HITELES TÖRTÉNETEK
Varga István & Makai Rozália weblapján

ARANY SZÍVÜK VAN

2013.11.10. Szinte hihetetlen!

Szívbemarkoló történet a kiscica kutyamamájáról * Teljes cikk itt!Zozó kutya szoptatja a kiscicákat

/Kaposvár, 2008.05.30./

- Közösen szoptat kiscicákat egy kutya és egy anyamacska a Suszter családnál. Zozó, a szuka nem is volt vemhes, mégis dajkálja Vica cica kölykeit. Együtt heverésznek ládájukban, a kicsik pedig hol a macska, hol az eb emlőjén csüngenek.
- Amint megellett a macska, eltűnt az egyik kölyke. Zozó kutyámnak is nyoma veszett - mesélte Suszter Imréné Ildikó. - Két napra rá került elő. Nagyon éhes, szomjas és vidám volt. Aztán később láttam, hogy szoptatja az elveszett kiscicát. Ellopta. Nem hittem a szememnek, hiszen nem volt kankutyával, nem volt vemhes, mégis megereszkedtek az emlői a tejtől - mondta Ildikó, aki meg is örökítette a bájos családi idillt, és ezért 10 ezer forint a jutalma.
- Nem ismeretlen a kutyáknál az álvemhesség - magyarázta Hanga Zoltán, a fővárosi állatkert szóvivője. Ilyenkor a kutya szervezete úgy regál, mintha vemhes volna. Hormontermelés hatására megváltozik a viselkedése. Vackot épít magának, anyai ösztöneit pedig a környezetében lévő tárgyakon éli ki. Labdát, plüssfigurákat vagy épp cipőket gyűjt maga köré, és úgy gondozza, nyalogatja, mintha a kölykei lennének. Nagyon ritkán tejet is termel az álterhes eb emlője.
- Zozónak nagy szerencséje van a kiscicákkal, mert így még boldog is, a kölyköknek pedig több táplálék jut - jegyezte meg Hanga Zoltán. /V. J. Z./