MAKAI ROZÁLIA: DROG, ALKOHOL, NIKOTIN


Dr. Cs. Szabó András főorvos ajánlása
       
        A szerző nehéz és nemes feladatra vállalkozik. Szeretné megmenteni azokat, akik már kipróbálták a kábítószert, és szeretné megóvni azokat ettől a halálos méregtől, akik még csak a kipróbálás gondolatával foglalkoznak. Mi orvosok látjuk a mindennapokban, hogy mennyivel könnyebb a megelőzés, mint a gyógyítás. Egyszerűbb nem rászokni a dohányzásra, mint meggyógyítani egy tüdőrákos beteget. Egyszerűbb nem engedni az alkohol csábításának, mint gyógyítani egy májzsugorban szenvedőt. Egyszerűbb megelőzni a kábítószer-függőséget azzal, hogy már az első ajánlatra nemet mondunk, mint kiszabadulni a drog halálos igézetéből. Mondani kell, hirdetni kell, tudatosítani kell, hogy a kábítószer élvezet csupán szemfényvesztés!

        A "rabszolgatartó" mindent ígér, és semmit sem ad! Örömet ígér, de méregpoharat nyújt! Mennyországot ígér, de a pokol rettenetébe taszít! Talmi ragyogás, aminek a vége halálos sötétség! Nekünk, orvosoknak, sokszor kell gyógyíthatatlan, rákos betegeinknek kábító-fájdalomcsillapítót adni. Ezzel az életet szolgáljuk. A kábítószer szolgának jó, de "úrnak" a legkegyetlenebb zsarnok. Sunyi, alattomos módon csap le mindenkire. Halálos öleléséből alig lehet szabadulni. Ha csak egyszer is szóba állunk vele, már nem vagyunk ura önmagunknak, személyiségünk eltorzul, gondolkodásunkat, cselekedeteinket már nem mi irányítjuk, hanem egy "felettes hatalom", egy könyörtelen janicsár, aki űz és hajt, és nem nyugszik addig, amíg el nem éri célját, hogy lemészároljon. A kábítószeres fizet a maga önpusztításáért, megveszi magának a halált, megvásárolja saját koporsóját. Igaz a Biblia szava:

        "Látok egy törvényt az én tagjaimban, mely ellenkezik az én elmém törvényével, és engem rabul ád a bűn törvényének, amely van az én tagjaimban. Ó én nyomorult ember! Kicsoda szabadít meg engem e halálnak testéből?"
(Római levél 7:23-24)        A könyv végén leírtak igazi megoldást kínálnak. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne szabadulni, aki szeretne igazi emberi életet élni. Szükség van a drogambulanciákra, kórházi osztályokra, ahol segítséget kínálnak és nyújtanak ezeknek a céltévesztett embertársainknak. Hitem szerint azonban - tudva, vagy nem tudva -, ugyanaz az isteni mentő szeretet munkálkodik orvosokban, ápolókban, segítő szándékú minden jóakaratú emberben, e könyv szerzőjében is.