HITELES TÖRTÉNETEK
Makai Rozália gyermek- és családvédő
A halál népbiztosa - A kommün 133 napja
A vörösterror áldozatai és leszármazottaik emlékére.


Rendhagyó dokumentum-játékfilm Szamuely Tiborról, a Tanácsköztársaság talán legvérengzőbb alakjáról, akit a közbeszéd csak úgy emlegetett: a halál népbiztosa. 1919 tavaszán és nyarán ha valahol Magyarországon ellenforradalmi akciót fedeztek fel őt küldték a helyszínre. És ő ment, vitte magával a mindenre kész Lenin-fiúkat. Mentek gyilkolni, akasztatni.

Hogyan vált az idealista ifjú újságíróból bolsevik fanatikus, a vörösterror fő végrehajtója? Sorsán keresztül feltárulnak a kommün 133 napjának fontosabb történései. Holicska Ádám, Huth Gergely és Stefka István által rendezett dok. játékfilm. 2021.Gyurcsány a határon túli magyaroknak állampolgárságot se adna,
de szerinte minden magyarnak késznek kell lenni meghalni Ukrajnáért.
Itt vannak a háborút választók válaszai:
Kőrösi Koppány fejlesztéspolitikai szakértő
Magyarországon csökkent legjobban a szegénység 2010 óta!
Vörösiszap ömlés Veszprém megyében
2010.10.04. 12:25-kor átszakadt a tározó gátja.
A mérgező vörösiszap néhol 2 m magasan hömpölygött.Iszapkatasztrófa áldozatai lettünk!

2017.08.14.Sajtóklub - Echo Tv-ben


Alakul az MSZP-Simicska-Jobbik koalíció - érdekes mozgások zajlanak a háttérben. Molnár Gyula, az MSZP elnöke felkínálkozott Simicska Lajosnak, hogy szívesen megtámogatja az önfeljelentő projektet. Eközben Vona Gábor bejelentette, hogy szimpatizál Pogácsa Zoltán közgazdász elképzeléseivel. Pogácsa Zoltánt pedig Botka László kérte föl tanácsadójának.

2017.02.06.Vörösiszap-ítélet: Csatát nyert az igazság és a józan ész!


A Győri Ítélőtáblán a másodfokú büntető ítélethirdetés előtt latolgatja az esélyeket, majd értékeli a felmentő ítéletet hatályon kívül helyező másodfokú határozatot Dr. Morvai Krisztina büntetőjogász, EP képviselő és Kepli Lajos környezetmérnök, országgyűlési képviselő, a vörösiszap-katasztrófát vizsgáló parlamenti bizottság elnöke. A körülményekhez képest a legjobb döntés született: nem kell elölről kezdeni az egész eljárást, viszont hatályon kívül helyezték az egész országot felháborító felmentő ítéletet, amelyben "ártatlannak" mondták ki a tíz ember halálát, több száz sérülést és hatalmas anyagi és természeti károkat okozó vörösiszap-katasztrófát előidéző MAL Zrt. vezetőit, illetve alkalmazottait. A Győri Ítélőtábla Dr. Zólyomi Csilla vezette tanácsa kiváló, tankönyvbe illő indokolással állapította meg, hogy az elsőfokú bíróság olyan mértékben szegte meg indokolási kötelezettségét, hogy a döntés felülbírálatra alkalmatlan, és mivel a hatályos jog szerint a másodfokú bíróság ezt a munkát nem végezheti el helyette, hatályon kívül helyezésre került sor, de úgy, hogy nem szükséges elölről kezdeni az egész eljárást, nem várható tehát, hogy ismét hosszú évekig húzódik az ügy. A döntést értékelő hosszabb szakmai beszélgetést Morvai Krisztina és Kepli Lajos részvételével néhány napon belül hozzuk nyilvánosságra.

2017.02.06.
Hatályon kívül a vörösiszapper vádlottainak felmentése * Teljes cikk itt!
Az Ítélőtábla új eljárás lefolytatására kötelezte a bíróságot

A Veszprémi Törvényszék tavaly január 28-án mentette fel - bűncselekmény hiányában - mind a tizenöt vádlottat a halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, valamint a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének vádja alól. Zólyomi Csilla, a Győri Ítélőtábla tanácselnöke indokolásában azt mondta, hogy a törvényszék több eljárási szabályt sértett a tárgyalássorozat ideje alatt. Az elsőfokú ítélet alkalmatlan a felülbírálatra, mert nem volt felismerhető, hogy milyen logika alapján jutott a bíróság a minden vádpont alól felmentő ítélet meghozatalához - jelentette ki.  (magyarhirlap.hu)

2014.10.02.
Ömölhetnek a vörösiszapos kártérítések! * Teljes cikk itt!!

Több mint negyvenmillió forint kártérítést ítélt meg két, a vörösiszap ömlés miatt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ellen indított perben tucatnyi károsultnak a Fővárosi Törvényszék csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős döntésében. A szóbeli indoklás szerint az alperes mint veszélyes üzem anyagilag felelősséget köteles vállalni a négy évvel ezelőtti katasztrófáért, az ajkai gyártelep 10-es vörösiszap-tározójának átszakadásáért, amellyel megsértették a környéken lakó felperes magánszemélyek emberi méltósághoz, egészséges környezethez és testi épséghez fűződő jogait. Nem vagyoni kártérítésként az egyik perben három felperes közül kettőnek 4,5 millió, egynek egymillió forintot, továbbá a megsemmisült ingóságokért 2,6 milliót ítélt meg a bíróság, a másik perben nem vagyoni kártérítésként nyolc magánszemély közül kettőnek - aki szüleit vesztette el az iszapömlésben - 6-6 millió, öt unokának fejenként 3-3 millió, egy embernek félmillió, továbbá a tönkrement ingóságokért további 2,7 millió forintot. (mno.hu)

2014.05.14.
MN: jogerősen kártérítésre kötelezték a Mal Zrt.-t * Teljes cikk itt!!

Helybenhagyta a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi ellen tavaly ősszel hozott elmarasztaló ítéletet egy, a vörösiszap-katasztrófa kapcsán indított kártérítési perben - írta a Magyar Nemzet. A lap közlése szerint ezzel jogerőssé vált a kártérítési összeg, amelyet a vörösiszap-szerencsétlenség kapcsán indított perben ítéltek meg a károsultnak, de egyelőre nem tudható, mikor és ki fizeti majd, hiszen a cég ellen felszámolási eljárás indult. A Magyar Nemzet felidézte: az első fokú eljárás során a Fővárosi Törvényszék tavaly novemberben ítélt meg a férfinak ötmillió forintot és annak kamatát, a károsult teste ugyanis súlyosan megégett a vörös áradatban, továbbá hatalmas lelki traumát is szenvedett az iszapömlés során. A Mal Zrt. ajkai telephelyén 2010. október 4-én szakadt át egy vörösiszap-tározó gátfala, a kiömlő lúgos, maró zagy több települést elöntött. Az ipari katasztrófa tíz ember életét követelte, több százan pedig megsérültek a szerencsétlenség következtében. (hirado.hu)

2013.07.13.
Vörösiszapper: sejtették, hogy át fog szakadni a tározó * Teljes cikk itt!!

A vörösiszap-katasztrófa napján a mentésben részt vevő tűzoltók tanúkénti meghallgatásával folytatódott a büntetőper tárgyalása pénteken a Veszprémi Törvényszéken. Az ügyben első fokon eljáró büntetőtanács a 2010. október 4-én szolgálatot teljesítő öt tűzoltót a gátszakadás napján történtekről kérdezte. Többen elmondták, hogy általános bevetési öltözetben vonultak ki. Egyikük szerint a hatfős egységükből kettőjüknek jutott úgynevezett mellesnadrág, amikor az iszapban gázolva embereket mentettek. Kollégája azt mondta: két gumicsizma volt náluk, csak a katasztrófa óta rendszeresítették a gumicsizmát és a védőkesztyűt. Volt, akiknek befolyt a csizmájába az iszap, ők marási sérülést szenvedtek. Délelőtt csaknem három órán át kérdeztek egy ajkai tűzoltót, aki fenntartotta a nyomozás során tett vallomását, miszerint tizenegy nappal a tragédia után az egyik tározónál a tizenharmadrendű vádlott W. Ferenc, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. környezetvédelmi felelőse elmondta: a Malnál tudták, hogy át fog szakadni a gát. A tanú emlékei szerint "a mérőkutak és a résfal közötti összhatás eredményeiből" gondolták korábban, hogy négy-öt hónapon belül át fog szakadni a tározó, de arra nem számítottak, hogy ilyen rövid idő alatt. (mno.hu)

2013.05.07.
Vörösiszap: nem az elvárható módon cselekedtek * Teljes cikk itt!!

Tanúk meghallgatásával folytatódott hétfőn a Veszprémi Törvényszéken a vörösiszap-katasztrófa tárgyalása. Öt tanút hallgattak meg, köztük egy olyan vállalkozás dolgozóit, akik a baleset idején az érintett tározóknál végeztek gátmagasítást, illetve a Mal Zrt. vezető energetikusát és egyik diszpécserét. A műszakvezető és beosztottai elmondták, miután észlelték a bajt, befejezték az építést és levonultak a helyszínről. Mindegyikük vallomásából kiderült, hogy nem tudták felmérni a katasztrófa nagyságát, ezért nem is az ilyenkor elvárható módon cselekedtek. (mno.hu)

2012.12.05.
Iszapömlés: a Mal felelős a katasztrófáért * Teljes cikk itt!!

A Fővárosi Törvényszék közbenső ítélettel megállapította a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. kártérítési felelősségét a cég ellen a MÁV Zrt. által indított perben. A szerdai tárgyaláson indoklásában a bíró kifejtette: a törvényszék azt vizsgálta, fokozott veszéllyel járó tevékenységnek minősül-e a Mal tevékenysége, és elhárítható lett volna-e a 2010. októberi gátszakadás. Bebizonyosodott: a Mal fokozott veszéllyel járó tevékenységet folytat, és ez indította be azt a geotechnikai folyamatot, ami a gátszakadáshoz vezetett. Emellett a katasztrófa elhárítható lett volna, méghozzá több szakaszban is, egészen a tervezéstől a gátszakadás bekövetkeztéig.

Nem jogerős az ítélet

A közbenső ítélet nem jogerős, annak jogerőre emelkedése után folytatódik a per, a kártérítési összeget ezután állapítják meg. A bíró közlése szerint a MÁV eredetileg több mint 384 millió forint kártérítést kért, ami nettó 282 millió forint kártérítési igényt jelent. A MÁV 2011 tavaszán azért fordult a bírósághoz, mert az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának gátszakadása miatt súlyosan megrongálódott a vasúti pálya, egy hónapig szünetelt a vonatközlekedés, és a helyreállítás jelentős kiadásokat jelentett. Indoklásában a bíró kifejtette: a vörösiszap elöntötte a környező településeket, valamint a felperes MÁV tulajdonában és kizárólagos vagyonkezelésében lévő ingatlanokat. A lúgos áradat emellett teljesen elmosta a vasúti pályát néhány helyen. A felperesnek emiatt a megrongálódott vasúti pályaszakaszokat helyre kellett állítania, a szennyező anyagoktól történő mentesítést is el kellett végeznie, és egyes berendezési, valamint felszerelési tárgyait ki kellett cserélnie. (...) Összesen 38 milliárd forintot tett ki a vörösiszap-katasztrófát követő helyreállítás, újjáépítés és a környezeti károk elhárításának az állam által kifizetett költsége. (MTI/mno.hu)

2012.10.30.
Folytatódott a vörösiszapper a törvényszéken * Teljes cikk itt!!

Geotechnikus szakértők meghallgatásával folytatódtak az iszapömlés károsultjai által indított polgári kártérítési perek kedden a Fővárosi Törvényszéken. A hatóságilag kirendelt igazságügyi szakértők szerint a tározót üzemeltető Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. nem észlelhette utólag az alapozás hiányosságait, a feltöltött iszaptárolót pedig nem lehetett szigetelni, vagy az alapozást megerősíteni. A szakértők hiányolták a süllyedésmérők elhelyezését és azok folyamatos vizsgálatát. Az alperes Mal Zrt. által felkért szakértő úgy véli, az iszaptározók megépítése előtt elvégezték a talajvizsgálatokat, de a fúrások nem voltak elég mélyek. Álláspontja szerint a tározó tervezője nem vette figyelembe a vizsgálatok eredményét, a hatóság pedig nem írta elő és utólag sem kötelezte a tervezőt arra, hogy folyamatosan figyelje a tározó esetleges mozgását, süllyedését. (...) Két vörösiszap-károsult keresete ügyében már ítélet is született múlt csütörtökön: közbenső ítéletében a Fővárosi Törvényszék megállapította a Mal Zrt. kártérítési felelősségét két, az iszapömlés kapcsán indított kártérítési perben. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) lezárta az alumíniumipari társaságokat érintő vizsgálatát, a több mint egy éven át tartó ellenőrzés során egymilliárd forintos állami követelést állapítottak meg a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-vel szemben - közölte a hivatal. A MÁV Zrt. is pereli a Malt: 2011 tavaszán azért fordult a bírósághoz, mert az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának gátszakadása miatt súlyosan megrongálódott a vasúti pálya, egy hónapig szünetelt a vonatközlekedés, és a helyreállítás jelentős kiadásokat jelentett. A vasúttársaság ezért 282 millió forint kártérítést kér a Maltól. Összesen 38 milliárd forintot tett ki a vörösiszap-katasztrófát követő helyreállítás, újjáépítés és a környezeti károk elhárításának az állam által kifizetett költsége. (MTI/mno.hu)

2012.09.29.
Iszapömlés: kódolva volt a katasztrófa? * Teljes cikk itt!!

A katasztrófa már a X-es tározó megépítésekor kódolva volt a vádirathoz csatolt szakértői vélemény szerint, ezen a hatósági előírások betartása mellett sem lehetett változtatni - mondta a harmadrendű vádlott F. Józsefné környezetvédelmi vezető a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper pénteki tárgyalásán a Veszprémi Törvényszéken. A környezetvédelmi vezetőt halált előidéző gondatlan közveszélyokozással, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozással, gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás és természetkárosítás vétségével, továbbá a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntettével vádolják a vörösiszap-katasztrófa kapcsán. F. Józsefné az ellene felhozott vádakat megalapozatlannak nevezte a bíróságon felolvasott vallomásában, hangsúlyozva hogy minden tevékenységet az engedélyekben meghatározottak szerint végeztek. (...) A katasztrófa napjáról úgy nyilatkozott, hogy látták a gyorsvonatot megállító W. Ferencet a kollégáival, de senkinek nem volt pontos információja. A történtekről D. József értesítette 12.55-kor azzal, hogy hívja a környezetvédelmi felügyelőséget. A tűzoltóknak, rendőrségnek, mentőknek pedig azért nem szólt, mert addigra az iszapár már Devecsert is elérte, és úgy értesült, hogy a hatóságok a helyszínen vannak. A környezetvédelmi vezető elsírta magát a vallomásának felolvasása közben, amelynek végén a felmentését kérte a bíróságtól. (mno.hu)

2012.09.23.
Borzalom Kolontáron: felelnek a vádlottak * Teljes cikk itt!!

Tizenöt személy ellen emeltek vádat a tíz halálos áldozattal járó kolontári iszapkatasztrófa ügyében indított büntetőperben, amelynek hétfőn lesz az első tárgyalási napja. Az érintett cégben tulajdonos egyébként Tolnay Lajos is, aki az ország 21. leggazdagabb embere és korábban Gyurcsány Ferenc cégtársa volt. A tragédia után a kormány a térséget újjáépítette, kicserélték a szennyezett talajrétegeket, illetve stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánították a Malt. Hétfőn kezdődik a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper első tárgyalása a Veszprémi Törvényszéken. Az ügyészség a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai telephelyén, a X-es számú vörösiszap-tároló kazettájánál 2010 októberében bekövetkezett gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó közveszélyokozás bűntette, gondatlanságból elkövetett környezetkárosítás és természetkárosítás vétsége, továbbá hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntette miatt emelt vádat január közepén 15 terhelttel szemben. (MTI/mno.hu)

2012.08.01.
Tíz napot kapott a Mal Zrt. * Teljes cikk itt!!

Tíz nappal meghosszabbította az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt. a Mal Zrt.-nek a timföld gyártásához nyújtott gőzszolgáltatás biztosítását, a következő tárgyalások lezárásáig így működhet a gyár. "Tíznapos moratóriumban állapodtunk meg a Mal Zrt.-vel, jelenleg is intenzív tárgyalásokat folytatunk a csaknem másfél milliárd forintos tartozás kiegyenlítéséről" - mondta Németh Frigyes, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója a szerdai tárgyalásokat követően. Egy hete azt közölték, hogy az erőmű nem képes tovább finanszírozni a Mal Zrt. kintlévőségét, amely már az őszi tüzelőanyag-vásárlást, a szállítók kifizetését, közvetve Ajka város és a lakosság energiaellátását is veszélyezteti. Az akkori tájékoztatás szerint a tetemes tartozás miatt július 31-én az erőmű átállt volna egy olyan technikai szolgáltatási szintre, amely mellett a timföldgyár már nem tud termelni. Mivel a szolgáltatást július 20-án már korlátozták, az erőmű jelenleg 40-50 százalékos teljesítménnyel működik a normál állapothoz képest. (MTI/mno.hu)

2012.05.23.
S.O.S. Vörös köd és extrém adatok Kolontáron és környékén * Teljes cikk itt!!

A múlt heti száraz, szeles időben minden eddiginél nagyobb volt a kiporzás a Mal Zrt. vörösiszap-tározóinál. A szálló por beterítette Lőrinte- és Csótapusztát, Ajka-Padragkutat s még Halimbát is. A kihelyezett mobil mérőállomás is extrém adatokat mért, a szálló por koncentrációja elérte az egészségügyi határérték tizenegyszeresét. A Veszprémi Bányakapitányság hétfőn ötnapos határidőt adott a cégnek, hogy megszüntesse a kiporzást. Csakhogy a Mal Zrt. intézkedési tervében a X-es kazetta borítása még csak nem is szerepel. A IX-es kazetta lefedését is csak augusztus végére ígérik. A problémát viszont a sérült X-es tározó jelenti. A legerősebb kiporzást múlt csütörtökön tapasztalták, az egész táj vörösbe borult. A farkasgyepüi tüdőszanatórium igazgatója, Medgyasszay Balázs azt mondta, az a legnagyobb baj, hogy annyira apró szemcséjű ez a vörös por, hogy egészen mélyre jut a tüdőben, ráadásul lúgos kémhatású, és egyéb káros anyagokat is tartalmaz. Hosszú távon az ilyen intenzív kiporzás biztosan káros az egészségre. Leginkább azok vannak veszélyben, akik légúti vagy tüdőbetegségben szenvednek. (...) Kolontár polgármestere, Tili Károly elmondta, nem bízik a Malban. Úgy látja, nem veszi komolyan a problémát, és csak azért mond valamit, hogy nyugtatni próbálja a kedélyeket. Szerinte nem hajlandók költeni a megoldásra, folyton anyagi nehézségekre hivatkoznak. Tili elmondta, az ügyben Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult, kérte a helyzet haladéktalan, azonnali megoldását. Ha néhány napon belül nem történik érdemi intézkedés, további lépéseket fog tenni. (echotv.hu)

S.O.S. 2012.05.22. Porfelhő Kolontáron (youtube.com)
Fulladoznak a kolontáriak a folyamatosan szálló vörös por miatt.
Volt, hogy a határérték 11-szeresét mérték.

S.O.S. Vörös vihar Kolontárnál (youtube.com)

A MAL Vörös iszap tározója Kolontár mellett 2012 május 17-én. A mobil mérőállomás reggel 7 órakor 243 %porkoncentrációt mutatott. Az egészségügyi határérték 50. A szél csak ez után vált viharossá. Nap közben látni nem lehetett a vörös portól, ami Lőrintepusztán, Csótapusztán, Ajka-Padragkúton, Halimbán keresztül egészen Nyirádig jutott.

2012.03.30.
Levegőben a vörösiszap * Teljes cikk itt!!

A határérték négy és félszerese a porkoncentráció Kolontáron. Szmogtérképünk szerint 449%-ig emelkedett a PM10, azaz a szálló por koncentrációja Kolontáron, a 2010 októberi vörösiszap-katasztrófa helyszínén. (www.idokep.hu)

2012.02.19.
Brüsszel nagyon kíváncsi, még várhatnak a magyar gazdák * Teljes cikk itt!!

Késik a vörösiszap sújtotta gazdák támogatása, miután Brüsszel már háromszor - legutóbb március elején - kért kiegészítő információkat arról, hogy a vörösiszap-katasztrófa által sújtott agrárvállalkozások milyen támogatást kapnak a magyar kormánytól - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI-vel. A minisztérium az előzetes kárfelmérések alapján több mint egymilliárd forint támogatást kíván nyújtani annak a mintegy 70-90 mezőgazdasági termelőnek és halgazdálkodási tevékenységet folytató vállalkozásnak, amelynél kárt okozott a vörösiszap-katasztrófa. Mivel Magyarország addig nem fizetheti ki a támogatást az agrárvállalkozásoknak, amíg Brüsszel jóvá nem hagyja a kifizetéseket, ezért a tárca már 2011. augusztus 8-án tájékoztatta a bizottságot. A vidékfejlesztési tárca közvetlenül a katasztrófa után 350 millió forint gyorssegélyt utalt ki az érintett mezőgazdasági termelőknek és az élelmiszer-ipari vállalkozásoknak. A kár tényleges felmérését követően bebizonyosodott, hogy a gazdálkodók kára ennél az összegnél jóval magasabb, ezért újabb kifizetésekről döntött a minisztérium, amelyről értesítette Brüsszelt. Az uniónak két hónap áll rendelkezésére, hogy döntsön a kifizetések jóváhagyásáról vagy újabb kiegészítő információkat kérjen az ügyről. (MTI)

2012.02.17.
Piros lett a hó: kísért a múlt Kolontáron - megmutatjuk * Teljes cikk itt!!

Az egész környék úgy nézett ki, mint 2010. október 4-én, a katasztrófa napján. A rendkívül erős szél az ajkai timföldgyár területéről származó vörös porral lepte be Kolontár belterületét és a településhez tartozó Lőrintepusztát - tájékoztatta Tili Károly, a település független polgármestere pénteken az MTI-t. Tili Károly, Kolontár polgármestere elmondta, hogy a problémát jelezték a zöldhatóságnak és a katasztrófavédelemnek is. A vörösiszapport az elmúlt napokban a szél az utakra hordta, ettől azok balesetveszélyessé váltak. Az egész környék úgy nézett ki, mint 2010. október 4-én, a katasztrófa napján. A harminc lakosú Lőrintepusztáról a gyerekeket nem is merték iskolába engedni a szüleik - közölte a településvezető, hozzátéve, hogy a kolontári Kossuth utcában és Arany János utcában azóta is piroslik a hó teteje a portól - tette hozzá. (MTI)

A tározókat egyelőre nem fedték le. Még a hó is vörös! (rtlklub.hu)

2012.01.30.
Terhelő vallomást tettek egymásra a Mal alkalmazottai

Terhelő vallomást tettek egymásra a nyomozás során a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. alkalmazottai, akik ellen tíz napja emelt vádat a Veszprém Megyei Főügyészség a vörösiszap-katasztrófa ügyében - értesült az MTI Hírcentrum. Az ügyben tizenöten - köztük a cég vezetői - állnak majd bíróság elé. A Nemzeti Nyomozó Iroda még az eljárás korábbi szakaszában tanúként kihallgatta a Mal Zrt. több alkalmazottját, akik gyanúsítottak, majd vádlottak lettek. Közülük többen terhelő vallomást tettek egymásra. Az ügyben a legsúlyosabb vád az, hogy az ajkai timföldgyár illetékesei a gátszakadás előtt figyelmen kívül hagyták a műszerek vészjelzését, a katasztrófa bekövetkezte után pedig nem értesítették az embereket, és nem segítettek a mentésben sem. Kahler Frigyes, a Veszprémi Törvényszék szóvivője az MTI Hírcentrumnak úgy fogalmazott: "a vádirat rövid megállapítást tesz arra nézve, hogy a szivattyúk vészjelzést adtak, és ezt követően egy és negyed óra telt el, amikor is bekövetkezett a tragédia. Ezalatt (...) a vádirat szerint nem történt sem riasztás, sem az állami szervek értesítése." A vádlottak ügyvédjei a vádirat kézhezvételéig nem nyilatkoznak, a Mal Zrt. pedig múlt péntekre ígért nyilatkozatot az ügyben, de a cég jogi képviselője hétfőn további türelmet kért. A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - a vádirat nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. (MTI)

2012.01.25.
Vörösiszap: a műszerek egy nappal korábban figyelmeztettek?

A Híradó információi szerint egy nappal a katasztrófa előtt a műszerek már rendellenességet jeleztek, és másfél órával a gátszakadás előtt vészjelzéseket adtak. A Veszprém Megyei Főügyészség a múlt héten emelt vádat a MAL Zrt. tizenöt alkalmazottja, köztük a cég vezetői ellen. A vádirat szerint a vállalat vezetői szabálytalanságok sorozatát követték el a vörösiszap-tározó üzemeltetésekor: elmulasztották a karbantartásokat és az ellenőrzéseket, nem tették meg a szükséges óvintézkedéseket és a gátszakadás után nem jelezték a veszélyt, valamint a mentésben sem segítettek. A Híradó információi szerint egy eddig nem publikált vizsgálat kiderítette, hogy a szivattyúk egy nappal korábban már rendellenességet jeleztek, másfél órával a gátszakadás előtt pedig már vészjelzéseket adtak. A MAL Zrt. vezetői mégsem figyelmeztették az embereket, pedig a cégnek kész katasztrófavédelmi terve volt. A Veszprém Megyei Főügyészség 15 ember ellen emelt vádat szándékos, illetve gondatlan közveszélyokozás miatt. A vádlottak között van a MAL Zrt. vezérigazgatója, a műszaki és a kereskedelmi igazgató, az üzemvezető, a környezetvédelmi felelős és a diszpécser. Az egyik ügyvéd szerint a vád nem állja meg a helyét, mert nem lehet megállapítani sem szándékosságot, sem gondatlanságot. A védencem úgy járt el, ahogy adott helyzetben elvárható, ezért szükségtelen a büntetőjogi felelősségre vonás - mondta az m1 Híradójának Kamarás Péter ügyvéd. A Veszprémi törvényszék várhatóan az év második felében tárgyalja majd a vörösiszap-katasztrófa ügyét. A 15-ből 8 vádlott a BTK szerint akár 15 év fegyházbüntetést is kaphat. (m1 Híradó)

2011.12.22.
Illés Zoltán: nem természeti jelenség miatt következett be a katasztrófa

Egy most nyilvánosságra hozott szakértői vélemény szerint a vörösiszap-katasztrófa elsőrendű oka a gát ridegtörése volt, ami a talaj tönkremenetele miatt következett be; Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint a tragédia a Magyar Alumínium (Mal) Zrt. tevékenységének következménye. "A kiszakadt sarok környezetében a gáttest alatt közvetlenül megtalálható kövér agyag a szilárdságának nagy részét az eltelt évek során elvesztette, a lúgtartalmú folyadék ugyanis az agyagban kationcserét indukált. A merev gát kiterjedt hosszon ezen a gyenge szilárdságú altalajon feküdt" - közölte a Veszprém megyei Napló-online, Kertai István vízépítő mérnökre hivatkozva. A szakértő - aki Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár felkérésére vizsgálódott a helyszínen - emellett más okokat is megnevez. Semmi újat nem állít a szakértő - mondta az MTI-nek csütörtökön Illés Zoltán. Hozzátette: a talajtörés azonban a cég tevékenysége miatt következett be. Ezek a tározók nincsenek szigetelve, a technológiákat pedig a tulajdonosnak kellett felügyelni, az ő feladata megtenni a szükséges lépéseket - szögezte le az államtitkár, aki úgy fogalmazott: ma is fenntartja azt a gyanúját, miszerint a kiszakadt tízes tározót feltételezések szerint túltöltötték, ami miatt sokkal nagyobb nyomás nehezedett a falakra. Az államtitkár szerint a több millió köbméter vörösiszap nagy valószínűséggel nem oszlott el egyenletesen a tízes tározótérben, a kiszakadt sarokba több folyadék, mint szilárd anyag kerülhetett. Nagyobb nyomás keletkezhetett, ami lefelé nyomta a tározó tartalmát a talajba - tette hozzá. Mivel a Malnál egyik tározó sincs alul szigetelve, átázott az altalaj, azután a talaj a talajon elcsúszott, talajtörés következett be - szögezte le az államtitkár, hozzátéve: mindezért a Mal tulajdonosai és a céget üzemeltetők a felelősek, hiszen a talajtörés a cég tevékenységének következménye. Az államtitkár véleménye szerint a Mal tulajdonosai nagy valószínűséggel nem akarták folytatni a cég tevékenységét 2011. február 28-a után, amikor is lejárt a környezetvédelmi engedélyük, hiszen 2010. október 4-ig - a katasztrófa időpontjáig - nem kértek újabb engedélyt a cég tevékenységének majdani folytatására. "Márpedig egy ilyen engedély kiadása a hatóságok részéről minimum fél-egy év. Az addig keletkező vörösiszapot pedig az egyetlen lehetséges helyre, a tízes kazettába helyezték el. Ugyanakkor egy újabb tározótér megépítése legalább másfél-két évet vesz igénybe, már pedig 2010. október 4-ig ezt nem kezdték el" - állapította meg Illés Zoltán. A talaj átnedvesedése és a tározó túltöltése együtt okozhatta 2010 októberében a katasztrófát, ami nem természeti jelenség, hanem a Mal tevékenységéből származik, ezért a felelős csakis a tulajdonos és az üzemeltető lehet - összegezte az államtitkár. (MTI)

2011.12.22.
EU-s jóváhagyásra vár a vörösiszap sújtotta gazdák kártérítése

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) mindent megtesz, hogy a vörösiszap katasztrófa miatt károsult mezőgazdasági termelők mielőbb pénzhez jussanak, az Európai Unió a kifizetésre szánt összeget mezőgazdasági támogatásnak minősítette és a szabályok szerint ennek folyósításához a Bizottság jóváhagyása szükséges - közölte a szaktárca csütörtökön az MTI-vel. A magyar kormány az Európai Uniótól már ígéretet kapott a kifizetések jóváhagyására, ami mindeddig nem történt meg. A Vidékfejlesztési Minisztérium az elmúlt hetekben az Európai Parlament magyar képviselőinek segítségét is kérte, csütörtökön Glattfelder Béla néppárti európai parlamenti képviselő kérdést nyújtott be az Európai Bizottsághoz a mielőbbi jóváhagyás érdekében. "A magyar kormány és a Vidékfejlesztési Minisztérium eddig is mindent megtett, hogy a károsult gazdák pénzhez jussanak, és a brüsszeli jóváhagyás után az összegeket a vidékfejlesztési tárca haladéktalanul kifizeti" - olvasható a VM közleményében. (MTI)

Vörösiszap katasztófáról Zacher Gábor toxikológus beszél

2011.10.11.
Panasznap - az iszapömlés sújtotta településeken járt az ombudsman

A károsultak számához viszonyítva nem sok a panasz - közölte Szabó Máté. Szabó Máté ombudsman szerint a károsultak számához és az anyagi károk nagyságához viszonyítva nem érkezett sok panaszbeadvány az egy évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa következményeinek felszámolásával kapcsolatban. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa erről az iszapömlés sújtotta településeken tartott keddi panasznapon elhangzottakat összegezve sajtótájékoztatón beszélt Devecserben. Az ombudsman a katasztrófavédelemmel kapcsolatos országos vizsgálata részeként hivatalból tekinti át a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa utáni helyreállítás és kármentés körülményeit. Szabó Máté azt mondta: a beadványok számát a nap végére összesítik, eddigi információja szerint várhatóan csaknem negyven ügyben indítanak vizsgálatot. A túlnyomóan gazdasági, pénzügyi, szociális kérdéseket érintő panaszok száma az érintettek számához és az anyagi károkhoz viszonyítva "nem drasztikusan nagy" - fogalmazott. Hozzátette, hogy a károsultak panasszal élhetnek, ha szerintük a kárelhárítási-kártalanítási folyamatban bármely hatóság, közszolgáltatást végző szerv vagy hivatal az alapvető jogokkal összefüggésben visszásságot, sérelmet okozott. A kolontári és a devecseri lakosok beadványaikban a kárenyhítés anomáliáira hívták fel a figyelmet, illetve egyesek úgy vélik, hogy őket hátrányos megkülönböztetés érte - mondta Szabó Máté. Tájékoztatása szerint van olyan, aki arra panaszkodott, hogy bizonyos bankok elengedték a katasztrófa következtében megsemmisült ingatlanra vonatkozó tartozást, míg mások nem. Az ombudsman válaszként azt közölte, a magánszervezeteknek számító bankokkal nem foglalkozik, csak ha azok közpénzt is érintő ügyletben vesznek részt.

Minden panaszt kivizsgálnak

Az országgyűlési biztos hangsúlyozta, hogy minden panaszt kivizsgálnak. Közölte, hogy az emberi méltóság vagy a szabadságjogok megsértésére vonatkozóan nem érkezett panasz a kárfelszámolási folyamatban részt vett hatóságokra - honvédség, katasztrófavédelem, rendőrség - vonatkozóan. Szabó Máté kiemelte, hogy a "normál" polgárjogi viszonyokon túl szükség lenne egy a kárenyhítési-kárrendezési kereteket egységesen szabályozó normarendszerre. Utalt arra, hogy hivatala már a korábbi árvíz utáni katasztrófaelhárítási folyamatot is vizsgálta. Mint hozzátette, a katasztrófákra vonatkozó - akár intézmény formájában érvényesítendő - jogszabályok rendszere "hídként" működhetne a normál és a kivételes állapot között. A sajtótájékoztatón a levegőszennyezés problémáját vetette fel egy helyi lakos, ezt a panaszt a környezetvédelmi ombudsmannak továbbítják.

A katasztrófa összekovácsolta a kolontáriakat

Tili Károly (független), Kolontár polgármestere arról beszélt, hogy a falut - ahol 36 házat kellett lebontani - 11 család (35 ember) hagyta el, 21-en az új lakóparkba költöztek, 4 család választotta a pénzbeni kárenyhítést. Kiemelte, a katasztrófa összekovácsolta a helyieket, s a kormány már két nappal az iszapömlés után vállalta, hogy helytáll a károkozó helyett. A devecseriek 90 százaléka elégedett a gyors állami kártalanítással Toldi Tamás (Fidesz-KDNP) devecseri polgármester szerint a kárt szenvedett emberek kilencven százaléka elégedett a rendkívül gyors állami kártalanítással. Közölte, hogy Devecserben több mint háromszáz családnak keletkezett közvetlen vagy közvetett kára a vörösiszap-katasztrófa következtében. Hangsúlyozta, hogy a katasztrófa méretéhez és a károsultak számához képest is elenyésző a panaszok száma. Szabó Máté ombudsman - munkájuk elismeréseként - ezüst emlékérmet adományozott Kolontár és Devecser polgármesterének, valamint Muhoray Árpádnak, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Törzs parancsnokának. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét. www.hirado.hu Forrás MTI

2011.09.15.
Az állam mindent megtesz a MAL további működéséért

A magyar államnak nem érdeke, hogy felszámolás alá kerüljön a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt., így mindent megtesz a cég további, biztonságos működéséért, és az ott lévő több ezer munkahely megőrzéséért - mondta Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán jelentette be, hogy első fokon 135,140 milliárd forint hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a MAl Zrt.-re a tavalyi vörösiszap katasztrófa miatt a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. Szatmáry Kristóf hangsúlyozta: minden esély megvan arra, hogy a MAL Zrt. a bírság ellenére is tovább tudjon működni, így megmarad a beszállítókkal együtt összesen 6.000 munkahely, amelyből 1.200 közvetlenül a céghez kötődik. Hozzáfűzte: az állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőn (MNV) keresztül folyamatos kapcsolatban van a cég vezetésével, az MNV február óta intenzív tárgyalásokat folytat a tulajdonosokkal a tulajdonosi szerkezet esetleges átalakításáról. Szatmáry Kristóf beszélt arról is, hogy a MAL Zrt. ellen több eljárás is folyamatban van, ezek befolyásolhatják a tárgyalásokat. Illés Zoltán, a VM környezetügyért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: a bírságot a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül kell befizetnie a MAL Zrt.-nek, a késedelmi bírság pedig naponta 40 millió forint. Hangsúlyozta: a határozat elsőfokú, ha a bírságot nem fogadja el a cég, akkor a törvény értelmében 15 napon belül fellebbezhet, ez esetben az ügy az Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségre kerül. Itt 30 nap van a fellebbezés elbírálására, ha helybenhagyják, akkor a cég bírósághoz fordulhat jogorvoslatért - fejtette ki Illés Zoltán. Illés Zoltán emlékeztetett: a tavaly október 4-i vörösiszap katasztrófában 10 ember veszítette életét, több mint ezer hektár területet borított be a vörösiszap, 3 településen több tucat házat kellett lebontani, majd újakat építeni, és 19 falu határát kellett megtisztítani. Elmondta: a bírságot egy törvényben meghatározott matematikai képlet alapján határozták meg, figyelembe véve, hogy egyértelműen környezetkárosodás történt, és hogy több mint 1,8 millió köbméter vörösiszap ömlött ki több ember halálát okozva. Az államtitkár kifejtette: 20-25 milliárd forintba kerültek a kárelhárítási munkák, például a Marcal és Torna kotrása, a szennyezett föld elszállítása, a gátak építése. Ehhez adódik még hozzá a házak lebontása, és újak felépítése. Emlékeztetett: az előző kormány - az Európai Unió nyomására sem - jelölte ki a környezethasználati engedély éves felülvizsgálatáért felelős hatóságot, amely ellenőrizte volna a gátak állapotát. Illés Zoltán hangsúlyozta: az új kormány a bányakapitányságokat jelölte ki a gátak ellenőrzésére. Szatmáry Kristóf elmondta: a kormány elkötelezett abban, hogy biztonságos ipari termelés folyjon a jövőben Magyarországon. A kormány érdekelt abban, hogy a MAL Zrt. meg tudja tartani a munkahelyeket, valamint hogy piaci helyzete stabilizálódjon, folytathassa a termelést - mondta az államtitkár. (MTI-fidesz.hu)

2011.08.14.
Többen megbetegedtek a vörösiszap sújtotta térségben

Nőtt a légúti megbetegedések száma a vörösiszap sújtotta térségben. Főként idősek és gyerekek jelentkeztek a háziorvosoknál. Emelkedett a légúti megbetegedések száma a vörösiszap sújtotta térségben az elmúlt fél évben. A háziorvosnál főként idősek és gyerekek jelentkeztek. A kolontári és a devecseri lakosoknak újabb szűrővizsgálatokat indítanak, és folytatódik a másodlagos károk felmérése is. (da)hírTV

2011.07.14.
Végére értek a munkának a példa nélküli katasztrófa után

Kilenc hónappal a példátlan méretű ipari katasztrófa után befejeződött az újjáépítés Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen, a kormány az iszapömlés egyéves évfordulójára minden károsult gondját megoldja - jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön, az új devecseri lakóparkban tartott sajtótájékoztatón. A belügyminiszter a vörösiszap-katasztrófa bontási és újjáépítési helyszíneinek bejárását követően hangsúlyozta, hogy az újjáépítés és a lakosság kártalanítása a kormányhatározatban kitűzött határidőre megvalósult, és a devecseri kistérség hátrányos helyzetűvé nyilvánításával biztosítják a további fejlesztési lehetőséget. Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy megérkezett a kárt szenvedő nem mezőgazdasági vállalkozások kártalanítását biztosító engedély az Európai Uniótól, így a jövő héten megkezdődik a kifizetés. Hozzátette: két héten belül várható a brüsszeli jóváhagyás a mezőgazdasági károk enyhítésére is, így az állam a gazdálkodók kárát is megtéríti. (pr) MTI

2011.06.14.
Megkezdődik a devecseri házak műszaki átadása

A héten megkezdődik a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa devecseri károsultjai számára épülő házak műszaki átadása, és folytatják a földekről összegyűjtött szennyező anyagok beszállítását, amit az esős idő miatt le kellett állítani - közölte az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka az MTI érdeklődésére. Muhoray Árpád vezérőrnagy az MTI információit megerősítve elmondta, hogy Kolontáron három autót húztak ki a halastóból, amelyeket az átszakadt tározóból kiömlő vörösiszap sodort oda. Tájékoztatott arról, hogy az új devecseri lakóparkban épülő 87 ház közül az első ütemben 27 házat szemléznek a katasztrófavédelem által megbízott műszaki ellenőrök, a kolontári károsultaknak épített házakat az új tulajdonosok a használatba vételi eljárás lezárását követően, június 20-tól vehetik birtokba. A devecseriek a kivitelezés ellenőrzését követően, több ütemben, várhatóan július közepétől költözhetnek új otthonaikba. Elmondta azt is, hogy kedden újraindul a külterületekről összegyűjtött vörösiszapos föld és a Devecserben lebontott házak törmelékének beszállítása az ajkai timföldgyár területén kijelölt lerakóhelyre. Eddig már 220 ingatlant dózeroltak le. A Belügyminisztérium átutalta a devecseri önkormányzat elkülönített számlájára a károsultaknak az ingóságokkal kapcsolatos kárenyhítés "készpénzes" részét, így a megkötött támogatási szerződések alapján megkezdődhet a kifizetés - tette hozzá. A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás elöntött három települést: Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak, és több mint százhúszan megsérültek. A kormány a katasztrófa miatt kihirdetett veszélyhelyzetet Veszprém megyére vonatkozóan június 30-ig meghosszabbította, és ezt a dátumot adta meg a helyreállítás-újjáépítés határidejeként. (MTI-fidesz.hu)

2011.06.01.
Határidő előtt: elkezdik a műszaki átadást

Határidő előtt, már június elején elkezdik a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak épülő házak műszaki átadását. A sort elsőként a kolontári lakópark huszonegy házával és a közművekkel kezdik. A kivitelező cég felel a kolontári és a devecseri lakóparkokban, valamint Somlóvásárhelyen összesen 109 épülő téglaházért, valamint a közművek, utak, járdák kiépítéséért, az új házak parkosításáért és 12 ezer négyzetméternyi zöldterület rendezéséért. A műszaki átadások lezárása után a kolontáriak július elejétől, a devecseriek pedig augusztus elejétől költözhetnek be új otthonaikba. (da) hírTV

2011.04.16.
Teljes illetékmentesség a vörösiszap-károsultaknak

Felhatalmazást adott az Országgyűlés a kormánynak hétfőn arra, hogy legfeljebb június végéig meghosszabbítsa a Veszprém megyében a kolontári vörösiszap-katasztrófa miatt tavaly októberben kihirdetett veszélyhelyzetet. A kabinet arra is lehetőséget kapott, hogy az árvíz által veszélyeztetett települések védelme érdekében április 30-ig fenntartsa a veszélyhelyzetet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A Parlament a vörösiszap-katasztrófával összefüggő veszélyhelyzet meghosszabbítását 278 igen szavazat, illetve 20 tartózkodás mellett, míg a borsodi árvíz miatt szükséges intézkedéseket 294 igen és 1 nem szavazattal tette lehetővé. A Veszprém megyei veszélyhelyzet meghosszabbítását engedélyező határozati javaslat egyúttal felkéri a kormányt, hogy a rendelettel bevezetett intézkedések érvényének meghosszabbítását május 31-ig vizsgálja felül, és a felülvizsgálatról tájékoztassa a Házat. A törvényjavaslat indoklása emlékeztet arra, hogy a kormány korábban felhatalmazást kapott a tavaly októberben kihirdetett veszélyhelyzet fenntartására 2011. március 31-ig. A Magyar Alumínium (Mal) Zrt. X. számú vörösiszaptározó kazettájának bezárása, a kiszakadás helyén a fal helyreállítása, és a kazetta északi falának stabilizálása, megtámasztása még előkészítés alatt álló munkák - írta indoklásában a belügyminiszter, hozzátéve: a kazetta bezárásának várható időpontja a legkedvezőbb forgatókönyv szerint 2011. május 31., azonban ha bármilyen műszaki probléma adódik, a kivitelezés június közepéig is elhúzódhat. Kitért arra is, hogy a Mal Zrt.-nek a száraz technológiára való áttéréssel párhuzamosan meg kell valósítania egy olyan állandó vízkezelő rendszert, amely a veszélyhelyzet feloldása és a kármentesítési munkák befejezése után is lehetővé teszi, hogy a kazettatéren keletkező csurgalékvizek a jogszabályokban meghatározott határértékeknek megfelelő minőségben juthassanak az élővizekbe, vagy "visszavezethetők legyenek a technológiába". A vízkezelő rendszer tervezése folyamatban van, az élővízbe bocsátást lehetővé tevő első ütemének kivitelezése várhatóan május 25-ig befejeződhet. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei veszélyhelyzet meghosszabbításának kezdeményezését a kormány azzal indokolta, hogy noha az év eleje óta tartó mérsékelten csapadékos időjárás hatására a vízgyűjtők nagy részén az átlagosnál kisebb a hóban tárolt vízkészlet, ez alól kivétel a Sajó-Hernád vízgyűjtő területe, ahol a február végi érték meghaladja a megszokottat, s a vízgyűjtőn belül főleg a Hernád vízrendszerében található jelentős vízmennyiség. Az árvízi veszélyeztetettség ezért egész tavasszal fennáll, így indokolt a veszélyhelyzet meghosszabbítása április 30-ig - írták. (MTI-fidesz.hu)

2011.04. 03.
Bakondi: Június végéig mindenki megkapja a kártalanítást

Június végéig a vörösiszapömlés minden károsultja megkapja kártalanítását, a helyreállításhoz még több milliárd forintra lesz szükség - mondta Bakondi György katasztrófavédelmi kormánybiztos vasárnap, a katasztrófa féléves évfordulóján az MTI-nek. Az altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője felidézte: tavaly október 4-én szakadt át a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti iszaptározójának gátja. A kizúduló mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap percek alatt elöntötte Devecser, Kolontár, és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit, és több száz házat tett lakhatatlanná. Magyarország újkori történetének legnagyobb ipari és ökológiai katasztrófája következtében tíz ember meghalt, mintegy százhúszan kerültek kórházba, több száz ház vált lakhatatlanná. Az anyagi kárt több tízmilliárd forintra becsülik. Bakondi György azt mondta: a kárfelszámolásban és helyreállításban az elmúlt fél évben rendkívül intenzív munkát végeztek, és június végéig - ahogy a kormányhatározat is előírja - minden kárt szenvedő családot kártalanítanak. A főigazgató közölte: azoknak a családoknak, amelyek házát lakhatatlanná tette a vörösiszap, és kártalanításként új lakást kértek a kolontári és a devecseri lakóparkban, már elkezdték új otthonaik építését. A mintaház már elkészült, és június végéig mindegyik épületet átadják. Kolontáron 21, Devecserben 87 ház épül. A veszprémi kisvárosban, Devecserben a lakhatatlanná vált házak 40 százalékát már elbontották. A kormánybiztos tájékoztatása szerint minden érintettel megkötötték a házvásárlásra vagy a pénzbeli kártérítésre vonatkozó szerződést, az ingóságokért fizetendő kártérítésről szóló szerződések, valamint a vállalkozók kártalanítási szerződésének megkötése viszont még folyamatban van. A mezőgazdasági külterületek és a Torna-patak mentesítése még tart, eddig mintegy 100 hektáron fejeződött be a vörösiszap összegyűjtése. Bakondi György elmondása szerint a sérült tározót még nem tudták teljesen lezárni, de a már megépített védőgátak megfelelő biztonságot nyújtanak az ott élőknek. A timföldgyár száraztechnológiára történő átállásával csökkent a térség veszélyeztetettsége, és a szennyezőanyag tárolása is könnyebb lesz. A cég a veszélyhelyzet fennállásáig, de legkésőbb két évig állami felügyelet alatt működhet továbbra is - mondta az altábornagy, aki rendkívül fontos feladatnak nevezte, hogy a cég tovább működjön, ugyanis hatezer embernek nyújt megélhetést és biztos munkát. Az altábornagy közölte: a katasztrófa egyéves évfordulóján csak az akkor avatandó kolontári emlékhely és a devecseri emlékpark emlékeztet majd a történtekre. Utalt arra is, hogy lezárult a katasztrófavédelmi törvény társadalmi vitája, és hamarosan az Országgyűlés elé kerül a javaslat. A rendelkezés szerint a veszélyes anyaggal foglalkozó vállalatok bevételük 0,1 százalékát kötelesek lennének befizetni egy katasztrófavédelmi alapba, egységes iparbiztonsági hálózatot hoznának létre, új alapokra helyeznék a veszélyhelyzetek kezelésénél az állami feladatokat, és az irányításban az állam nagyobb szerepet kapna. (MTI-fidesz.hu)

2011.03.28. 16:31
Megrepedt a kolontári zagytározó

Repedéseket, enyhe szivárgást észleltek a kolontári vörösiszap-tározó 7-es kazettájának falán, ezért leállították a vörösiszap odaszállítását a földekről. A repedések csak a kazetta legfelső részét érintik, a szivárgást pedig a deponált vörösiszap tetején megálló esővíz okozza. Az elmúlt hétvégén vették észre a repedéseket annak a tározókazettának a felső részén, melybe a tavaly október 10-én átszakadt tározóból kizúdult, Kolontáron, Devecserben és Somlóvásárhelyen pusztító vörösiszapot és a bontási törmeléket hordják a mezőgazdasági területekről. A 7-es zagykazetta felső részére több méter vastagságban hordtak már vörösiszapot. A kazetta falának felső része feltehetően a terheléstől megrepedezett, instabillá vált. Az elmúlt napok esős időjárásának következtében a kazetta felszínén felgyülemlett esővíz szivárogni kezdett. A deponálási munkálatokat leállították. A 7-es kazettát a Műegyetem szakemberei vizsgálják. A felgyülemlett esővizet, melynek kémhatása a semlegeshez közeli, levezetik a kazetta tetejéről. A tavaly októberi katasztrófa következtében tíz ember életét vesztette, százhúsznál is többen megsérültek, rengeteg ház lakhatatlanná vált Kolontáron és Devecserben. (HavariaPress)

2011.03.07.
Maradhat a veszélyhelyzet Veszprémben és Borsodban

Felhatalmazást adott az Országgyűlés a kormánynak hétfőn arra, hogy legfeljebb június végéig meghosszabbítsa a Veszprém megyében a kolontári vörösiszap-katasztrófa miatt tavaly októberben kihirdetett veszélyhelyzetet. A kabinet arra is lehetőséget kapott, hogy az árvíz által veszélyeztetett települések védelme érdekében április 30-ig fenntartsa a veszélyhelyzetet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A Parlament a vörösiszap-katasztrófával összefüggő veszélyhelyzet meghosszabbítását 278 igen szavazat, illetve 20 tartózkodás mellett, míg a borsodi árvíz miatt szükséges intézkedéseket 294 igen és 1 nem szavazattal tette lehetővé. A Veszprém megyei veszélyhelyzet meghosszabbítását engedélyező határozati javaslat egyúttal felkéri a kormányt, hogy a rendelettel bevezetett intézkedések érvényének meghosszabbítását május 31-ig vizsgálja felül, és a felülvizsgálatról tájékoztassa a Házat. A törvényjavaslat indoklása emlékeztet arra, hogy a kormány korábban felhatalmazást kapott a tavaly októberben kihirdetett veszélyhelyzet fenntartására 2011. március 31-ig. A Magyar Alumínium (Mal) Zrt. X. számú vörösiszaptározó kazettájának bezárása, a kiszakadás helyén a fal helyreállítása, és a kazetta északi falának stabilizálása, megtámasztása még előkészítés alatt álló munkák - írta indoklásában a belügyminiszter, hozzátéve: a kazetta bezárásának várható időpontja a legkedvezőbb forgatókönyv szerint 2011. május 31., azonban ha bármilyen műszaki probléma adódik, a kivitelezés június közepéig is elhúzódhat. Kitért arra is, hogy a Mal Zrt.-nek a száraz technológiára való áttéréssel párhuzamosan meg kell valósítania egy olyan állandó vízkezelő rendszert, amely a veszélyhelyzet feloldása és a kármentesítési munkák befejezése után is lehetővé teszi, hogy a kazettatéren keletkező csurgalékvizek a jogszabályokban meghatározott határértékeknek megfelelő minőségben juthassanak az élővizekbe, vagy "visszavezethetők legyenek a technológiába". A vízkezelő rendszer tervezése folyamatban van, az élővízbe bocsátást lehetővé tevő első ütemének kivitelezése várhatóan május 25-ig befejeződhet. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei veszélyhelyzet meghosszabbításának kezdeményezését a kormány azzal indokolta, hogy noha az év eleje óta tartó mérsékelten csapadékos időjárás hatására a vízgyűjtők nagy részén az átlagosnál kisebb a hóban tárolt vízkészlet, ez alól kivétel a Sajó-Hernád vízgyűjtő területe, ahol a február végi érték meghaladja a megszokottat, s a vízgyűjtőn belül főleg a Hernád vízrendszerében található jelentős vízmennyiség. Az árvízi veszélyeztetettség ezért egész tavasszal fennáll, így indokolt a veszélyhelyzet meghosszabbítása április 30-ig - írták. (MTI-fidesz.hu)

2011.02.23.
Hivatali visszaélés a vörösiszap iratok ügyében?

A rendőrség hivatali visszaélés miatt nyomoz az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőségtől (OKTVF) eltűnt, a vörösiszap-katasztrófával kapcsolatos iratok ügyében. Úgy tudni, az ügy gyanúsítottja a főfelügyelőségtől csütörtökön elbocsátott és pénteken a rendőrség által kihallgatott volt OKTVF-dolgozó. Mint ismert, a lakásáról vezette el pénteken a rendőrség az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség csütörtökön elbocsátott dolgozóját. Az előállított férfi a főfelügyelőség hulladékgazdálkodással foglalkozó osztályán dolgozott. A hvg.hu szerint a lakásán tartott házkutatáskor az iszapkatasztrófa hatásának mérési eredményeit tartalmazó munkahelyi iratokat talált a rendőrség. A dokumentumok egy része azzal foglalkozott, hogy mennyire sikerült megtisztítani a Duna és a Marcal folyók vizét az iszapömlés okozta károktól. A Budapesti Rendőr-főkapitányság az üggyel kapcsolatban szerdán úgy tájékoztatott, hogy a nyomozóik hivatali visszaélés miatt nyomoznak. Egy gyanúsítottja van az ügynek, akit nem vettek őrizetbe, szabadlábon védekezhet. A gyanúsított lakásában és a "bűncselekmény helyszínén" is tartottak házkutatást, melynek során iratokat foglaltak le. (rá)(FH)

2011.02.08.
Csernobilhoz hasonlították Devecsert a tárgyaláson

Devecser úgy marad meg az emberek emlékezetében, mint Csernobil - mondta a keddi tárgyaláson az a kétgyermekes devecseri férfi, a feleségével együtt kezdeményezett kártérítési pert a Mal Zrt. ellen. A fiatal devecseri házaspár keresetlevele szerint otthonukat a vörösiszap ugyan nem öntötte el, de életük a katasztrófa következtében ellehetetlenült. Különösen a felporzó iszap hosszú távú egészségügyi hatásai miatt aggódnak. Az iszapkatasztrófa okán ingatlanuk értéke a felére csökkent. A felperesek ezért arra kérik a bíróságot, hogy kötelezze a Mal Zrt.-t, hogy részükre kártérítés címén a lakóingatlan értékvesztése miatt 8,5 millió forintot, nem vagyoni káruk miatt pedig 2 millió forintot fizessen ki. A károsultak kedden a bíróság előtt elmondták, hogy Devecser régen nyugodt hely volt, a zagytározó gátjának átszakadása óta azonban minden megváltozott. Gyermekeik tanulmányi eredménye romlott és a poszttraumás stressz miatt maguk a szülők is pszichológusi segítségre szorulnak. Az elsőrendű felperes, a fiatalasszony azt mondta a bíróságon: "olyanok vagyunk, mint a leprások. Ha a kocsinkat bárhol meglátják, rögtön tudják, hogy devecseriek vagyunk." A Mal Zrt. jogi képviselője szerint a cég nem felelős, mert természeti katasztrófa történt, ennek bizonyítására szakértők megkeresését indítványozták. A per tárgyalását március 19-én folytatja Salamonné Piltz Judit bírónő a Fővárosi Bíróságon. (pr) FH

2011.01.28.
Gőzerővel épül a lakópark

Folyamatos a munka a vörösiszap-katasztrófa által érintett Kolontáron a megsemmisült házak pótlására készülő lakópark építésénél. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pénteki tájékoztatása szerint három ház alapjait már lebetonozták, folytatódott a gázhálózati rendszer bekötése a lakóházakba, a vízvezeték-hálózatot fertőtlenítették és a lakópark központi szennyvízgyűjtő aknája is elkészült. A kolontári lakóparknál az elektromos vezetékek oszlopait is kiépítették, a villanyoszlopokra felkerültek a bekötő kábelek. A szakemberek már a földi csatlakozó vezetékeket és a gyengeáramú védőcsöveket fektetik. Épül a lakóparkon végighúzódó út, alapozzák a házakat, dolgoznak a lábazati fal beöntésén, a vasbeton lemezelésen, és a gépészeti alapok is készülnek. Az időjárási viszonyok miatt ragasztott falazati technológiát alkalmaznak.
A devecseri lakóparkban a kivitelező átvette a területet. A közműszolgáltatókkal a szolgáltatási szerződéseket megkötötték, a közműépítéshez a munkaterületet átadták és elkezdődtek a területrendezési, illetve a csatorna- és vízközmű-kiépítési munkálatok. Ötvenhat villanyoszlopot állítanak fel a helyszínen. A kárelhárítási munkák részeként csütörtökön Devecser és Kolontár külterületéről 6603 köbméternyi szennyezett anyagot szállítottak el a tárolókba. Újabb hét új ingatlan építéséről, illetve három lakás vásárlásáról szóló támogatási szerződést kötötték meg a jogi munkacsoport munkatársai a károsultakkal. Az ÁNTSZ adatai alapján az ivóvíz továbbra is biztonságosan fogyasztható a területen. Devecseren, Kolontáron és Somlóvásárhelyen a mobil mérőállomások adatai alapján a szállópor napi átlagkoncentrációja egész nap az egészségügyi határérték alatt volt csütörtökön. (da) FH

2011.01.20.
Jó ütemben halad a kolontári lakópark építése

Január 31-ig dönthetnek építési szándékukról a vörösiszap-katasztrófa károsultjai, utána már csak használt lakást vásárolhatnak, vagy pénzbeli kártérítést kérhetnek - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság csütörtökön. UA közlemény szerint a kormányhatározatban az újjáépítésre megadott június végi határidő csak így tartható. A károsultakkal október óta folyamatosan egyeztető Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ jogi munkacsoportja szerdán három tulajdonossal kötött szerződést új építésű ingatlanra. A katasztrófavédelem közlése szerint a kolontári lakópark építése jól halad: a mintaház tetejének ácsmunkáit befejezték, két ingatlan lábazati falának építését megkezdték, hat házhelyet mértek ki, és négy ház alapját beöntötték. A térségben a folyamatos eső miatt az iszaptározókhoz vezető utak nehezen járhatók; a külterületeken összegyűjtött vörösiszapot szállító teherautók megcsúsztak, megsüllyedtek, és az útra rengeteg sarat hordtak fel. A Tósok és Kolontár közötti összekötő út a folyamatos takarítás ellenére erősen szennyezett. A lerakókba Kolontár külterületéről szerdán 2900 köbméter anyagot hordtak be - áll a közleményben. Az újjáépítésen szerdán 338 szakember dolgozott 185 munkagéppel.(MTI-fidesz.hu)

2011.01.19.
Bemutató energiaültetvényt finanszíroz az állam

A vörösiszappal elöntött mezőgazdasági területen fajtánként négy-öt hektáros bemutató energiaültetvényt hoznak létre Devecser és Kolontár között; a különböző fajtájú növények telepítését az állam finanszírozza - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A közlemény szerint a földtulajdonosokkal Szabó Csaba, a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja egyeztetett az energianövények telepítéséről. A tervek szerint az alkalmazandó technológiát a gödöllői Szent István Egyetem szakértői dolgozzák ki, kikísérletezik a legéletképesebb növényfajtát a tavaly októberi iszapszennyezés által érintett területen. (MTI-fidesz.hu)

2011.01.16.
Eladhatatlan házak a katasztrófa után

Megközelíti az egymilliárd forintot a vörösiszap-katasztrófa miatt a lakossági ingóságokban esett kár – nyilatkozta az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka. Kivágó Tamás elmondása szerint Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen 400 kárigényt összegszerűsítettek eddig. Közben a károsultak újabb pert indítanak a MAL Zrt. ellen, devecseri házaik ugyanis eladhatatlanná és értéktelenné váltak. Az iszapömlés után Devecserben is eladhatatlanná váltak a házak. A károsultaknak egy siófoki ügyvéd is jogi képviseletet ajánlott. Léhmann György azt mondta: amennyiben mégis csődhelyzet lesz, akkor valamennyi résztvevő, akik ide juttatták ezt a környéket, azokat mind perbe vonja más jogcímeken. (pr) hírTV

Vörösiszap: Puskás Ferenc, egy meg nem hallgatott feltaláló,
aki használhatóvá tette az ipari mellékterméket


"Puskás Ferenc, aki kb. 30 évig volt ENSZ-szakértő, népfőiskolai körökben már korábban mesélt nekünk a világban szerzett környezetvédelmi és agrártapasztalatairól - köztük a vörösiszap kerámiaipari hasznosításáról(!), melyet ő talált ki. Hazatérvén felajánlotta mindezeket az épp regnáló kormányainknak. Úgy tűnik ezidáig mindhiába. Most mellékelem Feri bácsinak, mint a Falufejlesztési Népjóléti Program Egyesület (FNPE) elnökének szakmai referenciáit.

2010.12.21.
Elengedték a legsúlyosabban károsultak tartozását

Az OTP Bank elengedte a vörösiszap-katasztrófában legsúlyosabban károsult ügyfeleinek tartozását. A pénzintézet keddi közleménye szerint a cég szakértői munkacsoportja az elmúlt két hétben tárgyalt a katasztrófa sújtotta területen élő, hitellel rendelkező ügyfeleivel. A bank körülbelül negyven, kivételesen nehéz helyzetben lévő ügyfél esetében eltekint hiteladósságának visszafizetésétől, míg további csaknem 50 súlyosan érintett ügyfél helyett a bank fizeti a havi törlesztőrészletet február végéig. Az OTP Bank közvetlenül a katasztrófa után átvállalta az érintett településeken hitellel rendelkező ügyfeleinek novemberi törlesztőrészletét. Ezen felül hátralékos tartozás miatt 2010. október 1-jétől késedelmi kamatot sem számít fel 2011. február 28-ig - áll a közleményben. A hitelintézet korábban 100 millió forintot utalt át a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére a Magyar Kármentő Alap számlájára. (hirtv.hu)

2010.12.14.
Megnyílt a Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpont

Megnyílt a Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpont Devecserben, ahol az iszapkatasztrófa által érintett lakosság egészségi állapotát folyamatosan figyelemmel kísérik - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a központ megnyitóján Devecserben kedden.
A vizsgálatokat a környező településekkel együtt mintegy nyolcezer ember számára előjegyzéssel szervezik meg, naponta ötven embert látnak el - mondta Réthelyi Miklós. Hozzátette: a központ féléves működése alatt az adatokat az ÁNTSZ Országos Környezet Egészségügyi Intézetében összesítik és kiértékelik, a cél a megelőzés. A szűrőközpont működését a Belügyminisztérium költségvetési forrásaiból fedezik, az egyes szolgáltatókkal szerződést kötnek. A kormány tervezi a devecseri intézmény bővítését. Réthelyi Miklós hangsúlyozta: az ajkai térségben bekövetkezett vörösiszap-katasztrófában tartós egészségkárosodást senki nem szenvedett, de a lakosság megnyugtatása miatt legalább fél éven keresztül szükséges vizsgálatokat végezni, hogy a legkisebb megbetegedésre is komolyan lehessen reagálni.
Göndöcs Zsigmond, a térség egészségügyi ellátásáért felelős államtitkári megbízottja elmondta, hogy a régi devecseri szakrendelő bővítésével hozták létre a szűrőközpontot, ahol a vérvételt követően belgyógyászati vizsgálatokat végeznek el a jelentkezőkön. Hozzátette: a panaszok alapján próbálják majd kiszűrni a katasztrófa által okozott egészségügyi problémákat, de a vizsgált betegek nagy részénél más, nem a vörösiszap által okozott betegségekre - cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség - is fény derül majd.
Göndöcs Zsigmond elmondta, hogy az iszapömlésben sérüléseket szenvedett csaknem háromszáz beteg gyógyultan távozott a kórházakból, de még van, aki sebészeti ellátásra szorul. A Máltai Szeretetszolgálat mobil tüdőszűrő állomása a rendelő udvarán működik, a vizsgálatokon vett vér- és vizeletmintákat az ajkai Magyar Imre Kórház laboratóriumában egy nap alatt elemzik - mondta Göndöcs Zsigmond. Az új szűrőközpontban EKG, mellkas röntgen, légzésfunkciós vizsgálat, továbbá a klinikai laborvizsgálatok és belgyógyászati, illetve tüdőgyógyászati szakorvosi vizsgálatok mellett gyermekgyógyászati vizsgálatot végeznek. A rendelőkben lehetőség van szemészeti, fül- orr-gégészeti, sebészeti és nőgyógyászati vizsgálatokra is - tette hozzá. Toldi Tamás, Devecser polgármestere szerint a kormány eddigi intézkedései megnyugtatták az itt élő embereket, ehhez hozzájárult az is, hogy a szűrőközpont rekordidő alatt megnyílt. Hozzátette: januártól a város kistérségi központként fog működni, a lakosság egészségügyi ellátását helyben tudják biztosítani.
A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja október 4-én szakadt át. Mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen vesztették életüket. (MTI-fidesz.hu)

2010.12.07.
Átadták a kolontári lakópark építési területét

Hétfőn átadták a kivitelezőknek a kolontári lakópark építésére kijelölt öthektáros területet. A mintaház építését pénteken kezdik meg a szakemberek - közölte Tili Károly, Kolontár független polgármestere az MTI-vel. A polgármester elmondta: a falu magasabban fekvő pontján, a Bezerédi utcában huszonegy családi házat építenek fel a károsultaknak elvesztett ingatlanjaik helyett, először egy 98 négyzetméteres mintaházat kezdenek építeni. Az ingatlan az önkormányzat tulajdona, a Magyar Kármentő Alap támogatásából vásárolták meg - mondta a polgármester. A területet az építtető Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nevében Benkovics Zoltán dandártábornok, az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka adta át a közbeszerzési eljáráson nyertes VeszprémBer Zrt. vezérigazgatójának, Hellebrandt Ferencnek. Benkovics Zoltán kijelentette: a céljuk, hogy a kormányrendeletben rögzített határidőig - 2011. június végéig - új otthonba költözhessenek azok, akik a kárenyhítésnek ezt a lehetőségét választották. Hellebrandt Ferenc elmondta, hogy 60-150 négyzetméteres, egyszintes téglaházakat építenek. A kivitelezők a lakópark területén jelenleg a közművek kiépítését végzik, miközben a tulajdonosok igényeinek figyelembevételével, tizenöt típusterv alapján tervezik az épületeket. (MTI-fidesz.hu)

2010.12.06.
Iszapömlés: a 2001-es árvíz utáni beregi újjáépítés a minta

A 2001-es árvizet követő beregi rekonstrukció tapasztalatai alapján kívánják a vörösiszap- katasztrófa által sújtott településeket újjáépíteni - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).
"Az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ a beregi térség megtekintését javasolta a vörösiszap-károsultak részére. Közel száz fő már jelezte, nyitott a Beregben megújult házak megtekintésére. A jövőre való felkészülés egyfelől fontos az újrakezdés emberi oldala miatt, másfelől, mert a hatósági feltételek már adottak, hisz kiadták az első építési engedélyt a kolontári házak újjáépítésére" - tartalmazza a közlemény. A tulajdonosok közül 77-en új építésű ház, 82-en használt lakás vásárlása mellett döntöttek, de sokan vannak még, akik gondolkodási időt, egyedi elbírálást kérnek, vagy nem fogadják el az értékbecslést. A 2001 márciusi árvíz a Beregben mintegy félszáz településen több mint háromezer ingatlanban okozott károkat. Az újjáépítés során a kormány több mint hétszáz új házat épített fel. Az OKF közölte azt is, hogy a vörösiszap-katasztrófa térségében továbbra is mérik a szakemberek a folyóvizek pH-értékét. A Torna-patak pH-értéke ingadozó, hétvégi átlaga 8,58 volt. A porterhelés minden mérési helyen az egészségügyi határérték alatt van. A katasztrófa sérültjei közül már senki sem fekszik kórházban. Az újjáépítésen vasárnap több mint másfélszáz szakember dolgozott, hetven munkagéppel. (MTI-fidesz.hu)

2010.11.29.
Iszapömlés: bizottság vizsgálja a felelősséget

Országgyűlési vizsgálóbizottság tárhatja fel az ajkai térségben október elején történt környezeti katasztrófáért viselt - elsősorban politikai - felelősséget. A testület felállítását a Jobbik kezdeményezte. Az Országgyűlés nagy többséggel, 364 támogató szavazattal (a szocialista Göndör István ellenszavazata és Kovács Tibor tartózkodása mellett) fogadta el hétfőn a jobbikos Kepli Lajos határozati javaslatát, amelynek értelmében vizsgálóbizottság alakul a Kolontár melletti vörösiszap-tározó átszakadása miatt bekövetkezett katasztrófa felelőseinek megállapítására, valamint a hasonló szerencsétlenségek megakadályozásához szükséges teendők számbavételére. A tíztagú testületbe a kormányoldal és az ellenzék is öt-öt képviselőt küldhet; a bizottság elnökének személyére a Jobbik, az alelnökére az MSZP tesz javaslatot. A vizsgálóbizottság tevékenységéről jelentést készít, és azt jövő év novemberéig benyújtja a parlamentnek.
Segített a tudomány

Távérzékelési eljárást fejlesztett ki a Károly Róbert Főiskola a katasztrófák előrejelzésének és a károk pontos felmérésének elősegítésére. Erről, illetve a vörösiszap-katasztrófa kapcsán eddig elvégzett munkáról és a még megoldásra váró feladatokról tárgyalt kibővített ülésén a katasztrófavédelem szakembereivel a Kormányzati Koordinációs Bizottság Tudományos Tanácsa (KKB TT) hétfőn. Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató az ülés utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Magyar Tudományos Akadémia, és a katasztrófa helyszínén vizsgálatokat végző kutatók eredményeiből több figyelemreméltó tanulság is levonható. Hozzátette: a tíz éve működő KKB TT eddig még soha nem került éles helyzetbe. (MTI-fidesz.hu, hirtv.hu)

2010.11.16.
Mindent elárulnak a műholdas radarfelvételek

Rendszeres helyszíni geodéziai mérésekkel megelőzhető lett volna a vörösiszap- katasztrófa - állítja az a magyar vezetésű űrkutató csoport, amely az iszaptározó gátjának mozgását visszamenőleg 2003-ig térképezte fel. A műholdas radarfelvételek azt mutatják, hogy az ajkai timföldgyár 10-es tározójának gátrendszere évek óta nagy sebességgel süllyedt - a mozgás azonban egyenetlen volt, míg a gát egyes részei jobban, mások kevésbé süllyedtek, ami folyamatos mechanikai feszültséget okozott. A kutatók szerint ez a nagy mozgáskülönbség vezethetett végül a töréshez és gátszakadáshoz.
A mostani vizsgálat egyéni kezdeményezésre indult, a kutatás vezetője Dr. Grenerczy Gyula, a Földmérési és Távérzékelési Intézet vezető tanácsosa. "A műholdadatos mérések azt bizonyítják, hogy ezek a mozgások jelen vannak, intenzívek és olyan mértékűek, amelyeket földi és űrgeodéziai helyi mérésekkel ezelőtt ki lehetett volna mutatni. Ez az egyetlen, ami megmondja, hogy a múltban mennyire volt stabil, mennyire mozgott. Hiszen a műholdas mérések lezajlottak, az adatok ott vannak, és azokat fel lehetett dolgozni. Tehát megismerhető a mozgástörténet" - mondta Grenerczy Gyula, a Kozmikus Geodéziai Obszervatórium vezető tanácsosa. Az általuk alkalmazott módszerrel akár 18 évre visszamenően is feltérképezhető a tározó gátrendszerének mozgástörténete. (da) hírTV

2010.11.05.
Meghalt a vörösiszap 10. áldozataAZ ÁLDOZATOK EMLÉKÉRE!

Meghalt a győri kórházban a kolontári vörösiszap-katasztrófa életveszélyes sérültje, ezzel tízre nőtt az áldozatok száma. Péntek este 8 órától megszüntetik a forgalomkorlátozást Devecseren. Emellett egy földút is épül, ezen fogják elszállítani a maradék iszapot illetve törmeléket.
A folyamatosan életveszélyes állapotban lévő 70 éves férfi péntek reggel vesztette életét. Az idős ember testfelületének háromnegyede égett meg a maró lúgtól, mely az október 4-én átszakadt kolontári zagytározóból zúdult ki, elöntve több települést. A férfi életéért sokáig küzdöttek az orvosok, de az elmúlt napokban állapota már válságos volt.

Szabad belépés DevecserreVÖRÖSISZAP KATASZTRÓFA DEVECSERBENIszapkatasztrófa áldozatai lettünk!

Megszüntetik a forgalomkorlátozást este 8 órakor Devecseren. Az iszappal elöntött településen ellenőrző-áteresztő pontok álltak, vagyis csak rendőri ellenőrzés után - lakcímkártyával vagy engedéllyel - lehetett bejutni a térségbe. Emellett egy földút is épül, ezen fogják elszállítani a maradék iszapot illetve törmeléket. (HavariaPress, FH)

Szerkesztette: Makai Rozália      http://www.vargamakai.com

Ide írhatsz!

Vissza!
Vissza a menüre!