HITELES TÖRTÉNETEK
Makai Rozália gyermek- és családvédő


2024.06.15.Csipes Tamara a Honvéd kétszeres olimpiai bajnoka
K-1 500 m-en aranyérmes lett az Eb-n Szegeden.


Csipes Tamara az esélyesek között várta a K-1 500 méter döntőjét, s borítékolható volt, hogy a címvédő dán Emma Jörgensen lesz a legnagyobb ellenfele. A rajtot a skandináv kajakos kapta el a legjobban, de aztán a Honvéd kétszeres olimpiai bajnoka, aki ebben a számban ezüstérmes volt Tokióban, tavaly pedig világbajnoki bronzot nyert, gyorsan utolérte és ötven méter után már ő vezetett. A 34 éves magyar klasszis - aki már olimpiai csapattag - erőteljes húzásokkal haladt, féltávnál már jelentős volt az előnye, amit a célig több mint egy hajóhossznyira növelt, azaz a nézők üdvrivalgása közepette fölényes diadalt aratott. (m4sport.hu)

2024.06.15.Nádas Bence, Tótka Sándor kajak párosban aranyat nyertek az Eb-n.


Nádas Bence és Tótka Sándor a múlt heti válogató megnyerése után lendületből jött az Eb-re, az előfutamukat megnyerték, s a döntőben is magabiztosan szálltak vízre. A rajtból szinte kilőttek, féltávnál pedig már egy beülőnyivel vezettek. A végén ugyan a fehéroroszok és a litvánok megpróbáltak felzárkózni rájuk, de nem jártak sikerrel, tisztán ők haladtak át elsőként a célvonalon. Miután a lelátó előtt kiszálltak a stégre, a barátok és ismerősök, szurkolók hosszú percekig ünnepelték őket. A két kajakos - akik párosban már párizsi indulók - vasárnap a négyes döntőjében is érdekeltek lesznek Kuli Istvánnal és Csizmadia Kolossal. (m4sport.hu)

2023.08.25.Világbajnoki interjú Kopasz Bálinttal


Kopasz Bálint negyedik világbajnoki címét ünnepelheti a duisburgi világbajnokságon. A friss aranyérmes a K-1 500 méteres döntőt, valamint a még rá váró kihívásokat értékeli.

2023.08.27.Adolf Balázs 5000 méteren világbajnok lett Duisburgban.
Megvan az aranyérem kenuban is! Gratulálunk!


2022.08.06.Gratulálunk! Éremeső! Kajak-kenu világbajnokság Halifax, 2022. augusztus 6.


A halifaxi kajak-kenu világbajnokságon Kopasz Bálint K1 1000m-en, Kiss Blanka és Lucz Anna pedig K2 200m-en aranyérmet nyert! A Bragato Giada-Nagy Bianka kettős a C2 200m után alig egy órával a C2 500m-en is bronzérmes lett, csak úgy, mint Varga Katalin KL2 200m-en! /Szalay-Bobrovniczky Kristóf/A Bodonyi Dóra, Csipes Tamara, Medveczky Erika, Gazsó Dóra kajak négyes 500 méteren


nagyon taktikus és rendkívül magabiztos versenyzéssel világbajnoki címet nyert Szegeden! Nem mellékesen négy olimpiai kvóta is megvan ezzel. Fantasztikus volt, lányok!

2019.02.15.Gratulálunk! Kozák Danuta először nyerte meg az Év Női Sportolója-díjat


Kozák Danuta 2012-ben két olimpiai aranyérmet nyert, 2016-ban pedig hármat, emellett pedig megannyi Európa-bajnoki és világbajnoki arannyal gazdagodott. A klasszis kajakosnak mindezek ellenére eddig nem sikerült megkapnia az Év Női Sportolója-díjat, amelyről a sportújságírók szavazatai döntenek. Csütörtök este újra erős mezőnybe került, de a címvédő, háromszoros olimpiai bajnok úszónő, Hosszú Katinka mellett a klasszis teniszezőt, Babos Tímeát is megelőzte.

Kozák Danuta 2017 júniusában adott életet kislányának, Zorának. Ekkor talán ő sem gondolta volna, hogy úgy tud visszatérni 2018-ban, hogy harcban legyen az Év Női Sportolója-díjért. Kitartásának is köszönhetően azonban három világbajnoki aranyérmet nyert tavaly. Jól bizonyítja ez az év, hogy nincs lehetetlen, anyaként és gyerek mellett is lehet világraszólót alkotni, nem csak a sportban, bárhol máshol is - mondta el a büszke édesanya az M4 Sportnak.

2018.08.26.Gratulálunk! Magyarország női kajaknégyese aranyérmes 500 méteren!
Magyarország eddig hat arany-, egy ezüst- és két bronzérmet gyűjtött.


A női kajaknégyes, Kárász Anna, Kozák Danuta, Medveczky Erika és Bodonyi Dóra óriási csatában szerezte meg az első helyet, míg Balla Virág és Takács Kincső a kenu kettesek versenyében lett második.
Magyarország eddig hat arany-, egy ezüst- és két bronzérmet gyűjtött. (MTI)

2018.08.25.Gratulálunk! Kozák Danuta arany kajak 500 m-en;
Aranyat nyertek a portugáliai kajak-kenu világbajnokság döntőn:Kárász Anna - Kozák Danuta arany kajak páros 500 m-en;Balaska Márk - Birkás Balázs arany kajak páros 500 m-en. (MTI)


2018.08.24.Két fölényes világbajnoki aranyat nyertek pénteken
a portugáliai kajak-kenu világbajnokság döntőn!
Gratulálunk! Bodonyi Dóra arany kajak 1000 m-enCsipes Tamara és Medveczky Erika arany kajak páros 1000 m-en

Nádas Bence is hatalmasat ment, nagy hajrával bronzérmes lett 500 méteren. (pestisracok.hu)

2018.07.14.Történelmi rekordot állított be Kovács Gergő Magyarországon!


Gratulálunk! 2018. évi Utánpótlás és Para Evezős Országos Bajnokság mérlege: 3 arany - 3 OB cím! A saját korosztályában minden versenyszámban (5) legalább 1 aranya és OB címe van a tavalyi eredményekkel együtt!

2018.07.13.Gratulálunk Kovács Gergőnek!


Helyezés Rajtszám Egyesület Csapat Név Idő
1 8 Csepel Evezős Klub G Kovács Gergő Ferenc (2004.03.02) 05:35,42
Edző(k): Papp Zsófia László Pergel László-ifj. Pergel László

2017.07.16.Gratulálunk Takács Tamarának!
ÚJABB MAGYAR ARANYAK A KAJAK-KENU EB-N 2017-ben!


A magyar válogatott minden idők egyik legjobb szereplését produkálva 10 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzéremmel zárta a Plovdivban vasárnap befejeződött kajak-kenu Európa-bajnokságot.
Szombaton öt első és egy harmadik hely volt a mérleg. Vasárnap a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokságon Takács Tamara szerezte az első magyar érmet, ötszáz méteren lett az első egyesben. Pedig nem indult jól, sőt, övé volt az egyik legrosszabb rajt, de aztán a végén hatalmasat hajrázott, és minimális különbséggel nyert.
A nap második aranyérmet férfi kajak kettesünk szállította ötszáz méteren: a Nádas Bence-Tótka Sándor páros az utolsó kétszáz méteren robbantott, és onnantól kezdve nem volt ellenfele, nagyon magabiztosan nyerte meg a döntőjüket. Délután újabb aranyérmekkel folytatódott a program, ugyanis Lucz Dóra aranyérmet szerzett 200 méteren. A Balaska Márk, Birkás Balázs kajakos duó is aranyérmet szerzett 200 méteren. Ötezer méteren is lett egy aranyunk: Bodonyi Dóra végzett az élen a számban.
A fél kilométeres páros számokban a kajakos Farkasdi Ramóna, Medveczky Erika duó éppen lemaradva a dobogóról negyedikként, a kenus Korisánszky Dávid, Mike Róbert kettős pedig hetedikként zárt. Fekete Ádám C-1 500 méteren hetedik lett, míg 1000 méteren a Kammerer Zoltán, Noé Bálint, Ceiner Benjámin, Bárdfalvi Márk összeállítású kajaknégyes a kilencedik helyen ért célba. Az aranyak számát tekintve korábban csak a 2002-es szegedi, a 2004-es poznani és a 2006-os racicei Eb volt ilyen eredményes, mint a mostani. (MTI)

2016.08.20.Megvan a nyolcadik arany!
Megvédte címét a női kajaknégyes 500 méteren!
Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina olimpiai bajnok! Hajrá magyarok!


2016.08.18.Kozák Danuta aranyérmes a női kajak egyesek 500 méteren!
Négyszeres olimpia bajnok! Gratulálunk! Hajrá Magyarok!


2016.08.16.Itt az újabb magyar olimpiai csoda Rióban!
Aranyérmes női kajak 500 méteren Szabó Gabriella és Kozák Danuta!
Hajrá magyarok!


2016.08.20.Megvan a nyolcadik arany!
Megvédte címét a női kajaknégyes 500 méteren!
Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina olimpiai bajnok! Hajrá magyarok!


2015.08.23.Aranyérmet szerzett Medveczky Erika a női kajakosok 1000 méteres versenyében Milánóban,
a kajak-kenu világbajnokságon! Gratulálunk! Büszkék vagyunk rátok!


Ezüstérmet nyert Milánóban a Fazekas-Zur Krisztina, Kárász Anna, Kozák Danuta és Szabó Gabriella összeállítású magyar kajak négyes 500 méteren, Dusev-Janics Natasa-Homonnai Luca kajak kettes 200 méteren a milánói világbajnokságon, Takács Kincső 200 méteren a milánói világbajnokságon. Bronzérmes lett a Kiss Tamás, Sarudi Pál, Varga Dávid, Vass András összeállítású négyes kenu 1000 méteren a milánói világbajnokságon. (magyarhirlap.hu)

2015.06.07.Nyolc szegedi arany - Kárász, Vajda és Nagy is brillírozott


Női kajakban Kárász Anna, férfi kenuban Vajda Attila, az ifjúsági mezőnyben pedig a kenus Nagy Bianka nyújtott a legjobb teljesítményt a vasárnap véget ért első világbajnoki kajak-kenu válogatón. Mindhárom EDF DÉMÁSZ-Szegedi VE versenyző parádés formában evezett a Maty-éren – olvasható a szegedlive.hu oldalon.
Kárász Anna három aranyérmével és egy ezüstjével messze kimagaslott a mezőnyből, Kozák Danuta legyőzésével pedig történelmet írt, hiszen az olimpiai címvédőt 2011 óta senki nem tudta megverni 500 méteren. Kovács László tanítványa vasárnap megnyerte a K2-200 métert is Vad Ninettával, egyesben pedig második lett ugyanezen a távon Kozák mögött. Anna ezzel a teljesítménnyel óriási lépést tett a milánói világbajnokság felé.Gratulálunk! 1. Vajda Attila C1-1000 m és 1. Vajda Attila C1-5000 m


A decemberben trombózison átesett Vajda Attila szombaton oktatta a mezőnyt C1-1000 méteren. Kiválóan versenyzett, taktikusan evezett és a hajrában "megette" ellenfeleit, magabiztosan győzött. Vasárnap 5000 méteren sem lazított, komoly fölénnyel nyert, így ő két arannyal zárta a hétvégét. (szegedma.hu)

2014.12.02.
Gratulálunk! Vajda Attila az év kenusa!

Újra Vajda Attila a legjobb! Az EDF DÉMÁSZ Szegedi VE olimpiai bajnok klasszisát, Vajda Attilát választotta meg az év legjobb férfi síkvízi kenusának a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. Az EDF DÉMÁSZ Szegedi VE olimpiai bajnok klasszisát, Vajda Attilát választotta meg az év legjobb férfi síkvízi kenusának a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. Vécsi Viktor tanítványa a hazai elit hétfői záróbankettjén vehette át az elismerést a fővárosban. Vajda Attila 2014-ben egy ezüst- és egy bronzérmet nyert a moszkvai világbajnokságon, míg a Brandenburgban rendezett Európa-bajnokságon második lett C1-1000 méteren. A gyorsasági szakágban a szegedi klasszis mellett női kajakban a Moszkvában két aranyérmet nyerő Kozák Danutát, női kenuban a szintén világbajnok Lakatos Zsanettet, férfi kajakban pedig a férfi négyessel világbajnoki bronzérmes Kammerer Zoltánt díjazta a szövetség. Az ifik mezőnyében férfi kajakban a napokban Szegedre igazoló Nádas Bence lett az év versenyzője – olvasható az EDF DÉMÁSZ Szegedi VE honlapján.

2014.09.10.
Magyarország kajak-kenu csapat 6 arany, 5 ezüst, 6 bronz éremmel első!

Világbajnok a női kajak négyes! A magyar csapat vasárnap délelőtt 4 aranyat, 3 ezüstöt, egy bronzot nyert, összesen 15 éremnél (5-5 arany, ezüst és bronz) tart. 13 órakor a váltó előfutamai jönnek, háromkor pedig a döntők. Szombaton hét érmet (egy aranyat, két ezüstöt, négy bronzot) nyert a magyar csapat, a vasárnap 15 döntővel folytatódott a moszkvai kajak-kenu világbajnokság. A legelső futamban megszületett a második magyar aranyérem is, Lakatos Zsanett és Takács Kincső nyerte a női kenupárosok 500 méteres versenyét. Féltávnál második helyen álltak a fehéroroszok mögött... (sportgeza.hu)


500 m: K-1, világbajnok: Kozák Danuta 1:49.283 p
K-2, világbajnok: Kárász Anna, Vad Ninetta 35.869 mp


2014.07.13.
Nyolc arannyal zártak a magyarok Brandenburgban!
Teljes cikk itt!
A magyar versenyzők nyolc arany- és öt ezüstérmet gyűjtöttek a németországi Brandenburgban rendezett kajak-kenu Eb-n. A magyar különítmény ezzel az éremtáblázat élén végzett. Az olimpiai számokat tekintve öt elsőség és egy második hely a mérleg. A szombati döntők során három-három arany- és ezüstérmet szereztek. Győzött ezer méteren az Ausztráliából idén hazatért kajakos Csipes Tamara, a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros, valamint 500-on a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kárász Anna, Vad Ninetta női kajaknégyes, míg a kenus Vajda Attila, a Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakos duó és a Kiss Tamás, Vass András, Varga Dávid, Sarudi Pál összeállítású kenunégyes második lett, ugyancsak egy kilométeren. (telesport.hu)

2014.06.30.
Kajak-kenu: Kárász Anna három, Vajda Attila két számban vb-induló
Teljes cikk itt!


Négy aranyérem, kilenc dobogós helyezés, tizenhét A-döntő és számtalan értékes eredmény - ez az EDF DÉMÁSZ Szegedi VE mérlege az idei II. felnőtt és U23-as kajak-kenu válogatón. A klub olimpiai bajnok klasszisa, Vajda Attila továbbra is uralja a hazai vizeket. Vécsi Viktor tanítványa C1-1000 méteren nagy csata után győzte le Vasbányai Henriket és lett első, míg C1-5000 méteren több, mint egy percet vert a második helyezett Kiss Tamásra. A szegedi klasszis a júliusi brandenburgi Európa-bajnokságon és az augusztusi moszkvai világbajnokságon is két számban (C1-5000 méter és C1-1000 méter) indulhat. Ezer méteren címvédőként startolhat.
Kárász Anna is kiváló hétvégét zárt, hiszen az Európa-bajnok kajakos négy számban állt rajthoz és mind a négyben dobogóra állhatott. Kovács László és Tokár Krisztián tanítványa vasárnap K2-200 méteren győzött, míg K1-200 méteren harmadik lett, emellett pedig begyűjtött két ezüstérmet 500 méteren egyesben, illetve párosban. Kárász Anna a két válogató eredményei alapján három világversenyre is kvalifikálta magát. Az Európa-bajnokságon (K4-500 méter), a világbajnokságon (K4-500 méter, K2-200 méter és K1-200 méter váltó) és az U23-as szegedi vb-n (K1-500 méter, K1-200 méter) is indulhat.
A szegedi eredmények:
1. Vajda Attila C1-1000 méter
1. Kárász Anna-Vad Ninetta (KSI) K2-200 méter
1. Vajda Attila C1-5000 méter
1. Császár Gergely-Noé Bálint (Váci Hajó) K2-1000 méter U23
(szegedma.hu)

Vajda Attila arany 1000 m videón látható!, ezüst 500 m
2013 ICF Canoe Sprint World Championships Duisburg C1 MEN 1000


2013.09.01.
Kajak-kenu 2013 Duisburg * Idén is belehúztak: hét arany
Teljes cikk itt!


Hét arany, öt ezüst és öt bronz. Ez a magyar kajak-kenu válogatott mérlege a Duisburgban véget ért világbajnokságon, amivel a mieink Németország mögött a második helyen végeztek az éremtáblázaton. Az olimpiai számokra szűkítve még fényesebb az összkép: négy első, egy második és két harmadik helyezés. Kozák Danuta és Fazekas-Zur Krisztina a csapat két legeredményesebb embere, három-három arannyal. A sprintváltók zárták a világbajnokságot, kellemes magyar meglepetésekkel. Női kajakosaink Douchev-Janics Natasa, Vad Ninetta, Fazekas-Zur Krisztina, Kozák Danuta összetételben győztek. Úgy tűnt, hogy a végén lengyel riválisa lehajrázza Kozákot, aki azonban az utolsó harminc méteren még rá tudott tenni egy lapáttal, megszerezve harmadik aranyérmét a vb-n. (mno.hu)

2013.07.20.
"A nemzet közös célokért képes együttműködni" * Teljes cikk itt!

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a 2021-es vizes világbajnokság rendezési jogának pénteki elnyerése jó példa arra, hogy a nemzet képes az együttműködésre a közös célokért. A kormányfő a közmédiának adott - a Kossuth Rádió Krónika című péntek esti műsorában és a Duna tévécsatornán sugárzott - nyilatkozatában kiemelte: ugyan Budapest a házigazda, de a főváros az ország támogatása nélkül nem tudja megrendezni a vb-t, ezért is volt szükség a kormány részéről garanciákra, illetve megállapodások megkötésére. A világ úgy látja, hogy mi biztosan állunk a lábunkon "Ez egy óriási kihívás" - fogalmazott Orbán Viktor arra utalva, hogy ilyen rangos sporteseménynek Magyarország még soha sem adott otthont. Hangsúlyozta: Európában válság van, és Magyarországon kívül egyetlen egy európai ország sem pályázott. "Azok az országok vághatnak bele ilyen versenybe, akik érzik, hogy biztosan állnak a lábukon. A világ úgy látja, hogy mi biztosan állunk a lábunkon, és rá lehet bízni a magyarokra a rendezést" - mondta a miniszterelnök. Szerinte döntő volt a rendezés elnyerésében, hogy 2005 és 2012 között a vizes sportokban Magyarország hét sikeres, nagy nemzetközi rendezvény, ebből öt Európa-bajnokság házigazdája volt. Ugyancsak fontosnak tartja, hogy a magyar múlt, az első magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd óta az eredmények, olimpiai, világ- és Európa-bajnoki címek, a versenyzők és az edzők teljesítménye nélkül Magyarország nem tudta volna a nála gazdaságilag jóval erősebb országokat maga mögé utasítani, például a feltörekvő Azerbajdzsánt vagy az Egyesült Arab Emírségeket. (fidesz.hu)A MAGYAR ÚSZÓSPORT OLIMPIAI BAJNOKAI
LONDON 2012.
200 M. MELLÚSZÁS GYURTA DÁNIEL
10 KM. MARATHON RISZTOV ÉVA

2013.04.19.

Risztov Éva írta:
"Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda márványtáblájára felkerült a nevem.
Büszke vagyok, hogy az úszósport nagyjai mellett szerepelhetek.
Hatalmas élmény, köszönöm mindenkinek, akik
segítettek abban, hogy maradandót alkothassak."Gratulálunk! Nagyon örülünk a sikereteknek.
Az Úr áldása legyen az életeteken!Risztov Éva olimpiai bajnok 10 km-en - LONDON 2012.
Hungarian Gold in 10 km Marathon!
Gyurta Dániel olimpiai bajnok - 200 m mellúszás - LONDON 2012.


2013.01.13.
Szívszorító riport: így fogadták Gyurtát Norvégiában * Teljes cikk itt!

Egyedi aranyérmet adományozott Gyurta Dániel a tavaly tragikusan fiatalon elhunyt norvég úszóklasszis családjának. Három hónap sem volt hátra a londoni olimpiai játékok megnyitójáig, amikor az arizonai Flagstaffban este szállodájának fürdőszobájában eszméletlenül találtak rá Alexander Dale Oenre, a világbajnok norvég úszóra. Megpróbálták újraéleszteni, ám egy órával később hivatalosan is bejelentették, hogy Dale Oen elhunyt, halálát hirtelen szívmegállás okozta. Jens Stoltenberg Norvégia miniszterelnöke így fogalmazott: "Egy kis ország elvesztett egy nagy sportolót". Alexander Dale Oen hasonló népszerűséget élvezett Norvégiában, mint Gyurta Dániel idehaza. 2011-ben a sanghaji vb-n Gyurta Dániel nyerte meg a 200, Oen a 100 méteres mellúszást, és az akkor 26 éves norvég fiú győzelme után nem felejtett el a verseny előtti napok norvégiai terrortámadásának áldozataira emlékezni. Az eredményhirdetés után így nyilatkozott: "Szükségünk van arra, hogy lélekben együtt maradjunk." Gyurta Dániellel különösen szoros barátságot ápolt. Együtt akartak Londonban olimpiát nyerni, Dani az athéni ezüst után 200 mellen Alex a pekingi ezüst után 100-on. Gyurta ott volt az olimpián, és a többi már történelem, 2:07.28 másodperces világcsúccsal aranyérmes lett, beteljesült az álma. Gyurta már a brit fővárosban kijelentette, hogy az aranyérem másolatát eljuttatja barátja családjának. Bár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vonatkozó rendelkezése nem teszi lehetővé, hogy pontos másolat készüljön az ötkarikás érmekről, Gyurta megoldotta, hogy Dale Oenhöz méltó emlékérmet adhasson át. Decemberre elkészült a medália, amely szombaton megérkezett az Oslótól 100 kilométerre fekvő Hamarba. Gyurta Dániel olimpiai bajnok magyar úszó és Robin Dale Oen, az olimpiai felkészülés közben szívrohamban elhunyt norvég Alexander Dale Oennek a fivére - (MTI/EPA/Scanpix/Vegard Grott) A norvég városban az Év sportolója gálán adta át a díszdobozba csomagolt, fémből készült, egyik oldalán a londoni Towert, a másikon Alexander arcképét ábrázoló, dombornyomásos érmét, Mihály Anna alkotását az egykori úszótárs családját képviselő, egyébiránt szintén korábbi úszó testvérnek, Robin Dale Oennek. "Alexander nagyszerű ember volt. Biztos vagyok benne, hogy aranyérmet nyert volna az olimpián, így ez az érem azt az eredményt jelképezi, amit nem érhetett el a tragikus halála miatt" - mondta Gyurta Dániel, akinek a sorait norvégra fordították, és azt olvasta fel az eseményen. A meghatott norvégok hatalmas tapssal fogadták Gyurta Dániel beszédét, a Nemzetközi Fair Play bizottság budapesti ülésén pedig éppen ezen a napon jelentették be, hogy a magyar úszó cselekedetéért 2013-ban megkapja a Nemzetközi Fair Play-díjat, amelyet áprilisban Párizsban, az UNESCO székházában rendezendő gálán vehet át. (Duna - Heti Hírmondó )


2013.06.14.Kajak-kenu Eb: minden döntőben lesz magyar


Ezer méteren a kajakos Dombvári Bence, a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenus és a Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakos duó, valamint 500 méteren a női kajaknégyes is kiharcolta pénteken délelőtt a döntőbe jutást. Ez azt jelenti, hogy szombaton délelőtt mind a nyolc számban lesz magyar hajó a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon. A nyitónap délelőttjének előfutamain az első három között kellett zárni az egyenes ági fináléba kerüléshez. Dombvári remekül hajrázott, másodikként biztosította a helyét a legjobbak között, míg a másik három egység egyformán futamgyőzelemmel spórolta meg a délutáni középfutamot. A Kárász Anna, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Douchev-Janics Natasa összeállítású női kajakos több mint egy hajóhosszal verte a riválisokat, azaz a mindössze 21 éves Kárászt nem nyomasztotta a nagy feladat, hogy összesen nyolc olimpiai bajnoki cím előtt kellett vezérevezősként irányítania a hajót. Magyarország olimpiai címvédő ebben a számban, de a Londonban aranyérmes egység átalakult, mivel sem Szabó Gabriella, sem Fazekas-Zur Krisztina nem ért el olyan eredményt a válogatóversenyen, hogy kiharcolja a jogot az Eb-csapatba és a hajóba kerülésre. A helyükre Kárász és Douchev-Janics került. A párosoknál a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros, amely közvetlenül a májusi, szegedi Világkupa-verseny előtt ült össze, majd meglepetésre meg is nyerte a Maty-éri viadalt, most is remek második 500 métert produkálva győzött előfutamában, az olimpiai címvédő Dombi Rudolf, Kökény Roland kajakkettes pedig szoros csatában volt a legjobb. Pénteken délelőtt - korábban - még Vajda Attila (C-1, 1000 m) harcolta ki a döntőbe jutást, női K-1-ben és K-2-ben, illetve férfi C-4-ben pedig csak finálét rendeznek az egykilométeres távon, így Medveczky Erika, a Szilvásy Nóra, Szabó Petra páros és a Varga Dávid, Viola Viktor, Kiss Tamás, Sarudi Pál nem volt érdekelt a nyitónap első felében. (MTI/sportgeza.hu)

Vajda Attila eredménye 1 arany (5000 m) és 1 ezüst(1000 m)! Gratulálunk!

2013.05.09.

KAJAK-KENU VILÁGKUPA 2013. MÁJUS 10-12 SZEGED
A BELÉPÉS DÍJTALAN! * Teljes cikk itt!


Már csak egy nap és megkezdődik Szegeden a 2013-as Világkupa-sorozat. A viadalon nagy létszámú magyar csapat áll rajthoz, Storcz Botond szövetségi kapitány 65 versenyzőt nevezett. Miután nemzetenként minden számban két egység nevezhető, így a döntők mezőnye akár erősebb is lehet, mint egy olimpián, vagy egy világbajnokságon. "Az elmúlt húsz évben nem volt ilyen nagy létszámú magyar csapat - vélekedett Baráth Etele, a szövetség elnöke a szegedi Világkupát megelőző nyitó sajtótájékoztatón. - A szegedi Világkupával egy kőkemény idény veszi kezdetét, két hét múlva már a világ- és Európa-bajnoki válogatón vetélkednek legjobbjaink, akik az új olimpiai ciklust, új szlogennel nyitják. A Maty-éren sokszor köszön majd vissza ránk az Életünk a víz mottó, amely a korábbi szlogenünk a Győztesek sportja mellett arról is tanúskodik, egy tiszta életérzésért, tiszta filozófiáért is küzdünk." (icfworldcupszeged.com/hu)

2012.08.08.2012-es OLIMPIA: Két arany fél óra alatt!!! * Teljes cikk itt!

Vajda Attila hatodik helye után összekapta magát a magyar kajakoscsapat, előbb a Dombi Rudolf, Kökény Roland 1000-es egység nyert aranyat, majd a női négyes (Szabó, Kozák, Kovács, Fazekas-Zur) lett olimpiai bajnok! Álom! Pedig nem úgy kezdődött a nap, ahogy elképzeltük. Vajda Attila olimpiai és világbajnokként egyik fő esélyese volt a kenu egyesek 1000 méteres versenyének, aztán ahogy betérdelt, és elrajtolt, azt kellett látnunk, hogy szépen lassan az egész mezőny elhalad mellette, és a szokásos nagy szegedi hajrá csak a hatodik helyre elegendő. Vajda a parton aztán a közmédiának nyilatkozva elmondta, teljesen kihajtotta magát, a mezőny erősödött ennyit. Pontszerző kenusunkat, aki évek óta Magyarország legjobb kenusa, azért minden elismerés megilleti az emberfeletti küzdésért. Köszönjük, Vajda Attila! (200-on, gyengébbik számán pedig akár még javíthat is.) (mno.hu)

2012.06.24.Janics aranyérmes 200 méteren is * Teljes cikk itt!


A kajakos Douchev-Janics Natasa az 500 m-es páros győzelem után 200 m-en egyesben is a legjobbnak bizonyult vasárnap a zágrábi kajak-kenu Európa-bajnokságon. A legrövidebb távon ezt az egy érmet szerezték a magyarok. Az ebben a számban is az olimpiára készülő, éppen 30. születésnapját ünneplő Douchev-Janics - a Kovács Katalinnal aratott sikert követően - remek győzelmet aratott, tetemes hátrányt ledolgozva, nagyszerűen hajrázva nyert. A legjobban a lengyel Marta Walczykiewicz indult a döntőben, de ő a végére elfáradt, Douchev-Janics viszont nem, s a közel egy hajóhossz hátrányból egyméteres előnyt lapátolt össze. "Úgy ébredtem ma, hogy szeretnék jól versenyezni, és sikerült mind a két távot kiválóan leeveznem. Mindkét finálé nehéz volt, elsősorban fejben, de örülök, hogy erősebbek voltunk a riválisoknál - nyilatkozott a szegediek háromszoros olimpiai bajnok klasszis lapátforgatója. Az olimpiáig még rengeteget kell dolgoznunk, egy Európa-bajnokság nem hasonlítható az ötkarikás játékokhoz. De azért remélem, hogy hat hét múlva is ilyen sikeres leszek." (MTI/sportgeza.hu)

2012.06.23.Kávé mellé: beszélgetés Vajda Attilával,
a Szegedi VE olimpiai bajnok kenusával * Teljes cikk itt!


Eleven gyerekként jóban és rosszban egyaránt benne volt, "hiperaktivitása" miatt pedig sok sportágat kipróbált mielőtt a kenut választotta, többek között a birkózást és a labdarúgást. Egyikben sem volt tehetséges, kapusként kétszer el is törte a kezét, ezért húsz évvel ezelőtt unokatestvére levitte a Maty-érre, és ott is ragadt. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy a parton sok csinos lánnyal találkozott, de nevelőedzője, Vécsi Viktor táborozásai is tetszettek neki, ezért az őszi alapozások egyik helyszíne mai napig a Tisza, ahol szeret gyönyörködni a tájban. A téli fizikai tréningek során minden évben eszébe jut, hogy abba szeretné hagyni a kenuzást, de másnap mindig azon találja magát, hogy edzésre megy. Kitartása és tehetsége révén nagyon sokat kapott ettől a sportágtól, szinte mindent elért benne, amit lehet. A londoni olimpiára az ezer méteres egyéni szám címvédőjeként és világbajnokaként utazik, ezért a felkészülés hajrája előtt beszélgettünk az EDF Démász-Szegedi VE klasszisával. Portrésorozatunk legújabb részében Vajda Attila mesél életéről. Ahogy először magához ragadta a lapátot, már látszott, hogy van érzéke a sportághoz. Élete első versenye igazán kacifántos volt, de hatodik helye ellenére is hatással volt a kenusra. "Heten álltunk rajthoz és az első hat helyezettet díjazták. Az egyik kenus egység a hajrá előtt partra futott egy kormányzási baki miatt, így hatodikak lettünk és be tudtunk állni a dobogó mellé. A negyedik és ötödik helyezett is kapott bronzérmet, de mire hozzánk értek, elfogytak a medálok. Sírtunk, hogy velünk most mi lesz, de megoldódott a helyzet, mert mi ezüstérmet kaptunk. Érdekes módon ez nekem nagy lökést adott, ahogy az egyesületen belüli természetes szelektáció is, hiszen a saját hajóért akkoriban le kellett győzni egy idősebb versenyzőt, majd évente kvázi megvédeni a címet." Tehetséges volt, de nem kapott kiemelt figyelmet, hiszen ebben a sportágban is csapatban lehet legjobban fejlődni. A szegedi kenucsapat tagjai egymást egészítik ki, hiszen Vajda Attila 1000, Horváth Gábor 200, Fürdök Gábor 5000 méteren készül, Makai Tibor pedig szinte minden számban. "Nagyon jó hangulatú edzéseink vannak, mivel mindenki a magának megfelelő feladatokat kapja. Ugyan én vagyok a húzóember a csapatban, de ezt a többiek nem nehézségként kezelik, elfogadták, és természetesen én is megteszek mindent, hogy véletlenül se érezzék magukat úgy, mintha egy film mellékszereplői lennének." Gyerekkorától kezdve Vécsi Viktor trenírozza, az edző pedig önmagáról korábban azt állította, hogy talán túlságosan is megengedő típus. (szegedcafe.hu)

2012.06.15.

Kajak-kenu: C-1 1000 m-en Vajda Attila indul az olimpián * Teljes cikk itt!

Az olimpiai és világbajnoki címvédő Vajda Attila győzött a szegedi válogatón C-1 1000 méteren, így védettségének köszönhetően már most eldőlt, hogy Londonban ő képviselheti a magyar színeket ebben a számban. Rajta kívül más magyar kenus nem indul az idei olimpián. KAJAK-KENU, MOL II. FELNŐTT OLIMPIAI ÉS IFJÚSÁGI VÁLOGATÓ, MASTERS MAGYAR KUPA FÉRFI C-1 1000 M 1. Vajda Attila 4:08.406 perc 2. Varga Dávid +4.476 mp. 3. Sarudi Pál +4.560 4. Sáfrán Mátyás +10.884 5. Nagy Péter +38.202 (nemzetisport.hu)

2012.04.05.

Rakonczay: Ez most tényleg túltett mindenen + Képek * Teljes cikk itt!

Hatalmas, embert próbáló élményként emlékezett vissza csütörtöki sajtótájékoztatóján az Atlanti-óceán átevezésére Rakonczay Gábor, de azt azért leszögezte, még egyszer nem vágna neki a távnak. Könyv, film és dokumentumfilm is készül Rakonczay kalandjáról - tájékoztatta az MTI-t a sportember és felesége. A könyv gerince már megvan, a kézirat nagyjából két hét múlva készül el, megjelenését június elejére tervezik - mondták. A kenus felesége a filmek részleteiről egyelőre nem kívánt nyilatkozni. Ahogy decemberben megírtuk, Rakonczay Gábor 100 nap alatt tervezte átkenuzni az Atlanti-óceánt, méghozzá egyedül. A világrekord-kísérlet december végén indult Portugáliából, de Gábor nagyjából a táv felénél elvesztette a kapcsolatot a külvilággal, mert hajóját felborította egy hatalmas hullám. A műholdas telefon, melyen addig tartotta a kapcsolatot feleségével, tönkrement, így heteken át semmilyen hír nem érkezett róla. A Szeremley Huba vezette vitorlás, mely keresésére indult, nem találta meg. Végül elképesztő rekorddal, 60 nap alatt teljesítette a Kanári-szigetek és Guadaloupe közti távot. (mno.hu)

2012.03.29.

Rakonczay: Halálfélelmem volt, igen * Teljes cikk itt!

Az Atlanti-óceánt 60 nap alatt átevező, ezzel világrekorder Rakonczay Gábor az m1 DTK-showjában adott először személyesen interjút azóta, hogy kikötött a karibi Antiguán. "A magány volt a legrosszabb, az első három nap tragikusan nehéz. Egy normális ember mindig másokkal van, ez a nyílt vízen nem így van, ami borzasztó megterhelő. Utána átcsap az egész egy romantikus hangulatba, hogy az ember egyedül van az óceánon" - kezdte a magyar hajós a D. Tóth Krisztának. "Napkelte előtt egy-két órával keltem fel, gyors reggelizés, energiaital, müzli, keksz, csoki volt a sorrend. Aztán evezés, evés, evezés, evés. Ez ment éjfél után egy-két óráig." A kenus felelevenítette február eleji borulását is. "A vihar miatt másfél napja sodródtam már, amikor elkapott egy hullám, ami teljesen átfordította a hajót, pont fejjel lefelé volt, a tőkesúly volt felül. Én meg bent a hajóban. Az összes cuccom feljött. Férfiasan bevallom, nagyon féltem. Halálfélelmem volt, igen. Ilyenkor máshogy veszi a levegőt is az ember, csak kapkod utána. Hatalmas adrenalinfröccs ez, minden tiszta, nem gondolkozik az ember, csak cselekszik. Kinyitottam a kabinajtót, kiúsztam a hajó hasára, a tőkesúlyt magam felé húzva megpróbáltam megfordítani a hajót, de nem sikerült, mert nem jött rendes hullám. Aztán végre jött egy olyan, ami elég lendületet adott, hogy a tőkesúly és a testtömegemmel olyan lendületet kapjon a hajó, hogy visszaforduljon. Aztán visszafordult. Napokig mertem a vizet, elázott mindenem, tönkrementek a műszereim. Ha nem jön az a bizonyos hullám, akkor nem lett volna esélyem megmenekülni." (sportgeza.hu)

2012.04.01.Hamarosan indul a kenus versenyszezon * Teljes cikk itt!


Miközben a klub felnőtt kenusai: Vajda Attila, Horváth Gábor, Fürdök Gábor, valamint Makai Tibor a portugáliai, meleg vízi edzőtáborban készül a 2012-es regattákra, a trónkövetelők itthon hangolnak a szezon kihívásaira. Az alapozásról, valamint a soron következő feladatokról Kása Ferenccel, mindenki Kacsa bácsijával beszélgettem. Hogyan sikerült túlélni a "nem szeretem" edzések sorát, vagyis az alapozást? 2011. októbere óta tartó, hosszú alapozási időszakon vagyunk túl. Az iskola miatt a kisebbeknek napi egy, míg a nagyobbaknak napi két edzést tartottunk. Váltakozva szerepelt a programban futás, kondi, tanmedence, tornaterem és úszás. Sokszor játékos foglalkozásokkal igyekeztünk megtörni a monotóniát. Melyik korosztály pallérozódhat most a kezeid alatt? 1992-2003-ig terjedő korosztállyal foglalkozom fiam-kollégámmal, Kása Péterrel. Két "legidősebb" versenyzőnk: Szabó Gábor és Forgó Krisztofer. Ők az olimpiai "B" keret tagjaiként egy hónapig Malajziában edzőtáboroztak. Szeretnénk, ha már az idén borsot tudnának törni az "öregek" orra alá, ám a realitás inkább az U23 Európa-bajnokságon való részvétel kiharcolása lehet. Hány kis kenus jár le a Vízitelepre? Kása Péter kollégámmal mintegy 100 gyereket mozgatunk meg. Tavaly kezdtük el építeni a női kenus szakágat is. Már van egy 2000-res születésű Nagy Biankánk, aki technikailag olyan képzett, hogy a fiúkat is lepipálja. Érdekesség, hogy eredményei alapján a fiúk között lett kölyök válogatott, csak úgy, mint klubtársa, Hajdú Botond. (szegedimusorkalauz.hu)

2012.01.21.

Végre vízre száll Vajda Attila * Teljes cikk itt!

Ha olimpiai bajnok és sajtótájékoztató, akkor Napfény Aquapolis. Az EDF DÉMÁSZ-Szeged VE háromszoros ötkarikás győztese, Douchev-Janics Natasa után a másik olimpiai első, Vajda Attila is az újszegedi wellnessközpontban tartotta utolsó médiatalálkozóját a meleg vízi edzőtáborba utazása előtt. Azon nem lepődtünk meg, hogy Vajda Attilát szinte szétszedték a szegedi Dózsa-iskola diákjai a tegnap a szegedi Napfény Aquapolisban tartott sajtótájékoztatón, hiszen nem mindennap találkozhat egy kisdiák napjaink egyik hazai élsportolójával, olimpiai bajnokával. Az már annál inkább érdekes volt, hogy Vajda remek pedagógiai érzékkel tartott rendet és csendet, majd az élménybeszámolót és az autogramosztást is hasonlóan rugalmasan, ám fegyelmezett keretek között oldotta meg a jövő nemzedékével, Kása Ferenc mesteredző és fia, Kása Péter általános iskolás tanítványaival. Csodáltuk Vajdát, hiszen rengeteg türelemről tett tanúbizonyságot. (www.delmagyar.hu)

Nagyra becsüljük Vajda Attila sportbeli teljesítményét, szerénységét, hazaszeretetét, szülők iránti szeretetét, szolidaritását társai iránt. Felkarolja a szegény sorsú fiatalokat a szerény lehetőségei szerint.
A kenu sporttal a szegedi Dózsa György Ált. Iskolában Kása Ferenc tanár úr, (az elsősöknek "Kacsa bácsi") ismertette meg. (MR gyermek és családvédő, Attila egykori tanárnője)

Kása Ferenc hármas célkitűzése + VIDEÓ * Teljes cikk itt!

A Szegedért Alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriumának Debreczeni Pál-díját Kása Ferenc, a Démász-Szeged VE kajak-kenu utánpótlás mesteredző vehette át. A tanítványai által csak "Kacsa bácsinak" szólított mesteredző a Telin TV-nek úgy nyilatkozott: a díj visszaigazolás számára, amely erőt ad a további évekre. A testnevelőtanárként is dolgozó mester hozzátette: bízik benne, hogy azok a tanár-, illetve utánpótlásedző-kollégák szakterületükön végzett munkájuk értékelését is látják az elismerésben. A mesteredző hármas célkitűzésben hisz. Olyan képzést szeretne adni a gyerekeknek, amivel ha élnek, akkor az élsport felé tudnak mozdulni. Másrészt a testnevelés és a sport szeretetét adják tovább, és harmadik pontként az életre nevelés fontosságát emelte ki Kása Ferenc. A kajak-kenu sportág mindenre megtanít, amire az életben később szükség lehet - vallja a mesteredző. (szegedma.hu)

Vajda Attila KAJAK-KENU I. VILÁGBAJNOK FUTAMA A MATY-éren!

2012.01.19.

Riport Vajda Attilával a felkészüléséről a londoni olimpiára * Teljes cikk itt!

Várja már a január végén kezdődő portugál edzőtábort a londoni olimpiai elsőszámú magyar aranyesélyese, Vajda Attila. Peking bajnoka nem foglalkozik azzal, hogy itthon ki akarja őt megverni, teszi a dolgát és készül a válogatókra, amelyek közül neki csak egyet kell megnyernie ahhoz, hogy ott lehessen Londonban. (www.kajakkenusport.hu)


ÉLETRAJZOK, OLVASMÁNYOK, ÖRÖMHÍR DALOK

Makai Rozália: DROG, ALKOHOL, NIKOTIN

VAN KIÚT! OLVASMÁNYOK FIATALOKNAKMátrainé F. Irma írásai
Zimányi József prédikációi Gazdag István tanításai


http://www.vargamakai.com


22000 szavas JAPÁN SZÓTÁRAK, NYELVKÖNYVEK MP3-as CD-vel

Vissza az oldal elejére!
Vissza a menüre!