HITELES TÖRTÉNETEK
Makai Rozália gyermek- és családvédő


Figyelem, emberre is veszélyes a kullancs!


Ha már megtörtént a baj, a bőrből eltávolított ízeltlábút érdemes a patikákban kapható teszttel megvizsgálni. A hőmérséklet emelkedésével az emberre is veszélyt jelentő vérszívó kullancsok megjelennek a szabadban. Kapiller Zoltán, a Kullancsszövetség elnöke a Lánchíd Rádiónak elmondta: a legfontosabb a megelőzés, de ha már megtörtént a baj, a bőrből eltávolított ízeltlábút érdemes a patikákban kapható teszttel megvizsgálni. Ezzel ugyanis percek alatt ki lehet deríteni, hogy a vérszívó hordozott-e Lyme-kórt. (Lánchíd Rádió)

2024.04.19.Déri Stefi: Egy felmérés szerint a magyar fiatalok
közel 80 százaléka fogyaszt rendszeresen energiaitalt.


Minden ötödik 10 és 14 év közötti gyerek ezzel indítja a napját. Pedig a túltolt energiaital fogyasztásnak rengeteg káros hatása van. Szárnyakat ugyan nem kapnak tőle a fiatalok, de romlik az iskolai teljesítményük, felborítja a cukoranyagcserét, és alvászavart is okoz. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint Magyarországon 2011 óta 500 olyan eset volt, amikor energiaital miatt lett rosszul valaki. Ennek a 74 százaléka is a 18 éven aluliakat érintette. Te szoktál ilyeneket inni? Írd meg kommentben!/Patrióta/Jelenleg azonban semmiféle szabályozás nincs az energiaitalokra.


Konkrétan egy 8 éves is megveheti a boltban. Az új törvényjavaslat a cigaretta és az alkohol mellé tenné fel a polcra az energiaitalokat is. /Patrióta/Káros a nagy mennyiségű energiaital-fogyasztás


Elsősorban mértéktartásra figyelmeztet Zacher Gábor toxikológus az energiaital-fogyasztással kapcsolatban. Az orvos a Lánchíd Rádió Reggeli hírjárat című műsorában arról beszélt, hogy korlátlan fogyasztás esetén bármilyen, koffeint tartalmazó ital káros lehet. Emellett a gyerekeknek azt kellene megtanítani, hogy ezek a szerek még nem nekik valók. A toxikológussal Papp Endre beszélgetett. (Forrás: Lánchíd Rádió)
Margarin, vaj és a hangyák

Kedves Ismerőseim! Nézzétek meg jól ezt a fotót, amit ma készítettem. Miután kaptam egy e-mailt, melyben tájékoztatnak, hogy a margarin milyen káros az egészségre, és a vajat reklámozták benne, és miután én ezt nem hittem el, gondoltam az e-mailben ajánlott próbát megcsinálom.
Kitettem a tálcára egy kicsi sima margarint (a legnagyobb adag), egy másikat (bal sarok), ami a koleszterincsökkentő Provitamin margarin, és a jobb sarokban a sima vaj. Azt irták abban az e-mailben, hogy a margarin mennyire káros az egészségre, és ha kitesszük, akkor semmilyen állat nem fogja megkörnyékezni. A margarint mindössze EGYETLEN MOLEKULA választja el attól, hogy MŰANYAG legyen:-(((((
Hát nézzétek... a vajra ment minden hangya, a felső margarinra is ment 2-3, ami el is pusztult... és a vajat, ami természetes, azt kedvelik a hangyák és eszik. Vagyis, nekem bizonyosságot adott ez a próba arról, hogy mit etetnek velünk:-((( /olvasói email/

Transzzsírok, margarinok, koleszterinek, szív- és érrendszeri megbetegedések
Krémes finomság vagy rémes valóság?


A margarin négyféleképpen árt a szervezetnek:

1. Ahol az elektromos töltés nélküli margarin a szervezetbe kerül, ott leállítja az anyagcserét, és pangást okoz, így a legkülönbözőbb szervi problémák állhatnak elő. Ekkor a máj védekezésképpen felemeli a vér koleszterin tartalmát, hogy azzal a margarin káros hatását csökkentse.
2. Mivel a margarinnak nincsen elektromos töltése, ha az a koszorúérbe kerül, azt az érfal visszalöki, mivel nem tudja felismerni, és a margarin ott helyben le fog rakodni.
3. A margarin felborítja a superhormonok egyensúlyát, ennek következtében a Prostaglandin 2 és a Thromboxan 2 kerülnek túlsúlyba. Az előbbi érszűkületet, a másik pedig vércsomósodást fog előidézni, ami előrehaladott érelmeszesedés esetén szívinfarktust okozhat. A margarin tehát nem annyira szívbarát, mint ahogy azt hirdetik.
4. Végül még a margarin kémiai rákokozó is lehet, ha az immunrendszer le van gyengülve 70% alá. Ezt Joanna Budwig Nobel díjas német biokémikus fedezte fel a múlt század végén. (vitaminsziget.com)Máté Péter - Most élsz


Hamvad az idő, mint a halvány jégvirág, és a tűnő boldogság majd véget ér.
Ott állsz egyedül, falevél a dombtetőn, álmos holdfény rád köszön, s elfúj a szél.
De addig van remény, minden perc ünnepel,
Hisz mindig van remény, hinni kell, ó hidd hát el!

Most élsz, most vigyázz, hogy jól csináld, mert a legapróbb hibád megbosszulja önmagát.
Most élsz, most örülj, hogy szép a nyár, most örülj, hogy van ki vár, és a két karjába zár.
Múló örömök sivár létünk színpadán, mikor egy szó hallatán dobban a szív.
Sajnos vége lesz, tudjuk már a kezdetén, túl az álmaink ködén a semmi hív.

De addig van remény, minden perc ünnepel, hisz mindig van remény, hinni kell, ó hidd hát el!
Most élsz, most vigyázz, hogy jól csináld, mert a legapróbb hibád megbosszulja önmagát.
Óh, most élsz, most örülj, hogy szép a nyár, most örülj, hogy van ki vár, és a két karjába zár.
Óh, most, most, most, most élsz, most örülj, hogy szép a nyár,
Most örülj, hogy van ki vár, és a két karjába zár.

Óh, most, most, most, most élsz, most örülj, hogy szép a nyár,
Most örülj, hogy van ki vár, és a két karjába zár.

Máté Péter: Ez itt az én hazám
Máté Péter és Michael Kropf: Egyszer véget ér
Még csak 72 éves lenne ma Máté Péter (37)


2019.02.04. 35 éven át őrizte férje titkát: megdöbbentő dolgot árult el Máté Péter özvegye. Még csak 72 éves lenne ma Máté Péter (37), de a legendás énekes 35 éve nincs velünk. Dalaiért ma is rajonganak, és még számos slágert írhatott, énekelhetett volna, ha nincs a váratlan halála. Igaz, özvegye, Edit (68) a Blikknek elárulta párja utolsó, eddig ismeretlen és megdöbbentő tervét: fel akart hagyni az énekléssel.
Az asszony tíz éve "főállású" nagymama, és biztos benne, hogy néhai szerelme csodás nagypapa lenne, aki büszke a két lányától, Dorkától és Edittől született, már kamaszodó unokákra, Gergőre (12) Kamillára (14) és Danira (16), akik a nyarakat még mindig szívesen töltik együtt Pázmándon, ahol legboldogabb időszakait töltötte az énekes a családjával.
- Péter rengeteget dolgozott. A napi megélhetésért sokáig aprópénzért ment haknikba, énekelt esküvőkön. Amikor megvettük, a telken csak egy düledező vályogépület állt, a lányaink dézsában fürödtek, vödörben hordtuk a vizet, de nagyon boldogok voltunk együtt. Halála előtt két évvel kezdett egy kicsit jobban menni anyagilag, felfedezték, kezdték megbecsülni, népszerű lett. Mégis úgy döntött, abbahagyja az éneklést, aztán a hangszerelés, a zeneszerzés és a színház felé fordul - árulta el Máté Péter özvegye.
- Ki tudja, engedték volna-e neki a rajongók, de ezt tervezte.
Már sohasem tudjuk meg, hogyan lett volna, hiszen az elhatározása után néhány hónappal elment... Edit a váratlan tragédia után sohasem ment férjhez.
- Nekem úgy volt természetes, hogy ő az egyetlen férjem. Tizenöt évet töltöttünk együtt, miután Valentin-napon a Fortuna bárban kiszemelt. Nagy szerelem volt a miénk – emlékezett vissza Máté Edit, aki szerint ha Péter fentről látja, hogy a lányai boldogok, az unokái sportolnak és zenélnek, valamint, hogy a régi slágereit ma is szeretik az emberek, biztosan elégedett.
- A halála után hosszú évekig képtelen voltam megnézni a fényképeinket, meghallgatni a dalait – vallotta be az asszony. - Sokat beszéltem hozzá, néha a nehezebb időkben kimondottan dühösen: miért hagytál itt?!
Ma viszont már megnyugtat a hangja, szeretem a dalait, nagyon jólesik, hogy példaképnek tekintik és szeretik őt a fiatal zenészek. Két végén égette a gyertyát A legendás énekes szívproblémával született, ám az orvosok szerint meggyógyult.
Máté Péter bátyja, Pál (85) ezt másképpen gondolja. – Az öcsém halála kapcsán mindenfélét összehordtak, de nálam van a boncolási jegyzőkönyv, pontosan tudom az okot - mondta. - Péter szívbillentyűhibával született. Az orvosok szerint elmúlt, mégis részben abba halt bele, szívelgyengülés okozta embóliát állapítottak meg halála okaként.
Az énekes felesége nem titkolja, párja a halála előtt néhány évvel szívpanaszaival orvoshoz fordult, de nem állapítottak meg olyan problémát, amiért kezelni kellett volna.
Tanácsolták neki, hogy ne fogyasszon alkoholt, ne dohányozzon és kevesebbet dolgozzon, de utóbbira képtelen volt. (Magazin24h)Beszélgetés a szívelégtelenség okairól


2008 júliusában a kétszeres olimpiai bajnok kenus,
Kolonics György is edzés közben lett rosszul, s vesztette életét.

Volt egy nagyon érdekes beszélgetés /2008/ a Tv-ben, Dr. Csáky István professzorral (Állatorvostudományi Egyetem) beszélgetett Pataki Enikő a SZÓJA szerepéről.
Ugyanis több mint egy éve már Angliában felfigyeltek arra, hogy nemcsak a felnőtt sportolók, de 13-14 éves gyerekek közül is évente 3-4-en halnak meg sportpályán szívelégtelenségben. Mivel a szívelégtelenség okát a boncolásnál nem találtak, elkezdték vizsgálni, mi lehet közös az áldozatokban.
Egyetlen ilyen volt: az étrendjükben a szója! Arányos mennyiségű SZÓJA - nem mellékesen 4 - 5-ször annyi női nemi hormont (vagy azzal azonos hatású alkaloidot) tartalmaz, mint egy db antibébi tabletta. Ez férfiakra nézve még veszélyesebb, mint a nőkre!
Ezek után amerikai kutatók elvégeztek egy tesztsorozatot 30-30 egérrel. (30 minta és 30 kontrollállat)

A 30 kísérleti egér - melyeket SZÓJÁVAL etettek -
MINDEGYIKE ELPUSZTULT SZÍVELÉGTELENSÉGBEN.

A kontroll csoport, amely normál kaját kapott, semmilyen problémát nem mutatott. A prof összerakta az információkat, s javasolja, vizsgálják a sportolókat étrendjük vonatkozásában is. S a végén, csak mint érdekességet megemlítette, hogy az allergiás megbetegedések óriási méretűre növekedésének kezdete szignifikánsan egybeesik a SZÓJA-fogyasztás általánossá válásával.
Coca-Cola hatása

Az USA több államában a rendőrség baleseti helyszínelői 2 gallon (kb. 7,6 liter) Cola-t visznek magukkal, hogy a baleseteknél az úttestre folyó vért azzal távolítsák el. Ha egy steak-et egy tálba tesznek, és Cola-val leöntik, az két nap alatt feloldódik.
A WC-kagyló tisztítása: önts bele egy dobozos Colát a kagylóba és hagyd ezt az igazi "csodaszert" egy órán át hatni, utána öblítsd le! A kagyló maradéktalanul tiszta lesz. Rozsdafoltok eltávolítása krómozott felületről: dörzsöld be a felületet egy Colába áztatott alufóliával!
Az autóakkumulátor pólusairól könnyedén eltávolíthatod a korróziót, ha egy dobozos Colát ráöntesz. Figyelheted, ahogyan pezseg. Egy berozsdásodott csavart meglazíthatsz, ha egy pár percig egy Colába áztatott rongyot teszel a csavarra. Ha kenőanyagokat akarsz eltávolítani egy szövetből, önts bele a mosógépbe a mosószer mellé egy doboz Cola-t, és futtasd le a programot! A doboz Cola segít a kenőanyag eltávolításában. Eltávolítja a szélvédő szennyeződéseit is.


Hasznos információ

A Cola aktív hatóanyaga a foszforsav, melynek PH-értéke 2,8. Egy vas szöget 4 nap alatt old fel. A foszforsav kioldja a csontokban lévő kalciumot, és hozzájárul a csontritkulás elszaporodásához. A Coca-Cola szirupot koncentrált formában szállító tartálykocsikat különösen korrozionáló, veszélyes anyagokat jelző táblával kell ellátni. A Cola forgalmazók már 20 éve használják a teherautók motor terének tisztítására!

Már csak az a kérdés, mit szeretnél inkább: egy pohár vizet vagy egy Colát?

A kóla hatása a szervezetre

Első 10 perc:

10 kávéskanálnyi cukor belerobban a szervezetedbe. (a napi ajánlott mennyiség 100%-a). Nem fogsz azonnal hányni, ahogy a rettenetes túl édességre elvileg reagálnod kéne, mert a foszforsav az italodban letompítja az édes ízt, hogy lent tarthasd a kutyulékot.

20 perc múlva:

A vércukorszinted az egekben, amit inzulintermeléssel kompenzálsz. A májad azzal próbál segíteni, hogy annyi cukrot bont le zsírrá, amennyit csak bír. (És ebből épp elég van most.)

40 perc múlva:

A koffein felszívódása megtörtént, a pupilláid kitágulnak, emelkedik a vérnyomásod, ezért a májad kénytelen több cukrot pumpálni a véredbe. Az adenozin receptoraid mostmár blokkolva vannak, nehogy elszédülj.

45 perc múlva:

A tested megemeli a dopamin szintedet, stimulálva ezzel az agyad élvezetközpontjait. Élettani szempontból hasonlóan működik a heroin, mellesleg.

1 óra múlva:

A foszforsav megköti a kalciumot, magnéziumot és cinket a vastagbélben, ezzel felgyorsítja az emésztést. Ezt fokozza a magas cukorszint és a mesterséges édesítőszerek szintén fokozzák a kalcium vizelettel történő ürítését. A koffein vízhajtó jellege is közrejátszik (pipilned kell). Mostmár biztos lehetsz abban, hogy szépen kiürítetted a kalciumot, magnéziumot és cinket, ami csontjaidba tartott hogy azokat erősítse, ugyanúgy, ahogy megszabadultál értékes nátriumtól, elektrolitoktól és víztől. Ahogy a tornádó benned kezd lecsendesülni, elkezdődik a cukor-összeomlás. Irritált és kedvetlen leszel. Mostanra kiürítetted az összes vizet is ami a kóládban volt, mindazzal a sok értékes tápanyaggal együtt, amit a tested arra szeretett volna használni, hogy hidratálja a szervezeted vagy hogy egészséges, erős csontokat és fogakat építsen. (forrás: www.nutritionresearchcenter.org/healthnews/what- happens-to-your-body-if-you-drink-a-coke-right-now/)Mit igyunk? Lehetőleg forralt házi tejet igyunk.Egy pohár Colát szeretnél, vagy inkább egy pohár tiszta vizet?

A VÍZRŐL

Az emberek 55-65%-a krónikusan vízhiányos. Az emberek 37%-ánál a szomjúságérzet annyira gyenge, hogy gyakran összetévesztik az éhségérzettel, ezért akkor is esznek, amikor csak egy pohár vizet kellene inniuk - sokan ezért híznak el. A Washingtoni Egyetem felmérése szerint egy pohár víz maradandóan csökkentette a diétázók 100%-ának éhségérzetét. A nappali fáradtság elsőszámú okozója a vízhiány. Folyamatban lévő tanulmányok kimutatják, hogy a hát- és izületi fájdalmakban szenvedők 80%-ánál naponta 8-10 pohár víz csökkenti a fájdalmakat. Már 2% folyadékvesztés megzavarhatja a rövidtávú emlékezetet, nehézségeket okozhat az alapműveletek elvégzésénél, és összpontosítási zavarokat egy képernyő vagy egy kinyomtatott oldal felfogásánál. Naponta 5 pohár víz elfogyasztása 45%-kal csökkenti a vastagbélrák veszélyét, a mellrákét 79%-kal és 50%-kal kevesebb a rizikó a hólyagrákra. Tényleg annyi vizet iszol, mint amennyi szükséges lenne? Általában 8-10 pohár víz minden nap elengedhetetlen.Ebben a kánikulában az izzadás miatt sok konyhasót (NaCl)is vesztünk, ezért kell ezt is pótolnunk.

A vízfogyasztásról egy kis hasznos információ

Azt tudtam, hogy sok vizet kell innunk, de azt nem, hogy az időzítés is nagyon fontos. A megfelelő időben fogyasztott víz maximalizálja az emberi test működését
2 pohár víz rögtön felébredés után segíti a belső szervek működését.
1 pohár víz étkezés előtt 30 perccel elősegíti az emésztést.
1 pohár víz fürdés előtt lecsökkenti a vérnyomást.
1 pohár víz lefekvés előtt megelőzi az agyvérzést és az alvás közben gyakran előforduló szívrohamot.


2009.10.26.
Az öltözőben halt meg

Csapata mérkőzésének nagyszünetében hunyt el Kevin Wildemond, a portugál Ovarense kosáregyüttesének amerikai légiósa. Az egy négyes torna keretében lejátszott találkozó természetesen félbeszakadt. Wildemond szeptemberben érkezett a luzitán városkába, ám az amerikai kosaras európai karrierje tragédiába fulladt. A 23 éves játékos éppen az edzői eligazítást hallgatta az öltözőben az Academica elleni meccsen, amikor elájult. A fiatal légióst már nem tudták újraéleszteni sem a csarnokban, sem a kórházban. A helyi média információi szerint hirtelen szívmegállás okozta a halálát. A harmadik helyről döntő mérkőzés egyébként 40-32-es állásnál félbeszakadt, és végül a döntőt sem játszották le. (sporthirado.hu)

2009.07.18.
Tragikus hirtelenséggel elhunyt Beck Tamás

"Tragikus hirtelenséggel elhunyt péntek éjszaka egy 19 éves győri labdarúgó. Beck Tamás, a Győri ETO játékosa pénteken a pápai NB III-as csapatnál vett részt próbajátékon, amikor egy edzőmeccsen rosszul lett és le kellett cserélni. A focista később a győri kórházban életét vesztette."(FH)

2012.06.06.

Edzés közben halt meg a válogatott evezős * Teljes cikk itt!

Edzés közben életét vesztette szerdán Nemanja Nesić, a szerbek 24 éves válogatott evezőse. Nebojša Jevremović, a helyi szövetség főtitkára azt mondta: a jövő heti, müncheni világkupa-versenyre készülő sportoló a délelőtti tréning során lett rosszul Szendrőn (Smederevo). A halál oka egyelőre ismeretlen. Jevremović hozzátette: a fiatal evezős rendszeresen részt vett orvosi vizsgálatokon, amelyek nem mutattak rendellenességet. Nesić nem szerzett kvótát a londoni olimpiára, pályafutása legjobbja a tavalyi Európa-bajnokságon a négyessel elért bronzérem volt. Négy éve, 2008 júliusában a kétszeres olimpiai bajnok kenus, Kolonics György is edzés közben lett rosszul, s vesztette életét. Ő 36 éves volt. (MTI/mno.hu)

2013.07.13.
Élen járunk majd a transzzsírsavak korlátozásában * Teljes cikk itt!

Ha az élelmiszerek transzzsírsavtartalmának rendeleti szabályozása ősszel életbe lép, Magyarország a harmadik olyan állam lesz az Európai Unióban, ahol ezt a káros összetevőt a minimálisra csökkentik az élelmiszerekben - mondta Bánki Erik néppárti európai parlamenti képviselő egy pénteki budapesti rendezvényen. (...) Pados Gyula belgyógyász főorvos, táplálkozási szakember arról beszélt, hogy az utóbbi évtizedekben derült ki, hogy az összes zsírok közül a transzzsírsav képviseli a legnagyobb veszélyt az egészségre, károsítja az érfalat, szív- és érrendszeri megbetegedéseket okoz. Felidézte, hogy a 90-es években még mindenki zászlóvivője volt a margarinfogyasztásnak, de később kiderült, hogy a margaringyártás technológiai folyamata okozta a magas, mintegy 10 százalékos transzzsírsavtartalmat. Azóta a technológiai változott. Pados Gyula hangsúlyozta, a Magyarországon forgalomban lévő margarinok majdnem transzzsírsavmentesek. (hirado.hu)

Így kerüld el a villámcsapástBár azt gondolnánk, hogy magas házakkal beépített, zsúfolt nagyvárosban nem jelenthetnek veszélyt a villámok, ez sajnos korántsem igaz. Mint ahogy az sem, hogy a mai műszaki berendezések védettek lennének az "istennyila" csapásától. Összeállításunkból kiderül, mire érdemes ügyelni, hogy csökkentsük a villámcsapás veszélyeit. Annak idején minden gyerek megtanulta, hogy ha vihar van, ki kell kapcsolni a tévét, sőt a konnektorból is jobb kihúzni a dugót. Manapság azonban a villámlások közepette is dolgozunk tovább a számítógépen, s nyugodtan nézzük a sorozatot tévén, esetleg pancsolunk a Balatonban a kánikula után oly' üdítő langyos esőben. Papp Istvánt, a Villámvédelem Kft. vezetőjét arról kérdeztük, vajon tényleg védettek vagyunk már a villámoktól, avagy inkább felelőtlenek? Nemcsak a krimi, a tévéjük miatt is izgulhatnak azok, akik viharban házimoziznak
- Ma már szigorúbban veszik a villámvédelem kiépítését, de rengeteg épület van még védelem nélkül - mondta a Borsnak elöljáróban a szakértő. - Pedig az elmúlt évtizedekben egyre gyakoribbá váltak a villámcsapások, és a káresetek hazánkban. Egy átlagos családi ház villámvédelmének kialakítása 80-600 ezer forint között van, egy panel épületé 800-900 ezer forint. De nem csupán az előírások miatt lenne fontos. Ha belecsap a villám egy hungarocellel szigetelt panelházba, akkor épp ez a külső borítás kap könnyen lángra, lévén nagyon jól éghető anyag. A lakásokon belül önállóan is védekezhetünk, ez ugyan 40-50 ezer forintunkba kerül, de ha van otthon számítógép, egy jobb tévé és egyéb elektromos masinák, akkor megéri megelőzni, hogy olvadt műanyaggá váljanak a drága berendezések. A bevásárlóközpontokban kapható túlfeszültségvédelemmel ellátott elosztók nem nyújtanak megfelelő biztonságot: villámcsapás esetén gyakorlatilag eggyel több olvadt műanyagunk lesz. Van alapjuk a hiedelmeknek
ÁLLÍTÁS: Áramtalanítani kell a számítógépet, a tévét, a vonalas telefont stb. vihar idején, sőt az antennát is ki kell húzni a készülékekből.
INDOKLÁS: Igaz, mert a hálózaton megjelenő túlfeszültség egykettôre tönkreteheti a lakásban m?ködô elektromos berendezéseket, kárt tehet továbbá a számítógép internetes modemében is.
ÁLLÍTÁS: Veszélyes zuhanyozni, mosogatni, de még a vízvezetékkel érintkezni is, amikor villámlik.
INDOKLÁS: Bizony ám! Ha az épületnek nincs, vagy nem megfelelő a villámvédelme, s a vízvezeték egy esetleges villámcsapás hatására feszültség alá kerül, az valóban életveszélyes lehet.
ÁLLÍTÁS: A fémnyelű esernyő, sőt a bekapcsolt mobiltelefon is veszélyes lehet viharban, mert magához vonzhatja a villámokat.
INDOKLÁS: Sajnos ez is így van. Igaz, ehhez jellemzően olyan terepen kell lenni - például kietlenebb helyen a szabadban, domboldalon stb. -, ahol egyébként is fennáll ennek a veszélye.
ÁLLÍTÁS: A vihar idején ne tartsuk nyitva az ablakot, még akkor se, ha a kánikula után jólesne a hűs levegő, mert a nyitott ablakon keresztül is becsaphat a villám!
INDOKLÁS: Sok tragikus történet igazolja: sajnos ez is igaz. Tavaly valaki éppen a vihar miatt akarta lakása ablakát becsukni, amikor halálos villámcsapás érte.
ÁLLÍTÁS: Ha futunk a viharban, nagyobb esélyünk van a villámcsapásra, mint amikor egy helyben állunk.
INDOKLÁS: Ez is igaz. A legfontosabb, hogy lehetőleg zárt lábbal álljunk a talajon. Tanácsos leguggolni, s úgy is maradni, míg a villámlás nem csöndesedik, s a vihar nem vonul odébb.
ÁLLÍTÁS: A kocsiban nem érhet villámcsapás.
INDOKLÁS: Igaz, a hagyományos, zárt karosszériájú autókban abszolúte biztonságban vagyunk, ám a vászontetős kocsik még zárt állapotban sem nyújtanak védelmet az égi szikra ellen. (borsonline.hu)ÉLETRAJZOK, OLVASMÁNYOK, ÖRÖMHÍR DALOK

Makai Rozália: DROG, ALKOHOL, NIKOTIN

VAN KIÚT! OLVASMÁNYOK FIATALOKNAKMátrainé F. Irma írásai
Gazdag István tanításai Zimányi József prédikációi

Szerkesztette: Makai Rozália      http://www.vargamakai.com


22000 szavas JAPÁN SZÓTÁRAK, NYELVKÖNYVEK MP3-as CD-vel

Vissza!
Vissza a menüre!