HITELES TÖRTÉNETEK
Varga István & Makai Rozália weblapjánSzeretném magammal vinni a hotelbe a kutyámat


Akinek van kutyája, az tudja, hogy minden nyaralás vagy utazás nagyobb élmény, ha a kedvencünk is velünk tarthat. Ez a férfi sem szerette volna otthon hagyni hű társát, ezért rövid levelet írt a hotel tulajdonosának, ahol megszállni készült. (Fanny)

"Szeretném magammal vinni a hotelbe a kutyámat. Ő egy nagyon jól képzett eb, nem fog semmilyen gondot okozni. Szabadna?"

A tulajdonos reakciója egészen meglepő volt! A tulajdonos humoros válasza meglepte a levél íróját, de minden szavával egyet tudunk érteni:

"Néhány éve már a tulajdonomban van a szálloda, de ez alatt az idő alatt, még egyetlen kutya sem lopott tőlem törölközőt, ágyneműt vagy festményt. Még soha nem kellett rendőrt hívnom egy kutyára, mert berúgott volna és balhézott volna az éjszaka közepén. És még egyetlen eb sem felejtette el kifizetni a számláját. A kutyádat szívesen látom a szállodámban, és ha kezeskedik érted, akkor téged is..." (xoxo.reblog.hu)BARÁTSÁGOS VÖRÖSBEGY
CICABESZÉD VIDEÓ kicsiknek és nagyoknak!
Cica ás a delfin barátsága látható
19 érdekes tény, amit nem tudtál az állatokról
Mi mindenre jó a levendula? Távol tartja a molyokat


A szárított levendula remek molyirtó, ráadásul a boltban kapható verziókkal ellentétben nem tartalmaz káros vegyi anyagokat. Töltsünk meg vele kis vászonzsákokat, és tegyünk belőle a szekrényekbe és fiókokba - még akkor is, ha nincs molyveszély, mert a ruháink nagyon kellemes illatúak lesznek tőle.

Az aromaterápiában a levendulát nyugtatásra, hangulatfokozásra használják, így egy hosszú nap után az otthonunkba sem árt egy kis levendulaillat - tegyünk néhány ágat egy vázába, vagy csináljunk belőle díszkoszorút, amit az ajtóra, vagy az asztalra tehetünk.

A levendula olajának antibakteriális hatása van, emiatt nagyon sok házi készítésű illetve organikus kézfertőtlenítőbe belekeverik - általában egy kis aloe vera gél kíséretében.

Tanulmányok szerint ha a fáradt földbe levendulát ültetünk, nagyon hasznos, mert felszívja a belőle a nehézfémeket és egyéb káros anyagokat, ráadásul úgy, hogy az nincs hatással a növényre, vagy a belőle kinyert olajra.

Ízesíti a limonádét: Zúzzunk össze egy kevés levendulát és cukrot egy mozsárban, és keverjük el vízzel és citrommal - isteni ízű és illatú, lilás-rózsaszínes italt kapunk így. A levendula vrág teája enyhe nyugtató, görcsoldó, puffadáscsökkentő hatású.

Segít elaludni: Kutatások igazolják, hogy a levendula illata lazító és nyugtató hatású, ezért ha tartunk belőle a hálóban egy keveset valamilyen formában, az segíthet könnyebben és gyorsabban elaludni. Jó ötlet lehet például egy levendulás potpourri az éjjeliszekrényen, vagy egy kis illatpárna, amit az alváshoz használt párnánk alá teszünk. (Forrás: prevention.com)Tulipánfa (magnólia) Szegeden * A tavasz ékessége!


    

    

Gólya kamera a Röszkei Sporthorgász és Természetvédő Egyesülettől
2021.03.03.

Megérkezett az első fekete gólya Gemencre

Az Afrikából érkezett fekete gólya a fészek elfoglalása után közel fél óráig rendezgette és takarította azt, majd feltehetőleg élelem után nézve elrepült. 2013 óta ebben a fészekben összesen 31 tojást raktak a madarak. A fészekből eddig 13 fióka repült ki...

A webkamerákat megfigyelő érdeklődők, szakemberek és tudósok csak szemlélői a költés sikerességének és sikertelenségének egyaránt, hiszen ezek az események hozzátartoznak a természet rendjéhez, melybe semmiképp nem célja beavatkozni a Gemenc Zrt.-nek - olvasható a közleményben.

A fekete gólyák tipikus fészkelő helyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Fő táplálékuk az apró hal, béka, rovar. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár má július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik.

Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át - írták. (hirtv.hu)

A madár megérkezését is rögzítette a kamera.Csodaszép  mandarinréce jelent meg az Eger-pataknál


A mandarinréce, olykor mandarinkacsa egy közepes méretű ázsiai díszmadár, amely a lúdalakúak rendjébe, ezen belül a récefélék családjába tartozik. A mandarinréce már jóval időszámításunk kezdete előtt igen ismert és nagyra becsült madár volt Ázsiában. A nyugatiak már megérkezésük után nem sokkal felfedezték a madár szépségét. Európába először 1745-ben telepítették be díszmadárként, de tenyészteni csak 1834-ben sikerült. A fajt könnyű gondozni és tenyészteni, emiatt sok tenyésztőnél és állatkertben is megtalálható. Valaha igen elterjedt volt Kelet-Ázsiában, de mára veszélyeztetett fajjá vált. Víz közeli lombos erdők lakója. A Kelet-Oroszországban és a Kínában élő populáció jóval ezer pár alatt van, habár Japánban megközelítőleg 5000 pár él; ez a szám az erdőirtás miatt csökken. Az utóbbi időkben a mesterséges telepítések révén Európában is elterjedt, itt körülbelül 7000 vadon élő párt tartanak nyilván. Világszerte elterjedt parkokban és dísztavak mentén, és sok helyen visszavadulva is megtalálható. A nagy-britanniai állomány ma már külön populációnak tekinthető, mivel hosszabb idő óta önállóan szaporodik. Nyugat-Európa többi részén, és Közép-Európában a szökevények eddig még nem voltak képesek a tartós túlélésre a vadonban. Heinroth német madarász Berlin környékén 1900 körül mandarinrécéket telepített ki. A kis populációt még 1920-ban is megemlítették. A második kísérletben Brandenburg környékén helyeztek ki mandarinrécéket 1975-ben, és egészen 1990-ig ez a népesség is képes volt fennmaradni. A tartós fennmaradás legfőbb akadálya a nyest és a többi menyétféle volt. A Berlini Állatkertből szökött egyedekből alakult populáció csaknem 500 tojót foglal magában.
  A récék egy másik forrása 1990 a Cottbusi Állatpark volt, aminek környékén 1998-ra 80-120 költőpár nevelt fiókát. Svájcban először 1958-ban szaporodott vadon, és 1980 óta állandó költőmadár, sőt, az 1990-es évek óta gyarapszik és terjeszkedik. Ausztriában például a bécsi parkokban vagy a vorarlbergi Rajna-deltában. Belgiumban az első költést 1987-ben figyelték meg. 2002-re az akkori nyolcvanról kilencvenötre nőtt számuk csak Flandriában. Hollandiában 1964 óta költ; a párok száma 2000-re 200 és 260 közé nőtt. (Forrás: Wikipédia)Szeged nevezetességei - 38 perces kitűnő videó magyarul
Búcsúzó elefántok!


Lawrence Anthony, aki 3 könyv szerzője, és egy legenda volt Dél-Afrikában, 2012. március 7-én meghalt. Nevéhez leginkább számtalan elefánt megmentése fűződött... Két nappal a halála után, a vadon élő elefántok 2 nagy csoportja jelent meg a házánál. Az állatok özönlöttek, hogy búcsút vegyenek az ő kedves ember barátjuktól...Összesen 31 elefánt tett meg több mint 12 mérföldet, hogy az ő házához megérkezzen. Az embereket, akik tanúi voltak mindennek, lenyűgözte a látvány. Nem csak a legmagasabb intelligenciaszínt és a tökéletes pillanat megérzése, ahogy ezek az állatok észlelték ami Lawrence-szel történt, hanem az is, amilyen szervezett módon érkeztek a hőn szeretett elefántjai. A lassú menet rendezett sorban, egymás mögé felsorakozott állatokkal jelent meg a hosszú gyaloglás után, már-már ünnepélyesen, a vadon élő cserjék közt megbúvó háza előtt. Lawrence feleségét, Francoise-t, mindez rendkívül megérintette, főleg, hogy az elefántokkal több mint 3 éve nem volt már kapcsolata a férjének. Mindenki számára hihetetlen volt a nagyon is egyértelmű, azaz, hogy az elefántok a nyilvánvaló mély tiszteletüket akarták leróni azelőtt az ember előtt, aki valamikor megmentette az életüket. A csendes tisztelgés 2 napon és 2 éjen át tartott, miközben semmit nem ettek és ittak ezek az állatok. Két nap után, hajnalban, ugyanazon az úton, ahogy érkeztek, megindultak haza... (magyarno.com)

Szeretet az elefántoknál is példamutató!
Adj, Uram nékem szeretet! dal
14 oroszlán támadott meg egy kis elefántot. Ő pedig ügyesen kivédte!
Megható a kis pingvin öröme
"Aki nem hisz Istenben, még nem nézett meg figyelmesen egy virágot."
/Baruch Spinoza/


Dicsőség és hála az Úré!Csak hálaadás után van ebéd még kutyáéknál is!


Az állatorvos szeretete

A lenti történet  egy kb. 15 éve történt esetet juttat az eszembe: Németországban egy vadász talált két árva kis vaddisznót, mert az anyukájukat lelőtték, és egyedül maradtak. Meg akarta menteni őket, ezért hazavitte, de a kis vaddisznók nem fogadtak el sem enni, sem innivalót, pedig a vadász mindent megtett értük, megágyazott nekik széna-szalmával az istállóban, meleget csinált, de csak azt látta, hogy ezek hamarosan elpusztulnak bánatukban – és ekkor meglepő dologra szánta rá magát, ami végül megmentette a két kis halálraszánt életet: ő maga befeküdt középre,  a két kisdisznó közé a szénába – és innentől beindultak az események. A kis csíkosak felfogták, hogy az anyukájukat helyettesíti újdonsült gazdájuk és ha lassan is, de elkezdtek megbarátkozni a helyzettel, enni, majd inni kezdtek. A történet úgy folytatódott, hogy a két kisdisznó annyira megszerette megmentőjét, hogy a kisváros nevezetességei lettek, mert a vadász nem tudott úgy elmenni otthonról, hogy a két disznó utána ne szaladt volna. (Zné)
"Rendhagyó módszert talált ki egy amerikai állatorvos, amikor egy betegen, lesoványodva talált kutya nem akart enni. Beült mellé a ketrecbe, azt gondolva, hátha a közös reggelizés segít majd legyőzni a kutya félelmeit." A megható felvételen látszik, hogy bár a kutya eleinte a sarokba húzódik, a mellette nyugodtan kávézó és müzlit kanalazó állatorvos eléri, hogy végül a kutya is megkóstolja a felkínált tápot. Alig telik el fél perc, és a páros máris nagy egyetértésben falatozik, és a félénk kutyus azt is megengedi, hogy a férfi időnként megsimogassa.
A videót mára már több mint 6,8 millióan látták, és az internetezők le vannak nyűgözve Mathis ötletességétől és önzetlenségétől.(faktor.hu)2014-ben Nagy Göncöl című fotójával megnyerte a BBC Wildlife magazin és a londoni Természettudományi Múzeum világversenyének madarak kategóriáját Máté Bence természetfotós. Gratulálunk!Máté Bence: Ludak
Kukucs, a beszélő papagáj
Nipigonban, Ontarioban lakik egy cica,
akit a barátja minden reggel meglátogat.
Jegesmedve mama macikáival
Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért


Kolibrik etetése
/http://urbanlegends.about.com/Abigail Alfano asszony, aki a Louisiana államban található Pine városban él, naponta megfigyelte a kolibriket. Lakása a kolibrik repülési útvonalában van. A madarak vonulása idején mintegy 20 kolibri volt a kertjében. Az asszony egy kis vörös tálkában cukros vizet tett ki a kertjébe, és lám, mi történt! Az egyik reggel a cukros vízzel teli tálkát kivette az etetőből és a kezében tartotta. A kolibrik, mivel már megszokták, hogy az asszony az etetőnél áll, átszálltak az etetőtől az asszony kezére. Olyan könnyűeknek éreztem őket, mondja az asszony, mintha csak tollpihék lettek volna.

A feketepárduc és a bagoly játéka

Hajnal, Halász és a négy fióka (Nagyhalász, 2011.05.18.)A CICUS ELMUTOGATJA MIT SZERETNE!


Fuldokló kecskét ment a kismalacA madarak világában példamutató gondoskodást láthatunk a tojásból való kikeléstől kezdve.
A teremtett világ csodái


A finn erdő élővilága (nagyon érdekes!)

Finn erdőben barangolunk. Jobbra-balra mozgathatod a képeket. Nagyon újszerű! Minden csillagocskára külön klikkelhetsz. Kapcsold be a hangszórót is!!!

CIRBOLYAFENYŐ - KŐVÉ VÁLT FENYŐ
/Forrás: Illyés András www.origo.hu/Pierantonio Mognol képén egy dolomit szikladarabba belenőtt ötszáz éves cirbolyafenyő (Pinus cembra) látható: a sziklát és a fa kérgét a Xanthoria elegans nevű zuzmófaj borítja. A fotó az olasz Ampezzói Dolomitok Természeti Parkban készült; a háttérben a Croda Rossa nevű hegylánc nyugati fele látszik.
A cirbolyafenyők a viszonylag nagy magasságokat kedvelik, körülbelül 1400 métertől 2500 méterig találhatóak meg. A fenyőfaj gyakran négyszáz évig is elél, de akadnak olyan példányok is, amelyek 1200 évesek. Érdemes még megfigyelnünk a fa kékes színű árnyékát. Mivel a hóra vetülő árnyékok a rájuk eső fény színét verik vissza, a kék égbolt és a felhőtlen időjárás mellett egyáltalán nem meglepő ez az árnyalat.A bizonyítékok ott vannak a Teremtőre a természetben


2004-es december 26-i cunami után egy anyját elvesztett víziló rátalált egy 100 éves teknősre. Együtt úsztak ki a vízből, és azóta is a bébi vízipaci mindenhova követi pótmamiját, a teknősbékát. A vízilovak kb. 4 évig együtt tartózkodnak a mamájukkal. Így nagy trauma érhette, mikor elvesztette anyját. Pótmamijával jár együtt enni, inni és aludni is.
"Minden időben szeret, aki igaz barát, és testvérül születik a nyomorúság idejére." (Példabeszédek 17:17)
/Beküldte ZPE/

    


DICSŐSÉG ÉS HÁLA AZ ÚRÉ!
HÁLAADÁS ISTEN HŰSÉGES SZERETETÉÉRT

Makai Rozália: OLVASMÁNYOK FIATALOKNAK

HIT ÉS A VALLÁS Mi a hit?


Szívbemarkoló történet a kiscica kutyamamájáról


    

Fába szorult a lovacska Sirály és a cica

"Amíg valaki meg nem szeret egy állatot, addig lelkének egy része még szunnyadozik!"

Amit Darwin még nem tudhatottÉLETRAJZOK, OLVASMÁNYOK, ÖRÖMHÍR DALOK

Makai Rozália: DROG, ALKOHOL, NIKOTIN

VAN KIÚT! OLVASMÁNYOK FIATALOKNAKZimányi József prédikációi
Mátrainé F. Irma írásai Gazdag István tanításai

Szerkesztette: Makai Rozália      http://www.vargamakai.com

Ide írhatsz!

22000 szavas JAPÁN SZÓTÁRAK, NYELVKÖNYVEK MP3-as CD-vel

Vissza az oldal elejére!
Vissza a menüre!