MAKAI ROZÁLIA: DROG, ALKOHOL, NIKOTIN
http://www.vargamakai.com


2014.06.12.

Mikortól tekinthető valaki alkoholistának?
Beszélgetés Dr. Zacher Gábor toxikológussal * Teljes cikk itt!


A politikusok, hatóságok a dohányzással és "ártalmaival" vannak elfoglalva, pedig az igazi probléma az alkoholfogyasztással van, mely utolsó pillanatig a család rejtett titka marad. Addig a pillanatig, amikor már visszafordíthatatlan erkölcsi, egészségbeli károsodás történik… Napi két sör még nem alkoholizmus? Mit tehet a szülő a gyerek piálása ellen? Elviheti-e a házastárs szakemberhez a párját, ha úgy gondolja, italproblémája van? Csak az absztinencia a megoldás a függőségre? Zacher Gábor toxikológussal beszélgettünk az alkoholizmusról, népbetegségről és generációs különbségekről. (...)


Mit tehet a hozzátartozó vagy barát, ha úgy látja, hogy baj van?

A kérdés, hogy van-e az életünkben egy ember, aki lehet fék; aki ha elmondja, nemcsak meghallgatjuk, de el is fogadjuk a véleményét. Ha van ilyen, akinek elhisszük, hogy nem csesztetni akar, akkor működhet a rendszer. Nem régen látott barátra gondolok, mert ilyen esetben ritkán van ekkora bizalom. Férj-feleség, szülő-gyerek kapcsolat inkább működhet. Ha viszont nincs ilyen kapcsolat, akkor nagyobb az esélye a kontrollvesztésnek. És van olyan, amikor már a hozzátartozó sem tehet semmit? Egy alkoholbeteg családjában általában nem harmonikus az élet. Egy házastárs - szülő, gyerek stb. - különböző praktikákkal megpróbálhatja rávenni ugyan a függőt, hogy ne igyon, vagy menjen el szakemberhez, de mindenképpen kell, hogy az illető hajlandó legyen tükörbe nézni, felfogni és elfogadni, hogy valami nem stimmel, és ha a rokonokat nem is, de a terapeutát hajlandó legyen segítőnek elfogadni. Ha felhív egy feleség, hogy elhozná hozzám a férjét, nemet mondok. Ez felesleges. Ha viszont a férj jön, és azt mondja, hogy alkoholista vagyok, akkor már lehet mit kezdeni. Az sem megoldás ugyanakkor, ha a beteg a hozzátartozóját kéri, hogy hívjon fel, mert áthárítja valakire a megoldás keresését.
Ez a mérhetetlenül berúgós dolog, valljuk be, szinte mindannyiunknak megvolt. De ne gondoljuk, hogy egy 16-17 éves gyereknek meg kell innia egy üveg vodkát ahhoz, hogy berúgjon. Ha azt mondja egy kislány, hogy megivott két koktélt, plusz egy sört, és nem emlékszik semmire, valószínűleg igaza van. Neki pont ennyi elég az 55 kilójával és az üres gyomrával, hogy felboruljon. Én két deci keverttől hánytam végig egy éjszakát az építőtáborban tizenvalahány évesen. Leginkább a mai gyerekek bulizási szokásaival nem tudunk mit kezdeni. Nekünk még érettségi előtt haza kellett mennünk 11-re, ma pedig már egy valamire való buli el sem kezdődik 10 előtt. És a kamaszok mindig próbálgatják a határaikat. Sok gyerek feszültséget old az ivással, legalábbis azt gondolja. A hétköznapi rengeteg tanóra, különóra és edzés után kiengedi a gőzt. Azt pedig, hogy honnan gondolja, hogy így kell csinálni, nem nehéz megfejteni. A felnőttek is ezt teszik. Ha azt látja otthon, hogy apa megiszik egy üveg bort minden este a munka után, az válik természetessé. Ugyanúgy, mintha azt látja, hogy az apja állva pisil, a fiúgyerek is állva fog pisilni, ha viszont az apa ülve végzi a dolgát, jó eséllyel a gyerek is így fogja. (...)

Mit csinálhat a szülő?

Kommunikálhat. Mindenhol igyekszem hirdetni, hogy elrettentő a statisztika, amely szerint napi hét percet beszél a szülő a gyerekével. Ez marha kevés. Ráadásul ezek a beszélgetések is általában arról szólnak, hogy mi volt az iskolában, mikor jön haza a gyerek, és mit kér enni. Szokták kérdezni a szülők, hogy miről lehet még beszélni. Mindenről. Az időjárástól kezdve a kézilabdameccseken keresztül a napi politikáról, zenéről, könyvekről, csajokról, mindenről. Sokkal okosabbak ezek a kölykök, mint mi voltunk ennyi idősen, folyamatos információáradatban élnek, egy mai gyerek hat-hétféle dologra is tud egyszerre figyelni, elképesztőek. És ha beszélgetünk, ha olyan az apa, akkor már nem lesz ciki néha apával menni koncertre sem. (magyarno.com)


2012.06.08.

Jégtörő Karesz már félrerakja a sör árát * Teljes cikk itt!

Három egykori hajléktalan kapott szolgálati lakást Józsefvárosban. Mindhárman a decemberben indult LÉLEK-programban vettek részt, akkor is költöztek be a Koszorú utcai LÉLEK-házba. Kocsis Máté polgármester a pénteki sajtótájékoztatón jégtörőknek nevezte őket. Hatvanas, baseballsapkás férfitól kérünk interjút, a Koszorú utcai LÉLEK-ház előtt toporog. Látszik rajta, hogy kicsit zavarban van, egyik lábáról áll a másikra. Mikor a nevét kérdezzük, és látja, hogy felírjuk, akkor elmondja teljes nevét, de megkér, hogy legyen inkább csak annyi, hogy Karesz. Nem is tudja már, hogy pontosan mikor került az utcára, "olyan 2000 körül", mondja, majd sietve, mutatóujját felemelve hozzáteszi: de én akkor is dolgoztam, amikor egy bokor alján vagy a kukatárolóban laktam. Válás miatt került az utcára? - kérdezzük, Kareszon pedig látszik, hogy nem először érdeklődnek nála erről. "Elváltam, igen, aztán meg jött a súlyemelés. Félliteres és féldecis kategóriában" - mondja fanyar mosollyal.

Az elveszett tízforintos

Karesz egyike annak a három "jégtörőknek" - az elnevezés Kocsis Máté, Józsefváros polgármesterétől származik -, akik kikerültek a tavaly induló LÉLEK-programból. (A LÉLEK mozaikszó: Lelki-segítségnyújtási, Életviteli, Lakhatási és Egzisztencia-teremtési Közösségi program). A modellértékűnek szánt és a Baptista Szeretetszolgálattal közösen kidolgozott kezdeményezés már nem csak a Koszorú utcában működik, hanem Ferencvárosban és Kőbányán is. Lényege, hogy a decemberben megnyitott LÉLEK-ház nem melegedőként és ingyenkonyhaként működik, hanem egyfajta átvezetőként áll a csöves lét és a hétköznapi életbe való visszajutás között. (mno.hu)
Az alkohol - sejtméreg!

        Az alkohol (etilalkohol) jellemző szagú, víztiszta, gyúlékony folyadék, amely vízzel hígítva minden arányban elegyedik. Az alkoholt fertőtlenítő szerként, oldószerként, üzemanyagként használják fel. A koncentrált alkohol (96%-os) emberi fogyasztásra alkalmatlan, mérgező hatású. Az ún. szeszesitalok különböző mértékben tartalmaznak alkoholt, a sörben kb. 4,5-5,5%, a borban kb. 10-20%, a likőrben kb. 25-30%, a pálinkában 40-50% alkohol található.

         Az alkohol az élő szervezet számára sejtölő méreg. Erről meggyőződhetünk, ha alkohollal átitatott táptalajon vetőmagot csíráztatunk. A szervezetbe került alkohol a gyomorból felszívódik, a véráramba jut, és így a szervezet minden sejtjébe bekerül. A legnagyobb mennyiséget - az alkohol elfogyasztása után - a májban és a központi idegrendszer sejtjeiben lehet kimutatni. Kísérletek bizonyítják, hogy aránylag csekély alkoholtartalom szervezetbe való bevitele is káros élettani következményekkel jár, pl: az alkoholos tejjel táplált anyaegér kicsinyei elhullanak. Már fél dl 10%-os alkoholtartalmú bor elfogyasztása után a reakcióidő átlag 60%-kal nő. 0,5 dl pálinka elfogyasztása után 1 órával a munkateljesítmény romlik. A serdülőkor, az ifjúkor első éveiben dől el legtöbbször, hogy az ember testi-lelki fejlődése kiegyensúlyozott lesz-e. Ennek első feltétele az egészség.

        
Az alkohol az egészséget károsítja. Az idegrendszert támadja meg. Először a figyelem gyengül, majd a tanulmányi eredmény romlik, az érdeklődés eltompul, a gyermek elszakad a környezetétől, sokszor bűnözővé válik. Az ittas ember elveszti egyensúlyérzékét, tájékozódóképességét, igen sokszor magatehetetlen. Alkoholizmusról, mint betegségről akkor lehet beszélni, ha valaki olyan mértékben fogyaszt szeszesitalt, hogy attól függővé válik, nem tud szabadulni. Károsítják saját testi, lelki egészségüket, szociális beilleszkedésükkel, zavaraikkal terhelik környzetüket.

        Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tapasztalatai szerint az alkoholgyártó cégek, amelyek színes reklámjaikkal ivásra buzdítják a fiatalokat, veszélybe sodorják ezt a korosztályt. Szükséges tehát megnehezíteni a fiatalkorúak alkoholvásárlását, és visszaszorítani az alkoholreklámokat. Európában a 15 és 29 év közötti férfiak körében bekövetkezett halálesetek egynegyede az alkoholra vezethető vissza. Szembetűnő, hogy az alkoholfogyasztók társadalmának radikális fiatalodása következtében egyre több a halálos kimenetelű közlekedési baleset, az öngyilkosság, valamint megnőtt a fiatalkorú bűnözők és a kábítószer-élvezők száma is.

        Magyarországon évente kb. 8000-en halnak meg az alkoholfogyasztásból eredő májzsugorodás, ill. gyomorrákos megbetegetegedésben. A hazai közlekedési balesetek 70%-ában játszik szerepet. Sajnos hazánk az alkoholfogyasztást tekintve - világviszonylatban is - az élvonalban foglal helyet. Meglepőek a fiatalok ill. a gyermekek alkoholizmusára vonatkozó adatok. A 14-15 éves fiatalkorúak 75%-a, a középiskolások 92%-a rendszeresen fogyaszt alkoholt. Megdöbbentő az a szám is, hogy ezeknél a családok 80%-ában együtt fogyasztanak alkoholt a szülők és a gyermekek! Amikor az ember életét elkezdi irányítani az alkohol, és önkontrollja megszűnik, az ital hiánya elvonási tüneteket okoz, ez már betegség, ami gyógyításra szorul. Gyógyszerek segítségével néhány nap alatt megszüntethetők a rosszullétek, tudatzavarok, ellenben a pszichés függést már sokkal nehezebb feloldani. A szeszesital megvonásával ugyanis a beteg szinte sokkos állapotba kerül. Ebből csak egy gondoskodó környezet vagy nagyon hosszú pszichoterápiás kezelés tudja kimozdítani.


Az alkoholizmus tünetei:

1. a szeszesitalok rendszeres és mértéktelen fogyasztása
2. az ezt követő gyakori lerészegülés
3. a részegség során gyakori a társadalmi normák megsértése
4. egészségkárosodás: gyomor-, bélhurut, májbetegségek, idegrendszeri tünetek stb.
5. a társadalmi presztizs és helyzet megrendülése
6. a családi kötelékek felbomlása
7. gazdasági tönkremenés
8. az alkoholista nem képes szenvedélyének gátat szabni
9. az alkoholistában szeszes ital hiányában elvonási tünetek (remegés, rosszullét) jelentkeznek.

Kialakulhatnak betegségek:

májbetegségek, idegrendszeri károsodás, hasnyálmirigy-rák, elhízás, vérszegénység, gyomorfekély, nemi élet zavarai, elmebetegség, magas vérnyomás, valamint a rendszertelen táplálkozásból eredő vitaminhiány. Az alkoholizmus neurológiai következményeinek gyakran épp ez utóbbi az oka.

         Sajnálatos világjelenség a tömény italok fogyasztásának a növekedése. Nem a szomjúság oltása miatt isszák a pálinkát. A cél a tudat elhomályosítása és a problémák okozta feszültség oldása.

A szeszesital-fogyasztás mennyisége alapján az embereket 7 csoportra lehet osztani:

1. Az "absztinensek" sohasem isznak. Ez kiterjedhet az egész életükre, vagy annak bizonyos időszakára.

2. A "társasági ivók" szeszes italt rendszeresen nem vásárolnak, és csak bizonyos alkalmakkor ill. társaságban isznak.

3. A rendszeresen, de mértékletesen ivók esetében a szeszes italok a táplálkozás és az élvezetszerzés szerves részei, de lerészegedni nem szoktak.

4. A ritkán, de mértéktelenül ivók azok, akik alkalmanként, pl. házibulikban lerészegednek.

5. A szeszes italt mértéktelenül fogyasztó "nagyivók" sokat isznak, de egyelőre az alkoholbetegség tünetei még nem jelentkeznek náluk.

6. A mértéktelenül ivó, un. részegesek vagy "iszákosok" rendszeresen lerészegednek, de az alkohol-függőség tünetei nem (vagy még nem) észlelhetők.

7. Az "alkoholisták" esetében a mértéktelen szeszesital-fogyasztás már alkohol-függőséghez és - ital hiányában - megvonásos tünetekhez vezet.

         Az utolsó három csoport szeszesital-fogyasztásának mennyiségében nem mindig észlelhető jelentős különbség. Az iszákos és alkoholista betegek a lakosság 5%-a. Veszélyeztetett a mértéktelen ivók 15%-a. Ha valaki elindul a lejtőn, akkor folyamatosan végigmehet az egyes csoportokon.

Az alkoholfogyasztás és a társadalmi problémák


Már az általános iskolában az egészséges életmód kialakítása folyik az osztályfőnöki és biológia órákon. Sajnos a gyerekek a felnőtteket utánozva az iskolai rendezvényekre, bulikra hoznak magukkal - a tiltás ellenére - pl. kólába öntött vörösbort, vagy más alkoholt, így fordulhat elő, hogy utána rosszul lesznek. Középiskolások egy részének délutáni szórakozása közösen elmenni a kocsmába. Kedvezőtlen a tömegtájékoztatásban megjelenő fizetett hirdetés, propaganda. Az alkoholmentes életet nehéz pozitív értékként a tanulók elé állítani akkor, amikor az ország felnőtt, felnövekvő, lakosságának jelentős része szeszesital-fogyasztó. Hazánkban az utóbbi két évtized alatt az alkoholfogyasztás ötszörösére emelkedett, s vele együtt a májzsugorban elhaltak száma is megháromszorozódott. Az 1 főre jutó égetett szeszesital-fogyasztása szempontjából a "világlistán" hazánk a 2. helyet foglalja el. 1 lakosra átlag 11 liter tiszta, 100%-os szesz elfogyasztása jut.

         Családi konfliktusoknál, munkanélkülivé válás után, gyermekgondozáson otthon levő anyukák lelki problémájára megoldást az alkoholban keresik. A nagymértékű alkoholfogyasztás szerepet játszik a családi konfliktusokban: a válások egynegyedénél, az állami gondozásbavételek 31%-ánál, a bűncselekmények 20,7%-ánál. Mivel az alkoholista beteg már nem képes dolgozni, így a társadalmat egyre jobban megterheli.


        Gyógykezelések, rehabilitáció szükségesek. Ezért legfontosabb a prevenció, a felvilágosító munka, és az életmód, életszemlélet megváltoztatása. Sajnos a fiatalok egy része az alkohol után más tiltott drogokat is használ. Sajnálatos tény, hogy sok női alkoholista is van, mert átvették a férfiak szokását, de még sokkal ritkábban tudnak leszokni. A nők a családi konfliktusokra sokkal érzékenyebbek. Így a nőkben az alkoholbetegség hamarabb és gyorsabban vezet halálhoz. A női iszákosság társadalmi veszélyességét az utódokra gyakorolt ártalmas hatása adja meg. A terhesség alatt a magzat alkohol okozta károsodásával kell számolni. A születést követően az anya testi- és lelkiállapota meghatározó a gyermek testi, értelmi és erkölcsi fejlődésére. Veszélyes alkoholt inni a terhes nőknek! A nő szervezete a kevés alkoholt is mérgező anyaggá (acet-aldehiddé) alakítja. Sőt a fogamzás előtt néhány héttel már tartózkodni kell az alkoholfogyasztástól. Minden ember alkotmányos joga az egészséghez való jog. Felelősek vagyunk az utódainkért.