HITELES TÖRTÉNETEK
Makai Rozália gyermek- és családvédő


2024.01.06.Napok óta tart az ítéletidő Észak és Nyugat Európában
Dániában rengeteg baleset történt a havazás miatt,
Norvégiában és Svédországban pedig sorra dőlnek meg hidegrekordok.


Nagy-Britanniában és Franciaországban pedig még mindig áradásokkal küzdenek. Az előrejelzések szerint jövő héten Magyarországra is megérkezik a hideg. Szerdán hajnalban helyenként mínusz 16 fok is lehet. Svédország egyik településén - 43,8 fokot mértek. Ilyen alacsony hőmérsékletet 25 éve nem mértek az országban. Norvégiában szintén megdőlt a hidegrekord - 43,5 fokkal. (M1 - Híradó)

2024.01.02.Japánban a földrengés miatt épületek dőltek össze.
5 ember meghalt a parti őrség gépén, amely Tokióban
ütközött a Japan Airlines utasszállító repülőgépével. Videó 13 percben!


A földrengés miatt épületek dőltek össze, tüzet gyújtott fel, és szökőárriadót váltott ki Kelet-Oroszországig. Eközben az AFP hírügynökség a japán közlekedési miniszter szavait idézi, hogy öt ember meghalt azon a parti őrség gépén, amely Tokióban ütközött a Japan Airlines utasszállító repülőgépével. Korlátozottan lehetett megközelíteni az eldugott Notto-félsziget északi részét.

Fumio Kishida miniszterelnök a keddi katasztrófa értekezlet után mondta, hogy egy megsemmisült út miatt elzárták a hozzáférést a terület illetékeseihez. A japán önvédelmi erők tagjai csatlakoztak a rendőrség és a tűzoltó csapatokhoz, hogy kimentsék az embereket az elpusztított területekről. Ishikawában 45 700 háztartás maradt áram nélkül. Az utórengések hónapokig eltarthatnak. /Nature Damage/

2024.01.01.Ítéletnap Japánban! 7,6-os földrengés Ishikawa prefektúrában.
Szökőárhullámok borulnak házakra Notoban.


Az Ishikawa prefektúra Suzu városának tisztviselői megerősítették, hogy több ház és villanyoszlop összedőlt a hétfő délutáni erős földrengést követően. A Tűz- és Katasztrófavédelmi Ügynökség szerint kilenc prefektúrában összesen több mint 97 ezer embert utasítottak evakuálásra. /Nature Damage/Derek Prince: Mindent megrázok 1. A nemzeteket


Vajon elkezdődött-e már minden dolognak az előre megmondott végső megrázatása?
Ha igen, tudnod kell, hogy hogyan tudsz mindezeken átmenni győztesen.

2023.12.29.Budapestnél már tetőzött a Duna


693 centiméteres vízállással tetőzött a Duna Budapestnél tegnap este. Azóta néhány centit már apadt, de a folyamat nagyon lassú. Az alsóbb szakaszokon azonban még árad a folyó. A Duna magas vízállása miatt a Petőfi Rádiónak el kellett hagyni az A38 Hajót, ezért a hét végéig az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisán készülnek a rádió műsorai. (M1 - Híradó)

2023.12.19.Súlyos földrengés volt Kínában, száznál is többen haltak meg


100-nál is többen meghaltak egy súlyos földrengésben Kínában. A 6,2 tizedes rengésben lakóépületek ezrei rongálódtak meg, sokakat még eltűntként tartanak számon, ötszáznál is többen pedig megsérültek. A kínai katasztrófaelhárítási minisztérium a második legmagasabb szintre emelte a földrengésjelző-rendszert. 3 ezernél is többen dolgoznak a mentésben. (M1 - Híradó)

2023.10.15.Tel-Aviv-ban az utcákat elöntötte a víz.
Heves esőzés áradásokat okozott.


Tel-Aviv fővárosában az utcákat elönti a víz. Heves esőzés érte az izraeli főváros egyes részeit, és áradásokat okozott. A heves esőzés néhány órán át folytatódott, de a csapadék elég volt ahhoz, hogy a lefolyó ne végezze el a feladatát. Tel-Avivban autók rekedtek az elárasztott utcákon. Több központi utcát lezártak az elöntött utak miatt. Az előrejelzések szerint még néhány napig marad a változóan csapadékos idő. /Mercy of Nature/2023.10.15.Extrém időjárás, Izrael tehetetlen volt,
áradások és tornádók sújtották Tel-Avivot!


A videók autókat mutatnak az elárasztott utcák felszínén. A helyzet miatt el kellett halasztani az izraeli szárazföldi hadműveletet a gázai övezetben. Az áradáson kívül vízköpő jelenségről is érkezett jelentés. Ezt a természeti jelenséget a tel-avivi jaffai kikötő előtt rögzítették a kamerák. /Disasters79/

2023.09.16.A templomokat teljesen elöntötte a víz!
A folyó túlcsordult a partján Indiában.


A Shipra folyó Madhya Pradesh Ujjain kerületében kiöntött a kerületben lezúduló heves esőzések miatt, és a folyó partján lévő templomok víz alá kerültek. Több mint 5 hüvelyk csapadékot regisztráltak a városban péntek délután 5 óra és szombat reggel 8 óra között. A lakosok vízének fő forrása, a Gambhir-tározó sugárirányú kapuinak nagy részét ki kellett nyitni, mivel az Indore kerületből erősen beáramlik a víz. /Destructive Weather/

2023.09.14.Németország gyászol! Jégesővel kísért vihar után
fehér téli tájjá változott Worms városa.


Jégesővel kísért vihar után fehér téli tájjá változott Worms városa. Rajna vidékén egy ember meghalt. Egy embert villám csapott a robogóján. Betörtek az ablakok, és a víz bejutott a városháza pincéjébe. Súlyos károk keletkeztek. 25 utcát kellett ideiglenesen lezárni a kidőlt fák és törmelékek miatt. Az extrém vihar lecsapott egy klinikára, és a műtő feletti ablak összetört. /The Nature/

2023.09.12.A Kilauea vulkán kitörése zajlik az USÁ-ban, a Hawaii szigeteken.


A kitörés előtt magas szeizmikus aktivitás volt. Az USGS bejelentette a repülési veszélykód piros kódját, melyet akkor adnak meg, ha jelentős hamukibocsátással járó kitörést jósolnak a légkörbe. Kilauea vulkán a Föld egyik legaktívabb vulkánja, 1247 m magas. Az időjárás és a természeti események áttekintése szerte a világon. Mi történik ebben a világban? A legfrissebb hírek az időjárási eseményekről és katasztrófákról. /When Teh Eart is Angry/

2023.08.24.Zarándokok esnek el! Vihar tombol a szaúd-arábiai Mekkában.


Este zord idő sújtotta Mekkát. Az erős szél szinte mindent elfújt, ami az útjába került. Vörös riasztást adtak ki a tartományban és a Királyság egyes részein. A zarándokok és a lakók igyekeztek menedéket találni. A heves esőzés áradásokat okozott a városban. Az utcákon embereket láttak fedezékért futni. A videókon látható, hogyan küzdöttek a zarándokok az erős széllel. (Mercy of Nature)

2023.08.28.China is under water! Street become river in Hubei.
Kína víz alatt van! Az utca folyóvá válik Hubeiben.


Yichangban, Hubei tartomány városában 2023. augusztus 27-én jelentős esőzések voltak. Az esőzéseket erős szél kísérte, ami kihívást jelentett a lakosok számára. Wufeng tapasztalja a legsúlyosabb hatást. A tűzoltók gumicsónakokat használtak. A legmagasabb csapadékmennyiség 315,3 mm, Yidu városában történt. (Modern Observer)

2023.08.27.Dió nagyságú jég esett Bajorországban


Hatalmas vihar csapott le Bajoroszágra. Augsburg környékén pusztított leginkább az ítéletidő, a diónyi jégdarabok autók szélvédőit törték be és kilyuggatták a redőnyöket. A lehullott jég kerteket, utcákat fedett be, olyan volt, mintha tél lenne. (M1 - Híradó)

2023.08.27.Super Storm robbanás Mallorcán!


Az erős szél épületeket, autókat és hajókat tönkretesz Palmában A Palma kikötőjében kikötött sétahajó a vasárnap Mallorcát sújtó vihar okozta erős szél miatt megszakította a kikötését, és a dokk másik végébe vándorolt, amíg összeütközött egy olajszállító tartályhajóval. is dokkolt, anélkül is sérüléseket okoztak. (Nature Judge)"Aki nem hisz Istenben, még nem nézett meg figyelmesen egy virágot."
/Baruch Spinoza/
2023.08.18.Egy pusztító tájfun végső csapást mért Japánra: házak, hidak, utak tönkrementek


A tájfun 4 hidat rombolt le, a keletkezett földcsuszamlások pedig minden utat elzártak. A tájfun átszelte az Oszakai-öblöt, és a Hjogo prefektúra Akashi területére ért. Továbbá a tájfun az ország északi részét is elérte, a Japán-tenger partja mentén. Földcsuszamlásokat és súlyos áradásokat hagyott maga után. Az autópályákat kimosták. A hatóságok több mint 240 000 lakost menekítettek ki. Több mint 150 000 házat áramtalanítottak. A Lan az oroszországi Szahalin sziget felé tart. (When the Earth is Angry)

2023.08.11.Újabb tájfun csaphat le Japánra


Özönvíz önthet el több nagyvárost a tomboló szélvihar közepette. Az elmúlt napokban érte el Japán déli részét, valamint Dél-Koreát a már valamelyest erejét vesztett Khanun tájfun. Az érintett két országba trópusi viharként érkezett, miközben a Csendes-óceánon a jelenleg 3-as (korábban 4-es) kategóriájú Dora névre keresztelt hurrikán tombol a nyílt víz fölött.

Viszont Japán felé újabb trópusi vihar közeledik délkelet felől. A nyílt óceán felett 200 km/h-t meghaladó széllökéseket produkáló Lan tájfun várhatóan a hétfői nap folyamán érheti el a felkelő nap országát, elsősorban Honsú és Sikoku szigetén tombolhat több prefektúrát is érintve. A tájfun több nagyvárosra is lecsaphat, többek között Kobéra, Kiotóra és Oszakára is, majd észak felé haladhat tovább. (idokep.hu)

2023.08.07.Az ég irgalom nélkül bombázza Olaszországot! Super hailstorm buries Udine, Venice!


A szuper jégeső vihar eltemeti Udinét, Velencét. A Venetót és Friuli Venezia Giuliát sújtó hatalmas vihar pusztító jégviharokat okozott, különösen Udine tartományban. Az utcák folyókká és jégesőtől kifehéredett udvarokká változtak. Ezek a képek ebben az órában keringenek a közösségi médiában, és Tricesimóból, Udine tartományból származnak, amelyet a rossz időjárás erős hulláma sújtott. (Nature Judge)

2023.08.05.Ismét lecsapott a vihar itthon


Országszerte komoly gondokat okozott éjszaka a vihar. Több ezer bejelentés érkezett a katasztrófa-védőkhöz. Elsősorban beázott pincékhez, garázsokhoz, aluljárókhoz riasztották a tűzoltókat, de sok esetben kidőlt fáknál és leszakadt vezetékeknél is be kellett avatkozniuk. A fővárosból és Pest megyéből csaknem kétezer bejelentés érkezett. A fővárosban több helyen még mindig tart a kárfelszámolás. (M1 - Híradó)

2023.07.27.Kína süllyed! Otthonok százait mosták el a rekordméretű árvizek Szecsuánban


A tartomány 60 megyéjéből 40 600 embert evakuáltak a heves esőzések és az áradások miatt Délnyugat-Kínában. A szokatlanul heves esőzések az elmúlt hetekben különböző területeket árasztottak el, áradásokat és sárcsuszamlásokat okozva, amelyek tönkretették az otthonokat, és károsították az infrastruktúrát. Kínában az eső és az áradások akkor jönnek, amikor a világ több más részén is hasonló katasztrofális felhőszakadások voltak, ami újabb félelmeket ébreszt az éghajlatváltozás ütemével kapcsolatban. Szecsuánt rendszeresen sújtották a heves esőzések okozta árvizek. (Vulnerability)

2023.07.23.Még mindig tart a viharkárok helyreállítása


Napról napra nagyobb a káruk a Baranya vármegyei Marócsán élőknek. A pénteki jégverés után múlt éjjel nagy mennyiségű eső zúdult a környékre. A megrongálódott házak másodjára is beáztak, van, ahol a mennyezet is beszakadt. Karitatív szervezetek próbálnak segítséget nyújtani a helyieknek. (M1 - Híradó)

2023.07.18.Európa szerte elviselhetetlen a hőség.


Egész Európa hőségtől szenved. Szardínia szigetén a napokban várhatóan megdől a kontinensrekord is. Szakértők szerint a mostani hőség egyértelműen a klímaváltozás jele, Európában ugyanis az átlagosnál 10 fokkal melegebb van. (M1 - Híradó)

2023.07.17.Hőhullám: pokollá izzik Dél-Európa a héten


Nem lesz ritka a 47-48 Celsius-fokos forróság sem több régióban. Rómában a hőség éjszaka sem enyhül. Aludni sem tud a pap, aki Kongóból jött. Szardínián és Szicilián akár 48 fok is lehet. Tanácsolják, hogy tartsák zárva az ajtókat, ablakokat, és igyanak rengeteg folyadékot. (euronews)

2023.07.13.Hatalmas vízfolyások sújtották ma a japán városokat!
Enormous streams of water hit Japanese cities today!


2023.07.12.Őrült áradások zajlanak az USA északkeleti részének több államában.


New York, Pennsylvania, Vermont, New Yersey és néhány más állam érintett. Mindez hirtelen történt, amikor egy erős vihar néhány órán belül lecsapta a havi csapadékot. A régió folyói kiszakadtak a partjaikból, és elárasztották a város utcáit és utait, több hidat megsemmisítve. New York, Boston, Philadelphia repülőterekről 1500 járat késett a rossz időjárás miatt. ("When the Earth is Angry")

2023.07.11.Tragédia Indiában! Az egész állam süllyed!
A legsúlyosabb árvizek Himachal Pradesh-t sújtották.


Az ország különböző részein továbbra is heves esőzések voltak, köztük Himachal Pradesh, Punjab és Haryana. A delhi tűzoltóság adatai szerint összesen 13 házomlást jelentettek a fővárosban. A delhi Yamuna hidat is lezárták a vasúti forgalom elől, mert a folyó átlépte a veszélyjelet. A tisztviselők szerint több mint 300 turista és helyi ember rekedt Chandertalban, valamint Lahaul és Spiti más helyein. A természeti veszélyek 2022-ben egyre gyakoribbá váltak. Nem tudjuk, mi vár ránk 2024-ben. Hogyan érinti Földünket a globális felmelegedés és a klímaváltozás. Nézze meg csatornánkon a természeti katasztrófákkal kapcsolatos legfrissebb híreket! (Vulnerability)

2023.06.23.Megérkezett a vihar Magyarországra!
Vihar esetén ne tartózkodjanak a vízben!


Késő délutántól fokozatosan érkezett meg nyugat felől a hidegfront. A meteorológiai szolgálat már napközben zivatarok és felhőszakadások miatt adott ki riasztást országszerte. A Katasztrófavédelem pedig arra kérte az embereket: vegyék komolyan a viharjelző rendszer jelzéseit, és vihar esetén ne tartózkodjanak például a vízben. Azt javasolják, hogy vihar idején az emberek inkább épületben keressenek menedéket, és akit szabadban ér a vihar, az ne álljon fa alá, mert villámcsapás érheti. (M1 - Híradó)

2023.06.23.Rekord viharok és árvizek tombolnak Németországban
Természeti katasztrófa! Városok tucatjai bénultak meg!


A heves viharok heves esőzéseket és pusztító szeleket hoztak Németország több államába. Németország egyes területeit zivatarok és hatalmas jégesők sújtották, ahogy a "Lambert" alacsony nyomású rendszer áthalad az országon. A rendőrség szóvivője szerint Hessenben is számos tetőt szakítottak le Waldeck am Edersee városában. Az állam északi részén parkoló autókra dőlt fákról, elöntött pincékről és jégeső károkat szenvedett épületekről érkeztek jelentések.

A Hessen állam középső tartományában található Kassel város közlekedési hatóságai azt mondták, hogy a vihar megzavarta a busz- és vasúti összeköttetést, és nem világos, hogy mikor indulnak újra a normál szolgáltatások. A nyugati Duisburg városában a tűzoltóság tájékoztatása szerint több embert mentettek ki az elárasztott utcákon elakadt autókból. Az északi Braunschweig városában üzleteket és utcákat öntött el a víz.

Időközben Kasselben teljesen leálltak a buszok és a vonatok. Ezt a délutáni intézkedést biztonsági okokból választották. Néhány heves eső és zivatar kora este elérte Észak-Rajna-Vesztfáliát. Időnként súlyos időjárási figyelmeztetések voltak érvényben. Duisburgban az éjszaka folyamán legalább 420 tűzoltó akció volt. Elárasztott pince volt, elöntött utcák és kidőlt fák - mondta a szóvivő. Néhány embert bezártak a járműveikbe, és ki kellett őket szabadítani. Duisburg városában több utca már nem volt járható az árvíz miatt. /Vulnerability/

2023.06.22.Magyarországon is hőségriadó, zivatar villámlásokkal.
A térképről kiderül, hogy merre derült az idő vagy hol villámlik éppen.


Magyarországon narancs figyelmeztetés van a hőségre! Félelmetes zivatarlánc nyelte el a Dunakanyart. Dió nagyságú jég potyogott Ausztriában. /idokep.hu/

2023.06.20.Pusztít a szélsőséges időjárás. 40 és 45 fok közötti hőmérséklet sújtotta Mexikót.
Észak-Amerikában tornádó söpört át. Bolíviában fagy és hó


Több mint 2 hétig 40 és 45 fok közötti hőmérséklet sújtotta Mexikót. Védekezésként több folyadékbevitel, a hőségtől függő könnyű ruházat, és napvédő használata. India északi részén már a 100 főt is meghaladta a hőhullám halálos áldozatainak száma. Az elmúlt napokban legalább 400 beteget vittek be a körzeti kórházba. Lázra, légszomjra és más egészségügyi komplikációkra panaszkodtak a hőguta miatt.

Anglia egyik legcsapadékosabb területén a tóvidéken a folyó csaknem teljesen kiszáradt, ami a katasztrófa szélére sodorta a folyó élővilágát. Brazíliában a heves esőzések okoztak földcsuszamlásokat. Bolíviában fagy és hó lepte be a bortermelő régiókat, és a szójában gazdag területek is fagykárt szenvedtek. Észak-Amerikában tornádó söpört át. Az időjárás a méheket sem kíméli. A jemeni méhészek óriási kihívásokkal néznek szemben az éghajlatváltozás és a tűzifának szánt túlzott fakivágások miatt. /HírTV/Élő fészek kamera Ságváron. A gólyacsalád életét figyelhetjük meg.
Szeretném magammal vinni a hotelbe a kutyámat


Akinek van kutyája, az tudja, hogy minden nyaralás vagy utazás nagyobb élmény, ha a kedvencünk is velünk tarthat. Ez a férfi sem szerette volna otthon hagyni hű társát, ezért rövid levelet írt a hotel tulajdonosának, ahol megszállni készült. (Fanny)

"Szeretném magammal vinni a hotelbe a kutyámat. Ő egy nagyon jól képzett eb, nem fog semmilyen gondot okozni. Szabadna?"

A tulajdonos reakciója egészen meglepő volt! A tulajdonos humoros válasza meglepte a levél íróját, de minden szavával egyet tudunk érteni:

"Néhány éve már a tulajdonomban van a szálloda, de ez alatt az idő alatt, még egyetlen kutya sem lopott tőlem törölközőt, ágyneműt vagy festményt. Még soha nem kellett rendőrt hívnom egy kutyára, mert berúgott volna és balhézott volna az éjszaka közepén. És még egyetlen eb sem felejtette el kifizetni a számláját. A kutyádat szívesen látom a szállodámban, és ha kezeskedik érted, akkor téged is..." (xoxo.reblog.hu)Földrengés Olaszországban, Messzinában, Japánban, Katrina 2005-ben
A messzinai megtorló ítélet, ami 1908-ban Dél-Olaszországot érte,
amikor kb. 200 000 ember vesztette életét,
14 oroszlán támadott meg egy kis elefántot. Ő pedig ügyesen kivédte!
Csodaszép  mandarinréce jelent meg az Eger-pataknál


A mandarinréce, olykor mandarinkacsa egy közepes méretű ázsiai díszmadár, amely a lúdalakúak rendjébe, ezen belül a récefélék családjába tartozik. A mandarinréce már jóval időszámításunk kezdete előtt igen ismert és nagyra becsült madár volt Ázsiában. A nyugatiak már megérkezésük után nem sokkal felfedezték a madár szépségét. Európába először 1745-ben telepítették be díszmadárként, de tenyészteni csak 1834-ben sikerült. A fajt könnyű gondozni és tenyészteni, emiatt sok tenyésztőnél és állatkertben is megtalálható. Valaha igen elterjedt volt Kelet-Ázsiában, de mára veszélyeztetett fajjá vált. Víz közeli lombos erdők lakója. A Kelet-Oroszországban és a Kínában élő populáció jóval ezer pár alatt van, habár Japánban megközelítőleg 5000 pár él; ez a szám az erdőirtás miatt csökken. Az utóbbi időkben a mesterséges telepítések révén Európában is elterjedt, itt körülbelül 7000 vadon élő párt tartanak nyilván. Világszerte elterjedt parkokban és dísztavak mentén, és sok helyen visszavadulva is megtalálható. A nagy-britanniai állomány ma már külön populációnak tekinthető, mivel hosszabb idő óta önállóan szaporodik. Nyugat-Európa többi részén, és Közép-Európában a szökevények eddig még nem voltak képesek a tartós túlélésre a vadonban. Heinroth német madarász Berlin környékén 1900 körül mandarinrécéket telepített ki. A kis populációt még 1920-ban is megemlítették. A második kísérletben Brandenburg környékén helyeztek ki mandarinrécéket 1975-ben, és egészen 1990-ig ez a népesség is képes volt fennmaradni. A tartós fennmaradás legfőbb akadálya a nyest és a többi menyétféle volt. A Berlini Állatkertből szökött egyedekből alakult populáció csaknem 500 tojót foglal magában.
  A récék egy másik forrása 1990 a Cottbusi Állatpark volt, aminek környékén 1998-ra 80-120 költőpár nevelt fiókát. Svájcban először 1958-ban szaporodott vadon, és 1980 óta állandó költőmadár, sőt, az 1990-es évek óta gyarapszik és terjeszkedik. Ausztriában például a bécsi parkokban vagy a vorarlbergi Rajna-deltában. Belgiumban az első költést 1987-ben figyelték meg. 2002-re az akkori nyolcvanról kilencvenötre nőtt számuk csak Flandriában. Hollandiában 1964 óta költ; a párok száma 2000-re 200 és 260 közé nőtt. (Forrás: Wikipédia)

2023.05.06.2 perce! Az időjárási káosz 11 kínai tartományban áldozatokat követel!
2 minutes ago! Weather chaos claims lives in 11 Chinese provinces!


Egy hatalmas árvíz Kína tartományaiban emberek életét követeli, és már helyet foglalt a történelemben! Az ügynökség szerint Kína 11 tartományában már 56 ember halt meg, és további 22 embert eltűntnek tekintenek. Ezen kívül Zhejiang, Anhui, Jiangxi, Hubei, Hunan, Guangdong, Chongqing, Sichuan, Guizhou, Yunnan és Guangxi Zhuang Autonóm Régió tartományokban összesen 27 000 ház pusztult el, további 37 000 pedig megrongálódtak az áradások és jégverés következtében.

A közvetlen gazdasági veszteségeket 25,27 milliárd jüanra (3,72 milliárd dollárra) becsülték. A kormány már 1,88 milliárd jüant különített el 20 tartománynak katasztrófaelhárításra. Az ügynökségek mintegy 3000 felszerelt rendőrtisztet is küldtek Hunan tartományba, hogy kezeljék a katasztrófát. Korábbi jelentések szerint a Jangce folyó egyik fő mellékfolyójában, a Xiangjiang folyóban található Changsha megfigyelőállomás vízszintje minden idők csúcsát, 39,51 métert ért el reggel, ami magasabb, mint a korábbi 39,18 méter, amelyet egy hatalmas áradás során mértek fel. 1998-ban.(Kínai hírek)

2023.04.11.Vulkánkitörések Oroszországban: a hamufelhő gondot okozhat a légi közlekedésben


A Kamcsatka-félszigeten kitört vulkánokból eddig két hamufelhőt lövellt ki 10 kilométeres magasságba. Szakértők szerint a következő hamufelhő akár 15 kilométer magasra érhet. 15-20 km magas hamufelhő jelent meg a Silevucs vulkán felett, az oroszországi Kamcsatkán. A vulkán több tíz kilométeres körzetében, beleértve az Uszt-Kamcsatka régióban található Kljucsi és Kozirevszk településeket is, hamufelhő borította be az eget. Az Uszt Kamcsatkai járás oktatási intézményeiben ma felfüggesztették a tanítást. Minden lakosnak azt tanácsolják, hogy ne hagyja el otthonát, hacsak nem szükséges - közölte Vlagyimir Szolodov kormányzó. (euronews)

2023.03.27.Rekordszárazság van Spanyolországban


Óriási gondot okoz a szárazság Spanyolországban. Napok óta nem tudják megfékezni az év első erdőtüzét. 1700 embert evakuáltak az erdőtüzek miatt. A gazdák pedig tanácstalanok, mert a mesterséges tározók is kiszáradtak, így nem tudják öntözni a termőterületeket. A hatóságok azt kérték tőlük: termeljenek kevesebbet, hogy így spóroljanak a vízzel. (M1 - Híradó)

2023.03.16.Villámáradások pusztítottak Törökországban


Törökországban legalább 14 ember meghalt és sokan eltűntek miután szerdán villámáradások pusztítottak. Volt olyan város, amire egy nap alatt az éves csapadékátlag harmada zúdult, miközben a néhány héttel ezelőtti földrengések miatt sokan szükséglakásokban élnek. (Híradó)

2023.02.21.Újabb földrengés Törökországban, 200 sérült, többen életüket vesztették.


A 6,4-es erősségű földmozgást Szíriában, Jordániában, Izraelben, Egyiptomban és Libanonban is érezték. A rengés központja a Hatay török tartományban található Defne város környékén volt, 2 kilométeres mélységben. (Pannon RTV)

2023.02.16.Humanitárius katasztrófa fenyeget a földrengés sújtotta Szíriában.


A szakértők szerint, ha nem gyorsítják fel a segélyek szállítását, akkor az éhezés, a kihűlés és a fertőző betegségek több áldozatot követelhetnek, mint a földrengés. Bár már több határátkelőt is megnyitottak a segélyszállító konvojok előtt, van olyan terület, ahová még 10 nappal a természeti katasztrófa után sem jutott el a segítség. Törökországban közben újabb túlélőt találtak. (M1 - Híradó)

2023.02.12.Hazaérkezett a Baptista Szeretetszolgálat küldöttsége,


amely 10 életet mentett meg Törökországban. 18-an voltak 8 kereső kutyával. (Híradó)2023.02.11.Törökországban már 22 ezer fölé emelkedett a halálos áldozatok száma


Törökországban közben már a felelősöket keresik! Egyre többen vetik fel, hogy szabályellenesen húzhatták fel azokat az épületeket, amelyek összeomlottak a katasztrófában. Összesen 6 ezer épület dőlt romba a régióban. A török hatóságok építési vállalkozókat is őrizetbe vettek, köztük egy ingatlanfejlesztőt is, aki éppen egy magángéppel próbált elmenekülni az országból. (M1 - Híradó)

2023.02.07.

Törökországban élő magyar: folyamatosak az utórengések,
és akadozik az áramszolgáltatás


A nagyerejű rengéseket a földmozgás fészkétől több mint 100 kilométerre is érezni lehetett. Az Adanában élő kétgyermekes magyar családanya, Kizilier Inez az M1-nek beszélt arról, hogy hogyan élte meg a természeti katasztrófát. (M1 - Híradó)

2023.01.19.Az áradások miatt több utat le kellett zárni


Egyre nagyobb a baj az országban a rengeteg csapadék miatt, több folyó kilépett a medréből. Árad a Sajó, a Tarna és az Ipoly is. Másod- és harmadfokú készültségek is érvényben vannak az északi és keleti országrészekben. Több utat lezártak a medrükből kilépett folyók miatt. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Katasztrófavédelem szakemberei készenlétben vannak. Van, ahol már homokzsákokkal kell védekezni. Árvízvédelmi készültség most már több mint 500 km-en van, ebből 220 km-en a legmagasabb, vagyis harmadfokú. A legrosszabb hír pedig, hogy a következő napokban további csapadék várható. (M1 - Híradó)

2023.01.05.JAPÁN TÖRTÉNELMI VESZÉLYBEN! SARKVIDÉKI ROBBANÁS JÖN!


A rossz időjárás megzavarhatja a tömegközlekedést és áramkimaradást okozhat. Kérjük a járművezetőket, hogy legyenek óvatosak a csúszós utakon. Erős széllökések, magas hullámok és lavinák esetén is óvatosságra intenek. Japán nagy területein lehullott heves havazás miatt 17-en meghaltak, több mint 90-en megsebesültek, és több száz otthon maradt áram nélkül - közölték a katasztrófavédelem illetékesei. A heves téli frontok a múlt hét óta heves havazást hoztak az északi régiókban, aminek következtében több száz jármű állt le az autópályákon, késlelteti a szállítást, és 11-en haltak meg.

A hó sújtotta régiók önkormányzati hatóságai arra szólították fel a lakosságot, hogy legyenek óvatosak a hóeltakarítás során, és ne egyedül dolgozzanak. A Katasztrófavédelmi Ügynökség tájékoztatása szerint egy 70 év körüli nőt holtan találtak egy vastag hókupac alatt, Nagai városában, a Yamagata prefektúrában, Tokiótól mintegy 300 kilométerre északra, ahol több mint 80 centiméternyi hó esett.

2022.12.24.Ítéletidő tombol az Egyesült Államokban Ez egy bombaciklon,
mert hirtelen 15 fokot is csökkenhet a hőmérséklet.


Sarkvidéki hideg tombol az Egyesült Államokban. Több tízmillió ember életét keseríti meg az ítéletidő. Egymás után dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok. A havazás óriási káoszt okozott a közlekedésben, sok a baleset és ezrek rekedtek a repülőtereken. (M1 - Híradó)

2022.09.23.Svájc középső részén, Uri kanton ideiglenesen lezárta az ország
szívén áthaladó A2-es autópálya egyes szakaszait,


amelyek északon Németországtól a déli olasz határig vezetnek. 12 óra alatt 45,8 mm csapadék hullott Bern fővárosában. A Zürich melletti Waldegg faluban azonban tíz perc alatt 31,1 mm esőt regisztráltak, ami majdnem megdöntötte a 41,1 mm-es rekordot. A viharok után a Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség 'negyedes szintű' árvízi figyelmeztetést adott ki.

2022.09.01.Elöntötte a víz a városokat a törökországi Bursában.
Autók és házak mosódnak a tengerbe!


A Bursában hirtelen megindult heves esőzés különösen a Mudanya és Gemlik tengerparti vidékein volt intenzív. Tóvá változtatta Mudanya városát. Sok házat és üzletet elöntött a víz, és sok autó megrongálódott a súlyos áradások miatt. A víz kiömlött az aknákból, és patakokká változtatta az utcákat. A turistaváros infrastruktúráját elöntötte az a tény, hogy az önkormányzat nem tett óvintézkedéseket. (Vulnerability)

2022.08.26.Messinában az emberek még soha nem láttak ennyi vizet!


Észak- és Nyugat-Európa egyes részein elhúzódó hőhullám záporokkal és zivatarokkal ért véget ezen a héten. Egyes részeken 50-65 mm csapadék hullott néhány óra alatt, emiatt a repülőtér több járatot törölt. Olaszországban, Franciaországban és Belgiumban is szélsőséges időjárási viszonyok uralkodtak. Az olasz régióban csütörtökön több ezer villámcsapást és 4-5 centiméteres jégesőt okoztak a zivatarok. A közelében széllökéseket is regisztráltak, amelyek miatt a vasutak szüneteltek.

Az erős vihar óránként 130 mérföldet meghaladó széllökéseket okozott, így 45 000 háztartás maradt áram nélkül. A heves esőzések a könyörtelen nyár száraz talajával együtt jelentős villámárvizeket okoztak ezekben a régiókban. A nagyvárosokban komoly fennakadások voltak a közlekedési infrastruktúrában, az utcákat elönti a víz, a metróállomásokat bezárják. /Big Bada Boom/

2022.08.25.Mi történt Isztambulban?


Heves esőzések sújtották Törökország több területét, a fővárost, Isztambult és Edirnét, azaz Odrint a legsúlyosabban. A 17 tartományra, köztük Isztambulra kiadott heves esőzések miatt augusztus 25-én eső várható a fővárosban. A Török Meteorológiai Szolgálat sárga-narancssárga figyelmeztető kódot adott ki súlyos áradások miatt. /Planet News/

2022.08.18.Hatalmas vihar csapott le csütörtökön Olaszországban.
Korzikán pedig elképesztő erejű, 224,6 km/h-s széllökést is regisztráltak.


Nem kímélte csütörtökön az időjárás az olaszországi Toszkánát, valamint Korzikát sem. A híres olasz tartományban olyan erős vihar csapott le, hogy Piombino városában megpörgette az óriáskereket, majd letépte kabinjait. A Repubblica.it tájékoztatása alapján itt a legerősebb széllökések elérték a 140 km/h-t. Ugyanakkor háztetőket tépett le a szélvihar, fákat csavart ki a szél, hatalmas károkat okozva a térségben. Helyenként felhőszakadás és jégeső is kísérte a viharok útját. Sajnos emberéleteket is követeltek a viharok. (idokep.hu)

2022.07.20.Sajón hirdessen a szlovák kormány rendkívüli állapotot!
Időrendben a Sajószennyezésről a videón!


A három szlovák közjogi méltóságból kettő látogatása kellett ahhoz, hogy a környezetvédelmi miniszter végre kénytelen legyen végezni a feladatát...Jan Budaj öt hónap vakság és félrebeszélés után végre valahára kezdeményezte, hogy a Sajón hirdessen a kormány rendkívüli állapotot. Ez a lépés helyes, ugyanakkor rég megkésett. A Sajó élővilágának pusztulása után az ivóvízkészlet szennyeződése is fenyeget. Az ivóvízből vett vízminta eredmények vészjóslóak.

A környezetvédelmi tárca tétlenségéről és kaotikus kommunikációjáról a köztársasági elnök, Zuzana Čaputová tud, s ma Henckóban mi is ismertettük vele mindazt, aminek szemtanúi, elszenvedői vagyunk, s ami ellen az öt hónap alatt folyamatosan megpróbáltunk tenni (egy köb Sajó vizet locsoltunk szét a környezetvédelmi minisztérium előtt, petíciót kezdeményeztünk, vízmintákat készítettünk, informáltuk a médiát és a közvéleményt, eltömítettük a bánya kifolyóját, ahonnan a szennyezett víz a Sajóba ömlik, stb.) A köztársasági elnök nyilatkozatában támogatta törekvésünket. Köszönjük a látogatást! /Őrs Orosz/

2022.07.07.Európa romokban hever! 300 km/h sebességű F4-es tornádó pusztította el Csehországot!


Öt ember eltűnt, miután heves tornádó és teniszlabda méretű jégeső sújtott több falut Dél-Morvaországban a délkelet-Csehországban - közölték tisztviselők. A Hodonin város helyi kórházában 83 sebesültet láttak el. 45-en kerültek kórházba a kórházba, közülük hat állapota súlyos - mondta a kórház igazgatója, Antonin Tesarik. Thomas Klaszek László polgármester szerint a leginkább érintett terület Lusice község, ahol 100-120 ház tönkrement vagy megrongálódott. Házakról és más épületekről tetők szakadtak le, ablakok törtek be, autók borultak fel, törmelékek szóródtak szét az utcákon. Körülbelül 100 tűzoltó, köztük további osztrák és szlovák dandárok segítettek a helyreállításban, valamint a város kutató-mentő csapatai - mondta Jan Hamachek belügyminiszter.

A cseh hadsereg mérnöki egységet küldött a térségbe, a védelmi minisztérium tájékoztatása szerint további egységeket küldenek oda. A Cseh Televízió meteorológusa szerint a tornádó szélsebessége elérheti az óránkénti 350 kilométert. Ez lesz a legerősebb vihar a közelmúltban a közép-európai országban, és az első tornádó 2018 óta. A közösségi médiában megosztott felvételeken összeomlott kertfalak, felhajtókon szétszórt téglák és a felhajtón szétszórt faágak láthatók. A rendőrség tájékoztatása szerint 19 óra 20 perc körül hívták őket a tetőkben, elektromos berendezésekben és járművekben keletkezett károk bejelentésére. A Fővárosi Rendőrség Twitter-fiókja azt írja: "Ez egy időjárással kapcsolatos incidens, amelynek során villámcsapás történt. "A tornádókon kívül láttunk villámcsapásról szóló jelentéseket, de ezt nem tudjuk megerősíteni. "Nincs információ az áldozatokról. A tisztek kapcsolatban állnak a helyi hatóságokkal, hogy támogatást biztosítsanak mindazoknak, akiket anyagi károk érintettek."Súlyos aszály sújtja az északi féltekét
BARÁTSÁGOS VÖRÖSBEGY
CICABESZÉD VIDEÓ kicsiknek és nagyoknak!
Cica és a delfin barátsága látható
19 érdekes tény, amit nem tudtál az állatokról
Mi mindenre jó a levendula? Távol tartja a molyokat


A szárított levendula remek molyirtó, ráadásul a boltban kapható verziókkal ellentétben nem tartalmaz káros vegyi anyagokat. Töltsünk meg vele kis vászonzsákokat, és tegyünk belőle a szekrényekbe és fiókokba - még akkor is, ha nincs molyveszély, mert a ruháink nagyon kellemes illatúak lesznek tőle.

Az aromaterápiában a levendulát nyugtatásra, hangulatfokozásra használják, így egy hosszú nap után az otthonunkba sem árt egy kis levendulaillat - tegyünk néhány ágat egy vázába, vagy csináljunk belőle díszkoszorút, amit az ajtóra, vagy az asztalra tehetünk.

A levendula olajának antibakteriális hatása van, emiatt nagyon sok házi készítésű illetve organikus kézfertőtlenítőbe belekeverik - általában egy kis aloe vera gél kíséretében.

Tanulmányok szerint ha a fáradt földbe levendulát ültetünk, nagyon hasznos, mert felszívja a belőle a nehézfémeket és egyéb káros anyagokat, ráadásul úgy, hogy az nincs hatással a növényre, vagy a belőle kinyert olajra.

Ízesíti a limonádét: Zúzzunk össze egy kevés levendulát és cukrot egy mozsárban, és keverjük el vízzel és citrommal - isteni ízű és illatú, lilás-rózsaszínes italt kapunk így. A levendula vrág teája enyhe nyugtató, görcsoldó, puffadáscsökkentő hatású.

Segít elaludni: Kutatások igazolják, hogy a levendula illata lazító és nyugtató hatású, ezért ha tartunk belőle a hálóban egy keveset valamilyen formában, az segíthet könnyebben és gyorsabban elaludni. Jó ötlet lehet például egy levendulás potpourri az éjjeliszekrényen, vagy egy kis illatpárna, amit az alváshoz használt párnánk alá teszünk. (Forrás: prevention.com)Tulipánfa (magnólia) Szegeden * A tavasz ékessége!
2021.03.03.

Megérkezett az első fekete gólya Gemencre

Az Afrikából érkezett fekete gólya a fészek elfoglalása után közel fél óráig rendezgette és takarította azt, majd feltehetőleg élelem után nézve elrepült. 2013 óta ebben a fészekben összesen 31 tojást raktak a madarak. A fészekből eddig 13 fióka repült ki...

A webkamerákat megfigyelő érdeklődők, szakemberek és tudósok csak szemlélői a költés sikerességének és sikertelenségének egyaránt, hiszen ezek az események hozzátartoznak a természet rendjéhez, melybe semmiképp nem célja beavatkozni a Gemenc Zrt.-nek - olvasható a közleményben.

A fekete gólyák tipikus fészkelő helyei a tölgy-kőris-szil ligeterdők idős kocsányos tölgyfái. Az egyes párok területhűsége rendkívül változó. Fő táplálékuk az apró hal, béka, rovar. Az első fiókák május elején jönnek a világra. A kirepülés akár má július közepén megkezdődhet, de zömmel augusztus 10-e körül zajlik.

Ezt követően néhány hetet még a fészkelőhely közelében tartózkodnak, majd útra kelnek. A fekete gólyák két fő vonulási útvonala közül az egyik a Gibraltári-szoroson, a másik a Boszporuszon vezet át - írták. (hirtv.hu)

A madár megérkezését is rögzítette a kamera.Búcsúzó elefántok!


Lawrence Anthony, aki 3 könyv szerzője, és egy legenda volt Dél-Afrikában, 2012. március 7-én meghalt. Nevéhez leginkább számtalan elefánt megmentése fűződött... Két nappal a halála után, a vadon élő elefántok 2 nagy csoportja jelent meg a házánál. Az állatok özönlöttek, hogy búcsút vegyenek az ő kedves ember barátjuktól...Összesen 31 elefánt tett meg több mint 12 mérföldet, hogy az ő házához megérkezzen. Az embereket, akik tanúi voltak mindennek, lenyűgözte a látvány. Nem csak a legmagasabb intelligenciaszínt és a tökéletes pillanat megérzése, ahogy ezek az állatok észlelték ami Lawrence-szel történt, hanem az is, amilyen szervezett módon érkeztek a hőn szeretett elefántjai. A lassú menet rendezett sorban, egymás mögé felsorakozott állatokkal jelent meg a hosszú gyaloglás után, már-már ünnepélyesen, a vadon élő cserjék közt megbúvó háza előtt. Lawrence feleségét, Francoise-t, mindez rendkívül megérintette, főleg, hogy az elefántokkal több mint 3 éve nem volt már kapcsolata a férjének. Mindenki számára hihetetlen volt a nagyon is egyértelmű, azaz, hogy az elefántok a nyilvánvaló mély tiszteletüket akarták leróni azelőtt az ember előtt, aki valamikor megmentette az életüket. A csendes tisztelgés 2 napon és 2 éjen át tartott, miközben semmit nem ettek és ittak ezek az állatok. Két nap után, hajnalban, ugyanazon az úton, ahogy érkeztek, megindultak haza... (magyarno.com)

Szeretet az elefántoknál is példamutató!
Adj, Uram nékem szeretet! dal


Dicsőség és hála az Úré!Csak hálaadás után van ebéd még kutyáéknál is!


Az állatorvos szeretete

A lenti történet  egy kb. 15 éve történt esetet juttat az eszembe: Németországban egy vadász talált két árva kis vaddisznót, mert az anyukájukat lelőtték, és egyedül maradtak. Meg akarta menteni őket, ezért hazavitte, de a kis vaddisznók nem fogadtak el sem enni, sem innivalót, pedig a vadász mindent megtett értük, megágyazott nekik széna-szalmával az istállóban, meleget csinált, de csak azt látta, hogy ezek hamarosan elpusztulnak bánatukban – és ekkor meglepő dologra szánta rá magát, ami végül megmentette a két kis halálraszánt életet: ő maga befeküdt középre,  a két kisdisznó közé a szénába – és innentől beindultak az események. A kis csíkosak felfogták, hogy az anyukájukat helyettesíti újdonsült gazdájuk és ha lassan is, de elkezdtek megbarátkozni a helyzettel, enni, majd inni kezdtek. A történet úgy folytatódott, hogy a két kisdisznó annyira megszerette megmentőjét, hogy a kisváros nevezetességei lettek, mert a vadász nem tudott úgy elmenni otthonról, hogy a két disznó utána ne szaladt volna. (Zné)
"Rendhagyó módszert talált ki egy amerikai állatorvos, amikor egy betegen, lesoványodva talált kutya nem akart enni. Beült mellé a ketrecbe, azt gondolva, hátha a közös reggelizés segít majd legyőzni a kutya félelmeit." A megható felvételen látszik, hogy bár a kutya eleinte a sarokba húzódik, a mellette nyugodtan kávézó és müzlit kanalazó állatorvos eléri, hogy végül a kutya is megkóstolja a felkínált tápot. Alig telik el fél perc, és a páros máris nagy egyetértésben falatozik, és a félénk kutyus azt is megengedi, hogy a férfi időnként megsimogassa.
A videót mára már több mint 6,8 millióan látták, és az internetezők le vannak nyűgözve Mathis ötletességétől és önzetlenségétől.(faktor.hu)2014-ben Nagy Göncöl című fotójával megnyerte a BBC Wildlife magazin és a londoni Természettudományi Múzeum világversenyének madarak kategóriáját Máté Bence természetfotós. Gratulálunk!Máté Bence: Ludak
Kukucs, a beszélő papagáj
Nipigonban, Ontarioban lakik egy cica,
akit a barátja minden reggel meglátogat.
Jegesmedve mama macikáival
Összefogással a természeti értékeink megőrzéséért


Kolibrik etetése
/http://urbanlegends.about.com/Abigail Alfano asszony, aki a Louisiana államban található Pine városban él, naponta megfigyelte a kolibriket. Lakása a kolibrik repülési útvonalában van. A madarak vonulása idején mintegy 20 kolibri volt a kertjében. Az asszony egy kis vörös tálkában cukros vizet tett ki a kertjébe, és lám, mi történt! Az egyik reggel a cukros vízzel teli tálkát kivette az etetőből és a kezében tartotta. A kolibrik, mivel már megszokták, hogy az asszony az etetőnél áll, átszálltak az etetőtől az asszony kezére. Olyan könnyűeknek éreztem őket, mondja az asszony, mintha csak tollpihék lettek volna.

A feketepárduc és a bagoly játéka

Hajnal, Halász és a négy fióka (Nagyhalász, 2011.05.18.)A CICUS ELMUTOGATJA MIT SZERETNE!


Fuldokló kecskét ment a kismalacA madarak világában példamutató gondoskodást láthatunk a tojásból való kikeléstől kezdve.
A teremtett világ csodái


A finn erdő élővilága (nagyon érdekes!)

Finn erdőben barangolunk. Jobbra-balra mozgathatod a képeket. Nagyon újszerű! Minden csillagocskára külön klikkelhetsz. Kapcsold be a hangszórót is!!!

CIRBOLYAFENYŐ - KŐVÉ VÁLT FENYŐ
/Forrás: Illyés András www.origo.hu/Pierantonio Mognol képén egy dolomit szikladarabba belenőtt ötszáz éves cirbolyafenyő (Pinus cembra) látható: a sziklát és a fa kérgét a Xanthoria elegans nevű zuzmófaj borítja. A fotó az olasz Ampezzói Dolomitok Természeti Parkban készült; a háttérben a Croda Rossa nevű hegylánc nyugati fele látszik.
A cirbolyafenyők a viszonylag nagy magasságokat kedvelik, körülbelül 1400 métertől 2500 méterig találhatóak meg. A fenyőfaj gyakran négyszáz évig is elél, de akadnak olyan példányok is, amelyek 1200 évesek. Érdemes még megfigyelnünk a fa kékes színű árnyékát. Mivel a hóra vetülő árnyékok a rájuk eső fény színét verik vissza, a kék égbolt és a felhőtlen időjárás mellett egyáltalán nem meglepő ez az árnyalat.A bizonyítékok ott vannak a Teremtőre a természetben


2004-es december 26-i cunami után egy anyját elvesztett víziló rátalált egy 100 éves teknősre. Együtt úsztak ki a vízből, és azóta is a bébi vízipaci mindenhova követi pótmamiját, a teknősbékát. A vízilovak kb. 4 évig együtt tartózkodnak a mamájukkal. Így nagy trauma érhette, mikor elvesztette anyját. Pótmamijával jár együtt enni, inni és aludni is.
"Minden időben szeret, aki igaz barát, és testvérül születik a nyomorúság idejére." (Példabeszédek 17:17)
/Beküldte ZPE/

    


DICSŐSÉG ÉS HÁLA AZ ÚRÉ!
HÁLAADÁS ISTEN HŰSÉGES SZERETETÉÉRT

Makai Rozália: OLVASMÁNYOK FIATALOKNAK

HIT ÉS A VALLÁS Mi a hit?


Szívbemarkoló történet a kiscica kutyamamájáról
Fába szorult a lovacska
Sirály és a cica


"Amíg valaki meg nem szeret egy állatot, addig lelkének egy része még szunnyadozik!"

Amit Darwin még nem tudhatottÉLETRAJZOK, OLVASMÁNYOK, ÖRÖMHÍR DALOK

Makai Rozália: DROG, ALKOHOL, NIKOTIN

VAN KIÚT! OLVASMÁNYOK FIATALOKNAKZimányi József prédikációi
Mátrainé F. Irma írásai Gazdag István tanításai

Szerkesztette: Makai Rozália      http://www.vargamakai.com

Ide írhatsz!22000 szavas JAPÁN SZÓTÁRAK, NYELVKÖNYVEK MP3-as CD-vel

Vissza az oldal elejére!
Vissza a menüre!