VERSEK, HITELES TÖRTÉNETEK
Varga István & Makai Rozália weblapja
http://www.vargamakai.com


A fülemüle apuka és a pók anyuka példája
(1105-ös kazettáról részletek)

I.
Zimányi József:
Miért énekel a fülemüle?Zimányi József életrajzát itt elolvashatod.

Megkérdem a kedves szülőket, akik gyermekeket neveltek:
Hova viszitek a gyermekeiteket: az élet útjára, vagy a halál útjára?

- Debrecenben sokszor végigsétáltam a főúton. Ott voltak a legszebb könyvesboltok. Nekem sose volt pénzem arra, hogy könyveket vegyek, de a szememet legeltettem, és láttam legalább a magyar kultúrának erre-arra borulását.

- Látok egy könyvet, kicsit nagyobb volt, mint a tenyerem. Ez volt a címe:

Miért énekel a fülemüle?Micsoda kérdés! Hát miért szalad a nyúl? Miért lóg az elefánt ormánya? Micsoda kérdés! De egy professzor írta. Bementem. 15 Ft-ért megvettem. Életem egyik legjobb könyvét vettem meg.

Miért énekel a fülemüle?

Egy ember élete sem elég, akár madarakat, akár bogarakat vagy hangyákat tanulmányoz. Elmondja ez a professzor, aki a madarakat tanulmányozta, észrevette, hogy amikor a kis fiókák kijönnek a tojásból, a fülemüle apuka hat héten át szünet nélkül, éjjel-nappal énekel.

Miért kell éjjel is énekelni?

Fogta magát a professzor, kivett a fészekből két kis fiú fiókát, mert csak a fiúk, a hímek énekelnek. Bent a lakásában 3 hétig táplálta, aztán visszahelyezte a fészekbe. Ez a két kis madárka 3 hétig nem hallotta az apa énekét. Mikor megnőttek, eljött a kirepülés, ivarérés, olyan rikácsoló hangot adtak, hogy a nőstények elrepültek tőlük. Nincs párválasztás. Nincsen új fészek. Nem jön új nemzedék.

- Nekem ez olyan hatalmas lecke volt. Itt vagytok szülők. Lagalább 16-18 évig énekelhettek a gyermekeitek szívébe lelki dallamot. A fülemüle apukának csak 6 hete volt, és tudta, hogy éjjel-nappal fújni kell. Amelyik megtanulta, megtanulta. Kimegy, énekel, és jön a párja. De amelyik nem hallotta, nem kapott párt. Nincs folytatás.
- Megkérdem mégegyszer a szülőket, azalatt a kis idő alatt, 16-17-18 év alatt, ami adatott nektek, beleénekeltétek-e a gyerekek szívébe Jézus szerelmét? A ti szívetek szerelmét Jézus iránt? Beleénekeltétek?

- Mindig fájdalommal emlékszem egy kis diáklányra. Debrecenben prédikáltam a gyerekeknek. Odajön, és mondja egyszer:

- Többet nem jöhetek. Anyukám nem enged.
Ez abban az időben volt, amikor egy kicsit szabadon lehetett élni, de olyan elgondolás volt, hogyha nagyon vallásos egy lány, akkor nem megy férjhez. Nem üldözték a vallást, sőt segítették.

- Anyám azt mondta, ha mindig bibliázok, senki nem vesz feleségül.
Az anyja bezárta a kislányt a padlásra éjjel-nappalra. Csak úgy engedte le, ha megfogadta, hogy többet nem megy bibliaórára. Ez egy édesanya volt. Később aztán megszabadult szegény leány, hitben élt és hitben halt meg. Az édesanya bezárta a kislányát, hogy ne menjen bibliaórára.A fülemüle apuka pedig megtanította a kis fiókáit. Betöltötte hivatását.

II.
A pók anyuka példája

Most mondok egy példát a rovarok életéből. Olvastam egy professzornak a könyvét. Csak a pókokkal foglalkozott. Én is 1 évig tanulmányoztam a pókokat. Rengeteget tanultam. Amelyik pókfajtáról most beszélek, nem csinál hálót, hanem 20 cm mély alagútat fúr a laza homokba. Akkora az alagút metszete, mint egy mostani 100 Ft-os. Hogy hányja ki a homokot az alagútból, azt nem tudom. Egy falevéllel lefedi. Ő maga benn van a verem alján. Ott jönnek világra a kis pókok is. Ha egy bogár gondatlanul szaladgál, és nehezebb, mint a falevél, akkor lepottyan. Megvan a vacsora, megvan az ebéd. Kikelnek a kis pókok. Lenn elég hűvös van, fenn melegebb van. Az anya testével melegíti őket.De minden nap, ahogy a professzor írta, ott ahol ez a pók élt, fél tizenegykor pontosan, pedig nincs órája, de mégis van, kijön. 100 kis pók szaladgál rajta. Ekkor a Nap úgy süt, hogy nem túl erős a kis pókoknak, de éppen elég. Azokat a mirígyeket irritálja, amelyekből később a pókélet kifejlődik. Ők is csináljanak alagutat, ők is fedjék be falevéllel. Ehhez kell, hogy a Napsugár kihozza a mirígyekből ezt a képességet. Ilyenkor megtörténik, hogy szaladgálnak a szemén a kis pókok, és nem lát. Van egy madár, amelyik mindig vadászik rá. Ilyenkor megeszi az anyát. Az életét kockáztatja az anyapók, hogy a gyerekek fényben legyenek. A jövőt biztosítja nekik.- Mennyi esze van egy póknak?
- Mit gondoltok? Járt hittanra?
- Nem.
A gyermekeiért az életét kockáztatja, a kicsinyeiért.
A rovarok is megítélnek bennünket és a madarak is. Betöltik hivatásukat. Ez az anyapók egy példa. Élete árán is neveli kicsinyeit.