HITELES TÖRTÉNETEK
Varga István & Makai Rozália weblapján


2021.07.28.Gratulálunk! A 21 éves Milák Kristóf olimpiai rekorddal olimpiai bajnok 200 pillén


További érdekesség, hogy ő a szám Európa-bajnoka, világbajnoka, világcsúcstartója és most már olimpiai bajnoka is. A Bp. Honvéd úszója az első 50-en élre állt, hiába kezdett be tőle megszokott módon a dél-afrikai Chad le Clos, London ötkarikás bajnoka. Milák féltávnál ugyan visszaesett a harmadik helyre, de a második százra fordulva magabiztos előnyre tett szert, mert közvetlen riválisai fáradni kezdtek, míg a Rióban bronzérmes Kenderesi szokásos taktikájával versenyzett, azaz a mezőny hátsó felében, hatodik-hetedik tempózott energiát spórolva az utolsó 50 méterre.

A hajrában már csak az volt a kérdés, hogy Milák milyen idővel diadalmaskodik, végül 1:51.25 perccel, minden idők harmadik legjobb eredményével, megdöntötte a legendás Michael Phelps pekingi, 2008-as olimpiai csúcsát, eközben a Rióban bronzérmes Kenderesi egészen a negyedik helyig jött fel, végül 1:54.52 perccel csapott a célba, hét századdal lemaradva a bronzéremről. Milák a magyar olimpiai csapat harmadik érmét, közte a második aranyát nyerte a japán fővárosban.

Milák Kristóf nyilatkozata az éremátadást követően: "Annyira szétestem a gyatya-ügy miatt, hogy úgy voltam vele, csak ússzuk le." "Ezt már senki nem veheti el tőlem." Gratulálunk Kristóf! Büszkék vagyunk rád! (mr)(m4sport.hu)Michael Phelps élőben közvetítette, ahogy Milák Kristóf
másodszor dönti meg egy évtizedes rekordját


Aki nem izgult a tévé előtt hajnalban, szenzációs hírre ébredhetett szerda reggel: Milák Kristóf új olimpiai rekorddal megnyerte a 200 méteres pillangóúszás döntőjét, első olimpiai bajnoki címét és a magyar küldöttség harmadik érmét szerezve a tokiói Aquatics Centre-ben, ahol személyesen volt jelen a szám háromszoros olimpiai aranyérmese és címvédője, Michael Phelps, így élőben nézhette végig, ahogyan a 21 éves magyar úszófenomén két éven belül másodszor adja át a múltnak egy 200 pillés rekordját.

Milák Kristóf lenyűgöző magabiztossággal birkózott meg a rá nehezedő teherrel, hiszen mindenki biztosra vette győzelmét, már-már elvárás volt tőle az aranyérem, a fogadóirodák szinte semmit, 1.04-szeres pénzt fizettek az első helyére. Mint mondta, nem foglalkozott a nyomással, csak magára koncentrált, majd a mezőnyt tönkreverve olimpiai bajnok lett, két és fél másodpercet verve a második helyen célba érő Honda Tomorura. A szám másik magyarja, a Rióban bronzérmes Kenderesi Tamás a dobogóról 7 századdal lemaradva a negyedik helyen ért célba.

Ráadásul még váratlan nehézségekkel is meg kell birkóznia Miláknak, az M4 Sportnak mesélte el, hogy a döntő előtt mindössze 10 perccel elszakadt az úszónadrágja, így le kellett cserélnie, ami fejben és fizikailag is megzavarta. De ezen is túllépett, bár lehet, hogy ennyin múlt egy újabb világrekord.

Rekordok könyve: A Budapest Honvéd úszója 1:51.25-ös idővel csapott célba, amivel új olimpiai rekord született, Michael Phelps 2008-as, a pekingi játékokon úszott 1:52.03-as idejét javította meg – az amerikai mögött akkor Cseh László szerezte meg az ezüstérmet.

Ezúttal Phelps a lelátón foglalt helyet, minden idők legsikeresebb olimpikonja (28 érem, 23 arany) az NBC szakértőjeként közreműködik a medencés úszóversenyeken, így élőben közvetíthette, ahogyan Milák átírja a 200 pillangó olimpiai történetét, két évvel azután, hogy a kvangdzsui vizes vb-n a világcsúcsát is megdöntötte.

Phelps üzent is a döntő után, elismerő szavakkal gratulált Miláknak: "Szép úszás volt, Milák Kristóf! Élmény volt élőben látni, fantasztikus volt az utolsó 100 méter" – írta Instagram-oldalán. Valóban, hiszen 200 pillangón mostani úszása volt minden idők harmadik legjobb időeredménye és már Milák Kristóf nevéhez fűződik a négy leggyorsabb úszás 200 pillangón valaha.

Saját legjobbját, a 2019-es Milák-csúcsot csak megközelíteni tudta, de Phelps 2009-es világrekordját már négyszer is túlszárnyalta, a valaha volt nyolc legjobb időeredményen ők ketten osztoznak – 5-3 arányban a magyar úszó javára. A 8 legjobb időeredmény férfi 200 pillangón Milák Kristóf – 1:50.73 (2019) Milák Kristóf – 1:51.10 (2021) Milák Kristóf – 1:51.25 (2021) Milák Kristóf – 1:51.40 (2021) Michael Phelps – 1:51.51 (2009) Michael Phelps – 1:52.03 (2008) Michael Phelps – 1:52.09 (2007) Milák Kristóf – 1:52.22 (2021)

Grand Slam Eddig is király volt, Tokióban azonban a 200 pillangó császára lett Milák, hiszen ezzel jelenleg ő a szám aktuális: • Európa-bajnoka (2021) • világbajnoka (2019) • olimpiai bajnoka (2021) • világcsúcstartója (2019) • olimpiai csúcstartója (2021)

Nem mellesleg, egy utolsó puzzle darabot is a helyére tett, hiszen a magyar úszósport első aranyérmét szerezte pillangóúszásban. De nem elégszik meg ennyivel,  a 4×100-as férfi gyorsváltóval már szerzett egy ötödik helyet és még 100 pillangón is érdekelt Tokióban, melynek előfutamait magyar idő szerint csütörtök hajnalban rendezik. "Remélem, nem ez lesz az egyetlen érem most" – tekintett előre az M4 Sport riporterével, Tóth Bálinttal beszélgetve, miután másodszor is felcsendült a magyar himnusz Tokióban. (M4Sport.hu)

2021.07.25.Gratulálunk! Siklósi az ezüstérméről: Nyertem egy fehéraranyat, ennek örülni kell
Siklósi Gergely nem csalódottan vette tudomásul, hogy ezüstérmesként végzett


a férfi párbajtőr döntője után, BHSE 23 éves versenyzője leszögezte kezdés előtti technikai szünet nem zökkentette ki. "Hasonló személyiség, mint én, tudtam, kemény asszó lesz, nagyon magabiztos volt, kicsit kellemetlen ellenfél is nekem" – vélekedett a fináléban végül 15-10-re diadalmaskodó Romain Cannone-ról."Amikor átvettem a vezetést hat ötre, azt hittem, hogy megtöröm az önbizalmát, de neki ma nem volt veszítenivalója."


"Persze, nekem sem. Most nem azt gondolom, hogy vesztettem, hanem hogy nyertem. Nyertem egy fehéraranyat, ennek örülni kell. Nem tudom azt mondani, hogy szomorú vagyok. Első bálozóként szerettem volna rácáfolni minden sztereotípiára, nem az összesre sikerült, egyre nem: hogy jövök az olimpiára és megnyerem. De a második hely is jó."

Az ezüstérmet Schmitt Pál adta át a második tokiói magyar dobogósnak: A tapolcai születésű Siklósi Gergely a kardozó Szilágyi Áron szombati győzelme után a tokiói magyar küldöttség második dobogós helyét szerezte. Köszönjük Gergő, és további sok sikert kívánunk! (mr) (M4Sport.hu)

2021.07.24.Gratulálunk! Szilágyi Áron nyerte a férfi kardozók egyéni versenyét.
Sorozatban harmadszor olimpiai bajnok 2012 London, 2016 Rio de Janeiro, 2020/2021 Tokió!


A Vasas vívója egész nap bámulatos teljesítményt nyújtott, a helyi idő szerint esti döntőben pedig parádés vívással 15-7-re múlta felül az olasz Luigi Samelét. Szilágy Áronon kívül eddig négy nagyszerű elődjének – Fuchs Jenőnek, Kárpáti Rudolfnak, a szovjet Viktor Krovopuszkovnak és a francia Jean-Francois Lamournak – sikerült megvédenie a címét férfi kardban, de egyéniben a triplázás még senkinek nem jött össze.

A 31 éves, immár háromszoros olimpiai bajnok versenyző a magyar vívósport 38. ötkarikás aranyérmét, egyben a tokiói magyar küldöttség első dobogós helyét szerezte. Köszönjük, és további sok sikert kívánunk! (mr) (M4Sport.hu)

2021.07.24.A kétszeres címvédő Szilágyi Áron elődöntős Tokióban!
15–6-ra verte az iráni Ali Pakdamant, ezzel bejutott a kardozók elődöntőjébe.


Szilágyi Áron a negyeddöntő után az M4 Sportnak elmondta, az asszóban leginkább türelemre volt szüksége, egy bizonyos akciót kellett folyamatosan végrehajtania. "Az volt a fontos, hogy ne csináljak semmi mást. Most már biztos, hogy öt asszót fogok vívni a mai napon, így is terveztem, úgyhogy még egy negyedikre és egy ötödikre kell odatennem magam." (M4Sport.hu)

2021.07.23.Közép-európai idő szerint 15 óra után, Cseh László és Mohamed Aida vezetésével
vonult be a magyar csapat az Olimpiai Stadionba a tokiói nyári játékok megnyitóján.


A küldöttség élén a piros-fehér-zöld zászlót – az olimpiák történetében először – két sportoló vitte: Cseh László, a négyszeres ötkarikás ezüstérmes és kétszeres világbajnok úszó, valamint Mohamed Aida tőrvívó, aki magyar rekorderként hetedik olimpiáján vehet részt. A magyar csapat 173 tagú, többen azonban hiányoztak a ceremóniáról, mert vagy még meg sem érkeztek a japán metropoliszba, vagy a hétvégén már verseny vár rájuk. A nők piros-fehér-zöld, kimonószerű ruhában vonultak, míg a férfiak sötétzöld nadrágot és piros-fehér-zöld felsőt viseltek.

A sportolói bevonulást a hagyományokhoz hűen az ötkarikás játékok bölcsőjének számító Görögország versenyzői nyitották, a magyarok pedig a japán ABC alapján a 143. helyen érkeztek. A sort majd 206.-ként a házigazda japánok zárják. A sportolók jelentős része – vélhetően – a szigorú távolságtartási és maszkviselési szabályok miatt olyan megoldást választott, hogy a bevonuláson részt vett, utána viszont nem maradt a küzdőtéren, hanem azonnal kiment a stadionból. A tokiói olimpián 206 nemzet több mint 11 ezer versenyzője vesz részt. (M4Sport.hu)

2021.07.23.Hajrá magyarok! Ma kezdődik az olimpia Japánban.


Mi, magyarok az olimpiai érmeket tekintve a világ élmezőnyébe tartozunk. Mindez jól mutatja, a bennünk, magyarokban lévő elszántságot, kitartást ami nem csak sportolóinknak, hanem nekünk szurkolóknak is nap, mint nap erőt ad. Tokióban hetven hazai sportegyesület több mint 170 versenyzője 23 sportágban képviseli a Magyarországot!Tokió, Japán fővárosa. Lakossága 38 millió.
A világ legtöbb lakosú városa, de nagyon tiszta és barátságos.


Érdekes a kultúra, az életmód, és a táj. Nagyszerűek az ételek.
Sok látnivaló van. Barátságosak és kedvesek az emberek.

Pataki Előd: Egy korty szaké - Hogy tetszett itt nálunk, Tokióban?Szabadságom véget ért. Felszálltam a reptérre tartó metróra. Egy tűt nem lehetett leejteni, annyian voltunk. Heringekhez hasonlóan szorongtunk és még mindig gyúródtak fel az emberek. No, lám, gondoltam, nem csak a kolozsvári huszonötös buszon van ilyen. Kissé elbambultam, és visszaemlékeztem az egyetemista éveimre, mikor a város egyik végéből a másikba buszoztunk reggel hétkor. Olyan is volt, hogy az utoljára felugró utas még épp felfért, viszont háti táskájára rácsukódott az ajtó. A buszsofőrt nem érdekelte, nyugodtan elindult félig nyitott ajtóval. Merengésemből a peronőr hangos rikkantása ébresztett fel. Nem értettem japánul, így csak tippelhettem, hogy az indulást jelezte. Páran azért még tovább próbálkoztak felszállni. Sikertelenül. A peronőr heves mozdulatokkal jelezte nekik, hogy a vonat tele van, várják meg a következőt. Elindultunk. A Toei-i metró hangtalanul és meglehetősen gyorsan suhant a reptér felé. Lassan kezdtem búcsút inteni a kandzsiknak és a zöldteás csokiknak, habár ebből még akadt pár a táskámban. Honvágyam nem volt, de azért már vártam, hogy hazaérjek. Addig még huszonnégy óra. Megálltunk az első állomásban. Szerencsére senki sem akart leszállni. Nem lett volna egyszerű manőver.Eszembe jutott egy kolozsvári barátom, aki valószínűleg dalra fakadt volna: "Úristen, mennyien vagyunk, mennyien vagyunk..." Ezen elmosolyodtam. A mellettem álló öltönyös férfi furcsán nézett rám, mit vigyorgok itt egyedül. Biztosan bolondnak tartott, ez persze engem nem érdekelt. Egy pillanatra az az ötletem támadt, hogy tényleg elkezdem énekelni. Na, akkor milyen pofát vágott volna? A metróvezető viszont hirtelen belerecsegett a rádióba. Nyilván fogalmam sem volt, hogy mit mondott. Vártam, hátha megismétli angolul is. Természetesen nem tette. Hát jó, gondoltam, majd csak kiderül, hogy mi történt, mi történik, vagy mi fog történni. Így izgalmasabb. Mondjuk a tájfun, földrengés, és egyebek után egyre kevesebb izgalomra vágytam.

"Egy még belefér" - kuncogtam magamban. Lassan harminc perce álltunk, és semmi sem történt. Kezdtem aggódni, hogy lekésem a gépet. Még szerencse, hogy időben elindultam. Akaratlanul is azt kezdtem dúdolni magamban, hogy "lekéstem a gépemet, nem megyek, nem megyek én már haza..." Ezt a gondolatot gyorsan elhessegettem, és elkezdtem angolul kérdezgetni a körülöttem állókat, hátha ők tudják, hogy mi folyik itt. Legnagyobb döbbenetemre senki sem válaszolt. A tömeg szenvtelenül meredt a semmibe. Kerestem egy szimpatikus arcot, és újra próbálkoztam. A kérdésemre, hogy beszél-e angolul, fejrázás volt a válasz. Nem tehettem mást, tovább vártam. Eltelt még tíz perc. Közben a másik vágányon fennakadás nélkül közlekedtek a szerelvények. Egyet gondoltam, és nekiláttam a leszállásnak. Hátha csak ez a metró robbant le, és egy másik járattal eljuthatok a reptérre. Az ajtóhoz közel érve már megpillantottam a másik vágány irányát: Yokohama. Ez nem jó. Még sincs értelme leszállni. Kezdtem kétségbe esni. Újra végigpillantottam a tömegen. Egy öreg nő. Egy középkorú aktatáskás férfi. Nyugodt, merev arcok.Egy fiatal iskolás lány. Csak tanulnak angolt! Kérdően néztem rá, mire ő elkezdett petyegni az okos telefonjában. Google fordítóval mutatta meg: baleset történt előttünk, ezért nem szabad a pálya. Nagyszerű! De legalább végre megtudtam, hogy mi történt, így már elfogadhattam sorsomat. Nem rajtam múlik, hogy elérem-e a gépet, vagy sem. Beilleszkedtem: nemtörődöm tekintettel néztem kifele az ablakon. Még húsz perc telt el, mire elindultunk. A metróvezető sebesebben száguldott, így nyugodt lettem, hogy odaérünk. Végtére is még mindig van másfél órám. A vonat fokozatosan kezdett kiürülni, ahogy a különböző állomásokon áthaladtunk. Heringéletemnek is vége lett.Az egyik állomáson egy alacsony, öreg japán bácsi szállt fel. Áradt róla a szaké szag. /Megj. Rizsből erjesztett kb. 18%-os alkohol tartalmú ital. Szerk./
Eléggé be volt csípve szegény, alig tudott járni. Amint elindult a vonat, nekem esett, és rálépett a lábamra. Majd gyorsan bocsánatot kért:
"Excuse me!".
Annyira elámultam, hogy tátva maradt a szám. Gyorsan mondtam neki, hogy semmi baj, immár mosolyogva. Tovább folytatta a beszélgetést angolul:
- Hova valósi vagy?
- Magyar vagyok Erdélyből. - feleltem.
- Áh, magyar. Azok jó emberek. Mindig kiállnak az igazukért. Mint 1956-ban.
Azt hittem, hogy leesik az állam... Szóhoz sem jutottam. Epedezve vártam, hogy miket mond még ez a japán kisöreg. És folytatta...
- Puszta kézzel szembeszálltak az orosz tankok ellen. Forradalom. Agrhhh...
(Néha hosszasan hörgött és krákogott. Nem tudtam, hogy az alkohol miatt, vagy egyszerűen hatásszünetet tart, amíg eszébe jut egy újabb szó.)Hogy tetszett itt nálunk, Tokióban?
- Nagyon élveztem.
- Éltél, mikor volt a forradalom?
- Nem, én '89-ben születtem.
- Igen, persze.
– röhögött az öreg saját magán, belátva, hogy nem épp úgy nézek ki, mint aki 1956-ban orosz tankokkal harcolt. Majd újra hosszasan krákogott és kinyögte:
Imre Nágy!
Hihetetlen! Még Nagy Imréről is hallott! Teljesen lenyűgözött. Láthatóan elfáradt a sok beszédben, és inkább csak köhögött és hörgött. Belső zsebéből üveget húzott elő. Persze szaké volt benne. Engem is megkínált. Illetlenség lett volna visszautasítanom. Belekortyoltam.
- Migránsok! Kerítés!
Már csak szavakra volt energiája. De már ennyiből is beláthattam, hogy az aktuálpolitikát is követi. Közelebb tántorgott az ajtóhoz. Láttam, hogy leszálláshoz készülődik. Még egyszer visszanézett rám és mosolygott.
- Budapest! Egyszer elmegyek oda! Portás vagyok! Budapest messze van, és nincs annyi pénz.
A metró lassított és megállt. Hirtelen eszembe jutott, hogy a Liszt Ferenc reptéren vettem egy hűtőmágnest, mely a budai várat ábrázolja. De vajon hova a fenébe tettem... Gyorsan elkezdtem kotorászni a táskámban és szerencsére megtaláltam. Az öreg kezébe nyomtam. Felcsillant a szeme, és most nem az alkoholtól.
- Arigatou gozaimasu!
- Arigatou gozaimasu!
(Igaz történet) Pataki Előd, Kolozsvár (erdely.ma)