HITELES TÖRTÉNETEK
Varga István & Makai Rozália weblapján


2012.03.14.
Megoperálták a magzat tüdejét

A világon először hajtottak végre tüdőoperációt egy anyaméhben lévő magzaton spanyol orvosok. Barcelonai egyetemek szakorvosainak közlése szerint a beavatkozást 2010 végén hajtották végre. A magzat jobb hörgői egy rendellenesség miatt eltömődtek, ezért tüdeje tumorhoz hasonlóan fejlődött. A műtét során egy apró endoszkópot vezettek le az akkor csupán 26 hetes magzat száján, hogy átszúrják a jobb oldali hörgőket és összekössék a központi légutakkal. Eduard Gratacos, a kórház szülészeti osztályának vezetője elmondta: a beavatkozás nagyon kockázatos volt, mert a szív közvetlen kötelében hajtották végre, a szövetek pedig vékonyak voltak, mint a cigarettapapír. A baba tizenegy héttel a műtét után, 2,5 kilogrammos súllyal született. A ma 16 hónapos, Alaitz névre keresztelt kislány édesanyja elmondása szerint "teljesen jól van". Az orvosok szerint a műtét volt az egyetlen lehetőség a kislány életének megmentésére. (MTI)

Egy pici kéz bizonyságtétele
/Fénykép, amely a világot meghatotta: http://www.michaelclancy.com/story.html/

"Ez az egyik legfantasztikusabb fénykép, amit az ismert univerzumban valaha is készítettek. Egy amerikai fényképész készítette egy operáció alatt, amin egy súlyos gerinc-rendellenességet próbáltak helyrehozni egy magzaton az anyaméhen belül a terhesség 23. hetében. A fényképész akkor még nem gondolta, hogy élete egyik legfontosabb képe lesz ez, hiszen a cél csupán a méhen belüli gerincműtét fényképeken is történő dokumentálása volt.

Miközben Paul Harris fotós az Egyesült Államok-beli Tenesse állam Nashville városának Vanderbilt egyetemén a sebészeti klinika műtőjében fényképeket készített a műtét folyamatáról, megörökítette azt a pillanatot is, amikor a baba az anyai méhből kiemelte a kis kezét, és az őt operáló orvos ujját megfogta.Ez a hihetetlen fénykép a világ rengeteg újságjában megjelent, s Írországban az egyik "legerősebb zászlója" lett az abortusz legalizációja ellen küzdőknek. Az ici-pici kéz, ami meghódította a világot, Samuel Alexanderé, aki tavaly december 28-án megszületett (amikor a fénykép készült, alig több, mint 5 hónapja volt a mama hasában). Ha komolyabban elgondolkodunk, megértjük, hogy az élet tényleg csak egy hajszálon múlik. Az orvosok biztosak voltak benne, hogy nem tudták volna életben tartani a kisfiút a méhen kívül, így a méhen belül műtéttel kellett megoldani azt a rendellenességet, amit nem tudott volna túlélni. A méhet bevarrták, hogy a baba normálisan fejlődhessen tovább.Ezért is ezt a képet nyilvánítják napjaink egyik legfontosabb orvosi fényképének. Samuel a legfiatalabb paciens, aki ilyen operáción túlesett. Valószínű, hogy Samuel Alexander Armsnak megszoríthatja majd egyszer Dr. Brunner sebészprofesszor kezét - most már az anyai méhen kívül. Justine McCarthy tévé-bemondónő megjegyezte, hogy képtelenség nem elérzékenyülni a pici kéz hatalmas erejét látva, amint egy operáló sebész ujját szorítja, és lehetetlenség nem elgondolkodni azon, hogyan tud egy kéz életet menteni..." (2006. február USA)

        
A Budapesten élő dr. Tapolyai Mihály, ideggyógyász, pszichiáter prof. Amerikában, Ashland Ohioi egyetemen lelki gondozásból, klinikai pszichoterápiából doktorált.