orra. Nazális hangot lehet hallani a videókban. Ezután megjelent a szagvesztés. Torokfájás nem volt. Ennek covidnak kell lenni. (Doki)

2023.04.12.A leggyakoribb és legkárosabb növényi olaj a pálmaolaj
Fogy az erdő Borneón, odamentem, utánajártam.


Ma megláthatod, mi mindent áldozunk fel, hogy legyen sütnivaló (olajunk). Itt egy egészségtelen, ámde más súlyos károkat is okozó olaj története a videón. (Doki)

2023.04.05.NAC glicinnel fejti ki a legjobb hatásokat.
Ebben a videóban látható, melyek ezek.


Ma arról lesz szó, miként működik együtt egy másik aminosavval a szervezet talán legfontosabb sejten belüli rendszerében a mitokondriumokban. A glutation a szervezet egyik legfontosabb antioxidáns és méregtelenítő molekulája. Sok embernek glutation hiánya van. A glutation funkciói: A szabad oxigén-, hidroxil- és szuperoxidgyökök közvetlen kémiai semlegesítése; Számos antioxidáns enzim kofaktora;

A C és A vitaminokkal kapcsolatos folyamatokban vesz részt, továbbá a kémiai eredetű mérgek, toxinok májban történő semlegesítése által termelt szabadgyökök megkötése a feladata. A májban zajló méreg semlegesítés során keletkező melléktermékeit vízoldhatóvá teszi, hogy a vesén keresztül kiürüljenek. A higany eltávolítása a sejtekből és az agyból. Sejtproliferáció, és a mitokondiális DNS fenntartásához létfontosságú. Videón tovább! (Doki)

2023.03.12.Tiger Woods, Rafael Nadal, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi
Térd kezelés műtét és gyógyszer nélkül!


10:21-től látható ez a videón. Megoldás gyógyszer és műtét nélkül egy zseniális módszer! Nem műtét, nem is gyógyszer, mely a testünk gyógyító erejét használja fel. A térd gyulladásos folyamatai, és modern kezelés gyógyszer vagy műtét nélkül. A videóban a térd gyulladásos betegségeit mutatom be, de ugyanaz vonatkozik más ízületekre is. Tiger Woods, Rafael Nadal, Cristiano Ronaldo, Lionel Messi Mi a közös ezekben a világklasszis sportolókban? Amikor megsérültek mindannyian ezt a kezelést kapták, thrombocytában gazdag plazma terápia, azaz PRP, az angol nyelvű elnevezés kezdőbetűi alapján. Az eljárás a tudomány egy új ágához tartozik, az úgynevezett regeneratív orvosláshoz. A regeneráció a tönkremenetel visszafordítása. A regeneratív medicinába olyan terápiák és technikák tartoznak bele, amelyek serkentik a szervezet természetes gyógyulási folyamatait a beteg szövetek és szervek helyreállítására, regenerálására.

A regeneratív gyógyászatban őssejteket, növekedési faktorokat, génterápiát és más technikákat alkalmaznak a szövetek helyreállítása érdekében. Ezek számos állapot kezelésére alkalmazhatók, beleértve a szív és érrendszeri betegségeket és mozgásszervi rendellenességeket is. Például az osteoartritist. Ez az eljárás abból áll valójában, hogy levesznek egy vérmintát a páciens véréből, és megfelelő készülékben feldolgozzák azt, eltávolítják a sejtes elemeket, és a fennmaradó plazmában össze koncentrálják az úgynevezett vérlemezkéket. Az eljárás néhány percbe telik, mire ez a koncentrátum elkészül. Ezután a kész anyagot a térdizületbe fecskendezik be. Tehát hangsúlyozom, hogy ez minden esetben a beteg saját véréből frissen készülő koncentrátum. Ott a helyszínen készül el, amikor a beavatkozást elkezdik. De miért is jó a vérlemezke erre? Nem véralvadásnál van a vérlemezkére szükség? Fontos megérteni a vérlemezkék biológiáját és szerepüket a szervezet természetes gyógyulási folyamataiban. (Doki)

2023.03.01.Nekünk nem az orvostársadalommal, hanem a Magyar Orvosi Kamara vezetőségével
van konfliktusunk - jelentette ki Takács Péter az orvoskamaráról
szóló törvénymódosítás elfogadása után a Karc FM stúdiójában.


Az egészségügyi államtitkár elmondása szerint az új törvény - amely megszűnteti a kötelező orvosi kamarai tagságot - nem 24 óra alatt született meg. Az előzmények között említette, hogy 2020 májusától korrekt szakmai kapcsolat van a Belügyminisztérium és a kamara között: már a koronavírus járvánnyal kapcsolatban is többször kérték javaslataikat. 2022 októberében a miniszter, az államtitkár és a MOK elnöke hosszan egyeztetett a decemberi egészségügyi törvénycsomag pontjairól, akkor a kamara szerint jók voltak a szakmai irányok.

Az egyeztetés után három nappal azonban "Egészségügyi átalakítás nélkülünk - nem tárgyal a Belügyminisztérium a Magyar Orvosi Kamarával" címmel 38 ezer kamarai tag kapott levelet. Takács Péter akkor megkérdezte Kincses Gyulát, aki azt mondta: előzőleg nem a kamara elnökeként, hanem magánemberként beszélgetett a miniszterrel és az államtitkárral. Nyíltan politikai indokok állnak a háttérben - véli az egészségügyi államtitkár - hiszen a kamara elnöke több helyen azt nyilatkozta, az ügyeleti koncepcióval egyetért.

Más, egyéb követeléseik vannak, amit az új ügyeleti rendszer bojkottálásával szeretnének kikényszeríteni. Ezáltal azonban a betegellátást veszélyeztetik - nyilatkozta Takács Péter. Az új ügyeleti rendszer jobb, biztonságosabb: a Mentőszolgálat ad asszisztenst, sofőrt, autót, és a korábbi órabérek dupláját kaphatják az ügyeletet vállalók. Az államtitkár bízik abban, hogy ha a kamara részéről megszűnik a nyomásgyakorlás, az orvosok beállnak az új rendszerbe. (Karc FM)

2023.01.25.Ismerd meg a vastagbélrák 5 korai jelét!


A videó a vastagbélrák 5 korai jeléről szól, amelyeket sokan figyelmen kívül hagynak, miközben egyre fiatalabb korosztályt érint a betegség. A videó célja, hogy felvilágosítsa a nézőket arról, hogyan védekezzenek azáltal, hogy tudatában vannak ezeknek a korai figyelmeztető jeleknek, és cselekvésre ösztönzze őket, ha tünetet észlelnek.

A videó a korai felismerés fontosságának kiemelésével azt reméli, hogy csökkenti a vastagbélrák kockázatát, és életeket menthet meg. 1. Gyakran azt tapasztalják a betegek, hogy a hasmenést szorulás váltja fel. A 2. tünet vér a székletben. Jegyezd meg a vér színét és állagát, a vérzés gyakoriságát, időpontját. A 3. a hasi fájdalom. 4. a mással nem magyarátható fogyás. (Doki)

2023.01.21.Génmanipulált embereket hoztak létre? Létezhet ilyesmi?
A génszerkesztett emberiók beültetése sok országban tilos.


2003 áprilisában az USÁ-ban befejeződött a Human Genome Project Timeline, amely lehetővé tette, hogy le tudjuk olvasni a teljes genetikai állományt. Ez tette lehetővé a kínai kutatók munkáját is. A kínai kutatók átléptek egy küszöböt. Genetikailag módosított babákat hoztak létre, Kínában csak iránymutatások vannak ellene. A vizsgálatban résztvevő apák mindegyike HÍV pozitív volt.

3 génmanipulált gyermek született. 2018-ban bejelentették a világnak. A világ tudósai ezt etikátlannak ítélték. Ennek hatására 2019-ben elítélték a 3 kutatót Kínában. 2022 áprilisában szabadultak. A gyerekek már járnak, és dilemma, hogy gondoskodjanak a gyerekek jólétéről, és a kísérlet következményeiről, miközben tiszteletben tartják magánéletüket is. Részletek a videón. (Doki)

2023.01.16.SÚLYOS GÉNCSELEKMÉNY - Magyar feliratos videó!
Ron Johnson amerikai szenátor a Covid-19 okozta sérülésekről


és halálesetekről tartott nyilvános meghallgatással indított országos felvilágosító kampányt, amit a politika, a gyógyszeripar és a vezető média igyekszik a szőnyeg alá söpörni. A vakcinát 2021-ben vezették be a hadseregben. "Gyönyörű életem volt az oltás előtt. Részt vettem az AstraZeneka klinikai vizsgálatában. És most a neuropátia egy súlyos legyengítő formájától szenvedek, amely addig fog előre haladni, amíg gyakorlatilag egy gondozóintézetben végzem."

"Az egyetlen Moderna injekciót 2021. december 30-án kaptam. A Moderna injekciót követő egy héten belül zsibbadás és gyengeség jelentkezett a lábamban. Gyorsan diagnosztizálták a transzverzális myelitist (a gerincvelő gyulladás egy formája). Vagyis a mellkasi gerincvelőm sérült. Most már véglegesen rokkant vagyok." Szenvedélyesen kiállok a fiatal katonák mellett, akiket 13 évig szolgáltam katonaorvosként a légierőnél. (bitchute.com)

2023.01.12.Tehéntej és a prosztatarák, valamint a mellrák kapcsolata


A prosztatarák Ázsia és Afrika egyes részein alacsony. Minél több kalciumot fogyasztanak az emberek, annál nagyobb a prosztatarák kockázata. Nem a kalcium a ludas ebben. A tejben levő fehérjék növelik az IGF1 szintet, amely egy inzulinszerű növekedési faktor. A tejfehérje kazeinje még az IGF1 nélkül is a rákos sejtek kifejlődését elősegítő faktornak tűnik.

Ugyanez a helyzet a tejsavóval. A szarvasmarha borjak 40-szer gyorsabban nőnek, mint az emberi csecsemők. Még ott vannak a hormonok is. A hölgyeknél a mellrák kockázata áll fenn. A joghurt és a sajt nem növelte a kockázatot. A probiotikum, azaz a kefir akkor kell, ha hasmenést kapunk. Egy ideig nem fogok kefirt fogyasztani. (doki)

2023.01.04.A Marburg vírus hordozói a denevérek.
Mi köze van ehhez a német kisvárosnak?


Marburg vírusnál a túlélés csak 10%. Marburg vírus fertőzés jelei láz, fejfájás, ízületi fájdalmak, kiütések. Utána jön a hasmenés, amely egy hétig is eltarthat. A 3. napon hányás jelentkezik, Ezek a testnedvek fertőznek. Néhány napos súlyosbodás után belső vérzés kezdődik. Minden nyílásból vérezni kezd a beteg. A vérzés a bőr alatt is látható... Angolában a helyi temetési szokások hozzájárultak a fertőzés terjedéséhez.

2022.12.15.Elfelejtjük szedni, pedig mindenkinek kellene a B12!


Miért van szükség B12 vitaminra? 1. Szívbetegségek elleni védelem 2. Védi a DNS-t 3. Alzheimer védelem 4. Vérszegénység esetén 5. Terhességkor

B12 hiány tünetei:
1. Fáradtság, szédülés, gyengeség, 2. Tinnitus a fülzúgás, fülcsengés, 3. Láz 4. Fájó nyelv és szájfekélyek 5. Étvágytalanság 6. Zsibbadás, bizsergő érzés a végtagokban 7. Homályos látás 8. Gyakori izzadás, sápadt bőr 9. Emésztési problémák 10. Légszomj 11. Depresszió, memória romlás

A napi hivatalosan ajánlott mennyiség 5mcg (mikrogramm). Ez egészséges táplálkozás mellett benne van az étkezésben. Ennél több az alábbi esetekben kellhet: vegetáriánus vagy vegán étrend követése, 50 év felettiek gyomor-bélrendszeri betegségek, beleértve a Crohn-betegséget és a cöliákiát, emésztőrendszeri műtétek, például súlycsökkentő műtét vagy béleltávolítás metformin és savcsökkentők alkoholos italok rendszeres fogyasztása. (doki)

2022.11.25.Kínában ismét szigorításokat rendeltek el a koronavírus miatt


Hiába a szigor - rekordgyorsasággal terjed a koronavírus Kínában. Egy nap alatt több mint 30 ezer új fertőzöttet jelentettek: ilyenre a járvány 2019-es kitörése óta nem volt példa az országban. A vírus gyors terjedése miatt újabb korlátozásokat vezettek be, de a lakosság és a gazdaság is nehezen bírja már az intézkedéseket. (M1-Híradó)

2022.10.06.Von der Leyen rájött: "Az energiaválság súlyos szakaszába lépett!"


A szélsőséges liberálisok erőszakosak és intoleránsak. Ha engedünk az agressziójuknak, tönkreteszik a társadalmat. Tudjuk, hogy a libsiknek ezt nehéz felfogni, de Magyarország miniszterelnöke nem a nyugati globalista eszmékre, hanem a magyar emberek védelmére esküdött fel. (Demokratikus mémek)

2022.10.02.Büntetésre számíthat Ursula von der Leyen a Pfizerrel kötött uniós szerződés miatt


Sajtóinformációk szerint büntetésre számíthat Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Pfizerrel kötött uniós szerződés miatt. De további vizsgálatok is várhatók a vakcinabeszerzés miatt. Kiderült ugyanis, hogy a német politikus eltitkolt SMS-ekben egyezett meg az amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatójával. Albert Bourla közben közölte: nem hajlandó megjelenni az ügyet vizsgáló uniós testület előtt. (M1-Híradó)

2022.07.12.Ursula von der Leyen mesébe illő karriert futott be. Hogyan történt?


Először családügyi, majd védelmi miniszter, 2019-ben pedig uniós biztossá lépett elő. Egész politikai karrierje olyan meglepő, mint a gyakori botrányai. Román képviselők követelték EB elnök azonnali lemondását. "Ursula von der Leyen egy gigantikus Covid 19 tudományos átverés és propaganda kampány része, amely az emberi jogok és szabadságjogok tömeges megsértését okozta és fogja okozni. Ez veszélyezteti az európai demokráciát." (kla.tv)

2022.09.28.Omikron emlékeztető és demencia Covid után, amiről tudni kell


Megjött az Omikron elleni booster oltás - pár gyakran felmerülő kérdésre adok választ ma. Szó lesz a covid és a demencia közötti kapcsolatról is. /Doki/

2022.09.21.A tudomány bűnözői a világ összes kutatóját átverték


Idén nyáron robbant ki a botrány. Az Alzheimer kór teljes kutatása egy csaláson alapul. A gyógyszer fejlesztője a CASSAVA sciences cég azt állította, hogy a szer javítja az agyműködést Alzheimerben azáltal, hogy képes blokkolni a ß amyloid fehérje agyban lévő lerakódásait. Lesné 2008 és 2012 között 774.000 $-t kapott majd további 57 millió $-t az Alzheimer kórral kapcsolatos kutatásokra. A több dokumentumban szereplő képeket manipulálták a hipotézis jobb alátámasztása érdekében. Ebben Lesné a ludas főként. /Doki/

2022.09.16.Bíró Éva: Mi várható Németországban? Nagyon sok cég már most becsődölt.
Az Omikron nevű oltóanyagoknak csak laboratóriumi tesztjei vannak.


OLTÁSRA: GYÓGYSZERT! GYÓGYSZERRE: OLTÁST! Mi várható nálatok Németországban? Megindulnak a becsődölések. Bizonyos ágazatoknak, pl. a pékségeknek nagyon rosszul megy. Nagyon sok cég már most becsődölt. Az Omikron nevű oltóanyagoknak csak laboratóriumi tesztjei vannak. Az Amerikában engedélyezett oltóanyagot kizárólag 8 db egéren tesztelték. A német egészségügyi miniszter propagálja a Pfizer poszt covid gyógyszerét, mert ő 3 oltás ellenére pozitívre lett tesztelve.

Ez is csak feltételes engedéllyel rendelkezik, és megrendelt 1 millió adagot a német népnek. Az orvosokat 15000 euróval szeretné jutalmazni, ha ezt felírják. Az oltás következményére gyógyszert, gyógyszerre oltást, míg meg nem halunk. A NEXUS TV ZoomBoom adásának előzetese. Szendrődi Katalin kérdezi Bíró Évát (Augsburg, Németország) A teljes felvételt a Nexus Tv oldalán nézhetik meg. www.nexustv.hu

2022.08.24.Mr Beast az egyik legismertebb YouTuber a világon.
Mi a betegsége? Ismerd meg, hogy felismerd!


Mr Beast: "Kb. 15 éves koromban kaptam Crohn betegséget. Kosaraztam megállás nélkül. Amikor Crohn-os lettem, akkor mondtam, hogy na ebből elég volt." A Crohn betegség egy gyulladásos bélbetegség, amely a gyomortól egészen a végbélnyílásig terjedhet. Tünetek: hasmenés, láz, fáradtság, hasi fájdalom, véres széklet, sebek a szájban, étvágytalanság, fogyás. Örökölhető? /Doki/

2022.08.10.Mit kell tudnunk a darázs támadásról? Volt már rovarcsípésed?
Jó, ha tudod, mire vagy allergiás.


A média az utóbbi hetekben több rovarcsípéshez köthető halálesetről számolt be és ez bárkivel előfordulhat, tehát érdemes beszélni róla. A videó végén bemutatom az életmentő gyógyszert is. /Doki/

2022.08.07.Szereted a libamájat? Mit kell tudni a zsírmájról?
Népbetegség, mely alattomosan, észrevétlenül támad
és súlyos állapotok felé halad tovább.


Az extra zsír jelenléte a májban krónikus irritációt okozhat a májsejtekben. A zsírmáj betegségnek 3 gyakori oka van: a túlsúly, a cukorbetegség és a magas koleszterin. A túlzott cukorfogyasztás zsírmájhoz vezet. Az elhízás miatt a gyerekek kb. 10 %-át érinti. Melyek a zsírmáj tünetei? Betegség esetén tilos alkoholt fogyasztani! /Doki/

2022.07.27.HIV és az AIDS. Miért nem kapja el mindenki a legdurvább omikron variánsokat sem?


Egyesek egyáltalán nem képesek megfertőződni a HIV vírussal, nem lesznek betegek. Mi ennek vajon az oka? Hasonló lehet ez ahhoz a megfigyeléshez, hogy a covidot se kapja el mindenki? Mi van a háttérben?

2022.07.24.A majomhimlő és a kergemarhakór árnyékában


Egy idősebb asszony kapott 3 Pfizer oltást, és előtte semmi betegsége nem volt. A második oltás után kezdett romlani az állapota. Majd 11 nap után jelentkeztek a kergemarhakor tünetei. A 3. oltás után egy héttel került kórházba. Megvakult. Majd meghalt. Nem kaptak jelentést a halott asszony agy állományának vizsgálatáról, amit a kezelő orvosa leadott.

2022.07.24.Az USA hadseregének oltáskárosultjai számokban
Bíró Évával Németországból beszélget Szendrődi Katalin


A Covid-19 oltások 1048 %-kal növelték az idegrendszeri betegségek számát a katonaság körében 2021-ben az USA hivatalos kormányzati adatbázisa szerint. A magasvérnyomásos megbetegedések 20 szorosára nőttek, az idegrendszeri megbetegedések 9-10 szeresére, a légcső és gégerák 8 szorosára, az SM 6 szorosra, a bél és gyomorrákok 5 szörösére, az arc lemerevedés 5 szörösére, a női katonák között a mellrák az 3,9 szeresére, a női terméketlenség és vetélések 3,4 szeresére, tüdőembólia 3,7 szeresére, a férfiaknál a hererák 2,7 szeresére, szív- és egyéb rendellenességek kb. 2 szeresére növekedtek. A katonák orvosai nem tudják ezt mással magyarázni, mint a beadott oltásokkal.

2022.07.08.Júniusban megalakult az Afrikai Szuverenitás Koalíció (ASC) a régió népei,
szabadságának és nemzetei szuverenitásának megvédése érdekében.


A szövetség létrehozását az a felismerés tette indokolttá, hogy nemzeti összefogással lehet csak fellépni a globalista törekvésekkel szemben. A WHO, a BigPharma más nemzetközi szervezetekkel és magánalapítványokkal, mint a Bill és Melinda Gates Alapítvánnyal együttműködve titokban lányokat és nőket tettek akaratuk ellenére terméklenekké az oltási kampányaikkal.

Ez ugyanis kéz a kézben jár a Szövetség az Élelmezési Szuverenitásért Afrikában elnevezésű szervezettel. Ez a mozgalom mindent megtesz, hogy megállítsa a korrupt kormányok, nagyvállalatok és emberbarátnak álcázott "magánszereplők" által irányított ipari mezőgazdasági modellt. Az ASC hisz abban, hogy együtt, a pénzügyi oligarchia korrupt ellenőrzésétől megszabadulva az egész világ számára létezik út az egészséghez, a személyes autonómiához és a nemzeti szuverenitáshoz.

2022.06.05.Prof. Dr. Bardócz Zsuzsanna: Kiszivárgott amerikai jelentések


Veszélyben az USA hadseregének hadrafoghatósága! A Covid-19 oltások 1048 %-kal növelték az idegrendszeri betegségek számát a katonaság körében 2021-ben az USA hivatalos kormányzati adatbázisa szerint...,

2022.07.22.Ismét látogatási tilalmat vezettek be a szerbiai kórházakban


Jelentősen megnőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában, ezért ismét teljes látogatási tilalom lépett életbe az egészségügyi intézményekben - közölte az egészségügyi minisztérium pénteken. Az utóbbi néhány hétben folyamatosan nőtt az új fertőzöttek száma. Míg két hónappal ezelőtt naponta kö-rülbelül háromszáz új esetet regisztráltak, június közepén elkezdett növekedni a napi új fertőzöttek száma, és júliusra újra elérte az ezret, csütörtökön 4249, pénteken pedig már 4500 új fertőzöttet vettek nyil-vántartásba 12.821 személy tesztelése alapján. A járvány kezdete óta Szerbiában 16.199 személy hunyt el a koronavírus-fertőzés szövődményei következtében. (vajma.info)Drábik János: Megdöbbentő Amerikának Oroszország ellen indított háborúja
Kik a világ urai? Ukrajna és az elhallgatás kultusza


2022.07.10.Megőrült mindenki? Abe Shinzo lelövése házi készítésű puskával.


Megőrült a világ? Infláció, recesszió, a repterek dugig. Lövöldözés, kültéri kivégzés, újabb orosz fenyegetések (pl esetleg lesz direkt járat megint Moszkvából Baliba...) A koronavírus közben szép csendben mutálódik, ma már el lehet kapni akár havonta is. De most nyaralás kell a népnek?

2022.07.03.Hőség és egészség...Hőhullám csapott le Európára!
Ennek a hatásait nézzük meg orvosi szempontból!


Mit kell tenned kánikulában? A 65 évnél idősebb felnőttek, a szív- és tüdőbetegségben szenvedők, valamit a kisgyerekek különösen érzékenyek a hőhatásokra. Nézzük meg, hogy az emberi szervezet hogyan reagál! A fokozott verejtékezés kiszáradáshoz vezethet, ha az ebből eredő folyadékhiányt nem pótoljuk megfelelően. Hőgutáról akkor beszélünk, ha a testhőmérséklet 40 C fokra emelkedik.

2022.06.20.Újabb járványhullám indult Németországban,
Szerbiában és Angliában is fertőz az omikron


Vendég Kacskovics Imre, immunológus, dékán, ELTE Természettudományi Kar. A fertőzést nem tudja megakadályozni a kialakult immunvédelem. A vírus mutálódik. (hirado.hu)Átveheti a WHO az irányítást az országok felett?
Can the WHO take control of the countries?


2022.06.04.Veszélyhelyzet van, és még csak nem is sejted.


Remélem, a mai videót megnézve megteszed a legfontosabb első lépéseket. A hangyák gyülekeznek a cukros vízhez. Vannak olyanok, melyek már ki sem tudnak szabadulni. Társaik pedig nem is segítenek nekik. A szénhidrátok komoly problémákat okozhatnak.

7 teendő, ami azonnal segít: Ne használj semmihez hozzáadott cukrot! A kristálycukrot dobd ki! Ne egyél semmit, ami csomagolva van! Üdítők tilosak. A legtöbb alkoholos italban van cukor, ráadásul az alkohol önmagában is energiát tartalmaz. Törekedj arra, hogy a szervezetedbe jutó szénhidrát minél komplexebb legyen! Óvatosan a gyümölccsel.Dr. Papp Lajos: milliók fognak meghalni a hazugság miatt
A szívbetegség valódi oka az érfalak gyulladása.
2022.05.31.Müller Cecília: Megjelent egy majomhimlős megbetegedés Magyarországon is.


Egy 38 éves férfinál diagnosztizálták a betegséget. Több váladékból is sikerült kimutatni a tegnapi napon még csak a víruscsaládot és a mai napon egy teljes szekvenálással, ami azt jelenti, hogy a vírus teljes genetikai állományát kimutatva pontosan igazoltuk a kórokozót.

"Általában a betegség 2-4 hétig tart, ebben az időszakban tartózkodjon a beteg minden más embertől, és elsősorban természetesen azoktól, akik valamilyen immunhiányos megbetegedésben szenvednek, netán egy várandós közelében élnek, tehát mindenképpen azt kérjük, hogy különüljön el a többi egészséges embertől, és csak akkor mehet közösségbe már, amikor ezek a pörkök leestek, ilyenkor már további fertőzéstől nem kell tartanunk." (hirado.hu)

2022.05.26.Himlőfegyver? Több száz tonna szovjet himlővírus?


A fekete himlő volt az egyik legrettegettebb fertőző betegség, mely 3000 év alatt emberek százmillióit ölte meg. De vajon biológiai fegyverként használták-e valaha? Hova lett a Szovjetunió által gyártott több száz tonna himlővírus?

2022.05.22.Szijjártó Péter: a majomhimlő nem koronavírus, de óvatosnak kell lenni


Meg kell őrizni a WHO, az Egészségügyi Világszervezet professzionális működését, nehogy emberéletek kerüljenek veszélybe például a majomhimlő terjedése közben - erről beszélt Szijjártó Péter Genfben. A külügyminiszter szerint az Afrikából indult majomhimlő sokban különbözik a koronavírustól, és meg kell tenni mindent, hogy semmilyen szempontból ne okozzon akkora károkat.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz (Aszmara, 1965. március 3. -) tigré származású etióp politikus, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója 2017 óta. (Wikipédia)

2022.05.22.Szexuális úton támad a majomhimlő?


Már az összes kontinensen jelen van, alig pár nap leforgása alatt. Ráadásul a terjedése melegek által látogatott szaunákhoz köthető több helyen. Ilyet már hallottunk anno a HIV esetén. A mai videó ezekről az új fejleményekről ad tájékoztatást.

2022.05.20.Szétterjedt a világban a majomhimlő


Egyre több országban mutatják ki emberekben a majomhimlőt eredeti előfordulási helyén, Afrikán kívül is. Pénteken már Ausztráliából is jelentettek megbetegedést, Európában és Észak-Amerikában pedig több esetet is regisztráltak. A majomhimlő lázzal, fáradtsággal és izomfájdalommal kezdődik, néhány nap után pedig kiütések jelennek meg a testen. Az eddigi jelentések szerint az Afrikán kívüli esetek enyhe lefolyásúak, csak néhány beteg szorult kórházi ellátásra.

2022.05.16.

Az Egyesült Királyságban további négy emberben majomhimlővel
fertőzött esetet fedeztek fel. Közülük három Londonban van.


Az egészségügyi hivatal szerint nincs kapcsolat az új esetek és a korábbi megerősített esetek között. A vizsgálat során kiderült, hogy mind a négy fertőzött homoszexuálisnak és biszexuálisnak vallja magát. Ebben a tekintetben az Egyesült Királyság egészségügyi hatóságai azt tanácsolják az állampolgárok ezen csoportjainak, hogy legyenek különösen figyelmesek a test bármely részén megjelenő szokatlan kiütésekre vagy elváltozásokra. /M.Roman/
Az első majomhimlő-fertőzés diagnózisát a ködös Albionban május elején jegyezték fel egy páciensnél, aki Nigériában járt. A betegség kezdeti tünetei közé tartozik: láz, fej- és izomfájdalom, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és kimerültség...

2022.05.12.Melatonin vámpír hormon, vagy annál több?
Tudományos információkat lehet szerezni magyar nyelven.


A kutatások eredményét láthatjuk a videóban. Napi 3 milligramm elég Melatonin elég lehet. A Melatonin csak az alvással hozható összefüggésbe? Két helyen és kétféle formában fordul elő a szervezetünkben. A tobozmirigy által termelt Melatonin egy hormon. A sötét elősegíti. A vérkeringésbe kerül. Ez az éjjeli. A másik Melatonin a nappali, mely a Mitochondriumokban van. Az infra közeli energia serkenti. Antioxidáns.

2022.05.10.Majomhimlő honnan és hogyan került ide Afrikából?


Újabb egzotikus betegségtől riadozhatunk, mely egy a sok zoonózis közül, azaz állatról emberre terjed. Az Egyesült Királyságban találtak egy behurcolt majomhimlő esetet. Mit kell tudni erről a vírusfertőzésről?

2022.04.27.Rejtélyes májgyulladás. Nem lehet tudni, hogy mi okozza.


Gyerekeket érintő rejtélyes májgyulladásos esetek tartják izgalomban a szülőket világszerte. A mai videóban megnézzük, mit lehet erről tudni.

2022.04.25.Dr. Csókay András a Bayer show vendégeként... Teljes cikk itt!
Bayer Zsolt - 1993-as szellemiségében -, dr. Csókay András ellen


Nem értem világosan, hogy mi vezet egy állítólag nemzeti, keresztény elkötelezettségű, egykor volt liberális újságírót arra az álláspontra, hogy egy általa ismeretlen ügyben, "szakértőként" pálcát törjön, egy nemzetközileg elismert szaktekintély, Csókay András fölött. Igaz, nem az első ilyen hatalmas öngól ez, amelyet egyszámjegyű pártkönyvének köszönhetően, előnyös pozícióból, elvileg "saját" csapatának rúgott.

Hasonló volt az a covid időszakos támadása is, amellyel az elmúlt évszázadok egyik legnagyobb tudósába, Kásler professzorba rúgott jókorát. Pedig, nem kellene "prolimód", effélékre pazarolni szépírói tehetségét... Eszembe jut, amikor Hadházy-ügyben tarhált az olvasóktól... Vajon mi lehetett ma Bayer mester indítéka arra, hogy két részben is foglalkozzék ezzel a témával, Csókay tanár urat lejáratva? Hiszen, Csókay András tudvalévő, közülünk való keresztény, magyar ember. Lehet ez ok Bayer-mesternél?...

Számomra Csókay doktor nem csak egy nagyszerű orvos, nem csupán egy példamutató és hitvalló keresztény, nem egy nagyszerű magyar ember, hanem életmentő, aki egyetlen szóra, kérésre fogadta, és meggyógyította Torján élő székely barátomat, Kovács Gábort, aki - de facto -, a halálán volt, bénultan és már-már semmiről sem tudva, ami körülötte történik... És András meggyógyította! Nem szerencsejátékosként, színre téve az összes zsetont, hanem konkrét gyógymódot javasolva, amely gyógymódban németországi, darmstadti háziorvos és író barátom, dr. Túri Gábor embersége volt segítségére... de a történet hosszú lenne.

Szót emeltem akkor is, amikor Kásler professzort érte Bayer ciánba mártott dilettantizmusa, s szót emelek most is, a Csókay doktort ért méltatlan támadás miatt. Mert egy stúdióban "megmondani a frankót", jókat röhögni másokon, és olykor a plebsznek tetsző trágárságokat bedobni jó pénzért sokkal könnyebb, mint emberül, keresztényként, magyarként, lelkiismeretesen elvégezni egy komoly - Kásler professzor esetében nemzetmentő -, Csókay esetében ezernyi életmentő feladatot.

Tanult kollégámnak pedig csak annyit: Bayer Zsoca! Szégyelld magad! (Stoffán György)

2022.04.21.Dobd ki a multivitamint, és egyed ezt helyette!


A mai videó rámutat a multivitaminokkal kapcsolatos problémákra, és egy minden szempontból lényegesen kedvezőbb alternatívát ad. Hogyan készítsünk a szervezetünknek hasznos ételeket?

2022.03.21.Egy új vizsgálat szerint a SARS Cov2 megtámadja
a T sejteket és azok pusztulását okozza.


HÍV Human Immunodecifiency Virus (Emberi immunkárosodást okozó vírus) megtámadja azokat a sejteket, melyek segítik az embereket a fertőzések leküzdésében. Ezek a CD4 immunsejtek a T sejtes immunválasz karmestere. Részletek a videón!

2022.03.14.Atomrobbanás esetén mi a teendőnk? Orvosi szempontok ismertetése


Sokan sugárvédő anyagnak tartják a jódot. Valóban az? Nagyon fogy a jód az európai patikákban. Közben pedig nem tudni megnövekedett számú pajzsmirigy betegségekről.

2022.02.18.Infravörös sugárzás hatása Covidban


Megérkeztem és bár ideiglenes helyen vagyok még, az első orvosi témájú videót elkészítettem. Egy igen érdekes téma, de magyarázatot adhat számos eddig meg nem értett jelenségre.

2022.02.02.A fertőzés utáni védelem jobb, mint a vakcinák által kiváltott? (CDC USA)


Mérföldkő jelentőségű tanulmány látott napvilágot. A fertőzés után kialakult immunitás számos szituációban felülmúlta a vakcinák által előidézett védelmet.

Mit érdemes szedni? D vitamin: napi 5000 E, NAC 1000-1200 mg, Cink 50 mg Quercetinnel (ez viszi be a cinket a sejtbe) C vitamin 1-2 gramm / nap. Ezeket folyamatosan kell szedni. Tünetek esetén azonnal keresni kell orvost, és a Favipiravir kezdetben használhat. Paracetamolt ne szedje az, aki NAC-t szed, mert kiütik egymás hatását.

2022.01.22.Novak Djokovic és a bűnös város - Miért nem oltatta be magát?
A kitiltási botrány és ami mögötte van - meg egy kis helyzetkép.


Született Belgrád, 1987. május 22. Húszszoros Grand Slam-tornagyőztes, világelső szerb hivatásos teniszező. 2014-ben házasodott. 2 gyermeke van. (Wikipédia)

2022.01.14.A karanténidő Magyarországon is rövidülni fog!


10 nap helyett 7 nap, vagy 5 nap után, ha valaki tünetmentes, akkor negatív teszttel szabadulhat, az iskolákban pedig 5 nap lesz a karantén, és az oltott gyermeknek nem kell karanténba vonulni, ha az osztályban fertőzött van.2022.01.19.Tüskefehérje semlegesítés? Újabb blődséggel riogatják a gyanútlan embereket.
Ez a videó az egyik ilyen manipulációt mutatja be.


Tudománytalan állításokat felhasználva zsebelik be a profitot a gátlástalan alternatív maffia emberei. Vannak a valódi orvosok, nővérek, asszisztensek, akik gyógyítanak, és vannak, akik félrevezetik az embereket, hogy ő általuk árult kétes terméküket megvegyék. Egy tucatnyi csontkovács doktort vettek fel a WCH-ba, sértődött kutatókat, sikertelen immunológusokat, magukat feltalálónak képzelő nimandokat...

2022.01.14.Gulyás Gergely: Oltási igazolvánnyá alakítjuk át a védettségi igazolványt


2022. február 15-től oltáshoz kötjük a védettségi igazolványt.

2022.01.10.Végjáték, vagy...? Az Omikron kikerüli az antitesteket.


Extrém módon terjed. Kevés súlyos kimenetelt okoz. A T sejtes immunitás működik ellene. Hihetetlen esetszámokat produkál. Mi lesz ennek a vége? És mikor?

2022.01.04.Oltás helyett Paxlovid szájon át szedhető Covid gyógyszert
elfogadta az FDA sürgősségi felhasználásra.


Az előzetes eredmények kiválóak. 89%-kal csökkentette a kórházba kerülés és halálozás kockázatát. Ráadásul nem mutagén! Sőt hatékony az Omikron ellen is! Akkor minden szép és jó?

2021.12.24.Terjed az omikron a légitársaságoknál,
kétezer karácsonyi járatot töröltek


Az Egyesült Államokban, Európában és Ausztráliában is járattörléseket jelentettek be karácsony előtt. (euronews magyarul)

2021.12.16.Elképesztő sebességgel terjed az omikron variáns a világon.
Már Magyarországon is van. Mit érdemes szedni?
Melyek a legújabb ismeretek?


Angliában a kutatók azt is kimutatták, hogy a dupla oltás alacsony védelmet nyújt az áttöréses fertőzés ellen. Dániában kb. 6000 esetet látnak el naponta. Az előre jelzések szerint az omikron napi 10 000-re fogja növelni a napi megbetegedések számát. Az omikron mindenkit megfertőz.

A vírus sejtekben szaporodik, tehát okozhat komoly bajt is attól függően, hogy sejt hol van. Dán kutatók szerint veszélyes létszám csökkenéshez vezethet az omikron a kórházakban, ha a személyzetet karaténba kell tenni.

Tünetek: orrdugulás, láz, tartós köhögés, fej és torokfájás, íz és szagérzékelés elvesztése. Omikron jellegzetes tünetei: torokkaparás, nem fájás, extrém fáradtság, kimerültség, izomfájdalom, éjszakai izzadás. Lehetséges védekezés: maszkhordás, emberek kerülése. Ne menjetek tömegbe!

Mit érdemes szedni? D vitamin: napi 5000 E, NAC 1000-1200 mg, Cink 50 mg Quercetinnel (ez viszi be a cinket a sejtbe) C vitamin 1-2 gramm / nap. Ezeket folyamatosan kell szedni. Tünetek esetén azonnal keresni kell orvost, és a Favipiravir kezdetben használhat. Paracetamolt ne szedje az, aki NAC-t szed, mert kiütik egymás hatását.

2021.12.10.Mi lesz az Omikron után?
Dr Jerome Kim, az International Vaccine Institute (IVI) főigazgatója,


a vakcinák értékelésének és fejlesztésének nemzetközi szakértője. Hosszú tudományos tapasztalattal rendelkezik az alapkutatásoktól a fejlett klinikai fejlesztésekig. Ma a jelen helyzetről és az Omikron utáni jövőről beszél.

Miért kapják meg a covidot azok, akik megkapták az oltást? Világossá vált a Delta megjelenése után, a vakcinák továbbra is nagyszerű munkát végeznek a súlyos fertőzések, a kórházi kezelés és a halál megelőzésében, ami nagyon fontos. Másrészt fertőzési hullámok voltak és egyre több volt a fertőzés az oltott embereknél. Ahogy a lakosság egyre nagyobb részét oltjuk be, egyre több áttöréses megbetegedés lesz azoknál az embereknél, akik be vannak oltva, vagy korábban már fertőzöttek voltak...

Hogyan lehet megelőzni a fertőződést? Maszk használata, távolságtartás, tömeg elkerülése...Fertőzési esetek továbbra is lesznek.

2021.12.06.Omikron pánikolás szép tengerparti felvételekkel
Omikron ügyben az információ még szegényes.


Elindult az új vírus. A WHO gyorsan benyomta, hogy ez egy riadalom okot adó variáns, mire az országok el kezdték lezárni határaikat a Dél-Afrika felől. Jóval gyorsabban terjed, mint a delta. Dél-Afrikában elég sok gyerek (10 %) került kórházba. A gyereknél az iskola, az óvoda az egyik legnagyobb covid elosztó hely.

Az omikronnal újra lehet fertőződni, függetlenül attól, hogy már volt fertőzése. Minél súlyosabb covidja volt valakinek, annál biztosabb, hogy van antitestje. Lehet, hogy az omikron duplikálódik az orrüregben, és nem támadja a tüdőt. Mutálódhat számunkra kedvezőtlen irányba.

2021.12.03.A képen az Ontario-tó látható.
Vakcina mellékhatások Kanadában


Egy éves követésű vakcina mellékhatás statisztikát adott ki Ontario tartomány közegészségügyi hatósága. A 2020.12.13 és 2021.11.21 közötti állapotokat elemzi ez a videó.

2021.11.29.Terjed az omikron Európában


Egyre több európai ország jelenti be, hogy náluk is megjelent a koronavírus új, omikron elnevezésű variánsa. Ausztriában és Csehországban már bebizonyosodott a mutáns jelenléte. Franciország pedig biztos abban, hogy napokon belül náluk is megjelenik. Hollandiában közben két fertőzött megszökött abból a karanténszállodából, ahova azután helyezték őket, hogy kiderült: megfertőződtek az omikron változattal. (M1 - Hiradó)

2021.11.27.Lázár János: Tanulságos történet


Sokan elképzelni sem tudják, hogy milyen súlyos betegség a Covid fertőzés és milyen veszteséget okozhat. Ambrus Sándor fazekasmesternél jártam, aki személyes tragédiájukról mesélt. Egy éve még nem, de most már fel lehet venni az oltást. Életet menthet.2021.11.27.Omikron az afrikai szupermutáns


Alig pár napja robbant be még a szakemberek köreibe is egy új variáns Afrikából, és azonnali erőteljes reakciókat váltott ki. Számos ország lezárta határait Afrika bizonyos országaiból érkező forgalom elől. A kutatók most vizsgálják, mire lehet számítani a rendkívül sajátos mutáció csoportot mutató vírussal kapcsolatban. Annyi bizonyosnak látszik, hogy jóval gyorsabban terjed, mint a delta variáns.

2021.11.24-én jelentették először a WHO-nak. Az új variáns B.1.1.529. A WHO a legmagasabb veszélyességi kategóriába sorolta az omikront. Az omikron 500 -szor fertőzőbb, mint a delta.

2021.11.27.Szijjártó Péter: Figyelem, újabb utazási megállapodások!
2021.11.27.Tanulhatunk a japánoktól az iskolai étkeztetés témában is!


2021.11.26.Japán vírus harakiri. Hová tűnt a Delta Japánból?


Japánban valami egészen szokatlan történt. Egy minden korábbinál meredekebben növő hullám egyszer csak lezuhant, és a Covid szinte eltűnt az országból. Vajon miért? Magas átoltottság és a maszkviselés közrejátszhatott. Engedélyezték az Ivermectin használatát...

2021.11.20.Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban ismét az oltás
felvételére kérte az oltatlanokat: "nyakig vagyunk a negyedik hullámban".
6 millió 18 ezer a beoltott, 11 289 az új fertőzött, elhunyt 135 beteg


Szombattól újra kötelező maszkot hordani a zárt terekben, az egészségügyi dolgozók számára pedig a harmadik oltás is kötelező lesz. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 837 584 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 128 124 főre emelkedett. 6122 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 613-an vannak lélegeztetőgépen. (koronavirus.gov.hu)

2021.11.14.ACC Covidban - ne kerülj kórházba!


Felszálló ágban van a járvány. Hasznos lehet az NAC /N-Acetyl Cysteine/. 1000 mg-os kiszerelésben árulják. Táplálék kiegészítőként is szolgál. Mellette nem szabad Paracetamolt tartalmazó lázcsillapítót szedni.

Közismert, hogy idős embereknél sokkal valószínűbb a súlyos lefolyás. Bizonyos fontos vegyületek termelődése lecsökken az életkor előrehaladtával. Ez a vegyület az N-Acetyl Cysteine. Ez megtalálható különböző élelmiszerekben, pl. hagyma, fokhagyma. Ez a májban átalakul Glutationévá. Ez egy nagyon fontos antioxidáns. A Glutation megelőzi, vagy lelassítja az Alzheimer betegséget.Szinkronizált riport: A koronavírus miatt majdnem meghaltam.


Robert aktív, sportos életet élt. Az első tüneteknél családja is biztos volt abban, hogy néhány nap alatt rendbejön. A koronavírus első hulláma idején az orvosok sem voltak mindenre felkészülve, de amikor komolyra fordult Robert állapota és lélegeztetőgépre került, megkezdődött a küzdelem - földön és égen egyaránt. (Készítette: 700-as Club, CBN)

2021.11.05.3. oltás - kinek, milyet?


Ahogy az előző videóban ígértem, ma az emlékeztető oltásokról lesz szó. Úgy tűnik, nincs egységes vélekedés ezügyben. A hivatalos oldalak pedig pár szakmailag nehezen védhető ajánlást tartalmaznak.

2021.11.04.5 millió 963 ezer a beoltott, 6268 az új fertőzött, elhunyt 107 beteg
3366 koronavírusos beteget ápolnak kórházban,közülük 349-en vannak lélegeztetőgépen.


6268 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 885 360 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 31 101 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 803 151 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 51 108 főre emelkedett.

A járvány negyedik hullámának megfékezése és az átoltottság növelése érdekében a kormány újabb védelmi intézkedésekről döntött. Ismét kötelező a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön. Az átoltottság növelése érdekében a munkáltatók előírhatják az oltás felvételét dolgozóiknak. A korábban beoltottakat pedig a harmadik oltás felvételére kérjük.

2021.11.01.Itt egy másik delta hullám. Naponta új esetek Magyarországon


Várható, hogy a napi halálozási szám is feljebb fog menni. A delta variánst 2020. decemberében azonosították Indiában. Ez fertőzőbb, mint a többi. 50 %-kal gyorsabban terjed, mint az alfa, és sokkal több embert fertőz meg. Egyes tanulmányok szerint a gyerekek több mint fele tünetmentesen esik át a fertőzésen, viszont tovább tudják adni másoknak. A delta, hogyan hat a szervezetre? Fejfájás, torokfájás, orrfolyás, láz jelen van. Aki ilyen tüneteket észlel, szigetelje el magát, és tesztelje le. Mennyire veszélyes a delta variáns videó itt!

2021.11.01.3878 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma
és elhunyt 69 krónikus beteg


3878 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 79 199 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 69 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1819 főre emelkedett, 20 078-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 57 302 fő. Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 33%-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 4205 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 306-an vannak lélegeztetőgépen.

Jelenleg kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is.  Holnaptól pedig már a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is kötelező a maszkot viselni.

A rendőrök fokozottan ellenőrzik a maszkviselést az üzletekben és bevásárlóközpontokban és emelkedett a hatósági házi karantént megszegőkre kiszabható bírság összege is. A vendéglátóhelyeket és a szórakozóhelyeket 23 óra után be kell zárni. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket. (koronavirus.gov.hu)

2021.10.18.Rosszul adják be a vakcinákat? Kutatási eredmények szerint
a technikailag tökéletlen vakcina beadás lehet a súlyos szövődmények oka.


A Covid 19 MRS vakcinák véletlen intravénás injekciója szívizom és szívbelhártya-gyulladást (endocarditist) okozhat. A vénába jutó vakcina okozhatja a mellékhatásokat. A megelőzés módja a fecskendő dugattyújának rövid idejű visszahúzása.

Fokozott kockázati tényezőkkel renelkeznek a nők, a dohányosok vagy a fogamzásgátlót szedők. A tanulmány kiemeli a véletlen intravénás injekció jelentőségét mint az oltás utáni TTS lehetséges mechanizmusát. Ezért biztonságos az intramuskuláris injekció beadása előtt visszaszívással meggyőződni, hogy jó helyre megy a vakcina.

2021.10.08.Megvan a Covid gyógyszer? Meglátjuk.


Az eddigi legjobb eredményeket hozta covid kezelésben a molnupiravir nevű szer, melyről az első kutatási adatokat a napokban jelentették be. Ez a szer áttörést jelenthet az enyhe és középsúlyos betegek kezelésében.Dr. Drábik János közíró: Elhallgatott történelem sorozat


Az elrejtett jelen néhány eseményével is foglalkozunk. Kik a világ urai ma? Honnan jött és hová tart az államok feletti hatalom a 21-ik században? Van-e kapcsolat a vírusjárvány és a világuralom között? A Globális Elitnek először sikerült megfélemlíteni az egész emberiséget.

2020.12.21.Favipiravir az Egistől – az Egis gyors és sikeres fejlesztése
Új hazai gyógyszer a koronavírus fertőzésben szenvedő betegek kezeléséhez


Az új koronavírus pandémia közel egy éve készteti védekezésre a világot és Magyarországot. A járványügyi helyzetre gyorsan reagálva az Egis 2020 áprilisában saját erőforrásaira támaszkodva elindította a favipiravir hatóanyagú antivirális gyógyszerének fejlesztését. A filmtabletták összetételét és gyártóeljárását az Egis kutatói rendkívül gyorsan, mindössze 8 hónap alatt fejlesztették ki. A járványhelyzetre tekintettel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) soron kívül, gyorsított eljárásban bírálta el a készítmény engedélyezési dokumentációját és decemberben engedélyezte az Egis gyógyszerének magyarországi alkalmazását.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központtal (ÁEEK) való szerződéskötés alapján várhatóan január közepétől kezdődhet meg a rászoruló betegek gyógyítása az Egis tablettáival a kijelölt magyarországi kórházakban. Az országos főgyógyszerész, El Koulali Zakariás azt közölte, kidolgozták a favipiravir hatóanyagot tartalmazó gyógyszerkészítmény alkalmazásával kapcsolatos szakmai protokollt, a gyógyszert már nemcsak kórházakban lehet alkalmazni, de a koronavírusos betegek meghatározott köre otthon is igénybe veheti. A terápia otthoni alkalmazásával az egyik cél, hogy minél kevesebb koronavírusos beteg kerüljön kórházba – közölte az országos főgyógyszerész. (hu.egis.health)

2021.04.03.Ne árts! – Saját terápiás módszerrel gyógyítja hatékonyan a covidos betegeket
Interjú dr. Mangó Gabriellával * Teljes cikk itt!


Nem tudom elfogadni, hogy várjunk a Covid-témában, mint ahogyan azt sem, hogy csak vitaminokat szedjünk – minderről dr. Mangó Gabriella beszélt a PestiSrácok.hu-nak. A szakember Gyöngyös két háziorvosi praxisát is ellátja, az általa alkalmazott terápia a koronavírussal fertőzött betegeknél igen hatékonynak bizonyul. A portálunknak adott interjúban a szakember egyebek mellett arról fejtette ki véleményét, hogy miért fontos beoltatni magunkat és milyen az általa alkalmazott terápia...

Rendkívüli energiával, elhivatottsággal igyekszik segíteni betegein és megóvni őket a koronavírus szövődményeitől dr. Mangó Gabriella, aki nem mellesleg hétgyermekes anyukaként is helytáll, sőt, három könyv szerzőjeként is ismerhetik nevét. Meggyőződése szerint ugyanis a megfelelő és kellő időben felírt antibiotikumokkal és vérhígítóval megelőzhető a kór súlyosbodása és a szövődmények.

Mit jelent a háromfrontos kezelés? Antibiotikum már a kezdettől a tüdőgyulladás felülfertőződésének és elmélyülésének megelőzésére, csökkentésére, vérhigító a vérrögösödés megelőzésére, gyomorvédelemmel, valamint egy légzést segítő pumpa a nehézlégzés kezelésére. De ezt csak 95-ös oxigénszint alatt javaslom. Ha valaki kétoldali tüdőgyulladást kap, és még magára is van utalva, az csak megnehezíti a gyógyulást. Eleve nagy szorongással jár, ha valaki elkapja a vírust, amely kiszámíthatatlanságot és kiszolgáltatottságot hozott az életünkbe. A koronavírus igen magas hőfokot is képes átvészelni, nincs értelme várni a lázcsillapítással.

A legtöbb lázcsillapító gyulladáscsökkentő hatású is, így a betegség alatt jó hatása lehet a tüdőgyulladás megelőzésben. Gyakori lehet a súlyvesztés, fontos a folyadékpótlás. Cukorbetegeknél a meforal­tartalmú gyógyszerek ronthatnak a lázas állapoton. Magas vérnyomás esetében szintén meg lehet fontolni a vérnyomáscsökkentő adagolását. A tüdőgyulladásból 85-90 feletti oxigénszinttel otthon is meg lehet gyógyulni szövődmények nélkül... (pestisracok.hu)Hitünk erősítésére osztom meg ezt a bizonyságom. Háladalunk itt!


Csodálatos imameghallgatást tapasztaltunk meg már többször is. A Biblia alapján imádkozunk rendszeresen, és kértük az Urat, hogy a fülemmel ne kelljen műtétre menni. Hála az Úrnak, hogy a perforációt /kiszakadt dobhártya/ Ő gyógyította be, ami nem gyógyult meg egész éven át 2012-ben. 2014.03.19-én pedig 4 hetes fülgyulladás után teljesen gyógyultnak mondta a doktornő. Mielőtt elmentem délelőtt az ellenőrzésre, a férjem rátette a kezét a fejemre, és mondta, hogy az Úr indította, hogy imádkozzon értem, mert meggyógyít az Úr a Márk 16:17-18 alapján. Dicsőség és hála az Úré örökkön örökké! Halleluja! Jézus él! (Varga Istvánné/MR)

2021.09.02.Melyek az antioxidánsok, és mely táplálékban találhatók?
Divat? Csodaszerek? Hogyan működnek a szabadgyökök?


A védőelemeket nevezzük antioxidánsoknak.

2021.08.11.Toroczkai doktor megmondta a tutit


A lakosság jó részének vakcinaellenessége kiváló vadászterület politikusoknak a közelgő választások előtt. Ezért egyesek közülük belevágnak olyasmibe, amihez nem értenek - és kifejezetten manipulatív céllal butítják a hallgatóikat. Ma egy ilyen eset mögé nézünk be.

2021.08.07.Újabb utazási korlátozásokkal, lezárásokkal és tömeges teszteléssel
próbálják megállítani a koronavírus terjedését Kínában.


A világ második legnépesebb országában január óta nem volt ennyi fertőzött, mint mostanában, és bár a számok még nem riasztóan magasak, a hatóságok nagyon komolyan veszik az újabb járványhullámot. A delta variánst július 10-én hurcolta be egy moszkvai repülőjárattal érkező utas. A vírust a gép takarítását végző személyzet terjesztette tovább. A fertőzöttek közül többen már mindkét védőoltásukat megkapták. Zéró toleranciát hirdetett Kína a járvány megfékezésében. Tömeges teszteléssel próbálják kiszűrni a fertőzötteket. (M1-Híradó)Mi az a Delta variáns?


2021.06.30.A COVID-19 fertőzés a tüdők érintettsége mellett más szerveket is károsít, ezzel növelve a hosszú távú egészségügyi problémákat


fertőzésen átesett betegeknél szív- és érrendszeri, tüdőgyógyászati, neurológiai késői tüneteket, valamint pszichés problémákat diagnosztizáltak az akut fertőzést követően. A mai videóban erről lesz szó.

Hozzászólás: Köszönjük a videót ismét! A post covid szindróma rengeteg embert érint, sok ismerőst is, így hirtelen csak akik eszembe jutnak: 19 éves lány könnyen átesett ősszel, de mai napig semmi szaglás; 39 éves férfi könnyű covid, se ízlelés, se szaglás, tavaly decemberi; 48 éves nő, első oltás (astra) után fertőződött (vagy ráoltottak), közepes lefolyás, de rá három hónap után légzési nehézségek, agyi problémák, vérnyomás, cukor (előtte is volt, stabil);

36 éves férfi, könnyű covid, öt hónapra rá előzetes jel nélkül vér hányás tüdőből, kezelik, már sztabil; 28 éves lány, hosszú covid tavaly ősszel, idén tavasszal leállt légzés, elhunyt; 74 éves magas vérnyomás, rossz cukor, erős elhízott férfi, enyhe covid februárban, azóta is tünetmentes; 31 éves nő enyhe covid, tavaly nyár, de azóta nagyon hamar kifárad, erőtlen, aluszékony; 54 éves nő, enyhe covid, azóta memória zavarok;

55 éves férfi súlyos covid januárban, azóta felépült, semmi tünet... S még sorolhatnám sokáig, sajnos munka miatt sokak történetét megismerem. Szerintem még bőven kellene az embereket kordában (saját maguktól) tartani, de úgy látszik a világ már belefáradt. Csakhogy ez a belefáradt állapot fogja igazán elterjeszteni ezt a sunyi és alattomos betegséget. Oltás hasznos, de meggyőződésem, hogy oltott személy is kaphat valami post covid szövődményt, persze kisebb eséllyel. Nagy baj van az emberekkel és sajnos aggasztó, hogy mi jön majd... Bízzunk a szerencsében, a tudósokban, de tartsuk magunk óvatosnak! (Krisztián Fekete)

2021.07.24.Meg kell tanulnunk együtt élni a vírussal?


2021.07.22.Endothel, az elfelejtett szerv - Orvosi ismeretterjesztő sorozat 1.


Létezik egy rendkívül fontos szerv a testünkben, melyről az átlagember alig tud valamit.
Ma erről lesz szó egy új orvostudományi ismertető sorozat első részeként.

2021.07.08.Mi is a helyzet ezekkel a harmadik vakcinákkal? Harmadik oltás


Megy a balhé a harmadik vakcinák kérdésében. Magyarországon ez azért gond, mert mint kiderült, sok embernek nincs meg a védettsége két vakcina után sem. Ez leginkább azokra igaz, akik a Sinopharm kínai vakcinát kapták.

2021.06.30.A COVID-19 fertőzés a tüdők érintettsége mellett más szerveket is károsít,
ezzel növelve a hosszú távú egészségügyi problémákat.


A fertőzésen átesett betegeknél szív- és érrendszeri, tüdőgyógyászati, neurológiai késői tüneteket, valamint pszichés problémákat diagnosztizáltak az akut fertőzést követően. A mai videóban erről lesz szó.

2021.06.26.Ritka szívgyulladás kockázatára int az FDA a Pfizer- és a Moderna-vakcinák esetében


A figyelmeztetés szerint az oltások, különösen a második dózis után az Egyesült Államokban több esetben lépett fel szívizomgyulladás (myocarditis) vagy szívburokgyulladás (pericarditis). Június második hetének végéig több mint 1200 ilyen esetet jelentettek, főként férfiak körében.

Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) tanácsadó orvoscsoportja – több hónapos vizsgálat nyomán – szerdán megállapította, hogy  "valószínű kapcsolat" van a serdülők és fiatal felnőttek körében tapasztalható ritka szívgyulladás, valamint a Pfizer/BioNTech és a Moderna koronavírus-vakcinával végrehajtott oltások között.

 Június első felében az izraeli egészségügyi minisztérium is arról számolt be, hogy lehetséges kapcsolatot talált a szívgyulladások és a Pfizer oltása között. (pestisracok.hu)

2021.06.23.Mi az a Delta variáns?


A Delta variánstól tart ma egész Európa és a tengerentúli szakemberek is. Miért ez a riadalom? Erre keressük a választ a mai videóban.

2021.06.20.Milyen vitaminokat szed egy egyetemen tanító orvos?


D3-t nem este kell szedni. Resveratrol az öregedést lassítja. Melatonint este veszi be. NAC köptető, nyákoldó, Glycin antioxidáns...

2021.06.05.Sokan érdeklődtek a vakcinák kombinálhatóságáról.
Ebben a videóban ott a válasz.


Lehet-e kapni attól eltérő oltást, mint ami az első volt. Az AstraZeneca oltás miatti vérrögök kockázatára hivatkozva mRNS tipusú oltással lehet folytatni a kezelést.

2021.05.29.Lőjük az öngólokat. Mire jó ez nekünk? Vagy kinek jó?
A Kurucinfo rágalmai a Mi Hazánk mozgalommal van kapcsolatban.


Ők voltak azok, akik 2021.május 20-án feldobták a Karikó Katalin ügynök sztorit. Karikó Katalin munkássága egyedülálló a világon. Küszöbön áll a Nobel-díj. Az antivaxerek terjesztik a megtévesztő tanaikat. A Blikk szerint Novák Előd áll a Kuruc.info pénze mögött. Résztulajdonos a Kuruc.info-ban.

2021.05.28.Müller Cecília: Itt az indiai mutáns - Szegedi Híradó
2021.05.24.Kínai mRNS vakcina?


Miközben küldi szerte a nagyvilágba az úgynevezett hagyományos technológával készült oltásait Kína, a színfalak mögött tempósan dolgozik nem is egy mRNS vakcinán. Az egyik ilyen vakcina a német BioNtech céggel közösen készül...

2021.05.18.Mi a "fekete gomba" fertőzés Indiában?


Miközben India küzd a tripla mutáns által előidézett covid katasztrófa megfékezéséért, az orvosok most egy újabb, félelmetes betegséggel is szemben találták magukat: a "fekete gomba" nevű - egyébként igen ritka - fertőzés eseteiről számolnak be egyre növekvő betegszámmal. Oroszországban is megjelent. Sajnos tévhitük miatt az egészségre káros szokásaik vannak. Sokan tudatlanságuk miatt tehenek ürülékének tulajdonítanak gyógyító hatást.

2021.05.15.Apokaliptikus jelenetek játszódnak le Indiában.
Vakcina szórás - az indiai dupla mutáns


Az indiai dupla mutáns változat már több mint 44 országban elterjedt. Gyorsabb terjedés, átvitel, súlyosabb betegség, és az antitestek hatékonyságának csökkenése. A vakcina oltást izomba adják a jobb felkarba. Ott kezdi kifejteni a hatását. Legfeljebb a legközelebbi nyirokcsomókig jut el a folyamat.

2021.05.01.Para halál és a duplikálódó Sputnik
Jobban fel kellene hívni a figyelmet a paracetamol májkárosító hatására!


Több különálló érdekes történet. Megtudhatjuk, milyen veszélyei vannak a lázcsillapításnak. Hogyan használjunk amerikai adatbázist saját kis céljaink elérésére? Ki fog derülni az is, hogy miért kekeckednek a brazilok a nagy orosz medvével. Persze először veszek egy három kilós duriánt - aminek rémes szaga van, de különben finom.

2021.04.29.Magyarország élőben extra Dr. Zacher Gáborral - HÍR TV


Egészen elképesztő, bizarr tünetekkel találkozni azok között a betegek között, akik poszt-Covid szindrómával kerülnek kórházba. A toxikológus adásunkban beszélt az oltási helyzetről és üzent azoknak is, akik még mindig úgy gondolják, hogy nem kérnek a koronavírus-elleni oltásból.

2021.04.29.Menekülnek Indiából a külföldiek
A krematóriumok nem bírják elég gyorsan elégetni a beérkező holtesteket.


A kórházak nem tudnak megbírkózni a sok beteggel. A külföldi cégek elkezdték kimenekíteni dolgozóikat az országból. Az életmentő oxigén drága kincs. A nemzetközi összefogás is kevés a 1.5 milliárd lakosú oszágnak. Naponta több mint 200.000 új beteget, és 3.000 halottat regisztrálnak. A krematóriumok nem bírják elég gyorsan elégetni a beérkező holtesteket.

Legyünk óvatosak! A bivalyerős és szuperellenálló indiai mutáns Csehországban, Görögországban, Franciaországban, Romániában is megjelent. Csak idő kérdése, hogy Magyarországra mikor jut el.

2021.04.26.Bucsi László: a fehérvári kórházban 100-ból 84 gépi lélegeztetett meghal


Most három műszakban működnek a krematóriumok, és ilyen még nem volt Magyarországon. Ezt Bucsi László, a székesfehérvári megyei kórház igazgatója mondta egy videóban, és tart attól, hogy nemsokára elindul egy negyedik hullám. Bucsi László Székesfehérváron a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója. A kórházigazgatók közül elsőként törte meg a csendet és hozott nyilvánosságra a járvánnyal kapcsolatos adatokat. Jöhet egy negyedik hullám.

Kevesen regisztráltak a tömeges oltásra Székesfehérváron, a kórház főigazgatója ezért úgy döntött, hogy konkrétumokat árul el a járványhelyzetről. Bucsi László elmondta, hogy Fejér az egyik legfertőzöttebb megye, de talán kibírják a járványt a jelenlegi kapacitásokkal is, azonban tart a negyedik hullám várható erejétől.

Alig van hely az intenzíven! Bucsi László arról is beszélt, hogy a múlt hét óta Fejér a Dunántúl legfertőzöttebb megyéje, de országosan is csak Borsod-Abaúj-Zemplén előzi meg. Korábban 125 covidos intenzív ágyat jelöltek ki, két és fél hete már csak kettő volt szabad.

Bérelniük kellett két hűtőkonténert, mert a holttestek már nem fértek el máshol, de két hete ezek is megteltek "Olyan Magyarország történetében nem volt még, hogy a krematóriumokat arra kérték, hogy három műszakban dolgozzanak"– érzékeltette a helyzet komolyságát a főigazgató...

Mikor ér ide az indiai mutáns? Virológusok korábban már figyelmeztettek, hogy a bivalyerős és szuperellenálló indiai mutáns már Csehországban és Görögországban is megjelent, ezért csak idő kérdése, hogy Magyarországra mikor jut el - emiatt kissé korainak tartják a nyitást idehaza... (egeszsegkalauz.hu)

2021.04.26.Számháború a vakcinákkal, ma dönt a WHO.


Kínai kommunista párt angol nyelvű lapja a Global Times. JAMA amerikai orvostudományi lap. A kínai vakcinák esetén Hatékonyság súlyos Covid betegség oszlopban ez került: Unknown = ismeretlen. A következő oszlop jobbra az általános hatékonyságot mutatja. Itt a kínai vakcinák esetén a 3. fázisvizsgálatok nem készültek el.

2021.04.18.Keleti dolgok - az indiai dupla mutáns


Indiában rendkívül meredeken nő a járványgörbe egy újabb SARS Cov2 variáns miatt, mely két olyan mutációt is hordoz, melyek veszélyesebbé teszik a vírust a korábbiaknál. Ráadásul tízmilliók által látogatott vallási fesztiválok is vannak mostanában...

Indiában kialakult az un. duplamutáns variáció. A vizsgálatok szerint mindkét mutáció elősegíti a vírus bejutását a sejtbe és a vírus szökését az antitestek elől. Gyorsabban terjed, fiatalabbakra is, és kikerüli az antitest választ. India szállítja a világ vakcináinak 60 %-át.

A fejlődő országok nem kapnak vakcinát Indiától. Indiában tragikus a helyzet. Ez a variáns megjelent az Egyesült Királyságban is. Izrael amikor elérte a 30% átoltottságot, továbbra is lezárja a határait.

2021.04.09.Orbán: május 10-én indul újra a jelenléti oktatás a középiskolákban * Teljes cikk itt!
Idén is csak írásbeli érettségi vizsga lesz.


Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában közölte, az operatív törzs döntött arról is, hogy az elmúlt évhez hasonlóan csak írásbeli érettségi vizsga lesz. A kormányfő kifejtette, ez azért is fontos, mert az érettségi szerepet játszik az egyetemekre való bejutásban; azért, hogy fair legyen a tavaly és az idén érettségizők versenye fontos, hogy összhang legyen a két vizsga között...

A baloldal oltásellenes, az Országgyűlésben beadtak egy javaslatot, amely betiltotta volna a kínai és orosz vakcinát. Amennyiben ezt elfogadja a parlament, sok százzal vagy ezerrel többen haltak volna meg - mondta Orbán Viktor, képmutatásnak nevezve, hogy miközben a baloldali politikusok magukat beoltatják, az embereket lebeszélik.

Petry Zsolt, a Hertha BSC kapusedzője elbocsátásáról szólva a kormányfő rámutatott, a liberális politika ma Európában elnyomó politika. Petry Zsoltot állásvesztéssel büntették, mert nem azt gondolja, amit egyesek helyesnek vélnek. Magyarország akkor lesz komoly, erős és sikeres ország, ha bizonyos törvényeket betart, az egyik ilyen, hogy egyetlen magyar sincs egyedül - jelentette ki a miniszterelnök.

Szavai szerint Petry Zsolt sincs egyedül, mindannyian vele vagyunk. A történtek megbonthatják a nemzeti válogatotton belüli, illetve a csapat és a szurkolók közötti egységet, ennek helyreállítására a szövetségi kapitány és a csapatkapitány alkalmas - mondta Orbán Viktor. (koronavirus.gov.hu)

2021.04.07.Vakcina passport - Az újranyitás egyik csodafegyvere a vakcina útlevél.


Mi a védettségi igazolvány, ami Magyarországon van? Izraelben a gazdaság újraindítására bevezette a Green Pass /Zöld útlevél/ igazolványt gyógyult Covid betegek és beoltottak számára. Különböző szolgáltatásokhoz lehet hozzáférni. Csak az országon belül biztosítja a többletjogosultságot. Tünetmentesen fertőzhetek-e oltás ellenére? Ez lehetséges.

Méltányosság kontra csalás résznél a fiatalok sehol sem állnak Európában. A fiatalok mennek kirándulni, bulikba, edzőtermekbe, de ha nem kapták meg az oltást, és erről az igazolást, akkor nem tehetik meg a tervezet szerint. Az energiánkat arra kellene fordítani, hogy a járvány minél előbb érjen véget.

2021.04.06.A húsvéti ünnep arról szólt, hogy "tegyünk egymásért". * Teljes cikk itt!
"Mindenki meghallotta a hívó szót" - mondta az országos tisztifőorvos


a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden. Müller Cecília kifejtette, a négynapos hétvégén 276 ezer embert oltottak be, az oltópontokon új oltóhelyeket nyitottak, Budapesten további 18 szakrendelőben nyílt oltópont, sok önkéntes ajánlotta fel a segítségét. Így már 2 432 313 ember kapta meg legalább az első védőoltást; 922 886-an a másodikat is.

Az országos tisztifőorvos szólt arról is, hogy meghaladja a 3,8 milliót az oltásra regisztráltak száma, ami öt hét alatt mintegy másfél millióval nőtt... Hozzátette: folyamatosan járják a kistelepüléseket a honvédség oltóbuszai is, kedden Komárom-Esztergom megyében segítenek az oltások beadásában. A pedagógusok és a köznevelésben dolgozók oltásáról Müller Cecília elmondta, a regisztráltak első oltási köre rendben megkapta a vakcinát, és a szerdára várt 246 870 adag Pfizer-vakcinából folytatódik az ő oltásuk is.

Müller Cecília ugyanakkor kiemelte, hogy a járvány még mindig nem csitul sem a világban, sem Magyarországon. Globálisan 132,2 millió fölé emelkedett a fertőzöttek száma és 2,9 millióan belehaltak a vírus okozta szövődményekbe. A magyar járványügyi adatokat említve elmondta, 12 007-en szorulnak kórházi ellátásra, közülük 1440-en lélegeztetőgépre. Felhívta a figyelmet arra, hogy ezek még mindig magas adatok, hozzátéve, a hosszú hétvégén 260-nal nőtt a kórházi ellátásra szorulók száma.

Az elmúlt napon 1890 új fertőzöttet regisztráltak és 170-en haltak meg, az aktív fertőzöttek száma meghaladta a 250 ezret. Müller Cecília beszélt a fertőzés után fennmaradó, úgynevezett posztcovid tünetekről is. Mint mondta, ez lehet fáradékonyság, alvászavar, ízületi fájdalom, szív- és tüdőprobléma. (koronavirus.gov.hu)

2021.04.04.Ez már egy másik járvány – Dr. Ternák Gábor professzorral beszélgettünk
professzor, egyetemi tanár, volt országos infektológus szakfőorvos,
a trópusi betegségek szakértője * Teljes cikk itt!


A vírus visszatért és meg is változott, sok minden más, mint tavaly tavasszal és ősszel volt. A brit mutáns hevesebb megbetegedéseket okoz, jobban és gyorsabban is fertőz. Jelenleg három ilyen vírusvariáns "cirkulál" a világban az említetten kívül, még van a brazil és a dél-afrikai is. Mindegyik variánson belül vannak kisebb mutációk. Sajnos a brazil és a dél-afrikai mutánsok még durvábbak; a dél-afrikai esetében kimutatták, hogy bizonyos oltások csak gyengén védenek ez ellen.

Általánosságban elmondható, hogy a légzési elégtelenség elhúzódó, lassú a gyógyulás, és nem ritka, hogy a látszólag jó állapotú betegek tünetei hirtelen súlyosbodnak, de jelentős egyéni eltérések vannak. Az ápolási feladatok ellátása, a speciális izolációs követelmények miatt sokkal nehezebb. Aki ilyen beszámolókat látott a tévében, megfigyelhette, hogy az ápoló személyzet (de a kisegítő személyzet is) folyamatosan védő öltözetben dolgozik, amit 3 óra viselés után le kell vetni és pihenni kell.

Az ilyen betegek fizikális vizsgálata is nehezebb, a komoly fizikai munkán kívül, amit többek között a gyakran magatehetetlen betegek forgatása, ellátása vagy az oxigénpalackok cseréje okoz. Bár "katasztrófaturistákat" a Covid-osztályok nem fogadhatnak, de a betegséget lebecsülőket szerintem elég lenne egynapos önkéntes munkára bocsátani egy covidos kórterembe, biztosan megváltozna a véleményük.

Mennyi a brit mutáns lappangási ideje? A fertőződés után mikor kezd el fertőzni és meddig fertőz? A lappangási ideje kb. annyi, mint az eredeti vírusnak (2–14 nap), elvileg addig fertőzhet, amíg a vírus jelen van, ami sajnos több hétig is eltart, de azt figyelték meg, hogy a gyógyult beteg már gyakorlatilag nem fertőz, mert a jelen levő vírus csak alacsony szinten mutatható ki.

Milyen gyakori, hogy valaki egymás után többször is megfertőződik a vírussal? Ez a jelenség ritkán fordul el, de azt tudni kell, hogy maga a betegség sokáig eltart és átmeneti javulás után a tünetek ismét súlyosbodhatnak.

Mennyire lehetünk benne biztosak, hogy a mutánsok ellen is védenek a vakcinák? Az oltások a vírus többféle fehérjéje ellen "termeltetnek" ellenanyagot az emberi szervezettel, ezért ha a vírusban van valamilyen változás, így is marad még számos lehetőség, hogy az oltás megvédjen a mutánsok ellen is. A tudósok folyamatosan nyomon követik annak a lehetőségét, hogy felbukkan-e egy nagyon megváltozott vírusfajta, ami ellen a jelenlegi oltások már nem elég hatékonyak.  Ezeket időben észre lehet venni és a megfelelő módosításokat el lehet végezni az alkalmazott vakcinákon. (pestisracok.hu)

2021.04.03.Nagyszombat van. Minden beoltás életet menthet.
Új fertőzött 8637, elhunyt 242 beteg.


Hálásak vagyunk az orvosainknak, ápolóinknak, hogy Húsvét ünnepén is vállalták a munkát. Elértük ma reggelre a 2 236 000 beoltottat. Kérjük, hogy tartsák be az óvintézkedéseket!

2021.04.01."Tehát február 27-én /az első tünetem akkor jelentkezett/ engem is letámadott a Covid 19.


Két hétig itthon kaptam gyógyszeres kezelést. 10-én már annyira legyengültem, hogy PCR tesztet készítettek, ami sajnos igazolta a Covid 19-et. Az állapotom tovább romlott, ezért a házi orvosom 16-án a megyei Covid osztályra utalt. Az egyik részlegben kezeltek, majd az állapotom romlása miatt átszállítottak az intenzív osztályra. Itt megkaptam minden segítséget. Két alkalommal készítettek CT-t.

Március 26-án - bár még pozitív tesztet produkáltam, - az otthonomba hoztak és elláttak minden technikai eszközzel, amelyek tovább segítik a gyógyulásomat. Most fegyelmezetten szedem a gyógyszereimet, élvezem az oxigén adagoló jótékony hatását. Ez az időszak még kb 20 napig tart, addigra igazi tavasz lesz. Arra kérlek Benneteket, vegyétek NAGYON komolyan ezt a vírust, senkit nem kímél, - bent láttam!

Regisztráljatok, fogadjátok el a segítséget, nagyon vigyázzatok magatokra! Köszönöm mindenkinek az érdeklődést, a küldött energiát, a szeretetet. Isten áldjon meg érte mindenkit. Áldott Húsvéti ünnepeket kívánok!" (SF)

2021.04.01.Áprilisi NEM tréfa


A fertőzés utáni oltás 6-szor több antitestet termel, mint maga a vakcina. Tehát érdemes oltani. Ami itthon kering, az már nem az eredeti wuhani vírus. Sokkal rosszabb annál. Gyorsabban terjed. Jobban köt a receptorhoz. Kisebb mennyiség is elegedendő belőle a fertőzéshez. Sokkal több súlyos lefolyást okoz fiatalabbaknak is. Még jobban kell vigyázni, mint eddig. Mindenkinek jó egészséget kívánok!

2021.03.27.10 167 az új fertőzött, elhunyt 253 beteg.
Orbán Viktor: Az idős emberek élete a legfontosabb.


Egész addig, amíg a 65 év fölötti honfitársaink, akik regisztráltak, nincsenek beoltva, addig semmilyen újraindításról nem lehet beszélni. Ebben a pandémiában végleges megoldás az oltás felvétele. Együtt sikerülni fog.Riport Dr. Karikó Katalinnal. 40 éves kitartó kutatás eredményéről számol be.
Gratulálunk a magyar származású kutatónak, aki Szegeden szerezte a doktori címét.


Karikó Katalin két felfedezése is közrejátszott az mRNS alapú oltások kifejlesztésében.
Kicsoda ő? Ma erről beszélgetünk.Ernő Szelekovszky: A képen a tudós és kriminológus Zsuzsa lánya


Philadelphia központjától félórára, egy külvárosi otthonban él a 65 éves tudósnő, Karikó Katalin, akinek nagy szerepe lehet abban, hogy jövőre megszabadulhatunk a maszkjainktól. A szolnoki születésű biokémikus a BioNTech nevű német oltóanyaggyártó vállalat alelnöke. A Pfizerrel közösen létrehozott koronavírus elleni vakcina – a hatóanyagot e hét keddjétől adják be Nagy-Britanniában – az ő felfedezésén is alapul.

– Miért pont a biokémia?

Kisújszálláson nagyon jó kémia- és biológiatanárom volt az általános iskolában. Ma is büszke vagyok rá, hogy nyolcadikos koromban harmadik lettem az országos élővilág tantárgyi versenyen. A középiskolában is kiváló pedagógusok tanítottak. 1973-ban vettek fel a szegedi József Attila Tudományegyetem biológus szakára, ahol három évig népköztársasági ösztöndíjas voltam. A diplomázás után akadémiai ösztöndíjat kaptam, Tomasz Jenő szerves kémikus hívott meg a Szegedi Biológiai Központban (SZBK) működő csoportjába.

Akkoriban azt éreztem, minden, amit csinálok, hallatlanul fontos. 1982-ben doktoráltam, az antivirális rövid RNS-molekulák szintézise és alkalmazása volt a témám. És jött a kijózanodás: 1985 táján létszámcsökkentés volt az SZBK-ban, és bizony elküldtek – éppen a harmincadik születésnapomon kaptam meg az értesítést. Nagyon szomorú voltam.

– Csak a külföldi munka jöhetett szóba?

Magyarországon akartam dolgozni, de választ sem kaptam a megpályázott állásokról. Azután Európában próbáltam elhelyezkedni: Montpellier-ben, Londonban és Madridban, mert ott foglalkoztak hasonló rövid RNS-molekulákkal. Fogadtak volna azzal a feltétellel, hogy hozom az ösztöndíjam, de ösztöndíjam nem volt. Miután Európa nem jött össze, a Temple Egyetemen, Philadelphiában sikerült állást szereznem, ott is ez a kis RNS-molekula volt a vizsgálat tárgya.

– Korábban arról beszélt, hogy kiváltották az akkor még létező valutakeretet, száz dollárt, ötvenet a lányának, Zsuzsikának, ötvenet a férjének. Önnek nem járt, mert volt munkaszerződése. Ennyi pénzzel nagy merészség volt útnak indulni. Mi sem mertünk száz dollárral nekiindulni a világnak, ezért eladtuk a Ladánkat, a pénzt feketén átváltottuk, és belevarrtuk Zsuzsika játékmacijába, úgy vittük magunkkal. Mindent feladtunk, a jegyünk is csak egy irányba szólt. Senkit sem ismertünk Amerikában.

Gyorsan kellett alkalmazkodnunk ehhez a furcsa világhoz, hogy életben maradjunk. Folytathattam a Tomasz-laborban elkezdett munkát. Nagyon produktív három év után a Temple-ről is el kellett mennem, mert más irányban akartam folytatni a kutatást, mint a labor. Azaz a pályám sokszor volt felfelé ívelő szakaszban, de aztán mindig lekonyult, mint ekkor is.

– A karrierje hullámzása nem szegte kedvét?

A Temple után Washingtonba mentem, ott tanultam meg igazán a molekuláris biológiát. 1989-ben a Pennsylvaniai Egyetemre (UPenn) kerültem, ahol huszonnégy évig kutattam. 1990-ben visszautasították az első mRNS-pályázatomat, de nem csüggedtem. Minden évben, jobban mondva havonta pályáztam, és bár egyre jobbak lettek az eredmények, csak magamat tudtam meggyőzni, hogy folytassam. 1997-ban Drew Weissman immunológus állást kapott a UPennen.

HIV elleni vakcinát akart csinálni. DNS-sel próbálkozott, de az nem működött. Én meg eldicsekedtem az mRNS-tudományommal, és elkezdtünk együtt dolgozni. A szintetizált mRNS-ek meglepetésünkre aktiválták az immunsejteket. Akkor úgy tűnt, hogy az ilyen mRNS ideális lehet vakcinának, én azonban terápiára akartam használni az mRNS-t, és azt kezdtem el kutatni, hogyan tudnám az immunitását csökkenteni. Végül az mRNS négyféle építőeleméből egyet, az uridint annak módosított változatára, a sejtjeink RNS-ében gyakran előforduló pszeudouridinra cseréltem, és Drew kimutatta, hogy az ilyen mRNS "csendes", azaz nem aktiválja az immunsejteket. Meglepetésünkre vakcinának is jobb volt az ilyen "csendes" mRNS.

Az egyetem szabadalmaztatta a módszert, amit Karikó–Weissman-technikának neveznek, s ami ma számos Covid-vakcina fejlesztésének alapja. Az egyik legismertebb szaklapban, az Immunityben jelent meg a cikk. A világ két vezető biotechnológiai cége, a BioNTech és a Moderna szerezte meg a szabadalmi jogot. Egy másik cégtől, mert időközben az egyetem eladta a használati jogot. A német BioNTech 2013-ban állást kínált. Most az ezerötszáz szakembert foglalkoztató cég alelnöke vagyok. – Azt olvasom: úgy érzi, ha Magyarországon marad, középszerű, panaszkodó kutató lett volna. A kiteljesedéshez külföldre kellett mennie.

A jelenleg Bonnban dolgozó, volt szegedi szerves kémikus barátommal nemrégiben arról beszélgettünk, hogy vajon mindazt, amit az országon kívül elértünk és tettünk, meg tudtuk volna-e tenni otthon is. Arra jutottunk, hogy otthon mi is panaszkodó emberek voltunk, nem volt rajtunk kényszer, hogy apait-anyait beleadva húzzunk. Elvoltunk a langyosban, és csak panaszkodtunk a főnökségre, a körülményekre. Nem tudtuk eldönteni, hogy min kellene változtatni ahhoz, hogy másként legyen. Mi nem mások panaszkodásáról vagy középszerűségéről beszéltünk, hanem a sajátunkról.

Egyébként a kutató igazi "hazája" a laborban van. Ott éli ki magát, tervez, alkot és kísérletezik. Így teljesen mindegy, hogy a világ melyik szögletében van, mert amíg tud kísérletezni, jól érzi magát. Mint már sokszor elmondtam, szerettem Magyarországon élni, boldog voltam otthon. Sokan vágytak akkor külföldre dolgozni, de én nem tartoztam közéjük. Engem akkor a körülmények kényszerítettek erre a lépésre. Persze most visszatekintve úgy gondolom, jó, hogy eljöttem, de azt már sohasem tudhatom meg, hogy hogyan alakult volna az életem, ha maradok.

– Minden kapcsolatot felszámoltak a szülőfölddel?

Szó sincs erről. Mindhárman magyar és amerikai állampolgárok is vagyunk. Németországban magyar állampolgárként dolgozom. Mindig volt magyar útlevelünk, és évente hazajárunk. Örülök, hogy magyarnak születtem. Boldog és gondtalan volt a gyermekkorom, a diákéveim. A könnyűzenei élet akkori gazdagsága, a jobbnál jobb hangú énekesek, a szép dalok ma is egy pillanat alatt visszaröpítenek az ifjúságomba. Általános iskolás korom óta Zorán és Dusán dala, a Gyémánt és arany volt a himnuszom, amiből erőt merítettem.

– A Szegedi Tudományegyetemmel nincs szakmai kapcsolata. És a magyar tudomány egészével?

A Debreceni Egyetem bőrklinikájának vezetője, Reményik Éva professzor felkért, hogy a tanácsaimmal segítsem a munkájukat. A tanácsok mellett küldtünk nekik a DNS-hibák javítására alkalmas enzimet kódoló mRNS-t. A hazai tudomány külföldön is velem van. Az egyik legközelebbi munkatársam Pardi Norbert. Az én édesapám és az ő nagyapja hentesként egy üzletben dolgozott Kisújszálláson. Norbertet kisgyerekkora óta ismerem. Most ő irányítja az egykori laboromat. Szabó Gábor Tamás kardiológus ugyancsak kisújszállási, Boros Gábor molekuláris biológus pedig tiszteletbeli kisújszállási. A két Gábor a Debreceni Egyetemen végzett, most a BioNTechnél velem dolgoznak.

– Kutatásainak is köszönhetően készült el rekordgyorsasággal a koronavírus elleni vakcina. Sokan a Nobel-díjat emlegetik ezen eredménnyel kapcsolatban. Korábban arról beszélt, hogy gyerekkorában az édesanyja minden év október elején izgatottan hallgatta a rádióban, hogy ki és miért kapott abban az évben Nobel-díjat. Remélte, hogy egyszer a jó tanuló kislánya lesz az. Erre azt felelte: "Anyuka, még egy ösztöndíjat se tudtam kapni, nemhogy Nobel-díjat!"

És ha jövő októberben mégis elhangzik a neve?

Ezt ő már nem érheti meg. Éppen két éve, 2018 decemberében, 89 évesen meghalt. Hihetetlen egyéniség volt. Azért, hogy kapcsolatot tarthasson a családjával, megtanulta a számítógép használatát. Amikor Mainzban voltam, minden nap várta, hogy Skype-on felhívjam. Várt, mert ő nem akart zavarni. Sok kutatótársam integetett neki, mert gyakorta munka közben jutott eszembe, hogy későn érek haza, ő meg Budapesten a nővéremmel vár rám a számítógép előtt. Így volt olyan, hogy megbeszélések közben is felhívtam.

Az internetről olvasott mindent, a lányom versenyeit is a számítógépen nézte végig. Zsuzsi a UPennen szerzett kriminológiából mesterfokozatot. Ott kezdett el evezni, 19 évesen, és egy évtizeden át az amerikai evezősválogatott tagja volt. Két olimpián és öt világbajnokságon nyert aranyérmet nyolcasban, illetve párosban.

– Hogyan kezeli a hirtelen jött világhírt?

Nehezen, erre nem készültem, készülhettem fel. December elején folyamatosan százas volt a pulzusom, alig tudtam aludni. – A világban erős az oltásellenesek hangja. Mit üzen azoknak, akik félelemből, tudatlanságból, mások hatására, vagy bármilyen ok miatt ellenzik a védőoltások beadását?

Igyekszem megtudni a félelmük okát, és a bennük felmerülő kétségekre, kérdésekre specifikus választ adni. Az emberek aggodalmát nagyon komolyan kell venni, segíteni kell nekik a döntés meghozatalában. A legtöbb ember ismeretek hiányában fél, de nyitott arra, hogy meghallgassa a szakembereket, akikben bízik. Persze mindig vannak, akik nem tudnak, vagy nem akarnak tanulni, és már eldöntötték, hogy nem kérnek az oltásból. Azok nemcsak saját egészségüket, de másokét is veszélyeztetik, ha megfertőződnének. – Az mRNS-alapú vakcinákkal már oltják az embereket. Ez olyan szakmai siker, ami gyógyír lehet a korábbi évek megpróbáltatásaiért.

Hátradől, mert elvégezte a nagy munkát?

Mostanság jó lenne, ha egy kicsit több idő jutna alvásra, de hátradőlésről és a munka abbahagyásáról szó sincs. A kutatók is olyanok, mint a rockzenészek, nem hagyják abba. Amíg csak lehet, játszanak.

2021.03.09.A megértés vágya - online beszélgetés Dr. Karikó Katalin biokémikussal


Kisújszállás, Szeged, Philadelphia, Mainz – A megértés vágya. Beszélgetés Dr. Karikó Katalinnal, a University of Pennsylvania biokémikus professzorával, a BioNTech alelnökével a Dugonics Társaság szervezésében. Az est szervezője dr. Csapó Benő egyetemi tanár, Dugonics Társaság elnöke. Az est házigazdája Dr. Csendes Tibor, egyetemi tanár, a Dugonics Társaság alelnöke. A beszélgetőtárs Dr. Géczi János, biológus, író, költő, kultúrtörténész.(Szeged Televízió)

2021.03.20.1 millió 520 ezer a beoltottak száma * Teljes cikk itt!
11 132 az új fertőzött és elhunyt 227 beteg


Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 520 350 fő a beoltottak száma, ebből 465 643 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a kormány március 22-től újabb egy héttel meghosszabbította a jelenlegi korlátozásokat. Kérjük, hogy tartsák be az óvintézkedéseket! ...

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány március 22-től újabb egy hétre meghosszabbította a védelmi intézkedéseket. Az erről szóló kormányrendelet péntek este megjelent a Magyar Közlönyben. Lásd: A Kormány 133/2021. (III. 19.) Korm. rendelete a védelmi intézkedések egy héttel történő meghosszabbításáról. (koronavirus.gov.hu)

2021.03.18.Antivaxerok 1


Időről-időre felbukkannak szakmabeli, tanult (vagy annak látszó) személyek és homlokegyenest az ellenkezőjét mondják a tudományos konszenzusnak. Most is van ilyen, világvégét jósol, ha nem hagyunk fel a vakcinálással. Ezt az elképesztő dolgot nézzük meg ma közelebbről.

2021.03.11.Új kezelés Kiskunhalason - 8312 új fertőzött, elhunyt 172 beteg.


Csaknem háromszor annyi beteget tudnak megmenteni, mint korábban. Frei Róbert vezető a Kiskunhalasi járványkórház covid osztályán. Békés-, Congrád- és Bács-Kiskun megyéből látjuk el a legsúlyosabb betegeket. Kombinált kezelést alkalmaznak, és így a halálozási arány kisebb lett. Szerinte a végleges megoldás az oltás felvétele, mert az ad védettséget.

2021.03.10.A Favipiravirt már a háziorvos is felírhatja
Megváltozik az igazoltan koronavírusos betegek otthoni kezelése,


mivel a favipiravir hatóanyagú készítmény hatásosnak bizonyult a betegek kórházi kezelése során. Bebizonyosodott, hogy a gyógyszer gátolja a vírusok szaporodását. A vírusellenes szer szedésétől állapotjavulás várható, ezért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) engedélyezte, hogy a gyógyszert mostantól háziorvosok is felírhassák Covid-19-cel fertőzött betegek otthoni kezeléséhez.

A terméket az Egis gyógyszergyár készíti, a hatóság decemberben engedélyezte a kórházi körülmények közötti alkalmazását a covidos betegek kezelésére. A gyógyszer egyébként az influenza tüneteit enyhíti, de alkalmazták ebola ellen is. Az országos főgyógyszerész, El Koulali Zakariás azt közölte, kidolgozták a favipiravir hatóanyagot tartalmazó gyógyszerkészítmény alkalmazásával kapcsolatos szakmai protokollt, a gyógyszert már nemcsak kórházakban lehet alkalmazni, de a koronavírusos betegek meghatározott köre otthon is igénybe veheti. (www.vg.hu)

2021.03.09.Ma az AstraZeneca oltásról lesz szó, mely
egy adenovírusba épített DNS alapú vakcina.
Az AstraZeneca oltásnál a populációt teljes egészében be kellene oltani.


2021.03.08.Szigorúbb korlátok között kell élnünk két hétig * Teljes cikk itt!
Bezárnak az üzletek, szünetelnek a szolgáltatások,
sok helyen csak online ügyintézés lehetséges


Számos korlátozó intézkedéssel igyekszik megállítani a kormány a koronavírus-járvány harmadik, minden korábbinál agresszívabbnak mutatkozó hullámát. A mindennapi élethez szükséges boltokat leszámítva bezárnak az üzletek, a legtöbb szolgáltatás két hétig nem lesz elérhető, a közműveknél pedig csak elektronikus formában lehet majd ügyeket intézni.

Szigorú intézkedések lépnek életbe mától két hétig. A legfontosabb ezek közül, hogy az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák és benzinkutak kivételével március 22-ig bezárják az üzleteket. Nyitva maradnak a piacok, a lottózók, a dohányboltok, az újságosok és az éttermek, amelyek csak elvitelre adhatnak el enni- és innivalót. A virágboltok ma még nyitva tarthatnak, de holnaptól ezeknek is be kell zárniuk. Fontos, hogy a kivételt képező üzleteknek továbbra is mindennap be kell zárniuk 19 órakor.

Bezárnak az edzőtermek, emellett a kaszinók, kártyatermek és játéktermek látogatása is tilos lesz. Március 22-ig a szolgáltatások is szünetelnek. Ezek közül kivételt képeznek a közlekedési és a szállítási, a magán­egészségügyi – ideértve a szemüvegkészítést –, a szociális, a postai, csomagküldő és házhozszállítási szolgáltatások.

Az olyan elengedhetetlen szolgáltatók, mint az állatorvosok, mosodák, közétkeztetők, ügyvédek, biztonsági és biztosítási szolgáltatók, járműkölcsönzők, épületüzemeltetők is ebbe a körbe tartoznak. Nyitva tarthatnak az autó- és gépszerelők, a háztartásigép-szervizek, az informatikai eszközök javítását végző vállalkozások... (magyarnemzet.hu)

2021.03.06.Gulyás Gergely a kormányinfón: szigorításokról döntött a kormány
7269 új fertőzött, elhunyt 146 beteg.


Az üzletek és a szolgáltatások március 8-tól március 22-ig tartó zárását, továbbá az óvodák és az általános iskolák április 7-ig tartó bezárását jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön online sajtótájékoztatón. A harmadik hullám nagyon erős. Gulyás Gergely értékelése szerint "ha most nem zárnánk, akkor nemcsak a megbetegedések és a halálozások száma nőne meg radikálisan, de a nyitás is, az újraindítás is későbbre tolódna.

Jelenleg 6554 embert ápolnak kórházakban és 639-en vannak lélegeztetőgépen. Ezek rendkívül magas számok! A 101 kórházban kialakított 433 oltópont reggel nyolc órától este hét óráig tart nyitva. Egy-egy helyen óránként tizenkét embert fogadására készülnek. Az oltási kampányban 600 orvos és 1200 ápoló vesz majd részt. (koronavirus.gov.hu)Nyitva tarthatnak a helyi piacok és az állateledel boltok is


2021.03.03.Thaiföldről jött a Covid? Helyszíni riport a denevérbarlangból


Egy éve azt mondták, hogy a koronavírus Wuhanból származik Kínából. De most a WHO megkérdőjelezi a történetet, és ehelyett Thaiföld felé fordult. A WHO dán kutatója, Thea Fischer, aki most tért haza Wuhanból, azt mondja, hogy a vírus thaiföldi denevérekből származhatott - írja a Politiken dán napilap. Pontosabban a bangkoki Chatuchak piacról, amely az afrikai szurikátáktól a dél-amerikai folyami disznókig mindent árul.

2021.02.28.Különdíjazást kapnak a háziorvosok, akik hétvégén is oltanak
Egy teljes napra 80000, fél napra 40000 Ft jár.


Különdíjazást kapnak azok a háziorvosi szolgáltatók, amelyeket szabad- vagy munkaszüneti napon járványügyi feladat ellátására köteleztek – olvasható a Kormány.hu honlapon. Hozzáteszik: ennek értéke egy teljes napra nyolcvanezer forint, fél napra pedig negyvenezer forint. Ha az adott időszakra a beoltandók kevesebb mint fele jelenik meg a rendelőben, akkor a háziorvos a támogatás összegének felére jogosult.

Az összeget a háziorvosi szolgáltatók kapják, amelyek kötelesek azt az ellátást végző orvos és szakdolgozó díjazására fordítani. A támogatás szabályait egy rövidesen megjelenő kormányrendelet fekteti le.

– Magyarországon ismételten intenzíven felfutó szakaszba került a koronavírus-járvány, ezért az oltások segítségével minél előbb ki kell alakítani a lakosság védettségét – mondta szombaton az országos tiszti főorvos. Müller Cecília hangsúlyozta: gyorsan és hatékonyan szeretnék beoltani a vakcináért jelentkezőket. Hozzáfűzte, eddig két és fél millióan regisztráltak az oltásra, és azt szeretnék, hogy ők húsvét tájékára legalább az első adag vakcinát megkaphassák. Ehhez pedig mindenképpen szükség van a háziorvosok aktív közreműködésére. (magyarnemzet.hu)

2021.02.27.4948 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, elhunyt 107 beteg


A brit vírusmutáns egész Európában és már a magyar városokban is gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát. A kormány - tekintettel a járvány újabb felszálló ágára - meghosszabbította a jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedéseket március15-ig.   A kormány álláspontja, hogy ha majd a járványügyi helyzet lehetővé teszi, akkor csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani majd a korlátozásokat. Az újraindításról az emberek véleményét is várjuk az online nemzeti konzultáción.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni. (koronavirus.gov.hu)

2021.02.27.Csehországban a hadsereget is bevetik...


– Elfogadta a cseh kormány pénteken azokat a további szigorításokat, amelyek célja az új típusú koronavírus további terjedésének megakadályozása – jelentette be péntek este Jan Hamáček cseh belügyminiszter. A hétfőn életbe lépő, egyelőre három hétre meghirdetett újabb korlátozások értelmében a kormány korlátozza az emberek mozgását: az elengedhetetlen utazásoktól eltekintve senki sem hagyhatja majd el lakókörzetét.

Akinek a lakókörzetén kívül van a munkahelye, annak munkáltatói igazolásra lesz szüksége, hogy dolgozni járjon. A kerületen belül élő rokonok meglátogatása is csak akkor megengedett, ha elengedhetetlenül szükséges, mert gondjukat kell viselni, vagy segítségre szorulnak. A hivatalokat és az egészségügyi intézményeket is csak igazolással lehet majd felkeresni a lakókörzeten kívül. Az új intézkedések értelmében bevásárolni is csak a lakókörzeten belül lehet, a lakhely ötszáz méteres körzetében szabad este kutyát sétáltatni, a séta és a kocogás pedig csak nappal a lakóhelyen megengedett.

Bezárnak az óvodák, és a többi diákhoz hasonlóan az általános iskolák első és második osztályos tanulói is digitális tanulásra állnak át. Ezzel egy időben a kormány szűkíti azoknak az üzleteknek a körét, amelyek nélkülözhetetlenek, és ezért nyitva lehetnek; be kell zárniuk például az írószer- és a gyerekruhaboltoknak. (magyarnemzet.hu)

2021.02.25.4385 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, elhunyt 120 beteg.


A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 315 781 fő, az aktív fertőzöttek száma 84 061 fő. 4836 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 411-en vannak lélegeztetőgépen. Átlépte a félmilliót az oltottak száma, eddig 508 073 fő kapott oltást, közülük 211 073 fő már a második oltását is megkapta. A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, ezért kérjük, hogy aki még nem tette, az regisztráljon az oltásra!

A háziorvosok megkezdték az oltást a kínai Sinopharm-vakcinával, minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált időset tud beoltani, emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZeneca-vakcinával, amellyel praxisonként 10 fő beoltására van lehetőség. A kórházi oltópontokon is folytatják a regisztrált idősek oltását a Pfizer-vakcinával. A kormány szerdai ülésének döntéseiről a mai Kormányinfón adunk részletes tájékoztatást. (koronavirus.gov.hu)

2021.02.22.Müller Cecília: "Erőteljes immunválaszt vált ki a kínai vakcina"


A kínai Sinopharm vakcinájának előnye, hogy jelentős, erőteljes immunválaszt vált ki - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn. Müller Cecília hozzátette: a kínai oltóanyag a vírus teljes, elölt változatát tartalmazó vakcina, amely sok fehérjét, a vírus burkát, örökítőanyagát tartalmazza inaktivált állapotban. Azt mondta, az oltóanyag fertőzést, megbetegedést nem tud okozni, de széles antigén palettája sokkal jobban "megmozdítja" az immunrendszert.

Sokan bizakodnak, hogy tartósabb, esetleg magasabb fokú védelmet adhat, ezt a jövő dönti el - jegyezte meg. Hozzáfűzte, hogy a magyar fejlesztésű vakcinát a Sinopharméval megegyező technológiával tervezik. Kitért arra, hogy a kínai gyártású oltóanyag 18 év felett bárkinek adható.

A vakcina leiratában szerepel, hogy 60 év felett nincs elég tapasztalat róla, ez azonban majdnem minden oltóanyagról elmondható. "Bizonyos életkor felett az immunrendszer nem reagál olyan aktívan az oltóanyagra, mint egy fiatal szervezetben, ettől függetlenül képes megvédeni a szövődménytől vagy halálos megbetegedéstől" - mondta a tisztifőorvos...  A szakember a járványügyi adatokról azt mondta, exponenciálisan emelkedik az új fertőzöttek száma, ami a vírusvariánsok megjelenésének tudható be. (koronavirus.gov.hu)Az operatív törzs sajtótájékoztatója
2623 fővel emelkedett a fertőzöttek száma, elhunyt 48 beteg
Megadta a Ház a felhatalmazást a veszélyhelyzeti rendeletek hosszabbítására


Megszavazta az Országgyűlés hétfőn a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvényjavaslatot, felhatalmazva ezzel a kormányt a veszélyhelyzetben alkotott rendeletei hatályának meghosszabbítására. Varga Judit igazságügyi miniszter előterjesztését 133 igen szavazattal, 55 nem ellenében, egy tartózkodás mellett fogadta el a parlament.

Az Országgyűlés által most megerősített kormányrendeletek hatálya 90 napra hosszabbítható meg, de a parlament ennél korábban is visszavonhatja felhatalmazását. A megerősítéssel kapcsolatban az előterjesztés indoklása hangsúlyozza: e megerősítés által az Országgyűlés politikailag elismeri a járvány megakadályozására tett eddigi kormányzati lépéseket. (koronavirus.gov.hu)

2021.02.19.Hová lett az influenza? Mintha nem lenne, amióta Covid járvány van.


2021.02.18.2853 fővel emelkedett a fertőzöttek száma, elhunyt 104 beteg
Összesen öt vakcina áll rendelkezésre Magyarországon.


A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 301 363 fő, az aktív fertőzöttek száma 78 625 fő. 4021 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 332-en vannak lélegeztetőgépen.  Eddig 365 021 fő kapott oltást, közülük 141 023 fő már a második oltását is megkapta.

Az e heti oltási terv szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását (AstraZeneca-vakcinával). Emellett több idősotthonba is visszatérnek az oltócsapatok és folytatódik az egészségügyi dolgozók második körös oltása is. Kedden megérkezett az első szállítmány a kínai Sinopharm-vakcinából is, így már összesen öt vakcina áll rendelkezésre Magyarországon.

Ma újabb AstraZeneca-vakcina szállítmányt várunk és elindult az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció is... A védőoltás ingyenes és önkéntes, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra már több mint 2 millióan regisztráltak a  www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.   (koronavirus.gov.hu)

2021.02.18.A világon 109 901 391 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban,


a halálos áldozatok száma 2 430 096, a gyógyultaké 61 879 542 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adatai szerint. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el. (koronavirus.gov.hu)

2021.02.10.Milyenek a mai mutánsok? Zűrös nyájimmunitás


2021.02.11.Mi van a Szász-ügy mögött – Csókay András elmondja * Teljes cikk itt!
A sziámi ikrek édesanyja vonta vissza a filmrendező engedélyét, ám erről a stáb sem tudott


A bangladesi sziámi ikreket 26 órás idegsebészeti műtétsorozattal szétválasztó orvosi team vezetője, Csókay András a Szász János filmrendezőnél tartott házkutatás kapcsán kirobbant ügy hátterébe avatja be a Magyar Nemzet olvasóit. Azt közölte velem szerdán Messengeren a bangladesi édesanya, hogy 2019-ben a szétválasztó műtétet végző orvosi stáb elutazása után alá írattak vele egy nyilatkozatot arról, visszavonja Szász János dokumentumfilm készítési jogát – mondta el a Magyar Nemzetnek.

Csókay András, az idegsebészeti műtétet vezető orvos, hozzátéve: erről a visszavonásról Pataki Gergely, a műtétet szervező  Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány jelenlegi vezetője sem a filmrendezőnek, sem az orvosi stáb tagjainak nem szólt az elmúlt másfél évben. Abban a szörnyű nehéz helyzetben azt is aláírta volna, hogy a karját levágják, átéltem vele minden szenvedést – fogalmazott. Maga a tény, hogy gondok lehetnek Szász filmes jogaival, csak múlt péntek óta, a filmrendező házában lezajlott rendőrségi akció után lett ismert az alapítvány közleményéből.

Csókay András leszögezte: a fejüknél összenőtt ikreket szétválasztó műtét idegsebészeti beavatkozás volt, 26 órás műtét, az idegsebész teamet ő maga vezette. A beavatkozás előtt Pataki Gergely plasztikai sebész és csapata úgynevezett bőrtágító beavatkozást végzett hat hónapon át a Semmelweis egyetem segítségével. Csókay András értékelése szerint kiválóan, előkészítve ezzel az idegsebészeti műtétsorozatot, amely az erek, majd a koponya és agy szétválasztásával kezdődött és most októberben fejeződött be a koponyarekonstrukcióval.

– A szétválasztást elvégeztük, ám a két gyerek haldoklott, az alapítvány mégis úgy kommunikálta, hogy sikeresen szétválasztottuk a sziámi ikreket, holott ez akkor és ott nem volt igaz. Tudni kell, hogy világszerte több százezren imával segítették a munkánkat, ám amikor azt olvasták, hogy sikerült a műtét, abbamaradt az imádkozás, a gyerekek állapota azonnal kritikussá vált. Én azonnal kértem az alapítványt, hogy vegyék le a sikeres műtétről szóló híradást, mert az ima elmaradása veszélyezteti a gyerekek életét.

Nem tettek a kérésemnek eleget, ezért nem tudtam felvállalni tovább a 2002-ben a hit erejének engedelmeskedve az általam javasolt és megalakult alapítványt, ezért már korábban lemondtam a kuratóriumi elnöki megbízatásomról, majd harminc nappal a műtét után kiléptem. Kétségbeesésemben a műtét után keresztény és a nem hívő közösségekhez fordultam, hogy együtt imádkozva adjunk erőt a gyógyuláshoz.

Az egyik gyerek gyorsan túl is jutott a krízisen, majd a másik is. Isteni csoda történt Mindszenty bíboros úr égi közbenjárását kérve. Ám ez az alapítvány szellemiségében már nem az, amit Kalkuttai Szent Teréz sugallatára létrehoztam. Lemondásom óta Pataki Gergely, a társalapító a vezető – sorolta Csókay András, akit orvostársaival együtt erősen felzaklatott a pénteki hír, miszerint Szász Jánost és családját úgymond lerohanta a rendőrség... (magyarnemzet.hu)

2021.02.07.Mi a vírus eredete? Laborból. Kétségtelenül.


Egy új tanulmány jelent meg a napokban, mely 193 oldalon keresztül taglalja a vírus eredetét és statisztikai analízisnek vet alá minden erről közölt tudományos közleményt. A WHO Kínában tartózkodó vizsgáló csoportja is megkapta az anyagot. Nézzük meg ma mi is!

2021.02.02.Már negatív Covid-teszteket is hamisít a maffia * Teljes cikk itt!
Az Europol figyelmeztetést adott ki a szervezett bűnözők újabb térnyeréséről a pandémiában


Amíg a járvány miatt érvényben vannak az utazási korlátozások, nagyon valószínű, hogy a bűnözők élni fognak a hamis Covid–19-teszttanúsítványok előállításának és értékesítésének lehetőségével – figyelmeztet az Európai Rendőrségi Hivatal a február 1-jén közzétett riasztásában a maffia legújabb térnyerésére a pandémia kapcsán. A maffia mindent hamisít, amiből csak haszna lehet, Covid-vakcináktól a negatív Covid–19-tesztekig, széles a választék.

Az Európai Unió bűnügyi koordináló szervezete szerint számos olyan eset merült már fel, amikor hamis negatív Covid–19- tesztigazolásokat adtak el utazóknak. Így például a francia hatóságok számolták fel azt a hamisító bandát, melynek tagjai negatív vizsgálati eredményeket adtak el az utasoknak a franciaországi Párizsban, a Charles de Gaulle repülőtéren. Az Egyesült Királyságban csalókat fogtak el, akik hamis negatív Covid–19-dokumentumokat adtak el darabját száz fontért.

Még 2020 decemberében a spanyol nemzeti rendőrség elfogott egy csalót, aki hamis negatív teszteredményeket adott el negyven euróért. Az Europol szerint egy ír szervezett bűnözői banda áll a negatív Covid–19-tesztek értékesítése mögött. Információik szerint a Rathkeale Rovers Mobile Organized Crime Group nevű szervezet mobilalkalmazását használják, amely lehetővé teszi a szervezett bűnözői csoport tagjainak, hogy manuálisan meghamisítsák a teszt eredményeit. Tekintettel a rendelkezésre álló széles körű technológiai eszközökre, jó minőségű nyomtatók és különböző szoftverek formájában, a csalók kiváló minőségű hamisított vagy hamis dokumentumokat tudnak előállítani...

Felhívták a figyelmet arra is, hogy magát a Covid–19-vakcinákat is elkezdte hamisítani a maffia. Megállapították, hogy a dokumentumok hamisítását és a hamisításokkal való kereskedelmet néha önmagukban, haszonszerzés céljából folytatják. De ezek a bűncselekmények gyakran jelentenek más célokat, például a terrorizmust, a migránsok csempészését és az emberkereskedelmet.

A géppel olvasható útlevelek, az arcfelismerő szoftverek és az írisz szkennelés korában magas szintű készségre lehet szükség a maffiában a dokumentumok meggyőző hamisításához. Az előnyök miatt ez a bűncselekmény különös vonzerőt jelent azoknak a bűnözőknek, akik profitálni akarnak a bűncselekmények más területein. Az érintett szervezett bűnözői hálózatok felszámolása így számos más bűncselekmény végrehajtását megakadályozhatja... (magyarnemzet.hu)

2021.01.28.Izraelben 92 százalékban bizonyult hatékonynak a Pfizer és


a BioNTech gyógyszeripari cég koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyaga a klinikai tesztek utáni első, ellenőrzött eredmények alapján – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál csütörtökön.

Makkabi nevű egészségbiztosítási pénztár adatai szerint az általuk beoltott 163 000 izraeli közül csak 31-en fertőződtek meg koronavírussal a teljes védettség első 10 napjában. A teljes védelem elérését a második oltás után egy héttel ígéri a vakcina. Az adatot az egészségbiztosító vezető statisztikai elemzője, Anat Ekka Zohar közölte a lappal csütörtökön. Azt is bejelentette, hogy az azonos statisztikai jellemzőkkel bíró, de be nem oltottakból álló kontrollcsoportban 6437 embernél azonosították ezen időszak alatt a koronavírus-fertőzést.

"Ez nagyon-nagyon jó hír" – mondta Ekka Zohar a The Times of Israelnek.

"Ez a világ első olyan tanulmánya, amely ilyen nagy számban foglalkozik a teljesen beoltott páciensekkel" – hangsúlyozta. (888.hu)

2021.01.27.Egyre kaotikusabb a vakcinákkal kapcsolatos kép,
ebben a zűrzavarban próbálunk ma eligazodni.
2021.01.02. Mik a mutánsok? Erre kapunk választ a videóban.


2021.01.23.Tanácsok az otthon betegeskedő covid betegeknek és hozzátartozóiknak.


Coviddal otthon is lehet, de meddig. Megjön az eredmény - covid pozitív!
Most mit csináljak? Mi legyen a teendő? Mikor kell kórházba menni?

"Nem tudjátok, hogy ti Isten temploma vagytok,
és az Isten Szelleme bennetek lakik?" (1Kor 3:16)
Térdeinken az Úr előtt - Példák az imakérésekre


2021.01.15.Orbán: az oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi vakcinánk van
111 ember veszítette életét, és 1513-an fertőződtek meg.


A magyar oltókapacitás jóval nagyobb, mint amennyi koronavírus elleni vakcina van - mondta Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. "Nem azért nem haladunk gyorsabban, mert a magyar egészségügy ne tudna gyorsabban és tömegesebben oltani, hanem azért, mert nincs elég vakcinánk" - fogalmazott a kormányfő, közölve: eddig 105 728 embert oltottak be. Rámutatott, hogy az EU-ból kilépett Nagy-Britannia eddig a lakossága mintegy 4 százalékát oltotta be, míg az EU-ban ez 1 százalék alatt van, mert az unióban nincs elég oltóanyag.

Ám most, baj idején a Brüsszelre mutogatás helyett inkább vakcinát kell szerezni - mondta Orbán Viktor, jelezve, kínai vakcinát tömegesen is tud szerezni Magyarország, ehhez már csak az kell, hogy a magyar egészségügyi hatóság is engedélyezze azt. Reméli, a hatóság néhány napon belül egyértelmű választ ad. Hozzátette: az operatív törzs ülésén az hangzott el, nincs olyan kockázat, hogy esetleg ez a vakcina nagyobb kárt okozna, mint az elhárítandó baj. A kínai vakcinát néhány napon belül az emberek rendelkezésére lehetne fordítani - közölte Orbán Viktor.

Európában sok helyen ismét jelentősen emelkedik a fertőzöttek száma

Az elmúlt napi koronavírus-adatokat is ismertette, eszerint 111 ember veszítette életét, és 1513-an fertőződtek meg. Reményre ad okot azonban, hogy 4717 beteg meggyógyult, ami azt jelenti, többen gyógyulnak meg, mint amennyien elkapják a fertőzést, vagyis a járvány második hullámát sikerült megfékezni - mondta. Rossz hírnek nevezte ugyanakkor, hogy Európában sok helyen a harmadik hullám "rárúgta az ajtót az ott élőkre".

A vakcinainfo.gov.hu honlapon lehet regisztrálni az oltásra. A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarországon az oltás iránti bizalom folyamatosan nő, és az egészségügyi dolgozók, valamint a szociális otthonokban lakók beoltása után következnek a 60 év feletti, krónikus betegségben szenvedők, több mint 1,7 millió ember. "Ennyi kínai vakcinánk tulajdonképpen lenne is, ha meglenne az engedély" - jegyezte meg.

Az operatív törzs szerint "nyugodt tempóban" egy hétvégén mintegy 1,5 millió embert lehetne beoltani, vagyis a mai tudás szerint "aki jelentkezik vagy eddig jelentkezett, egy hétvége alatt, péntek, szombat, vasárnap, esetleg csütörtök is", be tudják oltani - fejtette ki.

Egyetlen ember sem maradt ellátatlanul

A miniszterelnök méltatta a felkészültségét a magyar egészségügynek, amely - mondta - nem omlott össze, egyetlen ember sem maradt ellátatlanul, a rendszer ütésállóképessége nemzetközi összevetésben is megállja a helyét. Az EU-s vakcinabeszerzésen túl is szükséges oltóanyagok beszerzése Azzal kapcsolatban, hogy Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos arra kérte a tagállamokat, ne tárgyaljanak külön a vakcinagyártókkal, Orbán Viktor azt mondta: meghal minden nap több mint száz magyar ember, "nekem ne mondja meg egy görög biztos, hogy én mit csináljak".

A korlátozásokról

A korlátozásokról úgy fogalmazott: "vissza akarjuk kapni a régi életünket", de ha a brüsszeli oltóanyagbeszerzések ütemében haladunk, akkor nyár végén, ősszel lesz elérhető a megszorítások feloldásához elégséges számú ember beoltása. Ha azonban az egészségügyi hatóság elvégzi a munkáját, az emberek pedig elfogadják és választják a kínai vakcinát, akkor olyan gyorsan lehet majd oltani, hogy akár jóval a nyár előtt is vissza lehet kapni "a régi életünket" - közölte.

Az ellenzék járvánnyal kapcsolatos politikájáról és a Hadházy Ákos független képviselő által közzétett, egy halottasházban készített videóról a kormányfő azt mondta: a baloldali pártoknak már semmi sem szent. "A magyar baloldal túl messzire ment", válság idején ugyanis életveszélyes az a gondolkodásmód, hogy ami rossz az országnak, az jó a baloldalnak - jelentette ki. (koronavirus.gov.hu)

2021.01.10.Vakcina mellékhatások és... Erre kapunk választ a videóban.


Sokakat érdekli a vakcinálás során fellépő mellékhatások kérdésköre. Ennek nézünk ma utána. Sajnos az Egyesült Államokban történt egy tragikus eset, mely összefüggésben állhat az oltással. Erről is lesz szó.

2021.01.09.2716 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, elhunyt 114 beteg.
Február 1-ig érvényben maradnak az eddigi védelmi intézkedések,
valamint a középiskolákban is marad a digitális oktatás február 1-ig


Az óvodák, általános iskolák nyitva maradnak. 5126 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 365-en vannak lélegeztetőgépen. Immár 25 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, és fokozatosan megkezdődött az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása is. Csütörtökön megkezdődött négy nagylétszámú idősotthonban is a védőoltás.

Budapesten a Pesti úti idősotthonban, az Olajág idősotthonban, valamint egy pécsi és egy miskolci idősotthonban. A következő hetekben újabb  vakcina-szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás mind az egészségügyben, mind az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportok körében is. (koronavirus.gov.hu)

2021.01.06.Szörnyű betegséget váltott ki a tünetmentes koronavírus-fertőzés brit hétévesnél


Életveszélyes állapotban szállítottak kórházba a hétéves brit Logan Walsh-t, akinél az orvosok szerint a koronavírus egy ritka, és halálos szövődménye alakult ki. A kisfiúnak még novemberben lett pozitív a koronavírus-tesztje, amit szülei elmondása szerint tünetek nélkül vészelt át. December 16-án azonban a gyermek váratlanul rosszul lett otthonában: belázasodott, hányt, valamint a végtagjai, arca és szemei bedagadtak.

Megrémült édesanyja azonnal mentőt hívott kisfiához, akik kórházba szállították a fiút. Kiderült, hogy a gyermek egy Kawasaki szindróma szerű betegségben szenved és nagyon súlyos az állapota. Ez a ritka szövődmény, – amit az orvosok szerint a koronavírus okozott a hétévesnél – visszafordíthatatlan károkat okozhat a belsőszervekben.

Walsh állapota annyira rossz volt amikor a kórházba értek vele, hogy az intenzív osztályra került. Orvosai és ápolói fáradhatatlan munkájának köszönhetően azonban hamar jobban lett, sőt, a karácsonyt már otthonában tölthette. SZERENCSÉRE, UGYAN LASSAN, DE GYÓGYUL. Az ünnepekre már hazaengedték, de még mindig rengeteg gyógyszert kell szednie – nyilatkozta a kisfiú édesanyja. (metro.co.uk/borsonline.hu)

2021.01.01.Karikó Katalin: Fontos, amit teszek, de nem a díjakért dolgozom


– Saját magam mindig tudtam, hogy amit teszek, az fontos, de semmilyen kitüntetésre nem vártam, nem a díjakért dolgozom – hangsúlyozta Karikó Katalin a Kossuth rádióban, miután tegnap ő vehette át a közmédia Év embere díját. A BioNTech cég alelnöke elmondta: nagyon örült az elismerésnek, mert így a többi kutatónak is több figyelem juthat, és a jövőben jobban elismerhetik a munkájukat és a rangjukat a társadalomban, de a fiatalok érdeklődését is felkeltheti a tudományos pálya iránt.

Arra a felvetésre, hogy sokan a Nobel-díj várományosaként emlegetik, a biokémikus úgy fogalmazott: nem gondol ilyenekre, nem számít semmire, hiszen neki a legnagyobb öröm az volt a vakcinával kapcsolatban is, hogy az embereknek reményt adott arra, hogy az életük visszatérjen a normális kerékvágásba. Arról is szólt, hogy nagyon jól esett neki, amikor a pennsylvaniai egyetemen az oltásra váró orvosok és nővérek megtapsolták őket. "Azt hiszem, el is sírtam magam" – idézte fel. Karikó Katalin december 18-án kapta meg az első oltást, a másodikat pedig január elején kapja meg, viszont elmondása szerint a statisztika alapján már az első is 88 százalékos védettséget ad.

Hozzátette, semmilyen mellékhatást nem tapasztalt, sőt még az oltás helye sem fájt. Az ismert kutató felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált neki, aki örömét fejezte ki, hogy ilyen eredményeket értek el, és ezáltal megoldódhat ez a nagy probléma és vége lesz a járványnak. Arról is szólt, hogy a kormányfő a véleményét is kikérte a vakcinákról, többek között azzal kapcsolatban, hogy miképpen működnek, valamint mennyiben különbözik az új vakcina a régiektől...(magyarnemzet.hu)

2021.01.01.Amerikában és Kínában is megjelent a koronavírus-mutáció?


A koronavírus két hete azonosított mutációja sokkal gyorsabban terjed az eddig ismert vírusváltozatoknál, fertőzési képessége pedig ötven-hetven százalékkal nagyobb. Infektológusok egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy súlyosabb tüneteket okozna a már ismert vírustörzseknél vagy halálosabb lenne azoknál. Az új változat kiindulópontján, az Egyesült Királyságban jelenleg 2.440.202 a fertőzöttek száma, és 72.657-en haltak meg a betegségben.

Az elmúlt két hétben, a mutáció megjelenése óta, 519.611 új esetet regisztráltak. Korábban lapunk is írt róla, hogy az Egyesült Királyságban azonosított új vírusmutáció mellett a Dél-afrikai Köztársaságban egy újabb eltérő koronavírus-változatot találtak, aminek következtében többek között Izrael, Törökország, Németország, Szaúd-Arábia és Svájc is leállította az országba tartó és az onnan induló repülőjáratait.

Az afrikai változat azóta szintén megjelent több más országban is: Svájcban, Finnországban és Japánban is azonosítottak néhány esetet – írja a Reuters. (magyarnemzet.hu)

2020.12.30.1972 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, elhunyt 137 beteg
6155 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. 425-en vannak lélegeztetőgépen.


A második vakcina-szállítmány ma reggel érkezett Magyarországra, és az eddig kijelölt öt kórházi oltópont mellett a többi kórházi oltóponton is megkezdődik az egészségügyi dolgozók oltása. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is fontos a védelmi intézkedések betartása. A kijárási tilalom szilveszterkor életben lesz.

Hétfő délután 6000 ampullányi orosz vakcina is érkezett Magyarországra. A szállítmányt a Nemzeti Népegészségügyi Központba vitték. Ez a tudományos együttműködés lehetőséget ad a magyar hatóságoknak egy újabb vakcina vizsgálatára.  A védőoltásra eddig közel 600 ezren regisztráltak a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon és postai úton.

Az egészségügyi védekezés fenntartása érdekében a kormány egy félévvel meghosszabbította a járványügyi készültséget  és felfüggesztette a Nagy-Britanniából érkező repülőjáratokat is. Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben. Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben résztvevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket. Az ingyenes utazáshoz munkáltatói igazolás szükséges arról, hogy a személy a veszélyhelyzettel összefüggő vagy a  koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében szükséges feladatokat lát el.

Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Továbbra is fontos az iskolák működésének fenntartása, ezért a téli szünetben takarítják az iskolákat, és ahol szükséges, ott a fertőtlenítést a katonák végzik. Az általános iskolák január 4-én nyitnak.  Az iskolakezdés előtt az óvodai és iskolai dolgozók  önkéntes és ingyenes gyorstesztelést kérhetnek, erre lehet regisztrálni.

A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.   (koronavirus.gov.hu)

2020.12.19.Új magyar gyógyszert engedélyeztek a koronavírus kezelésére
2967 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, elhunyt 185 beteg.


CSAK MEGFELELŐ MINŐSÉGŰ GYÓGYSZEREK KERÜLHETNEK A MAGYAR PIACRA! Új, az Egis gyógyszergyártó vállalat által előállított, hatóanyag-tartalmú gyógyszert engedélyezett a koronavírus kezelésére az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI). A közlemény szerint a gyógyszert várhatóan január közepétől használhatják a koronavírusos betegek kezelésekor, a készítményt az állami egészségügyi tartalék kezeli és juttatja el az egészségügyi szolgáltatókhoz.

Az Egis gyógyszergyártó vállalat áprilisban indította el favipiravir hatóanyag-tartalmú gyógyszerfejlesztését, amelynek eredményeként az OGYÉI pénteken engedélyezte a készítmény magyarországi alkalmazását. Az utóbbi hónapokban soha nem látott ütemben kezdődtek meg és zajlottak a koronavírusos betegeknél alkalmazható szerekkel összefüggő fejlesztések mind hazánkban, mind más országokban.

Mint írták, az OGYÉI az Egis gyógyszerének fejlesztési folyamatát is többszörös tanácsadással segítette az engedélyezési folyamat során, amelynek célja az volt, hogy mielőbb forgalomba kerülhessen és eljuthasson a magyar betegekhez a megfelelő minőségű gyógyszer... (magyarnemzet.hu)

2020.12.15.1893 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, elhunyt 107 beteg.
A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 83115 fő, az aktív fertőzöttek száma 195411 fő.


A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. Ha meglesz a megfelelő és a hatóságok által engedélyezett vakcina, akkor a védőoltások beadása az Oltási terv szerv zajlik majd, elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók, erre a célra már kijelölték azt a 25 kórházat, ahol majd megtörténhet az egészségügyi dolgozók védőoltása.

Lezárult a célzott csoportos tesztelés 3. köre is. Az elmúlt hetekben összesen 430 ezer gyorstesztet végeztek a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális, egészségügyi, kormányhivatali és járási hivatali dolgozók körében. A gyorstesztelések a vártnál alacsonyabb részvétel mellett zajlottak, a megjelentek kevesebb mint 2%-a bizonyult pozitívnak.

Az Operatív Törzs jelenleg 124 óvodában egy-egy csoportot érintően (4%), 70 óvodában (2%) és 37 általános iskolában (1%) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 358 általános iskolában egy-két osztályt (14 %) és 31 általános iskolában (1%) a teljes intézményt érintően digitális tanrendet. (koronavirus.gov.hu)

Egy koronavíruson átesett beteg írta: "Javaslom azoknak, akik még nem estek át rajta, hogy tartalékoljanak C és D vitamint, egészséges ételt-italt, és szükség esetére legyen hőmérő és lázcsillapító, vérhígító hatású Aspirin is otthon, mert van, akinél a trombózis kockázata is nagyobb. Én Aspirin+C-t 1 vagy 2 alkalommal fogyasztottam az elején. Kis hőemelkedésnél nem szükséges lázcsillapítót szedni. A gyógyulást jelzi a kis hőemelkedés, nem kell tőle félni, a magas lázat viszont le kell vinni. Vigyázzatok magatokra és egymásra!" (Laszlo Bolla)

2020.12.11.Az operatív törzs sajtótájékoztatója - 7841 koronavírusos beteg van kórházban.
6197 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, elhunyt 171 beteg


Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbít, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés. A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés, az esti kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz...

A vártnál alacsonyabb részvétel mellett és alacsony fertőzöttséggel zárult a célzott csoportos tesztelés első és második köre a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális és egészségügyi dolgozók körében. A gyorstesztelés most a kormányhivatalok és járási hivatalok dolgozóival folytatódik. Az egészségügyi és szociális dolgozók tesztelése szintén folytatódik, ez esetben az intézmények maguk szervezik a tesztelést, amelyhez a kormányhivatalok biztosítják a gyorsteszteket.

Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva. A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket.

Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ide értve a kulturális eseményeket valamint a karácsonyi vásárokat. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat és állatkerteket, korcsolyapályákat. Szombattól időkorlátozás nélkül vásárolhat bárki az élelmiszerboltokban, a patikákban és drogériákban is. (koronavirus.gov.hu)

2020.12.05.5525 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, elhunyt 193 beteg
Átgondolnák az idősávot a csúcsidőszakban


Az idősek kétórás vásárlási idősávjának újragondolását javasolja a szakszervezet december 11. után, mivel arra számítanak, hogy az ünnep előtti rohamban több feszültséget szül majd a mindennapos korlátozás. Már a boltos és a biztonsági őr is igazoltathatja a 65 év felettiek időszakában érkező vásárlókat, nem kell hozzá rendőr, hogy elkérjék az életkort igazoló okmányt...

Ezt annak érdekében tehetik meg az érintett délelőtti szakaszban, hogy megbizonyosodjanak a vásárló életkoráról, aki ha erre nem hajlandó, az őr megtagadhatja, hogy belépjen az üzletbe, az eladó pedig azt, hogy kiszolgálja.

A szakszervezeti képviselő úgy véli, azt is fontolóra kell venni, hogy a csütörtöki napra eső 24-én, amikor egyébként is 12 vagy 14 óráig üzemelnek az üzletek, legyen-e kétórás szűkítés, vagy azon a napon egységesen lehetővé teszik mindenki számára a néhány órás gyors bevásárlás lehetőségét. (magyarnemzet.hu)Vakcina hírek - bejelentések magas hatékonyságú vakcinákról
A Szputnyik 1 a hidegháborús időszak technológiai versenyének volt egy látványos állomása.


A szovjet műhold fellövése az ember által világűrbe juttatott első tárgyat jelentette. Most hasonló néven az első Covid-19 vakcinával álltak elő az oroszok. A szakmának persze vannak kétségei. Ma megnézzük, milyen régi és új vakcina lehetőségek vannak és azt, hogy a fejlesztett vakcinák hova tartoznak ezen belül.

2020.12.02.4136 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, elhunyt 165 beteg


A cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések. A járvány alakulásának függvényében a kormány jövő heti ülésén születik döntés az ünnepekre vonatkozó ajánlásokról, szabályokról. Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben.

Az élelmiszerüzletekben, patikákban, drogériákban hétköznapokon 9 és 11 óra, hétvégén 8 és 10 óra között működik az idősek védett vásárlási idősávja, amikor csak a 65 év felettiek léphetnek az üzletekbe. Emellett azonban fontos tudni, hogy az idősek a védett vásárlási idősávon kívüli, más időpontban is vásárolhatnak.

Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.

A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek, azzal, hogy a 10 000 főnél nagyobb település egyes közterületein a maszkviselés kötelező. A területek kijelölése a polgármester feladata. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező...

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. A középiskolák és egyetemek digitális munkarendre tértek át. A helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás harminc napra ingyenesen vehető igénybe a digitális oktatásban résztvevő diákok és pedagógusok számára a köznevelésben és a szakképzésben. (koronavirus.gov.hu)

2020.11.23.Vakcina hírek - bejelentések magas hatékonyságú vakcinákról


A Pfizer bejelentette, hogy a német Biontech céggel közösen fejlesztett vakcinájuk 90%-os hatékonyságú. Nem sokkal ezután a Moderna, a másik mRNS típusú vakcina fejlesztője is bejelentést tett - 94.5%-os hatékonyságról. Pár nap múlva a Pfizer már 95%-os hatékonyságról beszélt a saját vakcinájával kapcsolatban. A vizsgálatok részletei még nem publikusak, de remélhetőleg igazak a bejelentések.

2020.11.23.A mai napon az oktatási intézmények körében is elkezdődött az országos tesztelés
Maruzsa Zoltán azt közölte, hogy 431 helyszínen, az általános iskolák


mintegy tizenhat százalékában van jelenleg tantermen kívüli digitális munkarend, ezek közül azonban mindössze 43 esetben érintett a teljes intézmény. Az óvodák közül 314-ben kellett valamilyen rendkívüli intézkedést bevezetni hétfőre, ez az óvodák mintegy tíz százaléka, és 178 óvodai csoportot érint - ismertette. Közlése szerint a fertőzöttek száma 12 éves életkorig továbbra is alacsony, a napi esetszámoknak mintegy négy százalékát teszi ki.

Az eddigi iskolai és óvodai fertőzések tapasztalatai szerint az esetek 51 százalékában egyetlen tanuló fertőződik meg, míg a pedagógusok esetében ez az arány 63 százalék. Az előbbi csoportban az esetek 95 százalékában, utóbbiban pedig 97 százalékában egy és öt között marad a fertőzöttek száma - összegezte az államtitkár. Maruzsa Zoltán hangsúlyozta, a hétfőn kezdődött és péntekig tartó célzott tesztelésen a bölcsődékben, az óvodákban és az iskolákban mintegy 191 ezer dolgozót tesztelnek ingyenesen, önkéntes alapon.

Ha fertőzöttet találnak, az eddig alkalmazott tanügyi intézkedéseket, a rendkívüli tanítási szünetet vagy a tantermen kívüli digitális munkarend bevezetését rendelhetik el. Az államtitkár úgy fogalmazott: a cél, hogy "pontos képünk legyen az átfertőződöttségről, lépjünk ott, ahol szükséges és ezáltal az iskolarendszer a lehető legnagyobb biztonságban működhessen tovább". Átfogó értékelést a tesztelés eredményéről annak lezárását követően, várhatóan a jövő héten adnak. (koronavirus.gov.hu)

2020.11.21.4397-tel emelkedett a fertőzöttek száma, elhunyt 121 beteg
7358 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 599-en vannak lélegeztetőgépen.


Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések. A kormány jövő hét szerdai ülésén értékeli a jelenleg érvényben lévő korlátozó intézkedések hatását és szükségességét. Továbbra is kérjük a magyar emberek együttműködését és fegyelmezettségét a szabályok betartásában!

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és 93 kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat olyan feladatokban, amelyek egészségügyi szakképesítés nélkül is elvégezhetők és ellátják az egyes kijelölt intézmények őrzését, védelmét. Az egészségügy tehermentesítése érdekében számítunk az orvosi, egészségügyi képzésekben részt vevő egyetemi hallgatókra is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium levélben tájékoztatja őket arról, hogy a kormányhivatalok szervezésével hétfőtől 2 hetes fizetett gyakorlat keretében részt vehetnek a pedagógusok és bölcsődei dolgozók országos gyorstesztelésben és a kórházi betegellátási tevékenységekben. A szociális dolgozók gyorstesztelése is elindult. (koronavirus.gov.hu)

2020.11.18.Magyarországon a halálozási arány majdnem négyszerese az USÁ-ban levőnek.
Sajnos az emberek nem vették komolyan, hogy fontos a maszkhordás.


Távolságot kell tartani. Nálunk nem tudunk intenzív szakápolókat, szakszemélyzetet találni, mert ez évekbe telik mire kiképződnek. Túlterhelés van. Magyarországon a halálozási arány majdnem négyszerese az USÁ-ban levőnek.

Svédország bejelentette az eddigi legszigorúbb korlátozását. November 24-től 4 hétre megtiltja a 8 főnél nagyobb nyilvános összejöveteleket. Nyájimmunitással foglalkozni a Covid19 esetén felejtős. Ennek a gyógyításnak a nyitja korai felismerés, az idejében történő kezelés. D3 vitamint 1000 NE-st érdemes szedni és a C vitamint 1000 mg-os retardban.

2020.11.15.Tisztifőorvos: gyakorlatilag minden településen jelen lehet a vírus


4 238 új koronavírusos esetet találtak. 7 013 embert kezelnek kórházban, akik közül 569-en vannak lélegeztetőgépen, ami rendkívüli terhelést jelent az egészségügyi rendszernek. 107 elhunyt. Aki tüneteket észlel magán, az ne menjen sehova, maradjon otthon és kérjen segítséget a háziorvosától. (koronavirus.gov.hu)

2020.11.14.Ungarische Vircsaft
Hozott egy kis hazait. A történet és az itteni reakciók...


2020.11.14.Teljes zárlat lesz keddtől Ausztriában


Nyugati szomszédunknál ugyanis a világon a legmagasabb az új fertőzöttek aránya a népességszámhoz viszonyítva. Az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, gyógyszertárak és benzinkutak lehetnek csak nyitva, bezárnak az óvodák és iskolák, és mindenki csak indokolt esetben hagyhatja el az otthonát. Az osztrák helyzet azért különösen érdekes számunkra, mert itthoni döntéshozók többször is elmondták: Ausztria minta Magyarország számára, ami ott történik, az néhány hetes késéssel nálunk is bekövetkezik.

2020.11.12.Továbbra is kórházban tartják a koronavírusos Majkát.
A sztár minden nap videót készít a rajongóinak az állapotáról.


A műsorvezető négy napja volt az egyik budapesti egészségügyi intézmény COVID-osztályán, miután pénteken bejelentette: pozitív lett a koronavírus tesztje. – Kicsit be vagyok rekedve, mert tolnom kell ezt az oxigénes cuccot – mutatta meg az oxigénmaszkját a sztár.

– Arra kell, hogy ha az embernek a tüdeje ramaty állapotban van és nem tudja magától venni a levegőt – főleg ha covidos – rásegítenek – mondta Majka, akinek a felvétel alatt sokszor igen gyorsan vert a szíve. – Most 94 a pulzusom, 99 a véroxigén szintem. Amikor bejöttem, 95 volt, az nem olyan jó - mesélte, majd azt is elárulta, 20 éve tartó, 8 éve tünetmentes szívbetegsége feléledt a súlyos fertőzés következtében. (metropol.hu)

2020.11.10.Exkluzív interjú Orbán Viktorral a vírus elleni védekezésről
Rendkívüli: éjféltől már az utcán is kötelező a maszkviselés...


Addig kell kitartani, amíg a koronavírus elleni vakcina megérkezik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az M1 aktuális csatornának adott keddi interjúban. A kórházak túlterhelését megelőzendő újabb intézkedést hozott a kormány: holnaptól a köztereken is kötelező a maszkviselés. Kifejtette: december végén, januárban az EU-ból biztosan, és talán máshonnan is jön majd valamennyi, korlátozott mennyiségű vakcina. Úgy számol - folytatta Orbán Viktor -, ez arra lesz elég, hogy az orvosokat, ápolókat, kórházi dolgozókat, a közrend fenntartásában dolgozókat be tudják oltani, és talán a legnagyobb bajban lévő betegeket is. Hozzátette, emellett a kínai, az orosz és az izraeli oltóanyag-lehetőségeket is próbálja az "asztalon tartani".

Az Európából történő tömeges szállítás időpontja áprilisnál hamarabb nem várható, de jöhet vakcina máshonnan is tömegesen, és addig is érkezhet kisebb mennyiségben Európából is - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor megerősítette: a "laboratóriumnak" Ausztriát tekinti, mindig az osztrákokat nézi, és a fertőzések számát tekintve Magyarország nagyjából most van ott, ahol Ausztria volt egy héttel ezelőtt, amikor ott is bevezették a kijárási tilalmat. Nyugat-Európával összevetve, ahol nappal is kijárási tilalom van, Ausztria és Magyarország még jól áll.

Európában Magyarországnak, Ausztriának és Németországnak van a legtöbb kórházi ágya, és Magyarországnak van a legtöbb lélegeztetőkészüléke. 50 százalék az esélye, hogy a mostani orvos-, ápoló- és betegmozgatószámmal képesek kezelni a helyzetet, ami túl nagy kockázat, ezért meg kellett hozni a korlátozásokat. A védőeszközök szinte korlátlanul rendelkezésre állnak, az orvosok, ápolók pedig kiválóak, de a számuk véges, és ők is "emberből vannak". Medikusokat, orvostanhallgatókat is szolgálatba állítanak, mert kevesebb az ember, mint amennyi a betegekhez optimális esetben szükséges - jegyezte meg. Éjféltől előírják a kötelező maszkhasználatot a közterületeken is...(MTI/Hetek)

2020.11.09.Szijjártó Péter: újabb előrelépés az orosz vakcina ügyében
Szijjártó Péter karanténnaplója legfrissebb bejegyzésében azt írta:


kifejezetten konstruktív és pozitív volt egy magyar oltóanyaggyártó vállalat videókonferenciája az Orosz Egészségügyi Minisztériummal és az Orosz Közvetlen Befektetési Alappal.

A magyar vállalat biztonsági szintje megfelelő, így a konkrét kutatási és gyártási paraméterektől függ az esetleges magyarországi gyártás megindítása és kapacitása - emelte ki a miniszter, hozzátéve: a döntésekhez szükséges szakmai anyagokat az orosz fél hamarosan rendelkezésre bocsátja.

A magyar külügyminiszternek múlt szerdán, ázsiai útja során Bangkokba érkezve lett pozitív a koronavírustesztje. Amióta onnan hazajött, karanténban van. Szijjártó Péter most azt írta: "a tünetek makacsok, küzdök ellenük, de csak nem engednek, most a fej- és torokfájás viszi a prímet". (MTI) (koronavirus.gov.hu)

2020.11.09.A remdesivir használata és hatása
Nem biztos, hogy ez lesz az áttörés...


2020.11.09.Az operatív törzs sajtótájékoztatója
5162 új beazonosított fertőzött, 55 beteg halt meg.


415-en vannak lélegeztetőgépen. A középiskolákban és az egyetemeken áttérnek a digitális oktatásra, a kollégiumokat bezárják. Az óvodákban és az általános iskolákban folyik tovább a megszokott oktatás. 86 óvodában, 11 iskolában rendkívüli szünet. 134 osztályban, 17 iskolában digitális órarend. Napi 500 milligramm C-vitamin és 2000 nemzetközi egység D-vitamin szedése javasolt.

2020.11.06.4709 új beazonosított fertőzött, 103 beteg halt meg.


Az aktív fertőzöttek száma 74 162fő. Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 30 %-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 5489 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 391-en vannak lélegeztetőgépen...

A kormány az állampolgárok együttműködését kéri a veszélyhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedések végrehajtásában. Mindenkinek be kell tartani a szabályokat, óriási az egyéni felelősség. Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a most bevezetett védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. A védelmi intézkedések a járvány lassítását szolgálják és ezzel az egészségügy teljesítőképességét is védjük...

A kormány arról is döntött, hogy be kell zárni a szórakozóhelyeket és mostantól a rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban  csak minden harmadik széken lehet majd ülni, és kötelező a maszkviselés. Emellett továbbra is kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a szociális és az egészségügyi intézményekben, a vendéglátóhelyeken stb. Az Operatív Törzs jelenleg 98 óvodában és 7 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 78 osztályban és 23 iskolában digitális munkarendet. (koronavirus.gov.hu)

2020.11.04.4219 új beazonosított fertőzött, 90 beteg halt meg.Szinte nincs olyan település, ahol ne lenne jelen a vírus. Az országos átlaghoz képest a fertőzöttség a fővárosban másfélszeres, Budapesten 100 ezer lakosra 888 fertőzött jut, a fővárost Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Vas megye követi - közölte, a legkevésbé érintett megyék között említve Somogyot és Tolnát. Müller Cecília beszámolt arról is, hogy a járvány kezdete óta az összes fertőzött 21 százaléka a 40-49 éves korosztályhoz, 15,1 százaléka a 65 éves vagy annál idősebb korosztályhoz tartozott, és a fertőzöttek 4,4 százaléka volt gyerek... (koronavirus.gov.hu)

2020.11.01.Meghűlés, influenza vagy Covid? Mi a különbség?


Ebben a videóban az igen hasonló tüneteket mutató légúti vírusbetegségeket vesszük szemügyre. Honnan tudom meg egy téli időszakban, ha esetleg Covid fertőzést kaptam?

2020.11.03.Orbán Viktor miniszterelnök rendkívüli bejelentést tett


A járvány terjedése felgyorsult. Ausztriában már másfélszer annyi az egymillió lakosra jutó fertőzött, mint Magyarországon, márpedig tapasztalataink szerint hazánk 5-7 nap késéssel követi Ausztriát. Eszerint kórházaink december közepére elérik teljesítőképességük határát.

A járvány szüleink, nagyszüleink életét fenyegeti, hiszen ők a legveszélyeztetettebbek. Akik nem tartják be a szabályokat, azok mások életét veszélyeztetik. A politikai vitákat most félre kell tenni, gyors cselekvésre lesz szükség!

1. Éjféltől ismét bevezetjük a rendkívüli jogrendet, és arra kérjük az Országgyűlést, hogy ezt a rendkívüli helyzetet 90 nappal hosszabbítsa meg.
2. A rendezvényeken, a mozikban és a színházakban csak minden 3. széken lehet ülni és maszkot kell viselni. A hatóságok minden rendezvényt ellenőrizni fognak, és - a pénzbírságon túl - azonnal bezárhatják azokat a helyeket, ahol nem tartják be a szabályokat.
3. Az Operatív Törzs javaslatára a szórakozóhelyeket bezárjuk.
4. Éjféltől reggel 5 óráig kijárási korlátozást léptetünk életbe, azaz éjfélig mindenkinek haza kell érnie.
5 A tömegközlekedésben a zsúfoltság mérséklése érdekében járatsűrűsítést rendeltünk el a csúcsforgalomban.
6. Újra ingyenessé tettük a parkolást.

Ki kell tartanunk addig, amíg a koronavírus elleni vakcina meg nem érkezik. Tavasszal már sikerült, ha összefogunk és betartjuk a szabályokat, újra sikerülni fog! (koronavirus.gov.hu)

2020.11.03.3989 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, 84 beteg halt meg.
Magyarország Kínával, Oroszországgal és Izraellel is egyeztet az oltóanyagvásárlásról


Az aktív fertőzöttek száma 63 940 fő. Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 32 %-a, a gyógyultak 28%-a budapesti. 4767 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 348-an vannak lélegeztetőgépen. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket. Az Operatív Törzs jelenleg 56 óvodában és 5 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 32 osztályban és 15 iskolában digitális munkarendet.

Szijjártó Péter azt írta: "világszerte egyre riasztóbbak a koronavírus-adatok. Bár egyelőre még több a kérdés, mint a biztos válasz a világjárvány kapcsán, egy ügyben konszenzus van - talán - az egész tudományos világban: az oltás jelentheti az áttörést a védekezés sikeressége szempontjából". A világ számos helyén zajlanak kutatómunkák, amelyek jelenleg különböző fázisokban vannak. Oroszországban és Kínában már a tesztelés harmadik szakaszánál tartanak, így könnyen lehet, hogy heteken vagy néhány hónapon belül lehetőség nyílik oltóanyag vásárlására ezekből az országokból.

"Az ehhez szükséges egyeztetéseket megkezdtük, pénteken és ma telefonon egyeztettem Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszterrel, valamint Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel, akikkel megállapodtunk, hogy folyamatos kapcsolatot tartunk fenn a teszteredményekkel, az engedélyezési eljárásokkal és a széleskörű egészségügyi felhasználással kapcsolatos kérdések tisztázása érdekében" - fogalmazott a külügyminiszter...(MTI/koronavirus.gov.hu)

2020.11.01.3878 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, 69 beteg halt meg.
4205 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 306-an vannak lélegeztetőgépen.


Hétfőtől tovább szigorodnak a maszkviselésre vonatkozó szabályok. Jelenleg kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, az ügyfélfogadási irodákban, a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is.

Nov.2-től már a vendéglátóhelyeken és a szórakozóhelyeken is kötelező a maszkot viselni. A rendőrök fokozottan ellenőrzik a maszkviselést az üzletekben és bevásárlóközpontokban és emelkedett a hatósági házi karantént megszegőkre kiszabható bírság összege is. A vendéglátóhelyeket és a szórakozóhelyeket 23 óra után be kell zárni. A vírus terjedésének gyorsulásával, egyre több mintavételt kell elvégeznie a mentőknek is.

Az Országos Mentőszolgálat a Belügyminisztérium közreműködésével napokon belül még 200 mintavételi egységet állít be országszerte. Az egységek személyzetét végzős orvostanhallgatók alkotják, a járműveket a BM biztosítja. A mintavevőket az Országos Mentőszolgálat képezi ki. A kormány az egészségügyi védekezés fenntartása mellett, további gazdaságvédelmi és családvédelmi intézkedéseken is dolgozik. (koronavirus.gov.hu)

2020.10.30.A magyar kormány legfrissebb információi a COVID-19-ről.
Ivermectin csodaszer?


2020.10.27.Újabb magyar orvosi győzelem: Csókay András és csapata
sikeres koponyaműtétet hajtott végre Rabeyán


Végrehajtották a koponya-helyreállító műtétet Rabeyán, a szétválasztott sziámi ikerlányok egyikén a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány orvosai kedden Bangladesben. Az alapítvány azt közölte az MTI-vel, hogy a nyár óta halasztott műtétet Csókay András, az Operation Freedom idegsebész csapatának vezetője, Pataki Gergely a plasztikai sebészek és az Operation Freedom műtétsorozat vezetője, illetve Csapody Marcell, az aneszteziológusok vezetője irányította és végezte.

"A család és a gyermekek állapotának felméréséért, jövőjük további megszervezéséért és a kinti orvosokkal történő konzultációért pedig Császár Zsuzsanna gyermekklinikai szakpszichológus is felel" – írták. A kislány állapota stabil, de szövődmények lehetségesek – tették hozzá... (vasarnap.hu)

2020.10.26.Csókay András: Az orvosi hálapénz sátáni ereje
A becsületesen vitt magánpraxist pedig nem szabad megszüntetni...


A 2020-as év kapcsán a hazai történetírásban nemcsak a Covid-járvány lesz a fő említésre méltó esemény, hanem az orvosi hálapénzre mért remélhetőleg végzetes ütés, amely egyben a magyar orvostársadalom hetven évvel ezelőtt kezdődő morális halálos betegségének gyógyulását hozhatja...

A fiatalok viszont vert helyzetben voltak mindvégig. Nem tudtak mást csinálni, ha egyszer a szüleik sem támogatták őket, mint hogy mértéktelen pluszügyelet-vállalásba kezdtek, amivel ugyan biztosították a megélhetésüket, de ebbe nagyon hamar belefáradtak, a burn out (kiégés) szindróma lépett fel, nem mertek házasodni, tanulmányaikban nem tudtak előrehaladni. Így vált az orvostársadalom becsületes zöme a kommunizmus áldozatává. Egy pici tablettával meg lehet mérgezni a kutat, de megtisztítani sokkal nehezebb.

A hálapénz elképesztő károkat okozott a manuális szakmákban. Emlékszem, negyedéves orvosi egyetemistaként kint voltam Kanadában az 1980-as évek második felében, és előtte pont itthon hasonló kórházi gyakorlaton vettem részt. Azt láttam kint, hogy az ötödéves szakorvosjelölt valósággal dobálja be a csípőprotéziseket vagy végzi a porckorongsérvműtéteket, veszi ki a felszínhez közeli agydaganatokat, míg itthon az ötvenévesek sem végezhetik el ezeket a műtéteket, csak ha az orvosbárók kasztjához tartozó vezető megengedi, mintha ezzel ő tenne szívességet. Hihetetlen fékezőerőt jelentett ez a manuális képzésben, egyben a káros hierarchia megteremtésének éltető bázisa lett...

Mindenesetre a stratégiai kormányzati bejelentés akkor lesz történelmi jelentőségű tett, ha elfogadják a kamara módosító javaslatait. A becsületesen vitt magánpraxist pedig nem szabad megszüntetni, mert az a betegek és az orvosok kárára lenne... (magyarnemzet.hu)

2020.10.26.2316 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, 47 beteg halt meg.


Az aktív fertőzöttek száma 43 600 fő. Az aktív fertőzöttek 28 %-a, az elhunytak 36%-a, a gyógyultak 29%-a budapesti. 2602 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 233-an vannak lélegeztetőgépen. A kórházi kezelést igénylők számának növekedése miatt bővült az ellátásába elvont kórházak száma. Kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken és a sportrendezvényeken is.

Az Operatív Törzs jelenleg 51 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet, az iskolákban pedig fertőtlenítő nagytakarítást az őszi szünet alatt. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket. Az Operatív Törzs a 200 fő feletti idősotthonok számára non-invazív lélegeztetőgépekeket biztosít. (koronavirus.gov.hu)

2020.10.25.3149 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, 35 beteg halt meg.


A 20 és 30 éves korosztályban kell megállítani a vírus terjedését, úgy mint a franciák teszik! Vonják intézkedés alá a tüntetőket, aki nem tartják be az intézkedéseket! (koronavirus.gov.hu)

2020.10.24.A magyar kormány legfrissebb információi a COVID-19-ről.
Covid fázisok és csökkenő mortalitás


Európában a második hullám növekedő fázisát lehet megfigyelni és bizonyos országok egészségügye komoly krízishelyzetbe került. Szerencsére vannak azért jó hírek is. Azt lehet látni egyes vizsgálatokból, hogy a halálozási ráta csökkenő tendenciát mutat, még növekvő esetszámok mellett is. Ennek nézünk ma utána.

2020.10.22.2032 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, 46 beteg halt meg.
52 212 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.


197-en vannak lélegeztetőgépen. A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet.

Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát...

Az Operatív Törzs jelenleg 73 óvodában és 40 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 172 osztálynál és 16 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt. (koronavirus.gov.hu)

2020.10.18.Milyen a hatása a Covid 19-nek hosszú távon?
Covid graph animation by courtesy of Cary Huang at Sanford University.


A mai videóban a Covidon átesett betegek esetleges jövőbeli szövődményeinek lehetőségeit vizsgáljuk. A terület még elég új, hiszen nem halmozódhatott fel elegendő tapasztalat ebben a témában. Ezért erre témára később biztosan vissza kell térni.Életbe lépett az éjszakai kijárási tilalom Franciaországban
Kilenc francia nagyvárosban, mintegy 20 millió ember számára


lépett életbe szombat este az éjszakai kijárási tilalom, amelyet a koronavírus-járvány megfékezésére rendelt el a kormány, miközben az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint több mint 32 ezerrel emelkedett az elmúlt 24 órában a fertőzöttek száma, amire nem volt példa Franciaországban a járvány kezdete óta...

A cél a jelenleg legfertőzöttebbnek számító 20 és 30 éves korosztályban megállítani a vírus terjedését az esti szórakozás és bulizás megakadályozásával. Ebben a korosztályban ugyanis 100 ezer lakosra több mint 800 fertőzött jut, miközben a legmagasabb riasztási szintet 100 ezer lakosonként 250 fertőzöttnél kell rendelni.

Az egészségügyi tárca honlapján szombat este közzétett járványügyi mutatók szerint az elmúlt 24 órában 32 427 új koronavírusos estet tártak fel az illetékes hatóságok, amire még nem volt példa. A napi 30 ezres esetszámot csütörtökön, a 20 ezreset is csak október 9-én érte el Franciaország. A pozitív tesztek aránya napról napra nő, szombaton 13,1 százalék volt. (magyarnemzet.hu)

2020.10.17.1791 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, 24 beteg halt meg.
Az aktív fertőzöttek száma 30 127 fő.
HUNGEXPO - A magyar exponenciális járványnövekedés
Második hullám Magyarországon.


Meredeken növekszik az esetszám, és most már a halálozási adatok se úgy néznek ki, mint tavasszal. Elkerülhető lett volna? Erre keressük a választ ma. Ja...és a végén lehullik a lepel egy, magát orvosnak kiadó, patológiás hazudozó állításairól a maszkokkal kapcsolatban.Végre! Kikapcsolták az internetet az SZFE-n * Teljes cikk itt!
A tüntetők nem engedték be az SZFE-re az egyetem kancellárját


Szarka Gábor hozzátette: az őszi szünet előrehozásával az volt az elsődleges cél,
hogy a szabadság előbb kezdődjön. Hangsúlyozta: azért is fontos ez a pár nap – azon kívül, hogy el fogják végezni a fertőtlenítést és egyebeket – mert szükség van az időre, hogy mindenki egy kicsit lenyugodjon, a hallgatók, a dolgozók, a tanárok és a vezetőség is. "Ebből a kicsit pszichotikus állapotból a hallgatók kimozogjanak, hazamenjenek, beszélgessenek a szüleikkel, egy kicsit nyugodjanak meg, és próbáljanak meg olyan döntést hozni, ami nem a saját intézményük elleni különböző lépésekre vonatkozik" – mondta.

Arról is beszélt, hogy a vezetők csak akkor szándékoznak az egyetemre bemenni, ha meghívják őket valamilyen tárgyalásra vagy egyeztetésre. A hallgatók a blokádot fenntarthatják, csak felmerül a kérdés, hogy ki ellen – mondta kérdésre válaszolva. (MTI/vasarnap.hu)

2020.10.13.Az operatív törzs sajtótájékoztatója
1025-tel emelkedett a fertőzöttek száma, 28 beteg halt meg.


A több éve meglévő krónikus betegségek karbantartásának fontosságára hívta fel a figyelmet az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden. Az emberek a téli időszakban szedjenek D- és C-vitamint, megfelelően táplálkozzanak, rendszeresen mozogjanak és igyanak sok folyadékot.

A közelgő őszi szünetről szólva, felhívta a figyelmet, hogy a szülők csakis egészséges gyerekeket vigyenek a nagyszülőkhöz. A tisztifőorvos rendszeres lázmérést, koncentráltabb figyelmet és a megszokottnál távolságtartóbb családi érintkezéseket javasolt mindenkinek.

2020.10.09.1176-tal nőtt a fertőzöttek száma. Elhunyt 15 beteg.


Az elhunytak száma 913 főre emelkedett, 9202-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 25 107 fő. Felhívjuk a figyelmet, hogy kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárló központok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is.

23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért.

Az Operatív Törzs jelenleg 39 óvodában és 14 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 138 osztálynál és 6 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt. Tartsuk be a szabályokat, és akkor együtt újra sikerülni fog! (koronavirus.gov.hu)

2020.10.02.Országos tisztifőorvos: a második hullám felfutó szakaszában vagyunk
Müller Cecília ismertette: 1322 új fertőzött, elhunyt 17 krónikus beteg.


Koronavírus-fertőzéssel 740 embert kezelnek kórházban, 47-en szorulnak lélegeztetőgépre. Az immunrendszer erősítésére érdemes vitaminokat - elsősorban D- és C-vitamint - szedni, és nem szabad elfelejtkezni a rendszeres és megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásról sem.

33 óvodában és 6 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, 121 osztályban és 5 iskolában van digitális tanrend. A járvány tavaszi kezdete óta 1234 egészségügyi dolgozó vált koronavírus-pozitívvá, jelenleg 481 aktív pozitív esetről tudnak az ő körükben, ez az aktív betegek 2,23 százaléka. (koronavirus.gov.hu)

2020.09.26.Az operatív törzs sajtótájékoztatója
950 új fertőzött. Aktív fertőzöttek száma 17 248, elhunyt12 idős beteg.


23 077 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma 730 főre emelkedett, 5099-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 17 248 fő.

Az aktív fertőzöttek 38%-a, az elhunytak 55%-a, a gyógyultak 39%-a budapesti. 589 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 36-an vannak lélegeztetőgépen.

Az Operatív Törzs jelenleg 28 óvodában és 8 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 187 osztálynál és 7 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.   

2020.09.25.Credo: Az SZFE-s fiatalok játszani és szerepelni akartak
Rekordot dönt a fertőzöttek száma világszerte


A fertőzöttek száma világszerte 32,1 millió, a gyógyultaké pedig meghaladta a 22 milliót. Franciaországban 16 ezer új esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában, és négy amerikai államban is megdőltek a napi rekordok.

Az egyetemfoglalók közt számos koronavírusos beteg van! Téma volt az SZFE-s egyetemfoglalás és annak háttere, de érintették a szivárványcsaládokkal kapcsolatos uniós víziót is. Földi-Kovács Andrea vendégei Pajor András, Dörner György, Szánthó Miklós és Czopf Áron voltak. A távozni nem hajlandó rektorhelyettes, a 61 éves dramaturg, Upor László, most sem érzi úgy, hogy a hallgatókat haza kellene küldeni? Hogy az egészség, és túlzás nélkül az élet védelme a legfontosabb? Mennyire lepte meg őket, hogy a spontánnak feltüntetett egyetemfoglalás nem is volt annyira spontán.

Pajor András erre azt reagálta, hogy a megmozdulás nem tűnt spontánnak, és ennek az egésznek véleménye szerint van egy lelki háttere is, még hozzá az, hogy ezek a fiatalok játszani és szerepelni akartak, ez vonzotta őket oda, és nem csodálkozna azon sem, hogyha őket valamiféle játékként kötné le a vastagon fajsúlyos politikai megnyilvánulás.

Dörner György szerint életkoruknál fogva az egyetemisták alapvetően lázadók. Az oktatóknak ezzel visszaélni aljasság és kapitális bűn - hangsúlyozta. Az Újszínház igazgatója szerint ez történik az egyetemen, és úgy véli, hogy a hallgatók jó része nem ért egyet mindazzal, ami ott történik, míg más részük lavírozik, és inkább a balhé kedvéért teszi, amit tesz. Majd amint unalmassá válik a balhé, sőt veszélyessé, - hiszen megfertőződhetnek/megfertőződtek - akkor mélyen elgondolkoznak majd azon, hogy a jövőben feltétel nélkül odaadják-e majd magukat bármilyen otrombaságnak. (hirtv.hu)

2020.09.15.Pesti TV-ben Jeszi politikai hobbista vendége
Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat szóvivője
Tartsuk be a szabályokat, és akkor együtt újra sikerülni fog!


2020.09.19.Az operatív törzs sajtótájékoztatója
1070 új fertőzött. Aktív fertőzöttek száma 12 916, elhunyt 8 idős beteg.


17 990 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 beteg, így az elhunytak száma 683 főre emelkedett, 4391-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 12 916 fő. Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 58%-a, a gyógyultak 40%-a budapesti. 404 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen. (koronavirus.gov.hu)

2020.09.18.844 a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt öt idős, krónikus beteg.
Hogyan és kik vezetik félre az embereket, akik az utcán tüntetnek a maszk ellen?


2020.09.18.941 új fertőzött. Aktív fertőzöttek száma 11202, elhunyt 6 idős beteg.
Országos Tisztifőorvos: nincs sok új szabály, de azokat be kell tartani.


Müller Cecília beszélt arról is, hogy a koronavírus-pozitív esetek növekedésével várhatóan emelkedni fog azon idősek száma is, akik kórházi ellátásra szorulnak. Előfordulhat, hogy egy-egy beteget nem a hozzá legközelebbi kórházba visznek majd, hanem a koronavírusos betegek ellátására kijelölt intézménybe, ahol a gyógyításhoz minden feltétel adott.

Az operatív törzs döntése értelmében - ha az igények szükségessé teszik - bevonják az ellátásba a kiskunhalasi mobilkórházat, de lesz egy "katonai kórház" a Szent László Kórház területén, és egy további Tatabányán. (MTI)

Dömötör Csaba: Fontos tudnivaló, hogy amennyiben a tesztelést háziorvos, kórház vagy hatóság rendeli el protokoll alapján, akkor továbbra sem kell majd fizetni - emelte ki az államtitkár, megjegyezve, hogy eddig 580 ezer mintát vettek Magyarországon, jórészt ingyenesen.

A hatósági ár azokra fog vonatkozni, akik önszántukból kérnek PCR-tesztet, például hogy külföldről hazatérve két negatív eredménnyel "kiszabaduljanak" a hatósági házi karanténból. A cél az, hogy senki ne tudjon "nyerészkedni" a teszteken, a kormánydöntés ezt szolgálja. (koronavirus.gov.hu)

2020.09.16.Orbán Viktor: az idősek és a betegek érdekében tartsuk be a szabályokat!
Hogyan és kik vezetik félre az embereket, akik az utcán tüntetnek a maszk ellen?


Beszámolt a kormányülésen hozott döntésekről. 19 500 forint lesz a teszt maximális ára. 23 órakor be kell zárni a szórakozóhelyeket! Fenntartjuk a beutazási korlátozásokat.

Kötelezővé teszik továbbá a maszk használatát a tömegközlekedés és az üzletek mellett a mozikban, színházakban, egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. Fenntartják a teljes körű látogatási tilalmat is a kórházakban és az idősotthonokban. Október 1-jétől testhőmérséklet-mérés után lehet belépni az iskolákba a diákoknak és a tanároknak, és csak nekik..

A járványügyi szakemberek úgy vélik - folytatta -, hogy a második hullám december-január tájékán éri el a csúcspontját, egészen addig folyamatosan védekezni kell. "Van egy haditervünk, amely arról szól, hogyan védjük meg az időseket, hogyan gyógyítsuk meg a betegeket, és mindeközben, ezzel egyszerre, egy időben hogyan tartsuk fenn az ország működőképességét" - fejtette ki.

A miniszterelnök hangsúlyozta: az egészségügyet felkészítették, a védekezéshez szükséges felszerelések, kórházi ágyak, lélegeztetőkészülékek és az ezek működtetéséhez szükséges orvosok, ápolók megfelelő számban rendelkezésre állnak. Sőt, ha kell, akkor a ma több mint tízezer ágyat 2-3-szorosára is tudják növelni, egy vezénylési terv alapján pedig orvosokat és ápolókat is tudnak küldeni a megfelelő helyre - tette hozzá. Mindenki megnyugodhat - mondta -, mert ha elkapja a betegséget, meg fogják gyógyítani...

A rendőrséget pedig utasította Pintér Sándor belügyminiszteren keresztül, hogy szigorúan ellenőrizze és tartassa be a szabályokat, és ha kell, büntesse azokat, akik nem tartják be őket - közölte. "Egyszer már sikerült, most, másodszor is sikerülni fog! Vigyázzunk egymásra!" - zárta videonyilatkozatát a kormányfő. (koronavirus.gov.hu)

2020.09.14.844 a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt öt idős, krónikus beteg.
Hogyan és kik vezetik félre az embereket, akik az utcán tüntetnek a maszk ellen?


Legyen nálunk a kézfertőtlenítőnk, maszkunk! Vegyük komolyan az intézkedéseket! A Magyar Orvosi Kamara Doktor Gődény vírustagadó kijelentéseitől is elhatárolódik. (koronavirus.gov.hu)

2020.09.11.Kormányinfó: biztosítottak a védekezéshez szükséges feltételek
718 a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős, krónikus beteg.


Az aktív fertőzöttek száma 6264 fő. Az aktív fertőzöttek 43%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 259 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen. A fővárosi fenntartású Kamaraerdei Úti Idősek Otthonában történt koronavírus-fertőzésekkel kapcsolatban elmondta, remélik, nem lesz egy újabb Pesti úti tragédia. Arra kérik a fővárosi önkormányzatot tegyen meg ennek elkerülése érdekében mindent.

Hozzátette: a védekezés időszakában nem a politikai vitákat kell folytatni, egy fenntartónak kötelessége, hogy mindent megtegyen a védekezés érdekében. Ha ehhez az állam bármilyen segítséget nyújthat, akkor azt meg fogja tenni – jelezte. A fővárosi Fidesz által javasolt 50 milliárd forintos, a járvány budapesti gazdasági károsultjait segítő csomagot helyeselte Gulyás Gergely. Elmondta, a magyar állam több ezer milliárd forintot költött a járvány elleni védekezésre, a gazdaság ösztönzésére. (koronavirus.gov.hu)476 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma.
Járványügyi szabályok az iskolákban:


A szülő csak akkor mehetnek be az iskolákba, ha az intézményvezető külön engedélyt ad rá.
Ha beteg a gyermek, bármilyen betegségről legyen is szó, csak akkor mehet vissza az iskolába, ha erről külön orvosi igazolást hoz.

Az őszi úszástanfolyamokat el kell halasztani

Az aktív fertőzöttek száma 5571 fő. Elhunyt két idős, krónikus beteg. A maszkot vigyük magunkkal, viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, zárt helyeken! (koronavirus.gov.hu)

2020.09.05.510 fővel emelkedett hazánkban a beazonosított fertőzöttek száma, így 7892 főre nőtt.


Elhunyt 3 krónikus beteg, az elhunytak száma így 624 főre emelkedett, 3952-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 3316 fő. Hatósági házi karanténban van 16 438 beteg. Kontrát Károly kiemelte, hogy a koronavírus-járvány második hulláma elérte Magyarországot is, jelentősen megnőtt a fertőzések száma. Ebben a helyzetben három feladata van a kormánynak: gondoskodni az idősek és az iskolák biztonságáról, valamint a magyar gazdaság zavartalan működéséről.

Egy pénteki kormánydöntéssel lehetővé vált az is, hogy akik gazdasági célból kívánnak Magyarországra utazni akár távolabbi területről, akár nem kapcsolt gazdasági vállalkozás révén is, minden további nélkül bejöhetnek Magyarországra. Az első külföldön végzett PCR-tesztet elfogadják itthon - mondta.  Az agrárminiszter, elmondta azt is, hogy szombattól a vámosszabadi határ 0-24 órában működik./MTI/

2020.09.02.365 fő beazonosított fertőzött és elhunyt 3 idős, krónikus beteg.


A tanév kapcsán fontos a szülők és a pedagógusok felelőssége. Tünetes, beteg gyermeket nem szabad iskolába, óvodába engedni. Külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén. Vannak kivételek is. A maszkot vigyük magunkkal, viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, zárt helyeken! (koronavirus.gov.hu)

2020.08.28.Gulyás Gergely a Kormányinfón
Elkezdődött a második hullám


Fő szabály szerint szeptember 1-jétől külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, csak indokolt kivételekkel, a biztonsági szabályok megtartása mellett. A külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napig - vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni - karanténba kell vonulniuk - ismertette, jelezve, hogy a fertőzések többségében külföldi eredetűek. (koronavirus.gov.hu)

2020.08.26.Nő az aktív fertőzöttek száma! Továbbra is nagyon fontos a fegyelmezettség,


az éberség, az általános higiénés szabályok betartása. Erre figyelmeztet az is, hogy hatodik hete nő az aktív fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma május elején tetőzött, akkor meghaladta a 2 ezer főt, majd július közepére 500 fő alá csökkent, majd azóta ismét fokozatosan emelkedik, ma eléri a 940 főt.

A járvány nem ért véget, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása. Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Az együtt szórakozó fiatalokat kérjük, hogy ne igyanak közös üvegből, és ők is tartsák az általános óvintézkedéseket.

Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, baráti, családi és egyéb találkozókra, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Ha mindezeket betartjuk, akkor el tudjuk kerülni a fertőzés továbbterjedését és a további korlátozó intézkedések bevezetését.

Fontos továbbra is odafigyelni a koronavírus tüneteire, amelyek közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet.

Ha valaki a felsorolt tüneteket észleli magán, akkor kérjük, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Háziorvosát ne személyesen keresse fel, hanem telefonon hívja fel. Ha a háziorvos telefonos kikérdezése alapján felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, de a tünetek alapján a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. Ha a tünetek súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás), akkor a háziorvos intézkedik a beteg kórházi elhelyezéséről. (koronavirus.gov.hu)

2020.08.17.A maszk ennek az évnek a csúcs divatterméke
és az emberek megosztottságának szimbolikus tárgya.


Vannak, akik hordják, mások égetik... És van most egy igen ígéretes új kutatási eredmény is ezzel kapcsolatban. A maszk viselése csökkenti az egyéni vírusterhelést. Ha kevés vírus jut be a szervezetünkbe, azt azonnal felismeri a szervezetünk, és egy könnyebb felsőlégúti fertőzéssel meg lehet úszni akár tünetmentesen is.

2020.08.16.Gratulálunk! Putyin bejelentette az első orosz Covid-19-vakcina bejegyzését.


Nagy szükség van rá. 39 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 4916 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt egy idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 608 fő, 3623-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 685 fő. Az aktív fertőzöttek 31%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 43%-a budapesti. 62 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 6-an vannak lélegeztetőgépen. (koronavirus.gov.hu)

2020.08.10.Jelentősen emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon


A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett szennyvízvizsgálatok a 32. héten Budapesten és Debrecenben is enyhén növekedő tendenciát mutattak ki a SARS-CoV-2 vírus örökítőanyagának mennyiségében. A nemzetközi tapasztalatok szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. A szennyvízvizsgálatok által előrejelzett közösségi terjedés felgyorsulása megelőzhető a továbbra is érvényben lévő járványügyi megelőző szabályok betartásával...

Az elmúlt időszakban több olyan családi és közösségi halmozódás, helyi COVID-19 járvány is kialakult, amelyek a jelenleg is érvényben lévő járványügyi szabályok betartásával megelőzhető lett volna. Nagyon fontos elkerülni az új koronavírus-gócpontok kialakulását, amelyeknek jelentős részét az emberek felelősségteljes magatartása megakadályozhatja. A járvány első hullámának sikeres kezelése miatt relatíve alacsony a magyarországi megbetegedések száma, ugyanakkor a vírus jelen van az országban. Egy-egy fertőzött személy miatt kialakult lokalizált járványgócból tovább terjedhet a fertőzés, és közösségi területi járványok alakulhatnak ki.

A legfontosabb, hogy csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató egyének álljanak munkába, menjenek közösségbe, különösen tekintettel az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóira. Kerüljük a zsúfolt helyeket, helyzeteket! Különös tekintettel a zárt térben szervezett rendezvényekre! Továbbra is szükséges a higiénés szabályok betartása, az arc érintésének elkerülése, az alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés, a köhögési etikett betartása, a felületek rendszeres alapos fertőtlenítése és a szellőztetés, amellyel a jelenlegi alacsony járványügyi kockázat hatékonyan tovább csökkenthető.

Lakossági tájékoztató (ingyenesen hívható) zöld számok: 06-80-277-455 06-80-277-456 (www.nnk.gov.hu)

2020.08.09.A nagytudású D vitamin. Újabb ismeretek erről a zseniális szerről.


2020.08.09.Jelentősen emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon


A koronavirus.gov.hu legfrissebb adatai szerint újabb 43 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ami által az országban azonosított fertőzöttek száma 4696 főre emelkedett. Az áldozatok száma változatlanul 602 fő, a gyógyultaké pedig 3499. Az 595 aktív fertőzött 34 százaléka budapesti, továbbá az elhunytak 60 százaléka, valamint a gyógyultak 44 százaléka is. A fertőzöttek közül 73 személy szorul kórházi ellátásra, közülük hatan vannak lélegeztetőgépen. Mivel a vírus aktívan jelen van, sőt több országban is erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van.

A sárga és piros besorolású országokból hazatérőknek, valamint mindazoknak, akiknél a járványügyi kontaktkutatás során elrendelik, hatósági házi karanténban kell maradniuk. Húszmillióhoz közelít a járvány fertőzöttjeinek száma A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint a világon 19 571 989 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban. A halálos áldozatok száma 725 914, a gyógyultaké pedig 11 884 565 fő. A betegség továbbra is az Egyesült Államokat sújtja leginkább. A határellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat a rendőrség végzi. 

A hatósági házi karanténra kijelölt személy köteles otthonában maradni 14 napig és tünetek esetén háziorvosát értesíteni. Amennyiben valaki mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor PCR-tesztet végeztethet el, sárga jelölésű ország esetén már 1 db negatív, piros jelölésű ország esetén 2 db negatív PCR-teszt esetén oldható fel a karantén. További részletes információk és a PCR-tesztet végző laborok listája itt érhető el. https://www.nnk.gov.hu/index.php/mintavetel-celjabol-felkeresheto-intezmenyek (magyarnemzet.hu)

2020.08.07.Átlépte a 19 milliót a koronavírussal fertőzöttek száma a világon


A világon 19 091 446 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 714 767, a gyógyultaké pedig 11 550 2328 az amerikai egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. A SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 4 883 646 fertőzött volt eddig, 160 104-en haltak meg és 1 598 624-en gyógyultak meg. (magyarnemzet.hu)

2020.08.04.Megállíthatatlanul terjed a koronavírus a világban.


Egy családi rendezvény miatt 127-en vannak karanténban. Szlávik János szerint amíg nincs vakcina, addig így tudunk védekezni: maszk használat, távolságtartás, kézfertőtlenítés, karantén intézkedések, külföldről hazatérők ellenőrzése. (Hiradó)

2020.07.30.Kormányinfó: Korlátozó intézkedéseket továbbra is fenn kell tartani.


A kormány a jelenlegi intézkedéseken nem kíván változtatni, így a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó hatályos szabályokat augusztus tizenötödike után is fenn fogja tartani.

2020.07.29.A nagy átverések a covid19 vírussal kapcsolatban. Csak a tényeket szabad elfogadnunk.


Továbbra is használjuk a maszkot! Tartsuk meg a távolságot!

2020.07.19.Valami van a levegőben. Miért használjunk maszkot?


A világban továbbra is pusztít a koronavírus. Most a legfontosabb a maszk viselése. A koronavírus nem csak cseppfertőzéssel terjed, hanem a levegőben is.

2020.07.19.Az ENSZ-főtitkára szerint civilizációnkat már csak egy új világkormány, az attól beköszönő világbéke és a globális alapjövedelem mentheti meg


Törésponthoz érkezett a világ az emberek közötti egyenlőtlenségek miatt, ezek és a koronavírus-járvány együtt váltotta ki az Egyesült Államokból kiinduló, rasszizmusellenes tömegtüntetéseket – jelentette ki António Guterres  abban a szombati előadásában, amelyet a Nelson Mandela Alapítvány felkérésére tartott. Az ENSZ-főtitkára szerint új menthetetlenül elkorcsosult világunkat már csak egy új világkormány, az attól beköszönő világbéke és a globális alapjövedelem mentheti meg, mert az most már végképp tűrhetetlen, hogy vannak gazdag emberek, és vannak szegények is. Az intézkedéscsomag természetesen meggyógyítaná az emberiség jelenlegi legnagyobb kínját, a rasszizmust is. (pestisracok.hu)2020.07.09.Biológiai fegyver, mint új világhatalmi mechanizmus?


Az USÁ-ban megengedik, hogy az emberek utazzanak, és megfertőzzenek másokat. Miként alkalmazza a háttérhatalom a biológiai fegyvert, mint eszközt ahhoz, hogy a globális pánikot kihasználva megszerezze a geopolitika feletti irányítást? Készülőben a globális ellenőrzés az egész emberiség felett? Dr. Drábik János előadásában ezekre az izgalmas kérdésekre keressük a választ.

2020.07.16.Továbbra is a magyar emberek egészsége, élete és biztonsága a legfontosabb!
Elmaradnak az augusztus 20-ai ünnepségek, a tűzijáték és a légiparádé is.


A kormány döntött: a járványügyi helyzetre való tekintettel elmaradnak az idei Szent István-napi, augusztus 20-ai ünnepségek, beleértve a tűzijátékot és a légiparádét is - jelentette be a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely.

A járványügyi helyzet romlása miatt az Európai Unió tagországainak nagykövetei úgy döntöttek, hogy leveszik Szerbiát és Montenegrót azon országok listáról, ahonnan engedélyezett az EU-ba történő ideiglenes beutazás.

Kedvezőtlen a járványügyi helyzet Vajdaságban, napi szinten nő a fertőzöttek száma. Újvidék a legveszélyeztetettebb város és további intézkedéseket kell bevezetni, jelentette ki Igor Mirović tartományi kormányfő sajtótájékoztatón. (koronavirus.gov.hu)

2020.07.12.Gulyás: meg kell akadályozni a vírus külföldről történő behurcolását
Szigorítjuk a határellenőrzést.


A koronavírus-járvány súlyossága szempontjából három - vörös, sárga és zöld - kategóriába soroljuk az államokat és ennek megfelelően korlátozzuk az onnan érkezők határátlépését – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. "Akkor van esély arra, hogy az életünket korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust sikerül a határokon kívül tartani" - tette hozzá. (koronavirus.gov.hu)

2020.07.07.Sorra fedezik fel a járvány gócpontjait szerte Európában.
2874 gyógyult, 589 elhunyt. 742 aktív fertőzött. 1658 házi karanténban van.


Súlyos áradások pusztítanak a távol-keleten, Kína, Japán térségében. Kjúsú szigetéről már csaknem 1,2 millió embert evakuáltak. Szerbiában új átmeneti kórházat nyitottak meg. Olaszországban is a gyanús eseteket azonnal karanténba helyezik. Szlávik János szerint nem zárható ki, hogy kisebb gócokban hazánkban is felüti a fejét a járvány. (mediaklikk.hu)

2020.07.07.Koronavírusos a brazil elnök * Teljes cikk itt!


Pozitív lett a koronavírus-tesztje Jair Bolsonaro brazil elnöknek, ezt ő jelentette be újságíróknak kedden. Az elnököt azután tesztelték, hogy jelentkeztek nála a vírus tünetei, például a magas láz – írja a FoxNews....

Jair Bolsonaro brazil elnök kezdettől megkérdőjelezte az új koronavírus okozta járvány súlyosságát, "kisebb influenzának" titulálta a betegséget. Azzal vádolta a szövetségi államok kormányait, amelyek kijárási korlátozásokat léptettek életbe, hogy hatalmának megingatása érdekében nagyítják fel a fertőzések és a halálesetek számát. Szerinte a gazdasági válság miatt többen halnak majd meg, mint a járványban. A hétvégén több tömegrendezvényen is részt vett, a többi között az amerikai nagykövettel is találkozott a július 4-i amerikai függetlenség napi ünnepség alkalmából.

Bolsonaro első – márciusban elvégzett – koronavírus tesztje negatív volt. Ez azt követően vált szükségessé, hogy több tanácsdója szervezetében is kimutatták a vírust, miután Donald Trumppal találkoztak az amerikai elnök floridai Mar-a-Lago üdülőjében. Latin-Amerika legnagyobb, 210 millió lakosú országában eddig 1 millió 623 ezer 284 fertőzöttet és 65 487 halálesetet regisztráltak. (pestisracok.hu)

2020.07.05.Egy egészen hihetetlen felfedezés...


2020.07.01.Elhunyt egy idős beteg, kettővel nőtt a fertőzöttek száma
4157 fő az igazolt fertőzött. 2714 gyógyult, 586 elhunyt. * Teljes cikk itt!


Ausztriában iskolákat és az óvodákat zárnak be a koronavírus miatt! Péntektől a tervek szerint egy hétre bezárják az iskolákat, az óvodákat és a bölcsődéket a koronavírus-fertőzések számának hirtelen növekedése miatt Felső-Ausztria öt járásában: Linzben, Linzvidéki járásban, Welsben, Welsvidéki járásban, valamint az Urfahr-környéki járásban – jelentette be Thomas Stelzer tartományi vezető szerdán.

Magyarországon elhunyt egy idős beteg, kettővel nőtt a fertőzöttek száma. 1412-en vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 277 750. Új maszkgyártó gépet állított üzembe az állami tulajdonú Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Budapesten – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a társaság telephelyén tartott szerdai sajtótájékoztatón. (demokrata.hu)

2020.07.01.Elismerték az áldozatos munkát * Teljes cikk itt!


Megkapják egyszeri bruttó ötszázezer forintos rendkívüli jutalmukat az egészségügyi dolgozók – jelentette be a Semmelweis-nap alkalmából tartott sajtótájékoztatóján Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. Jogosultak rá a kórházak, szakrendelők, az egynapos sebészeti ellátást nyújtó, illetve művesekezelést végző szolgáltatók dolgozói, továbbá az Országos Mentőszolgálat és az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai is. Nemcsak az orvosok és ápolók, de az asszisztensek, takarítók, a műszaki és adminisztrációs munkatársak, főigazgatók, gazdasági igazgatók is részesülnek a juttatásból.

Az alapellátásban dolgozók közül a háziorvosok, fogorvosok, főállású iskolaorvosok, védőnők, otthoni hospice-szolgálatot és szakápolási feladatokat ellátó egészségügyi dolgozók kaphatják meg a bérkiegészítést. Jár a pénz továbbá a Nemzeti Népegészségügyi Központ, a kormányhivatalok és a járási hivatalok járványügyi küzdelemben részt vevő dolgozóinak, csakúgy, mint a védekezésbe bekapcsolódó orvostanhallgatóknak és honvédelmi dolgozóknak. Kásler Miklós hozzátette: a részmunkaidős, illetve szabadságon, betegszabadságon, gyesen, gyeden lévő kollégák sem maradnak ki a jutalmazottak köréből. (magyarnemzet.hu)

2020.06.29.A világban továbbra is pusztít a koronavírus. Tízmillió beteg, félmillió halott!
Hazánk a 89. helyen áll a fertőzöttségben * Teljes cikk itt!


A világ tíz legfertőzöttebb országa közül négy – Egyesült Államok, Brazília, Chile és Peru – az amerikai kontinensen található, három (Egyesült Királyság, Spanyolország, Olaszország) Európában, kettő (India és Irán) Ázsiában, míg Oroszország két földrészre is kiterjed.

– Kína a terjedés feltartóztatásáért folytatott viszonylag sikeres küzdelme, illetve a WHO ismételt figyelmeztetései ellenére a mozgósítás heteket késlekedett Európában és az Egyesült Államokban, miközben több kritikusan fontos lehetőség veszett el – állítja Dan Steinbock Ázsiában és Európában is élő amerikai geopolitikai elemző, akit azzal kerestünk meg, mennyiben helytállóak ma az áprilisban, Sanghajban bemutatott jelentésében foglaltak.

– Sajnos egyes negatív járványügyi és gazdasági forgatókönyvek ma még valószínűbbnek tűnnek, mint két hónappal ezelőtt – mondta. A hazánkkal csaknem azonos népességű Svédországban (23. hely) több mint 65 ezer beteget és 5280 halálesetet jegyeznek. Elhibázott politikájuk, a nyájimmunitásba vetett – és alaptalannak bizonyuló – bizalom miatt a svédeket észak-európai szomszédai is határzárral sújtották. (magyarnemzet.hu)

2020.06.27.4138 fő az igazolt fertőzött. 2681 gyógyult, 578 elhunyt.
Sikeres volt a járvány elleni védekezés első szakasza. Vércsoport megvédhet?


A New England Journal of Medicine folyóiratban megjelent cikk szerint az A vércsoportúak hajlamosabbak a Covid fertőzésre, viszont a 0-ás vércsoportnak valamiféle védőhatása van.

2020.06.25.4123 fő az igazolt fertőzött. 2640 gyógyult, 577 elhunyt.
Miért tartanak a szakemberek a második hullámtól? Lesz ilyen egyáltalán?


A mai videóban erre keressük a választ. A koronavírus-világjárványról senki nem tudja, hogyan alakul a jövőben, lesz-e második hullám. Továbbra is járványügyi készültség van Magyarországon.

Gulyás Gergely: A világban a járványhelyzet rossz, de Közép-Európában az aktív fertőzöttek száma csökken - mondta, reményét fejezve ki, hogy Magyarországon az aktív fertőzöttek száma - a jelenlegi 906-ról - a hétvégére 900 alá csökken.

Kásler: Elkészült az első hazai fejlesztésű Covid-teszt prototípusa, amely lényegesen pontosabb az eddig ismert gyorsteszteknél - jelentette be az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten.

Balázs Anna, a CMC Déli Klinika vezérigazgatója elmondta, a teszt alapanyagai a magyar piacról beszerezhetők és a tervezett gyártókapacitás is hazai körülmények között elérhető. A teszthez vénás vérvétel szükséges, az eredmény néhány órán belül megvan, a gyorsteszt gyártása heteken belül elkezdődhet - tette hozzá.Továbbra is járványügyi készültség van Magyarországon


A nagy rendezvények megtartására augusztus 15-ig nincs lehetőség, de ha továbbra is kedvező lesz a járványügyi helyzet, akkor az augusztus 20-i programok már megtarthatók...

A kormány visszaépíti a 13. havi nyugdíjat, növekszik az első hat hónapra járó csecsemőgondozási díj (csed), az édesanyák jövedelmük 100 százalékát megkapják, de az édesanya fizetése nőni fog, mert nem kell járulékot fizetnie.

A kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szabályai idén nem változnak, de módosító indítványt nyújtott be a kormány, hogy a visszaélések megszűnjenek. A gyakorlatban ez úgy valósítható meg, hogy hárommillió forint felett 40 százalékos adót kell fizetni – mondta el Gulyás Gergely.

Új vezetése van Budapestnek, nyolc hónap eltelt, a korábban elfogadott ajánlatok közül a főváros egyiket sem kívánja igénybe venni...Minden forrás adott, tessék felújítani. Hozzátette: ha drágának találták, akkor kiírhattak volna új közbeszerzési eljárást, de ez hat hónapja nem történt meg.

A külkereskedelmet az segíti, ha a magyar cégek a lehető legkönnyebben tudják eljuttatni a termékeiket a külföldi piacokra, ezért fontos, hogy legyen Magyarországnak kikötője: Triesztben ez sikerült, ami mindenképp jó beruházás – fogalmazott. A 31 millió eurós koncessziós díjból 20 millió eurót már kifizetett a kabinet – tette hozzá.

Gulyás Gergely elmondta: Gyurcsány Ferenc kormányzása a legsikertelenebb, leghaszontalanabb kormányzás volt, gyakorlatilag egy csődbe vitt államot adott át Bajnai Gordon. 85 százalékos adósságot hagytak maguk után, Tarlós ehhez képest 70 százalékos tartalékkal adta át a fővárost Karácsony Gergelynek. A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa legközelebb szeptemberben ülésezhet, de ehhez két fél kell – ha a főpolgármester nem a vitákat keresi, akkor létrejöhet a párbeszéd.

Járványügyi kérdésekben az operatív törzs dönt. A maszkviselés szabálya addig lesz érvényben, ameddig a járványügyi helyzet megkívánja. Migránskérdésben Gulyás Gergely úgy fogalmazott, a magyar kormány továbbra sem fogadja el, hogy a migrációról ne nemzeti hatáskörben döntsünk, és a kormány továbbra is elutasítja a bevándorlást. (magyarnemzet.hu)

2020.06.17.Müller Cecília országos tisztifőorvos mindenkinek megköszönte
a járvány idején végzett munkáját.


Müller Cecília főorvos asszony, Lakatos Tibor ezredes úr, Gál Kristóf és Kiss Róbert alezredes urak az elmúlt három hónapban nap mint nap tájékoztatták a közvéleményt a koronavírus-járvány aktuális híreiről, a legfontosabb intézkedésekről, miközben számos támadást is állniuk kellett. Szívből köszönjük a munkájukat, kitartásukat!Gratulálunk! Köszönjük ezt a példamutató helytállást ebben a nehéz koronavírusos helyzetben!
Isten éltesse őket nagyon sokáig! ÁRONI ÁLDÁS itt!


2020.06.15.4053 fő az igazolt fertőzött. 2447 gyógyult, 555 elhunyt.
Az aktív fertőzöttek száma 1028 fő. Az aktív fertőzöttek 40%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 47 %-a budapesti.


275 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 19-en vannak lélegeztetőgépen. 34 idősotthonban jelent meg a vírus, 915 gondozott lett fertőzött, közülük 561-en már meggyógyultak és 133-an elhunytak. A Pesti úti idősotthonban 52 főre nőtt az elhunytak száma- derül ki a kormányzati oldalon közölt friss tájékoztatóból. (pestisracok.hu)

2020.06.13.Készülnek védőoltások Covid-19 ellen. Hol tartanak a kutatások?
Oltások, vakcinák kérdésköre - A vakcina megelőzésre szolgál


2020.06.12.Az operatív törzs sajtótájékoztatója
4053 fő az igazolt fertőzött. 2447 gyógyult, 555 elhunyt.
Nyomozást rendelt el a rendőrség pénteken, miután ismeretlenek az országos tisztifőorvos,


valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ nevében elektronikus leveleket küldtek elsősorban egészségügyi, állami intézményekbe és cégekhez - jelentette be az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Gál Kristóf alezredes hozzátette: az ismeretlen levélküldők az e-mailekben ingyenes védőeszközt ígérnek, és egy csatolt űrlap kitöltésére akarják rávenni a címzetteket. A levél megfogalmazásának magyartalansága, az, hogy a formai, tartalmi követelményeknek sem felel meg, önmagában gyanút kelthet - mondta az alezredes. Hozzátette: azt kérik, senki ne nyissa meg a levél csatolmányát. Kérte azt is, hogy a címzettek a levelet küldjék el a Nemzeti Kibervédelmi Intézethez, a csirt@nki.gov.hu címre, ezzel segítve a hatóságok munkáját.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa arról beszélt, hogy a Magyar Közlönyben megjelent és péntek reggel nyolc órakor hatályba lépett a határátlépésről szóló kormányrendelet módosítása, amely lehetővé teszi az osztrák, a cseh, a német, a szlovák és most már a horvát állampolgárok számára, hogy Magyarország területére korlátozások nélkül beléphessenek.

2020.06.08.Kérjük az idősotthonok dolgozói részére az egészségügyi státuszt.
Ebben a koronavírusos helyzetben ők is maszkban, védőöltözetben dolgoznak.


Ebben a koronavírusos helyzetben ők is maszkban, védőöltözetben dolgoznak. Sokan még haza sem mentek, hogy ne vigyenek be fertőzést az idősotthonba. Ők is a mindennapok hősei. Nagy feladat hárul rájuk is. (MR)Lehet az idősotthonokban és valamennyi, szociális ellátást nyújtó intézményben az ott lakókat
és gondozottakat látogatni, fenntartva a maximális biztonságot.


Látogatóba csak egészséges családtag mehet, de ő is maszkban, és a bejáratnál biztosítani kell neki a kézfertőtlenítés lehetőségét. Ha egy szobában több gondozott lakik, a helyiségbe egyszerre csak egy látogató mehet be. Az Országos Tisztifőorvos határozata JÚNIUS 3-TÓL,a kihirdetés napjától érvényes. (szocialisportal.hu)

2020.06.07.Szijjártó Péter: biztosítani kell a védekezéshez szükséges eszközöket.
4008 fő az igazolt fertőzött. 2279 gyógyult, 546 elhunyt.


Fontos, hogy a Kína-Magyarország légihíd továbbra is üzemel. A héten is több repülőgép szállított a védekezéshez szükséges eszközöket Budapestre. 1800 lélegeztetőgép és 1 millió 800 ezer maszk érkezett. A koronavírus-világjárványról senki nem tudja, hogyan alakul a jövőben, lesz-e második hullám.

2020.06.05.3970 fő az igazolt fertőzött. 2245 gyógyult, 542 elhunyt.
Meg lehet tartani a ballagásokat


Az országos tisztifőorvos szólt arról, hogy a ballagások megfelelő távolságtartással, a higiéniai szabályok betartásával lebonyolíthatók. A szülőknek ugyanakkor azt javasolják, hogy az esemény ideje alatt az intézményen kívül tartózkodjanak.

Országos tisztifőorvos: 400 alá csökkent a kórházban ápoltak száma. A kórházakban még nem oldják fel a látogatási tilalmat, "annak nincs itt az ideje", mert a kórházi ellátásra szorulókat "sokkal jobban kell félteni a fertőzéstől".

2020.06.03.3931 fő az igazolt fertőzött. 2190 gyógyult, 534 elhunyt.
Hazánk bizonyosan a járvány első hullámának végére ért.


Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján mondta, már 880-an használják aktívan a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését, és összesen 11 172 karantén van érvényben. Rémhírterjesztéssel kapcsolatban már 120 esetben kezdeményezett büntetőeljárást a rendőrség.

Személyforgalomnál kilépő oldalon Hegyeshalomnál egyórás várakozásra kell számítani – ismertette a rendőrtiszt. Összesen 899-en váltak pozitívvá az egész járvány időtartama alatt az ország 33 idősotthonában. Európában 2 millió fertőzöttet regisztráltak, az USA-ban 1,8 milliót. (magyarnemzet.hu)

2020.05.31.3876 fő az igazolt fertőzött. 2147 gyógyult, 526 elhunyt.
Szentkirályi Alexandra: egy parlament előtt levő törvényjavaslat


szerint az idősek védelmében a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig a gyógyszerek a kedvezményezett TAJ-számának megadásával és a kiváltó saját személyazonosságának igazolásával továbbra is kiadhatók.

Várhatóan július elsejéig marad az ingyenes parkolás, és a veszélyhelyzet lejártát követően nem kell pótolniuk az elsősegély-vizsgát azoknak, akik a felmentés alatt megkapták a jogosítványukat.

A veszélyhelyzet ideje alatt lejárt, valamint annak megszüntetését követő 15 napon belül lejáró hivatalos okmányok - beleértve a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényességet is - a veszélyhelyzet megszűnését követő 180 napig érvényesek maradnak. (koronavirus.gov.hu)

2020.05.29.3841 fő az igazolt fertőzött. 2024 gyógyult, 517 elhunyt.
Már látogathatóak a szabadtéri kulturális és sport rendezvények.


Mától Budapesten is megnyithatnak az éttermek, a vendéglátóhelyek. A járványveszély azonban nem múlt el. Karanténban van 10 763 beteg! Mintavételek száma 180 152. A járványügyi készültséget a veszélyhelyzet után is fenn kell tartani. (magyarnemzet.hu)

2020.05.26.3771 fő az igazolt fertőzött. 1836 gyógyult, 499 elhunyt.
Karanténban van 11 611 beteg! Mintavételek száma 166 263.


Más országokkal ellentétben el tudtuk kerülni a járvány berobbanását, a tömeges megbetegedéseket és több ezres haláleseteket. (magyarnemzet.hu)Köszönjük ezt a példamutató helytállást ebben a nehéz helyzetben! /MR/

2020.05.25.A járvány lecsengő szakaszában van.
3756 fő az igazolt fertőzött. 1711 gyógyult, 491 elhunyt.


Az országos tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy a kedvező járványügyi helyzet lehetővé teszi a népegészségügyi szűrővizsgálatok június 1-jével történő újraindulását is. Vidéken újra megnyitnak az óvodák és a bölcsődék. Kiemelte, hogy minden helyszínen megtörtént a fertőtlenítés, nagytakarítás, a gondozók, óvónők felkészülten várják a gyerekeket. (MTI)

2020.05.24.Kiszáradva és csontsoványan került kórházba 97 beteg a Pesti úti idősotthonból
A Pesti úti intézményben mindössze 60 ápoló dolgozott az elvárt 109–126 helyett.


Újabb hiányosságokat tártak fel a helyszíni ellenőrzések során a Fővárosi Önkormányzathoz tartozó Pesti úti és Kamaraerdei úti idősotthonokban. Az idősotthon lakói méltatlan körülmények között éltek, 100-ból 97 beteget alultápláltan, kiszáradva, elhanyagolt állapotban vittek kórházba. Megdöbbentő adatokról számolt be a Pesti úti idősotthonról a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója: Száz betegből 97 kiszáradva került hozzájuk az otthonból, 88-an alultápláltak, 27-en csontsoványak voltak.

A Kamaraerdei úti idősotthonban is higiéniai problémák merültek fel – tették hozzá -, és mivel a napokban tovább nőtt a fertőzöttek száma, a hatóság járványügyi zárlatot rendelt el az A épület harmadik emeletén május 20. és június 3. között. A lakók nem hagyhatják el az emeletet, súlyos tünetek esetén kórházba kell őket vinni. Tömeges a fertőzés mind a két intézményben. A Pesti úti idősotthonban eddig 306 lakó és 26 dolgozó fertőződött meg, 45-en haltak meg, a Kamaraerdei úti idősotthonban pedig 47 gondozott és 12 dolgozó kapta el a vírust, közülük 5-en meghaltak. (pestisracok.hu)

2020.05.06.Baranyi Lajos, Egyesült Államokban élő magyar kutató által kifejlesztett terápia


életmentő lehet, amely képes meggátolni a koronavírus-fertőzés által kiváltott túlzott immunreakciót, az úgynevezett citokinvihart és a nyomában kialakuló súlyos tüdőgyulladást. A biológus-immunológus professzor elsőként a Magyar Nemzetnek számolt be a jó eséllyel világszenzációnak számító szabadalmáról.

2020.05.24.3741 fő az igazolt fertőzött. 1690 gyógyult, 486 elhunyt.
Karanténban van 11 934 beteg, 162 925 mintavétel történt.


Az iskolák júniusi működését szabályozó kormányrendelet is megjelent a Magyar Közlönyben. A polgármesterek ne vegyék félvállról a kockázatot, és külön figyeljenek oda az idős otthonok biztonságára. (magyarnemzet.hu)

2020.05.23.Infektológus főorvos: három biztató oltóanyag-kísérlet is zajlik
3713 fő az igazolt fertőzött. 1655 gyógyult, 482 elhunyt.


Az orvosok rendelkezésére áll egy 2014-ben Japánban influenza ellen törzskönyvezett készítmény, amit a kínai orvosok sikerrel alkalmaztak közepesen súlyos koronavírusos betegeknél. A gyógyszer megakadályozza, hogy a betegség lefolyása súlyos legyen.

A szakember a krónikus felső légúti betegségekben szenvedő óvodás gyermekek szüleinek azt javasolta, hogy a gyermekek maradjanak otthon, mert rájuk a betegség még akkor is nagyobb veszélyt jelent, ha tudjuk, gyermekek nagyon ritkán betegednek meg súlyosan a koronavírustól. (koronavirus.gov.hu)

2020.05.22.Országos tisztifőorvos: ötszáz alá csökkent a kórházban ápoltak száma
3678 fő az igazolt fertőzött. 1587 gyógyult, 476 elhunyt.


Megkezdődött a hazai koronavírus-vakcina fejlesztése a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) együttműködésében. A szabadtéri strandolás a kijelölt fürdőhelyeken engedélyezett, de be kell tartani a higiénés előírásokat és a távolságtartás szabályát. A gyerekeknek az óvodákban nem szükséges a maszkot viselniük. Üdvözlendő, ha textil törölközők helyett a papírtörlőket használnak. (koronavirus.gov.hu)

2020.05.21.3641 fő az igazolt fertőzött. 1509 gyógyult, 473 elhunyt.
Karaténban van 11103 beteg. 147511 mintavétel történt.
A védekezés második szakaszában vagyunk


Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a célunk, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet. Hétfőtől vidéken és Pest megyében újabb enyhítések léptek életbe, és a fővárosban is megszűnt a kijárási korlátozás, de továbbra is fontos az általános óvintézkedések betartása. A kórházi ellátások is fokozatosan újraindulnak. Döntés született arról is, hogy az óvodák is fokozatosan nyitnak, az iskolákban pedig a tanév végéig marad a digitális munkarend. (magyarnemzet.hu)

2020.05.20.3598 fő az igazolt fertőzött. 1454 gyógyult, 470 elhunyt.
Az operatív törzs sajtótájékoztatója szerint


100 000 főre hány megbetegedés, fertőződés jut. Budapest 97,6 % , Fejér megye 86,4 %, Zala megye 86 % , Komárom-Esztergom megye 68,8 % , Pest megye 38,8%, Magyarországon átlagosan 36.8 %.

2020.05.18.3535 fő az igazolt fertőzött. 1400 gyógyult, 462 elhunyt.
Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa


Bármennyire jók a járványügyi adatok, továbbra is vigyázzanak magukra, tartsanak távolságot, fertőtlenítsenek és használjanak maszkot. A 65 évnél idősebbek fokozott veszélynek vannak kitéve, a betegség miatt Magyarországon elhunyt nők átlagéletkora 81 év, a férfiaké 77 év.

A védekezés második szakaszában vagyunk. Ez nem a járvány végét jelenti, hiszen a vírus továbbra is terjed. Az a célunk, hogy fokozatosan, szigorú menetrend szerint újraindítsuk az életet. Karanténban van 10388 beteg! Az elhunytak 62 százaléka budapesti. (magyarnemzet.hu)

2020.05.16.Gulyás Gergely: Hétfőtől a kijárási korlátozások megszűnnek Budapesten.
3473 fő az igazolt fertőzött. 1371 gyógyult, 448 elhunyt.


Ezt követően is a közös háztartásban élők kivételével a másik embertől lehetőleg másfél méteres védőtávolságot kell megtartani. Üzletben történő vásárlás, a tömegközlekedési eszközökön való tartózkodás során a maszk viselése ezentúl is kötelező lesz. A 65 év felettiek az élelmiszer üzleteket, a drogériákat, gyógyszertárakat 9 óra és dél között látogathatják...Orbán Viktor miniszterelnök úr bejelentése


1. A járvány erejét Budapesten is sikerült letörni, így itt is át lehet térni – igaz megfontoltan és óvatosan a védekezés második szakaszára,
2. Budapesten a kijárási korlátozást feloldja a kormány, a főváros mindig két hét késéssel követi majd a vidéket.
3. A felelősségteljes magatartás, így a védőtávolság betartása, Budapesten is különösen fontos.
4. A polgármesterek ne vegyék félvállról a kockázatot, és külön figyeljenek oda az idős otthonok biztonságára.

2020.05.16.Immár 4,5 millió felett a fertőzöttek száma világszerte


A világban 4 542 752-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 307 696, a gyógyultaké pedig 1 637 068 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli összesítése szerint. A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2-vírus okozta Covid-19 nevű betegségnek az Egyesült Államokban van, ahol 1 443 188 az igazolt fertőzöttek, 87 559 a halálos áldozatok és 250 747 a gyógyultak száma. (magyarnemzet.hu)

2020.05.15.Az operatív törzs sajtótájékoztatója
3417 fő az igazolt fertőzött. 1187 gyógyult, 442 elhunyt.


2020.05.13.3341 fő az igazolt fertőzött. 1102 gyógyult, 430 elhunyt.
Bodó Sándor államtitkár munkahelyvédelmi bértámogatási programról


és a munkahelyteremtő támogatásokról számolt be. Aki elvesztette az állását, annak 3 hónapig jár az álláskeresési támogatás.
Müller Cecília: Csak egészséges gyereket vigyünk be a közösségbe, akár bölcsődéről, akár óvodáról van szó. Ezeknél a pici gyerekeknél a személyi higiénia szabályok megtanítása fontos.

2020.05.12.3313 fő az igazolt fertőzöttek száma. 1007 gyógyult, 425 elhunyt.
100 százalékosan megfelelt a Nemzeti Népegészségügyi Központ


Dr. Kiss Zoltán vezette virológiai laboratóriuma egy nemzetközi jártassági vizsgálaton – jelentette be az országos tisztifőorvos az Operatív Törzs tájékoztatóján. Dr. Müller Cecília szerint ez óriási teljesítmény munkatársai részéről, mivel főleg járvány idején fontos, hogy rendkívül megbízhatóan és pontosan mutassák ki a mintákból a koronavírus jelenlétét és mennyiségét.

ÁRONI ÁLDÁS az ápolóknak az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából! Dal itt!

2020.05.11.Kína: Újra vannak fertőzöttek


Kijárási tilalmat rendeltek el egy északkelet-kínai városban, miután az elmúlt napokban újra megjelent a koronavírus néhány embernél. Kínában ezért a járvány újabb hullámától tartanak a szakemberek. Mindeközben országszerte egyre több helyen enyhítenek az eddigi korlátozásokon. Pekingben 82 ezer diák kezdte el az iskolát.

2020.05.11.3284 fő az igazolt fertőzöttek száma. 958 gyógyult, 421 elhunyt.
Az operatív törzs sajtótájékoztatója


Eddig 12 budapesti és 20 vidéki idősotthonban regisztráltak pozitív esetet. Müller Cecília: továbbra sem változott a területi eloszlás, Budapesten 1587, Pest megyében 438, Fejér megyében 333 az igazolt megbetegedések száma.

2020.05.10.Forradalmi áttörést jelenthet a koronavírus elleni küzdelemben egy magyar felfedezés.
3263 fő az igazolt fertőzöttek száma. 933 gyógyult, 413 elhunyt.


Életmentő lehet a Baranyi Lajos, Egyesült Államokban élő magyar kutató által kifejlesztett terápia, amely képes meggátolni a koronavírus-fertőzés által kiváltott túlzott immunreakciót, az úgynevezett citokinvihart és a nyomában kialakuló súlyos tüdőgyulladást.

Baranyi Lajos biológus-immunológus professzornak fehérjemolekulákat sikerült fejlesztenie, amelyek nem toxikusak, nincs mérgező bomlástermékük sem, nem halmozódnak fel a szervezetben, pár óra alatt elbomlanak.

Az általa kidolgozott kombinált terápia hatékonyságát a klinikai vizsgálatok is igazolják majd. Ezeket szeretné Magyarországon végeztetni. A kombinált készítmény egy szintén általa kidolgozott eljárással rendkívül költséghatékonyan és könnyen előállítható, ezért egészen minimális alapanyagból nagyon nagy mennyiségű infúziót lehet gyártani. A gyorsan, nagy mennyiségben és olcsón előállítható kombinált infúziós terápia klinikai vizsgálata pedig akár már két héten belül megkezdődhetne. (magyarnemzet.hu)

2020.05.09.Szlávik János: már 904-en meggyógyultak.
1904-re csökkent az aktív fertőzöttek száma. Elhunyt 405.


Szlávik János infektológus a Dél-Pesti Cenntrumkórházban. Japánból is érkeztek jó hírek. Hogy vannak azok, akiken a vérplazma terápiát kipróbálták? Ezek az eredmények rendkívül biztatóak. Folyamatosan javul az állapotuk. A fertőzött ember a tünetek megjelenése előtt 1-2 nappal már fertőzhet, és a fertőzés valószínűsége a tünetek megjelenésétől számítva 5-6 napig a legnagyobb. Nem tudjuk megmondani, hogy ki lesz súlyos beteg.

2020.05.08.Legkorábban jövő hét végén lehetnek újabb újraindítási lépések.
Orbán Viktor a Kossuth rádióban: "Jól vizsgázott az oktatási rendszerünk"


3171 fő az igazolt fertőzöttek száma. 865 gyógyult, 392 elhunyt. Pesti úti idősotthonban 41 főre nőtt az elhunytak száma. Budapest életének újraindítása ügyében a szakemberek álláspontja az, hogy meg kell várni a koronavírus-fertőzés miatti halálozási számok csökkenését. Amíg ez nem történik meg, addig óvatosnak kell lenni a fővárosi nyitással - jelezte a kormányfő. Hangsúlyozta: az élet újraindításának oldalán áll, de a professzorok óvatosságra intenek.

2020.05.07.Müller Cecília: Az elmúlt 24 órában 39 új esetet regisztráltak.
3150 igazolt esetből 1966 aktív fertőzött. 801 a gyógyultak száma. 381 elhunyt.


Megnyithatnak a vidéki, szabadtéri strandok és fürdők. Az üzemeltető dönt a beengedhető vendégek számáról. Továbbra is fontos a személyi távolság tartása a kiszolgáló helyiségeket óránként kell fertőtleníteni. Egy főre legalább négy négyzetméternyi vízfelületnek kell jutnia. A strandoknál az öltözőket legalább óránként fertőtleníteni kell, különösen figyelve azokra a felületekre, amelyeket sokan fognak meg, például a csaptelepek, korlátok, kapcsolók. Beteg ember ne menjen fürdőbe, hanem minden esetben maradjon otthon. Az elő-és utózuhanyzás alapvető higiénés feltétele a medencék használatának. Az üzemeltetőknek azt javasolta, legalább 50 milligramm klórnak kell lennie literenként a fertőtlenítéskor használt folyadékban, mivel ez a mennyiség elpusztítja a vírust.

2020.05.06.Országos tisztifőorvos: két napja csökken az aktív fertőzöttek száma
Az operatív törzs sajtótájékoztatója


A járvány kezdete óta 3111 személynél mutatták ki a koronavírust, jelenleg viszont 1979 fertőzöttet tartanak nyilván, 759-en meggyógyultak, az elhunytak száma 373. A fertőzöttek mintegy felét, 964 embert ápolnak kórházban, akik közül 50-nél szükséges a lélegeztetőgép alkalmazása - ismertette. Felhívta a figyelmet arra, hogy a járóbeteg-szakellátást csak előre egyeztetett időpontban lehet igénybe venni, vagyis bejelentkezés nélkül senki ne menjen szakorvoshoz.

2020.05.05.3065 fő az igazolt fertőzöttek száma. 709 gyógyult, 363 elhunyt.
Az operatív törzs sajtótájékoztatója


Lehetőség van a hatósági házi karanténban levő személyek elektonikus ellenőrzéséhez. Ez önkéntes. Minden egészségügyi ellátásra telefonon be kell jelentkezni. Ezek fokozatosan vehetők igénybe.

2020.05.04.3035 fő az igazolt fertőzöttek száma. 630 gyógyult, 351 elhunyt.
Aktív fertőzöttnek nevezzük azokat, akik a mai napon betegnek, kezeltnek minősülnek.


Ez 2054 fő. Ebből 1290 a budapesti és környékiek. Ez 63%. Gyógyult, akik a fekvőbeteg ellátásból negatív eredménnyel távoznak. Az időseket továbbra is arra kérjük, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat, és az élelmiszerboltokat, patikákat, drogériákat a nekik kijelölt idősávban, 9 és 12 óra látogassák. Fontos a 1,5 méteres védőtávolság tartása és az arc eltakarása a boltokban és tömegközlekedési eszközökön. Az érettségiző diákoknak nagyon sok sikert kívánunk!

2020.05.03.2998 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 629 gyógyult, 340 elhunyt.


A koronavírus okozta betegség kezelésénél alkalmazzák a tapasztalatokon alapuló módszereket, vírusellenes, immunerősítő terápiákat, köztük olyanokat, amelyek megakadályozzák a betegség legutolsó fázisában létrejövő citokinviharnak - a gyulladásos fehérjék fokozott termelésének - a létrejöttét. Alkalmazzák továbbá a vérplazma-terápiát, amikor gyógyultak vérét használják fel a súlyos betegek életének megmentéséhez.

2020.05.02.2942 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 625 gyógyult, 335 elhunyt.
A Pesti úti idősotthonban 38-ra emelkedett az áldozatok száma.


Budapesten és Pest megyében az eddigi kijárási és nyitvatartási korlátozások maradnak hatályban. Itt az állampolgárok kizárólag csak alapos indokkal hagyhatják el otthonaikat.

Az ország többi részén azonban valamennyi üzlet, strand, szabadtéri fürdő, múzeum, állatkert kinyithat és látogatható. Az éttermek, kávézók, büfék, presszók kerthelyiségeiben, teraszain már tartózkodhatnak vendégek és ott elfogyaszthatják a megrendelt ételeket, italokat, de a vendéglátó egységek helyiségeiben csak az ott dolgozók lehetnek bent - mondta Kiss Róbert. (koronavirus.gov.hu)

2020.05.01.2863 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 609 gyógyult, 323 elhunyt.
Az első csatát megnyertük a vírussal szemben.


Az ország központjában a kijárási korlátozások fennmaradnak, viszont a többi helyen új, könnyebb szabályokat, védelmi intézkedéseket vezetnek be. A vízben nem terjed a vírus, tehát ahol megnyitják a strandokat, uszodákat, akkor kérjük, hogy tartsák be a 1,5 - 2m távolságot egymástól.

2020.04.30.2775 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 581 gyógyult, 312 elhunyt.
Orbán Viktor: Újraindul az élet Magyarországon
Isten éltesse az édesanyákat!


A Kormány elrendelte, hogy a kórházparancsnokok hatásköre ezentúl nem csak a kórházakra, hanem a legalább 200 férőhelyes idősotthonokra is kiterjed, tehát ott is joguk van felügyelni az egészségügyi készletgazdálkodást. Az intézményparancsnoki jogkörben eljáró kórházparancsnokok, ahogy a kórházakban, úgy az idősotthonokban sem hozhatnak döntést ápolási, gondozási és orvos szakmai kérdésekben - az erről szóló kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben.

Több higiéniai szabálytalanságot tapasztaltak az ellenőrök a Pesti úti idősotthonba; egymilliós büntetést kapott az intézmény – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala szerdán az MTI-vel. Nincs kijelölt helyiség és tárgyi feltétel az ápolási eszközök tisztítására, fertőtlenítésére, a szobavécé tisztítása, fertőtlenítése például a zuhanyozókban történik – sorolták. A szennyesgyűjtő helyiség rendezetlen, áttekinthetetlen volt; kézmosó van, de a csap és környéke nem hozzáférhető, a takarításra szolgáló eszközök nem azonosíthatók, a felületfertőtlenítés és a takarítás folyamata nem nyomon követhető – tették hozzá... (magyarnemzet.hu)

2020.04.28.2649 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 516 gyógyult, 291 elhunyt.
Egyenletesen nő a fertőzöttek száma.


Kezdődnek az átvészeltségi kutatások. Fontos tudnunk, hogy milyen a lakosság átfertőzöttsége. Az orvosok és az ápolók egészségének megvédése továbbra is az egyik legfontosabb feladatunk.Szijjártó Péter helyzetjelentése a Parlamentből
a Kína-Magyarország légihíddal kapcsolatban.


Folyamatosak a szállítások a kínai nagyvárosokból. Köszönettel tartozunk a kínaiak mellett a kazakok és azeriaknak a technikai leszállás biztosításáért. Fontos, hogy napi szinten érkezzen utánpótlás egészségügyi védőfelszerelésből.

2020.04.27.2583 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 498 gyógyult, 280 elhunyt.


A házi karanténok száma 9829. 1286 szabálysértési szankciót foganatosítottak. 931 főt gyógyítanak korházakban. A pamutból készült maszkot használat után ki kell mosni. 60 fok felett elpusztul a vírus.

2020.04.26.


2500 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 485 gyógyult, 272 elhunyt.
Orbán Viktor miniszterelnök úr előzetes bejelentés nélkül ellenőrzést tartott


az ajkai Szent Imre kórházban. 86 intenzív ágyat alakítottak itt ki a szokásos 6 helyett. 927 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 56-an vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára.

Ledia Lazerri a WHO irodavezetője Magyarországon: Nagyon következetes a magyar kormány a járvány megelőzében. Magyarország élőben láthatjuk Velkovics Vilmossal. (Járvány Magyarországon 3. rész HÍR TV-ben)

2020.04.25.


2443-ra nőtt a koronavírusos betegek száma. 458 gyógyult, 262 elhunyt.
Május 3-ig változatlanul hatályban maradnak a koronavírus-világjárvány miatt elrendelt,


jelenlegi korlátozó szabályok, így az ország egész területére érvényes kijárási korlátozás is. A kijárási korlátozások helyett új szabályokat alkot a kormány és fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindítható lesz az élet – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök úr. (koronavirus.gov.hu)Ingyen elérhetővé teszik a tömeg-lélegeztetőrendszer dokumentációját
Százak életét mentheti meg a magyar találmány


2020.04.24.


2383-ra nőtt a koronavírusos betegek száma. 401 gyógyult, 250 elhunyt.
Müller Cecília országos tisztifőorvos: Biztató magyar kutatások folynak.


Magyarországon elsőként egy súlyos állapotú betegnél beadásra került egy vérplazma, amelyet már felgyógyult betegnél nyertek. Nagy valószínűséggel a koronavírusból felgyógyult vére már tartalmazza az ellenanyagokat. Ez több részletben történik. (koronavirus.gov.hu)

2020.04.23.


2284-re nőtt a koronavírusos betegek száma. 390 gyógyult, 239 elhunyt.
Napról napra nő a fertőzöttek száma!


Országszerte folyamatos az idősotthonok fertőtlenítése. Ahol még nincs fertőzött, ott megelőző jelleggel végeznek majd fertőtlenítést a szakemberek. A házilag készített pamut maszkokat érdemes hatvan, vagy magasabb hőfokon mosni. A Magyarországra érkező maszkok elsősorban az egészségügyi dolgozók védelmét szolgálják.

A társasházat nem kötelezik semmire, ha ott egy, vagy több lakónál kötelező házi karantént rendelnek el. A lakás bejáratára kerül a piros színű figyelemfelkeltő cédula, a társasház bejáratánál pedig egy sárga felirat jelzi, hogy abban a házban vannak fertőzöttek. A közös tereket - lépcsőház, korlát, lift - érdemes átfertőtleníteni. (koronavirus.gov.hu)

2020.04.22.


2168-ra nőtt a koronavírusos betegek száma. 295 gyógyult, 225 elhunyt
Megfelelő az a tesztelési mód, amit Magyarország követ


Az Egészségügyi Világszervezet magyarországi képviselője szerint megfelelő számú és megalapozott az a tesztelési mód, amit Magyarország követ – közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos.

2020.04.21.2098-ra nőtt a koronavírusos betegek száma. 287 gyógyult, 213 elhunyt.
Csak közösen tehetünk a járvány lassításáért!


A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára. Matematikai modellezésen alapuló becslés szerint május 3-ára "fut csúcsra a járvány". Ez azt jelenti, hogy a megbetegedések száma a továbbiakban nem növekszik, hanem "egyfajta plató keletkezik", "több napig ugyanannyi megbetegedésszámot, illetve pozitivitást regisztrálnak", de azt "nem tudjuk megmondani, hogy ez a várt plató meddig tart". Csak közösen tehetünk a járvány lassításáért! (koronavirus.gov.hu)

2020.04.20.1984-re nőtt a koronavírusos betegek száma. 267 gyógyult, 199 elhunyt.
Müller Cecília: Az országban 19 idősotthonban van jelen a koronavírus.


Legalább egy hétig nem volt orvos a fővárosi Pesti úti idősotthonban. Nyolc budapesti intézményben, valamint Tökölön, Sződligeten, Borsodnádasdon, Nagymágocson, Mezőszilason, Győrben, Töltéstaván, Csákánydoroszlón, Bodajkon, Dabason és Seregélyesen. Több intézményben csak egy-egy megbetegedést regisztráltak, azt is az ápolók körében.

A légkondicionálókon keresztül is terjed a vírus, de úgy látja, egy átlag háztartásban, illetve az autóban a szokásos karbantartás elvégzése mellett nem jelent különösebb kockázatot a használata.

Erre készül fel az egészségügyi rendszer technikailag. Folyamatos az egészségügyi dolgozók oktatása is online, illetve úgynevezett blended learning - vagyis az online és a hagyományos módszert ötvöző - képzés keretében. 2822 orvos, 8803 ápoló és 659 önkéntes kezdte el a képzést, 1668 orvos, csaknem 6 ezer ápoló és 350 önkéntes pedig már sikeres záróvizsgát tett. (MTI)

2020.04.19.Tedros... WHO? Egy kis földrajzóra ehhez a témához.


Az amerikai elnök durván nekiment a WHO-nak és megvonta a támogatást a szervezettől. A dolgok hátterében a WHO főigazgatója, dr Tedros. Ki is ő?

2020.04.19.1916-ra nőtt a koronavírusos betegek száma. 250 gyógyult, 189 elhunyt.
Fokozatosan emelkedik a járványgörbénk. Magyarország még a járvány felszálló ágában van.


Az idősotthonok folyamatosan készülnek a járvány elleni védekezésre. Azokra az egészségügyi intézményekre is kiemelten kell figyelni, ahol koronavírusos betegeket gyógyítanak. A közelgő érettségi kapcsán Müller Cecília elmondta, az érettségi helyszínére lehetőleg gyalog menjen a diák. A tömegközlekedési eszközökön utazva viseljen maszkot. Ha autóval megy - és többen utaznak - akkor is ajánlatos a maszk viselése. Megérkezéskor pedig minden esetben mossanak kezet, fertőtlenítsenek.Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. április 19.)


A kezdődő pollenszezonnal összefüggésben az országos tisztifőorvos azt javasolja, hogy aki allergiás, inkább maradjon otthon, így az allergén hatásokkal szemben jobban tud védekezni. A szokásos gyógyszereket, kezeléseket időben el kell kezdeni, így tartva egyensúlyban ezt a krónikus állapotot - tette hozzá. Azt tanácsolta, ebben az időszakban az allergiások mossanak gyakrabban hajat és ágyneműt, mert ezekben könnyebben és nagy nagyobb számban ragadnak meg a pollenszemcsék. (koronavirus.gov.hu)

2020.04.18.1834-re nőtt a koronavírusos betegek száma. 232 gyógyult, 172 elhunyt.


Katonáink 11 cégnél az alapvető élelmiszer biztonság fenntartásában vesznek részt. A vegyvédelmi zászlóalj befejezte a Pesti úti idősotthon mentesítését. Több mint 51 kórháznál katonai kórházparancsnok vannak. 104 vállalatnál ott vannak a honvédelmi irányító törzsek. (koronavirus.gov.hu)Szilágyi János felgyógyult a koronavírus fertőzésből Kiskunhalason.


Tirolban dolgozott a téli szezonban, és március 10 körül érezte, hogy beteg. Nagyon betegen jött haza, és azonnal karanténba került. Elmondja a videón, hogy soha még ilyen rosszul nem érezte magát. Nagyon fájt a feje. Nem kapott levegőt. Az izületei nagyon fájtak. /Halas Tv - Napi Mozaik - 2020.04.09./

2020.04.17.1763-ra nőtt a koronavírusos betegek száma. 207 gyógyult, 156 elhunyt.


A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára. Az önkormányzatok most hétvégén is dönthetnek a közterület-használatról. Fontos az orvosok és a hozzátartozók együttműködése a hazabocsátott betegek ügyében. (koronavirus.gov.hu)

2020.04.16.1652-re nőtt a koronavírusos betegek száma. 199 gyógyult, 142 elhunyt.


12 737 házi hatósági karanténban. 38 489 mintavétel. A legfertőzöttebb Fejér, Budapest, Pest megye. Információs vonalak: 0680277455; 0680277456; koronavirus@bm.gov.hu (koronavirus.gov.hu)A KORONAVÍRUSRÓL 2015-ből RAI 3 olasz TV műsorából


Lázban tartja Olaszországot a RAI olasz állami televízió egy 2015-ből előkerült tudományos, ismeretterjesztő riportja, ami arról szól, hogy kínai tudósok kísérleti céllal denevérek véréből mesterséges szuper-koronavírust állítottak elő laboratóriumi célra, amely az ember tüdejét támadja. Köszönet a videó lefordításáért a Pesti Srácok -nak.

2020.04.15.1579-re nőtt a koronavírusos betegek száma. 192 gyógyult, 134 elhunyt.


A Pesti úti idős otthonban a fertőzöttek száma 212 és az elhunytak száma 13 főre nőtt. Csak közösen tehetünk a járvány lassításáért! (koronavirus.gov.hu)

2020.04.15.

Ezzel a két szóval a világból is kiüldözhetjük az ellenzéket

Néhány napon belül két kórház főigazgatóját menesztette Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter, és a balliberális sajtó máris könyékig tunkol a témában: szokásos stílusukban osztják az észt és karaktergyilkolják a minisztert. Pedig csupán arról van szó, hogy ismét fogalmuk sincs arról, mi történik. Éspedig azért, mert nem értik, mit jelent, miért fontos ez a két egyszerű, magyar szó: kötelesség, felelősség.

Csernavölgyi Istvánt, a Fejér megyei kórház főigazgatóját azért váltották le a napokban, mert nem tájékoztatta az illetékes hatóságokat hat koronavírus-fertőzött haláláról. A kirúgott vezető maga is elismerte, hogy az elektronikus adatszolgáltatás csúszott, ám úgy vélte, ez adminisztrációs feladat, ami nem az ő hatásköre, felelőssége.

Cserháti Pétert, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatóját pedig azért menesztették, mert nem hajtotta végre a miniszteri utasítást: az általa vezetett intézményben nem szabadított föl ágyakat a koronavírusos betegeknek. Pedig a kiválóan felszerelt fővárosi, Budakeszi úti rehabilitációs központban több mint négyszáz olyan ágy van, amelyhez közvetlenül orvosi oxigén jut. (pestisracok.hu)

2020.04.14.

1512-ra nőtt a koronavírusos betegek száma. 122 gyógyult, 122 elhunyt.

Több mint 14 ezren vannak karanténban. A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Kérünk mindenkit, hogy tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat, amelyeket a kormány határozatlan időre meghosszabbított. A járműveken utazva tartsuk be az 1,5 m távolságot egymás között!Jézus Gyógyítása (COVID-19)


Lee a kórházban volt halálos állapotban a COVID-19 miatt. Rákötöttek az infúzióra, és mindennel próbálkoztak. Emlékszem azokra az éjszakákra, és kiáltottam Istenhez, hogy segítsen nekem. Azt is kértem Tőle, hogy természetfeletti erővel gyógyítson meg...

2020.04.13.Ne menjetek locsolni. Virtuális locsolás és igazi sonka otthon!
Kalapács és tánc esetét meséli el az orvos.


Ebben a videóban azt láthatjátok, hogy milyen stratégiákat lehet használni ahhoz, hogy a járvány ne nőjön nagyra, de a gazdaság se károsodjon sokat. A titok nyitja a korai hatékony döntések. Idősekre és a krónikus betegségekkel rendelkező személyekre kell odafigyelni elsősorban. Vállalható-e, hogy azért haljanak meg betegek, mert nincs elég eszköz, miközben a járványt nem lassítjuk?

Új Zélandon az emberek nem hagyhatják el a lakásukat, és ezt az emberek betartják. A rendőrség pedig ellenőrzi. Ők a kalapácsot teljes erővel használják. Magyarországon négyszer több a napi növekedés aránya. Új Zéland +29, Magyarországon +120. A teljes halálozás Magyarországon húszszorosa az Új Zélandinak, és az új halálesetek száma pedig négyszeres. A gyógyultak száma majdnem négyszer több ott.

2020.04.13.Szijjártó Péter: A vírus nincs tekintettel az ünnepeinkre,


ezért a Kína-Magyarország légihídnak húsvétkor is üzemelnie kell - a kórházak, a rendelők, valamint a rendőri és katonai egységek egészségügyi eszközökkel történő biztonságos ellátásáért. Kitért arra is, hogy a kínai vámszabályok tovább szigorodnak a minőségre vonatkozó előírások garantálásáért, mindezekhez alkalmazkodva történik az újabb szállítmányok előkészítése.

1458-ra nőtt a koronavírusos betegek száma. 120 gyógyult, 109 elhunyt. A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Kérünk mindenkit, hogy tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat, amelyeket a kormány határozatlan időre meghosszabbított. (koronavirus.gov.hu)

2020.04.11.1310-re nőtt a koronavírusos betegek száma. 115 gyógyult, 85 elhunyt.
Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19).


A Pesti úti idősek otthonában eddig összesen 198 igazolt koronavírus-fertőzött van. A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon.

Mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat, amelyeket a kormány határozatlan időre meghosszabbított. Különösen kérjük a budapestieket, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött. Ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért nyomatékosan kérjük az időseket, hogy maradjanak otthon, és a bevásárláshoz kérjék hozzátartozóik vagy az önkormányzat segítségét. Csak közösen tehetünk a járvány lassításáért! (koronavirus.gov.hu)

2020.04.10.1190-re nőtt a koronavírusos betegek száma. 112 gyógyult, 77 elhunyt.
Az operatív törzs sajtótájékoztatója


Már közel 30 000 laboratóriumi vizsgálatot végeztünk. Elsősorban az idősek veszélyeztetettek, és azok, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek. Fontos, hogy az idősek otthonára fókuszáljunk. Az ország teljes területére ellenőrzéseket rendeltem el.

2020.04.09.Orbán Viktor miniszterelnök kijárási korlátozással kapcsolatos bejelentése


2020.04.08.

Nem jól tudtuk? Kicsit foglalkozunk egy ostobasággal,
majd megnézünk egy sokkoló új elméletet, mely akár áttörést is hozhat...

Feltűnést kereső emberek, akik igazán komoly tudományos munkát nem végezve soha, vágynak egy kis hírnévre most.

2020.04.08.895-re nőtt a koronavírusos betegek száma. 94 gyógyult, 58 elhunyt.
Müller Cecília: Az idősotthonok nem fogadhatnak látogatót, és nem vehetnek fel újakat.


Fokozottan fogják ellenőrizni ezek betartását. 112-es számon lehet bejelenteni, ha valakinek szomszédja házibulit tart. Ez most különösen aktuális. A rémhírterjesztés büntetendő. Kijárási korlátozás miatt az elvált szülők egymással beszéljék meg a helyzetet.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. Különösen kérik a budapestieket, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött. Fokozottan figyeljünk idős hozzátartozóinkra!

Bármilyen szappan vagy mosószer hatékony ellenszere a vírusnak, mert a habja feloldja ezt a zsírréteget Fontos, hogy 20 másodpercig vagy tovább jó habosra dörzsöljük a kezünket. Utána a fehérje molekula magától feloldódik és eltűnik. (MTI)Az operatív törzs tájékoztatója a koronavírussal kapcsolatos fejleményekről
744-re nőtt a koronavírusos betegek száma. 67 gyógyult, 38 elhunyt.


A fővárosban a kijárással kapcsolatos szabályokat sokan megszegik. Vasárnapra a szabályszegések száma duplájára emelkedett a szombatiéhoz képest. A járvány lassítása érdekében a szabályok betartása közös ügyünk. Nem kell parkolási díjat fizetni, mely sok embernek segített. Fokozottan figyeljünk idős hozzátartozóinkra!

2020.04.05.BCG - Sokan vagyunk vele beoltva. De vajon megvéd?


2020.04.04.Közel húszezer tesztet végeztek már el. * Teljes cikk itt!
Az idősotthonokban a fenntartók felelőssége is
az elrendelt járványügyi intézkedések végrehajtása

678-ra nőtt a koronavírusos betegek száma. 58 gyógyult, 32 elhunyt.

A tavaszi jó időben is kerülni kell a csoportos szabadidős tevékenységeket. Lehetőleg mindenki egyedül mozogjon. Zárt közösségben még jobban kell figyelni egymásra, mert ott nehezebben kezelhető, ha bekerül a vírus. A tisztifőorvos jelentési kötelezettséget rendelt el az intézmények felé pozitív eset diagnosztizálása esetén. Felkészültek arra is, ha egy szülés előtt álló kismamáról kiderülne, hogy fertőzött.

Lakatos Tibor ezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője, elmondta: 6 repülőnyi orvostechnikai és védőfelszerelés érkezett, ezek számbavétele folyamatosan zajlik, de továbbra is folyik a kórházak védőeszközökkel való ellátása. A lefoglalt szálláshelyeket szükség esetén igénybe tudják venni, de nem a betegek kezelésére, hanem az orvosok, ápolók elszállásolására. (magyarnemzet.hu)

2020.04.02.Az operatív törzs tájékoztatója a koronavírussal kapcsolatos fejleményekről.
585 fertőzött, 42 gyógyult, 21 elhunyt.


Az autót is tisztítsuk meg azokon a helyeken, amiket rendszeresen megfogunk. A munkahelyen, a tömegközlekedési eszközökön is tartsuk be a 1,5 m távolságot! Mossunk alaposan kezet többször! Aki teheti kerékpárral járjon dolgozni, vagy bevásárolni.Dr. Herczeg Andrea: Vírusokról, lázról, gyógyszerekről, ajánlások a következő hetekre


2020.04.01.Hogyan védekezzünk a vírus ellen otthon és a munkahelyünkön?


525 fertőzött, 40 gyógyult, 20 halott. Tartsuk be a munkahelyünkön és utazás közben is a 1,5 m szociális távolságot! A munkahelyünkön is mossunk kezet! Ha hazaérkezünk, és még be is vásárolunk, akkor már az előszobában fertőtlenítsük le a tenyerünket. A ruházatunkat már ott tegyük le, és újra mossunk kezet! Cseréljünk ruházatot!...A személyes kontaktusok számát kell csökkenteni! Óvjuk szeretteinket!

2020.03.30.Egy várpalotai koronavírus-gyanús beteg írta le tapasztalatait.
Egy hatalmas főhajtás az egészségügyi dolgozóknak, azon belül is az ajkaiaknak.


"Az ajkai kórházba hoztak a héten koronavírus gyanúval. Röntgent készítettek, ami tüdőgyulladást állapított meg. Ma, szombaton megjött a teszt (koronavírus) eredménye, és negatív lett. Ha holnap a második teszt eredménye is negatív lesz, akkor a jövő héten hazamehetek. Az egészségügyi ellátás 200%-os. Mindenki nagyon lelkiismeretesen végzi a munkáját. A műszakjukban végig beöltözve vannak az orvosok és az ápolók, a takarítók szintén. Egy szobában csak egy beteg lehet. Az ajtó éjjel-nappal zárva van.

Ha be akarnak jönni – ételosztás vagy vizit miatt - kopognak. Nekem fel kell vennem a maszkot, és jeleznem, hogy bejöhetnek. Minden steril, mindent fertőtlenítenek, az ételt is. Minden külön zacskózva van, légmentesen. Az evoeszközök eldobhatóak és minden étkezéshez újat kapunk. Ami megmarad, az veszélyes jellel ellátott szemetesbe kerül. Kár, hogy ezt csak az látja, aki bekerül. Jó lenne, ha mindenki komolyan venné az intézkedéseket, és jobban tisztelnék az egészségügyben dolgozókat, nagyon nem könnyű nekik." (infopapa.hu)

2020.03.30.Az operatív törzs tájékoztatója a koronavírussal kapcsolatos fejleményekről


447 fő fertőzött, 34 gyógyult, 15 elhunyt. Ne fogdossuk össze a boltban az árukat! Lehetőleg csomagolt árut vegyünk. Az idősek az áru átvétele után is mossanak kezet. Az idős rokonunkhoz, ismerősünkhöz ne menjünk be! Csak közösen tehetünk a járvány lassításáért.Mi a különbség baktérium és vírus között? Vírus vagyok. Ismerd meg az ellenséget!
Hogyan tudunk védekezni a vírusok ellen? Maradjunk otthon!


2020.03.28.Tízezer üvegnyi Béres Cseppet ajánlott fel a Béres Gyógyszergyár Zrt.2020.03.27.Orbán Viktor: kijárási korlátozást vezetünk be Magyarország egész területére


A miniszterelnök úr szerint a magyarok fegyelmezetten a társadalmi érintkezések számát egytizedére csökkentették. Az élelmiszerboltokba és a patikákba a 65 év felettiek reggel 9 és 12 óra között mehetnek...

Továbbra is lehet a gyerekeket iskolába vinni kis csoportokban, az önkormányzatok is kijelöltek ilyen célra óvodákat. "Ki lehet menni a szabadba, de nem lehet csoportosulni." Szabálysértésnek minősül, ha valaki megsérti a szabályokat.

"Segítséget a kínaiktól és a Türk Tanácstól kaptunk eddig, de ettől még maradunk az EU tagjai. Vizsgálni kell, hogy hol voltak január-februárban az unió több száz fős járványügyi szakemberei."

Orbán Viktor interjúját azzal zárta, hogy a kórházak élére hétfőtől kórházparancsnokok kerülnek, akiknek elsődleges feladatuk az lesz, hogy betartassák a járványügyi előírásokat, valamint a személyi kérdések és a készletgazdálkodás menedzselése lesz a feladatuk. (pestisracok.hu)

2020.03.26.261-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.


Az eddigi 21 főről 28–ra nőtt a gyógyultak száma is. A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat. (koronavirus.gov.hu)

2020.03.25.226-ra nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, és elhunyt egy brit beteg


Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 226-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, továbbá elhunyt egy brit beteg. A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés.

Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be a szabályokat és az ajánlásokat.

A hazánkban beazonosított új koronavírus-fertőzöttek száma: 226 fő. Közülük 10 iráni, 2 brit, 1 kazah, 1 vietnámi és 212 magyar állampolgár. Csak közösen tehetünk a járvány lassításáért! (koronavirus.gov.hu)

2020.03.24.Öt hete él karanténban Milánóban egy magyar nő és a családja


2020.03.23.Íme a koronavírusnak drukkoló 52 ellenzéki, aki ma nemmel szavazott


Gyurcsány Ferenc DK, Jakab Péter Jobbik, Tordai Bence Párbeszéd, Kunhalmi Ágnes MSZP, Vadai Ágnes DK, Szabó Timea Párbeszéd, Hadházy Ákos független.

Továbbá: Ander Balázs Jobbik, Brenner Koloman Jobbik, Csányi Tamás Jobbik, Dudás Róbert Jobbik, Gyüre Csaba Jobbik, Kálló Gergely Jobbik, Lukács László György Jobbik, Magyar Zoltán Jobbik, Nunkovics Tibor Jobbik, Potocskáné Kőrösi Anita Jobbik, Rig Lajos Jobbi,k Steinmetz Ádám Jobbik, Stummer János Jobbik, Varga-Damm Andrea Jobbik

Bangóné Borbély Ildikó MSZP, Harangozó Tamás MSZP, Hiller István MSZP, Hiszékeny Dezső MSZP, Korózs Lajos MSZP, Mesterházy Attila MSZP, Molnár Gyula MSZP, Molnár Zsolt MSZP, Szakács László MSZP, Tóth Bertalan MSZP, Tóth Csaba MSZP, Varga László MSZP

Arató Gergely DK, Bősz Anett DK, Hajdu László DK, Oláh Lajos DK, Sebián-Petrovszki László DK, Varga Zoltán DK, Varju László DK

Csárdi Antal LMP, Hohn Krisztina LMP, Keresztes László Lóránt LMP, Ungár Péter LMP

Burány Sándor Párbeszéd, Kocsis-Cake Olivio Párbeszéd, Mellár Tamás Párbeszéd, Bana Tibor független, Bencsik János független, Szabó Szabolcs független, Székely Sándor független, Szél Bernadett független (pestisracok.hu)

2020.03.21.Az operatív törzs sajtótájékoztatója * Vigyázzunk egymásra!


130 fölé emelkedett a koronavírus fertőzöttek száma. Rövid időn belül számíthatunk arra, hogy ezek tömegessé váljanak. Az elmúlt 24 órában egy 53 éves beteg halt meg. Mindent meg kell tennünk, hogy a légúton terjedő vírus terjedését lelassítsuk. Magyarország minden részén detektáltak már beteget. A terjedést csökkenteni lehet. Otthon is lehet tornázni, vitamindúsan táplálkozni. Fiatalon is elkaphatják. Maradjunk otthon!

A magyar-szlovák határon 30 km-es körzetben a munkavállalók átmehetnek a szomszédos országba munkáltatói igazolás bemutatásával. Jelenleg 3771 polgár van házi karanténban. Munkatársak 15525 alkalommal hajtottak végre ellenőrzést. Sajnos vannak, akik a karantén szabályait megszegték 94 esetben, és ezzel veszélyeztették a környezetük testi épségét vagy akár életét is. 18 esetben helyszíni bírságot vagy figyelmeztetést alkalmaztak. 76 esetben szabálysértési feljelentést tettek.

2020.03.20.Egyetlen nap alatt 627 halálos áldozatot szedett Olaszországban a koronavírus


Jelentősen növekedett a Covid-19 halálos áldozatainak száma, egy nap leforgása alatt 627-en vesztették életüket a kórban. Csütörtökről péntekre 18%-os növekedés történt a halálos áldozatok számában, mely immáron 4032 főt takar. A legutóbbi rekord a szerdai volt, amikor is 475 halálos áldozatot számlált az olasz egészségügy a vírus következtében, mellyel immáron megelőzte a dél-európai állam Kínát is.

Már több mint 47 ezer regisztrált esete van a koronavírusnak Olaszországban. A megbetegedettek közül 3000-en kritikus állapotban vannak. Eközben Észak-Olaszország egészségügye soha nem látott terhelés alá van helyezve, a kórházak férőhelyeinek a száma lassan véglegesen betelik. (pestisracok.hu)

2020.03.18.Olaszországban nagyon komoly krízishelyzet van. Így fekszenek az intenzív osztályon.
Magyarok előzzük ezt meg! Maradjunk otthon!


Egy európai Wuhant látunk? Lezárások, karantén. Thaiföldön is kezdődik. Igaz, hogy vártak két hónapot, ami alatt az összes létező hiba megtörtént, melyet a járvány idején el lehet követni. Nálunk a Kormány nagyszerűen intézkedik!

2020.03.18.Orbán Viktor hitel-, adó- és járulékfizetési moratóriumot jelentett be


A veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt hetedik napon komoly döntésekről számolt be Orbán Viktor, akinek bejelentése szerint az idei év végéig a magánszemélyek és a vállalkozások is mentesülnek mindennemű hitelfizetési kötelezettség alól. A miniszterelnök többször is megszakította a szerda délutáni kormányülést, mert videókonferenciát tartott más országok vezetőivel a koronavírus-járvány kapcsán: a román és a bolgár miniszterelnökkel, valamint Ausztria kancellárjával is értekezett a kormányfő. A járványügyi és egészségügyi döntések után gazdasági döntések is születtek – mondta a kormányfő. A világjárvány nem csak az emberek egészségét – bár az a legfontosabb – , hanem a munkahelyeket is veszélyezteti.

Az első és legfontosabb döntések a következők:
A magánszemélyek és vállalkozások a mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztjük.
A rövid lejáratú vállalkozási hitelek június 30-ig meghosszabbításra kerülnek.
A holnaptól felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját, a THM-et, a jegybanki alapkamat plusz 5%-ban maximalizáljuk.
A turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport és kulturális szolgáltatások, valamint a személyszállítás szektoraiban a munkáltatók járulékfizetési kötelezettsége teljes egészében elengedésre kerül, a munkavállalók járuléka jelentősen csökken június 30-ig.

A KATA szerint adózó taxisok átalányadó fizetési kötelezettsége június 30-ig elengedésre kerül. Ezekben az ágazatokban a helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. A turizmusfejlesztési hozzájárulás is elengedésre kerül június 30-ig.
Döntéseket hoztunk a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről. A cél az, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

Igyekeztem a lehető legszabatosabban fogalmazni, mivel ezek bonyolult és nehéz kérdések. Az alaprendeletet, amit most elmondtam önöknek, a mai napon közzé fogjuk tenni, a részletszabályokat pedig holnap ismerhetik meg, a kormány pedig folytatja a munkát – zárta bejelentését Orbán Viktor miniszterelnök. (magyarnemzet.hu)

2020.03.17.Müller Cecília országos tisztifőorvos bejelentette,
sikeresen izolálták az NNK laborjában a koronavírust


A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Nemzeti Biztonsági Laboratóriumában sikeresen izolálták a koronavírust, Magyarországon először - jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hangsúlyozta: ezzel lehetőség nyílik a magyarországi vakcinafejlesztésre és új vírusellenes terápiák kipróbálására.

A kórokozót Kiss Zoltán virológus vezetésével sikerült izolálni. A vírust hazai és külföldi kutatók számára élő és nem élő változatban is rendelkezésre bocsátják. Az izoláció a vírus működésének jobb megismerésére is lehetőséget ad - mutatott rá. Felidézte: kutatóik nagy tapasztalatokkal rendelkeznek a jelenlegi vírus korábbi elődeiről is. Elkezdtek tesztelni egy vírusellenes szert is - mondta. (koronavirus.gov.hu)

2020.03.13.Beutazási tilalom lépett életbe Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából, Iránból és Izraelből
Köszönjük a szigorú intézkedéseket. Orbán Viktor miniszterelnök úr bejelentette:


Bezárnak az iskolák. Hétfőtől új oktatási rend lép életbe. Olyan tanítási módokat kell igénybe venni, amelyek nem igényelnek személyes találkozást. A diákok digitális eszközökkel folytathatják a tanulást. A diákjaink jó eséllyel az érettségire is fel tudnak készülni.

A Kormány 10 akciócsoportot hozott létre, többek között feláll egy kutatócsoport is. Megpróbálunk gyógyszert, vakcinát fejleszteni. Több ezer mintavételhez elegendő laborkapacitásunk van. A WHO protokoll alapján jelölik ki a vizsgálandó körét.

Kesztyűből 22 millió, maszkból 1,5 millió áll rendelkezésre és érkezik mintegy 1 millió műtéti maszk. Lélegeztetőgépből és altatógépből 2-2 ezer darab van jelenleg az országban, amely több tízezer megbetegedés esetén is elegendő ellátást nyújt, de újabb gépek beszerzéséről is intézkedett a Kormány. Az igazgatóknak viszont be kell menniük. A tanároknak is folytatni kell az oktatást, de digitális eszközökkel - ismertette.

Az érettségire is fel tudnak készülni a diákok - mondta Orbán Viktor, hozzátéve: jó eséllyel a szokott rendben meg tudják tartani az érettségi vizsgákat. A miniszterelnök azt mondta, ha kell - ahol szükséges - kiscsoportos gyermekmegőrzést is tudnak biztosítani. Ugyanakkor hozzátette: jobb lenne, ha a gyermekek otthon maradnának. Orbán Viktor azt kérte, a gyermekekre ne a nagyszülők vigyázzanak.

Felhívta a figyelmet, hogy a fiatalokat nem veszélyezteti a koronavírus-járvány. Szüleik, nagyszüleik viszont komoly bajba, akár életveszélyes állapotba is kerülhetnek. "Vigyázzunk szüleinkre, vigyázzunk nagyszüleinkre, vigyázzunk egymásra" - fogalmazott a kormányfő. (koronavirus.gov.hu)Figyeljünk idős szeretteinkre! Hasznos tudnivalók itt!


2020.03.11.Lehetőleg maradjunk otthon. Tegyünk meg mindent a járvány gyors terjedése ellen!Köszönjük az orvosok, ápolók emberfeletti munkáját. Ebben a helyzetben legfontosabb az életek megmentése. Egy olasz orvos elmondta, hogy a jól felszerelt olasz Lombardiában is mennyi nehézséggel kellett megküzdeniük az intenzív osztályon. Fogadjunk szót a Kormánynak!

2020.03.11.Veszélyhelyzetet rendelt el a Kormány Magyarország egész területére


Azok a döntések, amiket a Kormány ma meghozott, bizonyos tekintetben példátlanok a rendszerváltás óta eltelt harminc év történetében. A koronavírussal összefüggő legfontosabb döntések:
a Kormány rendkívüli jogrendet hirdetett, bevezetik a vészhelyzetet

beutazási tilalom lép életbe Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból;
a magyarok természetesen hazajöhetnek ezekből az országokból, nekik karanténba kell vonulniuk;
visszaállítják a határellenőrzést a szlovén és az osztrák határon, szerda éjféltől leállítják a repülő-, busz- és a vonatjáratokat;

azok, akik megszegik a karantént, vagy álhíreket terjesztenek komoly bírságra számíthatnak;
felfüggesztik az oktatást az egyetemeken, az intézmények átállnak a távoktatásra;
a Kormány felfüggeszti a külföldi diák-utaztatási programokat;

100 főnél nagyobb beltéri, 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket a Kormány betiltja; ez a munkahelyekre és a bevásárlóközpontokra nem vonatkozik;
a 100 főnél népesebb sportesemények zártkapusak lesznek;

több mint hatvanezer speciális maszk van, ezeket olyan intézményekbe viszik, ahol vannak koronavírussal-fertőzött betegek;
újabb laborokat is bevon a kormány, ha szükséges;
egészségügyi szakemberek szerint a betegség gyerekeknél nem jellemző, így nem indokolt az iskolák bezárása.

Az intézkedések visszavonásig érvényesek.

Vigyázat, már álhírek is terjednek: minden alapot nélkülöző kacsa, hogy Budapestet, vagy a nagyvárosokat lezárná a Kormány

A Kormány célja, hogy mindent megtegyen a megelőzés érdekében. Az emberélet az első! Hiteles és naprakész információk: www.koronavirus.gov.hu

2020.03.04.Elindult az új koronavírus járványról tájékoztató kormányzati honlap és Facebook oldal


2020. március 4-én elérhetővé vált a koronavirus.gov.hu weboldal, valamint ehhez kapcsolódóan egy dedikált Facebook oldal is, amelyek célja, hogy az állampolgárok hiteles információkhoz férhessenek hozzá. Az oldalak, többek között, tájékoztatást nyújtanak arról, hogy mi a teendő megbetegedés esetén (lásd: GYIK – Gyakran Ismételt Kérdések szekció), emellett értesülhetünk az aktuális hatósági intézkedésekről, nyomon követhetjük a járvány terjedését, hasznos információkat érhetünk el a vírus által okozott megbetegedésről, illetve a legközelebbi egészségügyi intézmények elérhetőségeiről. (koronavirus.gov.hu)Az alma jótékony hatása
Minden nap egy alma, az orvost távol tartja.


2020.02.29.Erdélybe is eljutott a koronavírus
Gyakori és alapos kézmosás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése...


Újabb két személynél igazolták a koronavírus-fertőzést – jelentett be pénteken Nelu Tătaru, a bukaresti egészségügyi minisztérium államtitkára. Tătaru szerint a laboreredmények egy 45 éves máramarosi férfi és egy 28 éves temesvári nő szervezetében mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A nőt egy temesvári, a férfit pedig egy kolozsvári központba utalták be.

Az államtitkár elmondta, egyikőjük sem került kontaktusba az országban elsőként megfertőződött Gorj megyei férfival, mindketten nemrég tértek haza Olaszországból. Sem a nő, sem a férfi nem Itália koronavírus-fertőzés miatt karanténba helyezett tartományában, Lombardiában és Venetóban járt, hanem Olaszország más részén. (bocskairadio.org)

2020.02.27.Menczer Tamás sajtótájékoztatója a koronavírussal kapcsolatos információkról
Gyakori és alapos kézmosás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése...


A fuvarozókkal is felvették a kapcsolatot. Kérik a külföldre menőket, hogy tájékozódjanak előtte az ottani vírushelyzetről. Itt lehet regisztrálni és tájékozódni utazás előtt.

Lehetőség szerint jelentkezzen be a célországban működő magyar külképviseletnél is, érdeklődjön az adott államra vonatkozó utazási tanácsaikról.
Ingyenes hívószámok Magyarországon, ha bajban vannak: 06/80/277 455; 06/80/277 456.

A vírus emberről emberre is terjed, ismert gyógymódja jelenleg nincs, ez idő szerint csak a tünetek kezelését tudják megoldani. A megbetegedés kellő körültekintéssel kerülhető el, az ellene való védekezés a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges. (gyakori és alapos kézmosás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése, nyers vagy ismeretlen eredetű hús – és tejtermékek fogyasztásának mellőzése). (konzuliszolgalat.kormany.hu)

2020.02.27.Egész Európa felkészült az esetleges járványra
Politikai fegyverként is veszélyes lehet a koronavírus


Világszerte, így kontinensünkön is a koronavírus terjedése a fő téma ezekben a napokban. Olaszországban a fertőzés következtében tizenketten haltak meg, és elérte a négyszázat a fertőzöttek száma az olasz polgári védelmi hatóság vezetője, Angelo Borrelli szerda esti adatai szerint. Horvátországban újabb fertőzöttet találtak, időközben az első beteg fivére is elkapta a kórt, és megjelent a betegség Észak-Macedóniában is. A határok lezárását továbbra sem javasolja az Európai Bizottság, de a koronavírus miatt még inkább hajlandó lenne szemet hunyni az olasz gazdaság hiányosságai felett... (magyarnemzet.hu)

2020.02.25.Az olasz helyzet, és mitévők legyünk?
Az iskolák ne szervezzenek ide osztálykirándulást!
Nincs gyógyszer, csak az immunrendszered védhet
Hogyan védekezik a szervezetünk?


2020.02.01.Drábik János: 5G és koronavírus ÖSSZEFÜGG! Központja és első tesztvárosa Wuhan


2019.08.05.

Már az 5G első genfi sérültjeiről számol be a svájci lap
"Mint egy mikrohullámú sütőben!"


Egy Genf központjában lévő épület ötödik emeletén egy lakásban gyűltek össze az ugyanazon a környéken élő lakók. Ami közös bennük, az az álmatlanság, a fülzúgás és a fejfájás, és egy sor megválaszolatlan kérdés. Az 5G technológiáért folyik a háború, de a káros hatásokról senki nem beszél!

A legfiatalabb, a 29 éves Johan Perruchoud 11 éve él ott, és nem az a típus, aki az invazív technológiával kapcsolatban bármiféle gyűlöletet terjesztene. Ő egy egészséges, aktív és pozitív fiatalember, aki mindössze négy év után tért vissza New Yorkból, és videókat illetve filmeket készít a médiának vagy magánszemélyeknek, és gyakran a szobájában dolgozik a számítógépével.

Neki és a szomszédjának az egész dolog áprilisban kezdődött. "Soha nem volt problémám a Wi-Fi-vel vagy ilyesmivel, és soha nem volt problémám az alvással, és aztán hirtelen nehezen tudtam elaludni. Különösen otthon éreztem - hogyan is mondjam... mintha egy mikrohullámú sütőben lennék. Nem éreztem magam jól a házban, mintha szellemek vettek volna körül." (Forrás: Illustre.ch / EMFacts.com)

2020.01.30.Vendégünk Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő
Sok álhír jelenik meg a koronavírussal kapcsolatban


Összehívta az egészségügyi világszervezet vészhelyzeti bizottságának ülését a WHO főigazgatója a tüdőgyulladást kiváltó, eddig kínai adatok szerint 132 ember halálát okozó korona vírus miatt. A szakember azt közölte, hogy a több mint 6000 megbetegedés többségét Kínában észlelték, és mindössze az esetek egy százalékát, 68 fertőzést jelentettek 15 másik országból. (hirado.hu)

2020.01.23.Mérföldkőhöz ért az orvostudomány a Parkinson-kór kezelésében - Teljes cikk itt!


Szegeden végezték el tegnap a legmodernebb agyi pacemaker beültetését az idegsebészeti klinika hibrid műtőkomplexumában. Az eddig beültethető agyi pacemakerekhez képest az alig két hete elérhető eszköz nemcsak az agy elektromos stimulálására, hanem az agyi aktivitás mérésére és rögzítésére is alkalmas – tudtuk meg Klivényi Pétertől, a neurológiai klinika igazgatójától.

A tegnap Szegeden megoperált idős férfi olyan Parkinson-kóros beteg, akinél a gyógyszeres terápiával már nem tudtak érdemi javulást elérni az állapotában, ezért javasolták neki az operációt...

Az agyi pacemaker-beültetést, a mélyagyi stimulációt Valálik István alkalmazta először hazánkban 1998-ban. A jelenleg a Szent János-kórházban dolgozó idegsebész az elmúlt 20 évben több mint négyszáz ilyen beavatkozást végzett. Mint lapunknak elmondta: az agyi pacemaker-beültetés többféle mozgászavar kezelését is forradalmasította... (magyarnemzet.hu)Egy onkológus doktornő mindennapjai: Dr. Hódi Veronika
"Ne félj, csak higgy!" (Mk 5:36b)


Hogyan telnek egy onkológus doktornő mindennapjai, aki a hívatása mellett igyekszik feleség és három kamasz édesanyja lenni? Hogyan történt, hogy az orvosi pályán pont azt a területet választotta, ahol talán a legtöbb fájdalommal, veszteséggel szemebesül naponként? Honnan van az erő folyton újra kezdeni, gyógyítani, kezelni, ha kell vigasztalni, bátorítani? Mit segít a hit, amelyet ott őriz a szívében, és amely hitet naponként képviseli betegei és munkatársai között? Ezekről és sok minden másról beszélgetünk a Szombathelyen élő Dr. Hódi Veronika onkológus szakorvossal! Fogadják szeretettel mai adásunkat! (Beke László)


Mátrainé F. Irma írásai
Gazdag István tanításai Zimányi József prédikációi

Szerkesztette: Makai Rozália      http://www.vargamakai.com

Vissza az oldal elejére!
Vissza a menüre!